De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Journalistiek als tegengif voor islamofobie

Apache

25/05/2023 - 06:13

Hoe valt de extreemrechtse haatspraak tegen moslims te counteren?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Moslims vrezen islamofobie na winst Boris Johnson: “Er is angst in heel het land” (13/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Muslim Council of Britain, de grootste moslimgroep in Groot-Brittannië, vreest voor toenemende islamofobie na de grote overwinning van de...
  [naar artikel]
 2. Mobilisering tegen racisme zondag voor justitiepaleis in Brussel (07/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Collectief tegen Islamofobie in België (CTIB) lanceerde vandaag de eerste 'Brusselse actieweek tegen haat en islamofobie'. Het (Franstalige)...
  [naar artikel]
 3. Wetenschap is tegengif voor CO-vergiftiging op het spoor (08/12/2016 - De Redactie)
  Amerikaanse wetenschappers hebben een proteïne ontwikkeld die bijzonder effectief blijkt in de behandeling van muizen met een CO-vergiftiging. Mogelijk is dit een eerste stap om een tegengif voor deze stille doder te vinden.
  [naar artikel]
 4. De journalistiek, uw dienaar? (26/05/2021 - Apache)
  Studenten van de opleiding Journalistiek van de Erasmushogeschool ging in gesprek met 26 sleutelfiguren binnen het werkveld en de universiteiten, en stootte op een belangrijke bezorgdheid die het domein van de journalistiek overstijgt.
  [naar artikel]
 5. Turkije komt islamofobie onderzoeken (08/01/2018 - Knack)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie, schrijven Mediahuis-kranten maandag.
  [naar artikel]
 6. Islamitische landen bezorgd over toenemende islamofobie wereldwijd (01/06/2019 - De Morgen)
  In haar slotverklaring van de top in Mekka zegt de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) zaterdag zich zorgen te maken over de toenemende islamofobie in vele delen van de wereld.
  [naar artikel]
 7. Islamofobie wakkert terrorisme aan, zegt hoofd van VN (12/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan, meent de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 8. “Nieuwste voorbeeld van groeiende islamofobie” (15/03/2019 - Metro)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de aanval op de moskeeën in Christchurch verworpen. Hij beschreef de aanvallen als “het laatste voorbeeld van het groeiende racisme en islamofobie”. “In naam van mijn land betuig ik mijn medeleven aan de islamitische wereld en de mensen van Nieuw-Zeeland, die zijn aangevallen door deze betreurenswaardige aanval – het laatste voorbeeld van het groeiende racisme en islamofobie”, aldus Erdogan. “Moge Allah medeleven hebben met de slachtoffers en een snel herstel toekennen aan de gewonden.” Bron: Belga   Het bericht “Nieuwste voorbeeld van groeiende islamofobie” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Halfbroer Kim Jong-un had tegengif voor VX op zak (01/12/2017 - VRT NWS)
  Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, had een dozijn tabletten tegengif voor VX bij zich op het moment dat hij met het zenuwgas werd aangevallen op de luchthaven van Kuala Lumpur. Dat is gezegd op het proces in Maleisië. Twee vrouwen staan er terecht voor de moord.
  [naar artikel]
 10. 'Implosie dreigt voor de journalistiek' (10/04/2019 - De Morgen)
  De beroepsgroep heeft zelf ook schuld aan wat Hans Laroes (57), voormalig hoofdredacteur van het Nederlandse NOS journaal, in zijn mediakritische boek De littekens van de dag de 'erosie van de journalistiek' noemt. 'Een steeds groter deel van de journalistiek concentreert zich op de hypes, in plaats van de diepte in te gaan.'
  [naar artikel]
 11. “Probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij” (25/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt dinsdag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 12. Probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt vandaag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 13. Mogelijk tegengif gevonden voor de dodelijkste paddenstoel, de groene knolamaniet (17/05/2023 - VRT NWS)
  Onderzoekers hebben aangekondigd dat een veelgebruikte medische kleurstof de giftige effecten van groene knolamanieten vermindert bij muizen en gekweekte menselijke cellen. Dat wekt de hoop dat er een eerste gericht tegengif kan komen voor de dodelijkste paddenstoel ter wereld.
  [naar artikel]
 14. N-VA niet onder de indruk van Turks onderzoek naar islamofobie in ons land (09/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Turkse parlementaire commissie Mensenrechten is van plan om een ­delegatie naar ons land te sturen. De opdracht? “De opmars van islamofobie in België” in kaart brengen. Volgens N-VA gaat het om een propagandastunt om de aandacht af te leiden van de problemen in eigen land.
  [naar artikel]
 15. Turkije wil onderzoek voeren naar islamofobie in ons land (08/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie.
  [naar artikel]
 16. Turkije wil onderzoek voeren naar islamofobie in ons land (08/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie.
  [naar artikel]
 17. Hoofd van VN: "Islamofobie wakkert terrorisme aan" (12/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan", meent de secretaris-generaal van de Verenigde
  [naar artikel]
 18. Hoofd van VN: "Islamofobie wakkert terrorisme aan" (12/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "De islamofobie die in sommige delen van de wereld tot uiting komt, wakkert het terrorisme aan", meent de secretaris-generaal van de Verenigde
  [naar artikel]
 19. Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden (19/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  Meer dan 350 imams, geleerden en andere moslimleiders pleiten bij westerse overheden en media voor meer actie tegen islamofobie. Dat vragen ze in nasleep van de aanslagen in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 50 doden vielen.
  [naar artikel]
 20. Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden (19/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 350 imams, geleerden en andere moslimleiders pleiten bij westerse overheden en media voor meer actie tegen islamofobie. Dat vragen ze in...
  [naar artikel]
 21. Onderzoeksrapport toont aan: probleem van islamofobie binnen Britse Conservatieve Partij (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse Conservative Party van eerste minister Boris Johnson heeft te kampen met een aanhoudend probleem van islamofobie. Dat blijkt vandaag uit een onafhankelijk onderzoeksrapport dat de partij anderhalf jaar geleden had besteld.
  [naar artikel]
 22. Moslims bedreigd na aanslagen: “Islamofobie neemt scherp toe in België” (28/07/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een haatpetitie in Anderlecht, een poging tot brandstichting in een moskee in Tubeke en anonieme dreigbrieven bij twee Turkse gezinnen in Limburg: bij verschillende incidenten in ons land zijn de afgelopen dagen moslims bedreigd. Gelijkekansencentrum Unia is ongerust en ziet een “trend van boomende islamofobie” in ons land.
  [naar artikel]
 23. In Belgische ziekenhuis amper tegengif voorhanden na beet van gifslang (08/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Wie een gifslang houdt, riskeert letterlijk zijn leven. Want in België is er amper tegengif beschikbaar na een beet van een exotisch slang. Enkel voor de giftige adders die in België voorkomen zijn er vaccins voorhanden.
  [naar artikel]
 24. Wereldleiders reageren op aanslagen: “Ook politici en media die islamofobie aanwakkeren zijn medeplichtig” (15/03/2019 - De Morgen)
  Bij de terroristische aanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn zeker 49 doden gevallen. Premier Jacinda Ardern spreekt over “een van Nieuw-Zeelands donkerste dagen”. Van over de hele wereld veroordelen politieke leiders de aanslag en islamofobie.
  [naar artikel]
 25. Vlaanderen schrapt bijna alle steun aan onafhankelijke journalistiek (08/11/2019 - Apache)
  De Vlaamse Regering schaft volgend jaar het pas in 2019 opgerichte Vlaams Journalistiek Fonds en de Mediacademie af. Ze schrapt ook zowat het hele budget voor onafhankelijke, kwalitatieve en innovatieve journalistiek. Enkel de werkbeurzen via het Fonds Pascal Decroos blijven overeind.
  [naar artikel]
 26. Winnaars Nobelprijs voor de Vrede: "Journalisten zijn het tegengif tegen tirannie" (10/12/2021 - VRT NWS)
  In de Noorse hoofdstad Oslo is de Nobelprijs voor de Vrede overhandigd aan de Filipijnse journaliste Maria Ressa en de Russische journalist Dmitri Moeratov. In hun toespraak benadrukten beiden de nood aan onafhankelijke journalistiek om zich te verzetten tegen de macht van autoritaire regeringen. Ressa haalde ook uit naar de Amerikaanse internetgiganten die hun "giftige modder" over de sociale netwerken uitstorten.
  [naar artikel]
 27. Actieweek tegen racisme en islamofobie in Brussel gestart aan justitiepaleis  (09/09/2018 - VRT NWS)
  Aan het justitiepalies in Brussel hebben een  honderdtal mensen actie gevoerd tegen racisme en islamofobie, onder de noemer "trop is te veel". Ze zien dat vooral vrouwen, allochtonen en minderheidsgroepen vaak het slachtoffer zijn. En ze willen dat politiek en justitie slachtoffers meer steunen. 
  [naar artikel]
 28. Moslimleiders vragen overheden en media om islamofobie te bestrijden na aanslagen in Christchurch (19/03/2019 - De Morgen)
  Meer dan 350 imams, geleerden en andere moslimleiders pleiten bij westerse overheden en media voor meer actie tegen islamofobie. Dat vragen ze in nasleep van de aanslagen in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 50 doden vielen.
  [naar artikel]
 29. ‘Vive Le vélo’ is wél journalistiek, zegt mediascheidsrechter (14/10/2022 - De Tijd)
  18:25 De Raad voor de Journalistiek zegt dat VRT-schermgezicht Karl Vannieuwkerke in zijn programma ‘Vive le vélo’ wel aan journalistiek doet. Dat oordeel plaatst grote vraagtekens bij de commerciële activi...
  [naar artikel]
 30. Tommy Robinson: "een racist die islamofobie aanwakkert", of gezicht van de ontevreden Engelse onderklasse (25/06/2018 - De Morgen)
  Volgens zichzelf en zijn aanhangers is hij een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, volgens zijn tegenstanders is hij een racist die de islamofobie in het Verenigd Koninkrijk aanwakkert. Tommy Robinsons ware vijand is de staat, het domein van de door hem verfoeide middenklasse.
  [naar artikel]
 31. [VIDEO] - Tientallen cobra’s spoorloos in China, autoriteiten slaan massaal tegengif in (18/10/2016 - De Redactie)
  Inwoners van de stad Nanjing, in het oosten van China, zijn in de ban van tientallen ontsnapte babycobra’s. De uiterst giftige reptielen zijn zo'n 20 centimeter lang. Eind augustus kozen de slangen het hazenpad uit een illegale kwekerij. De lokale autoriteiten organiseren grote zoektochten en hebben massaal tegengif in geslaan.
  [naar artikel]
 32. Wetgeving gegevensbescherming legt loodzware hypotheek op vrije journalistiek (30/04/2018 - Apache)
  Wordt journalistiek straks een pak lastiger, soms zelfs ronduit onmogelijk?
  [naar artikel]
 33. Maakt Vlaanderen 3,25 miljoen euro vrij voor toekomstgerichte journalistiek ? (29/04/2019 - Apache)
  Journalismfund.eu roept de komende Vlaamse regering op om jaarlijks 3,25 miljoen euro te investeren in toekomstgerichte journalistiek. De middelen moeten leiden tot meer kwaliteit, innovatie en diversiteit. Journalismfund.eu beheert het beurzenprogramma Fonds Pascal Decroos en is mede-initiatiefnemer van het nieuwe Vlaams Journalistiek Fonds.
  [naar artikel]
 34. Techreuzen laten betalen voor nieuws is goed, maar wat krijgt de lokale journalistiek? (03/03/2021 - Apache)
  Internet en sociale media hebben het bedrijfsmodel dat de journalistiek altijd ondersteunde zo goed als vernietigd. Daar probeert de Australische regering iets aan te doen met een nieuwe wet die bedrijven als Facebook en Google dwingt om hun advertentie-inkomsten te delen met mediabedrijven. Zullen deze deals ook de lokale journalistiek ten goede komen? Facebook kreeg
  [naar artikel]
 35. Duizenden betogers tegen islamofobie in Frankrijk (10/11/2019 - VRT NWS)
  Enkele duizenden betogers zijn door Parijs getrokken in een betoging tegen islamhaat. "Ja tegen kritiek op religie, neen tegen de islamofobie", stond er op spandoeken. De protestmars liep van de centrale Gard du Nord naar de Place de la Nation. Ook in Marseille kwamen er enkele honderden betogers op straat.
  [naar artikel]
 36. “Vive le vélo” is wel journalistiek, zegt mediascheidsrechter (15/10/2022 - Het Nieuwsblad)
  De Raad voor de Journalistiek zegt dat VRT-schermgezicht Karl Vannieuwkerke in zijn programma “Vive le vélo” wel aan journalistiek doet. Dat schrijven De Tijd en De Standaard zaterdag. Het oordeel plaatst grote vraagtekens bij de commerciële activiteiten die hij rond dat programma voert.
  [naar artikel]
 37. “Vive le vélo” is wel journalistiek, zegt mediascheidsrechter (15/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Raad voor de Journalistiek zegt dat VRT-schermgezicht Karl Vannieuwkerke in zijn programma “Vive le vélo” wel aan journalistiek doet. Dat schrijven De Tijd en De Standaard zaterdag. Het oordeel plaatst grote vraagtekens bij de commerciële activiteiten die hij rond dat programma voert.
  [naar artikel]
 38. Onafhankelijke journalistiek als wapen (08/02/2017 - Apache)
  Wat Trump, Land Invest Group en de ex-kabinetschef van Bart De Wever bindt? Elk op hun manier geven ze mensen goesting om 'de journalistiek te redden'.
  [naar artikel]
 39. Hoe de journalistiek mee aan de onderhandelingstafel zit (07/12/2019 - De Morgen)
  Van alle obstakels die een regeringsvorming in dit land ernstig bemoeilijken is er eentje dat altijd handig buiten beeld weet te blijven: de Wetstraat-journalistiek zelf.
  [naar artikel]
 40. ‘Vive le vélo’ is wel journalistiek, zegt mediascheidsrechter (15/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Raad voor de Journalistiek zegt dat VRT-schermgezicht Karl Vannieuwkerke in zijn programma ‘Vive le vélo’ wel aan journalistiek doet. Dat schrijven De Tijd en De Standaard. Het oordeel plaatst grote vraagtekens bij de commerciële activiteiten die Vannieuwkerke rond dat programma voert.
  [naar artikel]
 41. Driekwart meldingen van islamofobie bij CTIB komt van vrouwen (07/09/2018 - Metro)
  Het Collectief Tegen Islamofobie in België (CTIB) heeft vorig jaar 70 dossiers geopend voor gevallen van islamofobie. Voor het lopende jaar nadert de teller van de organisatie al de kaap van de 90 dossiers. Driekwart van de meldingen komt van vrouwen. Dat heeft het CTIB vandaag bekendgemaakt bij de voorstelling van zijn eerste jaarverslag. Het Collectief Tegen Islamofobie in België bestaat wel al sinds 2014, maar het is de eerste keer dat de organisatie kan uitpakken met een jaarverslag. De organisatie werkt nauw samen met het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Het CTIB heeft in 2017 zelfs 70 procent van zijn dossiers overgemaakt aan Unia. Zo’n overdracht kan enkel met de toestemming van het slachtoffer. Dat is volgens eerstelijnsmedewerker Layla Azzouzi niet altijd evident omdat sommige slachtoffers een gebrek aan vertrouwen hebben in de instellingen. “Toch is het belangrijk dat Unia een zo duidelijk en betrouwbaarbeer mogelijk beeld krijgt van de reële omvang van de discriminatie”. Van de 202 gevallen van islamofobie die Unia in 2017 heeft geregistreerd, komt er een kwart van bij het CTIB. De Unia-cijfers wijzen op een daling van 18 procent tussen 2016 en 2017. Maar de cijfers van 2016 zijn natuurlijk ook beïnvloed door de context van de aanslagen. Volgens het CTIB blijft islamofobie aanwezig in België en is er sprake van gemiddeld één geval om de twee dagen. Opmerkelijk is dat het slachtoffer in driekwart van de gevallen een vrouw is. “Dat heeft vaak te maken het dragen van de hoofddoek, maar niet alleen daarmee”, zegt Layla Azzouzi. bron: Belga Het bericht Driekwart meldingen van islamofobie bij CTIB komt van vrouwen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Turkije komt islamofobie onderzoeken (08/01/2018 - Metro)
  Het Turkse parlement maakt zich zorgen over de behandeling van moslims in Europa. Onder meer in ons land wil het daarom onderzoek komen voeren naar islamofobie, schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en De Standaard vandaag. De aanleiding zouden de racistische reacties zijn op de geboorte van de eerste baby die 2018 in Wenen is geboren, een meisje van Turkse afkomst. Toen een Oostenrijkse krant een kraamfoto met haar ouders op Facebook zette, werd ze overspoeld door racistische reacties. Het leidde tot een relletje in Oostenrijk, waar de extreemrechtse FPÖ sinds kort in de regering zit. Tegelijk is het voor het Turkse parlement de aanleiding om de islamofobie in Europa te onderzoeken, schrijven de Mediahuis-kranten, die verwijzen naar Turkse media. Daarvoor wordt een nieuwe parlementscommissie opgericht, die vanaf morgen aan haar werk begint. De parlementsleden richten zich op de vier Europese landen waar volgens hen de islamofobie het sterkst is: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België. Ze willen in die landen de toelating vragen om ter plekke onderzoek te komen voeren, klinkt het. bron: Belga
  [naar artikel]
 43. Nieuwe regels voor toepassen van artificiële intelligentie in journalistiek: "Wat heb je er echt aan?" (22/03/2023 - VRT NWS)
  De Raad voor de Journalistiek heeft een nieuwe richtlijn over het gebruik van artificiële intelligentie goedgekeurd. Vlaamse redacties kunnen dus onder bepaalde voorwaarden artificiële intelligentie gebruiken. Tim Pauwels, ondervoorzitter van de Raad voor de Journalistiek legt uit wat er precies verandert en wat de impact daarvan is.
  [naar artikel]
 44. John Oliver hekelt op hilarische wijze de hedendaagse journalistiek (09/08/2016 - Apache)
  In een even bijtend als hilarisch fragment maakt komiek John Oliver de staat van de hedendaagse journalistiek op. Veel goeds heeft hij niet te vertellen. “Vroeg of laat zullen we moeten betalen voor journalistiek, zo niet zullen we het allemaal ontgelden.” Oliver hekelt het feit dat de nieuwe, vaak steenrijke eigenaars lokale en nationale kranten
  [naar artikel]
 45. Kasteelmoord: justitie beukt in op journalistiek bronnengeheim (03/10/2017 - VRT NWS)
  Mag het journalistiek bronnengeheim opzij worden gezet wanneer een journalist verdacht wordt van mededaderschap aan misbruik van inzagerecht in een strafdossier?
  [naar artikel]
 46. Duizenden betogers tegen islamofobie door straten van Parijs (10/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Enkele duizenden betogers zijn zondag door Parijs getrokken in een betoging tegen islamhaat, die tot controverse heeft geleid in Frankrijk. “Ja tegen kritiek op religie, neen tegen haat van de gelovige”, stond er op spandoeken, net als “Stop islamofobie”. De protestmars liep van de centrale Gard du Nord naar de Place de la Nation. Ook in Marseille kwamen er enkele honderden betogers op straat.
  [naar artikel]
 47. Kobo en Steimetz lanceren platform tegen islamofobie en antisemitisme (05/06/2018 - VRT NWS)
  De Antwerpse politici Youssef Kobo (CD&V) en Joseph Steimetz (Open VLD) hebben vanavond in "De afspraak" het platform "Gabriël" gelanceerd dat islamofobie en antisemitisme moet bestrijden. "We willen joodse en moslimjongeren met elkaar in contact brengen", zegt Kobo. "Onbekend is onbemind", zegt Steimetz.
  [naar artikel]
 48. Louis Tobback eist excuses na reportage over huisjesmelkers, VRT spreekt van "relevante journalistiek" (22/10/2018 - VRT NWS)
  Leuvens burgemeester Louis Tobback (SP.A) eist excuses van de VRT voor de uitzending van "Iedereen kiest", waarin vier lijsttrekkers net voor de verkiezingen geconfronteerd werden met beelden van wantoestanden in enkele studentenkoten. Indien de excuses er niet komen, zal hij tegen de VRT klacht neerleggen bij de Raad voor Journalistiek. Volgens de VRT gaat het om relevante journalistiek. 
  [naar artikel]
 49. ‘De Nieuwe Journalistiek zet aan tot constructieve actie’ (14/06/2017 - Apache)
  Goede journalistiek is wervend, beklijvend, en doet doen. Ze zet aan tot constructieve actie en inspireert de lezer – op een niet-normatieve, niet dogmatische wijze – om zijn comfortzone te verlaten en het avontuur op te zoeken. Goede journalistiek verlaat de paden van het bekende en betreedt – als een heuse Indiana Jones of Luke Skywalker – de arena waar niemand ooit geweest is.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy