De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Wolven elimineren herten op Alaskaans eiland en schakelen snel over op het eten van zeeotters

VRT NWS

24/01/2023 - 20:32

Wolven op een eiland in Alaska hebben de hertenpopulatie doen instorten en vervolgens zijn ze in slechts een paar jaar overgeschakeld op het voornamelijk eten van zeeotters. Dat blijkt uit een studie van een wolvenroedel op Pleasant Island van 2015 tot 2021. Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat vastgesteld is dat zeeotters de voornaamste voedselbron worden van een landroofdier.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Wapiti's in Yellowstone verzinnen strategie om zowel poema's als wolven te verschalken (04/08/2019 - VRT NWS)
  Wolven zijn charismatisch, opvallend en makkelijk uit te kiezen als de toppredator die een invloed heeft op de populaties van wapiti's, andere herten en andere prooidieren. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat de heimelijke poema in werkelijkheid het roofdier is dat de grootste invloed uitoefent op de bewegingen van de wapiti-herten in hun wintergebieden in het noorden van het Yellowstone National Park. Uit de studie is ook voor het eerst gebleken dat de wapiti's verschillen in het jachtgedrag van hun natuurlijke vijanden gebruiken om (relatief) veilig te blijven van al de roofdieren.
  [naar artikel]
 2. Vanaf mei pop-upexpo rond wolven in Limburg (04/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Noord-Limburg kan je vanaf mei tot het einde van het jaar terecht op een rondreizende expo over wolven. De initiatiefnemers willen niet alleen informeren, maar ook toeristen lokken. Vragen zoals ‘Hoe kan je wolven herkennen?’ of ‘Wat eten wolven?’ krijgen een antwoord.
  [naar artikel]
 3. Wolven in Limburg zijn vooral verlekkerd op reeën en everzwijnen (12/11/2020 - VRT NWS)
  De wolven in Limburg eten vooral reeën en everzwijnen. In enkele gevallen eten ze ook hazen, muizen, schapen en zelfs een hond. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Natuur en Bos (INBO) dat de afgelopen twee jaar 49 wolvendrollen onder de loep nam.
  [naar artikel]
 4. Al negen herten gestorven in populair Japans park na eten van plastic: parkbeheerders luiden noodklok (10/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In een populair park in het westen van Japan zijn de afgelopen tijd negen herten gestorven, nadat ze plastic zakken hadden ingeslikt. De dieren...
  [naar artikel]
 5. VIDEO: Herten vechten op hilarische wijze (23/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Twee herten die een ruzie uitvechten? Niet zo bijzonder. Twee herten die een ruzie uitvechten op hun achterpoten en elkaar slaan met hun
  [naar artikel]
 6. COLUMN. Hoeveel gemakkelijker zou het zijn als we ze echt konden verstaan, de vogels, de walvissen, onze honden, de wolven en herten (28/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Kunstenaar Koen Vanmechelen schrijft over wat hem bezighoudt in leven en werk
  [naar artikel]
 7. Mogelijk twee nieuwe wolven in de Kempen (31/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  De wolven Noëlla en August lopen al een tijdje rond in Limburg, maar er zouden ook nieuwe, wilde wolven zijn gezien in de provincie Antwerpen. Het meldpunt Welkomwolf.be heeft maandag en dinsdag meerdere waarnemingen van wolven, vermeende wolven en sporen van de dieren ontvangen uit Rijkevorsel, Mol en Herentals.
  [naar artikel]
 8. VIDEO. Getest: een nacht tussen de herten! (08/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Elk jaar, aan het einde van september, vindt er in de Ardennen een prachtige schouwspel plaats: het burlen van de herten.
  [naar artikel]
 9. 15 herten doodgebeten in dierenpark Hengelhoef, wellicht het werk van een wolf  (24/10/2021 - VRT NWS)
  Op de hertenweide van het recreatiedomein Hengelhoef, in de Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren, zijn 15 herten dood aangetroffen. Dat bevestigt burgemeester Alain Yzermans. Wellicht zijn de herten doodgebeten door een wolf.
  [naar artikel]
 10. 19-jarige Nederlander laat hond uit en loopt roedel wolven tegen het lijf (19/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op beelden op sociale media komt een wandelaar een roedel wolven tegen. De 19-jarige Timo laat z’n hond uit, wanneer hij het unieke plaatje ziet. Hij is er snel bij en legt alles vast op beeld. Wie goed kijkt, ziet een 8-tal wolven.
  [naar artikel]
 11. VIDEO: Herten vechten ruzie uit op hun achterpoten (23/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Twee herten die een ruzie uitvechten? Niet zo bijzonder. Twee herten die een ruzie uitvechten op hun achterpoten en elkaar slaan met hun
  [naar artikel]
 12. Inbraak in woning in Herten (04/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Op de Smissebroek in Herten hebben dieven ingebroken in een woning. Dat is vrijdag rond 15.15 uur vastgesteld. De buit is nog onbekend. 
  [naar artikel]
 13. Jacht op Nederlandse edelherten officieel geopend, bijna 2000 herten moeten worden geschoten (10/12/2018 - VRT NWS)
  Staatsbosbeheer in Nederland is vanochtend begonnen met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen, een groot natuurgebied in de provincie Flevoland. De rechter bepaalde vorige week dat de herten gedood mogen worden om de populatie in het gebied terug te brengen. Ruim 1.800 herten moeten worden afgeschoten. Natuurverenigingen waren eerder naar de rechtbank gestapt om dat te verhinderen.
  [naar artikel]
 14. Wolf bijt 15 damherten dood in dierenpark Hengelhoef (24/10/2021 - De Standaard)
  In het park van Hengelhoef zijn in de nacht van zaterdag op zondag vijftien damherten doodgebeten. Vermoedelijk gaat het hier om werk van een of meerdere wolven. De herten verbleven in een drie hectare groot omheind terrein.
  [naar artikel]
 15. VIDEO. Het burlen van de herten (28/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Momenteel start de paringstijd van de herten en dat gaat gepaard met een apart geluid: het burlen. Ben Roelants trekt er samen met Ardennen-gids Jorn van den Bogaert op uit.
  [naar artikel]
 16. Vier vliegende herten ingegraven in hout in Overijse (11/12/2020 - VRT NWS)
  In Overijse zijn donderdag vier vliegende herten ingegraven in broedhopen van hout. Vliegende herten behoren tot de grootste keversoorten van Europa en je herkent ze aan hun kaken die op een gewei lijken. De kevers werden al in het begin van dit jaar gevonden, maar omdat hun verpoppingskamer beschadigd was, werden ze eerst elders verder opgekweekt.
  [naar artikel]
 17. Gezocht: wie telt 'vliegende herten'? (12/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek roept iedereen op om op zoek te gaan naar vliegende herten: de grootste kevers van ons land. De soort
  [naar artikel]
 18. Gezocht: wie telt 'vliegende herten'? (12/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek roept iedereen op om op zoek te gaan naar vliegende herten: de grootste kevers van ons land. De soort
  [naar artikel]
 19. VIDEO. Slimme herten gebruiken gewoon het zebrapad (02/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Drie herten wilden gisteren in Colorado Springs in de Verenigde Staten de weg oversteken en gebruikten daarvoor het zebrapad. Alesha Kelly stond te...
  [naar artikel]
 20. Experts vrezen dat ziekte die herten in zombies verandert ook mens kan treffen (24/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een infectieziekte die herten drastisch gewichtsverlies doet lijden, hen in het ijle laat staren en de dieren agressief maakt, zou volgens experts...
  [naar artikel]
 21. Vlaanderen krijgt in 2019 meer wolven (26/12/2018 - Metro)
  In 2019 zullen in Vlaanderen meer wolven rondlopen, voorspellen wolvenkenners vandaag in Het Belang van Limburg. Niet alleen worden tegen mei de eerste Limburgse welpjes van Naya en August verwacht, vanuit Duitsland zullen nog meer wolven naar Vlaanderen afzakken. Schapenhouders wordt nu al aangeraden hun voorzorgen te nemen. De twee wolven die zich dit jaar vestigden op het militair domein van Leopoldsburg en het aansluitende Bosland, zijn een koppel. “Rond mei zullen een vijftal welpjes worden geboren”, voorspellen wolvenexperten Koen Van Den Berge (INBO) en Dries Gorissen (ANB). Het afgelopen jaar werden in Duitsland bovendien meer dan vijfhonderd wolvenjongen geboren. “Ook daarvan gaan er richting Vlaanderen afzakken.” Wolven voeden zich met herten en everzwijnen, maar jagen ook op schapen. “Vanaf het voorjaar zijn er via de overheid rescue-kits beschikbaar. Als er een schaap gepakt wordt, komen wij onmiddellijk ter plaatse. Op één dag tijd plaatsen we elektrische draden om de rest van de kudde voorlopig te beschermen. Maar schapenhouders kunnen best zelf investeren in een permanent wolvenraster.” bron: Belga Het bericht Vlaanderen krijgt in 2019 meer wolven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Wolf bijt 10 damherten dood in dierenpark Hengelhoef: “Het was een echt bloedbad” (24/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  In het park van Hengelhoef zijn in de nacht van zaterdag op zondag tien damherten doodgebeten. Vermoedelijk gaat het hier om werk van een of meerdere wolven. De herten verbleven in een drie hectare groot omheind terrein.
  [naar artikel]
 23. Vandenbroucke over aanpassing teststrategie: “Heftig, maar we moesten snel schakelen” (20/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) beseft dat de aanpassing van de teststrategie verwarring en onzekerheid veroorzaakt, maar “we moesten snel schakelen”. Dat zei hij in het Journaal op Eén. “Als we nu niet onze prioriteiten bijstellen, dan kapseist het bij de huisartsen en bij de laboratoria. Daar is niemand bij geholpen.”
  [naar artikel]
 24. VIRAL3: herten houden gezellige tête-à-tête met smakelijk diner (05/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Deze bestuurder had zijn bromfiets toch beter aan de kant gezet en een taxi genomen. Twee herten genieten dan weer van een uitgebreid etentje. En...
  [naar artikel]
 25. Vandenbroucke over aanpassing teststrategie: ‘Heftig, maar we moesten snel schakelen’ (20/10/2020 - De Morgen)
  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) beseft dat de aanpassing van de teststrategie verwarring en onzekerheid veroorzaakt, maar ‘we moesten snel schakelen’. Dat heeft hij in Het journaal op Eén gezegd. ‘Als we nu niet onze prioriteiten bijstellen, dan kapseist het bij de huisartsen en bij de laboratoria. Daar is niemand bij geholpen.’
  [naar artikel]
 26. Herten in Deinze dood door overdosis xtc (26/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Drie herten in dierenpark De Brielmeersen in het Oos-Vlaamse Deinze zijn mogelijk bezweken aan een overdosis xtc. Iemand heeft de drugs aan de
  [naar artikel]
 27. Sp.a-schepen neemt afstand van Grijze Wolven (08/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Heusden-ZolderSp.a gaat ervan uit dat de optocht op de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder vorige week zondag – met vlaggen van wolven en kinderen in legeruniformen – niets te maken heeft met de zeer rechtse Turkse groepering Grijze Wolven. Sp.a-schepen Engin Özdemir liep voorop, hij distantieert zich nu openlijk van de Grijze Wolven. Maar Basir Hamarat, voorzitter van AKP-België, is duidelijk: “Die optocht was van de Grijze Wolven. Als ik in het land was geweest, had ik ook meegelopen.”
  [naar artikel]
 28. Wolven krijgen hoogste beschermingsgraad in Vlaanderen (12/03/2020 - VRT NWS)
  De Vlaamse overheid wil de wolven in Limburg beter beschermen. Zo mag er tijdens de voorplantingsperiode niet meer gejaagd worden in het leefgebied van de wolven. Het netwerk van wildcamera's wordt uitgebreid en de Natuurinspectie drijft de controles op.
  [naar artikel]
 29. Wolf bijt tien damherten dood in dierenpark Hengelhoef: “Het was een echt bloedbad” (24/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  In het park van Hengelhoef zijn in de nacht van zaterdag op zondag tien damherten doodgebeten. Vermoedelijk gaat het hier om werk van een of meerdere wolven. De herten verbleven in een drie hectare groot omheind terrein.
  [naar artikel]
 30. Wildcamera voor wolven registreert... drie dieven: “Jammer dat ze niet oog in oog stonden” (03/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een wildcamera die in Helchteren gemonteerd staat met het doel om wolven te filmen, kreeg plots héél wat anders in beeld. Geen wolven, maar dieven die hun slag ook effectief konden slaan aan een autorecyclagebedrijf. Op exact dezelfde plek werden twee weken eerder wél drie wolven gefilmd.
  [naar artikel]
 31. Chauffeurs opgeschrikt door overstekende kudde herten (14/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Autobestuurders op een brug in het Amerikaanse Iowa werden verrast door loslopende herten. De dieren leken erg overstuur en sprongen zonder het te weten van een hoge brug.
  [naar artikel]
 32. Snel, snel iets eten? Geen goed plan als je mager en gezond wil blijven (15/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  We hebben vaak zo weinig tijd dat zelfs eten snel snel moet gaan, maar toch is het beter om dat op rustige manier te doen als je je metabolisme goed wilt laten functioneren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat snelle eters ook sneller met obesitas te kampen krijgen, met alle gevolgen voor de gezondheid van dien.
  [naar artikel]
 33. Mogelijk twee nieuwe wolven in de Kempen (31/03/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Het meldpunt Welkomwolf.be heeft maandag en dinsdag meerdere waarnemingen van wolven en vermeende wolven ontvangen uit de provincie Antwerpen. Maandag kwamen er meldingen uit Rijkevorsel, maar ook een melding van potentiële wolvensporen in Mol.
  [naar artikel]
 34. Exclusieve beelden: Limburgse wolvenroedel bestaat uit 10 wolven (12/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er zijn nu al minstens 10 wolven in Limburg. TV Limburg beschikt over videobeelden waarop 10 wolven tegelijkertijd te zien zijn.
  [naar artikel]
 35. Saudische koningshuis voerde jaar voor moord op Khashoggi gesprekken om vijanden te elimineren (12/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een jaar voordat Khashoggi werd vermoord, onderhandelden Saudische functionarissen met privébedrijven over de kostprijs van het elimineren van...
  [naar artikel]
 36. Wolf bijt 10 damherten dood in dierenpark Hengelhoef: “Het terrein van de wolf breidt blijkbaar uit” (24/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  In het park van Hengelhoef zijn in de nacht van zaterdag op zondag tien damherten doodgebeten. Vermoedelijk gaat het hier om werk van een of meerdere wolven. De herten verbleven in een drie hectare groot omheind terrein.
  [naar artikel]
 37. Vandenbroucke na kritiek over aanpassing teststrategie: "Heftig, maar we moesten snel schakelen" (20/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) beseft dat de aanpassing van de teststrategie verwarring en onzekerheid veroorzaakt, maar "we moesten snel schakelen". Dat zei hij in het Journaal op Eén. "Als we nu niet onze prioriteiten bijstellen, dan kapseist het bij de huisartsen en bij de laboratoria. Daar is niemand bij geholpen.”
  [naar artikel]
 38. Vier nieuwe wolven ontdekt in Wallonië: "België wordt een echt Europees wolvenkruispunt" (26/04/2020 - VRT NWS)
  In het zuiden van ons land zijn dit jaar al vier nieuwe wolven ontdekt. Dat brengt het aantal in Wallonië op zes, want er liepen vorig jaar al twee wolven rond. De wolven komen uit Frankrijk, Duitsland en Polen. In Vlaanderen zijn intussen al vijf wolven gepasseerd. "Ons land is dan ook goed op weg om het wolvenkruispunt van Europa te worden", besluit Jan Loos van Welkomwolf.be.
  [naar artikel]
 39. Auto belandt in gracht nadat chauffeur moet uitwijken voor herten (07/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Woensdagavond is in de Grootdonckstraat in Heppen is een auto in de gracht beland. Het ongeval gebeurde omstreeks 20.30 uur toen de autobestuurder naar eigen zeggen uitweek voor een paar herten.
  [naar artikel]
 40. Levende herten en dennenbos met 700 bomen: zo viert deze stad aan zee Kerstmis (08/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een dennenbos met zevenhonderd bomen op het Marktplein, een huis van de kerstman met levende herten, een reuzenteddybeer op de Kaai en een indrukwekkende, permanente lichtshow: het moet van het kerstgebeuren in Nieuwpoort een unieke ervaring maken.
  [naar artikel]
 41. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) verdedigt aanpassing van teststrategie: “Heftig, maar we moesten snel schakelen” (20/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) beseft dat de aanpassing van de teststrategie verwarring en onzekerheid veroorzaakt, maar “we moesten snel schakelen”. Dat zei hij in het Journaal op Eén. “Als we nu niet onze prioriteiten bijstellen, dan kapseist het bij de huisartsen en bij de laboratoria. Daar is niemand bij geholpen.”
  [naar artikel]
 42. Dokters: “Inhaalbeweging nodig om hepatitits C zoals beloofd te elimineren in België” (09/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  België is nog ver verwijderd van het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om virale hepatitis tegen 2030 te elimineren. Dat benadrukt de HCV-coaltie, een groep van twintig dokters, vrijdag. Om het doel nog te halen moeten jaarlijks 1.200 patiënten worden behandeld.
  [naar artikel]
 43. N-VA maakt zelf reportage over Grijze Wolven bij andere partijen (04/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  N-VA publiceert een zelfgemaakte reportage over de Turkse extreemrechtse groepering Grijze Wolven. Daarin beweert de partij dat sommige kandidaten van CD&V, Open Vld, Groen en sp.a nauw in contact staan met de Grijze Wolven.
  [naar artikel]
 44. Griekse eiland Samothraki "verdwijnt" door eetlust van onverzadigbare geiten (07/10/2019 - VRT NWS)
  Geiten hoeden, het is al decennialang een bron van inkomsten en een manier van leven op het desolate Griekse eiland Samothraki. Maar de naar schatting 50.000 geiten op het eiland eten Samothraki stilaan op, letterlijk. En dat heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, maar ook voor de economie op het eiland. Het water staat de herders aan de lippen. Hoe kan je economie en duurzaamheid met elkaar verzoenen?
  [naar artikel]
 45. Wolven keren terug naar plaats delict: wildcamera’s filmen wolven waar ze pony’s doodbeten (04/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  In de Berkenstraat in Meeuwen werden eerder deze week twee pony’s door de wolven verscheurd. De eigenaar liet de volgende nacht in overleg een wildcamera plaatsen in de weide waar de wolven eerder een aanval deden op zijn pony’s. Met resultaat, want in de nacht van woensdag op donderdag keerden drie wolven terug naar de bewuste weide.
  [naar artikel]
 46. Steeds meer wolven in Frankrijk (25/06/2018 - Metro)
  Het wolvenbestand in Frankrijk wordt geschat op 430 exemplaren. De soort is zich snel aan het verspreiden over het Franse grondgebied. Het aantal wolven groeide op één jaar tijd met bijna 20 procent aan. Dat heeft de Nationale Dienst voor de Jacht en de Wilde Dieren (Office national de la chasse et la faune sauvage, ONCFS) vandaag laten weten. Ook het aantal gebieden waar de wolf permanent aanwezig is, zit in de lift: van 57 na de winter 2016-2017, naar 74 na de winter 2017-2018. Dat is een stijging met 30 procent. Ondanks de woede van schapenhandelaars wil Frankrijk tegen 2023 uitkomen op 500 wolven op zijn grondgebied. Dat geldt wetenschappelijk als de drempel om de soort leefbaar te houden. Bron: Belga   Het bericht Steeds meer wolven in Frankrijk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Meer wolven op komst: hoe bereiden schaapherders zich daar op voor? (27/12/2018 - VRT NWS)
  Volgens wolvenkenners komen er de komende tijd meer wolven op bezoek in ons land. Geen goed nieuws voor schapenhouders. Hoe bereiden zij zich voor op de wolven? "Karrewiet" ging langs bij schaapherder Johan Schouteden in Limburg. Hij waakt over een kudde van 800 schapen. En hij heeft wel enkele trucjes waarmee hij de wolven op afstand wil houden.
  [naar artikel]
 48. 'Zombieherten' gespot in Amerikaanse staat Ohio: “Het hert hijgde en er kwam bloed uit de ogen” (02/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op 13 plaatsen in de Amerikaanse staat Ohio zijn er zogenaamde ‘zombieherten’ gespot. Ze hebben EHD opgelopen, een virus met enkele nare gevolgen voor de herten. Het virus komt regelmatig voor bij herten in dit deel van de Verenigde Staten en tijdens deze periode, maar dit jaar is het aantal gevallen hoger dan anders. Sommige herten overleven de ziekte niet. Mensen kunnen niet besmet worden door het virus.
  [naar artikel]
 49. 'Zombieherten' gespot in Amerikaanse staat Ohio: “Het hert hijgde en er kwam bloed uit de ogen” (02/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op 13 plaatsen in de Amerikaanse staat Ohio zijn er zogenaamde ‘zombieherten’ gespot. Ze hebben EHD opgelopen, een virus met enkele nare gevolgen voor de herten. Het virus komt regelmatig voor bij herten in dit deel van de Verenigde Staten en tijdens deze periode, maar dit jaar is het aantal gevallen hoger dan anders. Sommige herten overleven de ziekte niet. Mensen kunnen niet besmet worden door het virus.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy