De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Accijnshervorming verlicht factuur en bezwaart begroting

De Tijd

25/01/2023 - 05:22

05:00 Het finale voorstel voor de accijnshervorming dat deze week op de regeringstafel landt, maakt de energiefactuur globaal lichter. Dat kan de begroting 761 miljoen kosten, blijkt uit simulaties.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Onduidelijkheid over accijnshervorming: wordt onze factuur niet nog een grotere soep? (25/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  Er is best nog wat onduidelijkheid over de accijnshervorming. Hoe hoog zijn accijnzen én hoeveel betaal je wanneer de energieprijzen écht de pan uitswingen? Hoe en wanneer zullen ze die aanrekenen? En wordt onze factuur zo niet nog een grotere soep? Dit is het voorstel zoals het nu op tafel ligt. En daarbij kun je ook plots nul euro moeten betalen.
  [naar artikel]
 2. Onduidelijkheid over accijnshervorming: hoe hoog zijn ze, hoe zullen we ze betalen en wordt de factuur nu nog ingewikkelder? (25/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Er is best nog wat onduidelijkheid over de accijnshervorming. Hoe hoog zijn accijnzen én hoeveel betaal je wanneer de energieprijzen écht de pan uitswingen? Hoe en wanneer zullen ze die aanrekenen? En wordt onze factuur zo niet nog een grotere soep? Dit is het voorstel zoals het nu op tafel ligt. En daarbij kun je ook plots nul euro moeten betalen.
  [naar artikel]
 3. ‘Oosterweel zal wegen op EU-oordeel begroting' (28/09/2016 - De Tijd)
  10:47 Voor Europa is het duidelijk: de Oosterweelverbinding bezwaart de Vlaamse begroting. Oosterweel zal dus wegen op het EU-oordeel over de Belgische ontwerpbegroting later dit jaar.
  [naar artikel]
 4. Accijnshervorming van energiefactuur is klaar: dit is de impact voor jou (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De accijnshervorming van de energiefactuur is klaar. Bevoegd minister Van Peteghem (CD&V) wil vanaf 1 april de btw definitief naar 6 procent brengen en daarnaast hogere accijnzen heffen op stroom en gas. Daarbij worden kleine verbruikers minder zwaar belast bij hoge energieprijzen. Enig minpuntje: de hervorming slaat een gat van ruim 700 miljoen euro in de begroting. Wat betekent het voorstel concreet? En hoeveel moet een gemiddeld gezin betalen?
  [naar artikel]
 5. Btw-verlaging op elektriciteit verlicht vooral factuur van de allerrijksten (16/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De rijkste Vlamingen verbruiken 70 procent meer stroom dan het armste deel. Algemene subsidies drukken bijgevolg vooral de factuur van de rijken. Dat werd al langer aangenomen - vandaar ook de kritiek van de Europese Commissie op de btw-verlaging - maar het blijkt nu ook uit een studie van de progressieve denktank Minerva, schrijft De Standaard.
  [naar artikel]
 6. “Accijnshervorming zal in 2023 niet budgetneutraal zijn” (29/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  Zowel Groen als CD&V zijn van oordeel dat de accijnshervorming die minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) eerdere deze week aankondigde, in 2023 niet budgetneutraal zal zijn. Dat hebben Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout en CD&V-parlementslid Wouter Beke zondag gezegd in ‘De zevende dag’ op Eén.
  [naar artikel]
 7. Zal accijnshervorming van minister van Financiën in 2023 budgetneutraal zijn? “Niemand denkt dat” (29/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Zowel Groen als CD&V zijn van oordeel dat de accijnshervorming die minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) eerdere deze week aankondigde, in 2023 niet budgetneutraal zal zijn. Dat hebben Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout en CD&V-parlementslid Wouter Beke zondag gezegd in ‘De zevende dag’ op Eén.
  [naar artikel]
 8. De Croo voorstander van accijnshervorming: “Normaal dat crisismaatregelen op bepaald moment aflopen” (26/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Alexander De Croo (Open Vld) vindt dat de accijnshervorming moet worden uitgevoerd. “Het is logisch dat crisismaatregelen op een bepaald moment een einde krijgen”, zei de premier vanmiddag in de plenaire vergadering van de Kamer. Er is voorlopig nog geen consensus binnen de meerderheid over de hervorming die minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) eerder deze week voorstelde.
  [naar artikel]
 9. Demir haalt 225 miljoen uit de elektriciteitsfactuur, een druppel op een hete plaat (07/06/2022 - De Standaard)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) verlicht de komende drie jaar de elektriciteitsfactuur nog eens met 225 miljoen euro. Maar op korte termijn zult u dat amper zien op uw factuur.
  [naar artikel]
 10. Besparingen zijn maar minnetjes (13/04/2019 - De Morgen)
  Ondanks een gat in de begroting van 560 miljoen euro en een massa aan nieuwe investeringen, bespaart de Vlaamse regering nauwelijks. Wie betaalt de factuur?
  [naar artikel]
 11. Getroffen bewoners gasexplosie schrikken van ‘factuur’ van verhuisfirma (09/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Verschillende bewoners van het appartementsgebouw in Turnhout dat op oudejaarsdag werd vernield door een gasexplosie, hebben de voorbije dagen een vermeende factuur ontvangen van de verhuisfirma die hun inboedel uit het puin moest halen. Volgens woonmaatschappij De Ark gaat het niet om een factuur, maar om een werkbon waarop de geleverde prestaties staan. De eigenlijke factuur zou bij De Ark terechtkomen.
  [naar artikel]
 12. Trump bezwaart Turkije met extra importheffingen (10/08/2018 - De Tijd)
  15:46 De Amerikaanse president kondigde op Twitter aan de invoertarieven op staal en aluminium uit Turkije te verdubbelen.
  [naar artikel]
 13. Twijfels over de begroting van Vivaldi: ‘De achilleshiel van de regering’ (02/10/2020 - De Morgen)
  Wie zorgt ervoor dat de factuur van Vivaldi niet ontspoort? Geen minister, maar de onbekende staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld).
  [naar artikel]
 14. Primeur voor België: verlicht zebrapad moet veiligheid verhogen (15/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  De stad Lokeren start binnenkort met het eerste proefproject met een permanent verlicht zebrapad in België. De firma Trafiroad is ervan overtuigd dat het systeem de verkeersveiligheid van de zwakke weggebruikers ten goede zal komen.
  [naar artikel]
 15. De Croo: “Begroting kan tot twee miljard ontsporen, de factuur is voor ons allemaal” (19/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de Kamer stemt de commissie Financiën vandaag een noodbegroting. Die moet ervoor zorgen dat de overheid volgend jaar kan blijven functioneren nu...
  [naar artikel]
 16. "Gewone mens zal factuur houden" (16/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "Ik had verwacht dat de premier eindelijk zou zeggen dat hij de vraag van de mensen voor een evenwichtigere begroting, ernstig zou nemen en er
  [naar artikel]
 17. De Croo spreekt ‘akkoord voor begroting-De Bleeker’ tegen (27/11/2022 - Knack)
  De woordvoerder van premier Alexander De Croo spreekt zondagavond formeel tegen dat zijn kabinet heeft ingestemd met de begroting 2023 zoals die in eerste instantie door toenmalig staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) in het parlement is ingediend. Hij legt een WhatsApp-gesprek en stukken van het zogenaamde leescomité voor die moeten bewijzen dat het zo niet is gegaan. De Bleeker moest een tiental dagen geleden ontslag nemen nadat discussie was ontstaan over de verlaging van de btw op gas en elektriciteit en de daaraan gekoppelde accijnshervorming. Ze had nog geen rekening gehouden met de hogere accijnzen in de begroting die ze aan de Europese Commissie had overgemaakt, terwijl De Croo erop hamerde dat de btw-verlaging wel degelijk budgetneutraal is. Ze wordt “globaal gecompenseerd” door een hervorming van de accijnzen, zei hij donderdag nog in de Kamer. Dit weekend schreef een voormalige medewerker van De Bleeker op LinkedIn dat het kabinet van De Croo via WhatsApp wel degelijk “expliciet zijn akkoord voor de versie met de 1,3 miljard (euro) lastenverlaging” gaf – de versie van de begroting die Bleeker in het parlement indiende. De woordvoerder van De Croo spreekt dat zondagavond formeel tegen. Hij legt een WhatsApp-gesprek en stukken van het zogenaamde leescomité voor die moeten bewijzen dat het zo niet is gegaan. Dat leescomité bestaat uit vertegenwoordigers van alle vicepremiers en controleert de begroting nog eens voor die in het parlement wordt neergelegd. ‘Wij hebben wel degelijk tijdig laten weten dat er fouten stonden in de toelichting bij de begroting, waardoor de toelichting niet overeenstemde met de begrotingsnotificaties, noch met de wetten ter uitvoering van de begroting’, luidt het bij het kabinet van de premier. The post De Croo spreekt ‘akkoord voor begroting-De Bleeker’ tegen appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 18. Wie durft de begroting nog aanpakken? (06/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  12 miljard euro: zo diep zou de put van de Belgische begroting zijn. Momenteel is er ook geen regering die dat tekort kan wegwerken. Begroting: een...
  [naar artikel]
 19. Voetgangerstunnel ook in augustus verlicht in regenboogkleuren (13/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De voorbije dagen kwamen er heel wat lovende reacties op de regenboogverlichting in de voetgangerstunnel. Daarom zal de tunnel ook in augustus een paar dagen verlicht zijn tijdens de Antwerp Pride, zegt Antwerps schepen van Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) op Radio 2.
  [naar artikel]
 20. Gemeentehuis Hove op prachtige wijze verlicht: "Deze technologie is uniek in de wereld" (06/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het Hovese gemeentehuis wordt een hele maand op unieke wijze verlicht. Het Lintse bedrijf Drix projecteert een kleurrijk en gedetailleerd beeld op de voorgevel van het beschermde monument.
  [naar artikel]
 21. Wie betaalt de factuur voor de CAR? (04/04/2019 - De Morgen)
  België staat klaar om steun te geven aan een EU-vredesmissie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek. Maar de defensietop waarschuwt dat het geld niet van zijn begroting mag komen. 'Defensie is virtueel failliet.'
  [naar artikel]
 22. VIDEO. Prachtig verlicht 's avonds: de plantentuin van Meise (30/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Plantentuin van Meise wordt voor zes winteravonden volledig feeëriek ingekleed en prachtig verlicht. Bezoekers kunnen de tuin en serres al voor...
  [naar artikel]
 23. Meteoor verlicht hemel in Finland (18/11/2017 - VRT NWS)
  De donkere hemel in Finland is gedurende 5 seconden verlicht door een meteoor. Noorse wetenschappers hebben de doortocht omschreven als "een gloed van 100 volle manen".
  [naar artikel]
 24. Prachtig verlicht 's avonds: de plantentuin van Meise (30/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Plantentuin van Meise wordt voor zes winteravonden volledig feeëriek ingekleed en prachtig verlicht. Bezoekers kunnen de tuin en serres al voor...
  [naar artikel]
 25. Oostende verlicht street art van The Crystal Ship (11/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wie de komende weken wil gaan wandelen in Oostende, kan er van 19 december tot 3 januari de street art van The Crystal Ship bewonderen. Ook als de zon onder is, want tijdens deze periode worden de murals immers verlicht.
  [naar artikel]
 26. Topministers hebben koppen opnieuw bijeen gestoken over begroting (09/07/2017 - De Redactie)
  De topminister van de regering-Michel zijn op zoek naar 4,3 miljard euro. Rond 20.30 was de vergadering voorbij. De oppositiepartij SP.A vreest dat de gewone burger opnieuw de factuur zal betalen.
  [naar artikel]
 27. België op vingers getikt over begroting (16/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische begroting van 2017 voldoet mogelijk niet aan de eisen van Europa. De Europese Commissie meent dat begroting voor volgend jaar,
  [naar artikel]
 28. Europa buist Italiaanse begroting, Salvini wil niets veranderen (23/10/2018 - Knack)
  Het is de eerste keer dat de Europese Commissie een begroting afwijst. Italië heeft nu drie weken om een nieuwe begroting in te dienen.
  [naar artikel]
 29. Brusselse begroting opnieuw in evenwicht (11/10/2019 - De Standaard)
  De Brusselse regering heeft vrijdag een akkoord bereikt over de begroting 2020. Brussel zet de traditie van de aflopen jaren verder en heeft opnieuw een begroting in evenwicht, meldt minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD). De begroting van 2020 ligt met 5,3 miljard euro in dezelfde grootteorde als vorig jaar, aldus de minister.
  [naar artikel]
 30. Brusselse begroting opnieuw in evenwicht (11/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Brusselse regering heeft vrijdag een akkoord bereikt over de begroting 2020. Brussel zet de traditie van de aflopen jaren verder en heeft opnieuw een begroting in evenwicht, meldt minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD). De begroting 2020 ligt met 5,3 miljard euro in dezelfde grootte-orde als vorig jaar, aldus de minister.
  [naar artikel]
 31. Mechelen verlicht Sint-Romboutstoren als teken van hoop (02/11/2020 - VRT NWS)
  Zolang de lockdown duurt, zal de Sint-Romboutstoren in Mechelen helemaal verlicht worden in plaats van voor de helft. De stad wil dit jaar ook de eindejaarsverlichting sneller aansteken dan anders en roept alle Mechelaars op om zelf ook een lichtje voor hun raam te zetten.
  [naar artikel]
 32. Accijnshervorming energiefactuur is rond (11/10/2022 - De Tijd)
  04:00 De hervorming van de btw en accijnzen op elektriciteit levert bij een gemiddeld verbruik een prijsvoordeel van 50 tot 200 euro op, afhankelijk van de evolutie van de marktprijzen. Voor gas bedraagt he...
  [naar artikel]
 33. Rechtszalen in justitiepaleis Brussel verlicht met bouwlamp en zaklampen (19/12/2019 - De Standaard)
  In het Brusselse justitiepaleis wordt de uitdrukking ‘de donkerste dagen van het jaar’ erg letterlijk genomen. Een zitting van de correctionele rechtbank moest dinsdag doorgaan bij het licht van een bouwlamp. Donderdag werd een zitting van de raadkamer dan weer verlicht door de zaklampen van de aanwezige politieagenten.
  [naar artikel]
 34. Sint-Romboutstoren feller verlicht dan ooit tevoren voor solidariteitsactie (01/11/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Ook de stad Mechelen geeft gehoor aan de solidariteitsoproep #zorgvoorlicht. De komende weken zal de Sint-Romboutstoren, zolang de lockdown duurt, feller verlicht worden dan ooit tevoren.
  [naar artikel]
 35. Magische taferelen in Maasmechelen: tientallen boten prachtig verlicht (11/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Aan de kade van de Zuid-Willemsvaart in Eisden liggen twaalf boten aangemeerd. Die zijn in deze periode allemaal in de avonduren feeëriek verlicht in het thema Kerstmis. "Eén familie is er mee begonnen," zegt Martina Van Oosten. "Daarna volgden de anderen vanzelf."
  [naar artikel]
 36. Tijdslijn: van het versturen van de begroting tot nu (14/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Gaf het kabinet van de premier nu wel of niet groen licht voor de begroting die Eva De Bleeker haar politieke kop kostte? En heeft De Croo dan gelogen? Dit ging er vooraf aan de hele heisa rond de begroting.
  [naar artikel]
 37. Plenaire Kamer rondt marathonzitting over de begroting af: “Deze begroting vormt een scharniermoment” (22/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De plenaire vergadering van de Kamer rondt een marathonzitting over de begroting van 2022 af. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) mocht de debatten woensdagochtend sluiten.
  [naar artikel]
 38. Bertrand: “Wie begroting steunt, kan dat met gerust hart doen” (20/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) heeft dinsdagavond de begroting voor volgend jaar verdedigd in de Kamer. Ze noemde de kritiek van de afgelopen weken een "saga" en benadrukte dat de begroting klopt. "Wie de begroting donderdag stemt, kan dat met een gerust hart doen."
  [naar artikel]
 39. N-VA stelt Optima-factuur Termont in vraag (20/09/2016 - Apache)
  Gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem (N-VA) heeft bedenkingen bij een factuur die Gents burgemeester Daniël Termont voorlegde aan de Optima-commissie. Het gaat over een factuur van 594€ voor een chartervlucht uit 2004 naar Cannes, waar toenmalig schepen Termont naar eigen zeggen samen met Piqueur op zat. In de kasboekhouding van de Stad Gent staat die vlucht
  [naar artikel]
 40. Regering gaat begroting met voorlopige twaalfden indienen in de Kamer (18/12/2018 - Metro)
  De federale regering gaat een begroting met voorlopige twaalfden indienen in het parlement. Dat heeft premier Charles Michel gezegd in de Kamer. Normaal moet de Kamer donderdag over de begroting stemmen die de regering had ingediend, toen N-VA nog deel uitmaakte van de coalitie. De minderheidsregering zal nu een begroting met voorlopige twaalfden neerleggen. Als de Kamer die goedkeurt, kan de overheid nog uitgaven doen en belastingen innen. De begroting per maand mag dan wel niet hoger liggen dan een twaalfde van de begroting van vorig jaar. bron: Belga Het bericht Regering gaat begroting met voorlopige twaalfden indienen in de Kamer verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Verdwijntrucs in begroting kosten volgende Vlaamse regering half miljard per jaar (03/12/2018 - De Tijd)
  16:42 Jarenlang probeerde Vlaanderen de strenge Europese begrotingsregels te omzeilen via alternatieve financiering. De volgende Vlaamse regering betaalt de factuur.
  [naar artikel]
 42. Dokter uit Hoei verdacht van negenvoudige moord: “Ik heb geen levens verkort, alleen het lijden verlicht” (25/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een 63-jarige dokter is in verdenking gesteld van negenvoudige doodslag. Het zou hem, als hij ook veroordeeld wordt, ’s lands grootste seriemoordenaar maken. De arts zou palliatieve patiënten omgebracht hebben. Zelf ontkent hij dat hij iemand vermoordde. “Ik heb alleen het lijden verlicht.”
  [naar artikel]
 43. Welk geheim bezwaart de brave bediende Jos Meuleman? (07/11/2018 - De Morgen)
  In de prangende roman Hoe mijn vader werd verwekt ontrafelt Bart Meuleman de herkomst van zijn vader, een ‘brave, goedmoedige’ man ‘bezwaard met een geschiedenis’.
  [naar artikel]
 44. Francken: “Begroting is niet meer realistisch, onder meer door gewijzigd migratiebeleid” (18/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  “Is deze begroting een realistische begroting? Alvast op asiel niet meer.” Dat antwoordde gewezen N-VA-staatssecretaris en kersvers populairste politicus van Vlaanderen, Theo Francken, dinsdag in De Ochtend (Radio 1) op de vraag of N-VA bereid is de begroting te steunen in de Kamer.
  [naar artikel]
 45. Francken: “Begroting is niet meer realistisch, onder meer door gewijzigd migratiebeleid” (18/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  “Is deze begroting een realistische begroting? Alvast op asiel niet meer.” Dat antwoordde gewezen N-VA-staatssecretaris en kersvers populairste politicus van Vlaanderen, Theo Francken, dinsdag in De Ochtend (Radio 1) op de vraag of N-VA bereid is de begroting te steunen in de Kamer.
  [naar artikel]
 46. Francken: “Begroting is niet meer realistisch, onder meer door gewijzigd migratiebeleid” (18/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  “Is deze begroting een realistische begroting? Alvast op asiel niet meer.” Dat antwoordde gewezen N-VA-staatssecretaris en kersvers populairste politicus van Vlaanderen, Theo Francken, dinsdag in De Ochtend (Radio 1) op de vraag of N-VA bereid is de begroting te steunen in de Kamer.
  [naar artikel]
 47. Zelfs bloedrode begroting is nog te rooskleurig (24/11/2020 - De Standaard)
  Het parlement stemt volgende maand een begroting die nu al achterhaald is en waarvan het Rekenhof vindt dat verschillende maatregelen baden in mist. ‘De federale begroting houdt geen rekening met de effecten van de nieuwe lockdownmaatregelen.’
  [naar artikel]
 48. De schaduw over de kernuitstap: wie zal voor monsterfactuur van 41 miljard euro opdraaien? (10/12/2021 - Het Nieuwsblad)
  Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil wettelijk betonneren dat de factuur van de ontmanteling van de kerncentrales bij Engie Electrabel terechtkomt. Dat voorstel legt ze op de federale regeringstafel, zo schrijft De Standaard. Geschat wordt dat die factuur rond de 41 miljard euro zal draaien. Een factuur waarover MR wel een deal met het bedrijf wil maken, als de kerncentrales maar openblijven.
  [naar artikel]
 49. De schaduw over de kernuitstap: wie zal voor monsterfactuur van 41 miljard euro opdraaien? (10/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil wettelijk betonneren dat de factuur van de ontmanteling van de kerncentrales bij Engie Electrabel terechtkomt. Dat voorstel legt ze op de federale regeringstafel, zo schrijft De Standaard. Geschat wordt dat die factuur rond de 41 miljard euro zal draaien. Een factuur waarover MR wel een deal met het bedrijf wil maken, als de kerncentrales maar openblijven.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy