De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Filmmakers treden op als curator tijdens biënnale Contour

Apache

08/09/2023 - 10:24

Het platform Auguste Orts tekent voor de tiende editie van het festival voor bewegend beeld.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 18e Biënnale voor architectuur opent in Venetië, met aandacht voor klimaat en een "Belgisch" Bulgaars paviljoen (20/05/2023 - VRT NWS)
  Dit jaar is de architectuur aan de beurt op de Biënnale van Venetië, met voor het eerst een Afrikaanse curator en klimaat als belangrijk thema. In het Belgische paviljoen zijn bijvoorbeeld organische bouwmaterialen te zien. Het Bulgaarse paviljoen wordt mee gekleurd door de Belgische fotograaf en VRT NWS-journalist Alexander Dumarey. De Biënnale is open van 20 mei tot 26 november.
  [naar artikel]
 2. De balans | Curator Hilde Teerlinck (16/04/2022 - De Tijd)
  01:00 Met kunstenaar Francis Alÿs vertegenwoordigt curator Hilde Teerlinck (56) België op de Biënnale in Venetië, die op 23 april begint. Van 2006 tot 2014 was ze directeur van het Fonds Regional d’Art Cont...
  [naar artikel]
 3. Oekraïense kunstschatten op Biënnale van Venetië dankzij Vlaming Björn Geldhof: "Dit is ook ónze geschiedenis"  (23/04/2022 - VRT NWS)
  Ondanks de oorlog wil Oekraïne aanwezig zijn op het belangrijkste kunstevenement ter wereld, de Biënnale van Venetië. De meest beklijvende tentoonstelling kwam tot stand dankzij Björn Geldhof, directeur van het Pinchuk Art Centre. Zelfs de Oekraïense president Volodimir Zelenski leverde een artistieke bijdrage. Zelenski noemt deelnemen aan de Biënnale essentieel: "We verdedigen onze vrijheid", klinkt het.
  [naar artikel]
 4. Welkom in het toekomstbeeld van de Biënnale (23/04/2022 - De Tijd)
  03:00 Half mens, half paard. Half mens, half machine. Half man, half vrouw. Half mens, half alien. Op de 59ste editie van de Biënnale van Venetië staat niets in steen geschreven. Het kunstenfestival is een ...
  [naar artikel]
 5. Ivo van Hove wordt artistiek leider Ruhrtriënnale (04/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Ivo van Hove, directeur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), wordt voor de periode 2024-2026 artistiek leider van de Ruhrtriënnale. Het festival transformeert het Ruhrgebied elk jaar gedurende vier weken tot een plek waar internationaal muziektheater, theater, dans en concerten worden gepresenteerd in voormalige fabrieken en industriële gebouwen. “Elk jaar zal ik een voorstelling met het ITA-ensemble regisseren dat in wereldpremière gaat tijdens het festival”, aldus van Hove, die een tijd opgroeide in Kwaadmechelen.
  [naar artikel]
 6. "Nooit gedacht dat mijn foto's hiertoe zouden leiden": VRT NWS-journalist ontwerpt mee Bulgaars paviljoen op architectuurbiënnale in Venetië (30/01/2023 - VRT NWS)
  Het Bulgaarse paviljoen op de architectuurbiënnale in Venetië krijgt dit jaar een Belgische toets. Het winnende ontwerp is gebaseerd op een fotoreeks van VRT NWS-journalist Alexander Dumarey over leegstaande scholen in het land. Hij werkt het Bulgaarse paviljoen, dat op 20 mei zijn deuren opent, mee uit met een team van architecten en grafisch ontwerpers.
  [naar artikel]
 7. Van Eurovisie tot opera, van Biënnale tot Hermitage: ook culturele gevolgen van oorlog tegen Oekraïne (01/03/2022 - VRT NWS)
  Poetingetrouwe artiesten worden gecanceld in het westen en er zijn nog meer gevolgen voor kunst en cultuur. Nieuwe films als "The Batman" zijn niet te zien in Russische bioscopen. En de Russische en Oekraïense paviljoenen op de Biënnale van Venetië blijven leeg. Een overzicht.
  [naar artikel]
 8. Contour: Hoe fixeer ik m'n make-up (04/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Hoe zorg je ervoor dat je make-up perfect blijft zitten? Nanja legt het je uit in een nieuwe video van Contour.
  [naar artikel]
 9. CONTOUR: nieuw online beauty- en fashionkanaal! (01/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Op CONTOUR brengen wij jou elke dinsdag, donderdag en zaterdag om 16u een leuke fahsion, beauty of lifestyle video. Monica Ho, Paulien Riemis,
  [naar artikel]
 10. Gedichten van Halense Ina Stabergh pronken in Plantentuin van Meise (03/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Schrijfster en kunstenares Ina Stabergh (Berthy Stas) - wiens roots liggen in Loksbergen waar haar opa destijds koster was bij pastoor Cuppens - werd samen met 37 andere kunstenaars uit Vlaanderen, Brussel en Nederland geselecteerd om deel te nemen aan de Biënnale Natura Inspiratus 2022 in de Plantentuin van Meise. Deze groots opgezette Biënnale kwam tot stand door een samenwerkingsverband tussen de vzw Cultuurvuur en het Agentschap Plantentuin Meise, de grootste tuin van België.
  [naar artikel]
 11. UTOPIA tussen paradijs en slagveld (05/04/2019 - De Morgen)
  Het is vijfhonderd jaar geleden dat de Engelse humanist Thomas More zijn beroemde boek Utopia schreef, onder meer in Mechelen. Voor curator Nicola Setari de aanleiding om de Mechelse videobiënnale Contour in het teken van de utopie te zetten. Eenentwintig kunstenaars maken er relevante, vaak beklijvende, beelden bij.
  [naar artikel]
 12. CONTOUR: nieuw online beauty- en fashionkanaal! (01/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf vandaag lanceert KAMERAKI, het online productiehuis van Medialaan, het nieuwe online beauty- en fashionkanaal CONTOUR. Vier talentvolle
  [naar artikel]
 13. Netflix richt fonds voor beginnende filmmakers op (18/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Netflix wil jonge filmmakers de kans geven om een korte documentairefilm te maken, met hun steun. Daarvoor heeft de streamingzender het ‘Documentary Talent Fund' opgericht. Helaas maken (voorlopig) alleen filmmakers uit het Verenigd Koninkrijk kans op steun.
  [naar artikel]
 14. Hallucineren met het gezin (07/04/2019 - De Morgen)
  Death Metal, The Rolling Stones en Guitar Hero, het zijn niet meteen namen die je verwacht in een tentoonstelling met hedendaagse videokunst. Voor de vijfde editie van Contour, die vanavond opent, nodigde curator Anthony Kiendl kunstenaars uit om iets te doen rond beeldende kunst en muziek. Kiendl: 'Rockmuziek was een eufemisme voor seks. De lokroep van rock is die van vrijheid en verzet.'
  [naar artikel]
 15. Opvoering van Jan Fabre op Biënnale van Charleroi geschrapt (11/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De opvoering van ‘The Fluid Force of Love’ door het gezelschap Troubleyn van Jan Fabre tijdens de Biënale Charleroi Danse is geannuleerd. Dat maakte de organisatie vanavond bekend. Als reden wordt verwezen naar "de druk en de scheldwoorden die dit programma omringden".
  [naar artikel]
 16. Filmmakers leveren in open brief kritiek op Oscars (14/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 100 filmmakers leveren in een open brief kritiek op een beslissing van de organisatie van de Oscars om vier prijzen tijdens reclameblokken...
  [naar artikel]
 17. Opvoering van Jan Fabre op Biënnale van Charleroi geschrapt (12/09/2021 - VRT NWS)
  De opvoering van "The fluid force of love" door het gezelschap Troubleyn van Jan Fabre tijdens de Biënale Charleroi Danse is geannuleerd. Dat maakte de organisatie bekend. Als reden wordt verwezen naar "de druk en de scheldwoorden die dit programma omringden".
  [naar artikel]
 18. Curator MoMu Antwerpen vertrekt naar New York voor topjob (29/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De modeafdeling van het Metropolitan Museum in New York, één van de grootste kunstmusea ter wereld, heeft een nieuwe Belgische curator. De eer valt te beurt aan Karen Van Godtsenhoven, die tot nu curator was van het ModeMuseum in Antwerpen.
  [naar artikel]
 19. Francis Alÿs wint Duitse kunstprijs (31/08/2022 - De Tijd)
  17:49 Francis Alÿs, de Belgische vertegenwoordiger op de Biënnale van Venetië, krijgt de prestigieuze Wolfgang Hahn-prijs ter waarde van 100.000 euro.
  [naar artikel]
 20. “Plots zijn ze verdwenen”: curator en burgemeester ruziën om “gestolen” kunstwerken van 25 miljoen euro (29/06/2022 - Het Nieuwsblad)
  Waar zijn de zestien grote bronzen hazenbeelden – waarde: 25 miljoen euro – die tentoongesteld stonden in de duinen van het Zwin? “Gestolen”, zegt de curator van de expo. “In verzekerde bewaring genomen”, zegt de burgemeester van Knokke-Heist. Curator en burgemeester twisten al langer, sinds de eerste de tweede voor de rechter daagde. Nu schakelen ze een ­versnelling hoger. Curator: “Machts­misbruik!”. Burgemeester: “Leugens!”.
  [naar artikel]
 21. Koningin Mathilde geplaagd door felle wind in Venetië (06/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde heeft gisteren in het gezelschap van enkele Belgische kunstenaars, onder wie Luc Tuymans, de Biënnale van Venetië bezocht.
  [naar artikel]
 22. Curator Evelyn Simons: 'Over eten praat iedereen graag mee, over kunst is dat moeilijk' (08/07/2023 - De Tijd)
  01:00 Tot vrijdag was Evelyn Simons officieel curator bij Horst Arts & Music, het festival in Vilvoorde. Nu ligt haar wereld helemaal open. Van Molenbeek en Sicilië tot New York: er zijn geen grenzen in hoo...
  [naar artikel]
 23. Francis Alÿs tovert Belgisch paviljoen in Venetië om tot speeltuin (19/04/2022 - De Tijd)
  20:49 Van een slakkenwedstrijdje in Halle tot tikkertje in Mexico. Francis Alÿs toont in het Belgische paviljoen op de Biënnale van Venetië opwindende films van spelende kinderen. Tijdloos, dynamisch en uni...
  [naar artikel]
 24. Ragnar Kjartansson toont hypnotiserende veelzijdigheid (21/09/2022 - De Tijd)
  14:55 Zijn moeder spuwt iedere vijf jaar in zijn gezicht. Op de Biënnale van Venetië maakte hij elke dag een gelijkaardig schilderij. En hij laat operazangers 12 uur lang dezelfde aria zingen. Het werk van ...
  [naar artikel]
 25. De onbevangen kinderwereld van Francis Alÿs (06/09/2023 - De Tijd)
  18:59 Na de succesvolle doortocht vorig jaar in het Belgische paviljoen op de Biënnale van Venetië, toont Francis Alÿs in Wiels zijn films met spelende kinderen. Ontwapenend met een wrange ondertoon.
  [naar artikel]
 26. Stille kracht aan de macht (06/04/2019 - De Morgen)
  Voor de expo Mens erger je niet treden de erfgoedbewakers van het SMAK in Gent op als curator. Drie van hen vertellen het verhaal achter hun favoriete kunstwerk en waarom ze het kozen.
  [naar artikel]
 27. Potentiële overnemers Waalse Brantanowinkels melden zich bij curator (15/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  "De curator van Brantano heeft ons verzekerd dat er zich potentiële overnemers van Waalse vestigingen hebben gemeld", verklaarde Waals minister van...
  [naar artikel]
 28. Jonge filmmakers verrassen met originele pareltjes op filmfestival MakingMovies (27/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het jeugdfilmfestival MakingMovies bekroonde gisteren jonge filmmakers in vier categorieën. Drie makers kregen een bijzondere vermelding. De jury
  [naar artikel]
 29. Curator uit Geraardsbergen veroordeeld voor gesjoemel, maar iedereen gaat in beroep tegen vonnis (11/01/2023 - VRT NWS)
  Een maand nadat een curator uit Geraardsbergen veroordeeld werd voor een miljoenenfraude die decennialang duurde, gaan alle partijen in beroep. Zowel het parket, de veroordeelde curator en zijn vrouw, als de curatoren die aangesteld waren om de zaken van de veroordeelde curator af te handelen, kunnen zich niet vinden in het vonnis van de rechter in eerste aanleg en gaan dus in beroep.
  [naar artikel]
 30. Beeld verhaal | ‘Birth of a Mother’ (25/08/2021 - De Tijd)
  01:00 Acht fotografen vertellen over een beeld dat in een verhaal past. Vandaag: Julie Scheurweghs. Sinds ze twee jaar geleden moeder werd, werkt ze aan ‘Birth of a Mother’. Tijdens de eerste Fotobiënnale O...
  [naar artikel]
 31. Nieuw kunstenfestival GIST gestart: fietsen tussen kunst en genieten van streekbiertje in de Zennevallei (27/08/2023 - VRT NWS)
  In de Zennevallei is gisteren nieuw driejarig kunstenfestival GIST van start gegaan. Al fietsend of wandelend geniet je tijdens deze triënnale van kunst, theater, literatuur, natuur, gastronomie en industrie op iconische locaties in de Zennevallei. En dat nog tot en met november.
  [naar artikel]
 32. Vandaag opent het Belgisch paviljoen in Venetië, maar is dat nu echt de jackpot voor kunstenaars? (21/04/2022 - VRT NWS)
  Elke twee jaar vertegenwoordigt een Belgische kunstenaar ons land op de Biënnale van Venetië die deze week opent; een hele eer, maar zorgt het ook voor meer naamsbekendheid en een grotere verkoop? VRT NWS licht de afgelopen 25 jaar door met experts en galeriehouders.
  [naar artikel]
 33. Hollywood lokt filmmakers met subsidies (09/04/2019 - De Morgen)
  Hollywood is passé. Steeds vaker laten filmmakers het bekende deel van LA voor wat het is om elders goedkoper te gaan draaien. Om die stadsvlucht tegen te gaan komt Californië nu met 330 miljoen dollar subsidies over de brug.
  [naar artikel]
 34. Onrust in Oostende (02/09/2021 - De Tijd)
  00:45 Fort Napoleon en Mu.ZEE zijn de hoofdlocaties van de eerste Internationale Fotobiënnale Oostende, die zaterdag begint. Maar er zit zeker evenveel schoonheid in de anglicaanse kerk in de Langestraat, w...
  [naar artikel]
 35. Van Antwerpen naar New York: Belgische wordt nieuwe curator van Metropolitan Museum (29/11/2017 - Knack)
  Dat ons land modeprofessionals op verschillende gebieden voortbrengt, wordt opnieuw duidelijk met dit nieuws. Karen Van Godtsenhoven werd aangesteld tot nieuwe curator van de modeafdeling van het Metropolitan Museum in New York. Hiervoor werkte ze als curator van het ModeMuseum in Antwerpen.
  [naar artikel]
 36. Matteo Simoni wint met FC Bergman Zilveren Leeuw in Venetië (18/06/2023 - Het Belang van Limburg)
  Een tijdje geleden al raakte bekend dat theatergroep FC Bergman gezelschap,met uithangborden Marie Vinck, Stef Aerts en Matteo Simoni, de Zilveren Leeuw voor Theater won op de Biënnale van Venetië, van de meest hoog aangeschreven kunstmanifestaties ter wereld. Het gaat om de eerste Vlamingen die deze prijs winnen.
  [naar artikel]
 37. CONTOUR: nieuw online beauty- en fashionkanaal! (01/06/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 38. Curator zet inboedel van Wim Beckmann op straat (07/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Met de hulp van een slotenmaker en de politie verschafte curator Jef Van Looy zich dinsdag toegang tot de villa van Wim Beckmann aan de Steenweg op Turnhout.
  [naar artikel]
 39. Venetië trekt het filmnajaar op gang (30/08/2022 - De Tijd)
  11:00 Het 79ste filmfestival van Venetië haalt naar goede gewoonte het kruim van de arthousecinema bij elkaar. Op de rode loper passeert een resem vedetten en filmmakers die hoopt dat hier een succesvolle c...
  [naar artikel]
 40. RECENSIE. Zelfs stopcontact brengt Nadia Naveau op ideeën (15/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Het gaat hard voor Antwerpse beeldhouwster Nadia Naveau (46). Musea kochten werk aan van haar en deze zomer stal ze de show op de Triënnale van Brugge. In de Warande opent ze haar grootste tentoonstelling tot nu toe, een veelzijdig parcours van levenslustige beelden in alle maten en materialen.
  [naar artikel]
 41. El Kaouakibi moet 475.000 euro van topondernemers teruggeven aan curator (17/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Sihame El Kaouakibi moet met haar vennootschap Wannawork zo’n 510.000 euro terugbetalen aan de curator van de curator van de failliete vennootschap Point Urbain. Het half miljoen kwam bijna volledig (475.000 €) van schenkingen van topondernemers die geloofden in het tewerkstellingsproject dat El Kaouakibi in 2017 lanceerde. Uiteindelijk zou Wannawork slechts een twintigtal jongeren aan een job helpen.
  [naar artikel]
 42. Beloften in een anglicaanse kerk (02/09/2021 - De Tijd)
  02:15 Fort Napoleon en Mu.ZEE zijn de hoofdlocaties van de eerste Internationale Fotobiënnale Oostende, die zaterdag begint. Maar er zit zeker evenveel schoonheid in de anglicaanse kerk in de Langestraat, w...
  [naar artikel]
 43. Antwerps theatergezelschap FC Bergman bekroond in Venetië met Zilveren Leeuw: “Trots en dankbaar” (18/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Begin dit jaar raakte al bekend dat het Antwerps toneelgezelschap FC Bergman, met onder meer Marie Vinck en Stef Aerts, de Zilveren Leeuw voor Theater won op de wereldbekende expositie ‘Biënnale van Venetië’. Maar op 17 juni was het dan éindelijk zover. De bende mocht hun trofee hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen.
  [naar artikel]
 44. Filmfestival van Venetië vindt wel degelijk plaats in september (20/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het filmfestival van Venetië vindt dit jaar wel degelijk plaats, van 2 tot en met 12 september. Dat heeft de Biënnale van Venetië, de instelling...
  [naar artikel]
 45. Billy Joel en Bon Jovi treden op tijdens coronabenefiet New York (05/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Billy Joel, Bon Jovi, Mariah Carey en andere artiesten treden digitaal op tijdens het benefietconcert ‘Rise Up New York’. Op 11 mei wordt geld...
  [naar artikel]
 46. Kunstenaar Bie Michels over Bart Somers: 'Beter verwacht van de 'beste burgemeester ter wereld'' (17/10/2019 - Knack)
  Tijdens Contour Biënnale 9 in Mechelen onthult de Antwerpse kunstenaar Bie Michels The Copy, een nieuwe versie van het koloniale monument op de Schuttersvest. Dat heeft al tot een rel met de burgemeester geleid.
  [naar artikel]
 47. Curator wil nu al 1 miljoen euro van Sihame El Kaouakibi; rechtbank beslist over een maand (21/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Antwerpse ondernemingsrechtbank beslist op 19 mei of Sihame El Kaouakibi en haar vriendin Erika Xuan Nguyen 1 miljoen euro moeten terugbetalen aan de curator van Point Urbain, de horecavennootschap van het koppel. De curator vindt dat El Kaouakibi door haar slecht bestuur verantwoordelijk is voor het faillissement van Point Urbain.
  [naar artikel]
 48. Curator FNG onderzoekt dubbelrol van adviseur (03/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De curator van de Nederlandse winkelketens van het Belgische modeconcern FNG zal onderzoek doen naar een mogelijke dubbelrol van een adviseur.
  [naar artikel]
 49. Bpost wint proces tegen curator failliete rivaal (06/03/2023 - De Tijd)
  19:43 Het postbedrijf Bpost heeft een rechtszaak gewonnen waarin de curator van een failliete concurrent 255 miljoen euro eiste.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy