De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Red de democratie, lees Apache Magazine

Apache

08/09/2023 - 07:18

Apache Magazine staat in het teken van de democratie, hoe ze bedreigd wordt en wat daar aan te doen valt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Coöperanten Apache blikken terug op meer dan succesvol 2020 (10/05/2021 - Apache)
  Apache boekt eerste winst na succesvol 2020 en telt vandaag ruim 6.000 online abonnees en 3.000 Apache Magazine-abonnees.
  [naar artikel]
 2. Dit was Apache in 2018 (24/12/2018 - Apache)
  Met 2019 in zicht, blikt de redactie van Apache terug op 2018. Twee weken lang lees je helemaal gratis 10 artikels die al het onthullende, verdiepende en ophefmakende verzamelen dat Apache het voorbije jaar te bieden had. De uitgelezen kans om eindelijk kennis te maken met de onbevreesde onderzoeksjournalistiek van Apache. Van lokale bouwheren en
  [naar artikel]
 3. Yousra Benfquih draagt zes gedichten uit Apache Magazine voor (11/09/2023 - Apache)
  Yousra Benfquih exploreert in zes nieuwe gedichten voor Apache Magazine een rijkgeschakeerde wereld.
  [naar artikel]
 4. Vrienden van Apache steunen redactie na proceduretsunami (27/11/2020 - Apache)
  Met een aantal coöperanten van Apache staken we een tijd geleden de koppen bij elkaar. Wij richtten de Vrienden van Apache op: een enthousiaste vrijwilligersploeg, die Apache een duwtje in de rug wil geven.
  [naar artikel]
 5. Democratie zakt wereldwijd verder weg, ruim twee derde van de wereldbevolking leeft niet in een volwaardige democratie (22/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Democratie zakt wereldwijd verder weg, ruim twee derde van de wereldbevolking leeft niet in een volwaardige democratie Over de hele wereld staan democratieën onder druk, dat blijkt uit een rapport van het International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA). Voor het vijfde jaar op rij verschuiven meer staten richting een autoritair regime. Ongeveer twee derde van de wereld leeft in non-democratische regimes of een terugvallende democratie. De democratie heeft enkele rake […] Lees dit artikel: Democratie zakt wereldwijd verder weg, ruim twee derde van de wereldbevolking leeft niet in een volwaardige democratie
  [naar artikel]
 6. ‘Dag van Apache’ met Joris Luyendijk (03/05/2018 - Apache)
  Op 2 juni 2018 organiseert Apache een 'Dag van Apache' met op het programma een lezing door Joris Luyendijk en de uitreiking van de Pen van Apache. We stellen ook onze eigen toekomstplannen voor.
  [naar artikel]
 7. Apache Magazine zit in nieuw jasje (08/12/2022 - Apache)
  De verpakking is anders, maar de inhoud blijft even straf!
  [naar artikel]
 8. Haal het nieuwe Apache Magazine in huis (13/03/2023 - Apache)
  Van verkavelingswijken tot Fort Europa, van Kenan Malik tot het fediverse.
  [naar artikel]
 9. Deze politieke aanval op Apache tart elke verbeelding (24/05/2017 - Apache)
  Alle middelen zijn goed om Apache monddood te maken: Liesbeth Homans laat investeringsdossier Apache eigenhandig kelderen.
  [naar artikel]
 10. Apache Lokaal in Aartselaar (30/03/2020 - Apache)
  Apache sluit het project Apache Lokaal af met drie hyperlokale artikels uit Aartselaar in de Antwerpse Zuidrand. Het einde van dit één jaar durende project betekent echter niet het einde van lokale onderzoeksjournalistiek bij Apache. Met steun van het Vlaams Journalistiek Fonds werkte Apache het afgelopen jaar rond vier lokale thema’s. Net voor de zomervakantie
  [naar artikel]
 11. Wie krijgt de Pen van Apache? Stem mee (28/05/2018 - Apache)
  Met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet, reikt Apache dit jaar zijn ‘Pen van Apache’ uit aan een bijzondere regiojournalist. Breng je stem uit.
  [naar artikel]
 12. Komieken in de bres voor nieuwswebsite Apache (28/10/2016 - De Redactie)
  De nieuwswebsite Apache organiseert op dinsdag 7 februari in de Roma in Borgerhout De Nacht van Apache, een benefiet om de persvrijheid in alle glorie te vieren.
  [naar artikel]
 13. Straks: Café Apache live (23/02/2018 - Apache)
  Vanavond start Apache met wat de komende maanden hopelijk kan uitgroeien tot een mooie nieuwe traditie: café Apache. Maandelijks organiseren we in het Reuzenhuis – de thuisbasis van Apache – een debat over een actueel thema. Onze gasten: Rik Van Cauwelaert (columnist bij De Tijd), Bert Bultinck (hoofdredacteur van Knack) en professor Sarah Van Leuven (directeur
  [naar artikel]
 14. Apache: "Besparen op redacties is niet langer een optie" (08/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Karl Van den Broeck, de hoofdredacteur van nieuwssite Apache, heeft tijdens de benefietactie Nacht van Apache een sterk pleidooi gehouden voor
  [naar artikel]
 15. Propaganda of onderbouwde kritiek? Chinees document noemt Amerikaanse democratie “een spel van geldpolitiek” (10/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Propaganda of onderbouwde kritiek? Chinees document noemt Amerikaanse democratie “een spel van geldpolitiek” De Chinese overheid heeft een dag voor Joe Bidens grote top voor de democratie een vernietigende commentaar over Amerika’s eigen democratie gepubliceerd. Peking schuift in het document enkele opmerkelijke kritieken naar voor. Amerikaans president Joe Biden verzamelde donderdag meer dan 100 wereldleiders voor een virtuele top over de globale ondersteuning van democratieën. De bescherming van […] Lees dit artikel: Propaganda of onderbouwde kritiek? Chinees document noemt Amerikaanse democratie “een spel van geldpolitiek”
  [naar artikel]
 16. Uitverkochte Roma en meer dan 121.000 euro voor Nacht van Apache (07/02/2017 - Apache)
  Een benefiet en een crowdfunding ten voordele van Apache brachten meer dan 121.000 euro op. VRT-journalist Luc Pauwels won De Pen van Apache.
  [naar artikel]
 17. Apache ontvangt 67ste Arkprijs van het Vrije Woord (24/05/2017 - Apache)
  Ontdek Apache gratis op Hemelvaart. Hoofdredacteur Karl van den Broeck legt in de toespraak voor de Arkprijs uit waar Apache voor staat.
  [naar artikel]
 18. Daarom staat Apache Magazine in het teken van de klimaatcrisis (14/06/2023 - Apache)
  De tijd dringt, en een pauzeknop voor de klimaatcrisis is er helaas niet.
  [naar artikel]
 19. Daarom staat Apache Magazine in het teken van de klimaatcrisis (14/06/2023 - Apache)
  De tijd dringt, en een pauzeknop voor de klimaatcrisis is er helaas niet.
  [naar artikel]
 20. Apache.be start crowdfundingsactie om journalistiek te redden (20/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Apache.be, het onafhankelijk nieuwsmedium waartegen Land Invest en Joeri Dillen een torenhoge schadeclaim indienden, start met een crowdfundingsactie voor persvrijheid. Dat meldt Apache.be.
  [naar artikel]
 21. Lees hier het volledige magazine van 140 jaar Het Belang van Limburg (06/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Belang van Limburg is jarig! Op 6 december 1879, exact 140 jaar geleden, werd de eerste editie van Het Algemeen Belang der Provincie Limburg uitgegeven. Om dat te vieren, vind je vrijdag een speciaal magazine bij je krant. Lees het hier integraal.
  [naar artikel]
 22. Apache gaat Facebookpagina post factum modereren (15/07/2019 - Apache)
  Om het maatschappelijk debat op de Facebookpagina van Apache hoffelijk en opbouwend te houden, zal de redactie in de toekomst de reacties modereren. Dat zal post factum gebeuren. Een reactie onder een post impliceert dus niet dat de redactie ze heeft goedgekeurd. Eind vorige maand organiseerde Apache een ‘Café Apache’ over online intimidatie en trolling.
  [naar artikel]
 23. P-magazine zet papieren versie stop (25/01/2017 - De Standaard)
  Het februarinummer van P-magazine wordt het laatste nummer op papier. Dat meldt de redactie van het magazine op zijn website en schrijft Gazet van Antwerpen woensdag. Tegen april wil P-magazine een betalende onlineversie klaar hebben.
  [naar artikel]
 24. Franstalige aanval op Mahdi: “U bent een schande voor het land en de democratie” (30/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Franstalige aanval op Mahdi: “U bent een schande voor het land en de democratie” Een vlammende open brief, gepubliceerd in Le Vif, aan het adres van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) wordt gretig rondgestuurd door DéFI-voorzitter François De Smet. In die brief noemt schrijver Vincent Engel de staatssecretaris “een schande voor ons land en een schande voor de democratie“. “Niets kon, democratisch gezien, erger zijn dan Theo Francken. Dat is het minste wat […] Lees dit artikel: Franstalige aanval op Mahdi: “U bent een schande voor het land en de democratie”
  [naar artikel]
 25. Anoniem redactie tippen, kan met Apache SecureDrop (16/08/2016 - Apache)
  Apache biedt klokkenluiders de kans om de redactie anoniem en versleuteld documenten en informatie door te sturen. Apache SecureDrop maakt dit mogelijk.
  [naar artikel]
 26. Café Apache: Hoe beleven nieuwe Belgen het (Vlaams) nationalisme? (15/06/2018 - Apache)
  Apache trekt naar de IJzertoren en verkent samen met Samira Atillah, Bahattin Koçak en Pieter Bauwens tijdens Café Apache #5 de identiteitsbeleving van nieuwe Belgen. Schrijf je nu in!
  [naar artikel]
 27. België is “gebrekkige” democratie (21/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  België staat pas 35ste op de nieuwe lijst van meest democratische landen ter wereld. Daarmee zijn wij één van de zes West-Europese landen die niet als een “volledige” maar als een “gebrekkige” democratie worden beschouwd. Alleen Turkije, Griekenland en Cyprus doen het in ons deel van de wereld slechter. Dat blijkt uit de Democracy index die het bedrijf achter het magazine The Economist jaarlijks opstelt.
  [naar artikel]
 28. De nacht van Apache? Het jaar voor de persvrijheid! (02/11/2016 - Apache)
  Het is niet alleen hartverwarmend dat Wouter Deprez en vele anderen het initiatief namen voor ‘De nacht van Apache’, het is (helaas?) ook bittere noodzaak. Democratie is immers een werkwoord. Zo gauw fundamentele democratische waarden als persvrijheid en de scheiding der machten onder vuur liggen, heeft eigenlijk iedere burger de morele plicht om op te staan. De schouders laten hangen of onverschilligheid leiden naar absurde toestanden als de brexit in Groot-Brittannië, de sluipende installatie van een de facto kleptocraten-dictatuur in Hongarije, Rusland of Turkije, of het wijdverspreide Trumpisme.
  [naar artikel]
 29. Democratie in Oost-Europese landen op de helling: ‘Besmettelijk probleem’ (29/04/2021 - Express)
  In veel Oost-Europese landen staat de democratie op de helling, zo waarschuwt een Amerikaanse denktank. Vooral Polen en Hongarije zitten in een neerwaartse spiraal. In een nieuw rapport, dat 29 landen in Centraal- en Oost-Europa onder de loep neemt, schetst Freedom House een negatief beeld van de staat van de democratie in de regio. Hongarije […] Lees dit artikel: Democratie in Oost-Europese landen op de helling: ‘Besmettelijk probleem’
  [naar artikel]
 30. Democratie wereldwijd uitgehold (21/11/2019 - Apache)
  De democratie staat wereldwijd steeds meer onder druk. Ook al zijn er meer democratieën, de democratie wordt overal uitgedaagd en aangevallen. Onder meer de opkomst van het populisme, van links en van rechts, holt de democratie ook in Europa uit. Dat stelt IDEA vast in haar nieuw rapport. “De democratie is ziek, en de belofte ervan
  [naar artikel]
 31. Stella Assange: ‘Gevangenschap van mijn man Julian is grootste test voor de democratie’ (12/01/2023 - Apache)
  Apache sprak in Straatsburg met de vrouw van de medeoprichter van WikiLeaks voor wie uitlevering aan de Verenigde Staten dreigt.
  [naar artikel]
 32. Bitcoingeldautomaten in El Salvador branden: “Democratie is niet te koop” (16/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Bitcoingeldautomaten in El Salvador branden: “Democratie is niet te koop” Duizenden betogers kwamen woensdag op straat in de Salvadoraanse hoofdstad San Salvador om te protesteren tegen het cryptobeleid van president Nayib Bukele. Verschillende Bitcoingeldautomaten van het merk Chivo werden daarbij flink beschadigd of volledig verwoest. Niet iedereen in El Salvador is even tevreden met de introductie van ‘s werelds grootste cryptomunt Bitcoin als wettig betaalmiddel. […] Lees dit artikel: Bitcoingeldautomaten in El Salvador branden: “Democratie is niet te koop”
  [naar artikel]
 33. Apache maakt van data zijn dada (05/01/2023 - Apache)
  Dit jaar dook Apache diep in de datajournalistiek. Een overzicht.
  [naar artikel]
 34. Speelde Filip Dewinter (Vlaams Belang) een rol in het ontslag van Kris Van Dijck? "Ik heb met dat lek niets te maken" (12/07/2019 - VRT NWS)
  Dat Kris Van Dijck (N-VA) een stap opzij moest zetten als Vlaams Parlementsvoorzitter na de publicatie van bezwarende informatie over hem in P-Magazine, komt Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter wel erg goed uit, schrijft nieuwssite Apache. De site wijst naar de nauwe banden tussen Dewinter en P-Magazine-eigenaar Maurice Develder. Maar Dewinter zelf ontkent zijn betrokkenheid met klem.
  [naar artikel]
 35. Radio Apache #2 • Klimaatstrijd (14/03/2019 - Apache)
  Gele hesjes en klimaatmarsen maken duidelijk dat een succesvolle klimaattransitie een breedgedragen maatschappelijk project zal moeten zijn. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de strijd tegen klimaatopwarming een sociaal rechtvaardige uitkomst heeft? In deze aflevering van Radio Apache, de podcast van Apache, praten we met Ikrame Kastit (Uit De Marge), Vanya Verschoore (Arbeid en Milieu) en
  [naar artikel]
 36. Vijf stemmen per kiezer ipv een: groot experiment voor democratie in New York (22/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Vijf stemmen per kiezer ipv een: groot experiment voor democratie in New York Eind 2019 wierp toenmalige vicepremier Koen Geens (CD&V) het op: een voorstel om elke burger niet één, maar vijf stemmen te geven. Het idee verdronk in de toenmalige regeringsvorming en het spel rond een nieuwe staatshervorming. In New York vindt een voorverkiezing bij de Democraten plaats voor de burgemeestersrace, zowat de meest bepalende strijd om de sjerp, […] Lees dit artikel: Vijf stemmen per kiezer ipv een: groot experiment voor democratie in New York
  [naar artikel]
 37. Apache heeft opnieuw klacht aan het been (13/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Parti Populaire eist 25.000 euro van nieuwssite Apache na berichtgeving over Europese partijfinanciering.
  [naar artikel]
 38. Apache heeft opnieuw klacht aan het been (13/12/2017 - De Standaard)
  De Parti Populaire eist 25.000 euro van nieuwssite Apache na berichtgeving over Europese partijfinanciering.
  [naar artikel]
 39. P-magazine zet papieren versie stop (25/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het februarinummer van P-magazine wordt het laatste nummer op papier. Dat meldt de redactie van het magazine op zijn website en schrijft Gazet
  [naar artikel]
 40. VVJ en Apache dienen klacht in tegen Land Invest Group (20/12/2019 - Apache)
  De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en Apache gaan klacht indienen tegen Land Invest Group. De projectontwikkelaar schakelde detectives in om journalisten van Apache te schaduwen na berichtgeving over de nauwe banden tussen de ontwikkelaar en het Antwerpse stadsbestuur. Vorige week maakte Apache bekend dat de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group 60.000 euro betaalde aan
  [naar artikel]
 41. Apache: ‘Onze journalisten werden geschaduwd door privédetectiven’ (09/12/2019 - De Morgen)
  Journalisten van Apache en hun bronnen werden in 2016 gevolgd door privédectectives, zo beweert de nieuwssite. De detectives zouden betaald zijn door Land Invest Group, de projectontwikkelaar waar Apache destijds onderzoek naar deed. ‘Als dit klopt, is dit een zeer ernstige zaak.’
  [naar artikel]
 42. Charlie Magazine stopt er helemaal mee (17/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Eind oktober kondigde Charlie Magazine het einde van hun papieren magazine aan. Nu kondigt het magazine aan ook te stoppen met hun online verhaal. “Vandaag moeten we met veel spijt in ons hart, echt afscheid nemen. Maar we hebben het toch maar mooi gedaan.”
  [naar artikel]
 43. Playboy Magazine komt (digitaal) terug om OnlyFans-platform van Playboy te promoten (17/03/2023 - Express)
  Het laatste magazine van Playboy Magazine dateert van maart 2020. Maar nu is er een nieuw digitaal magazine van Playboy verschenen. Het magazine dient ter promotie van het nieuwe platform van Playboy, waarvoor het de mosterd duidelijk ging halen bij OnlyFans. In maart 2020 verscheen na bijna 70 jaar het laatste papieren magazine van Playboy. […]
  [naar artikel]
 44. Radio Apache #1 • Nieuwswaar (13/02/2019 - Apache)
  Welke impact heeft de commercialisering van mediabedrijven de voorbije jaren gehad op redacties, nieuws en journalistiek? In de eerste aflevering van Radio Apache, de podcast van Apache, praten we met Sven Gatz, Vlaams minister bevoegd voor media (Open VLD), de Nederlandse journalist Joris Luyendijk en communicatiewetenschapper Steve Paulussen (UA), over commercialisering van media en de
  [naar artikel]
 45. Apache ook in beroep vrijgesproken voor verborgen camera aan 't Fornuis (09/06/2022 - De Tijd)
  14:26 Het Antwerpse hof van beroep heeft de nieuwssite Apache vrijgesproken voor het gebruik van verborgen camerabeelden. Apache heeft de privacy van projectontwikkelaar Erik Van der Paal niet geschonden. V...
  [naar artikel]
 46. De eindejaarslijst van Apache: dit moet je gelezen, gezien en gehoord hebben (21/12/2022 - Apache)
  Welke boeken, podcasts, documentaires en muziek raadt het team van Apache aan? 
  [naar artikel]
 47. Apache wint Arkprijs van het Vrije Woord 2017 (08/03/2017 - Apache)
  Het Arkcomité wil kritische onderzoeksjournalistiek aanmoedigen. De prijs komt op een uitgelezen moment voor Apache.
  [naar artikel]
 48. Klacht van partij Modrikamen tegen Apache en Bart Staes (13/12/2017 - VRT NWS)
  De eurosceptische partij Parti Populaire (PP) van advocaat Mischaël Modrikamen eist 25.000 euro schadevergoeding van twee journalisten van nieuwssite Apache en van Europees Parlementslid Bart Staes (Groen). De PP noemt de berichtgeving van Apache over misbruik van Europees geld lasterlijk.
  [naar artikel]
 49. Cinema Apache #14 • Goden van Molenbeek (20/05/2021 - Apache)
  Welkom bij Cinema Apache editie 14! We nodigen jullie uit om tussen 21 en 30 mei samen met andere lezers van Apache online te kijken naar een straffe Belgisch-Finse documentaire van Reetta Huhtanen: Goden van Molenbeek (2019). Na de aanslagen in Brussel ruim vijf jaar geleden, kwam de moslimgemeenschap in Molenbeek zwaar onder vuur te
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy