De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

"Sire, er zijn geen generaals meer": nooit geziene pensioneringsgolf van topgeneraals op komst bij Belgisch leger

VRT NWS

25/01/2023 - 05:41

In de lente van 2023 komt er een ongeziene benoemingsgolf aan bij het Belgisch leger: 6 van de 7 driesterren-topgeneraals gaan met pensioen. En de helft van de 18 tweesterren-generaals moet met pensioen voor eind 2024. Bij nieuwe benoemingen moet traditioneel rekening worden gehouden met competenties, taalevenwichten én met de evenwichten tussen de verschillende componenten: land, marine, lucht, medisch en cyber. Maar ook de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en koning Filip trekken mee aan de touwtjes.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Enorme leegloop bij Belgisch leger  (01/06/2021 - Apache)
  Het Belgisch leger kan niet langer als operationeel worden beschouwd. De Landcomponent heeft bijna de helft minder operationele militairen dan voorzien. Het leger kampt bovendien met een tekort van meer dan 30% aan technisch geschoold personeel. Dat blijkt uit cijfers die Apache kon inkijken. Een grote pensioneringsgolf in combinatie met Operatie Vigilant Guardian, waarbij na
  [naar artikel]
 2. Ongeziene pensioneringsgolf treft Belgisch leger (26/01/2023 - Express)
  Defensie wordt binnenkort een stukje onthoofd. Maar liefst 15 topgeneraals vertrekken tussen nu en eind 2024 op pensioen. In het nieuws: Zes van de zeven drie-sterrengeneraals, de op één na hoogsten in rang, vertrekken tussen nu en 2024 op pensioen. De opvolging: De legertop moet nu een lijst samenstellen met kandidaten voor promotie. Er komt […]
  [naar artikel]
 3. Wat weten we al over de "nooit geziene" cyberaanval tegen overheidswebsites in ons land?  (04/05/2021 - VRT NWS)
  Al urenlang wordt ons land getroffen door een cyberaanval, waardoor de websites van overheidsinstellingen en universiteiten hinder ondervinden. Volgens de getroffen provider Belnet gaat het om een cyberaanval "van nooit geziene grootte". Wat is er precies aan de hand? Wat zijn de gevolgen? En wie zit achter de aanval?
  [naar artikel]
 4. Trump na afblazen aanval op Iran: "Wil geen oorlog, maar zou nooit geziene verwoesting zijn"  (22/06/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij "niet uit is op een oorlog met Iran, maar als het zover komt, zal het een nooit geziene verwoesting zijn". Daarmee lijkt Trump een waarschuwing uit te sturen naar Iran, nadat hij eerder een aanval afblies. "We zullen hard optreden tegen elke vorm van agressie en dreiging", reageert de woordvoerder van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou maandag bijeenkomen over de steigende spanningen tussen de VS en Iran.
  [naar artikel]
 5. Zonneverkenner Solar Orbiter onthult "kampvuren" op de zon in nooit eerder geziene detailbeelden (16/07/2020 - VRT NWS)
  De eerste foto's die de Europees-Amerikaanse zonnesonde Solar Orbiter heeft gemaakt, tonen "kampvuren" aan het oppervlak van de zon. De Solar Orbiter naderde de zon tot op 77 miljoen kilometer, nooit eerder kwam een ruimtesonde zó dicht. Het levert dan ook nooit geziene detailbeelden op.
  [naar artikel]
 6. Poetin houdt generaals verantwoordelijk voor mislukkingen in Oekraïne; een voor een gaan hun hoofden op het kapblok (24/06/2022 - Express)
  Het Russische leger functioneert in Oekraïne niet naar behoren. Dat bewijzen de vele verliezen, de lage moraal, het mislukte offensief naar Kiev en de trage opmars in de rest van het land. Het Kremlin houdt de legertop, bestaande uit een serie topgeneraals, dan ook verantwoordelijk. Die generaals worden nu stuk voor stuk vervangen. Het Institute […]
  [naar artikel]
 7. Legertop wil zelf jongere tweesterren-generaal Marc Thys als nieuwe stafchef (24/06/2020 - VRT NWS)
  Als het aan de generaals ligt, dan moet generaal-majoor Marc Thys volgende maand de nieuwe stafchef van het leger worden. Dat blijkt uit een ruime rondvraag van VRT NWS de voorbije maanden bij de top van het leger. Thys is momenteel crisismanager bij Defensie, maar komt als generaal-majoor volgens de traditie (nog) niet in aanmerking als mogelijke stafchef. "De problemen bij defensie zijn zo groot dat er een generatiewissel nodig is", zeggen de generaals.
  [naar artikel]
 8. Vakbondsman haalt uit: "Het Belgisch leger is failliet" (26/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Belgisch leger is bankroet. Dat heeft Roger Housen, adviseur strategie van de onafhankelijke legervakbond ACMP, vandaag verklaard op de
  [naar artikel]
 9. Vakbond: “Belgisch leger goed op weg een spookleger te worden” (20/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Steeds meer ervaren militairen tussen 30 en 40 jaar vertrekken uit het leger "omdat ze de miserie binnen Defensie beu zijn". Dat klaagt...
  [naar artikel]
 10. "Mocht Anderlecht beslissen om in de winterstop ervaren doelman te halen, zouden ze grote fout maken" (08/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Sire, er zijn geen topkeepers meer in België. Bij de G5 is dit seizoen geen enkel sluitstuk onbesproken. Stijn Stijnen, 30 keer Rode Duivel en
  [naar artikel]
 11. Belgisch leger wil minidrones (04/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Belgisch leger wil minidrones gebruiken die de grondtroepen "ogen in de lucht" geven. Dat werd vernomen uit militaire bron. De aankoop zou
  [naar artikel]
 12. "Belgisch leger wordt een 'bonsai-leger'" (15/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Als de huidige besparingsplannen voor Defensie overeind blijven dan zal de capaciteit van het Belgische leger de komende vijf jaar dalen met 20
  [naar artikel]
 13. Stafchef Belgisch leger Marc Compernol: "Zonder bijkomende investeringen, zullen militaire operaties in gedrang komen" (19/07/2019 - VRT NWS)
  De komende vijf jaar gaat bijna de helft van de Belgische militairen met pensioen. De instroom is te klein om de 11.000 Belgische militairen die met pensioen zullen gaan, ter vervangen. Mark Compernol, stafchef van het Belgisch leger, hoopt dat dit een signaal zal zijn voor de politiek om weer te investeren in Defensie. "Er moet fors geïnvesteerd worden om het probleem aan te pakken", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.
  [naar artikel]
 14. Jan Balliauw in Moskou: "Rusland noemt reactie VK een nooit geziene flagrante provocatie" (14/03/2018 - VRT NWS)
  Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al officieel gereageerd op de maatregelen die de Britse premier Theresa May heeft aangekondigd na de vergiftiging van een voormalige Russische spion. "Dat is een heel harde reactie geworden", zegt Jan Balliauw vanuit Moskou. "Het gaat volgens Moskou om een nooit geziene flagrante provocatie die de normale relaties tussen beide landen ondermijnt. Moskou zegt dat het Verenigd Koninkrijk gekozen heeft voor een confrontatie met Rusland. Moskou kondigt ook snel tegenmaatregelen tegen Londen aan", aldus Balliauw.
  [naar artikel]
 15. Circulair bouwen: Bouwafval wordt op nooit geziene schaal hergebruikt bij de renovatie van WTC1 en WTC2 in Brussel (17/11/2020 - VRT NWS)
  Tegen 2030 moet de bouwsector 55% minder CO² uitstoten. Overheden zetten daarom steeds meer in op circulair bouwen. Gebouwen worden niet meer tegen de vlakte gegooid, maar glas, beton en staal worden gebruikt om nieuwe gebouwen mee op te trekken. Dat gebeurt op een nooit geziene schaal in ons land met de oude WTC 1 en WTC 2-torens in de Noordwijk in Brussel. "Terzake"-reporter Stef Meerbergen ging kijken hoe dat precies in zijn werk gaat. Bekijk zijn reportage hierboven.
  [naar artikel]
 16. Belgisch leger koopt Amerikaanse minidrones (13/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het Belgisch leger gaat "minidrones" voor observatieopdrachten kopen van Amerikaanse makelij. De acht RQ-11 Raven-toestellen worden via een
  [naar artikel]
 17. Vrouw vindt leger niet sexy: Defensie worstelt met aanwerving (08/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselHet is vandaag een Vrouwendag in mineur voor het Belgisch leger. Jaar na jaar blijft het aantal vrouwen onder de wapens dalen, ook nadat Defensie speciale inspanningen deed om vrouwelijke rekruten aan te werven. “Defensie moet het geweer dringend van schouder veranderen”, zegt Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA). “Het leger kampt met een personeelstekort en zit midden in een grote pensioneringsgolf. Er is meer instroom nodig, van mannen én vrouwen. Dat wordt dé uitdaging in 2019.”
  [naar artikel]
 18. Belgisch leger krijgt eind deze maand opnieuw een vrouwelijke generaal (16/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het leger maakt zich op voor de benoeming of promotie van dertien generaals, onder wie één vrouw. Dat meldt minister Steven Vandeput (N-VA). Na
  [naar artikel]
 19. Leger versoepelt voorwaarden voor aanwerving (21/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Belgisch leger hervormt de selectieprocedure wegens "niet meer aan de huidige situatie aangepast", aldus defensieminister Ludivine Dedonder (PS). Staan onder meer ter discussie: de strenge oogvereisten voor piloten. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
  [naar artikel]
 20. Sire, er zijn geen rosse centjes meer (24/09/2018 - VRT NWS)
  Er is een tekort aan muntjes van 1 en 2 eurocent, zeg maar de "rosse" centjes. De Europese Centrale Bank verbiedt de productie van extra muntjes, dus denkt men bij de FOD  Financiën -onder meer- aan een inzamelactie.
  [naar artikel]
 21. Hoe vangt Vlaanderen Oekraïense vluchtelingen op? "Nooit geziene operatie die veel inspanningen vraagt" (11/03/2022 - VRT NWS)
  Terwijl meer en meer Oekraïense vluchtelingen aankomen in ons land bekijkt de Vlaamse regering hoe ze hen gaat opvangen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) heeft het over een nooit geziene operatie die veel inspanningen gaat vragen. Hij wil 15 nooddorpen oprichten voor collectieve opvang. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) streeft ernaar om een 1.000 tal sociale woningen tijdelijk ter beschikking te stellen.
  [naar artikel]
 22. Amerikanen nemen "nooit eerder geziene" activiteiten waar van Noord-Koreaanse onderzeeërs (01/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Amerikaanse troepen hebben een "ongewone en ongezien hoge graad van onderzee-activiteit" waargenomen in Noord-Korea, nadat het communistische
  [naar artikel]
 23. Amerikanen nemen "nooit eerder geziene" activiteiten waar van Noord-Koreaanse onderzeeërs (01/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Amerikaanse troepen hebben een "ongewone en ongezien hoge graad van onderzee-activiteit" waargenomen in Noord-Korea, nadat het communistische
  [naar artikel]
 24. Polemiek over eerste "Zomergast" Dyab Abou Jahjah (29/07/2016 - De Redactie)
  De komst van de Belgisch-Libanese publicist naar het zomerprogramma "Zomergasten" verhit de gemoederen in Nederland.
  [naar artikel]
 25. Strijd om Mosul: "Elke dag zo'n 150 meter grond heroverd op IS, nog 10 dagen te gaan" (25/06/2017 - De Redactie)
  De strijd tussen het Iraakse leger en IS in Mosul is van een zelden geziene chaos en wreedheid. Nog ongeveer 1 procent van de stad zou in handen zijn van IS. "Volgens realistische schattingen zal Mosul binnen een week tot 10 dagen vallen", zegt VRT-journalist Rudi Vranckx van aan de frontlinie.
  [naar artikel]
 26. "Walgelijke aanval" van "nooit geziene wreedheid" met gifgas in Syrië (04/04/2017 - De Redactie)
  Van zowat overal komen er sterk afwijzende reacties op een aanval met chemische wapens die is uitgevoerd in de Syrische opstandige provincie Idlib. Daar zouden minstens 58 burgers gedood zijn door gifgas. Het Westen reageert boos en Frankrijk wil een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad over "deze walgelijke aanval".
  [naar artikel]
 27. Broer "de Reus" doet oproep: "Het moet gedaan zijn. De kopstukken moeten bovenkomen" (22/10/2017 - VRT NWS)
  De broer van "de Reus" van de Bende van Nijvel heeft bij VRT NWS een oproep gedaan aan iedereen die iets méér zou weten. "Het zou eens moeten uitkomen. Mijn broer was een soldaat, de generaals zouden ze moeten hebben."
  [naar artikel]
 28. Donald Trump wil tientallen miljarden meer uitgeven aan het leger, en binnen 30 dagen plan hebben om IS te verslaan (08/09/2016 - Knack)
  Donald Trump wil besparingen op het legerbudget afvoeren, en integendeel fors investeren in schepen en vliegtuigen en tienduizenden extra soldaten. Hij wil binnen de dertig dagen na zijn eedaflegging een plan van de generaals om IS te verslaan maar hij wil ook "meer diplomatie dan vernieling".
  [naar artikel]
 29. Na liefdesbreuk in "Thuis": "Meer en meer relaties met transgenders lukken wél" (07/03/2017 - De Redactie)
  Transgenderspecialist Guy T'sjoen benadrukt hoe fantastisch een verhaallijn als die van Kaat in "Thuis" is. "Alle "Thuis"kijkers kunnen nu niet meer zeggen: "We hebben er nog nooit van gehoord". En ze zien ook hoe normaal, hoe gewoon het allemaal is."
  [naar artikel]
 30. Nummer twee Belgisch leger uit stevige kritiek op "erosie hulpdiensten" (05/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Luitenant-generaal Marc Thys, de tweede in rang in het Belgische leger, wijst op de "erosie" bij de hulpdiensten als een van de oorzaken die de hulpverlening in het rampgebied na de zware regenval bemoeilijken. "Het is roeien met de riemen die je hebt en die riemen zijn heel kort geworden", verklaarde de vicestafchef Defensie vanavond in Terzake op Canvas.
  [naar artikel]
 31. Luisteren uw kinderen naar MNM, sire? "Tuurlijk, dat zeiden ze vanochtend nog!" (07/06/2017 - De Redactie)
  Koning Filip bezocht Marathonradio in Leuven. Hij gaf studenten zelf enkele bloktips mee ("ontspan voldoende!") en genoot van de liedjesteksten van Bazart.
  [naar artikel]
 32. Kamer vraagt Defensie nooit "killer robots" in te zetten (19/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Kamer heeft unaniem - op twaalf onthoudingen na - een resolutie goedgekeurd die de regering vraagt erover te waken dat het Belgisch leger...
  [naar artikel]
 33. Oekraïense president Zelenski ontslaat twee topgeneraals: “Geen tijd voor verraders” (01/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft donderdagavond twee leden van de nationale veiligheidsraad, allebei generaals in het Oekraïense leger, ontslagen. “Ik heb geen tijd voor verraders”, aldus Zelenski in een videoboodschap, “maar mettertijd zullen ze allemaal gestraft worden”.
  [naar artikel]
 34. Bedrijf uit Seraing haalt uit naar Belgisch leger: "Ze verkiezen Frankrijk boven ons" (20/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bernard Serin, de voorzitter van de raad van bestuur van CMI (Cockerill Maintenance & Ingénierie) heeft "geschokt" gereageerd op de houding van het...
  [naar artikel]
 35. Mes in wachtlijst voor meest dringende noden in gehandicaptenzorg (30/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Alle personen met een handicap die dringend hulp nodig hebben, krijgen binnen de 18 maanden een persoonsvolgend budget waarmee ze ondersteuning kunnen kopen. Dat is de belofte die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke doet met zijn Zorginvesteringsplan. De CD&V-minister spreekt van een "historische" en "nooit geziene" inspanning.
  [naar artikel]
 36. "Religieus fundamentalisme overspoelt wereld in een nooit geziene omvang" (15/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "Het religieus fundamentalisme - dodelijker dan ooit - overspoelt de wereld met dood, vernieling, ontheemding en instabiliteit in een nooit
  [naar artikel]
 37. Dedecker waarschuwt voor het autoritaire gevaar: "Er staat geen rem meer op, het blijft ontsporen" (06/11/2018 - VRT NWS)
  De verkiezing van Donald Trump als president van Amerika in 2016 kwam voor Jean-Marie Dedecker niet als een verrassing. "Ik wist dat die golf op komst was", zegt hij in "De afspraak". Maar twee jaar later valt hem iets anders op, dat zich overal in de wereld afspeelt en dat volgens hem een echt gevaar vormt: "democratisch verkozenen, die autoritairder worden. En hoe autoritairder ze worden, des te meer steun ze krijgen. Daar zit geen rem meer op."
  [naar artikel]
 38. Machtswissel op komst in Soedan? Leger kondigt "belangrijke aankondiging" aan (11/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na wekenlang protest tegen dictator Omar al-Bashir heeft het Soedanese leger vandaag een “belangrijke aankondiging” aangekondigd. Dat melden...
  [naar artikel]
 39. Al meer dan 300 klachten over zonnepanelen-arrest bij Vlaamse Ombudsman: "Zelden geziene verontwaardiging" (21/01/2021 - VRT NWS)
  De Vlaamse Ombudsdienst heeft in een week tijd al meer dan 300 klachten ontvangen naar aanleiding van het arrest van het Grondwettelijk Hof over de zonnepanelen en de digitale meter. Ombudsman Bart Weekers wil graag helpen om de "vertrouwensbreuk" te herstellen. De voorgestelde compensatie is volgens hem "een deel van de oplossing". "Maar dat alleen herstelt geenszins het vertrouwen", klinkt het.
  [naar artikel]
 40. "Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy" biedt nooit geziene inkijk in carrière Kanye West, "songs in mij die de wereld moet horen" (16/02/2022 - VRT NWS)
  "Ik wil tot het punt komen waarop ik mijn achternaam kan weglaten": het is maar een van de zelfvertrouwen bulkende uitspraken van een jonge Kanye West die te horen zijn in de eerste aflevering van "Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy", die vanaf vandaag te zien is op de streamingdienst Netflix. Aan enige arrogantie en ambitie heeft het Ye West dus nooit ontbroken, maar deze documentaire toont dat hij ook een enorme dosis doorzettingsvermogen en wilskracht nodig gehad heeft om zijn carrière als rapper te lanceren.
  [naar artikel]
 41. VS leggen Venezolaanse "dictator" Maduro nooit geziene sancties op (31/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Washington legt de Venezolaanse president Nicolas Maduro, bestempeld als "dictator", financiële sancties zonder voorgaande op. Volgens de
  [naar artikel]
 42. VS leggen Venezolaanse "dictator" Maduro nooit geziene sancties op (31/07/2017 - Knack)
  Washington legt de Venezolaanse president Nicolas Maduro, bestempeld als "dictator", financiële en juridische sancties zonder voorgaande op.
  [naar artikel]
 43. Bart De Wever reageert op komst Kris Peeters: "CD&V: da's het midden niet meer, hé" (25/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "De komst van Kris Peeters (CD&V) maakt de keuze voor de Antwerpenaar glashelder in 2018: ik of een vierkoppige linkse draak." In een interview
  [naar artikel]
 44. #12: Nooit meer koloniaal! (26/01/2023 - De Wereld Morgen)
  Aangespoord door nooit geziene demonstraties en debatten over Black Lives Matter en dekolonisering, kwam er een parlementaire commissie over het koloniale verleden van België in Centraal-Afrika. De verwachtingen waren hoog, het resultaat viel tegen. "Hoe kan dekoloniseren beter?", vroeg onze host Tjhoi aan Lieven Miguel Kandolo, auteur, activist, adjunct-coördinator bij JES vzw en co-voorzitter Hand in Hand tegen Racisme. Het werd een boeiend gesprek over de dekolonisatie van de Congocommisie. The post #12: Nooit meer koloniaal! appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 45. Trump wil geen transgenders in Amerikaans leger: "We moeten ons concentreren op de overwinning" (26/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er worden geen transgenders toegelaten in het Amerikaanse leger "in welke hoedanigheid dan ook". Dat heeft Amerikaans president Donald Trump
  [naar artikel]
 46. Finse minister wil geen vegetarische dag in leger: "Een leger strijdt niet met kracht uit linzensoep" (24/08/2018 - De Morgen)
  Het Finse leger wil dat de manschappen twee keer in de week tijdens de lunch of het diner uitsluitend vegetarisch eten krijgen. Het is gezonder en klimaatvriendelijker, luidt het. De minister van Defensie fluit de legerleiding echter terug. "Een leger strijdt niet met kracht uit linzensoep en bloemkoolsmoothie", zegt hij.
  [naar artikel]
 47. Trump weer aan de Twitter: "Geen transgenders in Amerikaans leger" (26/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er worden geen transgenders toegelaten in het Amerikaanse leger "in welke hoedanigheid dan ook". Dat heeft Amerikaans president Donald Trump
  [naar artikel]
 48. Een vader op zoek naar zijn verdwenen zoon: "Hij zat uren in de cel. Waarom?" (17/11/2017 - VRT NWS)
  "Woensdagavond 17u30, ik bel mijn zoon. Geen antwoord, wel een sms. "Kan niet Bellen. Ben bij de politie." "Waarom?" "Rellen muntpunt" en "Ik kan moeilijk sms." Vanaf dan krijg ik geen antwoorden meer." 
  [naar artikel]
 49. "Trump gelooft dat inzet troepenmacht aan Mexicaanse grens winnende strategie is met oog op verkiezingen" (30/10/2018 - VRT NWS)
  Het Amerikaanse leger stuurt 5.200 soldaten naar de grens met Mexico in afwachting van de komst van de groep migranten uit Centraal-Amerika, die al meer dan een week op weg zijn naar "het beloofde land".  Volgens Amerikacorrespondent Björn Soenens moeten we deze actie zien in het licht van de tussentijdse verkiezingen die eraan komen in de Verenigde Staten. 
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy