De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Meer dan een op de drie Vlaamse gezinnen zegt Groeipakket nodig te hebben om rond te komen

Het Laatste Nieuws

25/01/2023 - 05:38

Meer dan een op de drie Vlamingen (35 procent) met kinderen zegt financieel niet rond te komen zonder het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Voor de financiële crisis lag dat aantal een stuk lager. Toen gaf maar een op de vijf Vlamingen met kinderen (21 procent) aan dat het Groeipakket nodig was om rond te komen. Dat is een van de resultaten van een bevraging in opdracht van de Gezinsbond.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Groeiende financiële kloof bij gezinnen: Meer dan een op de drie heeft groeipakket nodig (25/01/2023 - Knack)
  Meer dan een op de drie Vlamingen (35 procent) met kinderen zegt financieel niet rond te komen zonder het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Voor de financiële crisis lag dat aantal een stuk lager. Toen gaf maar een op de vijf Vlamingen met kinderen (21 procent) aan dat het Groeipakket nodig was om rond te komen. Dat is een van de resultaten van een bevraging in opdracht van de Gezinsbond. De Gezinsbond heeft een onderzoek gedaan naar de financiële situatie van de gezinnen in Vlaanderen. De organisatie heef daarvoor zowel de eigen leden bevraagd als een representatieve staal van Vlamingen (via het online panel van Bpact). De bevraging toont aan dat veel Vlamingen ongerust zijn over hun financiële situatie. Zo is 40 procent van de Vlamingen ontevreden over zijn huidige financiële situatie, maakt 30 procent zich ongerust dat hij of zij het niet lang meer zal volhouden (bij drie of meer kinderen stijgt dat naar 45 procent) en geeft 34 procent van de Vlamingen aan dat ze momenteel moeite zouden hebben met een onverwachte uitgave van 1.000 euro. Geen idee van de kosten Uit de bevraging blijkt ook dat de meeste Vlamingen (69 procent) en ook de meeste leden van de Gezinsbond (61 procent) geen enkel idee hebben van de kosten voor de opvoeding van een jong kind (0-5 jaar), zonder rekening te houden met kinderopvang, school en medische kosten. Naast het feit dat meer Vlamingen aangeven dat ze het Groeipakket nodig hebben om rond te komen, vindt ook 62 procent van de Vlamingen dat het Groeipakket en de bijkomende toelagen gekoppeld moeten worden aan de index. De discussie over die koppeling was in september vorig jaar nog de aanleiding van een crisis in de Vlaamse regering. Onder de leden van de Gezinsbond is de steun voor een koppeling nog groter The post Groeiende financiële kloof bij gezinnen: Meer dan een op de drie heeft groeipakket nodig appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 2. Gezinnen krijgen schooltoeslag automatisch via het groeipakket (26/07/2019 - Metro)
  De schooltoeslag vervangt vanaf het komende schooljaar de vroegere schooltoelage, die deel uitmaakt van het Groeipakket. Gezinnen met kinderen in het Vlaamse kleuter-, lager en secundair onderwijs en HBO5 Verpleegkunde hebben recht op die toeslag. Het Groeipakket verving begin dit jaar al de kinderbijslag. De instanties die het groeipakket uitbetalen, onderzoeken proactief of gezinnen recht hebben op de schooltoeslag. Ouders zullen dus geen aanvraag meer moeten doen. “Een mijlpaal in de administratieve vereenvoudiging”, zegt Kind en Gezin. Gezinnen die enkel kinderen hebben jonger dan 18 jaar krijgen de toeslag uitbetaald in de loop van september of oktober, gezinnen met (ook) kinderen ouder dan 18 krijgen de toeslag van eind oktober tot december. De studietoelage voor het hoger onderwijs moet nog altijd aangevraagd worden bij de afdeling studietoelagen van het ministerie van Onderwijs. Meer info over de voorwaarden en de bedragen is terug te vinden op www.groeipakket.be. De hoogte van die toelages hangt af van het inkomen en de gezinssamenstelling. bron: Belga Het bericht Gezinnen krijgen schooltoeslag automatisch via het groeipakket verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. CD&V wil besparingen in Groeipakket weer weg, maar hoe hard hebben Vlaamse gezinnen die eigenlijk gevoeld? Dit zeggen de cijfers (27/09/2022 - VRT NWS)
  Dat er nog geen Vlaams begrotingsakkoord is, heeft alles te maken met de strijd die CD&V met de N-VA en Open VLD voert over het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. CD&V wil, nu de energiecrisis hard toeslaat, eerdere besparingen daarin weer schrappen. Wat waren die besparingen precies? Hebben die de Vlaamse regering iets opgebracht? En vooral: hoe hard hebben Vlaamse gezinnen dat gevoeld?
  [naar artikel]
 4. Groeipakket gaf in één jaar 190 miljoen extra ondersteuning aan gezinnen met kinderen (10/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Eén jaar na de lancering is het Groeipakket een geautomatiseerde en vaste pijler in een geïntegreerd gezinsbeleid geworden. In 2019 werd er voor bijna 3,91 miljard euro toegekend vanuit het Groeipakket. Als het vroegere stelsel van de kinderbijslag en schooltoeslag voortgezet geweest was, was 3,72 miljard nodig geweest. De Vlaamse regering heeft via het Groeipakket dus 190 miljoen euro extra toegekend. Dat blijkt uit het jaarverslag van het agentschap Opgroeien.
  [naar artikel]
 5. Kinderbijslag stijgt minder snel, Gezinsbond teleurgesteld: "Groeipakket steeds meer krimppakket" (27/09/2021 - VRT NWS)
  De Gezinsbond is teleurgesteld dat de gezinsbijslag van het Vlaamse Groeipakket, het vroegere kindergeld, de komende jaren maar met 1% zal stijgen. Oorspronkelijk was een stijging van 2% voorzien, maar die wordt nu gehalveerd. "Het is duidelijk een politieke keuze van de Vlaamse regering om te besparen op gezinnen met kinderen," zegt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond. "Het Groeipakket lijkt steeds meer een krimppakket te worden."
  [naar artikel]
 6. OPROEP. We besparen zelfs op voeding: 4 op de 10 gezinnen heeft moeite om rond te komen (13/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Vlaamse gezinnen hebben het steeds moeilijker om rond te komen op het einde van de maand. Meer dan acht op de tien gezinnen moeten besparen en geven zelfs minder geld uit aan basisproducten als voedsel, vier op de tien moet het spaargeld aanspreken om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat blijkt uit een bevraging van de Gezinsbond bij 6.700 gezinnen.
  [naar artikel]
 7. Groen wil Groeipakket-middelen meer richten op armste gezinnen (05/05/2021 - Het Nieuwsblad)
  Vlaamse oppositiepartij Groen stelt voor het Groeipakket te hervormen en meer middelen vrij te maken voor de armste gezinnen. Zo wil de partij de middelen voor de kleutertoeslag en de kinderopvangtoeslag verschuiven naar de sociale toeslag. Door die verschuiving en eenmalige niet-indexering van het basisbedrag zouden kwetsbare gezinnen maandelijks 36 euro extra kunnen krijgen, stelt Vlaams parlementslid Ann De Martelaer.
  [naar artikel]
 8. Groen wil Groeipakket-middelen meer richten op armste gezinnen (05/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vlaamse oppositiepartij Groen stelt voor het Groeipakket te hervormen en meer middelen vrij te maken voor de armste gezinnen. Zo wil de partij de middelen voor de kleutertoeslag en de kinderopvangtoeslag verschuiven naar de sociale toeslag.
  [naar artikel]
 9. Geautomatiseerd Groeipakket levert Vlaamse gezinnen 190 miljoen euro extra op (10/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Eén jaar na de lancering is het nieuwe systeem van kinderbijslag - het zogenaamde Groeipakket - een geautomatiseerde en vaste pijler in een...
  [naar artikel]
 10. BV’s vragen verschuiving binnen groeipakket: “Meer kindergeld voor gezinnen die het moeilijk hebben, minder voor de rest” (22/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een reeks BV’s, onder wie kinderpsychiater Peter Adriaenssens en actrice Marleen Merckx, vraagt een herverdeling van het groeipakket. De initiatiefnemers willen meer kindergeld voor gezinnen die er meer nood aan hebben en minder voor de rest. Dinsdag wordt de actie gelanceerd onder de noemer Stopkinderarmoede.nu.
  [naar artikel]
 11. Nieuw systeem kinderbijslag levert Vlaamse gezinnen 186 miljoen euro extra op (21/11/2019 - Metro)
  Het nieuwe systeem van kinderbijslag – het zogenaamde Groeipakket – zorgt ervoor dat gezinnen meer geld krijgen. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag. “In 2020 gaat het om een verschil van 122 miljoen”, zegt Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Dubbel zoveel kinderen krijgen een sociale toeslag.” Sinds de zesde staatshervorming is Vlaanderen zelf bevoegd voor de kinderbijslag. Dat is onder voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) hervormd tot het Groeipakket, het nieuwe systeem dat op 1 januari 2019 is ingegaan. Daarin zit niet alleen de kinderbijslag maar ook de eventuele toelage voor school of kinderopvang. “Nu, bijna één jaar later, kunnen we goed inschatten wat de budgettaire impact is”, zegt Beke. En wat blijkt: we geven vandaag een flink pak meer uit met de invoering van het Groeipakket, dan we zouden doen als het oude systeem van kinderbijslag was blijven bestaan. In 2020 gaat het om een verschil van 122 miljoen euro, in 2024 loopt dit op tot 186 miljoen euro. Het verschil zit vooral in de sociale toeslagen. “Van die 186 miljoen euro is 162 miljoen voor sociale maatregelen. Voor kinderen uit gezinnen met de laagste inkomens betekent het Groeipakket een sterke verbetering. In juli van dit jaar hebben 353.685 kinderen (22,2 procent) een sociale toeslag ontvangen. Een verdubbeling in vergelijking met het aantal kinderen (175.174 kinderen of 11,07 procent) dat daar in het oude systeem recht op had.” bron: Belga Het bericht Nieuw systeem kinderbijslag levert Vlaamse gezinnen 186 miljoen euro extra op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Groen wil Groeipakket-middelen meer richten op armste gezinnen (05/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Oppositiepartij Groen stelt voor het Groeipakket te hervormen en meer middelen vrij te maken voor de armste gezinnen. Zo stelt de partij voor de middelen voor de kleutertoeslag en de kinderopvangtoeslag te verschuiven naar de sociale toeslag. Door die verschuiving en éénmalige niet-indexering van het basisbedrag zouden kwetsbare gezinnen maandelijks 36 euro extra kunnen krijgen, stelt Vlaams parlementslid Ann De Martelaer.
  [naar artikel]
 13. Zo zwaar moeten Vlaamse gezinnen besparen om niet in geldnood te raken: “Cijfers die we de laatste decennia niet meer gezien hebben” (13/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  De inflatie met de torenhoge energieprijzen hakt er bij de Vlaamse gezinnen hard op in. Dat blijkt uit een brede bevraging van de Gezinsbond. “Veertig procent van de ondervraagden heeft het moeilijk om rond te komen. Bij alleenstaande ouders is dat zelfs zeventig procent. Die hoge cijfers hebben we de laatste decennia niet meer gezien”, zegt directeur Jeroen Sleurs.
  [naar artikel]
 14. Nieuw systeem kinderbijslag levert Vlaamse gezinnen 186 miljoen euro extra op (21/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het nieuwe systeem van kinderbijslag - het zogenaamde Groeipakket - zorgt ervoor dat gezinnen meer geld krijgen. Dat schrijft Het Belang van...
  [naar artikel]
 15. Zo zwaar besparen Vlaamse gezinnen om niet in geldnood te raken: “Dit hebben we de laatste decennia niet gezien” (13/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  De inflatie met de torenhoge energieprijzen hakt er bij de Vlaamse gezinnen hard op in. Dat blijkt uit een brede bevraging van de Gezinsbond. “Veertig procent van de ondervraagden heeft het moeilijk om rond te komen. Bij alleenstaande ouders is dat zelfs zeventig procent. Die hoge cijfers hebben we de laatste decennia niet meer gezien”, zegt directeur Jeroen Sleurs.
  [naar artikel]
 16. Nieuw systeem kinderbijslag levert Vlaamse gezinnen 186 miljoen euro extra op (21/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het nieuwe systeem van kinderbijslag - het zogenaamde Groeipakket - zorgt ervoor dat gezinnen meer geld krijgen. Dat schrijft Het Belang van Limburg donderdag. “In 2020 gaat het om een verschil van 122 miljoen”, zegt Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Dubbel zoveel kinderen krijgen een sociale toeslag.”
  [naar artikel]
 17. CD&V eist dat besparing op Groeipakket wordt herzien (02/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Cd&v herhaalt dat de besparing op het Groeipakket moet worden teruggedraaid. “Het leven is voor iedereen duurder geworden. Gezinnen mogen niet worden getroffen”, zegt Vlaams Parlementslid Vera Jans (cd&v).
  [naar artikel]
 18. Vlaamse gezinnen best tevreden over hun relatie, woning en welbevinden (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Negen op de tien ouders met een partner ervaren die relatie als positief. Dat blijkt uit de tweede Vlaamse gezinsenquête die de Vlaamse overheid bij meer dan 3.000 gezinnen in Vlaanderen heeft gehouden in 2021. De Vlaamse overheid wil met de gezinsenquête in kaart brengen hoe gezinnen in Vlaanderen het gezinsleven ervaren, wat ze daarbij moeilijk vinden, wat ze nodig hebben en wat ze belangrijk vinden in een goed gezinsbeleid.
  [naar artikel]
 19. Groen: “Opeenvolgende ingrepen Groeipakket kosten gezinnen 910 miljoen” (30/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De opeenvolgende ingrepen in het Groeipakket, sinds de bevoegdheid naar Vlaanderen kwam, kostten de gezinnen 910 miljoen euro. Dat becijferde oppositiepartij Groen.
  [naar artikel]
 20. ‘Simonneke’ uit ‘Thuis’ en andere bekende mensen pleiten voor hervorming groeipakket (22/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Een reeks BV’s, onder wie kinderpsychiater Peter Adriaenssens en actrice Marleen Merckx, vraagt een herverdeling van het groeipakket. De initiatiefnemers willen meer kindergeld voor gezinnen die er meer nood aan hebben en minder voor de rest. Dinsdag wordt de actie gelanceerd onder de noemer Stopkinderarmoede.nu.
  [naar artikel]
 21. 14 procent kleuters hebben extra taalondersteuning nodig, in steden als Antwerpen en Gent zelfs een pak meer: "Nadenken over ingreep in groeipakket" (17/01/2023 - VRT NWS)
  86 procent van de kinderen in de derde kleuterklas is voldoende taalvaardig om te starten in de lagere school, maar 14 procent heeft extra ondersteuning nodig. Dat blijkt uit een steekproef van het onderwijsdepartement in zowat 400 kleuterscholen. In Antwerpen is de situatie het slechtst, 29 procent van de kinderen heeft er extra ondersteuning nodig. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil meer inzetten op ouderlijke betrokkenheid, en desnoods nadenken over ingrepen in het groeipakket of premies.
  [naar artikel]
 22. 100 euro extra kinderbijslag voor kwetsbare gezinnen volgende week al op de rekening (24/11/2022 - VRT NWS)
  Vanaf volgende week zullen gezinnen met kinderen die het financieel moeilijk hebben een extra bedrag van honderd euro op hun rekening krijgen. Zo'n 385.000 kinderen die nu al recht hebben op een sociale toeslag binnen het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, komen daarvoor in aanmerking. Vanaf maandag 28 november zal het bedrag op de rekening van de gezinnen staan.
  [naar artikel]
 23. Laatste maand om COVID-19-toeslag voor kinderen aan te vragen (30/09/2020 - Metro)
  Gezinnen die nog een COVID-19-toeslag voor kinderen willen aanvragen, hebben daarvoor nog tijd tot 31 oktober. De toeslag zag het licht omdat veel Vlamingen, en zeker de meest kwetsbaren, de financiële impact van de coronacrisis erg voelen. De toeslag is een specifieke tegemoetkoming aan gezinnen met kinderen die recht hebben op Vlaamse gezinsbijslagen. De tegemoetkoming is er voor de gezinnen die kunnen aantonen dat hun inkomen, in vergelijking met januari of februari, minstens 10% is gedaald in maart, april, mei of juni én onder de inkomensgrens van 2.213 euro bruto belastbaar inkomen zit. Deze gezinnen ontvangen eenmalig een toeslag van 120 euro per kind via het Groeipakket, uitbetaald in drie maandelijkse schijven. Bewijs Wie gezinsbijslag voor zijn kind(eren) ontvangt, kan de COVID-19-toeslag nog tot 31 oktober aanvragen bij de uitbetaler van het Groeipakket. Bij de aanvraag moeten bewijsstukken worden toegevoegd om inkomensverlies aan te tonen (bijvoorbeeld loonfiches, attesten van de uitbetalingsinstelling voor uitkeringen, verklaring van de boekhouder of het sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen). Wie in aanmerking komt voor de toeslag, ontvangt de eerste schijf van 40 euro zo snel mogelijk na de goedkeuring van de aanvraag. De volgende twee schijven ontvangt men telkens in het begin van de maand. Meer info is te vinden op de website. Lees ook : Dubbel zoveel gezinnen krijgen sociale toeslag in vernieuwde kinderbijslag Het bericht Laatste maand om COVID-19-toeslag voor kinderen aan te vragen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Groeipakket plaatst CD&V lijnrecht tegenover coalitiepartners, ministers één voor één ontboden bij Jambon (26/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse begrotingsdiscussie loopt bijzonder stroef. De grote splijtzwam is het groeipakket. CD&V wil dat opnieuw koppelen aan de gezondheidsindex. Vorig jaar werd de indexering van het groeipakket teruggeschroefd van 2 procent tot 1 procent. CD&V heeft zich ertoe verbonden die besparing dit jaar teniet te doen. Ondertussen zit de Vlaamse regering niet meer samen rond de tafel. De ministers worden bij het ontbijt één voor één ontboden bij minister-president Jan Jambon, die een begrotingsakkoord probeert te vinden tegen 14 uur, wanneer hij zijn Septemberverklaring moet voorlezen in het parlement.
  [naar artikel]
 25. Steeds meer gezinnen in gevarenzone: “Meer dan 10 procent van budget naar energie is problematisch” (13/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  “Wanneer u meer dan tien procent van het gezinsbudget uitgeeft aan energie kan u in de problemen komen”, zegt Pieter Ledeganck, energiespecialist van de Gezinsbond. Steeds meer Vlaamse gezinnen komen in die gevarenzone.
  [naar artikel]
 26. Vluchtelingen krijgen geen kindergeld meer tijdens asielprocedure (21/02/2020 - De Standaard)
  Vandaag hebben erkende vluchtelingen recht op een retroactieve uitbetaling van het Groeipakket voor de duur van hun asielprocedure. Tijdens deze periode hebben zij al recht op opvang, het zogenaamde ‘bed-bad-brood’. De Vlaamse regering heeft daarom besloten het aanvullend recht op het Groeipakket af te voeren.
  [naar artikel]
 27. Na stroeve onderhandelingsnacht nog geen akkoord over Vlaamse begroting: Groeipakket grootste struikelblok (26/09/2022 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering onderhandelt nog steeds over een begrotingsakkoord. Daarin zouden ook energie- en koopkrachtmaatregelen voor gezinnen en bedrijven vervat moeten zitten. De gesprekken gingen de hele nacht door, maar verlopen volgens bronnen "moeizaam" en "stroef". Vooral de indexering van het Groeipakket is nog een belangrijk discussiepunt. Intussen begint de tijd te dringen: vanmiddag om 14 uur moet minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn Septemberverklaring afleggen in het Vlaams Parlement.
  [naar artikel]
 28. Vlaamse kinderbijslag wordt Groeipakket (02/06/2017 - Knack)
  De Vlaamse regering heeft vrijdag de vernieuwde kinderbijslag, die de naam Groeipakket krijgt, goedgekeurd.
  [naar artikel]
 29. 160 euro per maand: Vlaamse kinderbijslag wordt Groeipakket (02/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering heeft de vernieuwde kinderbijslag, die de naam Groeipakket krijgt, goedgekeurd. Zoals bekend zal het nieuwe systeem gelden
  [naar artikel]
 30. CD&V wil indexering Groeipakket bij volgende begrotingsbespreking opnieuw op tafel leggen (04/05/2022 - De Standaard)
  Oppositiepartijen Vooruit en PVDA hebben in het Vlaams Parlement forse kritiek gegeven op de beslissing van de Vlaamse regering om vast te houden aan de halvering van de indexering van het Groeipakket.
  [naar artikel]
 31. Nieuw systeem kinderbijslag levert gezinnen 186 miljoen euro extra op (21/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het nieuwe systeem van kinderbijslag – het Groeipakket – zorgt ervoor dat gezinnen meer geld krijgen. “In 2020 gaat het om een verschil van 122 miljoen”, zegt Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Dubbel zoveel kinderen krijgen een sociale toeslag.”
  [naar artikel]
 32. 1 op 5 heeft geen spaarreserve, 1 op 3 kan onverwachte uitgave niet aan: zo hard treft energiecrisis onze gezinnen (25/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  De energiecrisis slaat grote gaten in de portefeuille van gezinnen. Zo heeft één op drie Vlamingen het moeilijk om een onverwachte uitgave van 1.000 euro te betalen. Voor de Gezinsbond het signaal om voor een volledige indexering van het Groeipakket te pleiten. “De kinderbijslag is geen extraatje voor gezinnen, maar een noodzakelijke steun om het hoofd boven water te houden”, zegt algemeen directeur Jeroen Sleurs.
  [naar artikel]
 33. Groeipakket niet langer geschorst na arbeidsongeval  (29/01/2023 - Knack)
  Jobstudenten die een vergoeding krijgen na een arbeidsongeval, zullen voortaan hun Groeipakket niet langer geschorst zien. Dat schrijft De Zondag. ‘Niemand kiest ervoor om een arbeidsongeval of beroepsziekte te krijgen, en als het je overkomt, is het niet logisch dat je je Groeipakket verliest, terwijl je het wel zou krijgen als je gewoon had door kunnen werken’, zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) in een persbericht. In 2021 kregen 2.789 jongeren tussen 18 en 25 jaar een sociale uitkering omdat ze als jobstudent een arbeidsongeval kregen of met een beroepsziekte te maken kregen. Dat had tot gevolg dat het Groeipakket automatisch geschorst werd vanaf de eerste dag waarop ze die uitkering kregen. Minister Crevits en de Vlaamse regering hebben de regelgeving met betrekking tot het Groeipakket nu met terugwerkende kracht gewijzigd (vanaf 1 januari 2019) om te vermijden dat jobstudenten in zo’n geval hun Groeipakket geschorst zien. Want zelfs al gaat het soms maar over een vergoeding van enkele dagen in een maand, verloren ze wegens het geldende cumulverbod soms voor maanden hun Groeipakket. ‘Niemand kiest ervoor om een arbeidsongeval of beroepsziekte te krijgen, en als het je overkomt is het niet logisch dat je je Groeipakket verliest, terwijl je het wel zou krijgen als je gewoon door had kunnen werken’, zegt Crevits. ‘We wijzigen dat nu, zodat een student die binnen de wettelijke grenzen een studentenjob uitoefent en een arbeidsongeval krijgt, daarvoor niet meer gestraft wordt.’ Door met terugwerkende kracht te werken, gebeurt de rechtzetting voor al wie sinds de invoering van het Groeipakket geschorst werd. De Vlaamse regering keurde ook een besluit definitief goed waarmee jobstudenten dit en volgend jaar tot 600 uren mogen werken zonder hun Groeipakket te verliezen. The post Groeipakket niet langer geschorst na arbeidsongeval  appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 34. Eén op de zes Vlaamse gezinnen verwarmt met pellet- of houtkachel (09/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  HASSELTDe houtkachel verovert opnieuw haar plaats in de Vlaamse huiskamers. De meeste gezinnen verwarmen nog altijd op aardgas (68%), gevolgd door stookolie (19%), maar op de derde plaats komen nu de pellet- en houtkachels met 16%. Voor de kachels is dat meer dan een verdubbeling vergeleken met 2017 (7%). Vooral gezinnen met zonnepanelen verwarmen graag met een pelletkachel (28%). Dat blijkt uit de marktmonitor van de Vlaamse energieregulator VREG.
  [naar artikel]
 35. Groen: ‘Half miljard euro aan kindergeld verdwijnt in de zakken van de Vlaamse regering’ (22/11/2022 - Knack)
  Door het Groeipakket niet volledig te indexeren verdwijnt er jaarlijks ‘een half miljard euro in de zakken van de Vlaamse regering’. Dat zegt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. Hij wil het Groeipakket (vroeger: de kinderbijslag) inzetten als hefboom tegen armoede en stelt voor om met het uitgespaarde half miljard euro de sociale toeslagen en participatietoeslagen te verdubbelen. Onder andere het kindergeld zou dan bovenop de inflatie kunnen opgetrokken worden, volgens Groen. Bij de opmaak van de begroting heeft de Vlaamse regering stevig gediscussieerd over de indexering van het Groeipakket. Die hoog oplopende discussie leidde zelfs tot het uitstel van de Septemberverklaring. Uiteindelijk besliste de regering-Jambon om het Groeipakket niet aan de spilindex te koppelen, maar om de indexering wel opnieuw op 2 procent in plaats van 1 procent te brengen. Daarnaast werd de doelgroep voor de sociale toeslagen uitgebreid en kwam er een eenmalige sociale toeslag van 100 euro in 2022 en 2023.  Omdat de federale dotatie voor het Vlaamse kindergeld wél geïndexeerd wordt, kan de Vlaamse regering volgens Groen jaarlijks 510 miljoen euro ‘in eigen zakken’ steken. ‘Dat betekent dus dat er 510 miljoen euro niet naar de gezinnen gaat, maar verdwijnt in de begroting. Geld dat gebruikt moet worden om elk kind eerlijke kansen te geven en zo armoede tegen te gaan’, meent  Vaneeckhout. Verdubbeling Met de armoedecijfers in het achterhoofd – één op de vijf kinderen groeit op in een armoedesituatie – is die operatie voor Groen ‘onaanvaardbaar”. Groen wil het half miljard euro ‘integraal geven aan zij die dat het meest nodig hebben’.  De partij maakte zelf de berekening dat de sociale toeslagen verdubbeld zouden kunnen worden. Die toeslag is een tegemoetkoming voor gezinnen die met hun inkomen de opvoedingskosten moeilijk kunnen dragen. ‘Een verdubbeling van de sociale toelagen betekent een toename van het kindergeld tussen de 28 procent en 37 procent, voor de armste gezinnen. Het niet-indexeren van het kindergeld is een politieke keuze, maar niet de onze’, aldus Vaneeckhout. Naast de sociale toeslagen zelf, wil Groen ook de selectieve participatietoeslag of de schooltoeslag verdubbelen, de jaarlijkse steun voor gezinnen met schoolgaande kinderen en een laag inkomen. The post Groen: ‘Half miljard euro aan kindergeld verdwijnt in de zakken van de Vlaamse regering’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 36. Gezinsenquête – Eénverdienergezinnen hebben het financieel moeilijk (07/05/2018 - Metro)
  Het klassieke kostwinnersgezin – waarbij één iemand gaat werken en één iemand thuis blijft – staat financieel onder druk. Dat blijkt uit de Vlaamse gezinsenquête. Bijna één op drie van die gezinnen kan geen onverwachte uitgave van duizend euro betalen of met vakantie gaan. Met twee uit werken gaan lijkt meer dan ooit noodzakelijk. Uit de bevraging bij 2.683 gezinnen met kinderen in Vlaanderen en (Nederlandstalig) Brussel in 2016 – in opdracht van minister van Welzijn, volkgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen – blijkt dat één gezin op tien (10,8 procent) zegt moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen met hun gezinsinkomen. Bij tweeverdieners is dat slechts 3,6 procent. Bij koppels met slechts één inkomen loopt dat op tot 18,4 procent. Het klassieke kostwinnersgezin blijkt vandaag onvoldoende financiële draagkracht te hebben. Zo zegt bijna één op drie (29,2 procent) van de éénverdienergezinnen dat het niet jaarlijks een week op vakantie kan. Bij tweeverdieners is dat 12,1 procent. Bijna één op drie zegt ook geen onverwachte uitgave van 1.000 euro aan te kunnen. Bij tweeverdieners is dat maar 9,8 procent. Ook het betalen van facturen is problematischer in het traditionele kostwinnersgezin. Bij tweeverdieners is dat maar voor 4,7 procent een probleem, terwijl dat bij éénverdieners oploopt tot 15,7 procent. bron: Belga   Het bericht Gezinsenquête – Eénverdienergezinnen hebben het financieel moeilijk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Groeipakket plaatst CD&V lijnrecht tegenover coalitiepartners (26/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse begrotingsdiscussie loopt in de nacht van zondag op maandag bijzonder stroef. Dat valt te horen bij verschillende betrokkenen. De grote splijtzwam is het groeipakket. CD&V wil dat opnieuw koppelen aan de gezondheidsindex. Vorig jaar werd de indexering van het groeipakket teruggeschroefd van 2 procent tot 1 procent. CD&V heeft zich ertoe verbonden die besparing dit jaar teniet te doen.
  [naar artikel]
 38. Besparingen in het groeipakket kosten ouders jaarlijks 208 euro per kind, “onverdedigbaar” voor de Gezinsbond (21/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Gezinsbond roept de Vlaamse regering op om de besparingen in het groeipakket – de hervormde kinderbijslag – terug te draaien. En ook om zelfs verder te gaan, zodat de stijgende levensduurte de gezinnen niet zuur opbreekt. Door de besparingen schieten die er al 208 euro per kind per jaar in, berekende de Gezinsbond. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) broedt op een voorstel.
  [naar artikel]
 39. “Besparingen kinderbijslag gaan volledig in tegen afspraken rond Groeipakket” (07/10/2019 - Metro)
  De Gezinsbond is niet te spreken over de besparingen die de Vlaamse regering wil doorvoeren door de indexering van de kinderbijslag aan te passen. “Deze besparingen gaan volledig in tegen de afspraken die gemaakt werden bij de invoering van het Groeipakket door de vorige regering, die nochtans uit dezelfde partijen bestond”, klinkt het. Vlaanderen wil in de oude kinderbijslagregeling – voor kinderen geboren voor 1 januari 2019 – de basiskinderbijslag en de leeftijdsbijslag vanaf het derde kind de volgende 5 jaar niet meer indexeren. Daarnaast wil de regering de indexatie van de basiskinderbijslag én de leeftijdsbijslag van het eerste en tweede kind in de oude regeling én het basisbedrag van alle kinderen in de nieuwe regeling – kinderen geboren na 1 januari 2019 – indexeren met vertraging, telkens pas in september. Met beide ingrepen samen zou Vlaanderen in 2021 al 50 miljoen besparen en tijdens de volledige legislatuur zelfs 100 miljoen euro. Voor de Gezinsbond zijn deze besparingen een complete verrassing, aangezien er over mogelijke besparingen in de kinderbijslag niets terug te vinden is in de verkiezingsprogramma’s of in het regeerakkoord, klinkt het in een persbericht. “Deze besparingen gaan volledig in tegen de afspraken die gemaakt werden bij de invoering van het nieuwe Groeipakket door de vorige regering. Tijdens de vorige legislatuur zijn er twee indexsprongen geweest in de kinderbijslag, met de belofte om het uitgespaarde budget opnieuw te investeren in de kinderbijslag en om knelpunten weg te werken”, aldus Yves Coemans, attaché gezinsinkomen bij de studiedienst van de Gezinsbond. “Het is onduidelijk of dit gebeurt en gezinnen krijgen er nieuwe indexsprongen bovenop. Bij de invoering van het Groeipakket werd ook een evaluatie in het vooruitzicht gesteld. In plaats van oplossingen voor de bestaande knelpunten waaronder de combinatiegezinnen, eenkindgezinnen in de oude regeling en nieuwe wezen wordt er al bespaard zonder een voorafgaande evaluatie.” Volgens de Gezinsbond zijn het vooral de gezinnen met drie of meer kinderen die het gelag betalen. “Voor grote gezinnen die nu al in armoede leven of moeilijk rondkomen is dit zwaar om te dragen”, klinkt het. bron: Belga Het bericht “Besparingen kinderbijslag gaan volledig in tegen afspraken rond Groeipakket” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Aantal gezinnen dat van energieleverancier verandert, stijgt niet meer (07/11/2017 - VRT NWS)
  Tegen eind dit jaar zullen naar verwachting 600.000 gezinnen en bedrijven een andere andere energieleverancier hebben gekozen. Vorig waren dat er nog ruim 670.000.  De cijfers komen van de Vreg, de Vlaamse energieregulator.   
  [naar artikel]
 41. Gezinsbond roept op om kindergeld weer te koppelen aan index: ‘Besparingen Groeipakket kosten elk kind ruim 200 euro per jaar’ (21/03/2022 - De Morgen)
  De besparingen op het Groeipakket kosten gezinnen 208 euro per jaar per kind, heeft de Gezinsbond becijferd. Met het bedrag dat ouders nu krijgen, kunnen ze nog niet de helft van de maandelijkse kosten voor hun kind dekken. ‘Het Groeipakket mag geen krimppakket worden.’
  [naar artikel]
 42. CD&V-ministers: “Heel fier op akkoord Vlaamse begroting’ (28/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse CD&V-ministers Benjamin Dalle en Jo Brouns toonden zich na afloop van de Vlaamse ministerraad “heel tevreden” met het akkoord dat de Vlaamse regering heeft bereikt over de begroting en een steunpakket voor bedrijven en gezinnen. Volgens Dalle en Brouns zijn er wel degelijk extra miljoenen gevonden om het Groeipakket nog te versterken. N-VA en Open VLD blijven erbij dat er aan het voorstel dat de christendemocraten verwierpen niets meer is veranderd.
  [naar artikel]
 43. Zeg nooit meer kindergeld, maar wel groeipakket. Dit is alles wat je moet weten over de nieuwe tarieven (24/10/2018 - De Morgen)
  De kinderbijslag verdwijnt. Vanaf 1 januari krijgt ieder kind in Vlaanderen een ‘Groeipakket’ op maat. Elk kind krijgt daarin hetzelfde ‘Startbedrag’ en maandelijks ‘Basisbedrag’. Meer gezinnen met een laag inkomen zullen ook een Sociale Toeslag ontvangen. Nieuw zijn de Kinderopvangtoeslag en Kleutertoeslag. Die moet ouders stimuleren gebruik te maken van opvang en kleuteronderwijs. Bedoeling is elk kind optimaal de kans te geven zich te ontwikkelen. 
  [naar artikel]
 44. Wordt het Groeipakket toch nog bijgestuurd? Vlaamse meerderheidspartijen dienen resolutie in (08/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse meerderheidspartijen dienen verrassend een eigen resolutie in over de toekomst van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Dat kondigden ze dinsdag aan als reactie op een resolutie van Groen, Vooruit en PVDA.
  [naar artikel]
 45. Meer dan 22.000 kinderen krijgen eerste kinderopvangtoeslag (21/02/2019 - Metro)
  Vandaag krijgen in totaal meer dan 22.000 kinderen een kinderopvangtoeslag in het kader van de uitbetaling van hun Groeipakket, de vernieuwde kinderbijslag. De toeslag bedraagt 3,23 euro per kind per opvangdag in een kinderopvanginitiatief waar ouders niet op basis van hun inkomen betalen. De toeslag wordt automatisch toegekend en moet dus niet aangevraagd worden. Begin februari betaalde Vlaanderen het eerste Groeipakket uit. Naast het basisbedrag voor elk kind dat kan aangevuld worden met sociale toeslagen zijn er ook gezinnen die in aanmerking komen voor bepaalde participatietoeslagen. Dat zijn financiële tegemoetkomingen die de aanwezigheid op school of in de kinderopvang moeten stimuleren. Een van die tegemoetkomingen is de kinderopvangtoeslag. Ouders die kinderopvang betalen die niet inkomensgerelateerd is (een kwart van de kinderopvang werkt met vrije prijs, red.), kunnen rekenen op een toeslag van 3,23 euro per dag per kind. De toeslag wordt vandaag voor de eerste keer uitbetaald aan meer dan 22.000 baby’s en peuters die gebruik maken van Vlaamse kinderopvang. Om te weten voor welke kinderen de toeslag geldt, werkt Kind en Gezin samen met de kinderopvangorganisatoren. Kind en Gezin geeft de aanwezigheden dan weer door aan de uitbetalers van het Groeipakket. De toeslag wordt maandelijks uitbetaald vanaf de 20ste van de maand volgend op de maand waarop de toeslag betrekking heeft. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) reageert “verheugd” op de succesvolle uitrol van de kinderopvangtoeslag. “Niet alle ouders hebben al de mogelijkheid hun kind in te schrijven in een inkomensgerelateerde opvang. Met deze toeslag versterken we deze gezinnen en dat deel van de kinderopvangsector dat geen subsidies voor inkomenstarief ontvangt”, aldus Vandeurzen. bron: Belga Het bericht Meer dan 22.000 kinderen krijgen eerste kinderopvangtoeslag verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. “Nog maar eens aan gezinnen geraakt”: ‘besparing’ op kinderbijslag van Vlaamse regering zet kwaad bloed (27/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Om ongeveer 900 miljoen euro te besparen en zo de begroting op orde te krijgen besliste de Vlaamse regering onder meer om de kinderbijslag minder snel te laten stijgen. Dat gebeurde niet alleen tegen het advies van het (door de Vlaamse regering zelf aangestelde) Maatschappelijk Relancecomité in, maar wordt ook ten zeerste betreurd door de Gezinsbond. “Het groeipakket lijkt steeds meer een krimppakket te worden.”
  [naar artikel]
 47. “Nog maar eens aan gezinnen geraakt”: ‘besparing’ op kinderbijslag van Vlaamse regering zet kwaad bloed (27/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Om ongeveer 900 miljoen euro te besparen en zo de begroting op orde te krijgen, besliste de Vlaamse regering onder meer om de kinderbijslag minder snel te laten stijgen. Dat gebeurde niet alleen tegen het advies van het (door de Vlaamse regering zelf aangestelde) Maatschappelijk Relancecomité in, maar wordt ook ten zeerste betreurd door de Gezinsbond. “Het groeipakket lijkt steeds meer een krimppakket te worden.”
  [naar artikel]
 48. Kinderarbeid wereldwijd weer in de lift: door pandemie hebben veel gezinnen extra inkomen nodig (27/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Kinderarbeid wereldwijd weer in de lift: door pandemie hebben veel gezinnen extra inkomen nodig Sinds de uitbraak van de coronapandemie is in vele arme landen de kinderarbeid opnieuw toegenomen. In die landen hebben vele gezinnen hun inkomen verloren, terwijl scholen massaal de deuren sloten. Die factoren hebben kinderarbeid opnieuw aangemoedigd. Dat zegt een rapport van Human Rights Watch (HRW), het Initiative for Social and Economic Rights en Friends of […] Lees dit artikel: Kinderarbeid wereldwijd weer in de lift: door pandemie hebben veel gezinnen extra inkomen nodig
  [naar artikel]
 49. CD&V wil indexering Groeipakket bij volgende begrotingsbespreking opnieuw op tafel leggen (04/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oppositiepartijen Vooruit en PVDA hebben in het Vlaams Parlement forse kritiek gegeven op de beslissing van de Vlaamse regering om vast te houden aan de halvering van de indexering van het Groeipakket. Vooral minister van Welzijn Wouter Beke moest het ontgelden. De CD&V-minister moest toegeven dat de ingreep op het Groeipakket behouden is in het akkoord over de begrotingscontrole. Beke wil de kwestie wel opnieuw op tafel leggen bij de bespreking van de begroting voor 2023. Een belofte die de kritiek van de oppositie niet kon sussen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy