'De gelukkigste Europeanen zijn zij die in een natuurlijke omgeving met veel vogels wonen', zo lazen we in De Morgen. En het klopt, al is enige nuance nodig. [naar artikel]
Het internet staat bol van de beweringen over de miraculeuze effecten van voeding bij covid-19. Er is echter heel weinig onderzoek gedaan naar de al dan niet positieve effecten van voeding. Met een nieuwe studie hebben onderzoekers geprobeerd het verband in kaart te brengen tussen bepaalde voedingspatronen en covid-19. [naar artikel]
Dat zei stralingsexpert Guy Vandenbosch (KU Leuven) onlangs op Radio 1. Maar klopt dat wel? [naar artikel]
'Biologische voeding is niet gezonder of veiliger dan gewone voeding.' Met die conclusie doorprikken Amerikaanse wetenschappers een mythe die nog steeds bij veel consumenten leeft (DM 4/9). Maar organische producten zijn veel meer dan alleen vitaminen of mineralen. [naar artikel]
In Goed Gevoel lezen we dat mensen die weinig vakantie nemen meer risico lopen op hart- en vaatziekten. Maar een causaal verband is moeilijk vast te stellen. [naar artikel]
'Een app kan je helpen om van je spinnenfobie af te komen.' Dat lazen we onlangs in Metro. Het klopt, met enige nuance. [naar artikel]
Hieronder vindt u voor de periode mei 2022 - mei 2023 de factchecks van Knack die substantieel gecorrigeerd zijn. Dat wil zeggen dat ze ofwel door een fout van onze kant ofwel als gevolg van nieuwe informatie, een wijziging en update hebben gekregen die de conclusie mee heeft veranderd: Factcheck: ja, het blussen van een … The post Correcties factchecks appeared first on Knack. [naar artikel]
Dr. Marleen Finoulst van gezondheidenwetenschap.be checkt met haar team wat waar en niet waar is. [naar artikel]
Pikant eten. Voor sommigen is het een lust, voor anderen een uitdaging. Maar hoe gaat ons lichaam om met die pikante stoffen? En klopt het dat pikant eten helpt om af te vallen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters ging op zoek naar de antwoorden. [naar artikel]
'90 procent van de mensen gebruikt slechts 30 procent van hun ademcapaciteit', zo lazen we in De Zondag. En het klopt, met enige nuance. [naar artikel]
Volgens een op sociale media veelgelezen artikel wordt 'wie veel alcohol drinkt, vaker gestoken door muggen'. Het (schaarse) wetenschappelijke onderzoek naar het fenomeen lijkt een verband aan te tonen tussen alcoholgebruik en muggenbeten. Maar om te stellen dat het ook geldt voor muggensoorten in België, is meer onderzoek nodig. [naar artikel]
Waar de ene kwistig is met het peper- of chilivaatje, kan de ander al die pittigheid niet zo goed verdragen. Pikant eten blijft voor sommigen onder ons een uitdaging. Hoe verwerkt ons lichaam die pikante stoffen? En klopt het dat pikant eten helpt om af te vallen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters gaat op zoek naar de antwoorden. [naar artikel]
Overal lezen we tips over wat we moeten eten om ons lichaam gezond te houden. Voeding heeft echter niet alleen een impact op ons lichaam, maar ook op ons brein. “Het is aangetoond dat er een verband is tussen wat we eten en hoe onze hersenen werken”, bevestigt topneuroloog Steven Laureys. Welke effecten kan voeding hebben? En kan je jezelf slim eten? Laureys licht toe wat de vier geboden zijn voor een gezond brein én welke veertien voedingsmiddelen werken. [naar artikel]
'De namiddag is het beste moment om je werkmails te versturen.' Dat lazen we onlangs in Metro. En het klopt deels, met de nodige nuance. [naar artikel]
De Facebookpagina 'Gent Wake Up' publiceerde een bericht dat een 'gedoogde betoging' op 1 juni in verband brengt met 'nieuwe covid-besmettingen'. Het misleidende bericht werd offline gehaald nog voor het verschijnen van deze factcheck. Op 18 juni kwam het bericht echter opnieuw online met meer uitleg. [naar artikel]
Door de nieuwe app verbetert niet alleen het comfort van de patiënt. Ook de overlevingskans wordt groter, dat blijkt uit een Amerikaanse studie.... [naar artikel]
Beroertes zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer twee. Een grootschalige studie toont aan dat er een verband bestaat tussen wat je eet en het risico... [naar artikel]
Het is niet bijster goed gesteld met onze kennis over voeding. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête waarover het wetenschapstijdschrift Eos donderdag bericht in een special. De gemiddelde score van de 542 Vlamingen tussen 18 en 64 die werden bevraagd, is een povere 39 op 100. Jongeren tussen 18 en 29 weten het minst over voeding. [naar artikel]
Korter douchen als waterbesparing? Wat we eten blijkt veel belangrijker. Huishoudelijk waterverbruik vertegenwoordigt immers slechts een fractie van ons totale verbruik. 75 % van het Belgische waterverbruik houdt verband met voeding. [naar artikel]
'Hete dranken verhogen risico op slokdarmkanker', zo lazen we in ABC Gezondheid. En het klopt, al is enige nuancering nodig. [naar artikel]
'Onze kerncentrales vervangen door gascentrales heeft dezelfde impact op het klimaat als een half miljoen extra fossiele wagens.' Dat stelde N-VA-Kamerlid Bert Wollants in De Tijd. Puur theoretisch klopt de berekening, maar er is nuance nodig. [naar artikel]
De Wall Street Journal (WSJ) beweert de vraag te hebben opgelost hoe de Amerikaanse tabloid National Enquirer aan de pikante sms’jes tussen Jeff... [naar artikel]
Dikke mensen zijn gewoon lui, dun zijn is gezond, koolhydraten zijn vergif en intermittent fasting is dé oplossing voor een beter leven. Over eten en gewicht doen veel mythes de ronde. De Britse arts Joshua Wolrich geloofde ze lang zelf, tot hij zich grondig verdiepte in de wetenschap erachter. Met zijn boek ‘Voeding is geen medicijn’ bindt hij de strijd aan met “nutribullshit”. “Het verband tussen gezondheid en gewicht is bijlange niet zo zonneklaar.” [naar artikel]
Overbewerkte voeding is mogelijk gelinkt aan kanker, zo blijkt uit een Franse studie bij 105.000 mensen. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.