De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Het groeipakket is geen grabbelton: geef gezinnen wat hen toekomt

De Wereld Morgen

14/09/2023 - 16:18

Begin oktober gaan alle gezinnen met kinderen een iets hoger groeipakket op hun rekening zien verschijnen. Die verhoging is welgekomen maar verre van toereikend om hun koopkracht te vrijwaren. Met een indexering van 2% komen de gezinnen in Vlaanderen er niet. Weten gezinnen dat er bijna 1 miljard euro bespaard werd op hun groeipakket? Dit terwijl de regionalisering van dat groeipakket ervoor zorgt dat er heel wat extra geld vloeit naar Vlaanderen. ‘ The post Het groeipakket is geen grabbelton: geef gezinnen wat hen toekomt appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Gezinnen krijgen schooltoeslag automatisch via het groeipakket (26/07/2019 - Metro)
  De schooltoeslag vervangt vanaf het komende schooljaar de vroegere schooltoelage, die deel uitmaakt van het Groeipakket. Gezinnen met kinderen in het Vlaamse kleuter-, lager en secundair onderwijs en HBO5 Verpleegkunde hebben recht op die toeslag. Het Groeipakket verving begin dit jaar al de kinderbijslag. De instanties die het groeipakket uitbetalen, onderzoeken proactief of gezinnen recht hebben op de schooltoeslag. Ouders zullen dus geen aanvraag meer moeten doen. “Een mijlpaal in de administratieve vereenvoudiging”, zegt Kind en Gezin. Gezinnen die enkel kinderen hebben jonger dan 18 jaar krijgen de toeslag uitbetaald in de loop van september of oktober, gezinnen met (ook) kinderen ouder dan 18 krijgen de toeslag van eind oktober tot december. De studietoelage voor het hoger onderwijs moet nog altijd aangevraagd worden bij de afdeling studietoelagen van het ministerie van Onderwijs. Meer info over de voorwaarden en de bedragen is terug te vinden op www.groeipakket.be. De hoogte van die toelages hangt af van het inkomen en de gezinssamenstelling. bron: Belga Het bericht Gezinnen krijgen schooltoeslag automatisch via het groeipakket verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. Groen: “Opeenvolgende ingrepen Groeipakket kosten gezinnen 910 miljoen” (30/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De opeenvolgende ingrepen in het Groeipakket, sinds de bevoegdheid naar Vlaanderen kwam, kostten de gezinnen 910 miljoen euro. Dat becijferde oppositiepartij Groen.
  [naar artikel]
 3. Geautomatiseerd Groeipakket levert Vlaamse gezinnen 190 miljoen euro extra op (10/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Eén jaar na de lancering is het nieuwe systeem van kinderbijslag - het zogenaamde Groeipakket - een geautomatiseerde en vaste pijler in een...
  [naar artikel]
 4. Groeipakket gaf in één jaar 190 miljoen extra ondersteuning aan gezinnen met kinderen (10/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Eén jaar na de lancering is het Groeipakket een geautomatiseerde en vaste pijler in een geïntegreerd gezinsbeleid geworden. In 2019 werd er voor bijna 3,91 miljard euro toegekend vanuit het Groeipakket. Als het vroegere stelsel van de kinderbijslag en schooltoeslag voortgezet geweest was, was 3,72 miljard nodig geweest. De Vlaamse regering heeft via het Groeipakket dus 190 miljoen euro extra toegekend. Dat blijkt uit het jaarverslag van het agentschap Opgroeien.
  [naar artikel]
 5. CD&V wil besparingen in Groeipakket weer weg, maar hoe hard hebben Vlaamse gezinnen die eigenlijk gevoeld? Dit zeggen de cijfers (27/09/2022 - VRT NWS)
  Dat er nog geen Vlaams begrotingsakkoord is, heeft alles te maken met de strijd die CD&V met de N-VA en Open VLD voert over het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. CD&V wil, nu de energiecrisis hard toeslaat, eerdere besparingen daarin weer schrappen. Wat waren die besparingen precies? Hebben die de Vlaamse regering iets opgebracht? En vooral: hoe hard hebben Vlaamse gezinnen dat gevoeld?
  [naar artikel]
 6. Groen wil Groeipakket-middelen meer richten op armste gezinnen (05/05/2021 - Het Nieuwsblad)
  Vlaamse oppositiepartij Groen stelt voor het Groeipakket te hervormen en meer middelen vrij te maken voor de armste gezinnen. Zo wil de partij de middelen voor de kleutertoeslag en de kinderopvangtoeslag verschuiven naar de sociale toeslag. Door die verschuiving en eenmalige niet-indexering van het basisbedrag zouden kwetsbare gezinnen maandelijks 36 euro extra kunnen krijgen, stelt Vlaams parlementslid Ann De Martelaer.
  [naar artikel]
 7. Gezinsbond roept op om kindergeld weer te koppelen aan index: ‘Besparingen Groeipakket kosten elk kind ruim 200 euro per jaar’ (21/03/2022 - De Morgen)
  De besparingen op het Groeipakket kosten gezinnen 208 euro per jaar per kind, heeft de Gezinsbond becijferd. Met het bedrag dat ouders nu krijgen, kunnen ze nog niet de helft van de maandelijkse kosten voor hun kind dekken. ‘Het Groeipakket mag geen krimppakket worden.’
  [naar artikel]
 8. Gezinsbond roept op kinderen in Vlaanderen ook volwaardig groeipakket te geven (12/05/2023 - De Wereld Morgen)
  Eén op de drie gezinnen komt niet rond zonder het groeipakket. Toch wordt het belang van dat groeipakket keer op keer in twijfel getrokken. De niet-koppeling aan de spil-index en alle andere besparingen die al zijn doorgevoerd zorgen voor grote verliezen aan koopkracht, waarschuwt Gezinsbond. The post Gezinsbond roept op kinderen in Vlaanderen ook volwaardig groeipakket te geven appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 9. Groen wil Groeipakket-middelen meer richten op armste gezinnen (05/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Oppositiepartij Groen stelt voor het Groeipakket te hervormen en meer middelen vrij te maken voor de armste gezinnen. Zo stelt de partij voor de middelen voor de kleutertoeslag en de kinderopvangtoeslag te verschuiven naar de sociale toeslag. Door die verschuiving en éénmalige niet-indexering van het basisbedrag zouden kwetsbare gezinnen maandelijks 36 euro extra kunnen krijgen, stelt Vlaams parlementslid Ann De Martelaer.
  [naar artikel]
 10. Groen wil Groeipakket-middelen meer richten op armste gezinnen (05/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vlaamse oppositiepartij Groen stelt voor het Groeipakket te hervormen en meer middelen vrij te maken voor de armste gezinnen. Zo wil de partij de middelen voor de kleutertoeslag en de kinderopvangtoeslag verschuiven naar de sociale toeslag.
  [naar artikel]
 11. CD&V eist dat besparing op Groeipakket wordt herzien (02/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  Cd&v herhaalt dat de besparing op het Groeipakket moet worden teruggedraaid. “Het leven is voor iedereen duurder geworden. Gezinnen mogen niet worden getroffen”, zegt Vlaams Parlementslid Vera Jans (cd&v).
  [naar artikel]
 12. Besparing kost elk jaar 200 euro per kind: Gezinsbond wil dat kindergeld weer geïndexeerd wordt (21/03/2022 - De Morgen)
  De besparingen op het Groeipakket kosten gezinnen 208 euro per jaar per kind, heeft de Gezinsbond becijferd. Met het bedrag dat ouders nu krijgen, kunnen ze nog niet de helft van de maandelijkse kosten voor hun kind dekken. ‘Het Groeipakket mag geen krimppakket worden.’
  [naar artikel]
 13. BV’s vragen verschuiving binnen groeipakket: “Meer kindergeld voor gezinnen die het moeilijk hebben, minder voor de rest” (22/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een reeks BV’s, onder wie kinderpsychiater Peter Adriaenssens en actrice Marleen Merckx, vraagt een herverdeling van het groeipakket. De initiatiefnemers willen meer kindergeld voor gezinnen die er meer nood aan hebben en minder voor de rest. Dinsdag wordt de actie gelanceerd onder de noemer Stopkinderarmoede.nu.
  [naar artikel]
 14. Meer dan een op de drie Vlaamse gezinnen zegt Groeipakket nodig te hebben om rond te komen (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan een op de drie Vlamingen (35 procent) met kinderen zegt financieel niet rond te komen zonder het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Voor de financiële crisis lag dat aantal een stuk lager. Toen gaf maar een op de vijf Vlamingen met kinderen (21 procent) aan dat het Groeipakket nodig was om rond te komen. Dat is een van de resultaten van een bevraging in opdracht van de Gezinsbond.
  [naar artikel]
 15. 1 op 5 heeft geen spaarreserve, 1 op 3 kan onverwachte uitgave niet aan: zo hard treft energiecrisis onze gezinnen (25/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  De energiecrisis slaat grote gaten in de portefeuille van gezinnen. Zo heeft één op drie Vlamingen het moeilijk om een onverwachte uitgave van 1.000 euro te betalen. Voor de Gezinsbond het signaal om voor een volledige indexering van het Groeipakket te pleiten. “De kinderbijslag is geen extraatje voor gezinnen, maar een noodzakelijke steun om het hoofd boven water te houden”, zegt algemeen directeur Jeroen Sleurs.
  [naar artikel]
 16. Kinderbijslag stijgt minder snel, Gezinsbond teleurgesteld: "Groeipakket steeds meer krimppakket" (27/09/2021 - VRT NWS)
  De Gezinsbond is teleurgesteld dat de gezinsbijslag van het Vlaamse Groeipakket, het vroegere kindergeld, de komende jaren maar met 1% zal stijgen. Oorspronkelijk was een stijging van 2% voorzien, maar die wordt nu gehalveerd. "Het is duidelijk een politieke keuze van de Vlaamse regering om te besparen op gezinnen met kinderen," zegt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond. "Het Groeipakket lijkt steeds meer een krimppakket te worden."
  [naar artikel]
 17. Ook experten pleiten voor groter Groeipakket voor arme gezinnen (05/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Ook experten pleiten ervoor om het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, te hervormen, zodat die beter ingezet kan worden tegen kinderarmoede. “Verhoog de sociale toeslagen”, zei prof. Wim Van Lancker in een hoorzitting in het Vlaams Parlement. “Maak de basisbedragen voor oudere kinderen hoger”, was een van de conclusies van professor Bea Cantillon.
  [naar artikel]
 18. Nieuw systeem kinderbijslag levert Vlaamse gezinnen 186 miljoen euro extra op (21/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het nieuwe systeem van kinderbijslag - het zogenaamde Groeipakket - zorgt ervoor dat gezinnen meer geld krijgen. Dat schrijft Het Belang van...
  [naar artikel]
 19. Na stroeve onderhandelingsnacht nog geen akkoord over Vlaamse begroting: Groeipakket grootste struikelblok (26/09/2022 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering onderhandelt nog steeds over een begrotingsakkoord. Daarin zouden ook energie- en koopkrachtmaatregelen voor gezinnen en bedrijven vervat moeten zitten. De gesprekken gingen de hele nacht door, maar verlopen volgens bronnen "moeizaam" en "stroef". Vooral de indexering van het Groeipakket is nog een belangrijk discussiepunt. Intussen begint de tijd te dringen: vanmiddag om 14 uur moet minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn Septemberverklaring afleggen in het Vlaams Parlement.
  [naar artikel]
 20. Gezinsbond wil groeipakket koppelen aan spilindex: “Weten gezinnen dat er bijna 1 miljard euro bespaard werd?” (14/09/2023 - Het Nieuwsblad)
  De Gezinsbond pleit ervoor om het groeipakket, het vroegere kindergeld, te koppelen aan de spilindex én tegelijk de besparingen uit het verleden terug te draaien. “Eigenlijk is er nu een soort belasting op kinderen”, luidt het in een brief aan de Vlaamse regering.
  [naar artikel]
 21. Gezinsbond wil groeipakket koppelen aan spilindex: “Weten gezinnen dat er bijna 1 miljard euro bespaard werd?” (14/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  De Gezinsbond pleit ervoor om het groeipakket, het vroegere kindergeld, te koppelen aan de spilindex én tegelijk de besparingen uit het verleden terug te draaien. “Eigenlijk is er nu een soort belasting op kinderen”, luidt het in een brief aan de Vlaamse regering.
  [naar artikel]
 22. Groeiende financiële kloof bij gezinnen: Meer dan een op de drie heeft groeipakket nodig (25/01/2023 - Knack)
  Meer dan een op de drie Vlamingen (35 procent) met kinderen zegt financieel niet rond te komen zonder het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Voor de financiële crisis lag dat aantal een stuk lager. Toen gaf maar een op de vijf Vlamingen met kinderen (21 procent) aan dat het Groeipakket nodig was om rond te komen. Dat is een van de resultaten van een bevraging in opdracht van de Gezinsbond. De Gezinsbond heeft een onderzoek gedaan naar de financiële situatie van de gezinnen in Vlaanderen. De organisatie heef daarvoor zowel de eigen leden bevraagd als een representatieve staal van Vlamingen (via het online panel van Bpact). De bevraging toont aan dat veel Vlamingen ongerust zijn over hun financiële situatie. Zo is 40 procent van de Vlamingen ontevreden over zijn huidige financiële situatie, maakt 30 procent zich ongerust dat hij of zij het niet lang meer zal volhouden (bij drie of meer kinderen stijgt dat naar 45 procent) en geeft 34 procent van de Vlamingen aan dat ze momenteel moeite zouden hebben met een onverwachte uitgave van 1.000 euro. Geen idee van de kosten Uit de bevraging blijkt ook dat de meeste Vlamingen (69 procent) en ook de meeste leden van de Gezinsbond (61 procent) geen enkel idee hebben van de kosten voor de opvoeding van een jong kind (0-5 jaar), zonder rekening te houden met kinderopvang, school en medische kosten. Naast het feit dat meer Vlamingen aangeven dat ze het Groeipakket nodig hebben om rond te komen, vindt ook 62 procent van de Vlamingen dat het Groeipakket en de bijkomende toelagen gekoppeld moeten worden aan de index. De discussie over die koppeling was in september vorig jaar nog de aanleiding van een crisis in de Vlaamse regering. Onder de leden van de Gezinsbond is de steun voor een koppeling nog groter The post Groeiende financiële kloof bij gezinnen: Meer dan een op de drie heeft groeipakket nodig appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 23. Zo'n 450.000 kinderen ontvangen eind volgende week premie van 100 euro via Groeipakket (25/04/2023 - VRT NWS)
  Gezinnen die in het Groeipakket recht hebben op een sociale toeslag, zullen eind volgende week de beloofde extra premie van 100 euro per kind uitbetaald krijgen. In totaal gaat het om 450.000 kinderen. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).
  [naar artikel]
 24. 450.000 kinderen ontvangen eind volgende week premie van 100 euro via Groeipakket (25/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Gezinnen die in het Groeipakket recht hebben op een sociale toeslag zullen eind volgende week de beloofde extra premie van 100 euro per kind uitbetaald krijgen. In totaal gaat het om 450.000 kinderen. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).
  [naar artikel]
 25. Zo’n 450.000 kinderen ontvangen eind volgende week premie van 100 euro via Groeipakket (25/04/2023 - Het Belang van Limburg)
  Gezinnen die in het Groeipakket recht hebben op een sociale toeslag, zullen eind volgende week de beloofde extra premie van 100 euro per kind uitbetaald krijgen. In totaal gaat het om 450.000 kinderen. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v).
  [naar artikel]
 26. Inperken groeipakket leidt niet tot betere taalvaardigheid (17/01/2023 - De Wereld Morgen)
  Naar aanleiding van de resultaten van de KOALA-tests, die de taalvaardigheid van leerlingen in de derde kleuterklas meet, stelt Minister van Onderwijs Ben Weyts voor om te snoeien in het groeipakket van ouders die onvoldoende inspanningen leveren om hun kinderen Nederlands te leren. De Gezinsbond reageert. Het groeipakket moet onvoorwaardelijk zijn. The post Inperken groeipakket leidt niet tot betere taalvaardigheid appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 27. Schaf belasting op verdriet af: "6 december vond u dat dit nog te veel zou kosten" (10/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Reddite quae sunt Caesaris Caesari, et quae sunt Dei Deo. Geef aan de keizer wat de keizer toekomt, en aan God wat God toekomt. Als oppergodin van het Blauwe leger mag Gwendolyn Rutten (Open Vld) zondag dan wel het voorstel hebben gelanceerd om de “belasting op verdriet” af te schaffen, het is Jos Lantmeeters die als ongekroonde keizer van N-VA-Limburg vorig jaar als eerste het idee opperde om mensen na overlijden van hun partner vrij te stellen van de erfbelasting.
  [naar artikel]
 28. Geef aan de PVDA wat de PVDA toekomt (12/04/2019 - De Morgen)
  Bart Maddens en Jef Smulders zijn politicologen aan de KU Leuven.
  [naar artikel]
 29. ‘Simonneke’ uit ‘Thuis’ en andere bekende mensen pleiten voor hervorming groeipakket (22/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Een reeks BV’s, onder wie kinderpsychiater Peter Adriaenssens en actrice Marleen Merckx, vraagt een herverdeling van het groeipakket. De initiatiefnemers willen meer kindergeld voor gezinnen die er meer nood aan hebben en minder voor de rest. Dinsdag wordt de actie gelanceerd onder de noemer Stopkinderarmoede.nu.
  [naar artikel]
 30. Overheid waarschuwt voor frauduleuze mail over tegemoetkoming groeipakket (01/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er circuleert een mail die afkomstig lijkt van de federale overheid, en een tussenkomst van 135 euro via het Groeipakket belooft. "Die informatie klopt niet", zo waarschuwt Leen Du Bois, woordvoerder van het Agentschap Uitbetaling Groeipakket (AUG).
  [naar artikel]
 31. Besparingen in het groeipakket kosten ouders jaarlijks 208 euro per kind, “onverdedigbaar” voor de Gezinsbond (21/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Gezinsbond roept de Vlaamse regering op om de besparingen in het groeipakket – de hervormde kinderbijslag – terug te draaien. En ook om zelfs verder te gaan, zodat de stijgende levensduurte de gezinnen niet zuur opbreekt. Door de besparingen schieten die er al 208 euro per kind per jaar in, berekende de Gezinsbond. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) broedt op een voorstel.
  [naar artikel]
 32. Groeipakket plaatst CD&V lijnrecht tegenover coalitiepartners (26/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse begrotingsdiscussie loopt in de nacht van zondag op maandag bijzonder stroef. Dat valt te horen bij verschillende betrokkenen. De grote splijtzwam is het groeipakket. CD&V wil dat opnieuw koppelen aan de gezondheidsindex. Vorig jaar werd de indexering van het groeipakket teruggeschroefd van 2 procent tot 1 procent. CD&V heeft zich ertoe verbonden die besparing dit jaar teniet te doen.
  [naar artikel]
 33. Loods van Grabbelton gaat in vlammen op: “Volledige voorraad voor onze vier winkels zit hier gestockeerd” (12/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een felle brand heeft donderdagochtend een opslagmagazijn naast de bekende winkel De Grabbelton in Noorderwijk (Herentals) volledig verwoest. De winkel zelf bleef gespaard, maar de volledige voorraad voor vier zaken ging verloren.
  [naar artikel]
 34. Opgelet: Agentschap Uitbetaling Groeipakket waarschuwt voor valse e-mailberichten (01/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Agentschap Uitbetaling Groeipakket waarschuwt dat er valse berichten worden verstuurd met het e-mailadres [email protected]. Het agentschap vraagt om niet te klikken op een link, om de mail door te sturen naar het agentschap en die daarna te verwijderen.
  [naar artikel]
 35. Eén op de vijf gezinnen krijgt vanaf morgen sociale toeslag bij vernieuwde kinderbijslag (07/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Morgen krijgen ruim 900.000 gezinnen voor de eerste keer de vernieuwde kinderbijslag of Groeipakket uitbetaald. Opvallend is dat één op de vijf...
  [naar artikel]
 36. Zeg nooit meer kindergeld, maar wel groeipakket. Dit is alles wat je moet weten over de nieuwe tarieven (24/10/2018 - De Morgen)
  De kinderbijslag verdwijnt. Vanaf 1 januari krijgt ieder kind in Vlaanderen een ‘Groeipakket’ op maat. Elk kind krijgt daarin hetzelfde ‘Startbedrag’ en maandelijks ‘Basisbedrag’. Meer gezinnen met een laag inkomen zullen ook een Sociale Toeslag ontvangen. Nieuw zijn de Kinderopvangtoeslag en Kleutertoeslag. Die moet ouders stimuleren gebruik te maken van opvang en kleuteronderwijs. Bedoeling is elk kind optimaal de kans te geven zich te ontwikkelen. 
  [naar artikel]
 37. Nieuw systeem kinderbijslag levert gezinnen 186 miljoen euro extra op (21/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het nieuwe systeem van kinderbijslag – het Groeipakket – zorgt ervoor dat gezinnen meer geld krijgen. “In 2020 gaat het om een verschil van 122 miljoen”, zegt Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Dubbel zoveel kinderen krijgen een sociale toeslag.”
  [naar artikel]
 38. Nieuw systeem kinderbijslag levert Vlaamse gezinnen 186 miljoen euro extra op (21/11/2019 - Metro)
  Het nieuwe systeem van kinderbijslag – het zogenaamde Groeipakket – zorgt ervoor dat gezinnen meer geld krijgen. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag. “In 2020 gaat het om een verschil van 122 miljoen”, zegt Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Dubbel zoveel kinderen krijgen een sociale toeslag.” Sinds de zesde staatshervorming is Vlaanderen zelf bevoegd voor de kinderbijslag. Dat is onder voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) hervormd tot het Groeipakket, het nieuwe systeem dat op 1 januari 2019 is ingegaan. Daarin zit niet alleen de kinderbijslag maar ook de eventuele toelage voor school of kinderopvang. “Nu, bijna één jaar later, kunnen we goed inschatten wat de budgettaire impact is”, zegt Beke. En wat blijkt: we geven vandaag een flink pak meer uit met de invoering van het Groeipakket, dan we zouden doen als het oude systeem van kinderbijslag was blijven bestaan. In 2020 gaat het om een verschil van 122 miljoen euro, in 2024 loopt dit op tot 186 miljoen euro. Het verschil zit vooral in de sociale toeslagen. “Van die 186 miljoen euro is 162 miljoen voor sociale maatregelen. Voor kinderen uit gezinnen met de laagste inkomens betekent het Groeipakket een sterke verbetering. In juli van dit jaar hebben 353.685 kinderen (22,2 procent) een sociale toeslag ontvangen. Een verdubbeling in vergelijking met het aantal kinderen (175.174 kinderen of 11,07 procent) dat daar in het oude systeem recht op had.” bron: Belga Het bericht Nieuw systeem kinderbijslag levert Vlaamse gezinnen 186 miljoen euro extra op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. 100 euro extra kinderbijslag voor kwetsbare gezinnen volgende week al op de rekening (24/11/2022 - VRT NWS)
  Vanaf volgende week zullen gezinnen met kinderen die het financieel moeilijk hebben een extra bedrag van honderd euro op hun rekening krijgen. Zo'n 385.000 kinderen die nu al recht hebben op een sociale toeslag binnen het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, komen daarvoor in aanmerking. Vanaf maandag 28 november zal het bedrag op de rekening van de gezinnen staan.
  [naar artikel]
 40. Geef aan de partij van de kiezer wat de partij van de kiezer toekomt (04/04/2019 - De Morgen)
  Prof. Dr. Marc Van Ranst is hoogleraar aan de KU Leuven. Dr. Réginald Moreels is chirurg en ex-minister van ontwikkelingssamenwerking. Walter Zinzen is journalist.
  [naar artikel]
 41. Nieuw systeem kinderbijslag levert Vlaamse gezinnen 186 miljoen euro extra op (21/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het nieuwe systeem van kinderbijslag - het zogenaamde Groeipakket - zorgt ervoor dat gezinnen meer geld krijgen. Dat schrijft Het Belang van Limburg donderdag. “In 2020 gaat het om een verschil van 122 miljoen”, zegt Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Dubbel zoveel kinderen krijgen een sociale toeslag.”
  [naar artikel]
 42. Vooruit legt indexering Groeipakket op tafel: “Geen schande om beleid te herevalueren” (21/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse oppositiepartij Vooruit wil dat het Groeipakket opnieuw aan de index gekoppeld wordt. De partij dient in het parlement een voorstel in om de bedragen en de inkomensgrenzen van de toeslagen af te stemmen op de gezondheidsindex. Zo zouden die mee stijgen bij elke overschrijding van de spilindex. “Het is geen schande om het beleid te herevalueren”, klinkt het.
  [naar artikel]
 43. De werkdag van Kristien De Waele, verantwoordelijke klantrelaties en regiowerking bij FONS (18/03/2019 - Metro)
  FONS is de publieke uitbetaler van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Omdat het Groeipakket nieuw is, zitten veel gezinnen en ook organisaties zoals OCMW’s met vragen. Kristien De Waele en haar team informeren alle partijen zo goed en lokaal mogelijk onder andere via infomomenten. 9:00  Mail en teamoverleg Omdat Kristiens werkdag er telkens anders uitziet en ze vaak op verplaatsing is, hanteert ze flexibele uren. Op kantoor overloopt ze eerst de mailbox samen met haar team. «Dat is een soort helpdesk voor sociale partners, zoals OCMW’s en Huizen van het Kind. Bij FONS kan iedereen rekenen op een duidelijk antwoord op zijn vragen.» 11:00 Infomoment voor partners Kristien reist heel Vlaanderen af om de partners van het Groeipakket in te lichten. «We geven toegankelijke uitleg aan vroedvrouwen, sociale assistenten en andere hulpverleners. We doen niet de hele wetgeving uit de doeken, maar we halen de relevante elementen aan. Ik vind de persoonlijke contacten een belangrijk aspect van mijn job. Wanneer ik met partners praat, ontdek ik snel waar er nog onduidelijkheden zijn.» 14:00 Overleg met collega’s van andere diensten Kristien zit vaak samen met collega’s van andere diensten. «De info die we oppikken bij partners en gezinnen geven we mee aan de collega’s die instaan voor de uitvoering van het Groeipakket. Zo kunnen we onze werkmethodes naadloos op elkaar afstemmen.» 19:00 Infomoment voor gezinnen Ook de gezinnen die met vragen zitten, ziet FONS niet over het hoofd. «We organiseren lokale infosessies en zitdagen waar ervaren consulenten vragen beantwoorden en gezinnen verder helpen met hun dossier. Dat doen we op momenten of plaatsen die voor de gezinnen goed uitkomen, bijvoorbeeld in een Huis van het Kind bij hen in de buurt. Ervoor zorgen dat iedereen krijgt waar hij recht op heeft, dat is onze drijfveer.»   Het bericht De werkdag van Kristien De Waele, verantwoordelijke klantrelaties en regiowerking bij FONS verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. CD&V wil indexering Groeipakket bij volgende begrotingsbespreking opnieuw op tafel leggen (04/05/2022 - De Standaard)
  Oppositiepartijen Vooruit en PVDA hebben in het Vlaams Parlement forse kritiek gegeven op de beslissing van de Vlaamse regering om vast te houden aan de halvering van de indexering van het Groeipakket.
  [naar artikel]
 45. Snellere berekening toeslag op Groeipakket (08/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  De participatietoeslag op het basisbedrag van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, zal voortaan sneller worden berekend, zodat een gezin meteen het juiste bedrag ontvangt. Het Vlaams Parlement keurde daartoe woensdag een voorstel van decreet goed.
  [naar artikel]
 46. Snellere berekening toeslag op Groeipakket (08/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  De participatietoeslag op het basisbedrag van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, zal voortaan sneller worden berekend, zodat een gezin meteen het juiste bedrag ontvangt. Het Vlaams Parlement keurde daartoe woensdag een voorstel van decreet goed.
  [naar artikel]
 47. Laatste maand om COVID-19-toeslag voor kinderen aan te vragen (30/09/2020 - Metro)
  Gezinnen die nog een COVID-19-toeslag voor kinderen willen aanvragen, hebben daarvoor nog tijd tot 31 oktober. De toeslag zag het licht omdat veel Vlamingen, en zeker de meest kwetsbaren, de financiële impact van de coronacrisis erg voelen. De toeslag is een specifieke tegemoetkoming aan gezinnen met kinderen die recht hebben op Vlaamse gezinsbijslagen. De tegemoetkoming is er voor de gezinnen die kunnen aantonen dat hun inkomen, in vergelijking met januari of februari, minstens 10% is gedaald in maart, april, mei of juni én onder de inkomensgrens van 2.213 euro bruto belastbaar inkomen zit. Deze gezinnen ontvangen eenmalig een toeslag van 120 euro per kind via het Groeipakket, uitbetaald in drie maandelijkse schijven. Bewijs Wie gezinsbijslag voor zijn kind(eren) ontvangt, kan de COVID-19-toeslag nog tot 31 oktober aanvragen bij de uitbetaler van het Groeipakket. Bij de aanvraag moeten bewijsstukken worden toegevoegd om inkomensverlies aan te tonen (bijvoorbeeld loonfiches, attesten van de uitbetalingsinstelling voor uitkeringen, verklaring van de boekhouder of het sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen). Wie in aanmerking komt voor de toeslag, ontvangt de eerste schijf van 40 euro zo snel mogelijk na de goedkeuring van de aanvraag. De volgende twee schijven ontvangt men telkens in het begin van de maand. Meer info is te vinden op de website. Lees ook : Dubbel zoveel gezinnen krijgen sociale toeslag in vernieuwde kinderbijslag Het bericht Laatste maand om COVID-19-toeslag voor kinderen aan te vragen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Hubert presenteert ‘Het geheugen van Kinrooi’: “Grabbelton met plezante weetjes” (04/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Naar aanleiding van de vieringen rond 50 jaar fusiegemeente Kinrooi is heemkundig auteur Hubert van Eygen weer eens in de pen gekropen. “Door flarden uit het verleden samen te voegen, heb ik geprobeerd een totaalbeeld van onze plattelandsgemeente te schetsen”, vertelt Hubert. “Je kan het ook zien als een grabbelton met allemaal plezante of informatieve wetenswaardigheden.” Het boek kost 20 euro en is te koop in het gemeentehuis.
  [naar artikel]
 49. PVDA: ‘Besparing groeipakket kostte gezin tot 1.500 euro’ (27/09/2023 - De Standaard)
  Omdat het groeipakket de index niet volgt, kreeg een gezin de voorbije legislatuur tot 950 euro minder per kind, berekende de PVDA. De Gezinsbond ziet hoe de Vlaamse regering daardoor net geen miljard heeft bespaard. ‘Is er dan wel een nieuwe investering in kinderopvang?’
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy