De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Nieuwe btw-hervorming van energie: zal je meer moeten betalen? En wanneer gaat het in?

Het Belang van Limburg

25/01/2023 - 03:28

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft zijn hervorming van de btw op energie klaar. De btw komt permanent op 6 procent voor een bescheiden basispakket van gas en elektriciteit. Daarboven betaal je een accijns. Die moet in de toekomst helpen om grote prijsstijgingen onder controle te houden. Maar dat alles betekent wel dat energie per maand weer wat duurder wordt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 240.000 Belgen wachten al maanden op eindafrekening energie: “Geen idee wanneer en hoeveel ik moet betalen” (28/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna een kwart miljoen Belgische gezinnen wacht al maanden op z’n jaarafrekening voor energie. Ondertussen blijven ze in het ongewisse over wanneer de factuur uiteindelijk komt en hoeveel ze zullen moeten betalen. “Zo komen nóg meer mensen in de problemen”, klinkt het.
  [naar artikel]
 2. Hervorming verkeersbelasting in Wallonië veroorzaakt kopzorgen: Walen zullen tot 100 keer meer moeten betalen dan Vlamingen (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In Wallonië krijgt de hervorming van de verkeersbelasting felle kritiek. Bevoegd minister Philippe Henry (Ecolo) kwam met het plan voor de hervorming, die stelt dat eigenaars van grote auto’s vanaf 2023 meer zullen moeten betalen dan eigenaars van kleinere auto’s. “Het doel is om mensen aan te moedigen om minder vervuilende, maar ook minder dure automodellen te kopen”, legde Henry eerder uit bij ‘RTL Info’. FEBIAC, de federatie van de auto- en tweewielerindustrie, berekende in samenwerking met ‘SudInfo’ het verschil tussen de bedragen die Walen en Vlamingen moeten betalen, en legt daarmee een enorme prijskloof bloot.
  [naar artikel]
 3. Wie gaat de verplichte inburgering betalen? (02/10/2019 - Apache)
  De nieuwe Vlaamse regering wil nieuwkomers zelf laten betalen voor de verplichte inburgeringscursussen. In het beste geval moeten inburgeraars straks 360 euro ophoesten. Nieuwkomers die deze cursus niet kunnen betalen zullen beroep moeten doen op OCMW’s. Wie zal welke middelen vrijmaken? Nieuwkomers en inburgeraars moeten straks twee keer 90 euro neerleggen wanneer ze een inburgeringscontract
  [naar artikel]
 4. Oppositie kritisch over CD&V-voorstel hervorming energiefactuur, ook binnen federale regering moeten violen gestemd worden (25/01/2023 - VRT NWS)
  Het voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) over de hervorming van de energiefactuur doet de oppositiepartijen steigeren. Ook binnen de meerderheid moeten er enkele plooien gladgestreken worden. Van Peteghem wil een structurele verankering van de btw op gas en elektriciteit. Die permanente btw-verlaging zal volgens Van Peteghem gepaard moeten gaan met het invoeren van nieuwe, maar dynamische accijnzen op energie.
  [naar artikel]
 5. De Backer: hervorming sociale inspectie gaat over ‘meer dan enkel nieuwe structuur’ (29/10/2016 - De Standaard)
  ‘De hervorming van de sociale inspectiediensten kadert in een visie over moderne efficiënte fraudebestrijding. Het gaat dus over veel meer dan enkel een nieuwe structuur.’ Dat meldt staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) zaterdag in een reactie op een brief die Frank Van Massenhove, de topman van de FOD Sociale Zekerheid, aan de premier richtte en waarin hij zijn ongenoegen uit over de geplande hervorming van de sociale inspectie.
  [naar artikel]
 6. De Backer: Hervorming sociale inspectie 'gaat over meer dan structuren' (29/10/2016 - Knack)
  "De hervorming van de sociale inspectiediensten kadert in een visie over moderne efficiënte fraudebestrijding. Het gaat dus over veel meer dan enkel een nieuwe structuur." Dat meldt staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) zaterdag in een reactie op een brief die Frank Van Massenhove, de topman van de FOD Sociale Zekerheid, aan de premier richtte en waarin hij zijn ongenoegen uit over de geplande hervorming van de sociale inspectie.
  [naar artikel]
 7. Almaar meer Belgen kunnen basisbehoeften niet betalen (28/03/2019 - De Morgen)
  Steeds meer Belgen hebben het moeilijk hun schulden af te betalen. Eind oktober telde de Nationale Bank al 93.884 dossiers in collectieve schuldbemiddeling, en dat is bijna 10 procent meer dan vorig jaar. Problematisch is vooral dat het vaak gaat om mensen die er niet in slagen basisbehoeften als huur of energie te betalen.
  [naar artikel]
 8. Beleggende bedrijven meer belasten moet tot 300 miljoen opbrengen (28/07/2017 - De Tijd)
  01:19 Bedrijven zullen vaker een meerwaardebelasting moeten betalen als ze aandelen met winst verkopen. Het is een van de maatregelen die de hervorming van de vennootschapsbelasting moeten financieren.
  [naar artikel]
 9. Van Overtveldt gaat voor nieuwe belastinghervorming (25/11/2017 - De Tijd)
  01:00 Na de hervorming van de vennootschapsbelasting wil minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werk maken van een hervorming van de personenbelasting. ‘Werken moet meer lonen’, zegt hij.
  [naar artikel]
 10. Regering laat zakenjets betalen (10/12/2022 - De Tijd)
  01:00 Zakenvliegtuigen moeten vanaf april ook terminalheffingen betalen op de luchthaven van Zaventem. De hervorming maakt deel uit van een breder luchthavenplan van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet...
  [naar artikel]
 11. Hervorming openbaar vervoer doet 1.200 bushaltes in Limburg verdwijnen (27/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  Door de hervorming van het openbaar vervoer verdwijnen in Limburg 1.200 bushaltes, een kwart van de bestaande stopplaatsen. Intussen is het onduidelijk wanneer de hervorming precies van start gaat.
  [naar artikel]
 12. Bitcoin verbruikt meer energie dan België (en dat is het de believers meer dan waard) (16/02/2021 - Express)
  Bitcoin minen kost energie. Veel energie, meer dan een klein Europees land zelfs. Maar is dat een argument om de munt tegen te houden? Wat is er aan de hand? Bitcoin minen kost veel energie. Dat komt omdat voor elke nieuwe bitcoin, er intensieve vraagstukken moeten worden opgelost. Wie dat het snelste doet, wint de […] The post Bitcoin verbruikt meer energie dan België (en dat is het de believers meer dan waard) appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 13. Gaat u meer moeten betalen voor een woonlening? Ontdek het hier! (19/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Wie een woonlening wil afsluiten maar niet minstens 20 procent van de waarde van de woning kan inbrengen, zal in de toekomst meer moeten betalen voor zijn krediet. Dat is het gevolg van nieuwe regels van de Nationale Bank van België, die volgens de website Moneytalk.be eind mei in voege treden. “Een hypotheek wordt iets voor de happy few”, zegt John Romain van Immotheker.
  [naar artikel]
 14. Kmo’s maken eigen groene energie (11/04/2019 - De Morgen)
  Vooral zonnepanelen en zonneboilers worden ingezet om zelfstandig energie op de te wekken. ‘Bedrijven die subsidies willen voor de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen moeten CO2-neutraal zijn. Zeker daarom zal hernieuwbare energie meer en meer worden ingezet en verwacht Unizo de komende jaren nog een stijging van het aantal kmo’s dat zelf groene energie opwekt’, zegt onderzoeker Piet Van den Abeele.
  [naar artikel]
 15. Nieuwe auto nodig? Kiezen voor diesel kan u voor dezelfde wagen 2.000 euro extra kosten (12/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bent u op zoek naar een nieuwe wagen? Hou er dan rekening mee dat als u voor een diesel kiest, u mogelijk fors meer belastingen moet betalen dan wanneer u voor de benzinevariant van dezelfde auto gaat. Uit een studie van VAB blijkt dat dieselrijders nu tot 30 procent meer betalen dan in 2015. De mobiliteitsorganisatie wijst er wel op dat in sommige gevallen benzine niet voordeliger is.
  [naar artikel]
 16. Minder energie verbruiken én minder betalen? Deze nieuwe premie ondersteunt jouw energetische renovatieplannen (10/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Mijn VerbouwPremie aanvragen kan sinds 1 oktober. De premie is er voor verschillende energiebesparende ingrepen en renovaties in je woning. Met de stijgende energieprijzen geldt immers meer dan ooit: de goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Of die je duurzaam opwekt. Hoe vraag je de nieuwe premie concreet aan? En welke zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen? Bouwsite Livios zet alles op een rij.
  [naar artikel]
 17. 10.000 'woonmeters' moeten kwetsbare gezinnen helpen besparen op energie (01/04/2019 - De Standaard)
  Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) gaat 9.750 woon­meters verdelen via de energiescans. De woon­meter geeft behalve de temperatuur en de luchtvochtigheid in een woning via eenvoudige icoontjes ook aan wanneer de woning verlucht of verwarmd moet worden.
  [naar artikel]
 18. Nieuwe opdoffer voor eigenaars van zonnepanelen met digitale meter: moeten tweemaal betalen voor gebruik van elektriciteitsnet (19/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Tienduizenden eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter dreigen – na het debacle met de terugdraaiende teller – een nieuwe tegenvaller te moeten slikken. Mensen wiens elektriciteitsrekening afgerekend wordt in het minder zonnige najaar moeten door een samenloop van omstandigheden namelijk op twee verschillende manieren betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dat meldt VRT NWS. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft energieregulator VREG al gevraagd om een oplossing uit te werken.
  [naar artikel]
 19. Ik kan mijn energiefactuur niet betalen. Wat nu? (14/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Stel dat je geconfronteerd wordt met een torenhoge energiefactuur en je kan ze niet betalen. Wat kan je dan doen? We vragen het aan energie-expert Jordi Van Paemel. Meer weten over energie en hoe je erop kunt besparen? Kijk dan op www.test-aankoop.be/energyguide of via www.youtube.com/user/Testaankoopvideo.
  [naar artikel]
 20. Kankerpatiënten moeten behandeling soms uit eigen zak betalen (30/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  Honderden kankerpatiënten krijgen een behandeling, een medicijn of een implantaat dat ze volledig zelf moeten betalen. “Ik hoop dat ik geen nieuwe hersentumor krijg want ik kan die peperdure behandeling niet zelf meer betalen”, klaagt een patiënt. Andere kankerpatiënten hebben geen geld meer over voor een nieuw gebit. Kom Op Tegen Kanker roept de overheid en de zorgverstrekkers op om nieuwe therapieën sneller te onderzoeken zodat ze kunnen terugbetaald worden.
  [naar artikel]
 21. Grootverbruikers kunnen korting krijgen op groenestroombijdrage (04/01/2018 - Metro)
  Bedrijven die erg veel elektriciteit verbruiken komen in aanmerking voor een korting op hun groenestroombijdrage. Ze kunnen er voortaan voor kiezen niet langer een percentage op hun verbruik, maar een percentage op hun bruto toegevoegde waarde te betalen. Dat is het gevolg van een beslissing van de Vlaamse regering, meldt Energieminister Bart Tommelein. De oude energieheffing voor gezinnen, van 100 euro, werd op 1 januari vervangen door een nieuwe van 5 euro en een groenestroombijdrage van 4 euro voor een gemiddeld gezin. Bedrijven betalen meer groenestroombijdrage, als percentage op hun verbruik volgens het principe dat 21,5 procent van de verbruikte elektriciteit groen moet zijn. Een aantal erg energie-intensieve bedrijven betaalt hoge bedragen en dat brengt hun concurrentiepositie in het gedrang, vindt de regering. Het gaat dan bijvoorbeeld om de auto-industrie en de petrochemie. Bedrijven die 3 procent van hun productiewaarde aan energie betalen kunnen er daarom voor kiezen om een heffing van 4 procent op hun bruto toegevoegde waarde aan het BBP te storten in het Energiefonds. Die toegevoegde waarde is de omzet plus onder meer opgebouwde voorraden en andere inkomsten. Bedrijven die meer dan 20 procent van hun productiewaarde aan energie geven hoeven slechts 0,5 procent te storten. Bedrijven beslissen zelf of de nieuwe regeling voor hen voordeliger uitkomt. De Vlaamse regering maakt zich sterk dat het systeem binnen de krijtlijnen van de Europese staatssteunregels valt. Oppositiepartij sp.a toont weinig begrip. “Ik kan enkel concluderen dat de stroomfactuur van de gezinnen sinds het begin van deze legislatuur is gestegen met 300 euro en dat de energie-intensieve bedrijven minder zullen moeten betalen”, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders. “Ik vind dat niet logisch.” bron: Belga
  [naar artikel]
 22. Nieuwe outfit in het profpeloton: Direct Energie verandert naam in Total Direct Energie en krijgt nieuwe uitrusting (11/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Wielerploeg Direct Energie gaat voortaan door het leven als Total Direct Energie. Dat heeft de formatie donderdag laten weten. Total Direct Energie krijgt ook een nieuwe uitrusting.
  [naar artikel]
 23. Ook wie deze winter bespaart op energie, riskeert meer te betalen dan zou moeten: ‘Nadeel van huidige manier van facturatie’ (05/10/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 24. Kerncentrales of niet: energie wordt sowieso duurder (12/04/2019 - De Morgen)
  De prijs van onze energie gaat de komende jaren flink omhoog. Dat blijkt uit een studie van Energyville. 'Betalen doen we sowieso, dus we kunnen ons geld maar beter in groene energie stoppen', zegt Bond Beter Leefmilieu (BBL).
  [naar artikel]
 25. Elekriciteitsverbruikers moeten mee betalen voor nieuwe gascentrales (07/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Als in 2025 de kerncentrales onherroepelijk dichtgaan moeten nieuwe gascentrales overnemen. Die moeten nog gebouwd worden en daar gaan alle elektriciteitsverbruikers aan mee betalen.
  [naar artikel]
 26. Elekriciteitsverbruikers moeten mee betalen voor nieuwe gascentrales (07/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Als in 2025 de kerncentrales onherroepelijk dichtgaan moeten nieuwe gascentrales overnemen. Die moeten nog gebouwd worden en daar gaan alle elektriciteitsverbruikers aan mee betalen.
  [naar artikel]
 27. Elekriciteitsverbruikers moeten mee betalen voor nieuwe gascentrales (07/02/2019 - De Standaard)
  Als in 2025 de kerncentrales onherroepelijk dichtgaan moeten nieuwe gascentrales overnemen. Die moeten nog gebouwd worden en daar gaan alle elektriciteitsverbruikers aan mee betalen.
  [naar artikel]
 28. Zo reageren bedrijven op jackpotprijzen voor energie: van rekening doorschuiven tot het licht uitdoen (07/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Dat de energiefactuur 700 euro duurder kan worden, deed vele gezinnen al verslikken in hun koffie. Maar ook bedrijven moeten plots jackpotprijzen betalen voor energie: sommigen trekken er zelfs de stekker uit omdat produceren niet meer loont. Zo zal komkommerteler Eric Van Den Eynde het licht niet meer aansteken in zijn serre. Anderen schuiven de factuur door naar de klant. Alleen al de technologiebedrijven moeten 900 miljoen recupereren.
  [naar artikel]
 29. Gezinnen moeten mee betalen voor nieuwe gascentrales: weer 15 euro per jaar extra (08/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Als in 2025 de kerncentrales onherroepelijk dichtgaan moeten nieuwe gascentrales overnemen. Die moeten nog gebouwd worden en daar gaan alle elektriciteitsverbruikers aan mee betalen.
  [naar artikel]
 30. 100 miljoen euro extra om de facturen voor de armsten te betalen (19/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Door de stijgende levensduurte kunnen meer gezinnen hun rekeningen voor voeding, huur, kledij, energie en school niet meer betalen. Het bescheiden inkomen dat ze verdienen of het leefloon dat ze krijgen is onvoldoende. De federale regering springt in de bres: deze zomer besliste ze dat OCMW’s 100 miljoen euro extra krijgen wanneer zij in het “REMI-systeem” stappen.
  [naar artikel]
 31. Overfacturatie energie binnenkort verleden tijd? Zuhal Demir grijpt vanaf april 2023 in (09/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Wie energie bespaart wanneer de prijzen hoog zijn, haalt daar vandaag geen maximaal voordeel uit. Mogelijk betaal je zelfs een pak meer dan je eigenlijk zou moeten. Aan de oorzaak ligt de manier waarop de energieleverancier het jaarverbruik over het jaar verdeelt. Een nieuwe berekening van de jaarprijzen moet daar vanaf april 2023 komaf mee maken. Mijnenergie.be legt uit.
  [naar artikel]
 32. Transportbedrijven betalen vanaf 2020 meer belastingen (13/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt bevestigt dat transportbedrijven vanaf 2020 belastingen zullen moeten betalen op de meerwaarde die ze boeken bij de verkoop van hun bedrijfsvoertuigen. De beslissing kadert in de hervorming van de vennootschapsbelasting, luidt het, en geeft de betrokken bedrijven de kans om hun voertuigenpark nog snel voor 2020 te vergroenen.
  [naar artikel]
 33. Elke maand je verbruik betalen? Is dat voordelig? (13/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een digitale meter hebben geeft opties. Is het voordelig om iedere maand het verbruik te betalen? We vragen het aan energie-expert Jordi Van Paemel. Meer weten over energie en hoe je erop kunt besparen? Kijk dan op www.test-aankoop.be/energyguide of via www.youtube.com/user/Testaankoopvideo.
  [naar artikel]
 34. Ze moeten ook fors meer betalen, maar rusthuisbewoners vallen uit de boot voor energiepremie (22/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  Een groot deel van de bevolking maakt aanspraak op de energiepremie van 400 euro. Maar de bewoners van rusthuizen vallen uit de boot. Nochtans moeten zij ook fors meer betalen. Een deel van de extra kosten hoesten rusthuizen zelf op, maar een aanzienlijk deel komt bij de bewoners terecht. Volgens de koepels is de prijs die ze aanrekenen voor energie al meer dan verdubbeld.
  [naar artikel]
 35. Ook zij moeten fors meer betalen, maar toch vallen rusthuisbewoners uit de boot voor energiepremie (22/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Een groot deel van de bevolking maakt aanspraak op de energiepremie van 400 euro. Maar de bewoners van rusthuizen vallen uit de boot. Nochtans moeten zij ook fors meer betalen. Een deel van de extra kosten hoesten rusthuizen zelf op, maar een aanzienlijk deel komt bij de bewoners terecht. Volgens de koepels is de prijs die ze aanrekenen voor energie al meer dan verdubbeld.
  [naar artikel]
 36. Energie weldra nóg duurder: "verwacht 600 euro voor gas en 350 euro voor stroom te moeten opleggen” (27/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er komt maar geen einde aan de prijsstijgingen voor energie. De broeierige julimaand en de blijvende onzekerheid rond de gasbevoorrading uit Rusland stuwen de stroomprijzen naar ongekende hoogtes. Een analyse van Mijnenergie.be op basis van de evoluties op de energiebeurzen wijst op een nieuwe stijging van het onderdeel energiekosten op de elektriciteitsfactuur met bijna 42%. Daarmee zou de recordkoers van afgelopen maart sneuvelen. Voor aardgas zal je eveneens fors meer betalen.
  [naar artikel]
 37. "België en VK moeten meer dan ooit samenwerken op vlak van hernieuwbare energie" (10/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ons land en het Verenigd Koninkrijk moeten meer dan ooit samenwerken op het vlak van hernieuwbare energie, zeker nu het Westen onafhankelijk wil worden van Russische olie en gas. Dat heeft het hoofd voor Energie en Veiligheid van het Britse handelsdepartement Johanna Whittington dinsdag gezegd tijdens de economische missie in het Verenigd Koninkrijk, op een evenement rond offshore-energie.
  [naar artikel]
 38. Aankoop woning dreigt duurder te worden voor 5,5 procent van kopers (29/01/2018 - Metro)
  De Vlaamse sociale partners, verzameld in de SERV, zijn tevreden over de geplande hervorming van de registratierechten. Het nieuwe systeem is “rechtvaardiger” en maakt het voor mensen met een bescheiden inkomen “haalbaarder om een huis te kopen”. Maar de SERV vreest wel dat een beperkte groep van circa 5,5 procent kopers meer zal moeten betalen bij de aankoop van een huis of appartement. Voor die “beperkte groep verliezers” vragen de sociale partners een meer geleidelijke afbouw van de geplande belastingvrijstelling. Even terugspoelen naar december 2017. De Vlaamse regering bereikte toen een akkoord over de hervorming van de registratierechten die men moet betalen bij de aankoop van een woning. Het standaardtarief gaat daarbij van 10 naar 7 procent en voor bescheiden woningen met een aankoopprijs tot 200.000 euro is er een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro. Die vrijstelling komt overeen met een korting van 5.600 euro. Volgens minister van Financiën Bart Tommelein moet de hervorming meer gezinnen in staat stellen een eigen woning of appartement te kopen. De Vlaamse sociale partners juichen de hervorming toe, zo blijkt uit een SERV-advies. “De heffing wordt eerlijker en rechtvaardiger”, zegt SERV-voorzitter Hans Maertens. Volgens de SERV wordt het voor mensen met een bescheiden inkomen ook haalbaarder om een huis te kopen. Maar voor een beperkte groep van kopers – de SERV spreekt van 5,5 procent – dreigt de aankoop van een woning wel duurder te worden. Dat heeft volgens de SERV vooral te maken met de drempel voor de belastingvrijstelling die nogal radicaal op 200.000 euro is gelegd. “Door de belastingvrijstelling abrupt te schrappen op 200 000 euro, dreigt een beperkte groep kopers meer belastingen te moeten betalen”, luidt het. Daarom dringt de SERV aan op een overgangsregeling, meer bepaald door de vrijstelling van 80.000 euro geleidelijk af te bouwen voor woningen rond de grens van 200.000 euro. “Dit heeft als voordeel dat de prijs van deze huizen en appartementen niet kunstmatig laag wordt gehouden. Ook de verleiding om een deel onder tafel te betalen is op die manier kleiner”. De SERV pleit er verder voor de impact van de hervorming op de Vlaamse immobiliënmarkt zo beperkt mogelijk te houden. “Vlamingen mogen de aankoop van een onroerend goed in 2018 niet uitstellen omwille van de nieuwe verkoopbelasting. Dat is niet bevorderlijk voor de markt en zou voor minder Vlaamse ontvangsten in 2018 zorgen”. bron: Belga
  [naar artikel]
 39. Tienduizenden mensen moeten vanaf februari pak meer betalen voor huishoudhulp (20/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  Tienduizenden mensen die gebruikmaken van huishoudhulp via dienstencheques zullen vanaf februari tien procent meer moeten betalen door een nieuwe toeslag. Die vergoeding is nodig om personeel meer te vergoeden, klinkt het. Maar er is meer aan de hand.
  [naar artikel]
 40. Fiscale hervorming: Ondernemingen en hoge inkomens betalen (26/10/2022 - Express)
  In het kader van de begrotingsgesprekken werden ook de contouren van de fiscale hervorming besproken. Er zou sprake zijn van een hervorming van minimaal 1 miljard en maximaal ca. 3 miljard euro. Het volledige budget zou gaan naar het optrekken van de belastingvrije som richting het niveau van het leefloon voor een alleenstaande. De maatregel […]
  [naar artikel]
 41. Europese burgers en bedrijven zullen vaker moeten betalen voor CO2-uitstoot (18/12/2022 - VRT NWS)
  Onderhandelaars van de Europese lidstaten en het Europees Parlement hebben vanochtend overeenstemming bereikt over een hervorming van de regeling voor de handel in emissierechten (ETS). Europese burgers en bedrijven zullen in de toekomst vaker moeten betalen voor de CO2 die ze uitstoten. Een nieuw sociaal energiefonds zal de gevolgen van de energietransitie voor consumenten moeten opvangen.
  [naar artikel]
 42. Van Peteghem wil met fiscale hervorming de kmo’s ondersteunen (25/07/2022 - Express)
  Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, wil er met een fiscale hervorming niet enkel voor zorgen dat we minder personenbelastingen moeten betalen. In de blauwdruk van de minister staan ook enkele fiscale maatregelen die de belastingdruk voor kmo’s moet verlichten. Reeks: De fiscale hervorming en jij Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, heeft […]
  [naar artikel]
 43. CD&V wil erfbelasting bij verlies van minderjarig kind afschaffen (01/08/2022 - Het Nieuwsblad)
  Wanneer ouders hun minderjarig kind verliezen, zouden zij geen erfbelasting moeten betalen op zijn of haar nalatenschap. Dat vindt Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V). “Het opgebouwde vermogen is meestal afkomstig van de ouders zelf, die dan belastingen moeten betalen op hun eigen spaarcenten. Of het gaat om een doorgeefschenking die tot bij het kleinkind is geraakt en dan is er al erfbelasting op betaald”, zegt Schryvers.
  [naar artikel]
 44. Coronawerklozen dreigen 1.000 tot 1.500 euro meer belastingen te moeten betalen (19/03/2021 - Express)
  Mensen die in 2020 werkloos waren ten gevolge van de coronacrisis riskeren een onaangename fiscale verrassing. Volgens de socialistische vakbond ABVV zullen minstens 600.000 van die werklozen 1.000 tot 1.500 euro meer belastingen moeten betalen. Dat schrijft Le Soir. Om een verklaring te vinden voor die onverwachte belastingverhoging moeten we teruggaan naar het begin van […] The post Coronawerklozen dreigen 1.000 tot 1.500 euro meer belastingen te moeten betalen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 45. “Overheid gaat moeten lenen om pensioenen te betalen” (04/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het coronavirus maakt economisch brokken en dat betekent: minder geld voor de nieuwe regering. Die formatie zat al muurvast, en zo wordt het alleen maar moeilijker. “Voor het eerst in jaren dreigen we weer te moeten lenen om de lopende uitgaven te betalen”, zegt begrotingsexpert Wim Moesen (KU Leuven). “Dat zou een rood licht moeten zijn voor iedereen.”
  [naar artikel]
 46. Nieuw Vlaams inburgeringstraject goedgekeurd: cursus en examen worden betalend, slagen is verplicht (22/06/2021 - VRT NWS)
  In de commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement is het nieuwe inburgeringstraject goedgekeurd. In het nieuwe traject moeten nieuwkomers onder meer betalen voor de cursussen (360 euro, om precies te zijn) en wordt slagen voor de examens verplicht. Vanuit heel wat middenveldorganisaties klonk er al kritiek op het nieuwe beleid. De hervorming wordt nu voorgelegd aan het parlement voor een finale stemming.
  [naar artikel]
 47. Europa bereikt akkoord over handel in emissierechten (09/11/2017 - Knack)
  De lidstaten en de Europese instellingen hebben - na een nachtje onderhandelen - een akkoord bereikt over de vermindering van de handel in CO2-rechten. In de hervorming van het zogenaamde ETS-emissiehandelsysteem gaat het totale aantal emissierechten vanaf 2021 geleidelijk naar omlaag, waardoor meer dan 12.000 bedrijven en elektriciteitsproducenten dieper in de buidel zullen moeten tasten om voor hun uitstoot te betalen.
  [naar artikel]
 48. Minder betalen voor energie? Expert Michaël Van Droogenbroeck legt uit waarop u kunt besparen (09/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een op de vijf gezinnen in ons land heeft moeite om de energiefactuur te betalen en bijna evenveel gezinnen geven te veel uit aan energie. Het zijn...
  [naar artikel]
 49. “Zorg voor lagere energiefactuur voor wie milieuvriendelijke energie kiest” (13/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu en de sectororganisatie voor duurzame energie ODE lanceren een pleidooi voor een duurzame en transparante energiefactuur. Wie kiest voor groene energie, zou minder moeten betalen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy