De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Nabestaanden kunnen steeds moeilijker begrafeniskosten dierbare betalen

Gezond.be

28/08/2023 - 05:58

Steeds meer nabestaanden worden na het overlijden van een dierbare geconfronteerd met begrafeniskosten die ze niet kunnen betalen met middelen van de overledene of met eigen middelen. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden de uitvaartcentra van uitvaartspecialist DELA wekelijks geconfronteerd met gemiddeld zes families die een begrafenis financieel niet rond kregen. ‘Dat is […] Het bericht Nabestaanden kunnen steeds moeilijker begrafeniskosten dierbare betalen verscheen eerst op Gezond.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP GEZOND.BE

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Crematies worden duurder door energiecrisis (21/09/2022 - Het Belang van Limburg)
    Nabestaanden zullen vanaf nu een pak meer betalen voor een crematie van een dierbare. Want ook de crematoria voelen de stijgende energieprijzen. De situatie is onhoudbaar en zal moeten worden doorgerekend aan de nabestaanden. Ook bij huisdierencrematorium Kuaga in Lommel stijgt de prijs voor een crematie met 30 procent.
    [naar artikel]
  2. Stedelijke begraafplaats Mechelen krijgt extra plaatsen in gratis grafkelders: "Voor wie het niet kan betalen"" (18/12/2020 - VRT NWS)
    Op de stedelijke begraafplaats in Mechelen komen binnenkort meer plaatsen in de gratis grafkelders. Die plaatsen zijn bedoeld voor mensen van wie de nabestaanden de kosten van een concessie niet kunnen betalen. "Er zijn veel mensen die naast alle begrafeniskosten niet meteen het geld hebben om voor de begraafplaats zelf te betalen. Met een gratis grafkelder moeten zij geen concessiekost aangaan", zegt schepen voor Burgerzaken, Vicky Vanmarcke (Open VLD).
    [naar artikel]
  3. Bekende Vlamingen schrijven een brief aan overleden geliefde of aan eigen nabestaanden:“Stiekem hoop ik dat jullie een beetje verdriet hebben” (14/08/2017 - Het Nieuwsblad)
    “Ik wil mensen de mogelijkheid geven te vertellen wat nog moet worden gezegd, ook als die dierbare overleden is.” Dat vertelde Tine Marie Van Damme afgelopen weekend in onze krant. De Gentse rouwconsulente richtte een soort ‘postkantoor van de dood’ op: al wie een brief wil sturen naar een dierbare overledene of naar zijn nabestaanden, kan er terecht. Brieven naar en vanuit het hiernamaals. Drie bekende Vlamingen schreven een brief aan hun overleden vader, hun eigen nabestaanden en hun overleden vriend.Schrijver en geluidsman Seppe van Groeningen (45), broer van filmregisseur Felix van Groeningen en vriend van onze columniste Fleur van Groningen, spreekt in een ‘brief voor nu’ tot zijn dierbare overleden vader Jo. Die stierf in 2003 op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van een foutgelopen levertransplantatie.
    [naar artikel]
  4. Kathleen (23) verliest dochtertje na 37,5 week zwangerschap: “We hebben geen geld om begrafeniskosten te betalen” (02/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Het babybedje was gekocht en de suikerbonen stonden klaar. Kathleen Snyers (23) telde de dagen af. Totdat ze na 37,5 week zwangerschap plots geen beweging meer voelde. Eén dag later werd haar dochtertje Marie-Jane doodgeboren. Immens verdriet, maar het rouwproces wordt extra bemoeilijkt door financiële zorgen. “We hebben geen geld om de begrafeniskosten te betalen.”
    [naar artikel]
  5. Steeds meer Belgen hebben moeite om energiefactuur te betalen (05/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Belgische gezinnen en bedrijven hadden het de voorbije maanden steeds moeilijker om hun energierekeningen te betalen. Dat blijkt uit navraag door...
    [naar artikel]
  6. Na het leven moet ook de dood wordengefotografeerd (05/04/2019 - De Morgen)
    Steeds vaker huren nabestaanden een rouwfotograaf in die de begrafenisdienst van hun dierbare tot een laatste tastbare herinnering maakt. Al loopt de Vlaamse begrafenissector niet bepaald warm voor het idee.
    [naar artikel]
  7. Steeds meer gezinnen hebben moeite om energiefactuur te betalen (05/08/2020 - Express)
    Belgische gezinnen en bedrijven hadden het de voorbije maanden steeds moeilijker om hun energierekeningen te betalen. Dat blijkt uit navraag... The post Steeds meer gezinnen hebben moeite om energiefactuur te betalen appeared first on Business AM.
    [naar artikel]
  8. Genkenaar (60) bedreigt broer met de dood na ruzie over begrafeniskosten moeder (26/11/2019 - Het Belang van Limburg)
    De Tongerse rechter veroordeelde een 60-jarige Genkenaar tot een werkstraf van zestig uur omdat hij rondliep met een jachtgeweer. De man dreigde ermee zijn broer neer te schieten na een hevige discussie over de begrafeniskosten van hun moeder.
    [naar artikel]
  9. Wat kan je doen als een dierbare zichzelf verwondt? (14/05/2023 - Het Nieuwsblad)
    Steeds meer jongeren hebben zichzelf al eens opzettelijk verwond. Wat als je merkt dat je kind, vriend(in) of andere dierbare dat doet? Is het oké om die ongerustheid te tonen? Kàn je helpen? En hoe dan?
    [naar artikel]
  10. Hoeven nabestaanden van terreurslachtoffers geen erfbelastingen te betalen? (05/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
    Nabestaanden van slachtoffers van terreuraanslagen hoeven geen erfbelasting te betalen. Dat vindt de Vlaamse regering die hierover een voorstel
    [naar artikel]
  11. Kunnen jonge mensen nog een huis betalen? ‘Het was één grote mindfuck. Je bent maar beter egoïstisch’ (03/07/2021 - De Morgen)
    Jongeren hebben het steeds moeilijker om een woning te kopen. De prijzen swingen de laatste jaren de pan uit, en corona maakt hun huizenqueeste nog ellendiger dan ze al was. Daar kunnen deze twintigers over meespreken.
    [naar artikel]
  12. Belg krijgt het moeilijk om energiefactuur te betalen (05/08/2020 - Het Belang van Limburg)
    Belgische gezinnen en bedrijven hadden het de voorbije maanden steeds moeilijker om hun energierekeningen te betalen. Dat blijkt uit navraag door Febeg, de federatie van energieleveranciers.
    [naar artikel]
  13. Betalen met gsm wordt moeilijker (31/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
    Betalen met de gsm wordt binnenkort moeilijker. Vanaf 2018 moet je bij elke internetaankoop boven de 10 euro een kaartlezer gebruiken, als het
    [naar artikel]
  14. Gezinnen kunnen de eindjes steeds moeilijker aan elkaar knopen: ‘Ik moet mijn kinderen toch met warm water kunnen wassen?’ (16/03/2022 - De Morgen)
    Een week vakantie in de zomer, een nieuwe bril of een bezoekje aan de tandarts. Vanzelfsprekende uitgaven, zegt u? Steeds meer huishoudens zetten noodgedwongen de knip erin, met dank aan de inflatie. ‘De psycholoog ga ik straks niet meer kunnen betalen. En ik ging er juist naartoe vanwege financiële angsten.’
    [naar artikel]
  15. Ook deze nabestaanden koesteren laatste spullen van overleden dierbare: “Voor ons is dat een relikwie” (01/10/2023 - Gazet van Antwerpen)
    Het nieuws dat de kleren van Sanda Dia (20) per ongeluk zijn vernietigd, maakt veel los bij andere nabestaanden die onverwacht een kind verloren. Want ook voor hen zijn de spullen van hun overleden geliefde het hoogste goed, of het nu een sportwagen, ring of kussensloop is.
    [naar artikel]
  16. Belg krijgt het moeilijk om energiefactuur te betalen (05/08/2020 - De Tijd)
    01:00 Belgische gezinnen en bedrijven hadden het de voorbije maanden steeds moeilijker om hun energierekeningen te betalen. Leveranciers verwachten verdubbeling van onbetaalde energierekeningen
    [naar artikel]
  17. Amerikaanse vrouwen raken steeds moeilijker aan voorbehoedsmiddelen (29/06/2023 - De Wereld Morgen)
    Sinds het Hooggerechtshof in de VS het recht op abortus nietig verklaarde, hebben miljoenen vrouwen het steeds moeilijker om aan voorbehoedsmiddelen te geraken, zeggen vrouwenrechtenactivisten. Vanuit conservatieve hoek worden steeds meer barrières opgeworpen. The post Amerikaanse vrouwen raken steeds moeilijker aan voorbehoedsmiddelen appeared first on DeWereldMorgen.be.
    [naar artikel]
  18. Schooljaar betalen wordt steeds moeilijker (31/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Steeds meer studenten kloppen aan bij de sociale dienst van de UAntwerpen voor financiële hulp, zoals uitstel of spreiding van betaling van het inschrijvingsgeld.
    [naar artikel]
  19. Schooljaar betalen wordt steeds moeilijker (31/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Steeds meer studenten kloppen aan bij de sociale dienst van de UAntwerpen voor financiële hulp. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen, De Standaard...
    [naar artikel]
  20. Schooljaar betalen wordt steeds moeilijker (31/07/2018 - Het Belang van Limburg)
    Steeds meer studenten kloppen aan bij de sociale dienst van de UAntwerpen voor financiële hulp. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag.
    [naar artikel]
  21. Schooljaar betalen wordt steeds moeilijker (31/07/2018 - Knack)
    Steeds meer studenten kloppen aan bij de sociale dienst van de UAntwerpen voor financiële hulp. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag.
    [naar artikel]
  22. Schooljaar betalen wordt steeds moeilijker (31/07/2018 - De Morgen)
    Steeds meer studenten kloppen aan bij de sociale dienst van de UAntwerpen voor financiële hulp. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
    [naar artikel]
  23. Al 90.000 euro ingezameld voor slachtoffers Utrecht (20/03/2019 - De Standaard)
    Een inzamelingsactie voor de begrafeniskosten van een van de slachtoffers van de dodelijke schietpartij in Utrecht heeft alle verwachtingen overtroffen. Het geld zal nu worden verdeeld over alle slachtoffers en nabestaanden.
    [naar artikel]
  24. Braziliaans mijnbouwbedrijf moet schadevergoeding betalen aan nabestaanden na dambreuk (20/09/2019 - VRT NWS)
    De Braziliaanse mijnbouwgigant Vale moet een schadevergoeding betalen aan een familie die slachtoffer werd van een dambreuk in Minas Gerais begin dit jaar. Verschillende nabestaanden hebben rechtszaken aangespannen tegen de mijnuitbater, die nu een eerste keer veroordeeld is in zo'n individuele rechtszaak.
    [naar artikel]
  25. Nepaccounts op Facebook steeds moeilijker te onderscheiden (03/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
    De makers van valse Facebookprofielen maken het steeds moeilijker om hen te traceren en identificeren. Volgens experts in cyberveiligheid wordt een...
    [naar artikel]
  26. Nabestaanden van overleden kindjes gechoqueerd door brief: kindergraven kunnen plots verdwijnen (19/07/2017 - Het Nieuwsblad)
    Een nieuw reglement over kindergraven op het kerkhof in Hulste, zet kwaad bloed bij de nabestaanden. Destijds werd hen beloofd dat de graven eeuwig waren, nu krijgen ze plots te horen dat ze meer moeten betalen en dat hun graf toch kan verdwijnen.
    [naar artikel]
  27. Uitvaartsector bedenkt corona-alternatieven: begrafenis via livestream of uitgestelde afscheidsdienst (23/03/2020 - VRT NWS)
    Uitvaartbegeleiding Stefaan uit Brakel biedt livestreaming aan bij begrafenissen. Zo kunnen nabestaanden ook vanop afstand afscheid nemen van een dierbare. Een andere optie is om nu een intieme dienst te voorzien en na de coronacrisis een uitgestelde afscheidsdienst te houden voor het grote publiek.
    [naar artikel]
  28. 125.000 euro. Op meer hoeven nabestaanden van slachtoffers aanslag Joods Museum niet te rekenen (23/10/2019 - Het Nieuwsblad)
    De daders van de aanslag op het Joods Museum moeten 985.000 euro schadevergoeding betalen. Toch is de kans groot dat de nabestaanden het met veel minder zullen moeten stellen. Want als de daders onvermogend zijn en de verzekeraars niet kunnen tussenkomen om de integrale schadevergoeding te betalen, zal het slachtofferfonds financieel tussenkomen. En dat betekent maximaal 125.000 euro per persoon.
    [naar artikel]
  29. 'Ik denk nog altijd dat ik om halfvier de deur zal horen opengaan, maar slaap in een leeg bed' (27/06/2020 - De Standaard)
    Nu de curve is afgevlakt en het tempo waarin we de verliezen tellen afneemt, wil De Standaard stilstaan en de doden bij hun naam noemen. We vroegen nabestaanden welk voorwerp innig met hun dierbare verbonden zal blijven. Het zijn spullen die van een leven vertellen. Want hoe traumatisch het afscheid soms ook was, meer nog dan over die dood wilden de nabestaanden over het leven dat eraan voorafging spreken. Opdat het niet ongezien zou zijn.
    [naar artikel]
  30. Mogelijk belastingvrije erfenis voor nabestaanden aanslagen (05/10/2016 - Knack)
    Nabestaanden van slachtoffers van terreuraanslagen hoeven geen erfbelasting te betalen. Dat vindt de Vlaamse regering die hierover een voorstel klaar heeft.
    [naar artikel]
  31. Cafébaas Las Vegas moet nabestaanden doodgeschoten dertiger 107.000 euro betalen (15/05/2020 - Het Belang van Limburg)
    Ex-cafébaas Kenan Temelli (58) moet aan de nabestaanden van Ersin Caliskan bijna 107.000 euro schadevergoeding betalen. Op 17 mei 2014 schoot de Turk met 11 kogels Beringenaar Caliskan (38) dood in zijn café Las Vegas in de Hasseltse stationsbuurt.
    [naar artikel]
  32. Gratis erfenis voor nabestaanden aanslagen? (05/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
    Nabestaanden van slachtoffers van terreuraanslagen hoeven geen erfbelasting te betalen. Dat vindt de Vlaamse regering die hierover een voorstel klaar heeft, zo schrijft De Tijd woensdag.
    [naar artikel]
  33. Gratis erfenis voor nabestaanden aanslagen? (05/10/2016 - De Standaard)
    Nabestaanden van slachtoffers van terreuraanslagen hoeven geen erfbelasting te betalen. Dat vindt de Vlaamse regering die hierover een voorstel klaar heeft, zo schrijft De Tijd woensdag.
    [naar artikel]
  34. Gratis erfenis voor nabestaanden aanslagen? (05/10/2016 - Het Belang van Limburg)
    Nabestaanden van slachtoffers van terreuraanslagen hoeven geen erfbelasting te betalen. Dat vindt de Vlaamse regering die hierover een voorstel klaar heeft, zo schrijft De Tijd woensdag.
    [naar artikel]
  35. Steeds meer ouders hebben moeite om schoolfactuur te betalen: "Alle lichten staan op rood" (02/05/2023 - VRT NWS)
    Het aantal onbetaalde schoolfacturen stijgt in het Gemeenschapsonderwijs. Vorig schooljaar liep het GO 11 miljoen euro mis door ouders die hun factuur niet konden betalen. Het wordt voor scholen steeds moeilijker creatief om te springen met de stijgende kosten. "Het is aan de Vlaamse overheid om een creatief beleid te vormen zodat het draaglijk blijft", klinkt het bij het GO!.
    [naar artikel]
  36. Nabestaanden voorzitter Samsung betalen erfbelasting van bijna 11 miljard dollar (28/04/2021 - Express)
    De familie van Lee Kun-hee, de overleden voorzitter van Samsung Electronics, heeft woensdag aangekondigd dat ze een erfenisbelasting van meer dan 12 biljoen Zuid-Koreaanse won (ongeveer 10,78 miljard dollar) zal betalen. Dat is een van de grootste bedragen die ooit werden belast op een erfenis. De erfbelasting van 10,8 miljard dollar is één van de […] Lees dit artikel: Nabestaanden voorzitter Samsung betalen erfbelasting van bijna 11 miljard dollar
    [naar artikel]
  37. Onderwijsnetten vragen 300 miljoen euro extra voor Vlaamse scholen: "Straks kunnen we de verwarming niet meer betalen" (24/05/2022 - VRT NWS)
    De Vlaamse scholen hebben de voorbije 14 jaar zo'n 300 miljoen euro aan koopkracht verloren. Daardoor kunnen ze steeds moeilijker de verwarming of digitale omschakeling, met bijvoorbeeld laptops voor elke leerling, niet of amper betalen. Dat blijkt uit berekeningen van de 5 Vlaamse onderwijskoepels. Het resultaat van aanhoudende besparingen, zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "We vragen dat dit verlies gecompenseerd wordt."
    [naar artikel]
  38. ‘Plots overviel het me: hij komt écht niet meer terug’: in ‘Dagen zonder broer’ getuigen nabestaanden over de dood van een dierbare (21/01/2023 - De Morgen)

    [naar artikel]
  39. Wanneer de vaccinatie wrang aanvoelt: ‘Voor mijn papa was het te laat’ (01/08/2021 - De Morgen)
    Ze verloren een dierbare aan corona en kijken met gemengde gevoelens toe hoe de maatschappij weer opengaat. Nabestaanden over verlies, rouw en de eenzaamheid van een afscheid op een afstand.
    [naar artikel]
  40. Deze drie soa's worden steeds moeilijker te genezen (04/09/2016 - Het Belang van Limburg)
    Gonorroe, syfilis en chlamydia zullen steeds moeilijker te genezen te zijn, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). De bacteriën die deze ziektes veroorzaken, worden steeds meer resistent tegen de antibiotica waarmee ze behandeld worden.
    [naar artikel]
  41. Openluchtzwembaden worden onbetaalbaar voor gemeenten (13/07/2018 - VRT NWS)
    Wat is er heerlijker dan bij warm weer een frisse duik te nemen in een openluchtzwembad? Maar dat wordt steeds moeilijker, want veel publieke openluchtbaden zijn met sluiting bedreigd. Gemeenten kunnen de stijgende kostprijs niet meer betalen. Regionale samenwerking kan de redding zijn.
    [naar artikel]
  42. Zes asuitstrooiingen per maand vanop de kade: “De Schelde is voor veel Antwerpenaren een speciale plaats” (29/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Sinds bijna een jaar kunnen nabestaanden afscheid nemen van een dierbare aan de Schelde. Op een legale manier. De stad richtte er een speciale plaats in voor asuitstrooiingen op het water. Die is intussen al zo’n 75 keer gebruikt. Een succes, klinkt het bij de stad.
    [naar artikel]
  43. Het onwezenlijke verdriet na het verlies van hun dochtertje Norah krijgt een plaats: “Projecten als dit helpen bij het moeilijke rouwproces” (25/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Afscheid nemen van een geliefde was in tijden van strenge coronamaatregelen heel moeilijk. Daarom lanceert Het Laatste Nieuws in samenwerking met Reveil vzw ‘Het Mooiste Bericht’ om nabestaanden een hart onder de riem te steken. “We vragen aan nabestaanden ‘Wat zou je nog willen zeggen mocht je nog een berichtje sturen naar een overleden dierbare?’”, vertelt Pieter Deknudt (38), oprichter van Reveil vzw.
    [naar artikel]
  44. Deze drie veelvoorkomende soa's zijn steeds moeilijker te behandelen (05/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
    De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) waarschuwt dat gonorroe, syfilis en chlamydia steeds moeilijker te behandelen zullen zijn in de toekomst.
    [naar artikel]
  45. Puppy in uitvaartcentrum moet nabestaanden troost bezorgen (12/02/2020 - Metro)
    Een piepjonge Berner sennenhond maakt het verlies voor nabestaanden draaglijker in een rouwcentrum in North Carolina. De puppy wordt speciaal getraind om mensen troost bij te brengen. Afscheid nemen van een dierbare is erg zwaar. Het Amerikaanse rouwcentrum Macon Funeral Home schakelt sinds kort de hulp in van hun puppy Mochi, een twee maanden oude Berner sennenhond. Mochi is van nature erg loyaal, liefdevol en zacht en is daarom de ideale therapiehond. “Berner sennenhonden zijn gekend om hun talent om therapie en steun te bieden”, vertelt Tori McKay. Ontspannen Mensen die afscheid moeten nemen van een dierbare kunnen zelf nog kiezen of ze Mochi al dan niet bij hen willen in het rouwcentrum. “Tot nu toe vroeg iedereen om haar erbij te halen. Ze brengt rust in de kamer en je ziet hoe mensen meer ontspannen zijn door haar aanwezigheid. Ze voelen zich meer op hun gemak door haar”, klinkt het. Gecertificeerde therapiehond Binnenkort zal Mochi ook gehoorzaamheidstraining krijgen en als ze één jaar oud wordt, zal ze professioneel getraind worden om een gecertificeerde therapiehond te worden. “Als Mochi hiermee al een persoon helpt in haar leven, ben ik enorm trots op haar”, besluit ze. Lees ook: Deze schattige hond heeft een aandoening waardoor hij ‘eeuwig lacht’ Het bericht Puppy in uitvaartcentrum moet nabestaanden troost bezorgen verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  46. Mont Blanc beklimmen? 15.000 euro borg betalen! (04/08/2022 - De Tijd)
    18:49 Wie de komende dagen de Mont Blanc op wil via de meestgebruikte route, moet daar een borgsom van 15.000 euro voor neertellen. Daarmee moeten eventuele reddings- en begrafeniskosten gedekt zijn.
    [naar artikel]
  47. 95 miljoen euro schadevergoeding voor nabestaanden van slachtoffers dambreuk in Brazilië (16/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale gaat 400 miljoen real, omgerekend zo'n 95 miljoen euro, aan schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden...
    [naar artikel]
  48. Nieuwe Consumentenbarometer Test-Aankoop: gezinnen kunnen steeds moeilijker de rekeningen betalen (15/03/2022 - De Morgen)
    Het aantal Belgische huishoudens die bijna elke uitgavenpost als moeilijk ervaren, is met de helft gestegen. De torenhoge energie- en brandstofprijzen wegen op ons financiële comfort, zo toont de nieuwe Consumentenbarometer van Test-Aankoop.
    [naar artikel]
  49. Zij verloren dierbaren door Covid-19: ‘Het voelt alsof mijn papa anoniem is gestorven’ (01/08/2021 - De Morgen)
    Ze verloren een dierbare aan corona en kijken met gemengde gevoelens toe hoe de maatschappij weer opengaat. Nabestaanden over verlies, rouw en de eenzaamheid van een afscheid op een afstand.
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy