De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Pensioenhervorming in Frankrijk: Macron ontketent hevige klassenstrijd

De Wereld Morgen

17/03/2023 - 17:08

Volledig geïsoleerd heeft Macron ervoor gekozen om de pensioenhervorming door te voeren door het parlement buiten spel te zetten. Of hij daarmee zijn slag zal thuishalen is maar zeer de vraag. Links en de vakbonden zullen alles uit de kast halen om deze wet ongedaan te maken. Het wordt nog een hete lente in Frankrijk. The post Pensioenhervorming in Frankrijk: Macron ontketent hevige klassenstrijd appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Algemene staking Frankrijk: president Macron wil doorgaan met pensioenhervorming (05/12/2019 - Knack)
  In Frankrijk is donderdag een algemene staking aan de gang tegen de pensioenhervorming van president Macron, maar die wil momenteel niet van zijn plan afstappen.
  [naar artikel]
 2. Macron houdt maandag televisietoespraak over pensioenhervorming Frankrijk (15/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Na de officiële afkondiging van de omstreden pensioenhervorming zal de Franse president Emmanuel Macron maandagavond een televisietoespraak houden. Dat heeft het Elyséé meegedeeld.
  [naar artikel]
 3. Opnieuw stakingen en protesten in Frankrijk tegen pensioenhervorming (23/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  In Frankrijk wordt donderdag opnieuw gestaakt en geprotesteerd tegen de omstreden pensioenhervorming. Ondanks een poging van president Emmanuel Macron om de onvrede te bedaren, zijn in verschillende steden opnieuw duizenden mensen op straat gekomen.
  [naar artikel]
 4. Familielid van Brigitte Macron in elkaar geslagen bij protest tegen Franse pensioenhervorming (16/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In Frankrijk is maandagavond een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van de Franse president, in elkaar geslagen. Dat gebeurde in de stad Amiens tijdens een protestactie tegen de Franse pensioenhervorming. Het slachtoffer (30) zou zwaar toegetakeld zijn. De politie heeft acht mensen aangehouden.
  [naar artikel]
 5. Spoorstaking in Frankrijk gaat 29e dag in en breekt lengterecord (02/01/2020 - VRT NWS)
  In Frankrijk gaat de 29ste dag in van de staking bij het spoor. Dat is daarmee de langste spoorstaking ooit in Frankrijk. In de winter van 1986 en 87 was er een spoorstaking die 28 dagen geduurd heeft. Het personeel bij de Franse spoorwegen protesteert tegen de pensioenhervorming van de Franse president Macron, en wil doorgaan met staken tot die zijn plannen weer intrekt. Maar dat is Macron voorlopig niet van plan.
  [naar artikel]
 6. Macron kondigt omstreden pensioenhervorming af (15/04/2023 - De Tijd)
  14:12 Na positief advies van de Grondwettelijke Raad heeft Emmanuel Macron zijn omstreden pensioenhervorming, inclusief verhoging van de pensioenleeftijd, razendsnel ondertekend. Zo hoopt de verzwakte presi...
  [naar artikel]
 7. Macron verdedigt pensioenhervorming: 'Dit is een noodzaak' (22/03/2023 - De Tijd)
  14:11 Na weken zwijgen zocht de Franse president Emmanuel Macron de schijnwerpers op om zijn pensioenhervorming te verdedigen. 'Deze hervorming is geen plezier of een luxe, maar een noodzaak. We kunnen ons ...
  [naar artikel]
 8. Macron begint aan ultieme lakmoesproef: de pensioenhervorming (17/07/2019 - De Tijd)
  17:32 In Frankrijk wordt donderdag het nieuwe ‘universele’ pensioenstelsel voorgesteld. Daarmee ligt het meest explosieve dossier voor president Macron op tafel. De vakbonden roeren zich al.
  [naar artikel]
 9. Frankrijk gaat plat tijdens zesde actiedag tegen pensioenhervorming  (07/03/2023 - VRT NWS)
  De Fransen voeren voor de zesde keer massaal protest tegen de geplande pensioenhervorming van de regering-Macron. "Het land platleggen", is het doel van de Franse vakbonden, vertelt Frankrijk-correspondent Frank Renout in "De ochtend" op Radio 1. Het is nog niet duidelijk hoelang de acties zullen doorgaan.
  [naar artikel]
 10. Fransen blijven protesteren tegen pensioenhervorming: "De wet is aangenomen, maar nog niet verteerd" (01/05/2023 - VRT NWS)
  In Frankrijk staat 1 mei in teken van het protest tegen de pensioenhervorming van de regering. Hoewel de wet al is aangenomen, hopen de bonden nog altijd dat president Macron onder druk van de straat de hele zaak zal heroverwegen. In Parijs trekken de 8 belangrijkste vakbonden samen de straat op. Over heel Frankrijk worden honderdduizenden betogers verwacht.
  [naar artikel]
 11. Frankrijk zet zich schrap voor tiende stakingsdag, toch plooit Macron (voorlopig) niet  (28/03/2023 - VRT NWS)
  In Frankrijk wordt voor de tiende dag op rij geprotesteerd tegen de pensioenhervorming van de Franse president Emmanuel Macron. Er worden over het hele land protesten verwacht, bijna 13.000 veiligheidstroepen worden gemobiliseerd om de demonstraties in goede banen te leiden. Toch levert president Macron voorlopig niet in en houdt hij vast aan zijn hervorming.
  [naar artikel]
 12. Enthousiasme voor protest tegen pensioenhervorming taant in Frankrijk (29/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  In verschillende Franse steden zijn woensdag opnieuw duizenden mensen op straat gekomen tegen de pensioenhervorming die de regering van president Emmanuel Macron wil doorvoeren. Die regering lanceerde vorige week wel al de wet voor de pensioenhervorming. Volgens een telling van de Franse autoriteiten was woensdagmiddag 0,58 pct van de ambtenaren aan het staken, tegenover 4,42 pct op de vorige actiedag, 24 januari. Toen telde Binnenlandse Zaken 249.000 betogers.
  [naar artikel]
 13. De Grondwettelijke Raad keurt Franse pensioenhervorming goed (14/04/2023 - Express)
  De Franse Grondwettelijke Raad heeft het licht op groen gezet voor de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. In het nieuws: de Grondwettelijke Raad van Frankrijk heeft de belangrijkste onderdelen van de pensioenhervorming goedgekeurd, waaronder de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Enkele elementen, waaronder enkele initiatieven om oudere werknemers aan het werk […]
  [naar artikel]
 14. Valt Frankrijk opnieuw weken stil? Fransen massaal op straat voor pensioenen, Macron trekt zich er weinig van aan (05/12/2019 - Gazet van Antwerpen)
  In heel Frankrijk wordt vandaag actie gevoerd tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron en tegen zijn economisch beleid in het algemeen. Niet alleen in Parijs maar ook in andere steden zijn er in totaal 245 manifestaties. Honderdduizenden mensen kwamen op straat, maar Macron en zijn regering blijven erbij dat de economische en pensioenhervormingen nodig zijn.
  [naar artikel]
 15. Cruciale dag voor pensioenhervorming in Frankrijk: Macron ontbiedt chefs van meerderheid op Elysée voor overleg (16/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdagmorgen de chefs van zijn meerderheid ontboden op het Elysée voor overleg, bij het begin van een beslissende en onzekere dag voor zijn pensioenhervorming. De twee kamers van het Franse parlement stemmen in principe donderdag over de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar.
  [naar artikel]
 16. Stroompanne bij 35.000 Franse gezinnen na vernieling verdeelstation door vakbondsleden uit protest tegen pensioenhervorming (21/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Uit protest tegen de pensioenhervorming door de regering-Macron in Frankrijk werd ten zuiden van Parijs schade aangericht aan een verdeelstation...
  [naar artikel]
 17. Vakbonden roepen op tot nieuwe protesten in Frankrijk, vooral donderdag belooft pittig te worden (18/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In Frankrijk zullen er dit weekend “lokale bijeenkomsten” zijn om het protest tegen de omstreden pensioenhervorming voort te zetten. De vakbonden riepen op tot nieuwe protesten nadat de Franse ministerraad het licht op groen gezet had voor de activering van grondwetsartikel 49.3. President Emmanuel Macron en zijn regering kunnen via dat artikel een parlementaire stemming over de pensioenhervorming omzeilen.
  [naar artikel]
 18. Fransen betogen tegen geplande pensioenhervorming: Politie zet traangas in tegen betogers in Nantes (05/12/2019 - VRT NWS)
  In heel Frankrijk wordt vanmiddag betoogd tegen de pensioenhervorming die president Emmanuel Macron wil doorvoeren. In Nantes, in het zuidwesten van het land, is het al tot onlusten gekomen tussen de betogers en de politie.
  [naar artikel]
 19. Macron ziet af van presidentieel pensioen (22/12/2019 - De Morgen)
  De Franse president Emmanuel Macron heeft afstand gedaan van het pensioen dat hij in de toekomst zou krijgen als voormalig staatshoofd van Frankrijk. Dat heeft het Elysée zaterdag laten weten. In het land wordt al weken betoogd en gestaakt tegen de pensioenhervorming van de regering.
  [naar artikel]
 20. Terwijl Frankrijk brandt na controversiële pensioenhervorming: ‘De rellen kunnen goed uitdraaien voor Macron’ (24/03/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 21. Algemene staking Frankrijk: meer dan 800.000 man op straat, vakbonden spreken van 1,5 miljoen (05/12/2019 - Knack)
  In Frankrijk is donderdag een algemene staking aan de gang tegen de pensioenhervorming van president Macron, maar die wil momenteel niet van zijn plan afstappen.
  [naar artikel]
 22. Algemene staking Frankrijk – Macron doet afstand van pensioen als president (22/12/2019 - Metro)
  De Franse president Emmanuel Macron heeft afstand gedaan van het pensioen dat hij zou krijgen in de toekomst als voormalig staatshoofd van Frankrijk. Dat heeft het Elysée zaterdag laten weten. In het land wordt al weken betoogd en gestaakt tegen de pensioenhervorming van de regering. Het pensioen van een voormalig president bedraagt maandelijks 6.220 euro bruto. Volgens een wet van 1955 hebben de leeftijd van de ex-president, de lengte van zijn ambtstermijn of een inkomensgrens geen effect op dat bedrag. Macron besloot om zelf afstand te doen van die wet, maar er ook voor te zorgen dat die niet langer geldt voor toekomstige presidenten. In plaats daarvan zal ook voor hen de pensioenhervorming gelden. De overheid wil de pensioengerechtigde leeftijd verhogen naar 64 vanaf 2027, om het systeem financieel in evenwicht te brengen. Werknemers die met pensioen gaan vóór deze leeftijd, krijgen minder pensioenuitkering, zij die later vertrekken ontvangen een “bonus”. Met de pensioenhervorming wil Macron af van de huidige 42 verschillende pensioenstelsels in Frankrijk. De regering wil naar één uniform systeem met punten en mensen ook aanzetten om langer te werken. Het systeem is volgens de regering ook rechtvaardiger, maar tegenstanders vrezen vooral lagere uitkeringen. Macron, die zaterdag 42 werd en wiens ambtstermijn loopt tot 2022, heeft ook besloten om in de toekomst niet in de Franse Constitutionele Raad te zetelen. De voormalige presidenten zijn levenslang lid van die raad en krijgen daarvoor een vergoeding van 13.500 euro per maand. In het land vinden al wekenlang stakingen en betogingen plaats tegen een pensioenhervorming. Zaterdag, op de zeventiende dag van de protesten, riep Macron op tot een “wapenstilstand”. Bron: Belga   Het bericht Algemene staking Frankrijk – Macron doet afstand van pensioen als president verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Algemene staking Frankrijk: meer dan 180.000 man op straat in verschillende kleine Franse steden (05/12/2019 - Knack)
  In Frankrijk is donderdag een algemene staking aan de gang tegen de pensioenhervorming van president Macron, maar die wil momenteel niet van zijn plan afstappen.
  [naar artikel]
 24. Spannende dag in Frankrijk: parlement stemt over gecontesteerde pensioenhervorming (16/03/2023 - VRT NWS)
  Frankrijk staat voor een beslissende dag. Vandaag stemmen de beide kamers van het parlement, de Senaat en de Assemblée Nationale, over de geplande pensioenhervorming van de regering van president Emmanuel Macron. De Senaat heeft het voorstel vanmorgen goedgekeurd, maar echt spannend wordt het deze namiddag in de Assemblée Nationale, waar de regering geen meerderheid heeft. Of drukt de regering haar plan door zónder stemming?
  [naar artikel]
 25. Frans lagerhuis neemt controversiële pensioenhervorming aan (04/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De controversiële pensioenhervorming van de Franse president Emmanuel Macron is deze nacht in een eerste lezing aangenomen in het Assemblée...
  [naar artikel]
 26. Franse president Macron wil omstreden pensioenhervorming "tegen einde van het jaar" doorvoeren (22/03/2023 - VRT NWS)
  De Franse president Emmanuel Macron heeft hard uitgehaald naar de gewelddadige demonstraties die op verschillende plaatsen in het land gehouden werden. Dat deed hij tijdens een televisie-interview, het eerste sinds het doorvoeren van de omstreden pensioenhervorming. Macron hoopt met het interview om de woedende massa tot bedaren te brengen. "Denkt u dat ik dit gewild heb? Neen", klinkt het bij de president.
  [naar artikel]
 27. Macron doet afstand van pensioen als president (22/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Franse president Emmanuel Macron heeft afstand gedaan van het pensioen dat hij zou krijgen in de toekomst als voormalig staatshoofd van Frankrijk. Dat heeft het Elysée zaterdag laten weten. In het land wordt al weken betoogd en gestaakt tegen de pensioenhervorming van de regering.
  [naar artikel]
 28. Macron doet afstand van pensioen als president (22/12/2019 - Knack)
  De Franse president Emmanuel Macron heeft afstand gedaan van het pensioen dat hij zou krijgen in de toekomst als voormalig staatshoofd van Frankrijk. Dat heeft het Elysée zaterdag laten weten. In het land wordt al weken betoogd en gestaakt tegen de pensioenhervorming van de regering.
  [naar artikel]
 29. Nieuwe zware rellen bij massaprotest tegen pensioenhervormingen in Frankrijk (01/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  In Frankrijk hebben maandag, op de Dag van de Arbeid, honderdduizenden mensen gedemonstreerd tegen de omstreden pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. In verschillende steden kwam het daarbij tot rellen en werden betogers gearresteerd. Een agent raakte zwaargewond.
  [naar artikel]
 30. Franse Grondwettelijke Raad houdt pensioenhervorming grotendeels overeind: Macron mag pensioenleeftijd verhogen van 62 naar 64 jaar  (14/04/2023 - VRT NWS)
  De omstreden pensioenhervorming in Frankrijk is wettelijk. Dat heeft de Franse Grondwettelijke Raad beslist. De pensioenleeftijd kan dus opgetrokken worden van 62 naar 64 jaar. De Raad verwerpt daarnaast de vraag om een referendum. Er wordt verwacht dat de uitspraak tot grimmige betogingen zal leiden.
  [naar artikel]
 31. Grondwettelijke Raad zet licht op groen voor grootste deel van pensioenhervorming in Frankrijk (14/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse Grondwettelijke Raad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de essentie van de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. Vakbonden en oppositie lopen al maanden storm tegen deze hervorming, die de pensioenleeftijd op 64 legt in plaats van 62 nu. Die hervorming is niet in strijd met de grondwet, oordeelt de Raad.
  [naar artikel]
 32. PS houdt vast aan klassenstrijd (26/11/2017 - Knack)
  De Parti Socialiste (PS) houdt zondag een ideologisch congres, waarbij het concept van de 'klassenstrijd' gehandhaaft blijft.
  [naar artikel]
 33. Opnieuw rellen in Frankrijk na groen licht van Grondwettelijke Raad voor grootste deel van pensioenhervorming (14/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In tal van Franse steden zijn rellen uitgebroken nadat de Grondwettelijke Raad groen licht gaf voor de pensioenhervorming van de regering van president Emmanuel Macron. Net als de afgelopen dagen en weken protesteren veel mensen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Confrontaties met de politie bleven wederom niet uit.
  [naar artikel]
 34. Nieuwe crisisvergadering in Elysée over omstreden pensioenhervorming Macron (16/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In het Elysée is een nieuwe crisisvergadering gestart, minder dan een uur voor de finale zitting in de Assemblée Nationale over de omstreden pensioenhervorming van de Franse president Emmanuel Macron. Dat heeft het Franse persbureau AFP vastgesteld.
  [naar artikel]
 35. Macron verlengt quarantaine Frankrijk tot 11 mei (13/04/2020 - Express)
  Frans president verlengt de beperkende maatregelen in Frankrijk tot 11 mei. Dat maakte hij bekend in een televisietoespraak. Macron sprak... The post Macron verlengt quarantaine Frankrijk tot 11 mei appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 36. Algemene staking Frankrijk – Nieuwe dag van mobilisatie tegen Franse pensioenhervorming op 6 februari (30/01/2020 - Metro)
  De Franse vakbonden en andere organisaties die actievoeren tegen de pensioenhervorming van de regering hebben opgeroepen tot een nieuwe algemene mobilisatie op 6 februari. Dat hebben ze woensdagavond in een communiqué laten weten. Bedoeling is dat er opnieuw wordt gestaakt en gemanifesteerd. In verschillende Franse steden kwamen woensdag opnieuw duizenden mensen op straat tegen de pensioenhervorming die de regering van president Emmanuel Macron wil doorvoeren. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werden ruim 108.000 manifestanten geteld. Het ging om de achtste dag van acties sinds de vakbonden begin december voor het eerst op straat kwamen tegen de aangekondigde hervormingen. Volgens een telling van de Franse autoriteiten was woensdagmiddag 0,58 pct van de ambtenaren aan het staken, tegenover 4,42 pct op de vorige actiedag, 24 januari. Toen telde Binnenlandse Zaken 249.000 betogers. De regering lanceerde vorige week wel al de wet voor de pensioenhervorming. Donderdag houden vakbonden en regering nieuw overleg, over hoe de pensioenhervorming gefinancierd moet worden. Bron: Belga   Het bericht Algemene staking Frankrijk – Nieuwe dag van mobilisatie tegen Franse pensioenhervorming op 6 februari verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Pensioenhervorming in Frankrijk: al voor de 13de dag hinder door algemene staking (17/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  De geplande pensioenhervorming zorgt in Frankrijk, voor de dertiende dag al, voor hinder. De vakbonden hebben opgeroepen om dinsdag massaal op straat te komen.
  [naar artikel]
 38. Drie redders op zee gedood bij storm in Frankrijk, president Macron verleent hen het "Légion d'Honneur" (08/06/2019 - VRT NWS)
  Vannacht zijn drie mensen omgekomen toen hun vaartuig kapseisde voor de kust van Sables-d'Olonne in het westen van Frankrijk en dat in een hevige storm. De drie waren samen met enkele geredde collega's uitgevaren om een visser in nood bij te staan. Ze krijgen postuum de hoogste onderscheiding van president Macron. 
  [naar artikel]
 39. Macron en Le Pen spreken een laatste keer hun aanhangers toe (05/05/2017 - De Redactie)
  In Frankrijk hebben Marine Le Pen en Emmanuel Macron hun laatste verkiezingsbijeenkomst gehouden. Le Pen koos voor een Ennemain, een klein dorpje in Noord-Frankrijk. Macron trok naar Albi.
  [naar artikel]
 40. Volgende week protest tegen pensioenhervorming in Frankrijk: dinsdag gevolgen voor Thalys en Eurostar (05/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In het kader van het protest tegen de Franse pensioenhervorming, zijn er vanaf zondagavond acties mogelijk in de transportsector in Frankrijk. De vakbonden FNTL en FO/UNCP hebben in een persbericht de vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om vanaf 22 uur het werk neer te leggen. Het treinverkeer in Frankrijk zal dinsdag zwaar verstoord zijn als gevolg van vakbondsacties tegen de pensioenhervorming. Volgens vakbonden is dit nog maar “een opwarmertje” naar het begin van een nieuwe golf stakingen om te protesteren tegen de pensioenhervormingen van de overheid.
  [naar artikel]
 41. Frankrijk maakt de balans op na de hevige rellen: is Macron in staat de spiraal van geweld te doorbreken? (05/07/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 42. Macron riskeert volkswoede met controversiële pensioenmove (16/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  De Franse regering omzeilt de stemming over de omstreden pensioenhervorming en drukt die door via een bijzonder artikel uit de grondwet. Frankrijk staat politieke en sociale onzekerheid te wachten.
  [naar artikel]
 43. Waarom is een pensioenhervorming zo delicaat in Frankrijk? Hoe moet het nu verder? (17/03/2023 - VRT NWS)
  Op verschillende plaatsen in Frankrijk komen mensen op straat tegen de omstreden pensioenhervorming die de regering, zonder stemming in het parlement, doorvoerde. Een van de speerpunten van die hervorming: de pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 62 naar 64 jaar. Waarom zorgt die verandering voor zoveel woede? En hoe zit dat bij ons?
  [naar artikel]
 44. Ophef rond Macron die “luxehorloge van 80.000 euro” droeg tijdens interview over pensioenhervorming: “Deze man is een grap” (24/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron heeft deze week zijn omstreden pensioenhervorming voor de eerste keer verdedigd. Hij slaagde er echter niet in de kritiek te temperen, integendeel. Al dagen circuleren er beelden van Macron die tijdens het interview een “luxehorloge van 80.000 euro” droeg. De kritiek op sociale media is niet mals, maar wat is er waar van het verhaal?
  [naar artikel]
 45. KIJK. Betogers steken favoriete restaurant van president Macron in brand tijdens aanhoudende protesten tegen pensioenhervorming (07/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In Frankrijk zijn op de elfde dag van nationaal protest tegen de verhoging van de pensioenleeftijd vernielingen aangericht. In de hoofdstad staken de betogers het bekende restaurant ‘La Rotonde’ in brand. Dat is het restaurant waar Macron in 2017 zijn verkiezingsoverwinning vierde.
  [naar artikel]
 46. Opnieuw stakingen en protesten in Frankrijk: duizenden mensen op straat (23/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In Frankrijk wordt donderdag opnieuw gestaakt en geprotesteerd tegen de omstreden pensioenhervorming. Ondanks een poging van president Emmanuel Macron om de onvrede te bedaren, zijn in verschillende steden opnieuw duizenden mensen op straat gekomen.
  [naar artikel]
 47. Verkeerschaos in omgeving Parijs door staking (09/12/2019 - Metro)
  De aanhoudende staking tegen de pensioenhervorming in Frankrijk heeft in de omgeving van Parijs ook vandaag honderden kilometers file veroorzaakt. Rond 8 uur ’s morgens stond er 600 kilometer file, zegt verkeersdienst Sytadin. Normaal is dat de helft. Ook vandaag zijn er stakingen in de Parijse metro en de voorstadstreinen. Het is al de vijfde dag op rij dat er grote hinder is voor het openbaar vervoer. Ook het internationale verkeer is beperkt. Volgens de Franse spoorwegmaatschappij SNCF rijdt slechts een vijfde van de TGV’s of hogesnelheidstreinen. De komende dagen is weinig beterschap in zicht. De staking is gericht tegen de pensioenhervorming van de centrumregering van de Franse president Emmanuel Macron. Voor morgen hebben de vakbonden opgeroepen tot nieuw massaprotest. Woensdag wil premier Edouard Philippe de plannen gedetailleerd voorstellen. De pensioenhervorming is een van de prioritaire projecten van Macron. Bron: Belga   Het bericht Verkeerschaos in omgeving Parijs door staking verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Frankrijk maakt zich op voor week vol protest tegen pensioenhervorming: dinsdag gevolgen voor Thalys en Eurostar (05/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In het kader van het protest tegen de Franse pensioenhervorming, zijn er vanaf zondagavond acties mogelijk in de transportsector in Frankrijk. De vakbonden FNTL en FO/UNCP hebben in een persbericht de vrachtwagenchauffeurs opgeroepen om vanaf 22 uur het werk neer te leggen. Het treinverkeer in Frankrijk zal dinsdag zwaar verstoord zijn als gevolg van vakbondsacties tegen de pensioenhervorming. Volgens vakbonden is dit nog maar “een opwarmertje” naar het begin van een nieuwe golf stakingen om te protesteren tegen de pensioenhervormingen van de overheid.
  [naar artikel]
 49. Macron benadrukt dat pensioenhervorming “noodzakelijk” was, maar zegt “woede” te hebben gehoord (17/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron betreurt dat er geen consensus is gevonden met de sociale partners en zegt dat hij de "woede" van de Fransen over de pensioenhervorming heeft gehoord. Dat verklaarde hij maandagavond in een televisietoespraak. De hervorming was "noodzakelijk", benadrukte hij nog eens.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy