De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Farmabedrijf Novartis veroordeeld voor misbruik machtspositie

De Tijd

24/01/2023 - 21:37

21:20 Het Zwitserse farmabedrijf Novartis krijgt van de Belgische Mededingingsautoriteit een boete van 2,7 miljoen euro. Het maakte misbruik van zijn dominante positie bij de verkoop van het dure medicijn L...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Novartis krijgt Belgische boete van 2,8 miljoen euro voor misbruik van machtspositie (24/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft farmabedrijf Novartis een boete van bijna 2,8 miljoen euro gegeven wegens misbruik van machtspositie. Dat meldt de concurrentiewaakhond in een persbericht.
  [naar artikel]
 2. Novartis krijgt Belgische boete van 2,8 miljoen euro voor misbruik van machtspositie (24/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft farmabedrijf Novartis een boete van bijna 2,8 miljoen euro gegeven wegens misbruik van machtspositie. Dat meldt de concurrentiewaakhond in een persbericht.
  [naar artikel]
 3. Farmabedrijf Novartis trekt patent op peperdure kankerbehandeling in (16/12/2019 - VRT NWS)
  Farmabedrijf Novartis trekt zijn Europees patent op een dure kankerbehandeling in na een klacht van Dokters van de Wereld. Volgens de organisatie was het patent te breed gedefinieerd, waardoor het andere bedrijven kon beletten om soortgelijke behandelingen te ontwikkelen.
  [naar artikel]
 4. Gerecht gaat Amazon vervolgen voor misbruik machtspositie (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De procureur van Washington DC heeft de vervolging opgestart van Amazon. De Amerikaanse webwinkelreus heeft volgens aanklager Karl Racine misbruik gemaakt van zijn machtspositie.
  [naar artikel]
 5. Farmabedrijf Novartis gaat peperdure medicijn bekend van baby Pia uitdelen aan 100 baby's (20/12/2019 - VRT NWS)
  Het Zwitserse farmabedrijf Novartis gaat het dure, levensreddende geneesmiddel Zolgensma volgend jaar aan 100 baby's wereldwijd uitdelen. Dat medicijn - dat 1,9 miljoen euro kost - werd bekend in ons land door baby Pia.
  [naar artikel]
 6. Ook Novartis verhoogt prijzen niet na kritiek Trump (18/07/2018 - De Tijd)
  09:07 Het Zwitserse farmabedrijf Novartis ziet onder druk van president Trump af van prijsstijgingen op de cruciale Amerikaanse markt.
  [naar artikel]
 7. Griekenland eist 214 miljoen euro van Novartis omdat het artsen zou omgekocht hebben (17/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Griekenland eist 214 miljoen euro schadevergoeding met intrest van het Zwitserse farmabedrijf Novartis, wegens een vermoedelijk corruptieschandaal. Novartis wordt ervan verdacht dat het geneesmiddelen verkocht aan overdreven prijzen. Dat zegt de minister van Gezondheid, Thanos Plevris.
  [naar artikel]
 8. Farmareus Novartis schikt rechtszaak over smeergeld (02/07/2020 - Express)
  Het Zwitserse farmabedrijf Novartis, bij ons bekend van het ‘Pia-medicijn’, betaalt 678 miljoen dollar (600 miljoen euro) aan het Amerikaanse... The post Farmareus Novartis schikt rechtszaak over smeergeld appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 9. Coronageneesmiddel van Novartis helpt niet (15/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het geneesmiddel ruxolitinib helpt niet om ernstige complicaties van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft het Zwitserse farmabedrijf Novartis maandag bekendgemaakt. “Het fase 3-onderzoek heeft niet het verwachte resultaat opgeleverd van een daling van het aantal in het ziekenhuis opgenomen Covid-19-patiënten met ernstige bijwerkingen”, aldus Novartis.
  [naar artikel]
 10. Herstructurering bedreigt 'honderdtal banen' bij Novartis (22/09/2022 - De Tijd)
  21:46 Het farmabedrijf Novartis in Vilvoorde kondigt herstructureringen aan. Volgens de vakbonden gaan daardoor de komende twee jaar zeker honderd banen verloren. 'Het personeel vreest voor het voortbestaan...
  [naar artikel]
 11. Coronageneesmiddel van Novartis helpt niet (15/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het geneesmiddel ruxolitinib helpt niet om ernstige complicaties van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft het Zwitserse farmabedrijf Novartis maandag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 12. Farmareus Novartis stapt in Leuvens Thrombogenics (18/09/2017 - VRT NWS)
  Het Zwitserse farmabedrijf Novartis wordt de grootste aandeelhouder van het biotechbedrijf Thrombogenics. Beleggers reageren enthousiast. Het aandeel van Thrombogenics gaat 16 procent hoger op de Brusselse beurs.
  [naar artikel]
 13. Amazon krijgt monsterboete van 1,3 miljard dollar aangesmeerd door Italië wegens misbruik van machtspositie (09/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Amazon krijgt monsterboete van 1,3 miljard dollar aangesmeerd door Italië wegens misbruik van machtspositie In een rechtszaak tussen Italië en Amazon, werd de technologiereus aangeklaagd wegens het misbruiken van zijn machtspositie. Met een totale boete van 1,13 miljard euro (of 1,28 miljard dollar) is het één van de zwaarste boetes voor een Amerikaanse techgigant in Europa. De Italiaanse Mededingingsautoriteit AGCM verklaarde in een persbericht dat Amazon bij het verkopen […] Lees dit artikel: Amazon krijgt monsterboete van 1,3 miljard dollar aangesmeerd door Italië wegens misbruik van machtspositie
  [naar artikel]
 14. Overheid onderhandelt met Novartis over “Pia-medicijn” (05/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het Riziv en het geneesmiddelenagentschap onderhandelen met het Zwitsers farmabedrijf Novartis om het geneesmiddel Zolgensma al beschikbaar te maken nog voor het terugbetaald wordt. Dat laat het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) weten. Zolgensma is het peperdure medicijn dat baby Pia kreeg voor haar spierziekte.
  [naar artikel]
 15. Farmabedrijf Novartis schrapt ruim 7 procent van personeelsbestand (29/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Zwitserse farmareus Novartis gaat wereldwijd 8.000 banen schrappen, of iets meer dan 7 procent van zijn personeelsbestand. Dat heeft het bedrijf woensdag aangekondigd. Zowat 1.400 banen worden in Zwitserland geschrapt.
  [naar artikel]
 16. ‘Seksdeurwaarder’ veroordeeld voor verkrachting en misbruik van machtspositie (12/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  De rechtbank in Roermond heeft woensdag een 69-jarige man uit Mechelen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het meermalen verkrachten van drie vrouwen en een aanranding. De man heeft tijdens zijn werk als gerechtsdeurwaarder vrouwen onder druk gezet om seks met hem te hebben.
  [naar artikel]
 17. Novartis: De Block blijft aandringen op beschikbaarheid medicijn voor compassionate use (19/09/2019 - Knack)
  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zal er bij farmabedrijf Novartis op blijven aandringen het medicijn dat de spierziekte van baby Pia zou kunnen tegenhouden, voortaan voor compassionate use ter beschikking te stellen.
  [naar artikel]
 18. Klokkenluider van Novartis krijgt 109 miljoen dollar (23/07/2020 - De Tijd)
  10:02 Een ex-werknemer van Novartis krijgt een recordbedrag van 109 miljoen dollar gestort omdat hij als klokkenluider - met geheime opname-appatuur op zak - oplichterij bij het Zwitserse farmabedrijf aan h...
  [naar artikel]
 19. Toplui Belgisch farmabedrijf veroordeeld wegens drugshandel (23/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  De bedrijfsleiders van farmabedrijf Sterop worden veroordeeld tot twee en drie jaar cel met uitstel voor drugshandel en handel in namaakgeneesmiddelen.
  [naar artikel]
 20. Novartis mag 'Pia-medicijn' op de Europese markt brengen (19/05/2020 - Knack)
  Het Zwitserse farmabedrijf Novartis krijgt van de Europese Commissie toestemming om het peperdure medicijn Zolgensma op de markt te brengen.
  [naar artikel]
 21. Novartis gaat CureVac-vaccin produceren (04/03/2021 - De Tijd)
  15:59 Het Duitse CureVac heeft een overeenkomst gesloten met de Zwitserse farmagigant Novartis voor de productie van zijn coronavaccin. Eerder schoot Novartis ook Pfizer en BioNTech te hulp.
  [naar artikel]
 22. Minister De Block spreekt Novartis tegen: “Medicijn voor Pia kan wél gratis” (20/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Minister De Block zal er bij farmabedrijf Novartis blijven op aandringen om het medicijn Zolgensma gratis ter beschikking te stellen, in afwachting van een eventuele terugbetaling. De firma zelf zegt dat dit wettelijk niet kan, maar De Block spreekt dat tegen. “Het bedrijf moet menselijk blijven”, zegt ze.
  [naar artikel]
 23. Minister De Block spreekt Novartis tegen: “Medicijn voor Pia kan wél gratis” (20/09/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Minister De Block zal er bij farmabedrijf Novartis blijven op aandringen om het medicijn Zolgensma gratis ter beschikking te stellen, in afwachting van een eventuele terugbetaling. De firma zelf zegt dat dit wettelijk niet kan, maar De Block spreekt dat tegen. “Het bedrijf moet menselijk blijven”, zegt ze.
  [naar artikel]
 24. Bpost krijgt boete van 37 miljoen voor misbruik machtspositie (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 25. De Block spreekt farmabedrijf tegen: “Medicijn voor Pia kan wél gratis” (20/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselMinister De Block zal er bij farmabedrijf Novartis blijven op aandringen om het medicijn Zolgensma gratis ter beschikking te stellen, in afwachting van een eventuele terugbetaling. De firma zegt dat dit wettelijk niet kan, maar De Block spreekt dat tegen. “Het bedrijf moet menselijk blijven.”
  [naar artikel]
 26. Belg moet digitale transformatie Novartis begeleiden (15/03/2018 - De Tijd)
  15:34 De Belg Bertrand Bodson wordt Chief Digital Officer bij de Zwitserse farmagroep Novartis en vervoegt het directiecomité. Novartis wil meer innovatieve technologie inzetten om sneller tot nieuwe medic...
  [naar artikel]
 27. Onderzoek naar Waalse topman van farmabedrijf Mithra wegens misbruik van voorkennis (22/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Er loopt een onderzoek naar de CEO van het Waalse farmabedrijf Mithra, François Fornieri, wegens misbruik van voorkennis. Dat schrijven de kranten van Sudpresse woensdag.
  [naar artikel]
 28. Onderzoek naar Waalse topman van farmabedrijf Mithra wegens misbruik van voorkennis (22/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Er loopt een onderzoek naar de CEO van het Waalse farmabedrijf Mithra, François Fornieri, wegens misbruik van voorkennis. Dat schrijven de kranten van Sudpresse woensdag.
  [naar artikel]
 29. De Block spreekt farmabedrijf tegen: “Medicijn voor Pia kan wél gratis” (20/09/2019 - Het Nieuwsblad)
  Minister De Block zal er bij farmabedrijf Novartis blijven op aandringen om het medicijn Zolgensma gratis ter beschikking te stellen, in afwachting van een eventuele terugbetaling. De firma zelf zegt dat dit wettelijk niet kan, maar De Block spreekt dat tegen. “Het bedrijf moet menselijk blijven”, zegt ze.
  [naar artikel]
 30. Griekse premier wil "volledige klaarheid" over mogelijke omkoperij farmareus Novartis en hooggeplaatste politici (12/02/2018 - VRT NWS)
  De Griekse premier Alexis Tsipras heeft de procedure opgestart voor een parlementair onderzoek naar een mogelijk omkoopschandaal waarbij de namen van enkele hooggeplaatste politici worden genoemd. Zij zouden smeergeld hebben gekregen van het Zwitserse farmabedrijf Novartis om de prijzen van medicijnen hoog te houden. Tsipras wil "volledige klaarheid". 
  [naar artikel]
 31. GSK betaalt 13 miljard voor Sensodyne en Voltaren (27/03/2018 - De Tijd)
  09:59 Het Britse farmabedrijf GSK koopt Novartis uit in hun gezamenlijke joint venture en legt daarvoor 13 miljard dollar op tafel.
  [naar artikel]
 32. Novartis verloot ‘Pia-medicijn’ onder zieke baby’s (20/12/2019 - Express)
  Het Zwitserse farmabedrijf wil 100 dosissen van zijn peperdure medicijn Zolgensma gratis weggeven. Dat creëert verontwaardiging, want het neigt naar een loterij die sowieso baby’s uitsluit. Het medicijn van 2 miljoen dollar – het duurste ter wereld – behandelt de dodelijke spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA). SMA komt voor bij een op de tienduizend pasgeborenen […] The post Novartis verloot ‘Pia-medicijn’ onder zieke baby’s appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 33. Olympische sportarts Larry Nassar veroordeeld tot 175 jaar cel voor sekdueel misbruik (24/01/2018 - Knack)
  Larry Nassar, ex-osteopaat van de Amerikaanse Olympische turnploeg, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 tot 175 jaar wegens grootschalig seksueel misbruik. Meer dan 150 vrouwen getuigden over het misbruik.
  [naar artikel]
 34. De vermageringspil die vooral voor hartklachten zorgde: Frans farmabedrijf veroordeeld in historisch schandaal (30/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het Franse farmabedrijf Servier is maandag veroordeeld tot het betalen van een boete van 2,7 miljoen euro. Het bedrijf verkocht tussen 1976 en 2009 hun middel Mediator als vermageringspil en middel tegen diabetes, maar meer dan 1.500 mensen zouden er dodelijke hart- en vaatziekten van gekregen hebben. Hun topman kreeg vier jaar cel met uitstel.
  [naar artikel]
 35. VIDEO. ‘Woordvoerder Novartis’ lacht met duur medicijn: “Even een traantje wegpinken voor baby Pia” (25/10/2019 - Metro)
  Dankzij het medicijn Zolgensma van farmabedrijf Novartis is baby Pia gered. Toch schoot de enorme kost van het medicijn bij velen in het verkeerde keelgat. ‘De Ideale Wereld’ maakte een hilarische parodie op hoe het er bij Novartis aan toe zou gaan. Maar liefst 1,9 miljoen euro was er nodig om het leven van Pia te redden. Dankzij een grootse inzamelingsactie konden haar ouders het duurste medicijn ter wereld betalen en geneest Pia momenteel van de dodelijke spierziekte spinale musculaire atrofie. Maandelijkse afbetaling Prachtig nieuws, al blijft het gigantisch hoge bedrag een wrange nasmaak geven. ‘De Ideale Wereld’ laat de iets te eerlijke ‘woordvoerder van Novartis’ aan het woord en volgt hem naar het huis van de ouders van baby Pia om de maandelijkse afbetaling te gaan ophalen. Lees ook : VIDEO. Klagende Greta Thunberg op haar plaats gezet door Thomas Cook-woordvoerder: “Strekenwijf” Het bericht VIDEO. ‘Woordvoerder Novartis’ lacht met duur medicijn: “Even een traantje wegpinken voor baby Pia” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Europese Commissie beschuldigt Apple van misbruik machtspositie voor contactloze betaling (03/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Europese Commissie beschuldigt Apple ervan dat het zijn machtspositie misbruikt voor contactloze betaling. Het Amerikaanse techbedrijf zou een chip die contactloos betalen met iPhones en iPads vergemakkelijkt, voorbehouden aan zijn eigen betaalsoftware, stelt de Europese Commissie. Dat kan tot een nieuwe miljardenboete leiden.
  [naar artikel]
 37. Medicijn baby Pia verkoopt goed, Novartis haalt 328 miljoen binnen (29/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De verkoop van Zolgensma, het duurste medicijn ter wereld, zit in de lift. Dat blijkt woensdag uit de jaarcijfers die het Zwitserse farmabedrijf...
  [naar artikel]
 38. Pedofiele turnleraar opnieuw veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarige nadat slachtoffer uit het leven stapt (18/11/2022 - Het Nieuwsblad)
  De gewezen turnleraar uit Lot die in 2012 werd veroordeeld tot zeven jaar cel voor het seksueel misbruik van zeven kinderen, is vandaag veroordeeld tot een bijkomende gevangenisstraf van een jaar voor het seksueel misbruik van een achtste slachtoffer. De verkrachting en aanranding van de jongen kwamen pas aan het licht toen het slachtoffer uit het leven stapte en de politie op zijn gsm een afscheidsbrief aantrof.
  [naar artikel]
 39. Roche zet deur op kier voor gezworen vijand Novartis (28/03/2019 - De Morgen)
  Het Zwitserse farma-bedrijf Roche vraagt zijn concurrent Novartis zo goed als ten huwelijk. 'We staan open voor een gesprek met Novartis', zegt Roche-CEO Severin Schwan. De twee waren tot voor kort gezworen vijanden, maar nieuw bloed aan de top bracht daar verandering in.
  [naar artikel]
 40. Pia en mama overhandigen maandelijkse afbetaling aan “woordvoerder Novartis” (25/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Grote verrassing gisterenavond in ‘De Ideale Wereld’ op canvas als plots baby Pia en haar moeder opduiken in een sketch, dit in de rubriek ‘De woordvoerder’ . De twee werden bekend nadat heel Vlaanderen meehielp om 1,9 miljoen euro bijeen te krijgen om een peperduur medicijn voor Pia te betalen. In het begin van de sketch weent de zogezegde woordvoerder van farmabedrijf Novartis krokodillentranen voor het leed dat Pia en haar ouders moeten doorstaan. Gelukkig zijn Pia en haar mama er op het einde van de sketch om de maandelijkse afbetaling van de 1,9 miljoen te overhandigen...
  [naar artikel]
 41. Novartis boekt sterke resultaten met kandidaat-coronavirusremmer (10/01/2022 - De Tijd)
  14:12 De kandidaat-virusremmer van het Zwitserse farmabedrijf reduceerde het risico op hospitalisatie, opname op intensieve zorg en overlijden met 78 procent in klinisch onderzoek.
  [naar artikel]
 42. Olympische sportarts Larry Nassar veroordeeld tot 175 jaar cel voor seksueel misbruik (24/01/2018 - Knack)
  Larry Nassar, ex-osteopaat van de Amerikaanse Olympische turnploeg, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 tot 175 jaar wegens grootschalig seksueel misbruik. Meer dan 150 vrouwen getuigden over het misbruik.
  [naar artikel]
 43. Man uit Lommel veroordeeld tot 3 jaar cel voor misbruik van stiefdochter (09/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vandaag een 53-jarige man uit Lommel wegens seksueel misbruik van zijn stiefdochter veroordeeld tot 3...
  [naar artikel]
 44. Limburger veroordeeld tot 3 jaar cel voor misbruik van stiefdochter (09/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag een 53-jarige man uit Lommel wegens seksueel misbruik van zijn stiefdochter veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. De man is voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet. Het misbruik vond plaats in oktober 2015, toen het slachtoffer dertien jaar was. De man bezocht ook websites met kinderporno.
  [naar artikel]
 45. 8 jaar cel voor hockeycoach die jarenlang jonge spelers in Leuvense indoorclub verkrachtte (05/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Hockeycoach Christophe C. is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van acht jaar voor de verkrachting van jonge spelers in Leuvense indoorclub. Hij maakte er jarenlang misbruik van zijn machtspositie.
  [naar artikel]
 46. Novartis test malariamiddel bij Covid-19-patiënten (20/04/2020 - De Tijd)
  20:57 De Zwitserse farmareus Novartis start binnenkort in de VS met de rekrutering voor klinische testen bij 440 ziekenhuispatiënten van het gehypete hydroxychloroquine.
  [naar artikel]
 47. Akkoord over terugbetaling Novartis-medicijn Zolgensma (08/10/2021 - De Tijd)
  11:32 De eenmalige gentherapie van het Zwitserse farmabedrijf voor de behandeling van een zeldzame spierziekte bij baby's, bij ons bekend als het 'baby Pia-medicijn', wordt vanaf 1 december in België terugb...
  [naar artikel]
 48. Europa geeft groen licht voor Pia-medicijn (19/05/2020 - De Tijd)
  11:42 Het Zwitsere farmabedrijf Novartis mag Zolgensma, het duurste medicijn ter wereld, in Europa op de markt brengen. Maar de terugbetaling in alle landen afdwingen wordt een zware dobber.
  [naar artikel]
 49. Novartis wil Sandoz apart naar de beurs brengen (25/08/2022 - De Tijd)
  09:23 Met een afsplitsing van zijn generieke geneesmiddelen wil de Zwitserse farmareus Novartis focussen op patentbeschermde medicijnen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy