De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

1 op 5 heeft geen spaarreserve, 1 op 3 kan onverwachte uitgave niet aan: zo hard treft energiecrisis onze gezinnen

Het Nieuwsblad

25/01/2023 - 04:06

De energiecrisis slaat grote gaten in de portefeuille van gezinnen. Zo heeft één op drie Vlamingen het moeilijk om een onverwachte uitgave van 1.000 euro te betalen. Voor de Gezinsbond het signaal om voor een volledige indexering van het Groeipakket te pleiten. “De kinderbijslag is geen extraatje voor gezinnen, maar een noodzakelijke steun om het hoofd boven water te houden”, zegt algemeen directeur Jeroen Sleurs.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Kwart van de Belgen kan geen onverwachte uitgave doen (19/01/2018 - Knack)
  Een kwart van de Belgen kan geen onverwachte uitgave (van 1.100 euro) doen. Ook een week vakantie buitenshuis kan een kwart van de Belgen zich niet veroorloven.
  [naar artikel]
 2. Kwart van de Belgen kan geen onverwachte uitgave doen (18/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een kwart van de Belgen kan geen onverwachte uitgave (van 1.100 euro) doen. Ook een week vakantie buitenshuis kan een kwart van de Belgen zich niet...
  [naar artikel]
 3. CD&V wil besparingen in Groeipakket weer weg, maar hoe hard hebben Vlaamse gezinnen die eigenlijk gevoeld? Dit zeggen de cijfers (27/09/2022 - VRT NWS)
  Dat er nog geen Vlaams begrotingsakkoord is, heeft alles te maken met de strijd die CD&V met de N-VA en Open VLD voert over het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. CD&V wil, nu de energiecrisis hard toeslaat, eerdere besparingen daarin weer schrappen. Wat waren die besparingen precies? Hebben die de Vlaamse regering iets opgebracht? En vooral: hoe hard hebben Vlaamse gezinnen dat gevoeld?
  [naar artikel]
 4. Scouts van Akabe in Hasselt kunnen verwarming niet meer betalen (08/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De huidige energiecrisis komt hard binnen bij vele Limburgers gezinnen, maar zelfs onze jeugdverenigingen worden hiervan niet gespaard.
  [naar artikel]
 5. 1 op de 5 Vlaamse gezinnen heeft nauwelijks financiële marge: extra uitgave of vakantie zit er niet in (07/05/2018 - VRT NWS)
  20 procent van de Vlaamse gezinnen heeft onvoldoende financiële ruimte voor een weekje vakantie of voor onverwachte uitgaven van 1.000 euro. 1 op de 10 komt zeer moeilijk rond. Dat blijkt uit een grootschalige gezinsenquête van de Vlaamse overheid waar De Morgen over bericht. Uit het onderzoek blijkt voorts dat voor veel Vlamingen het klassieke kerngezin hét streefdoel blijft.
  [naar artikel]
 6. Inflatie treft niet iedereen even hard: armste gezinnen moeten meer aan koopkracht inboeten (08/02/2022 - Express)
  De hoge inflatie treft iedereen in zijn portefeuille, maar een onderzoek van de Nationale Bank van België (NBB) toont aan dat de armste gezinnen meer aan koopkracht moeten inboeten dan de rijkere gezinnen. Hoe komt dat? Net zoals in de rest van de wereld moeten we in ons land het hoofd bieden aan een torenhoge […]
  [naar artikel]
 7. Britse gezinnen gaan zwaar gebukt onder energiecrisis; slechtste cijfers van West-Europa (02/09/2022 - Express)
  In West-Europa worden de gezinnen in geen enkel land harder door de energiecrisis getroffen dan in het Verenigd Koninkrijk. Bij de impact van de problemen is bovendien de kloof tussen rijke en arme gezinnen in het Verenigd Koninkrijk groter dan in alle andere landen in de regio. Dat blijkt uit een analyse van het Internationaal […]
  [naar artikel]
 8. Gezinsenquête – Eénverdienergezinnen hebben het financieel moeilijk (07/05/2018 - Metro)
  Het klassieke kostwinnersgezin – waarbij één iemand gaat werken en één iemand thuis blijft – staat financieel onder druk. Dat blijkt uit de Vlaamse gezinsenquête. Bijna één op drie van die gezinnen kan geen onverwachte uitgave van duizend euro betalen of met vakantie gaan. Met twee uit werken gaan lijkt meer dan ooit noodzakelijk. Uit de bevraging bij 2.683 gezinnen met kinderen in Vlaanderen en (Nederlandstalig) Brussel in 2016 – in opdracht van minister van Welzijn, volkgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen – blijkt dat één gezin op tien (10,8 procent) zegt moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen met hun gezinsinkomen. Bij tweeverdieners is dat slechts 3,6 procent. Bij koppels met slechts één inkomen loopt dat op tot 18,4 procent. Het klassieke kostwinnersgezin blijkt vandaag onvoldoende financiële draagkracht te hebben. Zo zegt bijna één op drie (29,2 procent) van de éénverdienergezinnen dat het niet jaarlijks een week op vakantie kan. Bij tweeverdieners is dat 12,1 procent. Bijna één op drie zegt ook geen onverwachte uitgave van 1.000 euro aan te kunnen. Bij tweeverdieners is dat maar 9,8 procent. Ook het betalen van facturen is problematischer in het traditionele kostwinnersgezin. Bij tweeverdieners is dat maar voor 4,7 procent een probleem, terwijl dat bij éénverdieners oploopt tot 15,7 procent. bron: Belga   Het bericht Gezinsenquête – Eénverdienergezinnen hebben het financieel moeilijk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Belg voelt zich minder arm, maar 20 procent kan zich geen vakantie veroorloven (24/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Verschillende indicatoren lijken erop te wijzen dat de armoede in België lichtjes daalt, maar nog altijd meer dan een op de vijf gezinnen zegt niet in staat te zijn een onverwachte uitgave te doen of minstens een week met vakantie te gaan buitenshuis. Dat blijkt uit cijfers die het Belgische statistiekbureau Statbel vandaag publiceerde.
  [naar artikel]
 10. Belg voelt zich minder arm, maar 20 procent kan zich geen vakantie veroorloven (24/02/2022 - Het Nieuwsblad)
  Verschillende indicatoren lijken erop te wijzen dat de armoede in België lichtjes daalt, maar nog altijd meer dan een op de vijf gezinnen zegt niet in staat te zijn een onverwachte uitgave te doen of minstens een week met vakantie te gaan buitenshuis. Dat blijkt uit cijfers die het Belgische statistiekbureau Statbel donderdag publiceerde.
  [naar artikel]
 11. Van meer kindergeld tot een energietoeslag: Duitsland neemt nieuwe maatregelen om gezinnen door de energiecrisis te loodsen (04/09/2022 - Express)
  Overheden wereldwijd zijn op zoek naar manieren om de koopkracht van de gezinnen te beschermen tijdens de energiecrisis. Duitsland, dat in grote mate afhankelijk is van Russische energie, heeft net een derde pakket maatregelen aangekondigd. Na een voorzichtige afkoeling van de gasprijs dreigt die deze week opnieuw fors te stijgen. Er is wederom heel wat […]
  [naar artikel]
 12. Energiecrisis blijft hard toeslaan: 150.000 gezinnen hebben afbetalingsplan nodig om energiefactuur te betalen (03/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal Vlamingen dat moeite heeft om z’n energiefactuur te betalen is afgelopen jaar verdubbeld. Tegenwoordig vragen elke maand zo’n 12.000 gezinnen een afbetalingsplan aan bij hun energieleverancier. Dat is een verdubbeling tegenover 2021. “Stap tijdig naar je energieleverancier”, klinkt het advies.
  [naar artikel]
 13. Sarah (35) en Ludo (50) kunnen amper sparen: “Elke maand 1.000 euro kosten voor onze paarden” (04/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Op een onverwachte opslag moeten ze niet hopen, want bij de politie wordt hun inkomen bepaald volgens een strikt barema. Daartegenover staat dat Sarah (35) en Ludo (50) wel elke zes jaar zeker zijn van een loonsverhoging. “Onze grootste uitgave is onze hypotheek van 1.500 euro”, zeggen ze. “Met onze twee lonen lukt dat, maar in je eentje kan je dat niet dragen. Bovendien zijn we geen van beiden erg spaarzaam.” Ze vertellen hoe ze elke maand de eindjes aan elkaar knopen.
  [naar artikel]
 14. Kwart van de Belgen kan geen onverwachte uitgave doen (18/01/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/lvKwimMr9iZt9xjenOKd-Jpj7C8/diocontent/77724286/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 15. 'Energiecrisis treft alle bedrijven in alle sectoren' (13/05/2022 - De Tijd)
  12:50 De Nationale Bank vreest dat door de sterke stijging van de energieprijzen de marges van bedrijven krimpen. De kostenstijgingen zullen deels doorgerekend worden aan gezinnen en buitenlandse afnemers, ...
  [naar artikel]
 16. De gevreesde ineenstorting van de kwartaalcijfers blijft momenteel uit (17/10/2022 - Express)
  De hoge rentes, een energiecrisis en een dreigende recessie treft niet alleen de gezinnen. Ook de bedrijven worden zwaar getroffen door wat er zich op dit moment afspeelt in de wereld. Toch vallen de kwartaalresultaten (in de Verenigde Staten) op dit moment beter mee dan verwacht. Er is wel sprake van een afzwakking, maar een […]
  [naar artikel]
 17. Sarah (35) en Ludo (50) kunnen aan het eind van de maand amper iets opzij zetten: “Morgen kan het gedaan zijn. Wij profiteren graag van het leven” (04/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Op een onverwachte opslag moeten ze niet hopen, want bij de politie wordt hun inkomen bepaald volgens een strikt barema. Daar tegenover staat dat Sarah (35) en Ludo (50) wel elke zes jaar zeker zijn van een loonsverhoging. “Onze grootste uitgave is onze hypotheek van 1.500 euro”, zeggen ze. “Met onze twee lonen lukt dat, maar in je eentje kan je dat niet dragen. Bovendien zijn we geen van beiden erg spaarzaam.” Ze vertellen hoe ze elke maand de eindjes aan elkaar knopen.
  [naar artikel]
 18. Liveblog: Ziekenhuizen bereiden zich voor op terugkeer niet-coronapatiënten, hoe hard treft het virus Afrika?  (29/04/2020 - VRT NWS)
  De ziekenhuizen bereiden zich volop voor om vanaf maandag weer niet-dringende consultaties en ingrepen uit te voeren. Met aangepaste wachtzalen en de spreiding van consultaties in de tijd. En hoe hard treft het coronavirus Afrika? Volg ook vandaag al het nieuws over de coronacrisis op de voet in onze liveblog.
  [naar artikel]
 19. ▶ ‘2 miljoen Belgische gezinnen lopen risico op energiearmoede’: wat betekent oorlog in Europa voor onze energiefactuur? (10/03/2022 - De Morgen)
  We zaten al in een energiecrisis, en toen moest de Russische invasie in Oekraïne nog komen. Zal die oorlog ervoor zorgen dat energie straks nog veel duurder wordt in ons land en kunnen gezinnen dat nog wel blijven betalen? En wat doet de regering? Kunnen we onze afhankelijkheid van Russisch gas echt vaarwel zeggen door de kernuitstap uit te stellen?
  [naar artikel]
 20. Sint-Vincentius helpt recordaantal gezinnen, en die komen steeds vaker uit de middenklasse (08/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  In 2021 haalden elke maand 3.899 gezinnen een voedselpakket bij armoedevereniging Vincentius Limburg. Dat aantal was nog nooit zo hoog. “En door de energiecrisis zal het aantal gezinnen in nood alleen maar toenemen.”
  [naar artikel]
 21. 170.000 Vlaamse kinderen leefden in 2014 in kansarm gezin (31/08/2016 - De Redactie)
  Bijna een op de vijf Vlaamse kinderen leeft in een gezin dat zich geen week vakantie buitenshuis kan permitteren of dat een onverwachte uitgave van 1.000 euro niet aankan. Dat staat in de Vlaamse armoedemonitor 2016.
  [naar artikel]
 22. Eerste uitgave Harry Potter geveild voor 31.000 euro (02/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  28.500 pond of 31.000 euro. Hoeveel dat in galjoenen is, weten we niet, maar dat is wel hoeveel de eerste uitgave van Harry Potter and the philosopher’s stone heeft opgeleverd bij een Britse veiling. Van die eerste uitgave zijn slechts vijfhonderd exemplaren verspreid.
  [naar artikel]
 23. Stroompanne treft duizend gezinnen (20/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een grote stroompanne heeft een duizendtal gezinnen donderdagnamiddag drie kwartier zonder stroom gezet.
  [naar artikel]
 24. Drie op de vier studenten zijn eenzaam: coronacrisis treft jongeren hard (22/06/2021 - De Morgen)
  Dat de coronacrisis studenten hard treft, blijkt nog maar eens uit een bevraging aan de KU Leuven: 3 op de 4 zegt eenzaam te zijn. Dat is niet het enige zorgelijke. ‘Er is minder bereidheid om hulp te zoeken.’
  [naar artikel]
 25. Gasprijs teruggezakt tot niveau van bij begin energiecrisis (16/01/2023 - De Tijd)
  17:18 De gasprijs zit na weken van dalingen weer op het niveau van het begin van de energiecrisis in de zomer van 2021. Gezinnen en bedrijven zien hun energiefacturen geleidelijk aan dalen.
  [naar artikel]
 26. Grote stroomstoring treft honderden gezinnen ten zuiden van Brussel (04/10/2016 - De Redactie)
  Een grote stroomstoring treft momenteel grote delen van de Zennevallei in Vlaams-Brabant. Sinds half drie is er geen stroom in de gemeenten Halle, Buizingen, Lembeek, Beersel, Lot, Alsemberg en Sint-Pieters-Leeuw.
  [naar artikel]
 27. Justitie verlengt beschermingsmaatregelen tegen gevolgen energiecrisis (16/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  De ministerraad heeft vrijdag een aantal maatregelen verlengd én uitgebreid die de impact van de energiecrisis op gezinnen en bedrijven moeten helpen verzachten. Daarbij worden ook de drempels voor loonbeslag verhoogd met 30 procent, waardoor de betrokkenen een groter deel van hun inkomen kunnen behouden. Bovendien kunnen bedrijven met energieschulden de opheffing bekomen van een beslag op vraag van een energieleverancier.
  [naar artikel]
 28. Maandbudget levert één of vijf Belgische gezinnen problemen op (17/01/2017 - Express)
  In België leeft 22 procent van de bevolking in een gezin dat moeilijkheden heeft om rond te komen. Dat blijkt uit een rapport van de Federale Overheidsdienst Economie. Verder bleek ook dat ruim 26 procent van de Belgische bevolking geen financiële ruimte heeft om één week per jaar op vakantie te kunnen gaan, terwijl bijna 26 procent geen mogelijkheid ziet een onverwachte uitgave van 1.100 euro te doen. Bij 6 procent van de huishoudens moet zelfs gewag gemaakt worden van een ernstige materiële deprivatie, waarbij de betrokkenen geen mogelijkheid hebben de gangbare levensstandaard vast te houden. De onderzoekers stelden verder vast dat 7 procent van de gezinnen niet in staat is om zijn rekeningen op tijd te betalen. Bijna 7 procent heeft ook geen mogelijkheden een persoonlijke wagen te bezitten. Ruim 6 procent zegt financieel geen kans te zien om geregeld vlees, gevogelte of vis te kunnen eten. Bijna 5 procent kan ook de woning niet voldoende verwarmen. Sociale consequenties Ruim 1 procent zegt zich geen wasmachine te kunnen veroorloven, maar bij een kleurentelevisie en een telefoon daalt dit aandeel tot respectievelijk 0,7 procent en 0,1 procent. Wanneer op vier parameters problemen worden gemeld, is er sprake van een ernstige materiële deprivatie. Er wordt echter opgemerkt dat materiële deprivatie ook op sociaal vlak belangrijke consequenties kan hebben. Uit het onderzoek bleek daarbij onder meer dat 13 procent van de bevolking niet in staat is regelmatige vrijetijdsactiviteiten te financieren. Bovendien werd vastgesteld dat 12 procent geen mogelijkheid ziet om wekelijks een klein budget te reserveren voor persoonlijke behoeften, zoals een bezoek aan onder meer de kapper. Een even grote groep geeft toe onvoldoende geld te hebben om minstens één keer per maand met vrienden of familie op restaurant of café te gaan. Bijna 4 procent heeft ook geen mogelijkheid om thuis toegang tot internet te voorzien. The post Maandbudget levert één of vijf Belgische gezinnen problemen op appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 29. Ook burgemeester Oud-Heverlee voelt energiecrisis: "Ondanks mooi loon moet ik hard op de centjes letten" (03/10/2022 - VRT NWS)
  De burgemeester van Oud-Heverlee, Bart Clerckx (CD&V), geeft toe dat ook hij moeite heeft om op het einde van de maand rond te komen. Hij doet dat naar aanleiding van een rondvraag van Radio2 over de energiecrisis in alle Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten. "Ik ben alleenstaande, heb geen kinderen en betaal een lening af voor mijn huis en verbouwingen. Ondanks een mooi loon, moet ik erg opletten."
  [naar artikel]
 30. 600.000 gezinnen moeten van stookolie af (23/07/2018 - De Standaard)
  De beslissing van de Vlaamse regering om verwarming op stookolie uit te laten doven, treft een vijfde van de gezinnen.
  [naar artikel]
 31. 600.000 gezinnen moeten van stookolie af (23/07/2018 - De Standaard)
  De beslissing van de Vlaamse regering om verwarming op stookolie te laten uitdoven, treft een vijfde van de gezinnen.
  [naar artikel]
 32. Vlaamse regering hakt nog geen knopen door over energiecrisis (14/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering heeft woensdag, bij een extra ministerraad, nog geen knopen doorgehakt over de aanpak van de energiecrisis. Vrijdag wordt verder vergaderd.
  [naar artikel]
 33. Inkomensverlies door corona treft nog een gezin op vijf (28/04/2021 - De Tijd)
  16:59 De negatieve impact van de coronacrisis op het inkomen van gezinnen vermindert en daardoor daalt het aantal kwetsbare gezinnen. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.
  [naar artikel]
 34. Verwoestende brand treft Chiro in het hart : “De lokalen waar we onze jeugd deelden met de grond gelijk gemaakt” (29/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  De uitslaande brand van woensdagavond die de oude lokalen van Chiro Ourodenberg grotendeels heeft verwoest, is hard aangekomen. Intussen is er nog geen uitsluitsel over de oorzaak van het inferno.
  [naar artikel]
 35. Stroompanne treft 3.800 gezinnen en bedrijven in Henegouwen (25/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een incident in een stroomcabine in Carnières, in de provincie Henegouwen, sneed vandaag omstreeks 14 uur de stroomtoevoer naar 3.800 gezinnen en...
  [naar artikel]
 36. GEMEENTERAAD. “Dit treft 106 Bocholtse gezinnen”: landbouw eist duidelijkheid in stikstofdossier (27/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Stikstof: Friedo Steensels (Via) verwacht dat de gemeente snel een standpunt inneemt en haar advies inzake het stikstofdebat kenbaar maakt: “Er is geen tijd te verliezen. Het stikstofdossier bedreigt de toekomst van de Bocholtse landbouwers, de veehouderij en ook het Biotechnicum. Is er nog rechtszekerheid voor deze bedrijven?” Schepen Jan Verjans (Via) reageerde: “Dit plan treft 106 Bocholtse gezinnen, wiens toekomst en bezorgdheden we zeer ernstig nemen. Op 8 juni is er een werkvergadering met alle betrokken partijen: de gemeenteraad, de plaatselijke milieukoepel en ook de landbouwraad.”
  [naar artikel]
 37. In 2014 leefden 170.000 Vlaamse kinderen in kansarm gezin (31/08/2016 - De Standaard)
  In 2014 leefde 14 procent van de Vlaamse kinderen van 0 tot 17 jaar - of ongeveer 170.000 kinderen- in een kansarm gezin. Bijna één op de vijf Vlaamse kinderen leeft in een gezin dat zich geen week vakantie buitenshuis kan permitteren of dat een onverwachte uitgave van 1.000 euro niet aankan. Dat staat in de Vlaamse armoedemonitor 2016.
  [naar artikel]
 38. In 2014 leefden 170.000 Vlaamse kinderen in kansarm gezin (31/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  In 2014 leefde 14 procent van de Vlaamse kinderen van 0 tot 17 jaar - of ongeveer 170.000 kinderen- in een kansarm gezin. Bijna één op de vijf Vlaamse kinderen leeft in een gezin dat zich geen week vakantie buitenshuis kan permitteren of dat een onverwachte uitgave van 1.000 euro niet aankan. Dat staat in de Vlaamse armoedemonitor 2016.
  [naar artikel]
 39. Vooruit wil dat schulden bij energieleveranciers worden bevroren: “We moeten onze gezinnen in deze energiecrisis beschermen” (27/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De schulden van gezinnen bij energieleveranciers moeten tijdelijk worden bevroren. Dat zegt Vooruit-fractieleider in de Kamer Melissa Depraetere. “We moeten mensen de tijd geven om hulp te zoeken om hun schuld af te betalen”, zegt ze.
  [naar artikel]
 40. INTERVIEW. Grote baas van Eneco over energiecrisis: “Iemand moet uiteindelijk betalen” (18/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Nee, voor overwinsten moeten we niet bij Eneco zijn. En onze overheid had al veel sneller in gang moeten schieten. Dat zegt Jean-Jacques Delmée, CEO van de derde grootste energieleverancier van België in een uitgebreid interview. “Onze gezinnen en bedrijven verdienen een snellere en betere aanpak dan tot nu toe het geval was.”
  [naar artikel]
 41. Vlaams Belang: “Gezinnen en alleenstaanden blijven in de kou staan” (29/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “Er is kordaat beleid nodig om burgers en bedrijven door de inflatie- en energiecrisis te loodsen. Dat de Vlaamse regering net nu maar nipt een regeringscrisis kon vermijden, getuigt van weinig verantwoordelijkheidszin.” Zo reageert Vlaams Belang op het akkoord over de Vlaamse begroting dat gisteren gevonden werd. Het eindresultaat van de onderhandelingen bevalt de oppositiepartij evenmin. “Onze gezinnen en alleenstaanden die niet kunnen rekenen op sociale maatregelen blijven in de kou staan”, zegt fractievoorzitter Chris Janssens.
  [naar artikel]
 42. “Dit treft alles”: onze man in Frankrijk zag iets wat hem minstens even hard stoorde dan de beuk die Sagan aan Van Aert verkocht (10/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Etappe twaalf alweer in de Tour de France vandaag, maar het thema bij JOE vanochtend tijdens het telefoontje met onze man ter plaatse Stijn...
  [naar artikel]
 43. “Dit treft alles”: onze man in Frankrijk zag iets wat hem minstens even hard stoorde als de beuk die Sagan aan Van Aert verkocht (10/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Etappe twaalf alweer in de Tour de France vandaag, maar het thema bij JOE vanochtend tijdens het telefoontje met onze man ter plaatse Stijn...
  [naar artikel]
 44. Energiecrisis blijft hard toeslaan: elke maand vragen 12.000 Vlamingen afbetalingsplan voor energiefactuur aan (03/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal Vlamingen dat moeite heeft om z’n energiefactuur te betalen is afgelopen jaar verdubbeld. Tegenwoordig vragen elke maand zo’n 12.000 gezinnen een afbetalingsplan aan bij hun energieleverancier. Dat is een verdubbeling tegenover 2021. “Stap tijdig naar je energieleverancier”, klinkt het advies.
  [naar artikel]
 45. Energiecrisis blijft hard toeslaan: elke maand vragen 12.000 Vlamingen afbetalingsplan voor energiefactuur aan (03/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal Vlamingen dat moeite heeft om z’n energiefactuur te betalen is afgelopen jaar verdubbeld. Tegenwoordig vragen elke maand zo’n 12.000 gezinnen een afbetalingsplan aan bij hun energieleverancier. Dat is een verdubbeling tegenover 2021. “Stap tijdig naar je energieleverancier”, klinkt het advies.
  [naar artikel]
 46. Groeiende financiële kloof bij gezinnen: Meer dan een op de drie heeft groeipakket nodig (25/01/2023 - Knack)
  Meer dan een op de drie Vlamingen (35 procent) met kinderen zegt financieel niet rond te komen zonder het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Voor de financiële crisis lag dat aantal een stuk lager. Toen gaf maar een op de vijf Vlamingen met kinderen (21 procent) aan dat het Groeipakket nodig was om rond te komen. Dat is een van de resultaten van een bevraging in opdracht van de Gezinsbond. De Gezinsbond heeft een onderzoek gedaan naar de financiële situatie van de gezinnen in Vlaanderen. De organisatie heef daarvoor zowel de eigen leden bevraagd als een representatieve staal van Vlamingen (via het online panel van Bpact). De bevraging toont aan dat veel Vlamingen ongerust zijn over hun financiële situatie. Zo is 40 procent van de Vlamingen ontevreden over zijn huidige financiële situatie, maakt 30 procent zich ongerust dat hij of zij het niet lang meer zal volhouden (bij drie of meer kinderen stijgt dat naar 45 procent) en geeft 34 procent van de Vlamingen aan dat ze momenteel moeite zouden hebben met een onverwachte uitgave van 1.000 euro. Geen idee van de kosten Uit de bevraging blijkt ook dat de meeste Vlamingen (69 procent) en ook de meeste leden van de Gezinsbond (61 procent) geen enkel idee hebben van de kosten voor de opvoeding van een jong kind (0-5 jaar), zonder rekening te houden met kinderopvang, school en medische kosten. Naast het feit dat meer Vlamingen aangeven dat ze het Groeipakket nodig hebben om rond te komen, vindt ook 62 procent van de Vlamingen dat het Groeipakket en de bijkomende toelagen gekoppeld moeten worden aan de index. De discussie over die koppeling was in september vorig jaar nog de aanleiding van een crisis in de Vlaamse regering. Onder de leden van de Gezinsbond is de steun voor een koppeling nog groter The post Groeiende financiële kloof bij gezinnen: Meer dan een op de drie heeft groeipakket nodig appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 47. Stroompanne in Deunre treft meer dan 1.500 gezinnen (16/01/2018 - VRT NWS)
  In Deurne bij Antwerpen zitten meer dan 1.500 gezinnen zonder stroom. Volgens distributienetbeheerder Eandis is er een probleem met het middenspanningsnet en doet men er alles aan om het zo snel mogelijk op te lossen. 
  [naar artikel]
 48. Inflatie treft arme gezinnen een kwart harder (08/02/2022 - De Tijd)
  01:00 De hoge energieprijzen veroorzaken een veel grotere schok voor gezinnen met een laag inkomen. Hun uitgaven stijgen een kwart sneller dan die van rijkere consumenten.
  [naar artikel]
 49. Welke maatregelen treft de federale regering om de energieprijs te drukken? (16/09/2022 - Express)
  De federale regeringspartijen hebben na zeven uur onderhandelen een akkoord bereikt over maatregelen die de gezinnen en bedrijven moeten helpen om het hoofd te bieden aan de stijgende energieprijzen. Een overzicht. Gas en elektriciteit: om te beginnen komt er een basispakket energie voor gezinnen. Dat betekent dat gezinnen een tegemoetkoming krijgen voor hun energieverbruik in […]
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy