De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Helft van vlees en melk vervangen boekt enorme klimaat- en milieuwinsten

De Wereld Morgen

14/09/2023 - 16:18

Wat zou de wereldwijde impact zijn als plantaardige vleesvervangers en melkproducten populairder worden? Met die vraag gingen wetenschappers van onder meer de Universiteit van Vermont aan de slag. Ze bouwden computermodellen die rekening hielden met de complexiteit van voedselsystemen om te kijken wat er dan gebeurt met de voedselzekerheid en het klimaat. “Inzicht in de effecten van een aangepast dieet vergroot onze mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen”, zegt hoofdauteur van de studie Marta Kozicka. “Veranderende voedingspatronen kunnen ook enorme verbeteringen opleveren voor de biodiversiteit.” De studie werd dinsdag gepubliceerd in Nature Communications. De helft van onze vlees- en melkconsumptie vervangen door plantaardige alternatieven zou de volgende milieuwinsten opleveren tegen 2050: Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 31 procent 12 procent minder grond nodig voor landbouw De afname van bos- en natuurgebieden zou bijna volledig gestopt worden Landbouwgronden zouden de helft minder stikstof moeten slikken De wereldwijde waterbehoefte zou met 10 procent dalen En dat is in een scenario zonder actieve herbebossing. Indien de grond die gespaard blijft van veeteelt herbebost wordt, zijn de klimaatvoordelen nog een pak groter. “Vleesvervangers op plantaardige basis zijn niet zomaar een nieuwigheid in de voedingssector”, zegt Eva Wollenberg van de Universiteit van Vermont. “Ze bieden een cruciale kans om voedselzekerheid te bevorderen en klimaatdoelstellingen te bereiken, en tegelijkertijd verbeteringen op vlak van volksgezondheid en biodiversiteit te realiseren.” De studie benadrukt wel dat vee momenteel een belangrijke bron van inkomsten is voor miljoenen mensen wereldwijd. Daarom zijn er doordachte beleidsmaatregelen nodig die kleinschalige boeren ondersteunen en zorgen voor een rechtvaardige overgang naar een nieuw voedselsysteem. “De voedselsector produceert ruwweg een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en is notoir moeilijk koolstofvrij te maken”, aldus Wollenberg. “Gezien de grote voordelen die we aantonen van het vervangen van vlees door plantaardige alternatieven voor wereldwijde duurzaamheid, klimaatactie en menselijke gezondheid, biedt dit onderzoek belangrijke stof tot nadenken voor consumenten, voedselproducenten en beleidsmakers.” The post Helft van vlees en melk vervangen boekt enorme klimaat- en milieuwinsten appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Meer dan de helft van de Belgen eet minstens 4 keer per week vlees (30/03/2023 - Het Belang van Limburg)
    Meer dan de helft van de Belgen (56%) eet minstens 4 keer per week vlees, inclusief gevogelte. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de smaak en veelzijdigheid van vlees, de gewoonte om vlees te eten en de voedzaamheid van vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox, uitgevoerd in februari 2023 in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
    [naar artikel]
  2. Meer dan de helft van de Belgen eet minstens 4 keer per week vlees (30/03/2023 - Het Nieuwsblad)
    Meer dan de helft van de Belgen (56%) eet minstens 4 keer per week vlees, inclusief gevogelte. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de smaak en veelzijdigheid van vlees, de gewoonte om vlees te eten en de voedzaamheid van vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox, uitgevoerd in februari 2023 in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
    [naar artikel]
  3. Meer dan de helft van de Belgen eet minstens 4 keer per week vlees (30/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Meer dan de helft van de Belgen (56 procent) eet minstens 4 keer per week vlees, inclusief gevogelte. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de smaak en veelzijdigheid van vlees, de gewoonte om vlees te eten en de voedzaamheid van vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox, uitgevoerd in februari 2023 in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
    [naar artikel]
  4. 505 liter melk voor Sint-Vincentius (06/11/2018 - Het Belang van Limburg)
    Onlangs startte Linda Graulus uit Boekt met het inzamelen van melk voor Sint-Vincentius. Op 4 weken zorgde Linda ervoor dat voor de maand december weer melk kan verdeeld worden onder de minderbedeelden van Heusden-Zolder.
    [naar artikel]
  5. Na Dagen Zonder Vlees, nu 21 dagen zonder vlees, vis, eieren, kaas en melk? (28/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
    In navolging van Dagen Zonder Vlees organiseert de vegetarische organisatie EVA de Easy Vegan challenge. Oftewel 21 dagen lang geen enkel
    [naar artikel]
  6. Tegen 2040 is het meeste vlees niet van dieren afkomstig (13/06/2019 - De Morgen)
    Tegen 2040 zal ongeveer 60 procent van het vlees dat we eten niet van geslachte dieren komen. Het grootste deel van het vlees zal vervangen worden door kweekvlees uit laboratoria en plantaardige producten die smaken en eruit zien als dierlijk vlees.
    [naar artikel]
  7. Kunnen plantaardige dranken melk vervangen? (08/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Moeten onze kinderen nog dagelijks melk drinken, en zoniet: welke plantaardige dranken zijn dan een waardige vervanger? Voedingsweten­schapper...
    [naar artikel]
  8. Filet pur, veggieburger of labovlees: waarom we zo gehecht zijn aan dat stukje "vlees" op ons bord (28/04/2018 - VRT NWS)
    Waarom is vlees voor ons zo belangrijk, zelfs in die mate dat als we het schrappen, we het per se willen vervangen, door bijvoorbeeld een quornburger, of in de toekomst mogelijk door labovlees? “Onze gehechtheid aan vlees is historisch te verklaren”, zegt voedingsbioloog Frederic Leroy (VUB). “Vlees stond vroeger centraal in onze behoeftendriehoek: voedsel, verhaal en gemeenschap.” Maar onze verhouding tot vlees is intussen scheefgegroeid, en daar moet iets aan gebeuren, waarschuwt hij. 
    [naar artikel]
  9. Greenpeace opent nieuwe aanval op Studio 100 (12/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Tijdens de Internationale Week zonder Vlees zet Greenpeace de schadelijke gevolgen van de overconsumptie van vlees voor het milieu, het klimaat en...
    [naar artikel]
  10. Greenpeace lanceert nieuwe video over kindercharcuterie (12/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Tijdens de Internationale Week zonder Vlees zet Greenpeace de schadelijke gevolgen van de overconsumptie van vlees voor het milieu, het klimaat en...
    [naar artikel]
  11. Is de rol van de koe als melkmachine stilaan uitgespeeld? (24/12/2022 - Express)
    Nog steeds spelen producten van de koe een cruciale rol in het smaakpalet van vele mensen. Koeien worden zowel gekweekt voor hun vlees, als voor de melk die ze produceren. Al bestaan er voor dat laatste steeds meer alternatieven. Zo ook het nieuwe idee van Those Vegan Cowboys, een bedrijf dat melk produceert uit gras. […]
    [naar artikel]
  12. Tegen 2040 is het meeste vlees niet van dieren afkomstig (13/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Tegen 2040 zal ongeveer 60 procent van het vlees dat we eten niet van geslachte dieren komen. Het grootste deel van het vlees zal vervangen worden...
    [naar artikel]
  13. Melk als slaapmutsje: werkt het echt? (18/04/2023 - Gezond.be)
    Men zegt wel eens dat melk helpt om beter te slapen. Maar is dat ook echt zo? Eén ding is zeker: niets is zo ontspannend als een kop warme melk voor het slapengaan. Melk als slaapmuts vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat melk tryptofaan bevat. Tryptofaan is een essentieel aminozuur en voorloper van […] Het bericht Melk als slaapmutsje: werkt het echt? verscheen eerst op Gezond.be.
    [naar artikel]
  14. Microplastics ontdekt in vlees, melk en bloed van boerderijdieren (08/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) vonden verontreiniging met microplastics in driekwart van de geteste vlees- en melkproducten. Ze werden ook aangetroffen in elk getest monster van dierlijk korrelvoeder, wat wijst op een mogelijk belangrijke besmettingsroute. De voedingsproducten waren ook verpakt in plastic, wat een andere mogelijke route is.
    [naar artikel]
  15. Bijna de helft van de Belgen eet minder vlees (13/02/2018 - Het Belang van Limburg)
    In ons land is de vleesconsumptie het voorbije jaar fors gedaald. Bijna de helft (44 procent) van de Belgen eet minder vlees dan vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) en onderzoeksbureau iVOX.
    [naar artikel]
  16. Ruim helft van de Europeanen wil parlementsleden vervangen door artificiële intelligentie (27/05/2021 - Express)
    Lees dit artikel: Ruim helft van de Europeanen wil parlementsleden vervangen door artificiële intelligentie Uit een onderzoek van Center for the Governance of Change (CGC), een onderdeel van de IE University, blijkt dat ruim de helft van de Europeanen de parlementsleden wil vervangen door algoritmes. Voor het onderzoek werden 2.769 mensen bevraagd uit elf landen wereldwijd. Uit die studie blijkt dat maar liefst 51 procent van de Europeanen een voorstander […] Lees dit artikel: Ruim helft van de Europeanen wil parlementsleden vervangen door artificiële intelligentie
    [naar artikel]
  17. Zeg niet zomaar vegetariër tegen een flexitariër: tien stromingen binnen het vegetarisme uitgelegd (08/05/2021 - Metro)
    Vegetariërs zijn geen homogene groep. Ze komen in allerlei vormen en maten. In het algemeen eten vegetariërs geen vlees, vis of gevogelte. Maar dat is zeker niet voor iedereen waar. De keuze voor een specifieke vorm van vegetarisme heeft vaak te maken met de redenen waarom die individuen vegetarisch willen eten. Dit zijn de tien populairste soorten vegetariërs. Flexitariër Flexitariërs zullen soms wel vlees eten. Ze limiteren de consumptie van vlees, maar af en toe trakteren ze zichzelf op dierlijke producten. Je bent bijvoorbeeld een flexitariër als je een dag per week geen vlees, vis of gevogelte eet. Die dag vervangen ze dat sneetje kippenwit op hun boterham bijvoorbeeld door hummus. Semi-vegetariër Semi-vegetariërs eten alles behalve rood vlees. Dus bijvoorbeeld geen biefstuk of spek voor deze groep, maar een stukje kip of vis. Pesco vegetariër Deze vegetariërs eten geen vlees of gevogelte, maar ze consumeren wel vis en schaaldieren. Zo vervangen ze bijvoorbeeld het vlees in hun hamburger door een visburger. Pollotariër Dit semi-vegetarische dieet beperkt de vleesconsumptie tot gevogelte. Pollotariërs consumeren dus geen vlees of vis, maar kip of eend zijn wel een prima optie. Vegetariër (Lacto-ovo-vegetariër) Dit is de populairste vorm van vegetarisme. Lacto-ovo-vegetariërs eten geen vlees, vis of gevogelte. Maar ze zullen wel eieren eten en ze consumeren ook melkproducten. Een glaasje melk of een portie yoghurt zijn dus helemaal oké. Lacto-vegetariër Lacto-vegetariërs eten geen vis, vlees, gevogelte of eieren. Maar ze consumeren dan wel weer melkproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Ovo-vegetariër Ovo-vegetariërs eten geen vlees, vis of gevogelte. Ze zullen ook geen melkproducten consumeren zoals kaas of yoghurt. Gelukkig bestaan er veel vegetarische kaas- en yoghurtopties die zonder melk zijn gemaakt zoals de producten van Alpro en Oatly. Eieren eten ovo-vegetariërs wel, hoewel ze vaker voor biologische opties zullen kiezen. Veganisten Vegans of veganisten eten geen dierlijke producten of dierlijke bijproducten. Ze eten dus geen vlees, vis of gevogelte. Maar ook melk en eieren worden uit het dieet geschrapt. Daarnaast zullen ze honing, bijenwas en gelatine vermijden. Ten slotte kiezen veganisten ervoor om geen kledij van leer, zijde of wol te dragen. Raw vegans Deze groep eet geen gekookt of opgewarmd eten, ze consumeren enkel voedsel dat nog rauw is. Dat beperkt hun dieet vaak tot fruit, groenten, noten, zaden en granen. Een rauwe broccoli past dus helemaal in het dieet, maar een gestoomde broccoli niet. Fruitariërs Fruitariërs zijn veganisten die – naast dieren – geen planten willen doden. Ze eten daarom alleen zaken waardoor de plant niet dood moet: fruit, eetbare pitten, … Bepaalde groenten zoals tomaten, komkommers en aubergine worden ook gegeten. Lees ook: Wil jij vegetariër worden? Hier moet je als beginner op letten Het bericht Zeg niet zomaar vegetariër tegen een flexitariër: tien stromingen binnen het vegetarisme uitgelegd verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  18. We eten alsmaar minder vlees, maar vervangen we het wel juist? (11/12/2017 - Knack)
    Minder vlees is een van de kernboodschappen in de nieuwe voedingsdriehoek. Maar hoe doe je dat op een gezonde manier?
    [naar artikel]
  19. Is vegetarisch of veganistisch eten echt zo gezond als wordt beweerd? Professor bespreekt 7 feiten en fabels over vlees- en zuivelvervangers (11/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Het is een boodschap die niet voor iedereen leuk is, maar die wel steeds meer door de wetenschap wordt onderschreven: wie zijn impact op milieu en klimaat wil verkleinen, kan het best weinig of geen vlees en zuivel consumeren. “We hebben altijd al vlees gegeten, we hebben het nodig”, klinkt het regelmatig. Maar klopt dat wel? Hoogleraar Gezondheid en Voeding Jaap Seidell neemt 7 gezondheidsclaims over een vlees- en zuivelarm (en klimaatvriendelijk) dieet onder de loep.
    [naar artikel]
  20. Helft directeurs basisscholen liet zich vorig jaar vervangen (08/02/2022 - De Tijd)
    07:09 Vorig schooljaar is op de helft van de basisscholen en een op de drie secundaire scholen de directeur tijdelijk vervangen. De wissels voor pensioenen zitten niet in die cijfers.
    [naar artikel]
  21. Hij hield van zware wagens en veel vlees, nu dwingt hij multinationals tot acties voor het klimaat (09/04/2022 - Het Belang van Limburg)
    Het nieuwste klimaatrapport is alweer dramatisch. Dat zal niet aan de Limburgse advocaat Roger Cox gelegen hebben. De vroegere carnivoor en petrolhead dwingt overheden en multinationals nu via de rechter om meer te doen voor het klimaat. Filmmaker Nic Balthazar distilleerde een documentaire uit de ‘advocaat van het klimaat’.
    [naar artikel]
  22. Met voedselembargo snijdt Poetin vooral in eigen vlees (28/03/2019 - De Morgen)
    Fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivelproducten uit de EU, de VS, Australië, Canada en Noorwegen mogen vanaf vandaag een jaar lang niet worden geïmporteerd in Rusland. De tegenmaatregel voor sancties om Oekraïne wordt een financiële aderlating voor de betrokken sectoren. Op termijn verliezen Vladimir Poetin en het Russische volk.
    [naar artikel]
  23. Plastic in drie vierde van vlees dat we eten en melk die we drinken nu (10/07/2022 - Express)
    Nederlandse wetenschappers hebben microplastics in 75 procent van de geteste vlees- en melkproducten gevonden. De impact van microplastics op de gezondheid van mens of landbouwdieren is nog onbekend, maar onderzoekers maken zich zorgen omdat microplastics menselijke cellen in het laboratorium beschadigen. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) vonden de deeltjes in driekwart van de […]
    [naar artikel]
  24. Voedingswetenschapper Louise Fresco: 'Wie stopt met vlees eten omwille van het klimaat overschat zijn impact' (27/01/2023 - De Tijd)
    22:48 Een overvloedig aanbod en tegenstrijdige informatie hebben onze relatie met het eten op ons bord verstoord. Vlees eten? Moet alles lokaal? En is er nog wel plaats voor landbouw in de Lage Landen? De N...
    [naar artikel]
  25. Onderzoek: "Vlees en zuivel mijden is beste voor milieu" (01/06/2018 - De Morgen)
    Vlees- en melkproducten vermijden is veruit de beste manier om je impact op het klimaat, maar ook op landgebruik en biodiversiteit te verminderen. Dat blijkt uit een nieuw, grootschalig onderzoek in Science.
    [naar artikel]
  26. Voedselcontroleurs Antwerpse haven: “Garnalen uit India zijn ok, melk uit Nigeria niet” (30/05/2021 - Gazet van Antwerpen)
    Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) controleert in de Antwerpse haven of het voedsel dat van buiten Europa komt, aan alle Europese normen voldoet. Dat is niet altijd het geval: op 27 mei kwamen bijvoorbeeld melk en gedroogd vlees uit Nigeria in Antwerpen aan, terwijl dat land die goederen niet naar Europa mag uitvoeren.
    [naar artikel]
  27. Binnenkort drinken we allemaal erwtenmelk (05/02/2019 - Metro)
    Enkele jaren geleden was het voor veganisten nog moeilijk om waardige zuivelvervangers te vinden. Sojamelk was zowat de enige voor de hand liggende optie. Tegenwoordig is de keuze enorm: melk van hazelnoten, rijst, havermout, amandelen… en nu dus ook erwten.  Groene melk?! Dat klinkt misschien niet zo smakelijk, maar oordeel niet te snel. De melk zou bijvoorbeeld gemaakt worden van gele spliterwten. Dat betekent dat het goedje gewoon crèmekleurig en niet groen zal zijn. Bovendien doet de melk het wat betreft voedingsstoffen uitstekend. Hij bevat even veel proteïnen als koemelk, maar slechts de helft aan suiker en een derde aan verzadigde vetten. Erwtenmelk zou ook de helft meer calcium bevatten. Allergenen en ecologie Maar waarom erwten? Wel, de melk is niet alleen vrij van zuivel, maar ook mensen met andere allergieën hebben er baat bij. Zo zitten er bijvoorbeeld geen noten of sojaproducten in verwerkt. De productie vergt ook nog eens veel minder water dan andere melk(vervangers), wat ecologisch gezien geweldig is. Erwtenmelk was al langer verkrijgbaar in de VS, maar komt nu ook naar Groot-Brittannië. Voor zij die graag melk met een smaakje drinken: erwtenmelk komt ook met vanille- en chocoladesmaak. Lees ook : Daarom drink je best geen melk meer Het bericht Binnenkort drinken we allemaal erwtenmelk verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  28. Drinken we straks melk met prik? (27/09/2017 - Het Belang van Limburg)
    In een poging melk weer hip te maken komt een Britse zuivelproducent binnenkort met melk met prik op de markt. De bedoeling is dat het drankje later ook hier te koop is.
    [naar artikel]
  29. Hoe kan je ei, melk, suiker of boter probleemloos vervangen in taart en gebak? (28/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Een ouderwets koffiekransje is vandaag niet meer wat het ooit geweest is. Tante Lieve mag geen suiker eten, nichtje Sophie is lactose-intolerant, nonkel Karel verdraagt geen gluten en jij eet sinds kort veganistisch, dus ook eieren zijn uitgesloten. Probeer dan maar eens een cake te bakken! Gelukkig zijn er vandaag veel alternatieve ingrediënten beschikbaar, maar smaakt je cake dan nog even lekker? En kun je alles zomaar vervangen door iets anders? Onze culinair journaliste ging de uitdaging aan met een eenvoudige vier-vierdencake. Zo vervang je ei, melk, suiker of boter.
    [naar artikel]
  30. Grote prijsverschillen voor melk in de supermarkt: "Misschien tijd voor een fairtradelabel voor Belgische melk" (17/09/2021 - VRT NWS)
    Waarom zijn er zo'n grote prijsverschillen voor melk in de supermarkt? Van 55 cent tot 1,15 euro voor een liter halfvolle melk. De Federatie van de Zuivelindustrie klaagt bij De Inspecteur over een kunstmatig lage prijs voor melk: "Prijzenslag heeft de melkprijs doen kelderen."
    [naar artikel]
  31. [VIDEO] - Bedrijf "Breydel ham" ondervindt gevolgen van maatregel in Frankrijk (08/07/2016 - De Redactie)
    De Belgische voedingsindustrie waarschuwt voor verlies van omzet en banen door een recente maatregel in Frankrijk. Franse producenten van vlees- en melkproducten moeten sinds kort verplicht vermelden uit welk land hun ingrediënten en grondstoffen komen. In veel gevallen leidt dat tot het weren van vlees of melk uit andere landen, bijvoorbeeld België.
    [naar artikel]
  32. Ophef in Haarlem: Nederlandse stad wil reclame voor vlees verbieden in het straatbeeld  (07/09/2022 - VRT NWS)
    De Nederlandse stad Haarlem wil reclame voor vlees niet meer zien op bushokjes, reclameborden of -zuilen, omdat vlees een grote impact heeft op het klimaat. Haarlem zou de eerste stad ter wereld zijn met zo’n verbod, dat vanaf 2024 zou ingaan. Of zo'n verbod juridisch haalbaar is, moet nog blijken, ophef veroorzaakt het alleszins.
    [naar artikel]
  33. ‘Chinezen voegen leder toe aan melk’ (12/04/2019 - De Morgen)
    Peking laat meer dan 6.000 tests uitvoeren om onder meer te zien of er gehydrolyseerde lederproteïne wordt toegevoegd aan melk. Dat product geeft net als melamine een hoger proteïnegehalte aan bij met water aangelengde melk.
    [naar artikel]
  34. Vijf topadresjes in Antwerpen voor 40 Dagen zonder Vlees (02/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
    Tournée Minérale is voorbij en de Dagen Zonder Vlees zijn begonnen. Veertig dagen waarin opgeroepen wordt om bewuster om te gaan met je vleesconsumptie en de impact op het klimaat. Wij geven je alvast vijf tips om heerlijk vegetarisch te eten.
    [naar artikel]
  35. We eten meer zuivel sinds de coronacrisis: “Melk blijft nog altijd het populairste product” (03/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Een scheutje melk in je koffie, een plakje kaas op je boterham of boter om je vlees in te bakken: sinds de coronacrisis is het thuisverbruik van zuivel gemiddeld 7,4% gestegen tegenover 2019. Gemiddeld eet een Belg 4 keer zuivel per dag. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door iVox en GfK in opdracht van VLAM. “Zuivel neemt een belangrijke plaats in onze eetgewoonten in.”
    [naar artikel]
  36. Na een maand zonder alcohol is het nu aan 'Dagen Zonder Vlees' (27/02/2017 - Het Belang van Limburg)
    Woensdag 1 maart kan u zichzelf met een gerust geweten een glas inschenken. Niet alleen is Tournée Minerale voorbij, er kan ook geklonken worden op de aftrap van Dagen Zonder Vlees, veertig dagen waarin opgeroepen wordt om bewuster om te gaan met je vleesconsumptie en de impact op het klimaat.
    [naar artikel]
  37. Na een maand zonder alcohol is het nu aan 'Dagen Zonder Vlees' (28/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
    Woensdag 1 maart kan u zichzelf met een gerust geweten een glas inschenken. Niet alleen is Tournée Minerale voorbij, er kan ook geklonken worden op de aftrap van Dagen Zonder Vlees, veertig dagen waarin opgeroepen wordt om bewuster om te gaan met je vleesconsumptie en de impact op het klimaat.
    [naar artikel]
  38. Slecht nieuws over de achilleshiel van ons klimaat (01/03/2021 - Express)
    Er is steeds meer bewijs dat er een enorme verandering gaande is in het gevoelige circulatiesysteem van de Atlantische Oceaan. De Atlantic meridional overturning circulation (AMOC), ook wel de achilleshiel van ons klimaat genoemd, is nu zwakker dan in de jongste duizend jaar. Dat zou kunnen resulteren in meer stormen voor onze contreien, intensere winters […] The post Slecht nieuws over de achilleshiel van ons klimaat appeared first on Business AM.
    [naar artikel]
  39. Geen “Dagen Zonder vlees” volgend jaar (05/12/2017 - Metro)
    Er zal volgend jaar geen campagne van “Dagen Zonder vlees” zijn. Dat melden de initiatiefnemers vandaag in een persbericht. “We willen fris blijven en kiezen er daarom voor om in 2018 onze campagne niet te herhalen. Wat de toekomst brengt, zullen we nog zien.” “Dagen Zonder Vlees” werd in 2011 bedacht door de Antwerpse theatermaker Alexia Leysen. De bewustwordingscampagne spoort deelnemers aan om gedurende de vastenperiode minder vlees en vis te eten en zo een bijdrage te leveren aan het klimaat. Vorig jaar namen volgens de initiatiefnemers meer dan 100.000 mensen deel. “We zijn heel tevreden dat we de afgelopen jaren het thema klimaat levendig en concreet hebben kunnen maken”, zegt de organisatie nu. “Dat er ook een gedragsverandering meetbaar blijkt, stemt ons hoopvol. We hebben het gevoel dat we de informatie en bewustwording die we voor ogen hadden breed hebben kunnen verspreiden.” bron: Belga
    [naar artikel]
  40. Helft witte kassa's moet worden vervangen (01/02/2017 - De Tijd)
    18:30 Er is een technisch probleem met het geheugen moet de helft van de gergistreerde 'witte' kassa's in de Belgische horeca worden vervangen.
    [naar artikel]
  41. Turnhout ziet het licht: helft van masten tegen 2030 vervangen door ledverlichting (14/09/2020 - Gazet van Antwerpen)
    De stad Turnhout wil tegen 2030 de helft van de lichtmasten vervangen. In de stad staan op dit ogenblik 6.640 verlichtingspalen. Alle nieuwe palen krijgen energiezuinige ledverlichting, die in de vroege uurtjes kan worden gedimd.
    [naar artikel]
  42. Geen pap eten, wel meteen broccoli of reepjes vlees: wat is baby-led weaning? (11/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Geef ik borstvoeding of flessenvoeding? Wanneer stop ik met melk geven? En is het erg dat die eerste groentehapjes langs de babykin naar beneden...
    [naar artikel]
  43. Kolonisatie van de Amerika's in 15e en 16e eeuw kostte zoveel levens dat het klimaat afkoelde (02/02/2019 - VRT NWS)
    De kolonisatie van de Amerika's op het einde van de 15e eeuw kostte aan zoveel mensen het leven dat ze ook het wereldwijde klimaat beïnvloedde. Een enorme oppervlakte aan landbouwgrond werd niet meer bewerkt, en werd opnieuw bos. Daardoor werd er veel CO2 aan de atmosfeer onttrokken, en dat veroorzaakte een merkbare afkoeling van het klimaat, zo staat in een nieuwe studie. 
    [naar artikel]
  44. Melk is niet goed voor elk (21/10/2016 - Knack)
    Melk kan allergieën, maar ook intolerantie veroorzaken. De grote schuldige is de lactose, de 'suiker' in melk. Toch waarschuwen diëtisten: "In de meeste gevallen is het absoluut niet nodig alle melkproducten te weren."
    [naar artikel]
  45. Ravage nadat tankwagen gevuld met melk kantelt bij ongeval (25/01/2020 - Het Nieuwsblad)
    Bij een aanrijding tussen een personenwagen en een tankwagen gevuld met melk in Poperinge, vielen zaterdagochtend twee lichtgewonden. Dat zorgde voor heel wat verkeershinder omdat de melk moest worden overgepompt.
    [naar artikel]
  46. Topchef Pieter-Jan Lint (35) opent “eerste gastronomisch veganistisch restaurant van België”: “Wereld tonen dat het anders kan” (17/04/2022 - Het Nieuwsblad)
    Merelbeke is een gastronomisch restaurant rijker. Maar gerechten op basis van vlees, vis en zelfs melk, kaas en eieren staan niet op de menukaart van ‘Amaranth’. Topchef Pieter-Jan Lint (35) kookt uitsluitend plantaardig. “Een dame blanche zonder melk of room? Waarom niet?”
    [naar artikel]
  47. Eet maximaal twee keer per week vlees om klimaat te redden, zegt nieuw rapport: “Elke fractie van een graad telt om mens en planeet te beschermen” (26/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
    In de ontwikkelde wereld zou iedereen maximaal twee keer per week vlees mogen eten om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen. Dat is een van de conclusies uit het klimaatrapport dat vandaag is gepubliceerd.
    [naar artikel]
  48. Geen vlees meer op menu VW-kantine in Wolfsburg (09/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Curryworst is een populair lunchgerecht in Duitsland, ook bij de arbeiders van de Volkswagen-fabriek in Wolfsburg. Maar in de loop van de maand wordt die worst vervangen door plantaardige alternatieven, zo blijkt uit een interne mededeling aan het personeel. Volkswagen schrapt alle vlees in zijn kantine, vis zal wel nog af en toe op het menu staan.
    [naar artikel]
  49. Allereerste loopwedstrijd Boekt Loopt (07/09/2021 - Het Belang van Limburg)
    Voor de eerste keer wordt er naast Boekt Feest nu ook de loopwedstrijd Boekt Loopt georganiseerd. Deelnemers lopen door de straten van Boekt en ontdekken daarbij ook een verrassend stukje natuur.
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy