Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Nieuwsblad

Ze zijn gezond, maar ongeliefd: we eten te weinig peulvruchten

02/02/2023 - 11:21
"We eten met zijn allen veel te weinig peulvruchten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). "

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Meer dan 1 op de 4 Vlamingen eet te weinig peulvruchten: “De rol van peulvruchten in een gezond eetpatroon wordt nog te vaak onderschat” (18/09/2019 - Het Laatste Nieuws)

Kikkererwten, linzen, kidneybonen, witte bonen ... Meer dan 1 op de 4 Vlamingen slaagt er niet in om één soort, laat staan meerdere soorten... [naar artikel]


2. HERBEKIJK: Diëtist Michaël Sels neemt 7 tips voor gezond én milieubewust eten onder de loep  (04/05/2021 - VRT NWS)

Vier jaar nadat de voedingsdriehoek letterlijk ondersteboven werd gekeerd, stelt het Vlaams Instituut Gezond Leven zeven aanbevelingen voor die ons niet alleen gezonder moeten doen eten, maar ook garant staan voor een milieuverantwoord voedingspatroon. Zo moeten we bijvoorbeeld vaker kiezen voor kraanwater, peulvruchten en noten, en minder vlees eten. Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, legt in onze VRT NWS Live uit wat de aanbevelingen precies inhouden. [naar artikel]


3. Waarom té gezond eten ook ongezond kan zijn (10/06/2018 - De Morgen)

Is gezond eten een obsessie geworden? Ja, vrezen de experts. Want té gezond willen eten is allesbehalve gezond. Niet voor het lichaam en niet voor de geest. 'Ik heb liever dat mensen een chocoladewafel eten en ervan genieten, dan dat ze dat compenseren met een stapel rijstwafels.' [naar artikel]


4. Wil je vegetariër worden? Maak kennis met peulvruchten (13/03/2017 - Knack)

Organisaties zoals het Wereld Kanker Onderzoekfonds en de VN raden aan meer peulvruchten te eten, om zo het risico op kanker te verlagen. Nochtans staan ze zelden op het menu. [naar artikel]


5. Wat is een gezond en normaal eetpatroon? Dat is niet zo makkelijk te bepalen (24/09/2018 - Het Laatste Nieuws)

Eten en eetgewoonten zijn steeds meer onderwerp van heftig debat. Gezond eten wordt een filosofie, met voor- en tegenstanders. Maar wat gezond en... [naar artikel]


6. Meer peulvruchten, minder zout: dit zijn de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad (22/09/2016 - Het Laatste Nieuws)

De Hoge Gezondheidsraad stelt vandaag de zesde editie van haar voedingsaanbevelingen voor: richtlijnen van wat we zouden moeten eten om gezond te [naar artikel]


7. Wat is de link tussen voeding en een gezond brein op oudere leeftijd? “Ook te weinig drinken kan schadelijk zijn” (28/04/2023 - Het Laatste Nieuws)

Overal lezen we tips over hoe we gezond moeten eten om ons lichaam gezond te houden. Toch heeft die voeding ook een impact op ons brein. “Hoe gezond je eet, heeft een invloed op gezond ouder worden, zowel lichamelijk als mentaal", benadrukt topneuroloog Steven Laureys. Kan je jezelf slim eten? En zorgen superfoods ook voor een superbrein? Laureys licht toe hoe dat precies werkt, wat de vier geboden voor een gezond brein zijn én welke veertien voedingsmiddelen werken. [naar artikel]


8. Kinderen eten te weinig groenten en fruit. Tien tips. (25/09/2018 - VRT NWS)

Ook dit schooljaar is het dé uitdaging om zoveel mogelijk kinderen gezond te laten eten. De campagne ‘Oog voor lekkers’ wil ouders en scholen hierbij helpen, door een gezond tussendoortje aan te bieden. Want Vlaamse kinderen en jongeren eten die onvoldoende. Tien tips om uw kind groeten en fruit te laten eten. [naar artikel]


9. Kant-en-klare maaltijden over het algemeen gezond, maar u eet ze het best niet elke dag (05/12/2018 - VRT NWS)

Ze hebben niet altijd een even goede reputatie, maar de kwaliteit van de kant-en-klaarmaaltijden in onze supermarkten lijkt nog redelijk mee te vallen. Ons magazine "Over eten" en het Vlaams Instituut Gezond Leven hebben 100 kant-en-klaarmaaltijden getest, en twee derde daarvan was redelijk gezond. Toch eten we maar beter niet elke dag zulke maaltijden, benadrukt Gezond Leven, want ze bevatten doorgaans te weinig groenten. [naar artikel]


10. Hoe (on)gezond is het echt om tussendoortjes te eten? (18/11/2017 - Het Laatste Nieuws)

Drie maaltijden per dag en twee gezonde tussendoortjes, klinkt vaak het advies voor wie gezond wil eten. Maar wat is een gezond tussendoortje, en... [naar artikel]


11. Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet. Het kan echt (27/06/2020 - De Morgen)

Met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking zichzelf gezond(er) eten. Hoewel dat al geruime tijd bekend is, is er in de gezondheidszorg nog weinig oog voor. Hoe komt dat? [naar artikel]


12. Gezond eten volgens de voedingsdriehoek (14/04/2023 - Gezond.be)

Tussen al het diëten door vergeten we wel eens dat er simpelere manieren zijn om gezond te eten. De voedingsdriehoek is een handige tool die duidelijk weergeeft wat de do’s en don’ts zijn als het om gezonde voeding gaat. De driehoek wordt uitvoerig besproken in een aflevering van de podcast ‘Wat ligt er op uw […] Het bericht Gezond eten volgens de voedingsdriehoek verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]


13. De nieuwste inzichten over gezond eten: “Eet niets wat je grootmoeder niet herkend zou hebben” (30/09/2019 - Het Laatste Nieuws)

Elke dag gezond eten. Voor onze grootouders leek het simpel. Maar weet jij nog wat je beter wel of niet kan eten? Zonder diploma biochemie is het... [naar artikel]


14. 21 dagen gezond: diëtiste Sanne toont aan waarom gezond eten niet duur hoeft te zijn (11/01/2019 - Het Laatste Nieuws)

21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha advies om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 1: gezond eten lijkt duur, maar... [naar artikel]


15. “Gezond eten kan je brein tot 7 jaar jonger maken”: neuroloog tipt welke voeding (niet) helpt om gezond oud te worden (28/04/2023 - Het Laatste Nieuws)

Overal lezen we tips over hoe we gezond moeten eten om ons lichaam gezond te houden. Toch heeft die voeding ook een impact op ons brein. “Hoe gezond je eet, heeft een invloed op gezond ouder worden, zowel lichamelijk als mentaal", benadrukt topneuroloog Steven Laureys. Kan je jezelf slim eten? En zorgen superfoods ook voor een superbrein? Laureys licht toe hoe dat precies werkt, wat de vier geboden voor een gezond brein zijn én welke veertien voedingsmiddelen werken. [naar artikel]


16. “Gezond leven is meer dan evenwichtig eten” (09/02/2018 - Het Belang van Limburg)

Genoeg slapen, gezond eten, in beweging blijven en op tijd de nodige ontspanning inlassen. Gezond leven maakt het een student gemakkelijker om goed te studeren. “Maar het is belangrijk om onder gezond leven meer te verstaan dan dat”, zegt Eva Hendrickx, van de dienst studentenvoorzieningen van de UCLL. “Ook geestelijke gezondheid en goed in je vel zitten spelen een grote rol.” [naar artikel]


17. "Gezond eten wordt een obsessie". Voedingsdeskundigen trekken aan de alarmbel. (08/06/2018 - Het Belang van Limburg)

"We eten te veel met ons hoofd omdat onze buik vol angsten zit", schrijft Le Soir. Gezond eten zit in de lift, maar we moeten opletten dat we het niet te goed willen doen allemaal. [naar artikel]


18. Maar 1 op de 3 Vlamingen eet graag peulvruchten, terwijl ze net goed voor je zijn: voedingsdeskundige geeft tips én een recept om ze toch lekker klaar te maken (10/02/2023 - Het Laatste Nieuws)

Kikkererwten, linzen, witte bonen: peulvruchten zijn al jaren aan een opmars bezig, mede door hun positieve effecten op de gezondheid. Nochtans is amper 31 procent van de Vlamingen volgens een enquête van VLAM overtuigd van de peulvrucht. “Er bestaan veel misverstanden over”, vertelt voedingsdeskundige Jolien Jonckheere. Ze beantwoordt acht belangrijke vragen over peulvruchten, geeft vier tips om ermee te koken én deelt een recept dat zowel vlees als peulvruchten bevat. [naar artikel]


19. De grootste fouten die je maakt als je gezond wilt eten (29/11/2018 - Het Laatste Nieuws)

Gezond eten kan lastig zijn. Je doet zo je best, maar er zijn klassieke fouten die veel mensen maken. Diëtist Anneleen Visser vertelt. [naar artikel]


20. “Gezond eten kan je brein tot 7 jaar jonger maken”: neuroloog tipt welke voeding helpt om gezond oud te worden en welke net niet (23/08/2022 - Het Laatste Nieuws)

Het internet staat vol voedingstips om je brein scherp te houden. Maar kan je jezelf slim eten? En zorgen superfoods ook voor een superbrein? “Hoe gezond je eet, heeft een invloed op gezond ouder worden, zowel lichamelijk als mentaal", benadrukt topneuroloog Steven Laureys. Hij licht toe welke voeding je precies moet eten om te genieten van een heilzaam effect en wat je best laat. [naar artikel]


21. Hoe je toch gezond kunt eten als je blut bent (08/07/2017 - Het Laatste Nieuws)

Iedereen weet dat gezond eten belangrijk is, maar aan het einde van de maand avocado's en gojibessen kopen lukt helaas niet altijd meer. Pizza's [naar artikel]


22. Minder vlees, meer peulvruchten, meer groenten en fruit: kan dit dieet ons en onze planeet redden? (17/01/2019 - VRT NWS)

Minder vlees en vis, meer noten, meer peulvruchten, en meer groenten en fruit. Een team internationale wetenschappers zocht in opdracht van The Lancet naar een consensus over een voedingspatroon dat zowel gezond als duurzaam is. Met andere woorden, dat niet alleen de gezondheid van ons, maar ook die van onze planeet respecteert. Vandaag stellen ze hun bevindingen voor. Enkele vragen en antwoorden. [naar artikel]


23. Wat leert de natuur ons over gezond eten? 'Luister naar je 5 soorten eetlust' (11/08/2020 - Knack)

Dieren weten perfect wat ze moeten eten om gezond te zijn. Ze weten ook precies wanner ze moeten stoppen met eten. Hoe is het bij de mens zo mis kunnen gaan? [naar artikel]


24. “Peulvruchten kunnen kans op hart- en vaatziekten verminderen”: is de ene soort gezonder dan de andere? En hoe maak je ze best klaar? (10/02/2023 - Het Laatste Nieuws)

Kikkererwten, linzen, witte bonen: peulvruchten zijn al jaren aan een opmars bezig, mede door hun positieve effecten op de gezondheid. Nochtans is amper 31 procent van de Vlamingen volgens een enquête van VLAM overtuigd van de peulvrucht. “Er bestaan veel misverstanden over”, vertelt voedingsdeskundige Jolien Jonckheere. Ze beantwoordt acht belangrijke vragen over peulvruchten, geeft vier tips om ermee te koken én deelt een recept dat zowel vlees als peulvruchten bevat. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!