De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Demir laat 3M en Indaver volop illegaal ultrakorte PFAS lozen

Apache

13/09/2023 - 06:01

Door te talmen met de validering van analysemethodes worden ultrakorte PFAS niet gemeten en zonder meer geloosd.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. "3M wil grote hoeveelheden ultrakorte-keten PFAS in Schelde kunnen lozen" (19/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Chemiebedrijf 3M heeft bij de provincie Antwerpen een vergunning aangevraagd om forse hoeveelheden ultrakorte-keten PFAS in de Schelde te mogen lozen vanaf zijn site in Zwijndrecht. Dat zegt nieuwssite Apache. Groen, in de provincieraad in de oppositie, vraagt om de vergunning niet toe te kennen.
  [naar artikel]
 2. 3M krijgt geen vergunning voor lozing ultrakorte PFAS (27/09/2023 - Apache)
  3M loost al decennialang illegaal en ongestoord ultrakorte PFAS.
  [naar artikel]
 3. 3M wil nu ook officieel ultrakorte-keten PFAS lozen in de Schelde (19/04/2023 - Apache)
  Na jarenlang ongehinderd ultrakorte-keten PFAS in de Schelde te hebben geloosd, dient 3M een lozingsaanvraag in.
  [naar artikel]
 4. ‘3M wil grote hoeveelheden ultrakorte-keten PFAS in Schelde kunnen lozen’ (19/04/2023 - Knack)
  Chemiebedrijf 3M heeft bij de provincie Antwerpen een vergunning aangevraagd om forse hoeveelheden ultrakorte-keten PFAS in de Schelde te mogen lozen vanaf zijn site in Zwijndrecht. Dat zegt nieuwssite Apache. Groen, in de provincieraad in de oppositie, vraagt om de vergunning niet toe te kennen. Ultrakorte-keten PFAS worden volgens Apache al decennia door 3M in de Schelde geloosd, maar die lozingen zijn niet in een vergunning opgenomen en de omvang ervan wordt niet gemeten. De argumentatie die werd gevolgd was onder meer dat het meten ervan erg moeilijk is en de stoffen niet zo schadelijk zouden zijn. Intussen is in de nasleep van de PFAS-crisis echter steeds meer debat ontstaan over de mogelijke gezondheidsimpact van ook ultrakorte-keten PFAS, en over het hanteren van het voorzorgsprincipe wanneer het gaat om het uitstoten of lozen ervan. Dat 3M nu om lozingsnormen vraagt voor de stoffen, komt het bedrijf op kritiek te staan. Zo vraagt Groen aan het provinciebestuur om de vergunning te weigeren. “De lozingsnormen die 3M voorstelt zijn veel te hoog, veel hoger dan toegelaten”, zegt Groen-provincieraadslid Ilse Van Dienderen. “Dit kan echt niet.” 3M wilde woensdag niet meteen een reactie kwijt. The post ‘3M wil grote hoeveelheden ultrakorte-keten PFAS in Schelde kunnen lozen’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 5. 3M zal ultrakorte PFAS blijven uitstoten (26/12/2022 - Apache)
  3M stopt met productie van PFAS, maar daarom niet met uitstoot van ultrakorte-keten PFAS.
  [naar artikel]
 6. 3M krijgt geen vergunning voor lozing van korteketen-PFAS, Demir werkt aan nieuwe maatregelen tegen chemiebedrijf (27/09/2023 - VRT NWS)
  Het chemisch bedrijf 3M krijgt voorlopig geen vergunning om zogenoemde korteketen- en ultrakorte-keten-PFAS te lozen. De vergunningsaanvraag werd afgewezen door de provincie Antwerpen. Nochtans loost het bedrijf die PFAS nu al. Het kabinet van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) werkt aan nieuwe maatregelen tegen het bedrijf. Intussen roepen activisten op om 3M helemaal stil te laten leggen "zoals met elk ander bedrijf zou gebeuren".
  [naar artikel]
 7. Minister Demir legt Indaver in Antwerpen fors strengere lozingsnormen voor PFAS op (21/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft het afvalverwerkingsbedrijf Indaver in de Antwerpse haven met onmiddellijke ingang fors strengere lozingsnormen opgelegd voor PFAS. Dat zijn de ‘eeuwige chemicaliën’ die volgens wetenschappers kunnen leiden tot een verzwakking van het immuunsysteem en een verstoring van de hormonenbalans.
  [naar artikel]
 8. PFAS-opdrachthouder gaat aan de slag bij afvalverwerker Indaver… dat zelf in opspraak kwam voor PFAS (19/07/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Afvalverwerkingsbedrijf Indaver heeft een opvallende naam aan zijn managementteam toegevoegd: Karl Vrancken (54), die in opdracht van de Vlaamse overheid de aanpak van de PFAS-vervuiling coördineerde. Opvallend, omdat Indaver vorig jaar zelf in de Nederlandse pers in opspraak kwam voor PFAS-lozingen en -uitstoot.
  [naar artikel]
 9. "PFAS-lozingsnormen voor Indaver worden wel degelijk gecontroleerd" (08/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) spreekt tegen dat de strengere PFAS-lozingsnormen die in juni opgelegd werden aan het Antwerpse afvalverwerkingsbedrijf Indaver niet zouden worden gecontroleerd of gehandhaafd. "Sinds de verstrenging heeft de afdeling Handhaving van het departement Omgeving tweewekelijkse analyseresultaten beoordeeld", zegt ze vandaag .
  [naar artikel]
 10. Indaver over met PFAS vervuilde grond uit Zwijndrecht: “We kunnen die hier perfect verwerken, maar of dat verantwoord en aangewezen is?” (24/06/2021 - VRT NWS)
  Wat moet er gebeuren met de grond in Zwijndrecht die vervuild is met schadelijke chemische stof PFOS, die behoort tot de familie van de PFAS? Die kan gereinigd worden, zegt afvalverwerker Indaver. De grond kan de verbrandingsoven in, op zeer hoge temperaturen, en dat vernietigt de schadelijke stoffen. Indaver verwerkt elk jaar 400 tot 500 ton PFAS-houdend afval. De vraag is of verbranding van de vervuilde grond uit Zwijndrecht de beste oplossing is.
  [naar artikel]
 11. Voorlopig geen Nederlands pfas meer naar Indaver in Antwerpen (31/10/2022 - De Tijd)
  18:39 Nederland zal geen pfas-houdend afval meer laten verwerken op de site van Indaver in de Antwerpse haven. Het gaat om een 'voorzorgsmaatregel' nadat bezorgdheid is ontstaan over mogelijke vervuiling in...
  [naar artikel]
 12. Indaver loost al jarenlang PFAS in het water: grote zorgen in Nederland (08/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Na de ophef over de PFAS-lozingen van de Belgische fabriek van 3M, blijkt er amper vijf kilometer van de Nederlandse grens nog een belangrijke bron te zijn van PFAS-vervuiling. De Antwerpse afvalverwerker Indaver loost al jarenlang PFAS in het water dat uitkomt in de Westerschelde, waarvan verschillende PFAS-stoffen “zonder vergunning”. Daarover maakt de Nederlandse overheid zich achter de schermen al zeker een jaar grote zorgen, schrijft het Nederlandse onderzoeksprogramma Zembla na inzage in documenten die in handen zijn van het tv-programma.
  [naar artikel]
 13. Nederlandse overheid: 'Pfas-verwerking door Indaver gevaarlijk voor leefomgeving' (07/02/2023 - De Tijd)
  20:21 In een niet-openbaar advies maakt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zich zorgen over de verwerking van pfas-houdend afval bij Indaver. In de oven van het Antwerpse bedrijf ...
  [naar artikel]
 14. Antwerpse afvalverwerker krijgt fors strengere lozingsnormen voor pfas (21/06/2022 - De Tijd)
  18:52 Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir verstrengt de lozingsnormen van afvalverwerker Indaver voor pfos - een stof die tot de schadelijke pfas-groep behoort. Ze worden 60 keer strenger.
  [naar artikel]
 15. 3M moet inbinden op korte keten PFAS (27/09/2023 - De Wereld Morgen)
  De Deputatie van Provincie Antwerpen heeft de lozingsvergunning voor ultrakorte en korte keten PFAS bij 3M geweigerd. 3M vroeg in april een vergunning aan voor het lozen van extra korte keten PFAS, waarbij de lozing momenteel onvergund verloopt. Dat doen ze al jaren en met deze nieuwe vergunning was het opzet om de huidige situatie te regulariseren. Tegelijkertijd zegt het bedrijf in 2025 met alle PFAS te willen stoppen. “In afwachting wou men dus nog eens lekker voluit gaan” zegt Katrin Van den Troost (vzw Climaxi). Maar daar heeft de Deputatie dan toch een stokje voor gestoken. The post 3M moet inbinden op korte keten PFAS appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 16. Nederlands onderzoek: "PFAS-verwerking bij Antwerps afvalverwerkingsbedrijf gevaarlijk" (07/02/2023 - VRT NWS)
  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano, maakt zich zorgen over de verwerking van PFAS in het Antwerpse afvalverwerkingsbedrijf Indaver. In een zogenoemd niet openbaar advies aan de Nederlandse overheid zegt het RIVM dat een deel van de PFAS-stoffen niet worden vernietigd tijdens de verwerking bij Indaver.
  [naar artikel]
 17. 15.000 ton aan buitenlands afval met PFAS verbrand in Antwerpen op jaar tijd (16/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op een jaar tijd is ruim 15.000 ton buitenlands afval met PFAS verbrand in het Antwerpse afvalverwerkingsbedrijf Indaver. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir. “Zonder te weten hoeveel PFAS zo in de lucht komt”, zegt Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen), die de cijfers opvroeg.
  [naar artikel]
 18. 15.000 ton aan buitenlands afval met PFAS verbrand in Antwerpen op jaar tijd (16/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Op een jaar tijd is ruim 15.000 ton buitenlands afval met PFAS verbrand in het Antwerpse afvalverwerkingsbedrijf Indaver. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir. “Zonder te weten hoeveel PFAS zo in de lucht komt”, zegt Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen), die de cijfers opvroeg.
  [naar artikel]
 19. Ook afvalverwerker Indaver loosde grote hoeveelheden PFAS in het Scheldewater (08/09/2022 - De Standaard)
  Behalve 3M heeft ook de Antwerpse afvalverwerker Indaver grote hoeveelheden PFAS in de Schelde geloosd. Dat leidde de voorbije maanden tot ‘overleg op het hoogste niveau’ tussen België en Nederland. Mede op aandringen van de noorderburen werden de lozingsnormen verstrengd.
  [naar artikel]
 20. Grote zorgen in Nederland over Belgische bron van PFAS-lozingen (08/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Na de ophef over de PFAS-lozingen van de Belgische fabriek van 3M, blijkt er in Nederland op amper vijf kilometer van de Belgische grens nog een belangrijke bron van PFAS-vervuiling te zijn. De Antwerpse afvalverwerker Indaver loost al jarenlang PFAS in het water dat uitkomt in de Westerschelde, waaronder verschillende PFAS-stoffen "zonder vergunning".
  [naar artikel]
 21. Vlaanderen haast zich om lakse PFOS-normen aan te pakken (02/10/2021 - De Tijd)
  01:00 Vlaanderen telt niet minder dan 65 bedrijven met een vergunning om giftige stoffen zoals PFOS en PFAS te lozen. Daaronder bekende namen zoals Indaver, Agfa-Gevaert, Balta en Sioen. Critici wijzen op h...
  [naar artikel]
 22. Nederlands PFAS-afval mag niet meer naar afvalverwerker Indaver na onthullingen in tv-programma (31/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport heeft het transport van PFAS-houdend afval uit Nederland naar afvalverwerker Indaver in de Antwerpse haven stilgelegd. Dat meldt de Nederlandse openbare omroep BNNVARA. De inspectie grijpt in uit voorzorg, nadat het Nederlandse onderzoeksmagazine Zembla aan het licht bracht dat het afval mogelijk incorrect wordt verwerkt.
  [naar artikel]
 23. Nederlands PFAS-afval mag niet meer naar afvalverwerker Indaver na onthullingen in tv-programma (31/10/2022 - Het Nieuwsblad)
  De Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport heeft het transport van PFAS-houdend afval uit Nederland naar afvalverwerker Indaver in de Antwerpse haven stilgelegd. Dat meldt de Nederlandse openbare omroep BNNVARA. De inspectie grijpt in uit voorzorg, nadat het Nederlandse onderzoeksmagazine Zembla aan het licht bracht dat het afval mogelijk incorrect wordt verwerkt.
  [naar artikel]
 24. Nederland bijzonder ongerust over PFAS-lozingen in de Schelde door Indaver (08/09/2022 - VRT NWS)
  In Nederland is men bijzonder ongerust over PFAS-lozingen in de Schelde door het afvalverwerkingsbedrijf Indaver. De Nederlandse overheid schreef al verschillende brieven aan de Vlaamse overheid om te wijzen op de problemen. Het Nederlandse duidingsprogramma "Zembla" gaat vanavond dieper in op de kwestie.
  [naar artikel]
 25. 'We kunnen alle PFAS en PFOS veilig verbranden' (24/06/2021 - De Tijd)
  18:14 Het afvalbedrijf Indaver zegt dat er volgens de huidige meetmethodes geen schadelijke stoffen worden uitgestoten bij de verbranding van PFAS-houdende afvalstoffen in zijn fabriek in Antwerpen.
  [naar artikel]
 26. Nederlands advies dwingt Demir tot uitstel van beslissing rond Indaver (27/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  Door een negatief advies van de Nederlandse Rijkswaterstaat zal Vlaams minister Zuhal Demir haar beslissing rond Indaver moeten uitstellen. Dat zegt klimaatorganisatie Climaxi, na een bericht van Apache. Ook vanuit het Agentschap Natuur en Bos kwam er bezwaar en dringt men aan op meer onderzoek.
  [naar artikel]
 27. 26 bedrijven mogen afvalstoffen lozen: ook in de Schelde wordt PFOS-norm overschreden (13/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Ruim 20 bedrijven in de Antwerpse haven zouden afvalwater met PFAS-stoffen lozen in de Schelde. Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) vraagt een onderzoek. Sectorfederatie Essenscia weerlegt dat de verhoogde PFOS-concentratie – een type chemicaliën behorend tot de PFAS-familie – wordt veroorzaakt door recente lozingen.
  [naar artikel]
 28. Nederland stuurt geen PFAS-afval meer naar afvalverwerker Indaver in haven van Antwerpen (31/10/2022 - VRT NWS)
  De Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport heeft het transport van PFAS-houdend afval uit Nederland naar afvalverwerker Indaver in de haven van Antwerpen stilgelegd. Dat meldt de openbare omroep BNNVARA. De inspectie grijpt in uit voorzorg, nadat het Nederlandse onderzoeksmagazine Zembla aan het licht heeft gebracht dat het afval mogelijk incorrect wordt verwerkt.
  [naar artikel]
 29. Demir laat onvergunde lozingen door Utexbel stopzetten (14/12/2021 - De Tijd)
  18:54 De textielgroep Utexbel moet stoppen onvergund afvalwater in de Molenbeek in Ronse te lozen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verwerpt een beroepsprocedure die het bedrijf had aangespan...
  [naar artikel]
 30. Grote zorgen in Nederland over Belgische bron van PFAS-lozingen: “Onaanvaardbaar” (08/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na de ophef over de PFAS-lozingen van de Belgische fabriek van 3M, blijkt er amper vijf kilometer van de Nederlandse grens nog een belangrijke bron te zijn van PFAS-vervuiling. De Antwerpse afvalverwerker Indaver loost al jarenlang PFAS in het water dat uitkomt in de Westerschelde, waarvan verschillende PFAS-stoffen “zonder vergunning”. Daarover maakt de Nederlandse overheid zich achter de schermen al zeker een jaar grote zorgen, schrijft het Nederlandse onderzoeksprogramma Zembla na inzage in documenten die in handen zijn van het tv-programma.
  [naar artikel]
 31. Demir ondertekent in VS protocol om info over PFAS uit te wisselen: “Vervuiling 3M hier is bijna kopie van Zwijndrecht” (23/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA zal voortaan informatie uitwisselen met de Vlaamse overheidsdiensten over onder meer PFAS. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Lawrence Starfield van het EPA hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
  [naar artikel]
 32. Clash tussen 3M en Demir onafwendbaar: chemiebedrijf geeft toe FBSA te lozen, maar ziet het probleem niet (25/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Na weken van stilte ging 3M dan toch door de knieën. Na een aanmaning van de milieu-inspectie gaf het chemiebedrijf inzage in wat het produceert en loost. Op die lijst: FBSA, het product dat het illegaal in de Schelde dumpt. 3M probeerde gisteravond die bekentenis weliswaar nog af te zwakken, wat niet naar de zin was van Zuhal Demir. Een clash lijkt onvermijdelijk.
  [naar artikel]
 33. Indaver verwerft vergunningen voor afvalenergiecentrale in Essex (14/01/2021 - Express)
  Afvalverwerker Indaver heeft alle noodzakelijke vergunningen in handen om een afvalenergiecentrale te bouwen in het Engelse Essex. Dat meldt het bedrijf donderdag. De investering van 555 miljoen euro is een van vier grote waste-to-energyprojecten van Indaver in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Op de Rivenhall airfield site in Essex plant Indaver een installatie die 595.000 […] The post Indaver verwerft vergunningen voor afvalenergiecentrale in Essex appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 34. Lantis wil PFAS-vervuiling saneren, Demir om goedkeuring gevraagd (19/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Oosterweelbouwheer Lantis is van plan om de PFAS-vervuiling op de Antwerpse werf zelf op te ruimen. Dat schrijft De Tijd woensdag. Het zelfstandige overheidsbedrijf overhandigde de plannen aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die nu haar goedkeuring voor het document zal moeten geven.
  [naar artikel]
 35. 3M moet onmiddellijk stoppen afvalwater met PFBSA te lozen (27/08/2021 - De Morgen)
  De Omgevingsinspectie heeft beslist om een veiligheidsmaatregel op te leggen aan 3M. Het lozen van de proceswaters van de PFBSA-houdende processen moet onmiddellijk stoppen. Ze mogen niet langer afgevoerd worden naar de waterzuiveringsinstallatie op het bedrijfsterrein van 3M, maar moeten verwerkt worden volgens de beste beschikbare technieken. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vrijdag weten.
  [naar artikel]
 36. Milieu-inspectie nam al stalen van illegale giftige stof die 3M loost (20/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Chemiebedrijf 3M, dat al een paar maanden zwaar onder vuur ligt door de PFOS-vervuiling, blijkt nu ook illegaal een andere giftige stof te lozen in de Schelde. Dat nieuws brachten we gisteren uit. Het gaat om FBSA, een stof die zich opstapelt in de longen. Gisteravond is de milieu-inspectie al meteen stalen gaan nemen, laat het kabinet van minister van Omgeving, Zuhal Demir, in een reactie weten.
  [naar artikel]
 37. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) botst met Fernand Huts over zonnepanelen en houtafvalcentrale Indaver: “We viseren niemand: we zijn tegen oversubsidiëring” (07/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Zit er een clash aan te komen tussen Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) en Fernand Huts, grote baas van Katoen Natie? Vorige week opende Demir de aanval op de subsidies voor de zonnepanelenparken van bedrijven. Katoen Natie strijkt daarvoor jaarlijks tussen 13 en 15 miljoen euro op. Maar er is ook de houtafvalcentrale E-Wood van Indaver (deel van Katoen Natie) en SUEZ in Doel. Als die eind dit jaar niet klaar is, zou voor 165 miljoen euro aan steun kunnen wegvallen.
  [naar artikel]
 38. Lantis laat minister Demir watertrappelen in troebel Scheldewater (25/11/2022 - Apache)
  De aangepaste omgevingsvergunning voor de Scheldetunnel roept nieuwe vragen op over PFAS-lozingen in de Schelde.
  [naar artikel]
 39. Mogelijk totaalverbod op alomtegenwoordige PFAS: zijn er alternatieven voor vervuilend product?  (14/02/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Vijf landen, waaronder Nederland en Duitsland, hebben een voorstel ingediend voor een Europees totaalverbod op PFAS en ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is voorstander. Maar wat zou zo’n verbod precies betekenen? Waarvoor worden PFAS allemaal gebruikt? En zijn die stoffen dan echt zo schadelijk?
  [naar artikel]
 40. Demir legt 3M tijdelijk stil (29/10/2021 - De Tijd)
  17:51 De informatie die 3M heeft verschaft over zijn PFAS-uitstoot volstaat volgens minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) niet.
  [naar artikel]
 41. Gemeente start onderzoek naar urnenkerk in Lozen (22/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De kerkraad van Lozen ziet een columbarium voor urnes in de Sint Benedictuskerk wel zitten. De gemeente steunt dit idee als nevenbestemming en laat een haalbaarheidsstudie uitvoeren. In Vlaanderen is er op dit moment nog geen enkele urnenkerk. “In Lozen gaat het op dit moment nog niet om meer dan een denkpiste”, zegt Jos Bielen, voorzitter van de Lozense kerkraad.
  [naar artikel]
 42. Nu zitten ze nog zowat overal in, maar toch komt er mogelijk totaalverbod op PFAS: wat zou dat precies betekenen? (13/02/2023 - Het Belang van Limburg)
  Vijf landen, waaronder Nederland en Duitsland, hebben een voorstel ingediend voor een Europees totaalverbod op PFAS en ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is voorstander. Maar wat zou zo’n verbod precies betekenen? Waarvoor worden PFAS allemaal gebruikt? En zijn die stoffen dan echt zo schadelijk?
  [naar artikel]
 43. Nu zitten ze nog zowat overal in, maar toch komt er mogelijk totaalverbod op PFAS: wat zou dat precies betekenen? (13/02/2023 - Het Nieuwsblad)
  Vijf landen, waaronder Nederland en Duitsland, hebben een voorstel ingediend voor een Europees totaalverbod op PFAS en ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is voorstander. Maar wat zou zo’n verbod precies betekenen? Waarvoor worden PFAS allemaal gebruikt? En zijn die stoffen dan echt zo schadelijk?
  [naar artikel]
 44. Minister legt productie bij 3M in Zwijndrecht stil na illegale uitstoot PFAS (23/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) legt een productieproces met PFAS bij het bedrijf 3M in Zwijndrecht stil. Er was afgelopen week een illegale uitstoot van PFAS vastgesteld. De minister dreigt met juridische stappen en de opheffing van de omgevingsvergunning.
  [naar artikel]
 45. Minister legt productie bij 3M in Zwijndrecht stil na illegale uitstoot PFAS (22/09/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) legt een productieproces met PFAS bij het bedrijf 3M in Zwijndrecht stil. Er was afgelopen week een illegale uitstoot van PFAS vastgesteld. De minister dreigt met juridische stappen en de opheffing van de omgevingsvergunning.
  [naar artikel]
 46. Minister legt productie bij 3M in Zwijndrecht stil na illegale uitstoot PFAS (23/09/2023 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) legt een productieproces met PFAS bij het bedrijf 3M in Zwijndrecht stil. Er was afgelopen week een illegale uitstoot van PFAS vastgesteld. De minister dreigt met juridische stappen en de opheffing van de omgevingsvergunning.
  [naar artikel]
 47. Bond Beter Leefmilieu test politici op PFAS in bloed (17/08/2023 - De Wereld Morgen)
  Minister Zuhal Demir liet woensdag 16 augustus haar bloed testen op de aanwezigheid van PFAS. De test gebeurt op vraag van Bond Beter Leefmilieu. De milieukoepel gaat de komende weken langs met testkits bij verschillende politieke kopstukken. Met deze actie vragen ze maatregelen om het gebruik van schadelijke chemicaliën, zoals PFAS, uit te faseren. The post Bond Beter Leefmilieu test politici op PFAS in bloed appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 48. Er zit niet onrustwekkend veel PFAS in ons drinkwater, maar het moet toch zuiverder voor minister Demir (31/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het Vlaamse drinkwater voldoet aan de Europese norm voor de twintig meest relevante individuele PFAS, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op basis van een onderzoek door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Toch roept de minister de drinkwaterbedrijven op om verder inspanningen te leveren om de concentraties van ongewenste stoffen zo laag mogelijk te houden.
  [naar artikel]
 49. Minister Demir: "Vlaams drinkwater voldoet aan Europese PFAS-norm" (31/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Vlaamse drinkwater voldoet aan de Europese norm voor de twintig meest relevante individuele PFAS, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op basis van een onderzoek door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Toch roept de minister de drinkwaterbedrijven op om verder inspanningen te leveren om de concentraties van ongewenste stoffen zo laag mogelijk te houden.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy