De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Kunnen Duitse en Amerikaanse tanks oorlog in Oekraïne doen kantelen? "Belangrijke beslissing, maar nog geen gamechanger"

VRT NWS

25/01/2023 - 10:27

De levering van moderne tanks aan Oekraïne is belangrijk, maar het zal nog een tijdje duren voor de impact daarvan ook op het terrein te zien zal zijn. Dat zegt Patrick Bolder, defensie-expert van het Haags Centrum voor Strategische Studies. Duitsland zet allicht vandaag het licht op groen voor de levering van de tanks. Het zou ook zelf tanks naar Oekraïne sturen, net als de Verenigde Staten.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Verenigde Staten leveren nieuwe precisiebommen die "echte gamechanger" kunnen zijn in oorlog Oekraïne (04/02/2023 - VRT NWS)
  De Verenigde Staten gaan een nieuw soort bommen leveren aan Oekraïne. De GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) kan tot 150 kilometer ver reiken, bijna twee keer zo ver als de raketten waarover het Oekraïense leger op dit moment beschikt. "De nieuwe bommen hebben twee grote voordelen en kunnen een echte gamechanger zijn in de oorlog met Rusland, meer dan de Leopard 2-tanks", zegt oud-kolonel Roger Housen.
  [naar artikel]
 2. Duitsland belooft Oekraïne "zo lang als nodig" te steunen, maar druk om tanks te sturen neemt toe (22/01/2023 - VRT NWS)
  Frankrijk en Duitsland zullen Oekraïne "zo lang als nodig" steunen in de oorlog tegen Rusland. Dat hebben de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron gezegd in de marge van een ontmoeting in Parijs. De belofte komt er na de top met 50 bondgenoten van Oekraïne, waarbij overeenstemming werd bereikt over meer wapenleveringen, maar nog niet over het sturen van Duitse tanks. Vanuit Polen en de Baltische staten klinkt kritiek op de Duitse terughoudendheid.
  [naar artikel]
 3. Grote redding of vergiftigd geschenk: is het een goed idee om zware tanks te leveren aan Oekraïne? (20/01/2023 - VRT NWS)
  In Duitsland komt vandaag een brede coalitie van defensieleiders samen op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein. Hét belangrijkste agendapunt: de levering van Duitse tanks aan Oekraïne. Geen eenvoudige kwestie, want de druk op Duitsland neemt toe nu ook Polen en Finland die tanks naar Oekraïne willen sturen. Het Verenigd Koninkrijk besliste vorige week al om dat te doen. Zijn die zware tanks wel echt nodig? En wat gebeurt er met de voertuigen na de oorlog?
  [naar artikel]
 4. Rusland waarschuwt voor "wereldwijde catastrofe" als Leopard 2-tanks worden geleverd aan Oekraïne (22/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Vjatsjeslav Volodin, de Russische parlementsvoorzitter van de Doema, waarschuwt voor een "tragedie van wereldformaat" als bondgenoten van Oekraïne Duitse Leopard 2-tanks leveren aan Kiev. Rond de beroemde Duitse tanks is momenteel veel te doen.
  [naar artikel]
 5. “De kracht van de tanks zit niet alleen in hun vuurkracht”: waarom de Leopard 2-tanks “onontbeerlijk” zijn voor Oekraïne (17/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Alle ogen zijn gericht op Duitsland: stemt het land deze week in met het leveren van Leopard 2-tanks aan Oekraïne? De tanks hebben “het zwaarst mogelijke kaliber” en worden “onontbeerlijk” genoemd voor het succes van de Oekraïense troepen. Zullen ze de oorlog doen kantelen?
  [naar artikel]
 6. Duitsland keurt levering Leopard 2-tanks goed. Wat betekent dit voor de oorlog in Oekraïne? Professor Criekemans beantwoordt uw vragen (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland gaat Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz staat ook andere landen, zoals Polen, toe om hetzelfde te doen. Over hoeveel tanks gaat het? Hoe snel kunnen die in Oekraïne zijn? Welk verschil maakt dit in de oorlog? En staan we daarmee aan de vooravond van een Derde Wereldoorlog? Prof. internationale politiek David Criekemans legt uit.
  [naar artikel]
 7. Nog geen beslissing over eventuele levering Leopard-tanks aan Oekraïne (20/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Op de bijeenkomst van zowat vijftig bondgenoten van Oekraïne op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland is nog geen beslissing genomen over de eventuele levering van Duitse Leopard-tanks. Dat heeft nieuwbakken Duits minister van Defensie Boris Pistorius meegedeeld.
  [naar artikel]
 8. Eerste Duitse tanks binnen drie maanden in Oekraïne, ook VS doneren wellicht 31 zware Abrams-tanks (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De eerste Leopard-tanks kunnen binnen drie maanden uit Duitsland aankomen in Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius woensdag gezegd na een zitting van de parlementaire defensiecommissie in Berlijn. Ook Spanje heeft intussen laten weten dat het bereid is om tanks te leveren. De Amerikaanse president Joe Biden geeft om 18 uur Belgische tijd een toespraak. Volgens de Amerikaanse pers zal de president de levering van Amerikaanse tanks aan Oekraïne aankondigen. Finland zegt de Westerse inspanningen te steunen, maar het is nog niet duidelijk of het buurland van Rusland ook effectief tanks zal leveren.
  [naar artikel]
 9. De kracht van de Leopard-tanks zit niet alleen in hun vuurkracht (16/01/2023 - De Standaard)
  Ze worden ‘onontbeerlijk’ genoemd, maar zullen tanks de oorlog in Oekraïne echt doen kantelen? Als ze samen met zware artillerie ingezet worden, zijn ze een troef. Bovendien zijn ze met veel en kost hun munitie geen klauwen met geld.
  [naar artikel]
 10. “Hun kracht zit niet alleen in vuurkracht”: waarom Leopard 2-tanks “onontbeerlijk” zijn in Oekraïense tegenoffensief (17/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Alle ogen zijn gericht op Duitsland: stemt het land deze week in met het leveren van Leopard 2-tanks aan Oekraïne? De tanks hebben “het zwaarst mogelijke kaliber” en worden “onontbeerlijk” genoemd voor het succes van de Oekraïense troepen. Zullen ze de oorlog doen kantelen?
  [naar artikel]
 11. Duitsland tempert de hoge verwachtingen: "Veel landen hebben twijfels over de levering van tanks aan Oekraïne" (20/01/2023 - VRT NWS)
  In Duitsland heeft de nieuwe minister van Defensie Boris Pistorius de hoge verwachtingen over de levering van tanks aan Oekraïne getemperd. Dat deed hij tijdens een persmoment op de Amerikaanse basis Ramstein. "Er zijn nog landen die hun twijfels hebben over de levering van tanks aan Oekraïne", sprak de minister. "Er is geen algemene consensus."
  [naar artikel]
 12. Wordt het Westen (nog meer) mee in het bad getrokken door tanks te leveren aan Oekraïne? En is dat gevaarlijk? (25/01/2023 - VRT NWS)
  Duitsland heeft het al officeel aangekondigd, wellicht volgt vanavond ook VS, dus het is zeker: Oekraïne zal van verschillende westerse landen tanks krijgen die in Europa en Amerika zijn gemaakt. Worden we in Europa met deze beslissing nog meer mee in de oorlog gezogen? En is tanks sturen dan geen risicovolle beslissing?
  [naar artikel]
 13. Duitsland bevestigt levering Leopard 2-tanks aan Oekraïne en geeft ook toestemming aan andere landen om dat te doen (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse regering heeft officieel bekendgemaakt dat het land Leopard 2-tanks naar Oekraïne stuurt. Ook partnerlanden krijgen de toelating de tanks van Duitse makelij aan Oekraïne te leveren. De opleiding van Oekraïense tankbemanningen zal volgens Berlijn snel van start gaan. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vraagt al maanden om het wapentuig en beschuldigde de Duitse regering ervan dwars te liggen.
  [naar artikel]
 14. LIVE. Nog geen beslissing over levering moderne Leopard 2-tanks, wel meer wapens voor Oekraïne (20/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Op de bijeenkomst van zowat vijftig bondgenoten van Oekraïne op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland is nog geen beslissing genomen over de eventuele levering van Duitse Leopard-tanks. Dat heeft nieuwbakken Duits minister van Defensie Boris Pistorius meegedeeld. Om 16.30 uur zou een persconferentie gepland zijn. Die kan je volgen bij HLN LIVE.
  [naar artikel]
 15. KIJK LIVE. Nog geen beslissing over levering moderne Leopard 2-tanks, wel meer wapens voor Oekraïne (20/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Op de bijeenkomst van zowat vijftig bondgenoten van Oekraïne op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland is nog geen beslissing genomen over de eventuele levering van Duitse Leopard-tanks. Dat heeft nieuwbakken Duits minister van Defensie Boris Pistorius meegedeeld. Om 16.30 uur zou een persconferentie gepland zijn. Die kan je volgen bij HLN LIVE.
  [naar artikel]
 16. "Combined Arms Warfare": dé strijdtechniek die verdere verloop van oorlog in Oekraïne kan bepalen (19/02/2023 - VRT NWS)
  De laatste weken beweegt de frontlijn in Oekraïne nauwelijks. Kan de levering van de Duitse tanks en misschien zelfs gevechtsvliegtuigen daar verandering in brengen? "Enkel met de juiste strategie, die van Combined Arms Warfare", blijkt uit de analyse van experten. Wat is dat precies en waarom slaagt Oekraïne noch Rusland in dat opzet?
  [naar artikel]
 17. Waarom enkele tientallen tanks de balans in het voordeel van Oekraïne kunnen doen kantelen (25/01/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 18. Oekraïners boeken kleine successen, maar tijd blijft hoe dan ook in het voordeel van Rusland tikken (23/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Oekraïeners kunnen her en der kleine overwinningen boeken. Het lijkt er ook op dat ze de stad Makariv opnieuw in handen hebben kunnen nemen. Dat zou betekenen dat de Russen nog geen stap dichter bij de hoofdstad Kiev zijn. Maar of de Oekraïense vechtlust voldoende is om de oorlog te doen kantelen, is een andere zaak.
  [naar artikel]
 19. "Er moeten tanks geleverd worden aan Oekraïne", zegt Europees president Charles Michel (19/01/2023 - VRT NWS)
  De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft tijdens een bezoek aan Kiev gezegd dat het Westen tanks moet leveren aan Oekraïne. Michel benadrukte ook dat Europa en de VS zich ervan bewust zijn dat de komende weken beslissend zouden kunnen zijn in de oorlog.
  [naar artikel]
 20. Duitsland keurt levering Leopard 2-tanks goed: “Het wordt nu wel een zéér fijne lijn” (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland gaat Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz staat ook andere landen, zoals Polen, toe om hetzelfde te doen. Over hoeveel tanks gaat het? Hoe snel kunnen die in Oekraïne zijn? Welk verschil maakt dit in de oorlog? En staan we daarmee aan de vooravond van een Derde Wereldoorlog? Prof. internationale politiek David Criekemans legt uit.
  [naar artikel]
 21. LIVE: Leveren bondgenoten moderne Leopard 2-tanks aan Oekraïne? (20/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Op de bijeenkomst van zowat vijftig bondgenoten van Oekraïne op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland is nog geen beslissing genomen over de eventuele levering van Duitse Leopard-tanks. Dat heeft nieuwbakken Duits minister van Defensie Boris Pistorius meegedeeld. Om 16.30 uur zou een persconferentie gepland zijn. Die kan je volgen bij HLN LIVE.
  [naar artikel]
 22. Biden geeft groen licht voor het leveren van Abrams-tanks aan Oekraïne (25/01/2023 - Express)
  De beslissing van Duitsland om 14 Leopard-tanks aan Oekraïne te leveren, heeft zoals verwacht geleid tot een gelijkaardige geste van de Verenigde Staten, die 31 Abrams-tanks gaan sturen. Het Kremlin waarschuwt dat “door de Westerse provocaties” de oorlog in Oekraïne kan escaleren. Het nieuws: De Verenigde Staten maken officieel bekend 31 Abrams-tanks te gaan leveren […]
  [naar artikel]
 23. "Now listen to my heart, it says Ukrainia": Scorpions past tekst "Wind of Change" aan door oorlog in Oekraïne (31/05/2022 - VRT NWS)
  De Duitse rockband Scorpions heeft een nieuwe versie geschreven van zijn nummer "Wind of Change". Door de oorlog in Oekraïne vindt de band het niet langer kunnen om Rusland in één van zijn bekendste nummers te "romantiseren".
  [naar artikel]
 24. Duitsland levert dan toch Leopard 2-tanks aan Oekraïne (24/01/2023 - Express)
  De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zou de levering van een compagnie Leopard 2A6-tanks aan Oekraïne hebben goedgekeurd. Zo schrijft Der Spiegel. In het nieuws: Duitse luipaarden voor Oekraïne. Andere landen kunnen snel volgen. Ook nog: De Verenigde Staten zouden een levering van M1 Abrams-tanks overwegen, zo schrijft The Wall Street Journal.
  [naar artikel]
 25. LIVE. Levert coalitie van vijftig bondgenoten moderne Leopard 2-tanks aan Oekraïne? (20/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Op de bijeenkomst van zowat vijftig bondgenoten van Oekraïne op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland is nog geen beslissing genomen over de eventuele levering van Duitse Leopard-tanks. Dat heeft nieuwbakken Duits minister van Defensie Boris Pistorius meegedeeld. Om 16.30 uur zou een persconferentie gepland zijn. Die kan je volgen bij HLN LIVE.
  [naar artikel]
 26. Berlijn bevestigt: Duitsland stuurt Leopard 2-tanks naar Oekraïne en geeft ook toestemming aan andere landen om dat te doen (25/01/2023 - VRT NWS)
  Duitsland zal Leopard 2-tanks leveren aan Oekraïne. Het nieuws was gisteren al gelekt, maar is nu ook officieel bekendgemaakt. In eerste instantie zal het om 14 exemplaren gaan. Ook andere landen mogen de tanks van Duitse makelij naar Oekraïne sturen.
  [naar artikel]
 27. Oekraïners boeken kleine successen, maar tijd blijft hoe dan ook in het voordeel van Rusland tikken (23/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Oekraïense leger kan her en der kleine overwinningen boeken. Het lijkt er ook op dat ze de stad Makariv terug in handen hebben kunnen nemen. Dat zou betekenen dat de Russen nog geen stap dichter zijn bij hoofdstad Kiev. Of de Oekraïense vechtlust voldoende is om de oorlog te doen kantelen, is een andere zaak.
  [naar artikel]
 28. Duitse bondskanselier Scholz wil geen tanks leveren aan Oekraïne (22/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vindt dat de NAVO er alles aan moet doen om een directe confrontatie met Rusland te voorkomen. Dat zou volgens hem kunnen leiden tot een derde wereldoorlog en een nucleaire oorlog met vreselijke gevolgen.
  [naar artikel]
 29. Moet België zich bij Nederlands-Duits bataljon voegen en tanks leasen? (29/01/2023 - VRT NWS)
  België kan gaan samenwerken met Nederland en Duitsland om tanks te gaan leasen bij de Duitsers en om samen een tankbataljon op te richten. Dat suggereert Jasper Pillen, Kamerlid voor Open VLD, in "De zevende dag". Maar oud-kolonel Roger Housen nuanceert het belang van tanks in de oorlog in Oekraïne, en denkt dat we op andere dingen kunnen inzetten.
  [naar artikel]
 30. Poolse premier: “We kunnen Leopard 2-tanks naar Oekraïne sturen, met of zonder Duitse toestemming” (23/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De premier van Polen vindt het niet kunnen dat Berlijn (voorlopig) weigert Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. “De houding van Duitsland is onaanvaardbaar”, zei Mateusz Morawiecki zondag. De Poolse premier verklaarde vandaag dat hij ook zonder Duitse toestemming tanks richting Oekraïne kan sturen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei gisteren dat als Polen tanks (van Duitse makelij) wil leveren, Duitsland dat niet zal tegenhouden.
  [naar artikel]
 31. Besluiteloosheid over Duitse tanks “doodt meer van onze burgers”, hekelt Kiev (21/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De “algemene besluiteloosheid” van de westerse bondgenoten van Oekraïne “doodt nog meer van onze burgers”. Dat heeft een adviseur van het Oekraïense presidentschap zaterdag gezegd nadat er nog geen beslissing is gevallen over de levering van Duitse Leopard-tanks aan Oekraïne.
  [naar artikel]
 32. Ambassadeur Oekraïne over oorlog met Rusland: "We sterven niet alleen voor ons land, maar ook voor jullie waarden" (27/02/2022 - VRT NWS)
  De vertegenwoordiger van Oekraïne in België, Jehor Pyvovarov, roept België en alle Oekraïense bondgenoten op om zo snel en zo veel mogelijk Oekraïne te helpen. "Het is belangrijk om onmiddellijk hulp te bieden om deze oorlog te stoppen", zegt Pyvovarov in "De zevende dag". Hij is duidelijk geëmotioneerd wanneer hij in gesprek gaat over de oorlog die momenteel gaande is in zijn thuisland.
  [naar artikel]
 33. Duitsland stuurt toch Leopard 2-tanks naar Oekraïne, ook VS overwegen zwaarder geschut te leveren (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse bondskanselier Olaf Scholz stemt ermee in om Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen. Hij zal ook andere landen, zoals Polen, toestaan om hetzelfde te doen, meldt het Duitse blad ‘Der Spiegel’. Ook de VS overwegen om zwaardere Abrams M1-tanks te leveren aan Oekraïne, zo schrijft ‘The Wall Street Journal’.
  [naar artikel]
 34. Nederland overweegt om Duitse tanks te kopen voor het slagveld in Oekraïne (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Na de beslissing van Duitsland om alsnog Leopard-2 tanks naar Oekraïne te sturen, overweegt ook het Nederlandse kabinet om Duitse tanks aan te kopen om deze naar het slagveld te sturen. Het gaat om de 18 tanks die de Nederlandse krijgsmacht nu least van Duitsland.
  [naar artikel]
 35. Waarom “Duitsland Polen niet in de weg zal staan” in levering tanks aan Oekraïne (23/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  “Duitsland zal Polen niet in de weg staan als het Leopard 2-tanks naar Oekraïne stuurt”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zondag. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz - van wie de beslissing afhangt - houdt nochtans al dagenlang de lippen stijf op elkaar als het over de levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne gaat. Spreekt Baerbock voor haar beurt? Is er hommeles binnen de Duitse regering? Of is dit allemaal puur strategisch?
  [naar artikel]
 36. Wat betekent de beloofde levering van 31 Amerikaanse tanks aan Oekraïne? “In het Kremlin zullen ze nu ongemakkelijk beginnen schuiven op hun stoel” (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Na Duitsland hebben nu ook de Verenigde Staten een levering van tanks beloofd aan Oekraïne. President Joe Biden kondigde vandaag aan dat het Amerikaanse leger 31 M1 Abrams-gevechtstanks naar Oekraïne zal sturen. Welke impact kunnen die tanks hebben op het terrein, en hoe zal Poetin reageren? We vroegen het aan oud-kolonel en defensiespecialist Roger Housen.
  [naar artikel]
 37. Engeland levert tanks aan Oekraïne en zet belangrijke psychologische stap (14/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne heeft nood aan tanks om de strijd tegen Rusland aan te gaan en kans te hebben om het verloren gebied terug te winnen. Meerdere Europese landen grijpen in of overwegen dat snel te doen. Engeland zet een belangrijke psychologische stap.
  [naar artikel]
 38. "Ze zullen branden, net zoals de rest", hoe Rusland reageert op de levering van Westerse tanks (25/01/2023 - VRT NWS)
  "Een uiterst gevaarlijk besluit en een duidelijke provocatie". Zo noemen vertegenwoordigers van de Russische overheid de levering van Duitse en Amerikaanse tanks. Al laat Rusland ook uitschijnen dat de tanks geen meerwaarde zullen zijn. "De tanks zullen branden, net zoals de andere", zegt Dmitri Peskov.
  [naar artikel]
 39. Poolse premier: “We kunnen Leopard 2-tanks naar Oekraïne sturen zonder toestemming van Duitsland” (23/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De premier van Polen vindt het niet kunnen dat Berlijn (voorlopig) weigert Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. “De houding van Duitsland is onaanvaardbaar”, zei Mateusz Morawiecki zondag. De Poolse premier verklaarde vandaag dat hij ook zonder Duitse toestemming tanks richting Oekraïne kan sturen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei gisteren dat als Polen tanks (van Duitse makelij) wil leveren, Duitsland dat niet zal tegenhouden.
  [naar artikel]
 40. Leopardtanks voor Oekraïne: een gamechanger of niet? (24/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Het debat over het sturen van Leopardtanks duurt voort. Maar zijn die tanks op dit moment werkelijk cruciaal voor Oekraïne? En als dat zo is: waarom leveren de Amerikanen dan geen extra inspanning?
  [naar artikel]
 41. Leopardtanks voor Oekraïne: een gamechanger of niet? (24/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het debat over het sturen van Leopardtanks duurt voort. Maar zijn die tanks op dit moment werkelijk cruciaal voor Oekraïne? En als dat zo is: waarom leveren de Amerikanen dan geen extra inspanning?
  [naar artikel]
 42. Vlaming Tom Murrath weet Kiev te ontvluchten in bus die spookrijdt: "Op de middenberm rijden tanks" (25/02/2022 - VRT NWS)
  Heel wat mensen proberen weg te vluchten uit Oekraïne, onder wie ook Vlaming Tom Murrath. Hij woont en werkt in Oekraïne, maar zat tot voor kort vast in hoofdstad Kiev. Nu zit hij op een bus op weg naar de Poolse grens. "Je zit dan op de bus en over de middenberm rijden er tanks."
  [naar artikel]
 43. Waarom betalen wij voor oorlog in Oekraïne? "Europa is verwikkeld in economische oorlog en kan niet anders dan doorzetten" (14/09/2022 - VRT NWS)
  De torenhoge energieprijzen blijven de gemoederen bedaren, zowel bij de consument als in de politiek. De stijgende energiefactuur is echter onlosmakelijk verbonden met de oorlog in Oekraïne. Steeds meer mensen vragen zich af waarom wij moeten opdraaien voor die oorlog? "Het Westen is in een economische oorlog verwikkeld", legt Jan Balliauw uit. "Mensen dachten lang dat men Oekraïne kon steunen zonder daar enig nadelig effect van te ondervinden."
  [naar artikel]
 44. Eerste Duitse tanks binnen drie maanden in Oekraïne, ook Spanje bereid om tanks te sturen (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De eerste Leopard-tanks kunnen binnen drie maanden uit Duitsland aankomen in Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius woensdag gezegd na een zitting van de parlementaire defensiecommissie in Berlijn. Ook Spanje heeft intussen laten weten dat het bereid is om tanks te leveren. President Zelensky, die vandaag 45 jaar wordt, heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz inmiddels telefonisch bedankt.
  [naar artikel]
 45. Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer over Oekraïne: "China is medeplichtig aan deze oorlog" (28/10/2022 - VRT NWS)
  Door de oorlog in Oekraïne zijn de ogen vooral gericht op Rusland, maar ook China speelt een belangrijke rol in het conflict. Dat zegt voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer in "Terzake". "China is medeplichtig aan deze oorlog. Als er iemand is die druk kan opvoeren op Rusland, is het de Chinese president Xi Jinping."
  [naar artikel]
 46. Alle bondgenoten willen dat Duitse tanks naar Oekraïne worden gestuurd, maar Berlijn weigert: waarom? (21/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Op de cruciale top in het Duitse Ramstein zijn Oekraïense bondgenoten er niet in geslaagd om het eens te worden over het al dan niet leveren van moderne Leopard 2-gevechtstanks. Volgens de Poolse premier weerde de Duitse delegatie zich “als een duivel in een wijwatervat” tegen het voornemen. Maar wat bezielt de Duitsers om Oekraïne die broodnodige tanks te ontzeggen?
  [naar artikel]
 47. Meer zware wapens voor Oekraïne, maar nog geen Duitse tanks (20/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Westerse landen hebben nog geen besluit genomen over de levering van zware tanks aan Oekraïne. Dat bleek na afloop van overleg in het Duitse Ramstein, waar vijftig bondgenoten van Kiev bijeen waren. De Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak maakte dat bekend. Wel worden andere zware wapens geleverd.
  [naar artikel]
 48. Kan "finlandisering" een diplomatieke uitweg zijn uit de crisis rond Oekraïne? (09/02/2022 - VRT NWS)
  In sommige diplomatieke kringen duikt het begrip "finlandisering" op als mogelijke blauwdruk voor een veiligheidsstructuur rond Oekraïne waarin zowel het Westen als Rusland zich zouden kunnen vinden. Toch is het neutrale statuut van Finland na de Tweede Oorlog niet zo maar toe te passen op Oekraïne en willen de Oekraïeners dat mogelijk ook niet.
  [naar artikel]
 49. Polen wil als eerste land moderne tanks leveren aan Oekraïne: “Nu zijn we aan het echte spul toe” (11/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Polen heeft als eerste land beslist om een volgende stap te zetten in het bewapenen van Oekraïne. Zij lieten woensdag weten dat ze enkele tanks van Duitse makelij zullen sturen. Maar ze hopen wel dat zo’n levering kan kaderen binnen een “internationale coalitie” en rekenen dus op steun van andere landen. Die nieuwe levering zou wel eens cruciaal kunnen zijn in de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy