De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Na Zweeds debacle: Turkije suggereert NAVO-lidmaatschap Finland

Knack

30/01/2023 - 11:59

Erdogan in de uitzending nogmaals dat Zweden ‘terroristen’ moet overleveren aan Turkije. Daarmee doelt de Turkse president op Koerdische en Gülenistische activisten, die hij beschouwt als ‘staatsvijanden’. Lees hieronder verder. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu bevestigt vandaag die uitspraak: ‘Turkije moet een onderscheid maken tussen beide landen. De toetreding van Finland moet […] The post Na Zweeds debacle: Turkije suggereert NAVO-lidmaatschap Finland appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Turkije keurt lidmaatschap Finland tot NAVO goed (31/03/2023 - Express)
  Enkele minuten voor middernacht keurde het Turkse parlement het lidmaatschap van Finland tot de NAVO goed. Zweden doorliep hetzelfde toetredingsproces, maar dat land moet nog even wachten. In het nieuws: Turkije keurt het NAVO-lidmaatschap van Finland goed, na maanden dwarsliggen. Finland is op weg om het 31ste NAVO-land te worden nadat het Turkse parlement vannacht […]
  [naar artikel]
 2. Turkse president Erdogan verzet zich tegen Fins en Zweeds NAVO-lidmaatschap (13/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije is geen voorstander van een eventueel NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vrijdag gezegd. Dit kan een probleem vormen voor Zweden en Finland, want om lid te worden van de NAVO, moeten alle huidige lidstaten instemmen.
  [naar artikel]
 3. Finland 31ste lid van 'sterkere en veiligere NAVO' (31/03/2023 - De Tijd)
  09:34 Met een akkoord van Turkije op zak wordt Finland lid van het militaire bondgenootschap en komt er een einde aan de neutrale status van het land. Een mogelijk Zweeds lidmaatschap is moeilijker te slikk...
  [naar artikel]
 4. Turkije staakt verzet tegen NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland (28/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije verzet zich niet langer tegen het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. Dat heeft de Finse president gezegd. Op de NAVO-top in Madrid zijn de drie landen het eens geworden over de bezwaren die Turkije aanvankelijk had, zeggen NAVO-bronnen. Daardoor is de weg voor de twee Noordse landen vrij om lid te worden.
  [naar artikel]
 5. NAVO-kandidaten Finland en Zweden sturen onderhandelaars naar opstandig Turkije (24/05/2022 - Express)
  Finland en Zweden sturen woensdag afgevaardigden naar Turkije in de hoop de Turkse oppositie tegen het NAVO-lidmaatschap van de Scandinavische landen te keren. Dat maakt de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto bekend. Op 18 mei zonden Finland en Zweden gezamenlijk hun officiële aanvragen tot lidmaatschap van de NAVO in. Dat deden ze na […]
  [naar artikel]
 6. Turkije verzet zich niet langer tegen NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden (28/06/2022 - VRT NWS)
  Turkije zal de aanvraag van Finland en Zweden om toe te treden tot de NAVO steunen. Dat zegt de Finse president vanop de NAVO-top in Madrid en is bevestigd door secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Zweden en Finland willen lid worden van het militaire bondgenootschap omdat ze zich bedreigd voelen door Rusland. De 30 NAVO-landen moeten daarmee instemmen, maar Turkije lag dwars.
  [naar artikel]
 7. Finland: "NAVO-gesprekken rond toetreding Zweden en Finland hebben een time-out nodig" (24/01/2023 - VRT NWS)
  De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto zegt dat een time-out nodig is in de gesprekken met Turkije over het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden. Dat meldt persagentschap Reuters. Turkije ligt al maandenlang dwars in de onderhandelingen over het lidmaatschap.
  [naar artikel]
 8. Turkije staakt verzet tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Turkije staakt zijn verzet tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Dat heeft de Finse president Sauli Niinistö aangekondigd. Turkije zal tijdens de NAVO-top in Madrid de uitnodiging aan Finland en Zweden om lid te worden ondersteunen.
  [naar artikel]
 9. Finland en Zweden praten opnieuw met Turkije over NAVO-lidmaatschap (09/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Finland en Zweden hebben de gesprekken met Turkije hervat over de toetreding van beide landen tot de NAVO. Na een wekenlange pauze zijn de onderhandelaars van de drie landen donderdag opnieuw bijeengekomen in Brussel, bevestigen NAVO-bronnen. Ook secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO nam deel aan de vergadering.
  [naar artikel]
 10. Finland en Zweden praten opnieuw met Turkije over NAVO-lidmaatschap (09/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Finland en Zweden hebben de gesprekken met Turkije hervat over de toetreding van beide landen tot de NAVO. Na een wekenlange pauze zijn de onderhandelaars van de drie landen donderdag opnieuw bijeengekomen in Brussel, bevestigen NAVO-bronnen. Ook secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO nam deel aan de vergadering.
  [naar artikel]
 11. LIVE. Erdogan: "Turkije zal NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland niet goedkeuren” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat stelt president Recep Tayyip Erdogan. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 12. Geen groen licht uit Ankara voor NAVO-toetreding Finland en Zweden (08/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Zweedse parlement houdt volgende week een stemming om de grondwet te veranderen, om zo de strijd tegen het terrorisme op te voeren. Turkije stelt een strengere antiterreurwetgeving in Zweden al langer als voorwaarde om in te stemmen met een Zweeds lidmaatschap van de NAVO. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had dinsdag een ontmoeting met de nieuwe Zweedse premier, Ulf Kristersson. Achteraf wilde Erdogan nog niet instemmen met de NAVO-uitbreiding naar Zweden en Finland.
  [naar artikel]
 13. Turkije herneemt gesprekken met Zweden en Finland over NAVO-toetreding (27/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  De onderhandelingen tussen Turkije enerzijds en Zweden en Finland anderzijds over het NAVO-lidmaatschap van de twee landen worden op 9 maart hernomen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu bekendgemaakt op een persconferentie in Ankara.
  [naar artikel]
 14. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 15. Zweden en Finland willen officieel bij de NAVO, maar nu ligt Turkije dwars: “Erdogan gebruikt dit moment als een hefboom” (16/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na Finland heeft nu ook Zweden zich uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Zweedse premier Magdalena Andersson zondag bekendgemaakt. NAVO-lid Turkije heeft echter bezwaar opgeworpen tegen de mogelijk toetreding van beide landen. Waarom is Turkije tegen? En wat met de neutrale zone die nu volledig wegvalt?
  [naar artikel]
 16. Finland en Zweden hebben officieel aanvraag voor NAVO-lidmaatschap ingediend, maar Turkije ligt nog dwars (18/05/2022 - VRT NWS)
  Dit weekend werd het nog aangekondigd als "een historische dag" en vandaag is het zo ver: Finland en Zweden hebben officieel hun aanvraag voor NAVO-lidmaatschap ingediend. Beide landen zetten die stap omdat ze zich bedreigd voelen door Rusland. Alle 30 NAVO-landen moeten nu instemmen met de nieuwe leden. Momenteel ligt Turkije nog dwars over de toetreding.
  [naar artikel]
 17. Voor het eerst is meerderheid van Zweden en Finnen voorstander van NAVO-lidmaatschap (04/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Voor de eerste keer is een meerderheid van Zweden te vinden voor een Zweeds lidmaatschap van de NAVO. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van het onderzoeksbureau Demoskop. Ook in buurland Finland, dat een 1.300 kilometer lange grens deelt met Rusland, groeit het aantal voorstanders van een toetreding tot de alliantie.
  [naar artikel]
 18. Finland vraagt NAVO-lidmaatschap aan: “Dit is een historische dag” (15/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Finland wil lid worden van de NAVO. Het land zal het lidmaatschap van de militaire alliantie aanvragen. Dat hebben de Finse president Sauli Niinistö en regeringsleider Sanna Marin zondag in Helsinki bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 19. Turkije tegen NAVO-lidmaatschap Finland en Zweden: "Thuisbasis voor terroristische organisaties" (13/05/2022 - VRT NWS)
  Turkije is tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, de westerse militaire organisatie. Volgens president Erdogan zijn die landen een thuisbasis voor veel terroristen. Het is niet duidelijk of Turkije de toetreding ook daadwerkelijk zal blokkeren met zijn vetorecht.
  [naar artikel]
 20. Stoltenberg blijft optimistisch over NAVO-toetreding Finland en Zweden ondanks Turks verzet (01/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  NAVO-baas Jens Stoltenberg blijft optimistisch over een toekomstig Fins en Zweeds lidmaatschap bij de verdragsorganisatie, ondanks verzet uit Turkije. De komende dagen nodigt hij dan ook functionarissen uit die drie landen uit in Brussel, zo kondigde hij vandaag aan op een persconferentie in Washington, aan de zijde van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.
  [naar artikel]
 21. Amerikaanse president Biden wil Turkije F-16’s leveren na staken van verzet tegen NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland (30/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Als het aan de Amerikaanse president Joe Biden ligt, krijgt Turkije dan toch Amerikaanse F-16’s. Dat zei hij donderdag aan het einde van de NAVO-top in Madrid, waar grote tevredenheid heerst dat Turkije zijn verzet tegen de toetreding van Zweden en Finland heeft opgegeven.
  [naar artikel]
 22. Omstreden, en nog steeds geen uitgemaakte zaak: het NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden (19/09/2022 - Express)
  Donderdag moesten de Spaanse parlementsleden stemmen over de vraag of Zweden en Finland tot de NAVO mogen toetreden. Er werd een meerderheid bereikt voor de toetreding van de twee noordse landen tot de NAVO… maar allerminst dankzij de partijen die aan de macht zijn. Ook door de houding van Turkije blijft er onzekerheid over het […]
  [naar artikel]
 23. Voordat Zweden en Finland kunnen toetreden tot NAVO verwacht Turkije "geschreven antwoord" op eisenpakket (15/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije verwacht een "geschreven antwoord" van Finland en Zweden over de Turkse bezorgdheid van een mogelijk NAVO-lidmaatschap van beide landen. Dat zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.
  [naar artikel]
 24. Turkse president Erdogan dreigt opnieuw NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland te “bevriezen” (18/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw gedreigd om het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland te “bevriezen” als ze niet voldoen aan de maatregelen die Turkije hen oplegt. Tijdens de NAVO-top in Madrid eind juni riep Erdogan de twee landen op om “hun deel te doen” in de strijd tegen Koerdische organisaties in het noorden van Syrië, die hij van terrorisme beschuldigt.
  [naar artikel]
 25. Finse Defensiecommissie spreekt zich uit voor NAVO-lidmaatschap (10/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Finland moet het lidmaatschap van de NAVO aanvragen, vindt de commissie Defensie in het Finse parlement. NAVO-lidmaatschap zou het beste zijn voor de veiligheid van het Scandinavische land, besluiten de parlementsleden. De definitieve beslissing over een lidmaatschapsaanvraag wordt eind deze week verwacht.
  [naar artikel]
 26. Live - Turkije staakt verzet tegen NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland (28/06/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 27. Erdogan blokkeert NAVO-toetreding van Zweden en Finland: “Beide landen bieden onderdak aan PKK” (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije ziet een NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet zitten en zal het lidmaatschap dan ook niet goedkeuren. Dat laat president Recep Tayyip Erdogan weten. De beslissing van Turkije maakt de toetreding van de twee landen tot het militaire bondgenootschap onmogelijk aangezien alle lidstaten groen licht moeten geven.
  [naar artikel]
 28. Finland mag van Turkije toetreden tot de NAVO (maar Zweden nog niet)  (17/03/2023 - VRT NWS)
  Van Turkije mag Finland toetreden tot de westerse militaire verdragsorganisatie NAVO. Dat heeft Recep Tayyip Erdogan, de president van Turkije, aangekondigd. Zweden, dat ook wil toetreden tot de NAVO, mag dat van Turkije nog niet.
  [naar artikel]
 29. Zweden wil lidmaatschap NAVO aanvragen, ook Finland start procedure op (13/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Zweedse premier Magdalena Andersson (foto) wil in juni op de NAVO-top in Madrid lidmaatschap aanvragen van de westerse militaire alliantie. Dat schrijft de krant Svenska Dagbladet op basis van bronnen binnen Anderssons sociaaldemocratische partij. Ook Finland wil de procedure om toe te treden opstarten.
  [naar artikel]
 30. “Zweden en Finland hebben positieve stappen gezet voor hun NAVO-aanvraag”, zegt Turkije (30/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Zweden en Finland hebben “positieve stappen” gezet in de strijd tegen terrorisme, wat een voorwaarde van Turkije is om het NAVO-lidmaatschap van beide landen goed te keuren. Dat heeft Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu woensdag gezegd.
  [naar artikel]
 31. Parijs over NAVO-toetreding Finland en Zweden: "Turkije moet zijn keuzes maken” (26/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije moet "zijn keuzes maken" over het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland, op het gevaar af om vragen te doen ontstaan over zijn "gedrag" binnen de alliantie. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Catherine Colonna, in een interview met Journal du Dimanche.
  [naar artikel]
 32. Erdogan op de rem voor NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland (17/05/2022 - De Tijd)
  07:13 Turks president Recep Tayyip Erdogan wil Finland en Zweden niet bij de NAVO, zolang ze niet harder optreden tegen de Koerdische verzetsbewegingen. 'We zullen niet toegeven aan het lidmaatschap van zij...
  [naar artikel]
 33. Live - Turkije zal NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland niet goedkeuren, stelt president Erdogan (16/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 34. Fins parlement keurt NAVO-toetreding goed (01/03/2023 - De Tijd)
  09:09 Finland gooit zijn neutraliteit overboord en kiest resoluut voor het NAVO-lidmaatschap. Maar dan moeten Turkije en Hongarije hun verzet tegen de toetreding opgeven.
  [naar artikel]
 35. Turkije blokkeert nog steeds NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland: President Erdogan wil dat beide landen eerst “concrete stappen zetten” (09/11/2022 - Express)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat Zweden en Finland meer moeten doen om hem ervan te overtuigen dat beide landen kunnen toetreden tot de NAVO.  In het nieuws: Op een persconferentie met de Zweedse premier Ulf Kristersson verwelkomde Erdogan het recente besluit van Zweden om een wapenembargo tegen Turkije op te heffen. Echter […]
  [naar artikel]
 36. Finland wil op veiligheidsvlak nauwer samenwerken met VS: opmaat naar NAVO-lidmaatschap? (09/01/2023 - Express)
  Dat Finland de defensiebanden met de Verenigde Staten hoopt aan te halen, is al langer duidelijk. Het Noordse land wil namelijk een bilaterale veiligheids- en defensieovereenkomst met ’s werelds grootste economie ondertekenen. De weg naar het NAVO-lidmaatschap is echter nog lang. Het nieuws: Pekka Haavisto, de Finse minister van Buitenlandse Zaken, heeft nog eens de […]
  [naar artikel]
 37. Turkije gaat akkoord met toetreding Zweden en Finland tot de NAVO (28/06/2022 - Express)
  Turkije verzet zich niet langer tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Dat zeggen NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Finse president Niinisto. Zowel Stoltenberg als Niisto zeggen dat ’s werelds machtigste militaire alliantie een akkoord heeft bereikt om Zweden en Finland toe te laten, nadat de bezwaren van Turkije waren weggenomen. Verzet […]
  [naar artikel]
 38. Finland vraagt NAVO-lidmaatschap aan (15/05/2022 - De Tijd)
  13:58 Finland gaat een aanvraag indienen om lid te worden van de NAVO. Dat hebben de Finse premier Sanna Marin en Fins president Sauli Niinistö zondag bekendgemaakt op een persconferentie.
  [naar artikel]
 39. Finse parlement stemt in met toetreding tot NAVO (01/03/2023 - VRT NWS)
  Met een grote meerderheid heeft het Finse parlement toegestemd met de toetreding tot het Westerse militaire bondgenootschap NAVO. Daarmee is Finland weer een stap dichter bij het NAVO-lidmaatschap. Alle 30 NAVO-landen moeten instemmen met nieuwe leden. Alleen Turkije en Hongarije liggen nog dwars. Na maanden uitstel is het Hongaarse parlement begonnen aan het debat.
  [naar artikel]
 40. Finland en Zweden overwegen NAVO-lidmaatschap: hoe word je lid van het militaire bondgenootschap? (12/05/2022 - VRT NWS)
  Finland, maar ook Zweden, overwegen om lid te worden van de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap. Lid worden van de NAVO verloopt over het algemeen veel sneller dan bij de Europese Unie, al moet een land wel een aantal stappen zetten. Bij Finland en Zweden zou dat in principe vrij snel kunnen gaan. Hoe wordt een land lid van de NAVO?
  [naar artikel]
 41. Finland treedt toe tot NAVO na Turkse toezegging (31/03/2023 - Knack)
  Turkije heeft donderdag als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemden voor, meldde staatspersbureau Anadolu. Niets staat de Finse toetreding tot het bondgenootschap nu nog in de weg. De ratificatie van de Finse aanvraag was niet meer dan een formaliteit geworden nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding. Alle 276 aanwezige parlementsleden stemden donderdag voor de toetreding van het Noordse land.  Daarmee is Helsinki het 31e lid geworden van de alliantie, nadat 29 NAVO-landen al eerder hadden ingestemd met de toetreding. Maandag kwam ook Hongarije over de brug. Met Turkije is nu iedereen aan boord. Finland moet nu enkel nog de ‘akten van bekrachtiging’ naar Washington sturen, waar het verdrag van het bondgenootschap wordt bewaard. ‘Wordt NAVO-baas Jens Stoltenberg straks opgevolgd door een vrouw?’ Aanvankelijk had Finland gehoopt om samen met buurland Zweden lid te worden van de NAVO. Maar zowel Hongarije als Turkije weigeren voorlopig het Zweedse lidmaatschap te steunen. Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor een grote NAVO-top in Vilnius in juli van start gaat. Finland zweerde, net als Zweden, lang om zich niet aan te sluiten bij een militaire alliantie, maar veranderde van standpunt na de Russische invasie in Oekraïne. Finland deelt een grens van 1.300 kilometer met Rusland. Lidmaatschap van de NAVO betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen. The post Finland treedt toe tot NAVO na Turkse toezegging appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 42. NAVO-baas Stoltenberg begroet "constructieve gesprekken" over toetreding tussen Turkije, Zweden en Finland (20/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De gesprekken tussen Turkije, Finland en Zweden bij de NAVO om een oplossing te vinden voor de Turkse bezwaren tegen een toetreding van Finland en Zweden, zijn constructief verlopen en zullen voortgezet worden. Dat zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg in een persbericht.
  [naar artikel]
 43. Finland kan toetreden tot NAVO: eindelijk groen licht van Turkije (30/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije heeft donderdag als laatste lidstaat de toetreding van Finland tot de NAVO goedgekeurd. De meerderheid van de Turkse parlementsleden stemden voor, meldde staatspersbureau Anadolu. Niets staat de Finse toetreding tot het bondgenootschap nu nog in de weg.
  [naar artikel]
 44. Finland en Zweden op drempel van de NAVO. Hoe zal Poetin reageren? “Dit is hét moment” (14/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een Fins en Zweeds NAVO-lidmaatschap wordt met de dag waarschijnlijker. Een historische stap voor beide landen, ingegeven door de oorlog in Oekraïne. “Ruslands handen zijn gebonden in Oekraïne. Dit is het moment.”
  [naar artikel]
 45. Erdogan dreigt andermaal met blokkering van NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland (01/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije zal de NAVO-toetreding van Zweden en Finland niet ratificeren indien de twee Scandinavische landen hun beloftes niet houden. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd. “Zolang alle beloftes aan ons land niet gehouden worden, zullen wij ons principieel standpunt behouden”, zei de president in het parlement.
  [naar artikel]
 46. Zweden neemt afstand van Koerdische groepen om lidmaatschap NAVO veilig te stellen (06/11/2022 - De Tijd)
  23:10 In Zweden is de nieuwe centrumrechtse regering van plan afstand te nemen van enkele Koerdische groeperingen. Met de demarche hoopt Stockholm het Turkse verzet tegen Zweeds lidmaatschap van de NAVO te ...
  [naar artikel]
 47. LIVE. Zweedse regeringspartij komt met NAVO-standpunt, “Finland dient woensdag aanvraag voor lidmaatschap in” (15/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Zweedse sociaaldemocraten brengen vandaag hun standpunt naar buiten over een eventueel NAVO-lidmaatschap. Finland dient woensdag waarschijnlijk zijn aanvraag in om lid te worden van het militaire bondgenootschap. Voor toetreding van nieuwe leden moeten alle dertig NAVO-landen groen licht geven. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 48. Erdogan geeft fiat aan toetreding Finland tot NAVO (17/03/2023 - Knack)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal het Turkse parlement vragen om het proces op te starten voor de bekrachtiging van de toetredingsprotocollen, voor de toetreding van Finland tot de NAVO. Dat kondigde hij aan tijdens het officiële bezoek van de Finse president Sauli Niinistö aan Ankara. ‘We hebben beslist het toetredingsproces van Finland tot de NAVO in ons parlement op te starten’, verklaarde Erdogan. Hij zei ook te hopen dat de stemming over de kwestie zal voltooid zijn voor de Turkse parlementsverkiezingen van mei. Turkije heeft een ‘positieve aanpak’ voor de toetreding van Finland, aldus Erdogan, omdat dat land ‘oprechte en concrete’ maatregelen heeft genomen voor de strijd tegen terrorisme.Het Turkse parlement kan de Finse toetredingsprotocollen nog ratificeren tot midden april. Daarna worden de werkzaamheden gestopt voor de Turkse parlementsverkiezingen van 14 mei. De stemming zou een formaliteit moeten zijn.Van de dertig NAVO-landen ratificeerden tot dusver enkel Turkije en Hongarije de toetreding van Finland en Zweden nog niet. Beide Noordse landen dienden hun verzoek in mei vorig jaar samen in, maar het ziet er dus naar uit dat Finland als eerste zal kunnen toetreden. Ankara staat vooral een toetreding van Zweden in de weg. Turkije beschuldigt Stockholm ervan te passief te zijn tegenover de Koerdische ’terroristen’ die in Zweden verblijven en eist ook de uitlevering van enkele Koerden.Nu hij zal vragen om het ratificatieproces voor Finland op te starten, heft Erdogan op z’n minst gedeeltelijk zijn blokkade op. Over Zweden moet Turkije nog nadenken, zei Erdogan. President Niinistö bedankte Erdogan maar zei op een persconferentie dat het lidmaatschap van Finland ‘niet compleet is zonder Zweden’. Hongaars parlement stemt op 27 maart over Finland Het Hongaarse parlement stemt op 27 maart over de toetreding van Finland tot de NAVO. Dat heeft regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs bekendgemaakt. De Hongaarse regeringspartij Fidesz ‘steunt de toetreding van Finland tot de NAVO’, liet hij weten. ‘De stemming in het parlement zal plaatsvinden op 27 maart.’ Over Zweden, dat samen met Finland het NAVO-lidmaatschap heeft aangevraagd, zei hij niks. The post Erdogan geeft fiat aan toetreding Finland tot NAVO appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 49. Amerikaanse Senaat stemt in met Fins en Zweeds NAVO-lidmaatschap (04/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse Senaat heeft woensdag bijna unaniem ingestemd met de toetreding tot de NAVO van Finland en Zweden. 95 van de 100 Amerikaanse senatoren stemden voor, er was één tegenstem. Eerder hadden zowel Democraten als Republikeinen zich in een zelden vertoonde eensgezindheid uitgesproken voor de uitbreiding naar het noorden van de verdragsorganisatie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy