De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Live - Ook Nederland overweegt tanks te sturen • Vermiste Britse hulpverleners omgekomen in Oekraïne

De Morgen

24/01/2023 - 22:14


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Nederland overweegt om Duitse tanks te kopen voor het slagveld in Oekraïne (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Na de beslissing van Duitsland om alsnog Leopard-2 tanks naar Oekraïne te sturen, overweegt ook het Nederlandse kabinet om Duitse tanks aan te kopen om deze naar het slagveld te sturen. Het gaat om de 18 tanks die de Nederlandse krijgsmacht nu least van Duitsland.
  [naar artikel]
 2. Live - Eerste Leopard 2-tanks aangekomen in Oekraïne • Ook Zweden wil moderne tanks sturen (24/02/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 3. Live - Eerste Leopard 2-tanks aangekomen in Oekraïne • Ook Zweden wil moderne tanks sturen (24/02/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 4. Live - VS overwegen Bradley-gevechtsvoertuigen naar Oekraïne te sturen • Oekraïne meldt 810 omgekomen Russische militairen in dag tijd (05/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 5. België wil toch tanks naar Oekraïne sturen, maar struikelt over kostenplaatje: “Ze vragen 500.000 euro voor tank die we verkochten aan 15.000 euro” (26/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De federale regering zet morgen normaal het licht op groen voor een nieuw pakket militaire steun aan Oekraïne, maar tanks zullen daar niet bij zijn. Reden? België heeft al jaren geen tanks meer. Nederland ook niet, maar daar overweegt de regering om er aan te kopen voor Oekraïne. Is dat ook voor ons een optie? De wil is er alvast, maar het kostenplaatje speelt de regering parten.
  [naar artikel]
 6. Rusland geeft lichamen omgekomen Britse hulpverleners vrij bij gevangenenruil met Oekraïne (04/02/2023 - VRT NWS)
  Rusland en Oekraïne hebben bijna 180 gevangenen uitgewisseld. Dat laten beide landen weten. Het gaat om de tweede ruil van dit jaar. De Russen hebben tegelijk ook de lichamen van twee omgekomen Britse hulpverleners vrijgegeven. De twee kwamen in januari om het leven in de Donetskregio.
  [naar artikel]
 7. Live - Oekraïne bevestigt levering moderne tanks en pantservoertuigen • Achttien Duitse Leopard 2-tanks aangekomen in Oekraïne (27/03/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 8. Nederland helpt Oekraïne nu zelfs aan tanks, verdere wapenleveringen uit België blijven voorlopig uit (07/11/2022 - Express)
  Vrijdag beloofde Nederland nog eens 120 miljoen euro aan Oekraïne. 45 miljoen daarvan wordt gebruikt om 90 Tsjechische T-72-tanks op te lappen, en die naar het belegerde land te sturen. De Verenigde Staten maakt daarvoor eveneens 45 miljoen vrij. De T-72’s zijn tanks die uit de tijd van de Sovjet-Unie stammen, en al uitvoerig worden gebruikt […]
  [naar artikel]
 9. Rolt Rusland zijn hypermoderne tanks uit in de Donbas? (27/12/2022 - Express)
  Rusland zou van plan zijn om T-14 Armata-tanks naar het front in Oekraïne te sturen. De eerste exemplaren zouden zich zelfs al in de Donbas bevinden. Maar wat betekent dit voor het conflict? In het nieuws: T-14-tanks in Oekraïne? Het lijkt te gaan gebeuren. De essentie: Beelden of niet, bevestiging dat de tanks in Oekraïne […]
  [naar artikel]
 10. Live - NAVO belooft Oekraïne hulp om warm te blijven en te vechten • Litouwen wil modernere tanks sturen (29/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 11. Live - Oekraïne ontvangt in komende weken tientallen opgeknapte tanks • Rusland overweegt ‘verkiezingen’ in bezet gebied uit te stellen (03/07/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 12. VS wil Abrams-tanks een jaar sneller naar Oekraïne sturen (21/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikanen zijn van plan om de levering van Abrams-tanks aan Oekraïne te versnellen voor de strijd tegen de Russische invasie. De Oekraïners krijgen de geavanceerde tanks mogelijk al komende herfst en niet volgend jaar, zo is vernomen van een Amerikaanse functionaris en een andere bron.
  [naar artikel]
 13. Live - ‘VS willen 31 Abrams-tanks doneren’, Biden geeft straks persconferentie • Ook Nederland en Spanje bereid Leopard-tanks te sturen (25/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 14. Na Duitse ook Britse tanks aangekomen in Oekraïne (27/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De veertien Britse Challenger 2-tanks die het Verenigd Koninkrijk in januari beloofde te leveren zijn aangekomen in Oekraïne, meldt het ministerie van Defensie in Kiev. De tanks worden naar verwachting al in de lente ingezet.
  [naar artikel]
 15. Na tanks, is Oekraïne nu vragende partij voor moderne gevechtsvliegtuigen, de F-16 op kop (30/01/2023 - Express)
  Oekraïne roept zijn westerse partners nog steeds op om heel wat oorlogsmateriaal op te sturen. Nu steeds meer landen westerse tanks doneren, kijkt Oekraïens president Volodymyr Zelensky al vooruit. Genoteerd: Na de tanks komen de moderne gevechtsvliegtuigen, F-16’s op kop, voor Oekraïne. De Croo houdt de boot meteen af. (as)
  [naar artikel]
 16. Britse minister van Defensie overweegt troepen naar Oekraïne te sturen om daar militairen te trainen (01/10/2023 - VRT NWS)
  De Britse minister van Defensie Grant Shapps denkt eraan om Britse troepen naar Oekraïne te sturen om ter plaatse militairen op te leiden. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met de krant The Telegraph. Bondgenoten van Oekraïne zijn tot dusver niet officieel in het land aanwezig om escalatie met Rusland te vermijden.
  [naar artikel]
 17. “Very good stuff!” Oekraïense minister pronkt met pas aangekomen Britse tanks in filmpje (28/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De veertien Britse Challenger 2-tanks die het Verenigd Koninkrijk in januari beloofde te leveren, zijn aangekomen in Oekraïne. Dat meldt het ministerie van Defensie in Kiev. De tanks zouden in de lente al worden ingezet. Er arriveerde ook militair materieel uit Duitsland en de Verenigde Staten, tot grote tevredenheid van de Oekraïense autoriteiten.
  [naar artikel]
 18. Dedonder wil tanks voor Oekraïne in buitenland kopen: Belgische Leopard 1-tanks te duur (28/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) wil gestockeerde Leopard 1-tanks van bondgenoten overkopen om ze naar Oekraïne te sturen. Dat zegt ze in een interview zaterdag in Het Belang van Limburg.
  [naar artikel]
 19. Grote redding of vergiftigd geschenk: is het een goed idee om zware tanks te leveren aan Oekraïne? (20/01/2023 - VRT NWS)
  In Duitsland komt vandaag een brede coalitie van defensieleiders samen op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein. Hét belangrijkste agendapunt: de levering van Duitse tanks aan Oekraïne. Geen eenvoudige kwestie, want de druk op Duitsland neemt toe nu ook Polen en Finland die tanks naar Oekraïne willen sturen. Het Verenigd Koninkrijk besliste vorige week al om dat te doen. Zijn die zware tanks wel echt nodig? En wat gebeurt er met de voertuigen na de oorlog?
  [naar artikel]
 20. LIVE OEKRAÏNE. Amerikaanse autoriteiten denken dat Oekraïens offensief gaat falen - VS akkoord met sturen F-16's van Nederland naar Oekraïne (18/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zal Oekraïne het belangrijkste doel van het huidige tegenoffensief niet halen, schrijft The Washington Post. De Verenigde Staten hebben goedgekeurd dat F-16-straaljagers vanuit Nederland en Denemarken naar Oekraïne worden gestuurd zodra de opleiding van Oekraïense piloten is voltooid. Rusland heeft een Zweedse fabriek in het westen van Oekraïne gebombardeerd. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.
  [naar artikel]
 21. Biden geeft groen licht voor het leveren van Abrams-tanks aan Oekraïne (25/01/2023 - Express)
  De beslissing van Duitsland om 14 Leopard-tanks aan Oekraïne te leveren, heeft zoals verwacht geleid tot een gelijkaardige geste van de Verenigde Staten, die 31 Abrams-tanks gaan sturen. Het Kremlin waarschuwt dat “door de Westerse provocaties” de oorlog in Oekraïne kan escaleren. Het nieuws: De Verenigde Staten maken officieel bekend 31 Abrams-tanks te gaan leveren […]
  [naar artikel]
 22. Oekraïne krijgt extra luipaarden van Nederland en Denemarken (20/04/2023 - Express)
  Het Oekraïense leger zal tegen 2024 over nog eens 14 Leopard 2-tanks beschikken. Nederland en Denemarken maken budget vrij om de toestellen op te kopen van een derde partij, en sturen ze na nazicht naar Oekraïne. In het nieuws: 14 extra Leopard 2’s worden klaargemaakt voor vertrek, al kan dat nog even duren. Onderliggend: Volledige […]
  [naar artikel]
 23. Berlijn bevestigt: Duitsland stuurt Leopard 2-tanks naar Oekraïne en geeft ook toestemming aan andere landen om dat te doen (25/01/2023 - VRT NWS)
  Duitsland zal Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne. Het nieuws was gisteren al gelekt, maar is nu ook officieel bekendgemaakt. In eerste instantie zal het om 14 exemplaren gaan. Ook andere landen mogen de tanks van Duitse makelij naar Oekraïne sturen.
  [naar artikel]
 24. Kunnen Duitse en Amerikaanse tanks oorlog in Oekraïne doen kantelen? "Belangrijke beslissing, maar nog geen gamechanger" (25/01/2023 - VRT NWS)
  De levering van moderne tanks aan Oekraïne is belangrijk, maar het zal nog een tijdje duren voor de impact daarvan ook op het terrein te zien zal zijn. Dat zegt Patrick Bolder, defensie-expert van het Haags Centrum voor Strategische Studies. Duitsland zet allicht vandaag het licht op groen voor de levering van de tanks. Het zou ook zelf tanks naar Oekraïne sturen, net als de Verenigde Staten.
  [naar artikel]
 25. Wat betekent de beloofde levering van 31 Amerikaanse tanks aan Oekraïne? “In het Kremlin zullen ze nu ongemakkelijk beginnen schuiven op hun stoel” (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Na Duitsland hebben nu ook de Verenigde Staten een levering van tanks beloofd aan Oekraïne. President Joe Biden kondigde vandaag aan dat het Amerikaanse leger 31 M1 Abrams-gevechtstanks naar Oekraïne zal sturen. Welke impact kunnen die tanks hebben op het terrein, en hoe zal Poetin reageren? We vroegen het aan oud-kolonel en defensiespecialist Roger Housen.
  [naar artikel]
 26. LIVE OEKRAÏNE. Biden roept op om steun aan Oekraïne niet te onderbreken - Britten willen troepen naar Oekraïne sturen (01/10/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het Verenigd Koninkrijk gaat binnenkort troepen naar Oekraïne sturen om ter plaatse Oekraïense soldaten te trainen. Dat zegt de Britse minister van Defensie Grant Shapps, die ook stelt dat de Britse marine mogelijk ook haar opwachting maakt op de Zwarte Zee. De Amerikaanse president Biden heeft er na de goedkeuring van de noodbegroting in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat voor gepleit om snel met nieuwe steun voor Oekraïne over de brug te komen. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog.
  [naar artikel]
 27. Live - ‘Twee doden bij Russisch bombardement op Slovjansk • Oekraïense soldaten ronden opleiding Britse tanks af** (27/03/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 28. Live - Ook Nederland en Spanje bereid om Leopard-tanks aan Oekraïne te doneren • Rusland noemt Duitse beslissing ‘extreem gevaarlijk’ (25/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 29. D-day voor Oekraïne: krijgt het westerse tanks of niet? “Deze top is een afspraak met de geschiedenis” (20/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Defensieleiders uit ongeveer vijftig landen komen vandaag samen op vliegbasis Ramstein in Duitsland om hun militaire steun aan Oekraïne te bespreken. De belangrijkste vraag is of Duitsland Leopard 2-tanks aan Oekraïne wil leveren en of het toestaat dat andere landen dat doen. Polen heeft duidelijk gemaakt dat het bereid is de tanks te sturen, óók als Duitsland blokkeert.
  [naar artikel]
 30. Live - Oekraïne bevrijdt 400 vierkante kilometer in zuiden • EU-parlementsvoorzitter wil moderne tanks voor Oekraïne (06/10/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 31. Live - Oekraïne stelt uitgebrande Russische tanks tentoon in Kiev • Rusland beschuldigt Oekraïne van vergiftiging (20/08/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 32. DISCUSSIE. Tsjechië stuurt als eerste land tanks naar Oekraïne, moet ons land volgen? (06/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Tsjechië heeft als eerste land sinds de Russische inval in Oekraïne tanks naar Oekraïne gestuurd. Het gaat om een niet nader genoemd aantal tanks van het type T-72 uit het Sovjettijdperk en een reeks gevechtsvoertuigen van het type BPM-1 dat sterk op een tank lijkt. De BPM-1 stamt ook uit de tijd van de Sovjet-Unie. Moet ons land ook zwaarder oorlogsmaterieel sturen naar Oekraïne, of is dat te riskant?
  [naar artikel]
 33. Live - Defensieminister Dedonder wil tanks voor Oekraïne in buitenland kopen • Rusland beticht Oekraïense leger van dodelijke aanval op ziekenhuis (28/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 34. Nederland en Denemarken kopen veertien Leopard 2-tanks voor Oekraïne (20/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Nederland en Denemarken gaan samen veertien Leopard 2A4-tanks voor Oekraïne kopen. De tanks worden vermoedelijk volgend jaar aan Kiev geleverd. Dat meldt de Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren.
  [naar artikel]
 35. IN BEELD. Meer dan helft van tanks die Oekraïners inzetten in strijd is buitgemaakt op Russische leger, op tal van plekken worden tanks gewoon achtergelaten (07/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een groot aantal voertuigen dat momenteel door het Oekraïense leger wordt gebruikt tijdens de oorlog in hun land, is buitgemaakt op het Russische leger. Zo is zelfs meer dan de helft van de gebruikte Oekraïense tanks afkomstig uit Moskou, zo meldt de inlichtingendienst van het Britse ministerie van Defensie. Op verschillende foto’s genomen in Oekraïne is te zien hoe wegen soms bezaaid lijken te liggen met achtergelaten Russische tanks. Veel tanks zijn niet meer bruikbaar.
  [naar artikel]
 36. Poolse premier: “We kunnen Leopard 2-tanks naar Oekraïne sturen, met of zonder Duitse toestemming” (23/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De premier van Polen vindt het niet kunnen dat Berlijn (voorlopig) weigert Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. “De houding van Duitsland is onaanvaardbaar”, zei Mateusz Morawiecki zondag. De Poolse premier verklaarde vandaag dat hij ook zonder Duitse toestemming tanks richting Oekraïne kan sturen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei gisteren dat als Polen tanks (van Duitse makelij) wil leveren, Duitsland dat niet zal tegenhouden.
  [naar artikel]
 37. Poolse premier: “We kunnen Leopard 2-tanks naar Oekraïne sturen zonder toestemming van Duitsland” (23/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De premier van Polen vindt het niet kunnen dat Berlijn (voorlopig) weigert Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. “De houding van Duitsland is onaanvaardbaar”, zei Mateusz Morawiecki zondag. De Poolse premier verklaarde vandaag dat hij ook zonder Duitse toestemming tanks richting Oekraïne kan sturen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei gisteren dat als Polen tanks (van Duitse makelij) wil leveren, Duitsland dat niet zal tegenhouden.
  [naar artikel]
 38. Live - ‘VS adviseren Oekraïne te wachten met nieuw offensief’ • Polen gaat Oekraïense soldaten trainen voor gebruik Leopard 2-tanks (21/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 39. Live - ‘VS adviseren Oekraïne te wachten met nieuw offensief’ • Polen wil Oekraïense soldaten alvast trainen voor gebruik Leopard 2-tanks (21/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. 18 Duitse, 3 Portugese en 14 Britse tanks aangekomen in Oekraïne (28/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Achttien Duitse, drie Portugese en veertien Britse tanks zijn aangekomen in Oekraïne. En daar is de Oekraïense minister van Defensie erg blij mee. “Het is erg goed spul. “
  [naar artikel]
 41. 18 Duitse, 3 Portugese en 14 Britse tanks aangekomen in Oekraïne (28/03/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Achttien Duitse, drie Portugese en veertien Britse tanks zijn aangekomen in Oekraïne. En daar is de Oekraïense minister van Defensie erg blij mee. “Het is erg goed spul. “
  [naar artikel]
 42. Wordt het Westen (nog meer) mee in het bad getrokken door tanks te leveren aan Oekraïne? En is dat gevaarlijk? (25/01/2023 - VRT NWS)
  Duitsland heeft het al officeel aangekondigd, wellicht volgt vanavond ook VS, dus het is zeker: Oekraïne zal van verschillende westerse landen tanks krijgen die in Europa en Amerika zijn gemaakt. Worden we in Europa met deze beslissing nog meer mee in de oorlog gezogen? En is tanks sturen dan geen risicovolle beslissing?
  [naar artikel]
 43. LIVE OEKRAÏNE. Britse premier: "Voorlopig geen plannen om onze militairen naar Oekraïne te sturen” (01/10/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse premier Rishi Sunak zegt dat er voorlopig geen plannen zijn om militairen naar Oekraïne te sturen om de strijdkrachten daar op te leiden. Daarmee komt hij terug op uitspraken van minister van Defensie Grant Shapps. Die zei in een interview dat de trainingen van militairen naar Oekraïne verplaatst kunnen worden. Volg al het nieuws over de oorlog in Oekraïne via onze liveblog.
  [naar artikel]
 44. Live - Rusland sluit vredesakkoord met Oekraïne uit • EU overweegt op grote schaal Oekraïense militairen te trainen (22/08/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 45. Duitsland stuurt toch Leopard 2-tanks naar Oekraïne, ook VS overwegen zwaarder geschut te leveren (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse bondskanselier Olaf Scholz stemt ermee in om Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen. Hij zal ook andere landen, zoals Polen, toestaan om hetzelfde te doen, meldt het Duitse blad ‘Der Spiegel’. Ook de VS overwegen om zwaardere Abrams M1-tanks te leveren aan Oekraïne, zo schrijft ‘The Wall Street Journal’.
  [naar artikel]
 46. Live - Twee Britse reddingswerkers gevangengenomen in Oekraïne • ‘Journalist omgekomen bij raketaanval op Kiev’ (29/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 47. Regeringsbron verklapt: “Londen gaat tanks leveren aan Oekraïne” (14/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Naar verluidt heeft de Britse premier, Rishi Sunak, ingestemd om 10 tanks aan Oekraïne te leveren. De Britse krant The Sun schrijft dat op basis van een regeringsbron, die zegt dat de premier later zaterdag de Oekraïense president Zelenski zal informeren over de zaak. Eerder besloten ook Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten om gevechtsvoertuigen te leveren aan Kiev.
  [naar artikel]
 48. “Duitsland verzet zich niet als Polen Leopard 2-tanks naar Oekraïne wil sturen” (22/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Als Polen Leopard 2-tanks naar Oekraïne wil sturen, dan zal Duitsland zich niet verzetten. Dat zegt de Duitse minister van Buitenlandse zaken Annalena Baerbock in een interview met de Franse televisiezender LCI.
  [naar artikel]
 49. Nederland, Duitsland en Denemarken gaan samen 100 oude tanks leveren aan Oekraïne (07/02/2023 - VRT NWS)
  Nederland gaat samen met Duitsland en Denemarken een honderdtal Leopard 1-tanks leveren aan Oekraïne. Dat heeft de Nederlandse minister van Defensie laten weten aan de Tweede Kamer. Het gaat om oude maar gereviseerde Leopard 1-A5-tanks die in Duitsland opgeslagen staan. Vroeger had België ook Leopard 1-tanks, maar die werden in de jaren 1990 en 2000 verkocht.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy