Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

De waarheid over nachtschadeplanten: hoe ‘schadelijk’ zijn rauwe aardappelen en aubergines echt? “Wie gevoelige darmen heeft, let beter op”

12/09/2023 - 12:03
"Aardappelen zijn een klassieker op het menu, net als tomaten. Samen met andere groenten zoals aubergine behoren ze tot de nachtschadefamilie. Af en toe hoor je dat die giftige stoffen bevatten en dat je de consumptie ervan beter beperkt. Maar klopt dat? En zo ja, zijn er manieren om die stoffen tijdens het koken onschadelijk te maken? Toxicoloog Jan Tytgat en gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens scheiden feiten van fabels. “Vroeger kwam vergiftiging veel vaker voor.”"

Gerelateerde krantenkoppen:

1. De waarheid over nachtschadeplanten: hoe ‘schadelijk’ zijn rauwe aardappelen en aubergines echt? “Wie gevoelige darmen heeft, let beter op” (12/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Aardappelen zijn een klassieker op het menu, net als tomaten. Samen met andere groenten zoals aubergine behoren ze tot de nachtschadefamilie. Af en toe hoor je dat die giftige stoffen bevatten en dat je de consumptie ervan beter beperkt. Maar klopt dat? En zo ja, zijn er manieren om die stoffen tijdens het koken onschadelijk te maken? Toxicoloog Jan Tytgat en gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens scheiden feiten van fabels. “Vroeger kwam vergiftiging veel vaker voor.” [naar artikel]


2. De waarheid over nachtschade: hoe ‘schadelijk’ zijn rauwe aardappelen en aubergines echt? “Wie gevoelige darmen heeft, let beter op” (12/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Aardappelen zijn een klassieker op het menu, net als tomaten. Samen met andere groenten zoals aubergine behoren ze tot de nachtschadefamilie. Af en toe hoor je dat die giftige stoffen bevatten en dat je de consumptie ervan beter beperkt. Maar klopt dat? En zo ja, zijn er manieren om die stoffen tijdens het koken onschadelijk te maken? Toxicoloog Jan Tytgat en gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens scheiden feiten van fabels. “Vroeger kwam vergiftiging veel vaker voor.” [naar artikel]


3. Waarom je aubergines, aardappelen en sommige andere voeding best niet rauw eet (23/01/2019 - Het Laatste Nieuws)

Anno 2019 zijn er (weer) steeds meer mensen die enkel rauw eten. Voedsel dat bij de bereiding niet is gekookt, gebakken of gebraden en daarom meer... [naar artikel]


4. “Aardappelen worden vaak verkeerd klaargemaakt": chef-kok tipt hoe je aardappelen altijd perfect gaar krijgt (17/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Aardappelen koken lijkt makkelijk, maar toch bestaan er veel misverstanden rond het gaarproces. Ga je voor kokend water of koud water? En schil je de aardappelen nu beter of niet? Chef-kok Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett zet de meest gemaakte fouten op een rijtje en zorgt ervoor dat je ze nooit meer maakt. [naar artikel]


5. “Veel mensen maken aardappelen verkeerd klaar”: chef tipt hoe je aardappelen altijd perfect én snel gaar krijgt (06/02/2023 - Het Laatste Nieuws)

42 procent van de Belgen eet nog dagelijks tot wekelijks gekookte aardappelen, volgens cijfers van VLAM uit 2022. Aardappelen koken lijkt makkelijk, maar toch zijn er veel misverstanden rond het gaarproces. Start je met koud of kokend water? En schil je de aardappelen beter of niet? Chef-kok Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett zet de meest gemaakte fouten op een rijtje en zorgt ervoor dat je ze nooit meer maakt. [naar artikel]


6. Andrew at een jaar lang enkel aardappelen: “Extreem schadelijk” (30/09/2017 - Het Belang van Limburg)

Andrew Taylor, een Australische man en vader, at een jaar lang enkel aardappelen. Op zijn Facebookpagina Spud Fit deelde hij het verloop van zijn opmerkelijke dieet. Na afloop zou hij naar eigen zeggen 55 kg op één jaar tijd afgevallen zijn. Volgens voedingsspecialist Rhiannon Lambert is het echter geen goed idee om je dieet te beperken tot aardappelen. [naar artikel]


7. Beyhan kookt: Karniyarik (gevulde aubergines) (23/09/2016 - Het Belang van Limburg)

Ooit stond ze achterin de keuken van haar mans kebabzaak te zwoegen, maar vandaag is de Maasmechelse hobbykokkin Beyhan Agirdag bekender dan Jeroen Meus op de sociale netwerksite mutfaktayim_b. Deze week maakt ze heerlijke zelfgemaakte karniyarik klaar. Smakelijk! [naar artikel]


8. Veggie dinsdag: de lekkerste gevulde aubergines (28/12/2016 - De Morgen)

Na de gevulde courgettes, de gevulde aubergines! Een smakelijk vegetarisch recept waar je eigenlijk meteen aan zou willen beginnen. De combinatie met feta en zoete aardappel vinden wij alvast een topper. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!