De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Dark PFAS: de verborgen waarheid

Apache

11/09/2023 - 06:26

De industrie trekt een mistgordijn op over hoe onbekende ‘dark PFAS’ massaal in het milieu terechtkomen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Factcheck bij de film ‘Dark Waters’: hoe gevaarlijk is uw teflonpan? (20/08/2020 - De Morgen)
  Na het zien van de alarmerende speelfilm Dark Waters doet wetenschapsredacteur George van Hal de pannen met antiaanbaklaag en de regenjas de deur uit. Zou u ook pfas in de ban moeten doen? Oftewel: hoe schadelijk is dat gewraakte spul nu eigenlijk?
  [naar artikel]
 2. Diepe somberte met een sprankje licht (11/04/2019 - De Morgen)
  Donkere kamerpop klaar voor een begrafenisstoet. Dark Dark Dark bleek alles wat die naam beloofde.
  [naar artikel]
 3. "Het Dark Web": naast een verzamelplaats voor internettrollen, ook een plek van vrijheid (12/06/2019 - VRT NWS)
  Joris Maeyaert analyseert "het Dark Web": een verborgen deel van het wereldwijde web dat niet toegankelijk is met behulp van normale browsers en zoekmachines.  Hij is lid van Open VRT, de kweekvijver voor digitaal mediatalent bij VRT en creëert kansen door met hen samen te werken. Regelmatig verschijnt een column door een jongere op de medium-pagina van Open VRT.
  [naar artikel]
 4. Drugs of vals geld kopen? Grootste markt op het dark web ter wereld opgerold (12/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  De autoriteiten in Duitsland hebben een einde gemaakt aan de grootste marktplaats op het dark web, het verborgen deel van het internet. Het forum DarkMarket had bijna 500.000 gebruikers en meer dan 2.400 verkopers, die handelden in drugs, vals geld, gestolen creditcardgegevens, anonieme simkaarten en schadelijke software. In totaal zou er meer dan 140 miljoen euro zijn uitgegeven op het platform, in virtuele munten als bitcoin en monero.
  [naar artikel]
 5. Grote zorgen in Nederland over Belgische bron van PFAS-lozingen (08/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Na de ophef over de PFAS-lozingen van de Belgische fabriek van 3M, blijkt er in Nederland op amper vijf kilometer van de Belgische grens nog een belangrijke bron van PFAS-vervuiling te zijn. De Antwerpse afvalverwerker Indaver loost al jarenlang PFAS in het water dat uitkomt in de Westerschelde, waaronder verschillende PFAS-stoffen "zonder vergunning".
  [naar artikel]
 6. De 20 vaakst gestolen wachtwoorden op het dark web (22/02/2021 - Express)
  Gebruik nooit uw eigen naam of een opeenvolging van cijfers: we kennen het klassieke advies, maar toch wordt er vaak aan gezondigd. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ID Agent, dat een lijst vrijgeeft met de vaakst gestolen wachtwoorden op het dark web in 2020. Het zogenaamde dark web bestaat uit niet-geïndexeerde websites die […] The post De 20 vaakst gestolen wachtwoorden op het dark web appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 7. 3M zal ultrakorte PFAS blijven uitstoten (26/12/2022 - Apache)
  3M stopt met productie van PFAS, maar daarom niet met uitstoot van ultrakorte-keten PFAS.
  [naar artikel]
 8. ‘Strengere normen alleen zullen het PFAS-probleem niet oplossen’ (16/12/2022 - De Standaard)
  Ongeveer 90 procent van de eisen die actiegroepen hebben gesteld na de uitbraak van de PFAS-crisis, is ingewilligd. Dat vermoedt PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken bij zijn afscheid.
  [naar artikel]
 9. Nu ook PFAS aangetroffen in zeeschuim (01/02/2023 - Het Nieuwsblad)
  PFAS is in wisselende concentraties in zeeschuim aanwezig. In het zeewater zelf werd nauwelijks PFAS aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van VITO in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Kustgangers hoeven zich geen zorgen te maken. Zolang je het zeeschuim niet in grotere hoeveelheden inslikt of er langdurig contact mee hebt, is het risico op te veel opname van PFAS zeer beperkt.
  [naar artikel]
 10. Europol pakt 150 handelaars van het dark web op (26/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een internationale actie tegen verkoop van illegale goederen op het zogenoemde dark web zijn 150 verdachten gearresteerd. Europol heeft bij de operatie ‘Dark Huntor’ 45 vuurwapens, 234 kilo drugs en meer dan 26,7 miljoen euro in cash en cryptovaluta’s in beslag genomen.
  [naar artikel]
 11. Weersvoorspeller Dark Sky in handen van Apple (01/04/2020 - Express)
  Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft de app Dark Sky, gespecialiseerd in gedetailleerde weersvoorspellingen, overgenomen. De transactie betekent dat in de... The post Weersvoorspeller Dark Sky in handen van Apple appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 12. 'The dark side' is verborgen paradijs: Frans skidorp Villaroger gaat voor groen (21/01/2018 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/Q6wvuqQcYNigZQEK-S1qoeMa7Z4/diocontent/117515392/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 13. Wisselende hoeveelheden PFAS in zeeschuim vastgesteld: kan het kwaad? (01/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  PFAS is in wisselende concentraties in zeeschuim aanwezig. In het zeewater zelf werd nauwelijks PFAS aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van VITO in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Kustgangers hoeven zich geen zorgen te maken. Zolang je het zeeschuim niet in grotere hoeveelheden inslikt of er langdurig contact mee hebt, is het risico op te veel opname van PFAS zeer beperkt.
  [naar artikel]
 14. "Jeugdkampen op plekken die vervuild zijn met PFAS? Geen probleem": PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken stelt gerust (04/07/2022 - VRT NWS)
  Jeugdkampen of evenementen op plaatsen die vervuild zijn met PFAS en waar no regret-maatregelen gelden, mogen gewoon plaatsvinden. Dat zegt Karl Vrancken, die de PFAS-vervuiling in Vlaanderen onderzoekt. Hij krijgt de laatste tijd heel wat vragen van organisatoren van evenementen en scoutskampen, die gepland zijn op plekken waar de schadelijke stof PFAS in de grond zit.
  [naar artikel]
 15. PFAS-opdrachthouder gaat aan de slag bij afvalverwerker Indaver… dat zelf in opspraak kwam voor PFAS (19/07/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Afvalverwerkingsbedrijf Indaver heeft een opvallende naam aan zijn managementteam toegevoegd: Karl Vrancken (54), die in opdracht van de Vlaamse overheid de aanpak van de PFAS-vervuiling coördineerde. Opvallend, omdat Indaver vorig jaar zelf in de Nederlandse pers in opspraak kwam voor PFAS-lozingen en -uitstoot.
  [naar artikel]
 16. Online ransomware-bende REvil verdwijnt van Dark Web na waarschuwing Biden (13/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Online ransomware-bende REvil verdwijnt van Dark Web na waarschuwing Biden De aan Rusland gelinkte ransomware-bende REvil lijkt van het internet verdwenen te zijn. Het is nog niet bekend of de sites tijdelijk uit de lucht zijn of dat de groep – of de politie – de websites offline heeft gehaald. De bende is nergens meer te vinden op het dark web. Het dark web is […] Lees dit artikel: Online ransomware-bende REvil verdwijnt van Dark Web na waarschuwing Biden
  [naar artikel]
 17. PFAS-vervuiling bedreigt 270 werven (23/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  Nadat de grondwerken aan de Oosterweelwerf zijn stilgelegd wegens PFAS-vervuiling dreigen nog meer verontreinigde werven in de problemen te komen. Zo kampen al zeker 270 werven met niet-afbreekbare PFAS in de bodem of in het grondwater, blijkt uit een data-analyse van De Tijd.
  [naar artikel]
 18. 'Hulk' Mark Ruffalo trekt naar Brussel met PFAS-film (05/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse acteur Mark Ruffalo, onder meer bekend als de Hulk in de Marvel-films, presenteert woensdag zijn nieuwe film ‘Dark Waters’ aan het...
  [naar artikel]
 19. Indaver loost al jarenlang PFAS in het water: grote zorgen in Nederland (08/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na de ophef over de PFAS-lozingen van de Belgische fabriek van 3M, blijkt er amper vijf kilometer van de Nederlandse grens nog een belangrijke bron te zijn van PFAS-vervuiling. De Antwerpse afvalverwerker Indaver loost al jarenlang PFAS in het water dat uitkomt in de Westerschelde, waarvan verschillende PFAS-stoffen “zonder vergunning”. Daarover maakt de Nederlandse overheid zich achter de schermen al zeker een jaar grote zorgen, schrijft het Nederlandse onderzoeksprogramma Zembla na inzage in documenten die in handen zijn van het tv-programma.
  [naar artikel]
 20. PFAS-vervuiling in Herk-de-Stad: geen grondwater gebruiken 500 meter rond brandweerkazerne (07/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het terrein van de brandweerkazerne aan de Industrieweg in Herk-de-Stad is vervuild met PFAS. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft op verscheidene meetpunten verhoogde PFAS-waarden in de bodem vastgesteld.
  [naar artikel]
 21. België werkt gecoördineerde strategie uit tegen PFAS-verontreiniging (08/07/2021 - Knack)
  Er komt een Belgische coördinatiestrategie tegen de verontreiniging door PFAS, de groep vervuilende chemicaliën waartoe ook PFOS behoort. Dat deelt het kabinet van federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) donderdag mee, na een interministeriële conferentie over de PFAS-problematiek.
  [naar artikel]
 22. PFAS wijdverspreid in het ondiepe grondwater: deze gemeenten zijn zwaarst getroffen (06/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  PFAS zijn wijdverspreid in het grondwater in Vlaanderen zonder dat daarvoor een directe bron van vervuiling kan worden aangeduid. In 88% van 200 onderzochte meetputten zijn PFAS gevonden.
  [naar artikel]
 23. PFAS wijdverspreid in ondiep Vlaams grondwater (06/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  PFAS zijn wijdverspreid in het grondwater in Vlaanderen zonder dat daarvoor een directe bron van vervuiling kan worden aangeduid. In maar liefst 88% van 200 onderzochte meetputten zijn PFAS gevonden, schrijven Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen woensdag.
  [naar artikel]
 24. Politie rolt groot handelsplatform dark web op (03/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een internationaal onderzoek naar het zogenaamde ‘dark web’ - een afgeschermd deel van het internet dat alleen met speciale software te bereiken is...
  [naar artikel]
 25. Na stillegging Oosterweel: PFAS-vervuiling bedreigt nog 270 werven (23/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Nadat de grondwerken aan de Oosterweelwerf zijn stilgelegd wegens PFAS-vervuiling dreigen nog meer verontreinigde werven in de problemen te komen. Zo kampen al zeker 270 werven met niet-afbreekbare PFAS in de bodem of in het grondwater, blijkt zaterdag uit een data-analyse van De Tijd.
  [naar artikel]
 26. Man verdacht van witwassen honderden miljoenen via bitcoins (14/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een 36-jarige Amerikaan heeft mogelijk geholpen om zo’n 311 miljoen dollar wit te wassen via bitcoins. De man uit de staat Ohio zou een zogeheten cryptocurrency-mixer hebben gerund, een digitale witwasmachine op het dark web, het verborgen deel van het internet.
  [naar artikel]
 27. 'Operatie Fopspeen': zeker 870 leden van groot kinderpornonetwerk opgepakt (05/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een internationale actie is een groot kinderpornonetwerk opgerold. De leden wisselden foto's en filmpjes uit op het dark web, het verborgen
  [naar artikel]
 28. 'Operatie Fopspeen': zeker 870 leden van groot kinderpornonetwerk opgepakt (05/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een internationale actie is een groot kinderpornonetwerk opgerold. De leden wisselden foto's en filmpjes uit op het dark web, het verborgen
  [naar artikel]
 29. Grote zorgen in Nederland over Belgische bron van PFAS-lozingen: “Onaanvaardbaar” (08/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na de ophef over de PFAS-lozingen van de Belgische fabriek van 3M, blijkt er amper vijf kilometer van de Nederlandse grens nog een belangrijke bron te zijn van PFAS-vervuiling. De Antwerpse afvalverwerker Indaver loost al jarenlang PFAS in het water dat uitkomt in de Westerschelde, waarvan verschillende PFAS-stoffen “zonder vergunning”. Daarover maakt de Nederlandse overheid zich achter de schermen al zeker een jaar grote zorgen, schrijft het Nederlandse onderzoeksprogramma Zembla na inzage in documenten die in handen zijn van het tv-programma.
  [naar artikel]
 30. Onderzoekers wijzen wc-papier aan als bron van PFAS-vervuiling (01/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Wc-papier bevat volgens Amerikaans onderzoek kleine hoeveelheden PFAS. De chemische stoffen komen waarschijnlijk in het papier terecht doordat het vaak wordt gemaakt van gerecycleerd papier waar ook PFAS in zit, leggen de wetenschappers uit in een publicatie van de American Chemical Society. Ze pleiten voor nader onderzoek, omdat al het wc-papier dat wordt doorgespoeld opgeteld weleens een “significante” bijdrage kan leveren aan de totale PFAS-vervuiling van rioolwater.
  [naar artikel]
 31. PFAS wijdverspreid in ondiepe grondwater van Vlaanderen (06/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  PFAS zijn wijdverspreid in het grondwater in Vlaanderen zonder dat daarvoor een directe bron van vervuiling kan worden aangeduid. In 88% van 200 onderzochte meetputten zijn PFAS gevonden.
  [naar artikel]
 32. PFOS-zaak maakt Mechelen ongerust: stadsbestuur wil uitleg van chemiebedrijf Chemours en OVAM over PFAS op grondgebied  (15/06/2021 - VRT NWS)
  Het nieuws over de zware vervuiling met PFOS in Zwijndrecht maakt ook het stadsbestuur van Mechelen ongerust. Het wil weten of er ook in Mechelen een PFAS-vervuiling is. PFAS is de verzameling chemische stoffen, waartoe PFOS behoort. Op de Dupont-site in Mechelen fabriceert Chemours teflon, een PFAS. Deze ochtend is er een extra schepencollege.
  [naar artikel]
 33. "X-Men: Dark Phoenix" is voorlopig de laatste film in de "X-Men"-franchise (05/06/2019 - VRT NWS)
  "X-Men: Dark Phoenix" is in de Belgische bioscopen verschenen. Het is de voorlopig laatste aflevering van een filmreeks die in het jaar 2000 begon. De titel laat het niet vermoeden, maar in "X-Men: Dark Phoenix" gaat de aandacht vooral naar een heldin. 
  [naar artikel]
 34. Waarom de vrijlating van Michelle Martin voor beroering zorgt: ‘Ze heeft een deel van de waarheid verborgen gehouden’ (24/08/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 35. Aanwezigheid PFAS vastgesteld in de lucht boven Zwijndrecht en 3M (01/06/2022 - Het Nieuwsblad)
  Uit een onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat PFAS aanwezig zijn in de lucht boven Zwijndrecht en 3M. Zowel in het zwevend stof als in de depositie (de neerslag van stoffen op oppervlaktes zoals de bodem) werden PFAS gemeten. Op alle meetlocaties liggen de gemiddelde PFAS-concentraties echter ruim onder de tijdelijke gezondheidskundige toetsingswaarde die van toepassing is voor bewoonde zones. Dat meldt VMM woensdag.
  [naar artikel]
 36. Aanwezigheid PFAS vastgesteld in de lucht boven Zwijndrecht en 3M (01/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Uit een onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat PFAS aanwezig zijn in de lucht boven Zwijndrecht en 3M. Zowel in het zwevend stof als in de depositie (de neerslag van stoffen op oppervlaktes zoals de bodem) werden PFAS gemeten. Op alle meetlocaties liggen de gemiddelde PFAS-concentraties echter ruim onder de tijdelijke gezondheidskundige toetsingswaarde die van toepassing is voor bewoonde zones. Dat meldt VMM woensdag.
  [naar artikel]
 37. Aanwezigheid PFAS vastgesteld in de lucht boven Zwijndrecht en 3M (01/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Uit een onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat PFAS aanwezig zijn in de lucht boven Zwijndrecht en 3M. Zowel in het zwevend stof als in de depositie (de neerslag van stoffen op oppervlaktes zoals de bodem) werden PFAS gemeten. Op alle meetlocaties liggen de gemiddelde PFAS-concentraties echter ruim onder de tijdelijke gezondheidskundige toetsingswaarde die van toepassing is voor bewoonde zones. Dat meldt VMM woensdag.
  [naar artikel]
 38. Twee illegale sites op 'dark web' opgerold bij internationale politieactie (20/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse en Europese politiediensten hebben bij een gezamenlijke operatie twee van de belangrijkste handelsplaatsen op het 'dark web'
  [naar artikel]
 39. De groene feniks van de Franse Alpen (20/01/2018 - De Morgen)
  Met zijn noord georiënteerde pistes en gebrek aan zonlicht wordt Villaroger schamper 'the dark side' van Les Arcs en omstreken genoemd. Inwoners van het charmante, traditionele skidorp verkiezen 'le paradis caché', het verborgen paradijs. En die titel blijkt veel accurater.
  [naar artikel]
 40. De groene feniks van de Franse Alpen (12/04/2019 - De Morgen)
  Met zijn noord georiënteerde pistes en gebrek aan zonlicht wordt Villaroger schamper 'the dark side' van Les Arcs en omstreken genoemd. Inwoners van het charmante, traditionele skidorp verkiezen 'le paradis caché', het verborgen paradijs. En die titel blijkt veel accurater.
  [naar artikel]
 41. 3M moet opnieuw productieproces stilleggen wegens uitstoot PFAS (22/09/2023 - VRT NWS)
  Bij de chemische fabriek van 3M in Zwijndrecht zijn deze week opnieuw lekken vastgesteld van de 'forever chemical' PFAS. Eerder had het bedrijf toestemming gekregen om sommige productieprocessen opnieuw op te starten, maar na controles blijkt dat er toch meer PFAS weglekken dan gedacht. Het productieproces is stilgelegd.
  [naar artikel]
 42. Kunnen we zonder PFAS? 'We hebben allemaal het in ons lichaam' (30/06/2021 - Knack)
  Uw huis en omgeving zitten vol PFAS, maar geen zorgen. Gebruik van PFAS-houdende producten vormt geen gevaar, tenzij het goedje in lippenstift of mascara zit. Europa wil een totaalverbod. Makkelijker gezegd dan gedaan voor stoffen die zichzelf onmisbaar hebben gemaakt. Robotfoto van een probleemfamilie met 7000 leden.
  [naar artikel]
 43. Kunnen we zonder PFAS? 'We hebben het allemaal in ons lichaam' (30/06/2021 - Knack)
  Uw huis en omgeving zitten vol PFAS, maar geen zorgen. Gebruik van PFAS-houdende producten vormt geen gevaar, tenzij het goedje in lippenstift of mascara zit. Europa wil een totaalverbod. Makkelijker gezegd dan gedaan voor stoffen die zichzelf onmisbaar hebben gemaakt. Robotfoto van een probleemfamilie met 7000 leden.
  [naar artikel]
 44. Dark Souls III, het betere afzien voortgezet (17/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Goed nieuws voor de gamer die tijdens het doorworstelen van Dark Souls III zijn tandglazuur er toch al helemaal af knarste. Het eerst deel van de
  [naar artikel]
 45. PFAS-vervuiling bedreigt 270 werven, arrest Raad van State mogelijk ook risico voor nieuwe projecten (23/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Nadat de grondwerken aan de Oosterweelwerf zijn stilgelegd wegens PFAS-vervuiling, dreigen nog meer verontreinigde werven in de problemen te komen. Zo kampen al zeker 270 werven met niet-afbreekbare PFAS in de bodem of in het grondwater, blijkt zaterdag uit een data-analyse van De Tijd.
  [naar artikel]
 46. AC/DC stelt nieuwe single ‘Shot in the Dark' voor (07/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  We hebben er even op moeten wachten, maar de heren van AC/DC zijn terug. Woensdag bracht de Australische groep het nummer ‘Shot in the Dark' uit,...
  [naar artikel]
 47. PFAS ontdekt op twee plaatsen in Aarschot (22/06/2022 - VRT NWS)
  In Aarschot is op twee verschillende plaatsen PFAS ontdekt. Het gaat om een site op de Herseltsesteenweg en op de Gaston Geenslaan. Het onderzoek kwam er nadat de Vlaamse regering alle locaties met een mogelijke PFAS-vervuiling in kaart bracht. Volgens burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) is er geen reden tot paniek
  [naar artikel]
 48. 803 risicosites met PFAS in Vlaanderen (18/01/2022 - De Tijd)
  18:58 Gemeentebesturen hebben 803 locaties aangeduid waar ooit blusoefeningen plaatsvonden. Daardoor zit het schadelijke PFAS er mogelijk in de bodem.
  [naar artikel]
 49. Bond Beter Leefmilieu test politici op PFAS in bloed (17/08/2023 - De Wereld Morgen)
  Minister Zuhal Demir liet woensdag 16 augustus haar bloed testen op de aanwezigheid van PFAS. De test gebeurt op vraag van Bond Beter Leefmilieu. De milieukoepel gaat de komende weken langs met testkits bij verschillende politieke kopstukken. Met deze actie vragen ze maatregelen om het gebruik van schadelijke chemicaliën, zoals PFAS, uit te faseren. The post Bond Beter Leefmilieu test politici op PFAS in bloed appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy