De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Proefproject met stiltewagons van start bij NMBS

VRT NWS

24/01/2023 - 20:25

Spoorwegmaatschappij NMBS start met een proefproject rond stiltewagons. De test loopt tot 31 mei, zo meldt de NMBS via haar website. In eerste instantie zal er een stiltezone komen op de treinen tussen Eupen en Oostende, en later ook tussen Brussel en Luxemburg.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. NMBS werkt aan proefproject met stiltewagons (13/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Vervoersmaatschappij NMBS bereidt een proefproject voor met stiltewagons. Dat schrijft ‘De Standaard’ en het nieuws wordt bevestigd door NMBS-woordvoerder Bart Crols.
  [naar artikel]
 2. NMBS start proefproject rond stiltewagons (24/01/2023 - Knack)
  Spoorwegmaatschappij NMBS start met een proefproject rond stiltewagons. De test loopt tot 31 mei, zo meldt de NMBS dinsdag via haar website. In eerste instantie zal er een stiltezone terug te vinden zijn op de treinen tussen Eupen en Oostende en later ook tussen Brussel en Luxemburg. “Reizigers van NMBS kunnen kiezen om plaats te nemen in een klassiek rijtuig, waar ze zoals gewoonlijk kunnen babbelen met vrienden, collega’s of familie, of plaatsnemen in een rijtuig waar ze zich in alle stilte kunnen concentreren of gewoon wat kunnen rusten”, klinkt het. De stiltezones bevinden zich in 2de klasse. Reizigers hoeven dus niet bij te betalen en het is niet nodig om te reserveren. De stiltezones bevinden zich steeds voor- of achteraan de trein. Het rijtuig is herkenbaar aan pictogrammen aan de binnen- en buitenzijde. “Om de stilte en rust in dit rijtuig te bewaren is het aanbevolen niet hardop met elkaar te praten of te telefoneren, het volume van hoofdtelefoons of oortjes niet te luid te zetten en om mobiele telefoons op stil te zetten”, aldus de NMBS. Tijdens de testperiode van enkele maanden zullen regelmatig flyers worden uitgedeeld aan de reizigers in de stiltezone om hen te vragen wat zij over het experiment vinden. In Nederland bestaan stiltewagons al meer dan twintig jaar. Lees ook: – ‘Ik geloof niet in complotten, behalve als ze over het openbaar vervoer gaan’– ‘Red de houten banken van het Noordstation’ The post NMBS start proefproject rond stiltewagons appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 3. NMBS bestudeert invoering stiltewagons: ‘Reizigers willen rust’ (13/01/2023 - De Standaard)
  In Nederland zijn ze al decennialang een begrip bij treinreizigers, binnenkort misschien ook in ons land. De NMBS bereidt een proefproject voor met wagons waarin stilte de norm is.
  [naar artikel]
 4. NMBS start proefproject met abonnement voor flexibele pendelaars (19/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Met het zogenaamde Flex Abonnement wil de NMBS "een geknipt antwoord" bieden op het veranderde woon-werkverkeer van de pendelende werknemer. Het proefproject gaat van start in juni en het Flex Abonnement wordt uitgerold aan het begin van 2022. Dat heeft de NMBS aangekondigd.
  [naar artikel]
 5. NMBS start afhaaldienst voor voedingsproducten in stations (10/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: NMBS start afhaaldienst voor voedingsproducten in stations In vier stations, waaronder Gent-Sint-Pieters in Vlaanderen, zullen binnenkort op voorhand bestelde voedingsproducten uit de korte keten afgehaald kunnen worden. De NMBS start het proefproject voor een jaar, meldt ze in een persbericht. Vanaf deze week kunnen reizigers en buurtbewoners online een selectie lokaal geproduceerde groenten, fruit en andere producten bestellen en die vervolgens een […] Lees dit artikel: NMBS start afhaaldienst voor voedingsproducten in stations
  [naar artikel]
 6. NMBS start afhaaldienst voor lokaal geteelde verse groenten en fruit (10/05/2021 - VRT NWS)
  De NMBS start met een proefproject voor treinreizigers en buurtbewoners. Via internet kunnen ze lokaal geteelde groenten en fruit bestellen en die dan één keer per week afhalen in een station. "Een station moet meer zijn dan een plek waar je in- en uit de trein stapt", klinkt het bij de NMBS. In Vlaanderen is Gent-Sint-Pieters uitgekozen als testplaats.
  [naar artikel]
 7. 'Stiltewagons' in plaats van eerste klasse: zo wil sp.a spoor weer aantrekkelijk maken voor reiziger (30/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Meer en stiptere treinen, geen eerste klassewagons maar stiltewagons, een spoorspaarkaart en één tarief en dienstregeling voor het volledige
  [naar artikel]
 8. Sp.a pleit voor stiltewagons en 'trainmiles' (12/04/2019 - De Morgen)
  Schaf de eerste klasse af, voer stiltewagons in en laat reizigers 'trainmiles' verzamelen. Dat stelt sp.a voor in haar toekomstplan voor het spoor.
  [naar artikel]
 9. Meer treinen en 'stiltewagons' : zo wil sp.a spoor weer aantrekkelijk maken voor reiziger (30/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Meer en stiptere treinen, geen eerste klassewagons maar stiltewagons, een spoorspaarkaart en één tarief en dienstregeling voor het volledige
  [naar artikel]
 10. Proefproject tegen huiselijk geweld start volgend jaar in Limburg (16/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf januari start in Limburg een proefproject waarbij gezinnen na een klacht over intrafamiliaal geweld tien dagen lang nauw worden opgevolgd....
  [naar artikel]
 11. Hondenweer? Huur een paraplu bij NMBS (01/03/2021 - Metro)
  Hoe vaak kom het voor? Je stapt net uit de trein en je ziet dat het buiten begint te regenen. Gelukkig kan je in het station van Brussel-Zuid voortaan paraplu’s uitlenen. Breng je die terug binnen de 24 uur? Dan hoef je helemaal niets te betalen. Het proefproject is vorige week van start gegaan, vertelt Bart Crols van de NMBS aan HLN. Het systeem is heel eenvoudig en werkt met een kredietkaart of een Maestrokaart. Door een van de kaarten te scannen kan je een paraplu ontgrendelen. Als je die binnen de 24 uur terugbrengt, hoef je er niks voor te betalen. Daarna kost het je 1 euro per dag als je de paraplu wil blijven gebruiken. Dit gaat door tot 15 euro, hierna mag je de paraplu houden. “Met de paraplu’s willen we onze klanten een extra dienst aanbieden”, zegt Crols. “Het idee komt overwaaien uit de hotelsector. Die lenen vaak paraplu’s uit aan hun klanten als ze de regen in moeten. Het proefproject verwijst naar de last mile. Reizigers die aankomen in het station moeten vaak nog een eindje wandelen voor ze op hun bestemming zijn. Op deze manier kunnen ze dat droog doen als het regent. Het geeft extra comfort.” Momenteel biedt de NMBS een 200-tal paraplu’s aan. Je kan ze vinden aan de verschillende uitgangen van het station in Brussel-Zuid. Als het proefproject een succes is, zullen andere stations volgen.  Lees ook: Gilkinet bindt in, NMBS houdt vast aan sluiting 44 loketten Het bericht Hondenweer? Huur een paraplu bij NMBS verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. In Limburg start volgend jaar proefproject tegen huiselijk geweld (16/11/2017 - Knack)
  Vanaf januari start in Limburg een proefproject waarbij gezinnen na een klacht over intrafamiliaal geweld tien dagen lang nauw worden opgevolgd. Dat bericht Het Belang van Limburg donderdag.
  [naar artikel]
 13. NMBS wil naar volledig rookvrije stations en perrons (10/05/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Naar analogie met onze buurlanden wil de NMBS in de toekomst evolueren naar volledig rookvrije stations en perrons. Daarvoor is wel nog een wetswijziging nodig. De NMBS reageert daarmee op een voorstel van de stad Mechelen, die zich kandidaat stelt voor een proefproject.
  [naar artikel]
 14. Tweedaagse stakingsacties bij de NMBS van start (28/06/2018 - De Tijd)
  23:34 De machinistenbond van de NMBS heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 10 tot 12 juli. Vandaag en morgen legt de socialistische vakbond het werk neer bij de NMBS.
  [naar artikel]
 15. Autodeelbedrijf Cambio start volgend jaar proefproject met elektrische bakfietsen in Brussel (13/01/2020 - De Standaard)
  Het autodeelbedrijf Cambio start in 2021 met een proefproject waarbij het elektrische bakfietsen ter beschikking zal stellen van zijn klanten in Brussel. In de eerste fase komen er vijftien fietsen.
  [naar artikel]
 16. Gent start met proefproject om kleine dieren van verdrinkingsdood te redden in riool  (23/06/2021 - VRT NWS)
  Stad Gent start met een proefproject in de wijk Muide om kleine dieren te redden van een verdrinkingsdood in de riolering. Enkele waterkolken krijgen er gaas dat onder meer kuikens moet tegenhouden die soms in het afvoerwater terecht komen en zo sterven.
  [naar artikel]
 17. Proefproject om onnodige chemobehandelingen bij borstkanker te vermijden (07/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In erkende borstkankerklinieken gaat vanaf 1 juli een proefproject van start om onnodige chemotherapie bij de behandeling van borstkanker te...
  [naar artikel]
 18. Japanse beurs start proefproject rond handel in emissiekredieten (22/09/2022 - Express)
  Op de Tokyo Stock Exchange is een proefproject rond de handel in emissiekredieten van start gegaan. Met het initiatief wil Japan een nationaal marktmechanisme creëren om het land tegen het midden van deze eeuw een klimaatneutrale status te kunnen bezorgen. Momenteel staat Japan in de lijst met de grootste producenten van het broeikasgas koolstofdioxide op […]
  [naar artikel]
 19. 'Meneer Cornu, stel je treintje samen' (09/04/2019 - De Morgen)
  Vandaag start Jo Cornu als CEO van de NMBS. Maar hoe pak je dat aan, zo'n eerste werkdag? Managementcoach Jo Sanders, auteur van het boek Leiders & paradoxen, wijst de weg naar een succesvolle start bij de NMBS.
  [naar artikel]
 20. Proefproject om water van grote werven te hergebruiken (23/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De stad Hasselt start een proefproject om het bemalingswater bij grote bouwwerven en wegenwerken in de stad ter beschikking te stellen van land- en tuinbouwers. Drie ‘watervragen’ worden vanavond gesteld op de gemeenteraad.
  [naar artikel]
 21. Proefproject bij Aperam Genk: werknemers krijgen boosterprik op werkvloer (17/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Genkse Aperam start volgende week met coronavaccinatie op de werkvloer. Het gaat om een proefproject met zeven Vlaamse bedrijven. Als de evaluatie positief is, kan het daarna uitgebreid worden.
  [naar artikel]
 22. Proefproject met preventieve vaccinatie tegen apenpokken van start in Antwerpen (22/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Donderdag start in Antwerpen een proefproject waarbij 1.120 mensen zich preventief kunnen laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Het gaat om mannen die seks hebben met mannen en het voorbije jaar minstens 1 soa hebben gehad. Daarmee zullen in Vlaanderen ook mensen die niet besmet zijn met het virus gevaccineerd worden.
  [naar artikel]
 23. Proefproject met preventieve vaccinatie tegen apenpokken van start in Antwerpen (22/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  Donderdag start in Antwerpen een proefproject waarbij 1.120 mensen zich preventief kunnen laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Het gaat om mannen die seks hebben met mannen en het voorbije jaar minstens 1 soa hebben gehad. Daarmee zullen in Vlaanderen ook mensen die niet besmet zijn met het virus gevaccineerd worden.
  [naar artikel]
 24. Premier League: proefproject rond extra wissels bij hoofdblessures start op 6 februari (29/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  In de Engelse Premier League gaat vanaf 6 februari het proefproject van start waarbij teams maximaal twee extra wissels mogen doorvoeren in het geval van een hersenschudding, zo bevestigde de Premier League vrijdag. Bedoeling is om spelers te beschermen tegen blijvende schade.
  [naar artikel]
 25. Telenet wil 10.000 kwetsbare gezinnen internet voor 5 euro geven, proefproject start in Mechelen (13/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Telenet wil tegen eind volgend jaar een basisinternetdienst voor 5 euro per maand aanbieden aan 10.000 kwetsbare gezinnen. Onder meer in Mechelen start in december een proefproject met 700 gezinnen om de modaliteiten uit te werken.
  [naar artikel]
 26. Proefproject biedt rouwzorg aan huis voor wensouders (11/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Mensen die een kind verloren hebben, kunnen voortaan een beroep doen op zelfstandige vroedvrouwen voor rouwzorg aan huis. Het proefproject start
  [naar artikel]
 27. Proefproject biedt rouwzorg aan huis voor wensouders (11/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Mensen die een kind verloren hebben, kunnen voortaan een beroep doen op zelfstandige vroedvrouwen voor rouwzorg aan huis. Het proefproject start
  [naar artikel]
 28. Telenet geeft internet voor 5 euro aan 10.000 kansarme gezinnen: “Corona legde digitale kloof bloot” (13/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Internetoperator Telenet start in december met een proefproject om ook kwetsbare gezinnen toegang te geven tot internet. Voor 5 euro per maand zullen gezinnen via het OCMW of andere sociale organisaties een basisabonnement van Telenet kunnen aankopen. Het proefproject gaat van start in Mechelen, Brussel en een nog te bepalen stad.
  [naar artikel]
 29. Antwerps proefproject met gezonde maaltijden op school start na herfstvakantie (21/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  De stad Antwerpen start na de herfstvakantie met haar aangekondigde proefproject rond het aanbieden van voedzame maaltijden op school. In een eerste fase gaat het om negen basisscholen, verspreid over de stad en de onderwijsnetten. De scholen ontvangen een subsidie per kind en kunnen daarmee een pakket voedzame maaltijden samenstellen met een partner naar keuze. Het kan gaan om soep (‘s middags), ontbijt of tussendoortjes.
  [naar artikel]
 30. Proefproject schoolstraat bij Europaschool goed gestart (28/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op 18 maart ging inde Europaschool het proefproject Schoolstraat van de werkgroep verkeer van start. Elke ochtend en avond wordt de straat 30 minuten afgesloten. Zo kunnen de kinderen veiliger oversteken als ze te voet of met de fiets naar school komen.
  [naar artikel]
 31. NMBS legt treinen met reservatie in naar kust (27/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Wie op weg naar de kust niet in een overvolle trein wil belanden, zal deze zomer wellicht toch kunnen kiezen voor een reservatiesysteem. De NMBS laat als proefproject tien rechtstreekse treinen rijden in het weekend van 5 en 6 juni, bovenop het normale aanbod. Omdat ze geen tussenstops maken, ben je zelfs sneller op het strand.
  [naar artikel]
 32. NMBS legt treinen met reservatie in naar kust (27/05/2021 - Het Nieuwsblad)
  Wie op weg naar de kust niet in een overvolle trein wil belanden, zal deze zomer wellicht toch kunnen kiezen voor een reservatiesysteem. De NMBS laat als proefproject tien rechtstreekse treinen rijden in het weekend van 5 en 6 juni, bovenop het normale aanbod. Omdat ze geen tussenstops maken, ben je zelfs sneller op het strand.
  [naar artikel]
 33. NMBS legt treinen met reservatie in naar kust (27/05/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Wie op weg naar de kust niet in een overvolle trein wil belanden, zal deze zomer wellicht toch kunnen kiezen voor een reservatiesysteem. De NMBS laat als proefproject tien rechtstreekse treinen rijden in het weekend van 5 en 6 juni, bovenop het normale aanbod. Omdat ze geen tussenstops maken, ben je zelfs sneller op het strand.
  [naar artikel]
 34. NMBS betaalt elk jaar 100.000 euro om reizigers met de hand te tellen (07/02/2020 - VRT NWS)
  De NMBS betaalt elk jaar 100.000 euro om studenten en uitzendkrachten in te huren die treinreizigers moeten tellen. Met de hand. Dat blijkt uit een vraag van Kamerlid Christian Leysen (Open VLD) aan Mobiliteitsminister François Bellot (MR). Op die manier wil de NMBS bekijken waar er meer of minder treinen moeten worden ingelegd. Leysen vindt dat die telling digitaal kan, maar dat heeft een "hoge investeringskost", zegt Bellot, al loopt er een proefproject in twee stations.
  [naar artikel]
 35. 1 september, maar nog vakantie bij NMBS (31/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Verschillende ouders reageren verontwaardigd op de dienstregeling van de NMBS bij de start van het nieuwe schooljaar. De spoorwegmaatschappij
  [naar artikel]
 36. 1 september, maar nog vakantie bij NMBS (31/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Verschillende ouders reageren verontwaardigd op de dienstregeling van de NMBS bij de start van het nieuwe schooljaar. De spoorwegmaatschappij
  [naar artikel]
 37. Internationale trein reed niet vanwege pensioenfeestje NMBS (02/11/2017 - Knack)
  Een pensioenfeest bij de NMBS is vorige week zo stevig uit de hand gelopen dat één internationale trein werd afgeschaft en een andere een halfuur vertraging opliep, schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. De NMBS start een intern onderzoek.
  [naar artikel]
 38. Wallonië start experiment kortere werktijd (06/12/2016 - De Tijd)
  14:12 De Waalse PS start een proefproject om door arbeidsduurvermindering meer mensen aan het werk te krijgen.
  [naar artikel]
 39. Proefproject in Mesen en Heuvelland tegen overlast zwaar verkeer aardappelverwerkend bedrijf (21/12/2020 - VRT NWS)
  In Mesen en Heuvelland start binnen een 3-tal maanden een proefproject om de verkeersopstoppingen aan te pakken in de Komenstraat, de Steenstraat en de Vierkoningenstraat. In die 3 straten, die op elkaar aansluiten, is het vaak zeer druk door vrachtverkeer van en naar het aardappelverwerkend bedrijf Claerebout Potatoes. Zowel de gemeenten, als het Vlaams gewest en het bedrijf zelf zoeken naar een oplossing op langere termijn en beginnen die zoektocht volgend jaar in maart met een proefproject dat een half jaar zal lopen.
  [naar artikel]
 40. NMBS rolt afhaaldienst voor voedingsproducten uit in vijftig stations (06/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  Na een geslaagd proefproject in een aantal stations vorig jaar, breidt NMBS de afhaaldienst voor versproducten uit de korte keten verder uit. In een eerste fase zoekt de vervoersmaatschappij kandidaten voor meer dan vijftig stations in België. Bedoeling is om het concept vanaf dit najaar uit te rollen.
  [naar artikel]
 41. Accent start proefproject met geanonimiseerde cv's en open selectiemomenten (21/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het uitzendkantoor Accent start een proefproject met een nieuwe aanwervingsstrategie, het zogenaamde ‘open-mind hiring’. Bij die manier van rekruteren worden kandidaten door middel van anonieme cv’s en open selectiemomenten in contact gebracht met mogelijke werkgevers, die op hun beurt amper voorkennis hebben over de kandidaten. Het pilootproject loopt bij tien klanten, onder meer Schoenen Torfs en Mister Spaghetti. Dat meldt het uitzendkantoor woensdag.
  [naar artikel]
 42. Genk dooft ’s nachts deel van straatverlichting als proefproject (16/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  De stad Genk start met een proefproject waarbij de openbare ledverlichting langs gemeentewegen tijdens weekdagen ’s nachts uit zullen blijven. Deze en andere ingrepen zouden op jaarbasis zo’n 150.000 euro kunnen opleveren.
  [naar artikel]
 43. Nieuw proefproject van start om verkeer beter te spreiden tussen Liefkenshoek- en Kennedytunnel (24/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De Kennedytunnel raakt steeds meer verzadigd. De Liefkenshoektunnel, die andere scheldekruising, daarentegen heeft het merendeel van de tijd capaciteit te over. Om de verkeersstromen beter te kunnen spreiden voert het Vlaams Verkeerscentrum de komende maanden een proefproject uit op de Ring.
  [naar artikel]
 44. Regen doet Kust-Express van NMBS de das om (12/08/2021 - De Standaard)
  De Kust-Express van de NMBS – de rechtstreekse reservatietreinen van en naar de kust – hebben tot dusver een ‘erg rustige start genomen’, aldus de NMBS, mede te wijten aan het slechte weer de voorbije weken.
  [naar artikel]
 45. Regen doet Kust-Express van NMBS de das om (12/08/2021 - Het Nieuwsblad)
  De Kust-Express van de NMBS – de rechtstreekse reservatietreinen van en naar de kust – hebben tot dusver een “erg rustige start genomen”, aldus de NMBS, mede te wijten aan het slechte weer de voorbije weken.
  [naar artikel]
 46. Proefproject taalscreening bij 2.000 kleuters van start (01/12/2020 - De Standaard)
  Onderzoekers van de KU Leuven hebben een proefproject over de taalscreening opgestart bij 2.000 kleuters. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) laten weten. ‘De taalscreening mag geen vertraging oplopen, want we hebben dit instrument echt nodig’, aldus Weyts.
  [naar artikel]
 47. Ticketje aan het loket kopen behoort binnenkort wellicht tot het verleden in Antwerpen-Centraal (04/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De NMBS start in Namen met een proefproject. De bedienden die er in het station in contact staan met de treinreizigers, doen dat niet meer vanuit een loket maar vanuit de open ruimte in het station. Daar zullen ze reizigers bijstaan met al hun mobiliteitsvragen. Ook Antwerpen-Centraal krijgt in de toekomst wellicht mobiliteitsgidsen.
  [naar artikel]
 48. "Minimale dienstverlening NMBS niet rond tegen start nieuwe schooljaar" (31/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het zal nog even duren voor de gegarandeerde dienstverlening bij de NMBS ook echt een feit is. De start van het nieuwe schooljaar zal alvast te
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy