De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Dakloosheid, ook buiten de grootsteden: ‘Dit is een noodkreet aan de Vlaamse regering’

Knack

25/01/2023 - 05:22

Dakloosheid is al lang geen exclusief probleem meer van grootsteden. Van Roeselare tot Sint-Truiden zet het lokale besturen onder zware druk. ‘Elke dag ben ik bang dat we gezinnen met kinderen moeten weigeren.’ The post Dakloosheid, ook buiten de grootsteden: ‘Dit is een noodkreet aan de Vlaamse regering’ appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Gevangenisdirecteurs slaken noodkreet: ‘Zoals het nu draait, creëren wij recidive’ (31/01/2022 - De Morgen)
  ‘Dave De Kock, dat is een drama, en wij gaan ook in de toekomst niet ieder drama kunnen voorkomen.’ De noodkreet van gevangenisdirecteurs Vincent Spronck en Chris De Vidts, nu vanaf 1 juni ook straffen onder de 3 jaar zullen worden uitgevoerd: ‘Zoals het nu draait, creëren wij recidive.’
  [naar artikel]
 2. Klimaatminister Zakia Khattabi: ‘De Vlaamse bedrijven staan verder dan de Vlaamse regering’ (29/01/2022 - De Tijd)
  02:00 Als minister van Green Deal in de ‘groenste regering ooit’ leek een prominente rol weggelegd voor Zakia Khattabi (Ecolo). Maar de spotlights zijn vandaag voor de ministers van Energie. ‘Ik bereid de t...
  [naar artikel]
 3. Hoe de ‘bouwshift’ straks de ‘bouwshit’ dreigt te worden voor Vlaamse regering: miljardendossier hangt als molensteen rond haar nek (21/12/2021 - Express)
  Het stikstofdossier is en blijft een onopgelost probleem voor de Vlaamse regering. Daar moeten nog wel meer knopen doorgehakt, deze laatste werkweek in de Wetstraat. Misschien het moeilijkste dossier, en zeker hetgeen waar het meeste geld op het spel staat: de zogenaamde ‘bouwshift’, of vroegere betonstop. Dit gaat om miljarden euro’s in winst en verlies […]
  [naar artikel]
 4. Verlinden pleegt overleg met burgemeesters grootsteden over ‘war on drugs’ (26/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Om eindelijk de handen in elkaar te slaan in de war on drugs, riep minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) de burgemeesters van 14 grootsteden bijeen. Reden: steun verzamelen om haar wetsontwerp bestuurlijke handhaving er begin september door te krijgen.
  [naar artikel]
 5. Vlaamse musea: 'Het water staat ons aan de lippen' (09/04/2019 - De Morgen)
  Met een nieuwe Vlaamse regering in het achterhoofd slaken de Vlaamse musea een noodkreet. Ze hopen de subsidieverhoging die hen al jaren wordt beloofd eindelijk in de wacht te slepen.
  [naar artikel]
 6. Jan Jambon wil Vlaming ‘yes, we can’-gevoel geven: Vlaamse regering lanceert nieuwe technologiebeurs (30/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Om de Vlaamse samenleving weer schwung te geven, haalt Jan Jambon (N-VA) een oud paradepaardje van stal: technologiebeurs ‘Flanders Technology and Innovation’. Maar om zijn Vlaamse regering weer dash te geven, zullen er deze zomer nog enkele struikelblokken uit de weg geruimd moeten worden.
  [naar artikel]
 7. ‘Coucke buiten. Wouter buiten. Stap 1: Cultuuromslag? Uw ontslag!’: harde kern Anderlecht blijft protesteren (29/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Coucke buiten’. ‘Wouter buiten’. ‘Stap 1: cultuuromslag? Uw ontslag’. ‘Coucke: neem je verantwoordelijkheden’. De spandoeken in de hoek van het stadion in het Lotto Park spraken boekdelen, even voor de aftrap van de partij tegen Antwerp. Laat het duidelijk zijn dat de harde kern van Anderlecht na de vele wissels binnen alle paars-witte geledingen nog niet tevreden is over de gang van zaken bij hun club. Naast zwarte rook werd er ook een bommetje afgestoken.
  [naar artikel]
 8. Almaci (Groen) vraagt Vlaamse regering ‘eindelijk moedige klimaatkeuzes te maken’ (28/08/2021 - De Standaard)
  De Vlaamse regering moet ‘eindelijk eens moedige keuzes maken’ op het vlak van milieu en klimaat. ‘Het geweeklaag over draagvlak en haalbaarheid is volledig naast de kwestie en lijkt meer en meer op een uitvlucht om de verantwoordelijkheid niet te nemen.’ Dat heeft Groen-voorzitter Meyrem Almaci zaterdag gezegd tijdens het traditionele zomerweekend van haar partij.
  [naar artikel]
 9. ‘Het vocht en de schimmel zaten overal’: ‘Woonzaak’ trekt naar de rechter tegen Vlaams woonbeleid (17/12/2021 - De Morgen)
  ‘Zo’n 170.000 mensen staan op een wachtlijst voor een sociale woning, maar de Vlaamse overheid laat die wooncrisis gewoon betijen.’ Gevolg: vaak belanden ze in verloederde huurwoningen, met schimmel aan de muren. Voor Woonzaak, dat 45 sociale organisaties verenigt, is de maat vol: zij starten een Europese procedure tegen de Vlaamse regering. ‘Het is de enige weg die ons nog rest.’
  [naar artikel]
 10. Halsey: “Ik overwoog om de prostitutie in te gaan om eten te kunnen kopen” (08/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zangeres Halsey (24) heeft tijdens een benefiet voor de organisatie ‘My Friend’s Place’, die dakloosheid bij jongeren wil tegengaan, verteld over...
  [naar artikel]
 11. ‘Woonzaak’ trekt naar de rechter tegen Vlaams woonbeleid: ‘Het is de enige weg die ons nog rest’ (17/12/2021 - De Morgen)
  ‘Zo’n 170.000 mensen staan op een wachtlijst voor een sociale woning, maar de Vlaamse overheid laat die wooncrisis gewoon betijen.’ Gevolg: vaak belanden ze in verloederde huurwoningen, met schimmel aan de muren. Voor Woonzaak, dat 45 sociale organisaties verenigt, is de maat vol: zij starten een Europese procedure tegen de Vlaamse regering. ‘Het is de enige weg die ons nog rest.’
  [naar artikel]
 12. Sesamstraat vraagt aandacht voor dakloosheid met pop zonder huis (13/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De makers van de Amerikaanse editie van Sesamstraat hebben dakloosheid aangekaart in het programma. Eén van de bewoners van de straat, de roze pop...
  [naar artikel]
 13. 3M kreeg miljoenen aan Vlaamse subsidies en ‘ecologische’ steun (15/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Behalve miljoenen euro’s aan subsidies van de Vlaamse regering ontving de Amerikaanse multinational 3M in 2019 ook ‘strategische ecologiesteun’ van de minister van Economie, Hilde Crevits (CD&V). Groen vraagt dat ze die fondsen terugvordert.
  [naar artikel]
 14. Brusselse regering stuurt ‘noodkreet’ over sans-papiers richting federaal niveau (03/11/2021 - De Morgen)
  De Brusselse regering vraagt in een brief met aandrang hulp van premier Alexander De Croo en staatssecretaris Sammy Mahdi. De situatie met 100.000 sans-papiers op het Brusselse grondgebied wordt stilaan onhoudbaar.
  [naar artikel]
 15. Vlaamse regering zoekt oplossing om ‘werf van de eeuw’ te redden (20/04/2022 - De Standaard)
  De Vlaamse regering verkent verschillende denksporen om Oosterweel niet te laten kapseizen. Er is haast mee gemoeid, tegen het bouwverlof vallen de werken stil. De regering hoopt op een wapenstilstand tussen alle partijen.
  [naar artikel]
 16. Vlaamse regering investeert 1,5 miljoen euro in ‘Housing first’ om daklozen aan “duurzame woonoplossing” te helpen (17/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  Voor 2021 en 2022 investeert de Vlaamse regering 1,57 miljoen euro in ‘Housing first’, een programma om dakloze mensen die kampen met gezondheidsproblemen of een verslavingsproblematiek. Dat maakt Vlaams minister van Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V) bekend.
  [naar artikel]
 17. Vlaamse regering staat voor fundamentele zoektocht: welk ‘eigen’ verhaal vertellen ze straks? (30/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Vlaamse regering staat voor fundamentele zoektocht: welk ‘eigen’ verhaal vertellen ze straks? Met een nieuw politiek seizoen moet ook de Vlaamse regering op zoek naar een nieuwe adem en vooral een nieuw verhaal. Want “wat we zelf doen, doen we beter”, gaat na de coronacrisis niet meer op. Het is eigenlijk een consensus die heerst bij de drie coalitiepartners van Jambon I: deze ploeg heeft (nog) niet […] Lees dit artikel: Vlaamse regering staat voor fundamentele zoektocht: welk ‘eigen’ verhaal vertellen ze straks?
  [naar artikel]
 18. Vlaamse regering zei ‘nee’ tegen extra Zorginspecteurs (22/04/2022 - De Standaard)
  Een vraag om de Zorginspectie met achttien personen uit te breiden, werd afgeketst door de Vlaamse regering. Zo bleek vrijdag in de parlementaire onderzoekscommissie Kinderopvang.
  [naar artikel]
 19. Jambon bijt tanden stuk op West-Vlaamse koppigheid in Ventilus-dossier (02/09/2022 - De Standaard)
  Na een ererondje voor de West-Vlaamse burgemeesters in Brugge staat de Vlaamse regering nog maar eens een ‘dubbelcheck’ toe op Ventilus. Jambon haalt daarmee de zoveelste deadline niet, al benadrukt hij zelf dat er ‘geen vertraging’ is.
  [naar artikel]
 20. Vlaamse regering overweegt om ‘bij uitzondering’ uitgebreide coronapas toe te staan (11/09/2021 - De Morgen)
  De Vlaamse regering overweegt om afzonderlijke steden en gemeenten de mogelijkheid te geven om de coronapas uitgebreider in te zetten. ‘We begrijpen dat er uitzonderingen nodig zijn voor steden waar de vaccinatiegraad laag ligt’, aldus Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). Maar het moeten uitzonderingen blijven, zo wordt benadrukt.
  [naar artikel]
 21. ‘Ze zijn in de stad. Ze zijn binnen’: taliban veroveren Jalalabad, alleen Kaboel nog in handen van Afghaanse regering (15/08/2021 - De Morgen)
  De taliban hebben deze ochtend de stad Jalalabad ingenomen, in het oosten van Afghanistan. Dat is van inwoners vernomen. Enkel Kaboel, de hoofdstad, blijft zo over van grootsteden die nog onder controle staan van de regering. Maar de terreurbeweging staat ook op een zucht van die stad.
  [naar artikel]
 22. ▶ Overleeft de Vlaamse regering de groene ‘shitdossiers’ wel? ‘Je voelt aan alles dat het niet lekker zit’ (04/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 23. ‘Zolang de Vlaamse regering haar berekeningen niet vrijgeeft, is dit klimaatplan luchtfietserij’ (05/11/2021 - De Morgen)
  Vlaanderen heeft beslist om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40 procent te verminderen ten opzichte van 2005. De Morgen-journalist Ann De Boeck legt uit wat dat concreet betekent. ‘Ik merk dat er binnen de regering nog wat onduidelijkheid is over een aantal maatregelen.’
  [naar artikel]
 24. Vlaamse regering subsidieert opleiding ‘beleggen in cryptomunten’: ‘Dit is hallucinant’ (16/11/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 25. Stevige discussie over manier waarop Vlaamse regering met subsidies strooide (22/12/2022 - Express)
  In het kader van het Europese relanceplan na de corona-crisis kwam de Vlaamse regering met het ‘Vlaams Veerkracht’-plan. Het ging uiteindelijk van 4,3 miljard euro uit om extra in de Vlaamse economie te pompen. Daarvan was er 120 miljoen euro in 2021, specifiek voorzien voor universiteiten, labo’s en onderzoekers: zij konden zo hun infrastructuur gaan verbeteren. […]
  [naar artikel]
 26. Minister Kitir brengt de nacht door als dakloze in Sint-Truiden (26/03/2022 - De Standaard)
  De minister van Grootstedelijk Beleid, Meryame Kitir, nam vrijdagavond deel aan een zogenaamde ‘sleep-out’ georganiseerd door de vzw Enchanté. Samen met daklozen slaapten de deelnemers in de openlucht om hen een hart onder de riem te steken. ‘Dakloosheid is iets dat vaak onbesproken en onzichtbaar blijft.’
  [naar artikel]
 27. De Wever tempert verwachtingen Vlaamse ondernemers op Voka-debat (05/09/2022 - De Standaard)
  Terwijl de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka de ‘stormklokken’ luidt bij de Vlaamse regering, tempert N-VA-voorzitter Bart De Wever hun hoop op ruime financiële steun. ‘We gaan van Vlaanderen geen tweede België maken.’
  [naar artikel]
 28. Vlaamse regering stelt beslissing over stikstof uit (21/12/2021 - De Standaard)
  De Vlaamse regering slaagt er niet in om voor de kerstvakantie een akkoord te vinden over het stikstofdossier. Ook een reeks andere beslissingen raken daardoor uitgesteld. ‘Het heeft nog tijd nodig.’
  [naar artikel]
 29. Sp.a hekelt Vlaams woon- en armoedebeleid (22/09/2020 - De Tijd)
  15:36 'Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele moet dringend krachtdadiger optreden tegen dakloosheid. De Vlaamse regering reserveerde daar 1,5 miljoen euro extra voor, maar dat geld raakt niet bij d...
  [naar artikel]
 30. 3M kreeg miljoenen aan Vlaamse subsidies en ‘ecologische’ steun (15/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Naast miljoenen subsidies van de Vlaamse regering ontving de Amerikaanse multinational 3M in 2019 ook ‘strategische ecologiesteun’ van minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Groen vraagt dat ze deze fondsen terugvordert.
  [naar artikel]
 31. Uitwerking betonstop is voor volgende Vlaamse regering (01/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering krijgt het dossier van de ‘betonstop’ niet afgerond. Ze wil tegemoet komen aan juridische bezwaren van de Raad van State. Dat...
  [naar artikel]
 32. Vlaamse regering gaat de nostalgische toer op (30/06/2022 - Express)
  Is het door de invloed van ‘Stanger Things’ op Netflix, dat Kate Bush en de jaren ’80 plots terug hip zijn? Feit is dat ‘Flanders Technology International’, met haar iconische posters, een beetje de sfeer van die jaren oproept, en net dat is waar de regering-Jambon blijkbaar terug naartoe wil. Het stond wel in de plannen […]
  [naar artikel]
 33. Extra geld van Vlaamse regering voor noodopvang kinderen (05/05/2020 - De Standaard)
  De Vlaamse Regering zal extra middelen vrijmaken voor de lokale besturen om opvang te organiseren voor kinderen die nog niet naar school kunnen. Die oplossing komt er na een noodkreet van scholen die zich kanten tegen verplichte noodopvang.
  [naar artikel]
 34. De link tussen onderdrukking van natuur en achtergestelde groepen: ‘De Vlaamse regering toont elke dag hoe het niet moet’ (10/12/2021 - De Morgen)
  De ecologische crisis is ook een sociale crisis en je kan de ene problematiek bijgevolg niet aanpakken zonder de andere. Dat zeggen Dirk Holemans, Marie-Monique Franssen en Philsan Osman in hun ecofeministisch essay Voor wie willen we zorgen? ‘De Vlaamse regering toont elke dag hoe het niet moet.’
  [naar artikel]
 35. Waarom je kroost plots Hollands spreekt (14/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Doei’ in plaats van ‘dag’, ‘etui’ in plaats van ‘pennenzak’, ‘trek’ in plaats van ‘honger’. In heel wat Vlaamse huiskamers horen ouders hun...
  [naar artikel]
 36. Foodmaker opent flagshipstore op Meir: “Als het in Antwerpen lukt, willen we ook andere grootsteden veroveren” (14/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Foodmaker heeft een flagshipstore geopend op de Meir. Dat betekent: veel salades, warm en koud. Vers en biologisch. En met veel groen binnen en buiten. “Als ons nieuwe concept hier werkt, dan wil ik uitbreiden naar andere Europese grootsteden”, zegt CEO Lieven Vanlommel.
  [naar artikel]
 37. Meyrem Almaci: ‘De Vlaamse regering moet eindelijk eens moedige klimaatkeuzes maken’ (28/08/2021 - De Morgen)
  De Vlaamse regering moet ‘eindelijk eens moedige keuzes maken’ op het vlak van milieu en klimaat. Dat heeft Groen-voorzitter Meyrem Almaci zaterdag gezegd tijdens het traditionele zomerweekend van haar partij.
  [naar artikel]
 38. De kruisweg van de Vlaamse regering (24/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  Voorzitters die naast elkaar praten, ministers en fracties die apart voorstellen doen en een minister-president die nog een maand heeft om knopen te hakken. Het woord ‘kruisweg’ valt als het over de Vlaamse regering gaat.
  [naar artikel]
 39. Hommeles in de Vlaamse regering rond sociale woningen (14/01/2022 - Express)
  Dat er ruis op de lijn zit in de Vlaamse regering is al langer geweten. Dat CD&V-voorzitter Joachim Coens ook de expliciete opdracht gaf aan de Vlaamse Parlementsleden om meer ‘profiel’ te gaan opzoeken, was ook bekend. Een en ander hangt samen met de huidige moeilijkheden in de relaties tussen de voormalige kartelpartners N-VA en CD&V, onder […]
  [naar artikel]
 40. ‘Minstens acht fouten in stikstofakkoord’ (25/05/2022 - De Standaard)
  Open VLD en CD&V bekvechten publiekelijk met N-VA over het stikstofakkoord. ‘Als de Vlaamse regering bij de lijsten en parameters van het akkoord blijft, ‘hebben we een probleem’, waarschuwt Open VLD-Parlemenslid Gwendolyn Rutten.
  [naar artikel]
 41. Conner Rousseau vervroegt voorzittersverkiezingen bij Vooruit (15/11/2022 - Knack)
  Er komen vervroegde voorzittersverkiezingen bij Vooruit. Dat heeft voorzitter Conner Rousseau maandagavond bekendgemaakt. Rousseau is kandidaat om zichzelf op te volgen, zei hij daarover dinsdag in De Ochtend op Radio 1. Een datum wordt beslist op het partijcongres op 3 december. ‘De voorzittersverkiezingen zouden normaal gezien vallen tijdens de campagne voor de Vlaamse verkiezingen en het lijkt me geen goed idee om dan met onszelf bezig te zijn’, zei Rousseau. De Vooruit-voorzitter wil ‘inbreken’ in de Vlaamse regering. ‘Onderwijs, kinderopvang, welzijn en te weinig ambitie van de huidige Vlaamse regering op vlak van klimaat. Ik ben ervan overtuigd dat Vooruit nodig is in de Vlaamse regering’, zei Rousseau. Bart De Wever en Conner Rousseau: een bromance met het oog op 2024 Hij is kandidaat om zichzelf op te volgen en heeft momenteel nog geen weet van andere kandidaten. ‘Ik heb dat gisteravond aangekondigd en mensen kunnen zich de komende tijd melden’, zei hij daarover. Wanneer de nieuwe voorzittersverkiezingen plaatsvinden is nog niet duidelijk. Dat zal beslist worden op het congres van 3 december. Conner Rousseau: ‘Als N-VA ergens in coalitie gaat met VB, blaas ik alle coalities met N-VA op’ The post Conner Rousseau vervroegt voorzittersverkiezingen bij Vooruit appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 42. ‘De zevende dag’ deze week niet op antenne door vakbondsactie (30/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Komende zondag is er geen uitzending van ‘De zevende dag’ op Eén. De VRT kreeg van de drie VRT-vakbonden het signaal dat er op 2 oktober eeen spontane stakingsactie zal doorgaan bij ‘De zevende dag’. De vakbonden protesteren zo tegen de implicaties voor de VRT in de Septemberverklaring van de Vlaamse regering.
  [naar artikel]
 43. ‘Alle niveaus werken rond “betaalbaar wonen”, maar resultaten blijven uit: hoog tijd voor een woonpact’ (30/01/2023 - Knack)
  ‘Als er niet dringend globale en gecoördineerde acties worden uitgerold, dreigt de lage middenklasse méér en méér naar de armoedegrens op te schuiven en geen woning te vinden’, schrijft Vlaams parlementslid Joke Schauvliege (CD&V). Ze pleit voor een ‘woonpact’ om de huidige versnippering van bevoegdheden het  hoofd te bieden. ‘Wanneer iedereen naast elkaar en met deelmaatregelen komt om wonen betaalbaar te maken, komen we er niet.’ Dak -en thuisloosheid is al lang geen exclusief probleem meer van de grootsteden, ook steden als Roeselare en Sint-Truiden trokken recent aan de alarmbel. Steeds vaker is de zoektocht voor Vlaamse gezinnen een lijdensweg. Het vinden van een huur- of koopwoning is voor veel Vlamingen geen evidentie meer. Vanuit het beleid kan meer worden gedaan.  Te pas en te onpas lezen we voorstellen om wonen betaalbaar te maken. Voor de ene politieke strekking is dat meer overlaten aan de private sector, voor anderen is het de overheid die alles moet oplossen. En ondertussen wordt de situatie dag na dag ernstiger.  Als er niet dringend globale en gecoördineerde acties worden uitgerold, dreigt de lage middenklasse méér en méér naar de armoedegrens op te schuiven en geen woning te vinden. Wanneer iedereen naast elkaar en met deelmaatregelen komt om wonen betaalbaar te maken, komen we er niet. Door een versnipperd politiek landschap en versnipperde bevoegdheden is zowat elk niveau bezig met ‘betaalbaar’ wonen. Toch blijven de resultaten uit. Waarom? Omdat historisch in Vlaanderen de ruimtelijke ordening veel te laat op gang is gekomen en corrigerende hefbomen niet in één hand verzameld zitten. Of iets betaalbaar is, hangt al te dikwijls af van het aanbod en van de koopkracht. Hoe zit het nu met het aanbod? Zonder de medewerking van private eigenaars en investeerders zullen we de wooncrisis niet oplossen. Zolang de overheid geen duidelijkheid schept over de spelregels, heerst er onzekerheid op de markt, wat investeringen afremt en dus de aanbodzijde afremt. Het is dringend tijd dat Vlaanderen op dat vlak duidelijke spelregels vastlegt via het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. De bouwshift moet het mogelijk maken met meer aangenaam en duurzaam te wonen zonder extra open ruimte in te nemen. (Lees verder onder het artikel.) Dakloosheid, ook buiten de grootsteden: ‘Dit is een noodkreet aan de Vlaamse regering’ Verouderde bouwvoorschriften die verankerd zitten in veel te gedetailleerde en logge voorschriften remmen de creativiteit af. En dan zijn er nog de fiscale en financiële randvoorwaarden die bepalen hoe iemand investeert en wat de leenlast is. Het in eigendom verwerven van een eerste zelf te betrekken woning moet financieel of fiscaal worden gefaciliteerd, de overheid mag daar niks aan verdienen. Het verwerven van bijkomende woningen naast de eigen woning mag niet van overheidswege worden gestimuleerd. Daarbovenop zijn sociale woningen zo gereguleerd dat realisaties op zich laten wachten. Voldoende geschoolde werkkrachten in de bouw vinden is ook al geen evidentie. Het is een complex kluwen dat geen deelantwoorden verdraagt. Het is tijd voor een éénduidig en afgestemd beleid, dat voortvloeit uit een groot woonpact waarbij lokale besturen, provincies, het Vlaamse en Federale niveau, de private bouwsector, private investeerders, alle woonactoren in het middenveld en sociale huisvestingsmaatschappijen de handen in elkaar slaan om een concreet actieplan met een strikte timing uit te werken dat dat op alle fronten inzet op betaalbaar wonen. Een grootstad als Wenen voert al jaren een gestructureerd woonbeleid dat werkt. Het kan dus. Zo een pact moet een rechtszeker juridisch kader voor vergunningen aanreiken aan private eigenaars en sociale huisvestingsmaatschappijen. Het moet komaf maken met ruimtelijke voorschriften die de bouwshift tegenhouden. Het moet afspraken mogelijk maken tussen private investeerders en overheden. Lokale besturen moeten instrumenten aangereikt krijgen om een echt lokaal woonbeleid op maat te kunnen uitrollen zodat jonge gezinnen in de eigen gemeente nog een betaalbare woning kunnen vinden. Het moet de fiscale onrechtvaardigheden aanpakken. Het bevat duidelijk afspraken over wat ontwikkelbaar is en wat niet, om zo de verdere inname van ruimte te bepreken. Het heeft de ambitie duurzaam en energiezuinig te bouwen op een zo kostenefficiënt mogelijke manier en  bevat een werkbaar kader voor huursubsidies en het aantrekkelijk maken van investeren in verhuurhuizen. Het bevat de stedelijke uitdagingen, zoals jonge gezinnen aantrekken en studentenhuisvesting voorzien, en heeft ook voor het kwalitatief verdichten op het platteland. Er komen ambitieuze budgetten die ook snel aangewend kunnen worden. Gezinnen, alleenstaanden, jongeren, senioren, … Allemaal hebben ze recht op een betaalbaar dak boven het hoofd. Aan de slag en de handen uit de mouwen. Joke Schauvliege zetelt voor CD&V in het Vlaams parlement. Van 2009 tot 2019 was ze minister in de Vlaamse regering. Lees ook: – Matthias Diependaele (N-VA), minister van Dakloosheid: ‘Hij is een saboteur die geen sociale woningen wil bijbouwen’– Woonstress bij mensen in armoede: ‘Betaalbare woningen zijn krotten, dat is deprimerend’– Bijklussen als oudere om huur te kunnen betalen: ‘Private woningmarkt is een absolute ramp’ The post ‘Alle niveaus werken rond “betaalbaar wonen”, maar resultaten blijven uit: hoog tijd voor een woonpact’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 44. ‘Alle niveaus werken rond “betaalbaar wonen”, maar resultaten blijven uit: hoog tijd voor een woonpact’ (28/01/2023 - Knack)
  ‘Als er niet dringend globale en gecoördineerde acties worden uitgerold, dreigt de lage middenklasse méér en méér naar de armoedegrens op te schuiven en geen woning te vinden’, schrijft Vlaams parlementslid Joke Schauvliege (CD&V). Ze pleit voor een ‘woonpact’ om de huidige versnippering van bevoegdheden het  hoofd te bieden. ‘Wanneer iedereen naast elkaar en met deelmaatregelen komt om wonen betaalbaar te maken, komen we er niet.’ Dak -en thuisloosheid is al lang geen exclusief probleem meer van de grootsteden, ook steden als Roeselare en Sint-Truiden trokken recent aan de alarmbel. Steeds vaker is de zoektocht voor Vlaamse gezinnen een lijdensweg. Het vinden van een huur- of koopwoning is voor veel Vlamingen geen evidentie meer. Vanuit het beleid kan meer worden gedaan.  Te pas en te onpas lezen we voorstellen om wonen betaalbaar te maken. Voor de ene politieke strekking is dat meer overlaten aan de private sector, voor anderen is het de overheid die alles moet oplossen. En ondertussen wordt de situatie dag na dag ernstiger.  Als er niet dringend globale en gecoördineerde acties worden uitgerold, dreigt de lage middenklasse méér en méér naar de armoedegrens op te schuiven en geen woning te vinden. Wanneer iedereen naast elkaar en met deelmaatregelen komt om wonen betaalbaar te maken, komen we er niet. Door een versnipperd politiek landschap en versnipperde bevoegdheden is zowat elk niveau bezig met ‘betaalbaar’ wonen. Toch blijven de resultaten uit. Waarom? Omdat historisch in Vlaanderen de ruimtelijke ordening veel te laat op gang is gekomen en corrigerende hefbomen niet in één hand verzameld zitten. Of iets betaalbaar is, hangt al te dikwijls af van het aanbod en van de koopkracht. Hoe zit het nu met het aanbod? Zonder de medewerking van private eigenaars en investeerders zullen we de wooncrisis niet oplossen. Zolang de overheid geen duidelijkheid schept over de spelregels, heerst er onzekerheid op de markt, wat investeringen afremt en dus de aanbodzijde afremt. Het is dringend tijd dat Vlaanderen op dat vlak duidelijke spelregels vastlegt via het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. De bouwshift moet het mogelijk maken met meer aangenaam en duurzaam te wonen zonder extra open ruimte in te nemen. (Lees verder onder het artikel.) Dakloosheid, ook buiten de grootsteden: ‘Dit is een noodkreet aan de Vlaamse regering’ Verouderde bouwvoorschriften die verankerd zitten in veel te gedetailleerde en logge voorschriften remmen de creativiteit af. En dan zijn er nog de fiscale en financiële randvoorwaarden die bepalen hoe iemand investeert en wat de leenlast is. Het in eigendom verwerven van een eerste zelf te betrekken woning moet financieel of fiscaal worden gefaciliteerd, de overheid mag daar niks aan verdienen. Het verwerven van bijkomende woningen naast de eigen woning mag niet van overheidswege worden gestimuleerd. Daarbovenop zijn sociale woningen zo gereguleerd dat realisaties op zich laten wachten. Voldoende geschoolde werkkrachten in de bouw vinden is ook al geen evidentie. Het is een complex kluwen dat geen deelantwoorden verdraagt. Het is tijd voor een éénduidig en afgestemd beleid, dat voortvloeit uit een groot woonpact waarbij lokale besturen, provincies, het Vlaamse en Federale niveau, de private bouwsector, private investeerders, alle woonactoren in het middenveld en sociale huisvestingsmaatschappijen de handen in elkaar slaan om een concreet actieplan met een strikte timing uit te werken dat dat op alle fronten inzet op betaalbaar wonen. Een grootstad als Wenen voert al jaren een gestructureerd woonbeleid dat werkt. Het kan dus. Zo een pact moet een rechtszeker juridisch kader voor vergunningen aanreiken aan private eigenaars en sociale huisvestingsmaatschappijen. Het moet komaf maken met ruimtelijke voorschriften die de bouwshift tegenhouden. Het moet afspraken mogelijk maken tussen private investeerders en overheden. Lokale besturen moeten instrumenten aangereikt krijgen om een echt lokaal woonbeleid op maat te kunnen uitrollen zodat jonge gezinnen in de eigen gemeente nog een betaalbare woning kunnen vinden. Het moet de fiscale onrechtvaardigheden aanpakken. Het bevat duidelijk afspraken over wat ontwikkelbaar is en wat niet, om zo de verdere inname van ruimte te bepreken. Het heeft de ambitie duurzaam en energiezuinig te bouwen op een zo kostenefficiënt mogelijke manier en  bevat een werkbaar kader voor huursubsidies en het aantrekkelijk maken van investeren in verhuurhuizen. Het bevat de stedelijke uitdagingen, zoals jonge gezinnen aantrekken en studentenhuisvesting voorzien, en heeft ook voor het kwalitatief verdichten op het platteland. Er komen ambitieuze budgetten die ook snel aangewend kunnen worden. Gezinnen, alleenstaanden, jongeren, senioren, … Allemaal hebben ze recht op een betaalbaar dak boven het hoofd. Aan de slag en de handen uit de mouwen. Joke Schauvliege zetelt voor CD&V in het Vlaams parlement. Van 2009 tot 2019 was ze minister in de Vlaamse regering. Lees ook: – Matthias Diependaele (N-VA), minister van Dakloosheid: ‘Hij is een saboteur die geen sociale woningen wil bijbouwen’– Woonstress bij mensen in armoede: ‘Betaalbare woningen zijn krotten, dat is deprimerend’– Bijklussen als oudere om huur te kunnen betalen: ‘Private woningmarkt is een absolute ramp’ The post ‘Alle niveaus werken rond “betaalbaar wonen”, maar resultaten blijven uit: hoog tijd voor een woonpact’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 45. Pukkelpop ontkent ‘lasterlijke aantijgingen’, Vlaamse regering bevriest terugbetaling voorschotten (16/09/2021 - De Morgen)
  De organisatie van Pukkelpop ‘ontkent met klem de lasterlijke aantijgingen’ over vermeende verduistering en belangenvermenging. Vanmorgen raakte bekend dat het parket van Limburg een onderzoek is geopend naar mogelijke onregelmatigheden bij de ­bedrijven rond organisator Chokri Mahassine. In afwachting van het onderzoek bevriest de Vlaamse regering de terugbetaling van de voorschotten aan het festival.
  [naar artikel]
 46. ‘Mercury mysteries’, ‘Het complot tegen de waarheid’, ‘Zwijgen is geen optie’, ‘Patiënt Pedro’ en ‘Fichebak’ winnen eerste Vlaamse podcastprijzen (02/04/2022 - De Standaard)
  In Kursaal Oostende zijn zaterdagavond tijdens het DS Podcastfestival de Oorkondes uitgereikt, de eerste Vlaamse podcastprijzen. Er werden vijf prijzen uitgedeeld, onder het toeziend oog van juryvoorzitter Wouter Deprez. Daarnaast was er ook een publieksprijs en een lifetime achievement award voor Xander De Rycke.
  [naar artikel]
 47. ‘Money time’ voor de Vlaamse regering: extraatje voor gezinnen of voor werkende Vlamingen? Deze dilemma’s liggen op de begrotingstafel (20/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Meer geld voor de gezinnen via de kinderbijslag of een extraatje voor de werkenden via de jobbonus? Vasthouden aan de begrotingsorthodoxie of toch de riem wat losser maken? De komende dagen zal de Vlaamse regering een antwoord moeten vinden op deze dilemma’s.
  [naar artikel]
 48. Noodkreet gerecht maakt indruk bij politiek: ‘Het is genoeg geweest’ (12/05/2022 - De Standaard)
  Kamerleden van meerderheid en oppositie zeggen te beseffen dat de federale gerechtelijke politie (FGP) dringend extra middelen en mensen nodig heeft. ‘De situatie is zo erg dat ik niet inzie hoe we u de middelen die u vraagt kunnen weigeren.’
  [naar artikel]
 49. ‘Langemarck’ werd misbruikt door de nazi’s, maar de West-Vlaamse gemeente wil haar imago bijsturen (25/11/2022 - De Standaard)
  Hitler dweepte met ‘Langemarck’ en in de naam van het West-Vlaamse ‘vredesdorp’ Langemark werden oorlogsmisdaden gepleegd. Toch wil de gemeente nu dat de 33 overgebleven ‘Langemarckstrassen’ behouden blijven. Met brieven naar de betrokken Duitse steden hopen ze wel op meer duiding.
  [naar artikel]
 50. Vlaamse regering steunt exitplan van evenementensector (22/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse regering zal morgen een gedetailleerd exitplan voor evenementen op de tafel van het Overlegcomité leggen. Volgens het plan kunnen er in mei al concerten plaatsvinden met 100 bezoekers binnen of 200 bezoekers buiten. De federale regering is veel minder enthousiast.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy