De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Europeanen hebben te veel BPA in het lichaam

De Wereld Morgen

14/09/2023 - 16:18

De blootstelling van de Europeanen aan de chemische stof bisphenol A ligt veel te hoog en vormt een gezondheidsrisico voor miljoenen mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA). The post Europeanen hebben te veel BPA in het lichaam appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. "Europeanen hebben te veel bisfenol A in het lichaam” (14/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De meeste Europeanen hebben nog steeds te veel van de potentieel schadelijke stof bisfenol A in het lichaam. Dat betekent volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) in een donderdag gepubliceerd rapport een mogelijk gezondheidsrisico voor miljoenen Europeanen.
  [naar artikel]
 2. “Europeanen hebben te veel BPA in hun lichaam”, gezondheidsrisico volgens milieuagentschap (14/09/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De meeste Europeanen hebben nog steeds te veel van de potentieel schadelijke stof bisfenol A (BPA) in het lichaam. Dat betekent volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) een mogelijk gezondheidsrisico voor miljoenen Europeanen, zegt het in een donderdag gepubliceerd rapport.
  [naar artikel]
 3. Europeanen hebben te veel vuile stoffen in hun lichaam (02/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  Alle Europeanen worden blootgesteld aan “een alarmerend hoog niveau van verontreinigende stoffen.” Dat concludeert het Europees biomonitoring-initiatief, een project waar wetenschappers van het Vlaams kenniscentrum VITO en de UAntwerpen nauw bij betrokken zijn.
  [naar artikel]
 4. Europeanen hebben massaal te veel bisfenol A in het lichaam: ‘Risico is veel wijder verspreid dan eerder gedacht’ (14/09/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 5. Europeanen hebben te veel vuile stoffen in hun lichaam: heel wat PFAS bij jongeren (02/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Alle Europeanen worden blootgesteld aan “een alarmerend hoog niveau van verontreinigende stoffen”. Dat concludeert het Europees biomonitoringinitiatief, een project waar wetenschappers van het Vlaams kenniscentrum VITO en de UAntwerpen nauw bij betrokken zijn.
  [naar artikel]
 6. Europeanen hebben te veel chemische stof bisfenol A in hun lichaam: stof zit onder meer in speelgoed en drinkflessen (14/09/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 7. Europeanen hebben te veel bisfenol A in het lichaam: "Tot 1.000 keer meer dan Europese norm die onlangs verstrengd is" (14/09/2023 - VRT NWS)
  Er zit te veel bisfenol A in ons lichaam. Dat blijkt uit een Europese studie bij bijna 3.000 volwassenen uit 11 EU-landen. Bisfenol A is een synthetische, chemische stof die gebruikt wordt in onder meer plastic flessen en drankblikjes, en schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Meer dan 9 op de 10 proefpersonen had te veel bisfenol A in de urine, tot zelfs 1.000 keer meer dan de Europese norm. Maar wat betekent dat?
  [naar artikel]
 8. Europeanen drinken nog steeds te veel alcohol: hoe zit dat nu weer met die richtlijn? (05/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De gemiddelde Europeaan drinkt het equivalent van 3 flessen wijn per week. Als gevolg van dat alcoholmisbruik sterven 800 Europeanen per dag aan...
  [naar artikel]
 9. Coronapandemie jaagde Europeanen weg van openbaar vervoer (04/02/2021 - Express)
  De drang om drukke ruimtes te vermijden, heeft de Europeanen er de voorbije maanden toe aangezet om voor hun verplaatsingen zoveel mogelijk op particuliere transportmiddelen beroep te doen. Dat blijkt uit een rapport van de Heinrich-Böll-Stiftung, een denktank uit Berlijn die een jaarlijks rapport over het Europese transport publiceert. Volgens de onderzoekers hebben de Europeanen […] The post Coronapandemie jaagde Europeanen weg van openbaar vervoer appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 10. Vuile lucht doodt jaarlijks meer dan 400.000 Europeanen (11/10/2017 - VRT NWS)
  Het Europees Milieuagentschap heeft vandaag zijn jaarrapport over de luchtkwaliteit in Europa gepubliceerd. Daaruit blijkt dat nog altijd veel Europeanen vroegtijdig sterven aan de gevolgen van luchtverontreiniging.
  [naar artikel]
 11. Europeanen hebben te veel vuile stoffen in hun lijf: “Gezondheidsrisico’s niet uit te sluiten” (02/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Alle Europeanen worden blootgesteld aan “een alarmerend hoog niveau van verontreinigende stoffen”. Dat concludeert het Europees biomonitoring-initiatief, een project waar wetenschappers van het Vlaams kenniscentrum VITO en de UAntwerpen nauw bij betrokken zijn.
  [naar artikel]
 12. Nooit eerder zo veel immigranten in België, maar het zijn vooral Europeanen (11/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  België ontving nog nooit zo veel immigranten.?Maar bijna twee derden van al die nieuwkomers blijken wel Europeanen te zijn.?Hoezeer het...
  [naar artikel]
 13. De indianen waren Europeanen (12/04/2019 - De Morgen)
  Grote consternatie in de archeologie: de 'indianen' van Amerika waren gewoon de nakomelingen van mede-Europeanen die veel eerder dan Columbus de Atlantische Oceaan overstaken. 'Het zou goed kunnen dat nieuw genetisch onderzoek Europees DNA aan het licht brengt.'
  [naar artikel]
 14. Nederlandse gemeenten weren Oost-Europeanen (03/04/2018 - Metro)
  De Nederlandse gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, Tiel en Zuidplas gaan Oost-Europese arbeidsmigranten weren om woonwijken leefbaar te houden. Dit meldt de krant Trouw. “Niet te veel Oost-Europeanen in één woning, niet te veel ‘Polenhuizen’ in één straat en geen grootschalige locaties waar honderden arbeidsmigranten bij elkaar wonen”, omschrijft Johan van der Craats van expertisecentrum Flexwonen de maatregelen in de krant. Uit onderzoek van Tiel is gebleken dat daar bijna 10 procent van de bevolking uit Oost-Europeanen bestaat. Veel van hen werken in de fruitteelt in de regio, maar omdat woonruimte er goedkoop is, heeft Tiel een aantrekkende werking op arbeidsmigranten uit het hele land. Volgens Van der Craats neemt door de maatregelen het tekort aan woningen voor arbeidsmigranten toe in Nederland. Nu al zouden er 100.000 geschikte woonplekken te weinig zijn. Bron: Belga   Het bericht Nederlandse gemeenten weren Oost-Europeanen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Minder dan één op vijf Europeanen heeft hoge financiële geletterdheid (18/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De financiële geletterdheid van veel Europeanen is voor verbetering vatbaar. Dat concludeert de Europese Commissie dinsdag uit de resultaten van de eerste Europese peiling naar financiële kennis en de wijze waarop Europeanen met geld omgaan. Minder dan één op vijf haalde een hoog niveau.
  [naar artikel]
 16. Europeanen lopen 15 miljard euro mis (07/04/2017 - De Tijd)
  12:28 De Europeanen hebben thuis nog oude munten liggen ter waarde van zo'n vijftien miljard euro.
  [naar artikel]
 17. 1,4 miljoen Europeanen tekenen petitie voor verbod kooisystemen (04/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In totaal 1,4 miljoen Europeanen hebben de petitie ondertekend die de Europese Unie vraagt om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de...
  [naar artikel]
 18. Drie Europeanen krijgen plaats in topteam van de NBA (16/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  De Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie (NBA) heeft woensdag het ‘All-NBA first team’ van het seizoen 2020/21 bekendgemaakt. Drie Europeanen hebben een plaats bemachtigd in de vijfkoppige formatie.
  [naar artikel]
 19. Meer Europeanen hebben moeite om eindjes aan elkaar te knopen (05/12/2022 - Metro)
  Meer Europeanen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat blijkt uit data tot en met het tweede kwartaal van dit jaar, verzameld door het Europese statistiekbureau Eurostat. In België zegt 16,3% van de bevolking moeite te hebben om rond te komen.
  [naar artikel]
 20. Meer Europeanen hebben moeite om eindjes aan elkaar te knopen (28/11/2022 - Het Nieuwsblad)
  Meer Europeanen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat blijkt uit data tot en met het tweede kwartaal van dit jaar, verzameld door het Europese statistiekbureau Eurostat. In België zegt 16,3 procent van de bevolking moeite te hebben om rond te komen.
  [naar artikel]
 21. Meer Europeanen hebben moeite om eindjes aan elkaar te knopen (28/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Meer Europeanen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat blijkt uit data tot en met het tweede kwartaal van dit jaar, verzameld door het Europese statistiekbureau Eurostat. In België zegt 16,3 procent van de bevolking moeite te hebben om rond te komen.
  [naar artikel]
 22. Europeanen geloven niet dat Amerikaanse presidentsverkiezingen eerlijk zullen verlopen (08/10/2020 - Express)
  Europeanen hebben in het algemeen geen goed oog in een eerlijk verloop van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten begin... The post Europeanen geloven niet dat Amerikaanse presidentsverkiezingen eerlijk zullen verlopen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 23. Europeanen drinken dit jaar minder wijn (21/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie verwacht dat Europeanen dit jaar veel minder wijn gaan drinken dan normaal, als gevolg van de coronacrisis. Dat maakte de...
  [naar artikel]
 24. Nederlandse gemeenten weren Oost-Europeanen: “Niet te veel ‘Polenhuizen’ in één straat” (03/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Nederlandse gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, Tiel en Zuidplas gaan Oost-Europese arbeidsmigranten weren om woonwijken leefbaar te houden. Dit meldt de krant Trouw. “Niet te veel Oost-Europeanen in één woning, niet te veel ‘Polenhuizen’ in één straat en geen grootschalige locaties waar honderden arbeidsmigranten bij elkaar wonen”, omschrijft Johan van der Craats van expertisecentrum Flexwonen de maatregelen in de krant.
  [naar artikel]
 25. Peiling: Europeanen hebben minder vertrouwen in vaccin van AstraZeneca (22/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het vertrouwen van de Europeanen in het coronavaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford gaat erop achteruit vanwege de ongerustheid over eventuele bijwerkingen. Dat blijkt uit een peiling van YouGov.
  [naar artikel]
 26. Positieve keerzijde van de lockdowns: Europeanen hebben 500 miljard euro extra om te spenderen (06/01/2021 - Express)
  We hebben met zijn allen meer geld opzij kunnen zetten tijdens de coronacrisis. Uit een onderzoek van de verzekeraar Allianz... The post Positieve keerzijde van de lockdowns: Europeanen hebben 500 miljard euro extra om te spenderen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 27. Lichaam van man 52 jaar na verdwijning teruggevonden op Oostenrijkse gletsjer (11/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Op een gletsjer in Oostenrijk hebben twee wandelaars vorige week een lichaam aangetroffen. Vermoedelijk gaat het om het lichaam van een man die al sinds 1971 werd vermist. Het slachtoffer zou identiteitspapieren op zak hebben gehad.
  [naar artikel]
 28. Wetenschappers ontdekken "nieuw orgaan" in ons lichaam (27/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben een ophefmakende ontdekking gedaan in ons lichaam: een soort snelweg voor vloeistof die onder de huid en langs veel organen...
  [naar artikel]
 29. Lichaam van verdwenen man na 52 jaar teruggevonden op Oostenrijkse gletsjer (11/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Op een gletsjer in Oostenrijk hebben twee wandelaars vorige week een lichaam aangetroffen. Vermoedelijk gaat het om het lichaam van een man die al sinds 1971 werd vermist, meldt de politie van Salzburg maandag. Het slachtoffer zou identiteitspapieren op zak hebben gehad.
  [naar artikel]
 30. Genk wil Oost-Europeanen helpen integreren: “Veel misverstanden voor andere culturele gewoontes” (23/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  De stad Genk heeft een coördinator en twee buurtwerkers aangesteld om Oost-Europeanen te begeleiden. Niet zelden zorgen culturele gewoonten voor misverstanden en botsingen in de samenleving.
  [naar artikel]
 31. Ruim helft Europeanen kampt met overgewicht (20/10/2016 - Knack)
  De Europeanen worden steeds dikker, maar België hoort bij de landen met het laagste aandeel obesen.
  [naar artikel]
 32. Europeanen hebben voor miljarden euro's aan oude valuta opgepot (27/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Europeanen hebben thuis nog voor miljarden aan contanten in oude valuta liggen die niet meer worden gebruikt. Volgens berekeningen van financieel persbureau Bloomberg gaat het in totaal om een bedrag van zo'n 8,5 miljard euro. De euro werd op 1 januari 2002 ingevoerd in twaalf landen, waaronder België.
  [naar artikel]
 33. Italië scherpt reisregels voor Europeanen aan (15/12/2021 - De Tijd)
  11:51 Europeanen die een uitstap naar Italië gepland hebben, mogen strengere reisregels verwachten. Wie niet gevaccineerd is, wacht een verplichte quarantaine van vijf dagen. Voor geprikten is een negatieve...
  [naar artikel]
 34. Forse stijging cijfers ligt aan superverspreiders (16/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De positief geteste coronapatiënten hebben bijna allemaal een hoge virale lading van het virus in het lichaam. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. In het labo zijn de testresultaten van de zomer vergeleken met die van nu. En de uitkomst is ronduit onrustwekkend. De dosis van het virus in het lichaam ligt in de wintermaanden veel hoger en dat maakt dat het zich ook veel sneller verspreid. In onze ziekenhuizen is de alarmfase stilaan bereikt, want ook in Limburg stijgt het aantal besmettingen snel. Veel te snel, klinkt het.
  [naar artikel]
 35. Amerikaanse moeder (35) overleden na watervergiftiging: vanaf wanneer drink je te veel water? En wat doet dat met je lichaam? (15/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Een Amerikaanse moeder (35) overleed vorig week, nadat ze op amper 20 minuten twee liter water had gedronken. Eerder deze zomer overkwam een jongetje (10) bijna hetzelfde lot. Vanaf hoeveel liter water kan je lichaam het niet meer aan? En wat gebeurt er dan precies in je lichaam, want water is toch gezond? Bio-ingenieur Eric De Maerteleire legt uit hoeveel je water je écht nodig hebt en waar je op moet letten als je plots iets té veel dorst lijkt te hebben.
  [naar artikel]
 36. Tienduizenden oude dieselwagens geëxporteerd naar Oost-Europa (09/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Nu veel West-Europeanen een afkeer van dieselauto's gekregen hebben en die wagens hier steeds vaker verbannen worden uit de steden, belanden...
  [naar artikel]
 37. Te veel pesticiden bij kinderen in Mol, Dessel en Retie: "Ook via muggenspray en mierenpoeder" (13/09/2022 - VRT NWS)
  Kinderen uit de Kempische gemeentes Mol, Dessel en Retie hebben meer pesticiden in hun lichaam in vergelijking met andere Europese studies. Dat blijkt uit een gezondheidsstudie bij ruim 200 kinderen van 7 jaar. De helft van de kinderen had te veel pesticiden in het lichaam. Het gaat om insecticiden die gebruikt worden in de maïs- en aardappelteelt, maar ook in het huishouden.
  [naar artikel]
 38. Er is nu meer inzicht. Covid-19 kan het lichaam op veel plekken beschadigen: van de longen tot het hart en de nieren (06/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Van een zware longontsteking en diabetes tot een ontstoken hartspier, nierschade of een trombose: Covid-19 kan het lichaam op veel plekken...
  [naar artikel]
 39. Covid-19 kan het lichaam op veel plekken beschadigen. Er is nu meer inzicht (06/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Van een zware longontsteking en diabetes tot een ontstoken hartspier, nierschade of een trombose: Covid-19 kan het lichaam op veel plekken...
  [naar artikel]
 40. Ruim helft van de Europeanen wil parlementsleden vervangen door artificiële intelligentie (27/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Ruim helft van de Europeanen wil parlementsleden vervangen door artificiële intelligentie Uit een onderzoek van Center for the Governance of Change (CGC), een onderdeel van de IE University, blijkt dat ruim de helft van de Europeanen de parlementsleden wil vervangen door algoritmes. Voor het onderzoek werden 2.769 mensen bevraagd uit elf landen wereldwijd. Uit die studie blijkt dat maar liefst 51 procent van de Europeanen een voorstander […] Lees dit artikel: Ruim helft van de Europeanen wil parlementsleden vervangen door artificiële intelligentie
  [naar artikel]
 41. Thom Yorke haalt uit naar premier Teresa May en vergelijkt de Brexit met Nazipolitiek (08/02/2019 - VRT NWS)
  Thom Yorke van Radiohead is niet mals voor de conservatieve premier May, en voor de harde Brexiteers. Vooral om het lot van de vele Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk werken maakt hij zich grote zorgen. Teresa May heeft veel leed en moedeloosheid veroorzaakt bij die Europeanen in Groot-Brittannië, zegt Yorke in een tweet. 
  [naar artikel]
 42. Wat als we allemaal vegetarisch eten? Veel zal het niet uithalen voor onze planeet (27/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Eerst maar een minder populaire uitspraak: Belgen eten – net als de meeste andere Europeanen - nog altijd veel te veel vlees. Dit brengt niet...
  [naar artikel]
 43. Europeanen denken dat hun regeringen de klimaatdoelen niet zullen halen (28/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Europeanen denken dat hun regeringen de klimaatdoelen niet zullen halen Een meerderheid van de burgers van de Europese Unie denkt dat hun regering er niet in zal slagen de klimaatverandering aan te pakken. Europeanen beschouwen de klimaatcrisis als de grootste uitdaging van de eeuw. Dat blijkt uit een enquête die de Europese Investeringsbank (EIB) heeft gepubliceerd. Van de 27.700 respondenten in de 27 EU-landen zei […] Lees dit artikel: Europeanen denken dat hun regeringen de klimaatdoelen niet zullen halen
  [naar artikel]
 44. Bijna helft van Europeanen is bezorgd over opkomst van populisme (13/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zo'n 43 procent van de Europeanen denkt dat de opkomst van populistische partijen een bedreiging vormt voor het functioneren van de Europese Unie....
  [naar artikel]
 45. Belgen zijn sportiever dan meeste Europeanen (16/08/2018 - Metro)
  De Belg is over het algemeen sportiever dan de gemiddelde Europeaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie. Toch doen we het niet allemaal goed, want we brengen een te groot deel van onze tijd zittend door. Ongeveer de helft van de Europeanen geeft aan nooit te sporten, in ons land is dat 29%. Bijna de helft van de Belgen doet minstens één keer per week aan sport, terwijl dat maar voor 40% van de Europeanen het geval is. Bureau Het onderzoek peilde niet alleen naar onze sportgewoonten, maar keek ook naar hoeveel we achter ons bureau zitten. Daarin doen de meeste Europeanen het beter dan wij: 15% van de Belgen brengt meer dan 8,5 uur per dag zittend door. Bij de Europeanen is dat 12%. Lees ook : Dit is waarom buiten sporten zo goed voor je is Het bericht Belgen zijn sportiever dan meeste Europeanen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Overgrote meerderheid Europeanen wil liefst altijd zomertijd. Of zijn het vooral de Duitsers? (29/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 80 procent van de Europeanen heeft zich in een online peiling uitgesproken voor de afschaffing van de halfjaarlijkse switch tussen winter-...
  [naar artikel]
 47. Merkel vraagt om relativeringsvermogen bij Europeanen over aantal opgenomen vluchtelingen (29/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die vandaag een vredesprijs uitreikte aan de Jordaanse koning Abdullah II, riep de Europeanen op tot...
  [naar artikel]
 48. Miljoen Europeanen eisen wet tegen geïmporteerde ontbossing (13/11/2020 - Knack)
  Heel wat Europeanen willen niet langer (onbewust) bijdragen aan wereldwijde ontbossing. Dat blijkt uit een erg grote bevraging door 140 ngo's.
  [naar artikel]
 49. Zo gaat uw lichaam de hitte te lijf (25/07/2018 - De Morgen)
  Niet alleen huizen hebben een thermostaat, het lichaam heeft er ook één. Centraal gelegen in het brein bevindt zich de hypothalamus, een hersengebied dat onder meer de temperatuur in het lichaam regelt. Bij een lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius functioneert alles optimaal, bij hogere temperaturen komt het lichaam in actie om de boel te koelen. Met een goede reden: vanaf 43 graden sterven cellen af.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy