De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Wanneer de term ‘woke’ minder inhoud heeft dan een M&M

De Morgen

24/01/2023 - 20:10


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. “Te woke”: M&M’s doet ‘levende’ chocolaatjes in de ban na rel in VS (23/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  M&M’s stopt met de geanimeerde chocolaatjes uit zijn televisiereclames vanwege de ophef die er in de Verenigde Staten is ontstaan over de figuurtjes. Met name de rechtse nieuws- en opiniezender Fox News noemde het werk ‘woke’. De zaak begon met de lancering van ‘Purple’ (paars). Het ging om het derde vrouwelijke karakter, na ‘Green’ en ‘Brown’. Ze stond volgens M&M’s voor “aanvaarding en inclusie”.
  [naar artikel]
 2. Controverse rond ‘woke’ nieuw broekpak Minnie Mouse (28/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Disney ligt onder vuur nadat het de nieuwe, ‘woke’, look van Minnie Mouse onthulde. Het geliefd personage onderging voor het 30-jarig bestaan van Disneyland Parijs een hele make-over waarbij ze een blauw broekpak kreeg, exclusief ontworpen door Stella McCartney. Maar daar zijn heel wat fans niet mee opgezet: “De ‘woke’-maatschappij verpest echt alles.”
  [naar artikel]
 3. Sibo Kanobana: ‘We moeten over witheid praten.’ Dyab Abou Jahjah: ‘Ik vind de term witheid onzin’ (25/09/2021 - De Morgen)
  Het woord spookt door vele debatten: woke. Maar wat betekent het? Wie is het en wie niet? Academicus Sibo Kanobana en opiniemaker Dyab Abou Jahjah steken de koppen bij elkaar. ‘Met dit gesprek lopen we de sociale media achterna.’
  [naar artikel]
 4. Groep academici lanceert meldpunt voor ‘woke-incidenten’ (26/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Enkele academici hebben een meldpunt opgericht voor ‘woke-incidenten’. Het collectief, genaamd Hypatia, omschrijft zich als een groep academici “die bezorgd is over de bedreiging van de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting door het woke-activisme en de cancelcultuur”.
  [naar artikel]
 5. Waarom je favoriete parfum binnenkort misschien niet meer ‘oosters’ of ‘oriëntaals’ heet (26/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Opium’ van Yves Saint Lauren, ‘Black Orchid’ van Tom Ford en ‘Noir’ van Coco Chanel. Allemaal zijn het parfums die tot voor kort werden omschreven als een ‘oriëntale’ geur. In de laatste maanden vervingen heel wat merken die term echter door andere labels. Het gebruik van de term ‘oosters’ of ‘oriëntaals’ is achterhaald en kwetsend, klinkt het in de parfumwereld.
  [naar artikel]
 6. Hoe gevaarlijk is woke? (02/10/2021 - De Tijd)
  02:00 Als een sissend vuurtje, met af en toe een steekvlam, woekert het ‘woke-debat’ op sociale media. Bij de opening van het academiejaar waarschuwde Luc Sels, de rector van de KU Leuven, voor activistisch...
  [naar artikel]
 7. COLUMN. “Als een vrouw niet langer ‘wijf’ noemen een voorbeeld van woke is, dan lijkt woke mij een goede evolutie” (16/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  De eigenzinnige kijk van columnist Noël Slangen op de actualiteit.
  [naar artikel]
 8. ‘Messia’ van Dimitri Leue & Jennifer Heylen in haar theaterdebuut: woke met een filosofisch randje (08/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Is woke een verzadigde discussie? Dimitri Leue (48) en Jennifer Heylen (31) tillen het debat in ‘Messia’ naar een filosofisch niveau. Voor Heylen is het, tussen de lachsalvo’s van ‘De allerslimste mens’ door, haar theaterdebuut. Voor Leue het bewijs dat hij op en naast de scène een sterke pen heeft.
  [naar artikel]
 9. Prins Harry haalt slag thuis: BBC gebruikt term ‘Megxit’ niet meer (29/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse overheidszender BBC zal de term ‘Megxit’ in de toekomst niet meer gebruiken. In plaats daarvan kiezen ze nu voor ‘Sussexit’. De verandering komt er na kritiek van prins Harry (37), die de term “seksistisch” noemde, omdat alleen zijn vrouw Meghan Markle (40) wordt aangewezen als schuldige voor hun vertrek uit de monarchie.
  [naar artikel]
 10. Hoe ‘woke’ zijn onze universiteiten nu echt? (27/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “De academische vrijheid staat onder druk.” Dat meldde rector Luc Sels bij de start van het nieuwe jaar. “‘Woke’ heeft een activistische, militante kant gekregen waar ik me heel erg ongemakkelijk bij voel.” Is dat slechts een aanvoelen, of bestaan daar ook cijfers rond? Jazeker. Wij neusden in vakken en peilingen. Dit zijn onze bevindingen.
  [naar artikel]
 11. Hoe protest tegen nieuwe wet “woke” Disney miljoenen dollars kan kosten (24/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het parlement van de Amerikaanse staat Florida heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om de gunstige fiscale status voor het amusementspark Disney World in Florida op te heffen. Dat kan Disney miljoenen dollars kosten. Aanleiding is het verzet van Disney tegen de ‘Don’t say gay’-wet, mede gepromoot door de gouverneur van Florida. Hij vindt het protest van Disney te ‘woke’
  [naar artikel]
 12. ‘Woke wordt vooral gebruikt als een scheldwoord’: Sibo Kanobana en Dyab Abou Jahjah in debat (25/09/2021 - De Morgen)
  Het woord spookt door vele debatten: woke. Maar wat betekent het? Wie is het en wie niet? Academicus Sibo Kanobana en opiniemaker Dyab Abou Jahjah steken de koppen bij elkaar. ‘Met dit gesprek lopen we de sociale media achterna.’
  [naar artikel]
 13. Gert Verhulst na “uit de hand gelopen woke-discussie’ in ‘De tafel van vier’: “We hebben mensen gekwetst, en dat spijt ons” (06/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Of Marc-Marie Huijbregts de eerste aflevering van ‘De tafel van vier’ gezien heeft, vraagt Gert Verhulst dinsdagavond aan de hoofdgast van de talkshow. “Jawel, ik heb gisteren gekeken”, luidt het antwoord. Maar hij wil liever zelf even weten hoe het ging. Het is de aanzet tot excuses voor hoe de woke-discussie verliep.
  [naar artikel]
 14. Telenet doorbreekt stilte na woke-debat in ‘De tafel van vier’: “Wat er daar gebeurd is, is gewoon verkeerd” (13/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De lancering van Gert Verhulsts nieuwe talkshow ‘De tafel van vier’ bracht al heel wat teweeg. Meteen al na de eerste aflevering ontstond er controverse omdat het n-woord meerdere keren gebruikt werd tijdens een discussie over de ‘woke-cultuur’. Na verontschuldigingen van de gastheer en een reactie van SBS Belgium, laat nu ook Telenet van zich horen op LinkedIn. “Vreselijk dat dit vandaag nog kon gebeuren", klinkt het.
  [naar artikel]
 15. Hoe woke moeten we zijn? Documentaire ‘Future Shocked’ gaat op zoek naar antwoorden (11/10/2021 - De Morgen)
  Hoe woke moeten we zijn? Vraagt u zich af wat u tegenwoordig nog mag doen of zeggen, als het gaat over thema’s als gender, ras en klimaat? En wil u ook wel eens weten waaróm u zich dat vandaag eigenlijk moet afvragen? De documentaire ‘Future Shocked’ probeert een antwoord te bieden.
  [naar artikel]
 16. ‘Ik vind het altijd bizar wanneer mensen een transpersoon ontmoeten en meteen een grote fascinatie aan de dag leggen voor wat er in de broek zit’ (02/10/2021 - De Morgen)
  Op Silent Violent worstelt Hilke Ros (ex-Amatorski) met de dreiging van toxische mannelijkheid, roeptoeters op sociale media, een algemeen woke-verbod, én de liefde. In haar persoonlijk leven heeft Hilke Ros evenwel overal steeds meer vrede mee. ‘Ik ben een koffer met een hoop stickers.’
  [naar artikel]
 17. Gert Verhulst na “uit de hand gelopen woke-discussie’ in ‘De tafel van vier’: “We hebben mensen gekwetst, en dat spijt ons” (06/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Of Marc-Marie Huijbregts de eerste aflevering van ‘De tafel van vier’ gezien heeft, vraagt Gert Verhulst dinsdagavond aan de hoofdgast van de talkshow. “Jawel, ik heb gisteren gekeken”, luidt het antwoord. Maar hij wil liever zelf even weten van Verhulst hoe het ging. Het is de aanzet tot excuses voor hoe de woke-discussie verliep.
  [naar artikel]
 18. Hoe woke is uw Nederlands? (03/10/2022 - De Standaard)
  Welke woorden neemt u probleemloos in de mond en over welke woorden hangt er een rode vlag? Neem nu ‘woke’, een woord met een lontje. Doe mee met onze taaltest, en check hoe inclusief uw taalgebruik is.
  [naar artikel]
 19. Proffen komen met meldpunt voor ‘woke-incidenten’: “Ik begrijp niet dat rector Van Goethem zijn mails ondertekent met ‘hij/hem’” (27/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Bent u professor en voelt u zich bedreigd door woke-activisme? Het valt voortaan te melden bij Hypatia, een initiatief van enkele academici die bezorgd zijn over vrije meningsuiting. “Of dit een potje armworstelen met de rectoren is? Neen, maar we willen wel knokken tegen de cancelcultuur.”
  [naar artikel]
 20. M&M’s blijken ‘te woke’ voor de Verenigde Staten: vrouwelijke, lesbische en ‘obese’ snoepjes verdwijnen uit reclamespotjes (24/01/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 21. Hoe ‘ongelimiteerd’ is jouw ongelimiteerd mobiel internet? “Voorwaarde is niet altijd even duidelijk” (11/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De telecomwaakhond BIPT wil dat er meer duidelijkheid komt over de term ‘ongelimiteerd’. Telecomoperatoren bieden namelijk verschillende abonnementen aan met ‘ongelimiteerd mobiel internet’, maar die term is misleidend. Er zouden namelijk wél voorwaarden aan verbonden zijn.
  [naar artikel]
 22. Gert Verhulst excuseert zich na woke-discussie in ‘De tafel van vier’: “Het spijt ons als we iemand gekwetst hebben” (06/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De eerste aflevering van ‘De tafel van vier’, die maandag op Play4 te zien was, is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Aan tafel werd er een debat gevoerd over woke, maar het duurde niet lang vooraleer de discussie in kwestie uit de hand liep. Zo is het n-woord verschillende keren gevallen en dat tot groot ongenoegen van de kijkers.
  [naar artikel]
 23. Waarom de omikronvariant niet ‘nu’ of ‘xi’ heet (28/11/2021 - De Standaard)
  Het woordenboek van deze pandemie is weer een term rijker. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de nieuwe variant ‘omikron’ gedoopt. Alweer een letter van het Griekse alfabet, maar wel niet de verwachte volgende in het rijtje. ‘Om stigmatisering te vermijden’, zo luidt het.
  [naar artikel]
 24. Zeg niet ‘je maagdelijkheid verliezen’, maar ‘seksueel debuut’. “Het kan je hele leven lang vaak en op verschillende manieren gebeuren” (29/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Is de term ‘maagdelijkheid’ verouderd en achterhaald? Nicolle Hodges, zelfverklaard seksuele vrijheidsfilosoof, komt met een alternatief op de proppen: seksueel debuut. Een veel vrijere, minder heteronormatieve en minder vrouwonvriendelijke interpretatie van ‘je eerste keer’. “Met seksueel debuut toon je aan dat maagdelijkheid een concept is dat niet bestaat, omdat je seksuele reis nooit echt eindigt.”
  [naar artikel]
 25. ‘Vandaag inside’ stopt ermee na controverse rond Johan Derksen: ‘Woke cultuur is tegen ons’ (29/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 26. Johan Derksen geeft ‘uitglijder’ toe, maar verontschuldigt zich niet: ‘Woke cultuur is groot en is tegen ons’ (28/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 27. Johan Derksen stopt met ‘Vandaag inside’, maar verontschuldigingen komen er niet: ‘Woke cultuur is tegen ons’ (29/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 28. Johan Derksen geeft ‘uitglijer’ toe, maar verontschuldigt zich niet: ‘Woke cultuur is groot en is tegen ons’ (28/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 29. Gert Verhulst excuseert zich na discussie in ‘De tafel van vier’: ‘We hebben mensen gekwetst’ (06/09/2022 - De Standaard)
  Na een verhit debat over ‘woke’ in het nieuwe Play4-programma De tafel van vier kwam heel wat reactie.
  [naar artikel]
 30. Zelfde prijs, minder inhoud: de ‘krimpflatie’ is het nieuwste trucje van uw supermarkt (23/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 31. Eerste afleveringen ‘Sex and the City’-reboot zijn ‘erg woke’ (10/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf vandaag kan je de nieuwe vervolgserie van ‘Sex and the City’, ‘And Just Like That’, op Streamz bekijken. In Amerika gingen de afleveringen 24 uur vroeger in première en konden de fans al zien hoe het vertrek van Samantha (Kim Cattrall) werd opgevangen en hoe kritiek op de vorige reeks wordt gepareerd. Al liggen de goede bedoelingen er soms wel iets té dik op.
  [naar artikel]
 32. Heeft generatie ‘woke’ echt lange tenen en een wijzende vinger zoals Anke Buckinx zegt? “Ze houden ons net een spiegel voor” (13/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Woke is een synoniem voor zeurpiet”, schrijft Joe-dj Anke Buckinx dit weekend in haar column voor Het Nieuwsblad. Ze berispt de ‘woke-generatie’: jongeren die wereldproblemen te veel met een opgeheven vingertje aanklagen, volgens Anke. Het levert haar op sociale media een storm van kritiek op. Is woke de nieuwe generatiekloof? Ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste onthult hoe generaties van elkaar kunnen leren en helpt je door het woke-abc.
  [naar artikel]
 33. RECENSIE. ‘De Schaal van Pascale’, of hoe pottenbakken boeiender kan zijn dan ‘De Tafel van Vier’ en ‘Het Jachtseizoen’ samen (07/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het kersverse tv-seizoen is niet al te woke van start gegaan. En dan moest een nieuw VTM-programma over de zoektocht naar de beste pottenbakker van Vlaanderen nog beginnen. Maar kijk, in tegenstelling tot Gert Verhulst heeft Pascale Naessens er in haar eerste aflevering allerminst een potje van gemaakt.
  [naar artikel]
 34. REVIEW. Marvels ‘Eternals’: krampachtig woke en net iets té druk (02/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wat willen we? Meer diversiteit in superheldenfilms. Wanneer willen we het? Nu! Een oproep die regisseur Chloé Zhao luid en duidelijk heeft gehoord. ‘Eternals’ scheurt zich uit alle macht los van alles dat we van Marvel gewend zijn. De belofte van nieuwe personages, nieuwe planeten en nieuwe verhalen zorgden voor heel wat commotie onder superfans. Maar voldoet het laatste paradepaardje van Disney aan al die hoge verwachtingen?
  [naar artikel]
 35. Is de openbare omroep te ‘woke’ aan het worden? (12/09/2020 - De Morgen)
  Elke week gaan een voor- en tegenstander in duel over een hot issue. Deze week: in Engeland ligt de BBC onder vuur omdat ze te ‘woke’ zou zijn. Is de VRT ook te woke?
  [naar artikel]
 36. ‘Als kind heb ik mezelf nooit bewust als man of als vrouw gepercipieerd. Dat ‘man/vrouw-ding’ interesseerde me gewoon niet zo erg’ (02/10/2021 - De Morgen)
  Op Silent Violent worstelt Hilke Ros (ex-Amatorski) met de dreiging van toxische mannelijkheid, roeptoeters op sociale media, een algemeen woke-verbod, én de liefde. In haar persoonlijk leven heeft Hilke Ros evenwel overal steeds meer vrede mee. ‘Ik ben een koffer met een hoop stickers.’
  [naar artikel]
 37. Hoe ‘woke’ M&M’s in een cultuuroorlog zijn terechtgekomen en waarom ze zo snel terugkrabbelden (24/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 38. M&M’s zwicht na conservatieve druk: ‘woke’ snoepjes geschrapt in reclamespots (24/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 39. Wiam: ‘In ‘De slimste mens’ heb ik niet gepraat over thema’s als woke. Ik ben niet altijd ‘de activiste’’ (22/10/2021 - De Morgen)
  Op de benedenverdieping van het DPG-gebouw lacht Wiam zich, ook al zijn de gespreksonderwerpen niet altijd makkelijk, een interview bij elkaar. Het belangrijkste probleem dat van tafel moet: de uitspraak van haar uit het Arabisch afkomstige roepnaam.
  [naar artikel]
 40. Waarom de omikronvariant niet ‘nu’ of ‘xi’ heet (28/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het woordenboek van deze pandemie is weer een term rijker. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de nieuwe variant ‘omikron’ gedoopt. Alweer een letter van het Griekse alfabet, maar wel niet de verwachte volgende in het rijtje. “Om stigmatisering te vermijden”, zo luidt het.
  [naar artikel]
 41. Waarom de omikronvariant niet ‘nu’ of ‘xi’ heet (28/11/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het woordenboek van deze pandemie is weer een term rijker. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe variant ‘omikron’ gedoopt. Alweer een letter van het Griekse alfabet, maar wel niet de verwachte volgende in het rijtje. “Om stigmatisering te vermijden”, zo luidt het.
  [naar artikel]
 42. ‘Woke’ M&M’s worden in reclamespots vervangen door actrice na conservatieve kritiek in de VS (24/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 43. Het stopzetten van ‘woke’ M&M’s campagne blijkt niets meer dan een ordinaire mediastunt (27/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 44. Marnix Peeters over nieuwe roman ‘De Jacht op Ursula Graurock’: “Vuurtoren in woke-storm” (19/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Een vuurtoren in een woke-storm. Zo omschrijft Marnix Peeters (56) zijn nieuwste roman, ‘De Jacht op Ursula Graurock’. “Dit boek is nodig”, zegt hij, “als tegengewicht voor alles wat niet meer mag.”
  [naar artikel]
 45. Hilke Ros: ‘Als kind heb ik mezelf nooit bewust als man of als vrouw gepercipieerd. Dat ‘man/vrouw-ding’ interesseerde me gewoon niet zo erg’ (02/10/2021 - De Morgen)
  Op Silent Violent worstelt Hilke Ros (ex-Amatorski) met de dreiging van toxische mannelijkheid, roeptoeters op sociale media, een algemeen woke-verbod, én de liefde. In haar persoonlijk leven heeft Hilke Ros evenwel overal steeds meer vrede mee. ‘Ik ben een koffer met een hoop stickers.’
  [naar artikel]
 46. Prins Harry haalt slag thuis: BBC noemt ‘Megxit’ nu ‘Sussexit’ (28/11/2021 - Het Belang van Limburg)
  Prins Harry heeft zijn slag thuisgehaald tegen de BBC. Hij vond ‘Megxit’ een seksistische term en klaagde dat aan, waardoor de Britse openbare omroep die nu in een documentaire laat vallen en vervangt door ‘Sussexit’.
  [naar artikel]
 47. Nicolas Cage ziet zichzelf niet als acteur: “Ik vind ‘performer’ beter bij mij passen” (31/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nicolas Cage (57) wil liever niet omschreven worden als een acteur. Dat vertelde hij in de Variety Awards Circuit podcast waar hij het had over zijn voorkeur voor een andere term en zijn uitgebreide carrière. Voor Cage heeft de term ‘acteur’ dezelfde implicatie als een leugenaar zijn.
  [naar artikel]
 48. Podcast: "In wat voor tijd leven wij? Ben ik te woke, ben ik te woke misschien?" (30/12/2021 - VRT NWS)
  Het is een van de trendwoorden van 2021. Woke. Het woord begon als een wachtwoord voor zwarte Amerikanen. De linkerkant van het politieke spectrum adopteerde het woord en gaf er de betekenis aan dat je jezelf indentificeert als een fervent pleitbezorger van sociale rechtvaardigheid en dat je iemand bent die op de hoogte is van hedendaagse politieke zorgen. Aan de rechterkant van het politieke spectrum heeft het woord een negatieve betekenis, die van politieke correctheid. In deze podcast zoekt VS-correspondent Björn Soenens vanuit zijn Amerikaanse ervaringen naar wat er precies aan de hand is. Woke of niet woke?
  [naar artikel]
 49. Jongeren zijn boos op Anke Buckinx: psycholoog geeft tips om constructief te babbelen met de woke-generatie (13/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Woke is een synoniem voor zeurpiet”, schrijft Joe-dj Anke Buckinx dit weekend in haar column voor Het Nieuwsblad. Ze berispt de ‘woke-generatie’: jongeren die wereldproblemen te veel met een opgeheven vingertje aanklagen, volgens Anke. Het levert haar op sociale media een storm van kritiek op. Is woke de nieuwe generatiekloof? Ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste onthult hoe generaties van elkaar kunnen leren en helpt je door het woke-abc.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy