De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Vlaamse bossen kunnen de klimaatcrisis weerstaan

Apache

15/09/2023 - 06:23

Bossen vormen een deel van de oplossing voor de klimaatopwarming maar zijn er ook slachtoffer van.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Privétuin, golfterrein, bouwgrond of industriezone: Vlaamse regering maakt er allemaal bossen van (12/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse regering gaatog eens ruim 12.000 hectare bedreigde bossen te beschermen, waarvan 198 hectare in de Vlaamse Ardennen. Minister Schauvliege gaat wel nogal driest te werk, want één van de ‘nieuwe’ bossen, is gewoon... een privé-tuin.
  [naar artikel]
 2. Vlaamse bossen kunnen tegen een (storm)stootje: wat kunnen we doen  om ze nog robuuster te maken? (18/02/2022 - VRT NWS)
  We kijken niet op een storm meer of minder dezer dagen, maar onze Vlaamse bossen kunnen wel tegen een stootje wat dat betreft. Er bestaan bovendien verschillende technieken om ze stormresistent te maken. Dat zeggen Bart Muys, hoogleraar Bosbeheer aan KU Leuven, en specialist bosbeheer Kris Verheyen van UGent. "We zijn relatief goed gewapend tegen stormen, of toch beter dan bijvoorbeeld de Waalse of Britse bossen. Maar er hangen wel donkere wolken boven de horizon", zegt Muys.
  [naar artikel]
 3. Europese ‘vergroende steenkoolcentrales’ doen meer bossen verdwijnen (19/12/2019 - Express)
  Plannen om de Europese steenkoolcentrales geschikt te maken voor de verbranding van houtpellets, dreigen contraproductief uit te draaien. De maatregel zou de klimaatcrisis kunnen versnellen in plaats van afremmen. Dat is de conclusie van een rapport van de klimaatdenktank Sandbag. De overstap zou er volgens de onderzoekers toe leiden dat elke twee jaar bosgebieden met […] The post Europese ‘vergroende steenkoolcentrales’ doen meer bossen verdwijnen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. Kleine zonevreemde bossen winnaar van geschrapte boskaart (24/07/2018 - De Tijd)
  07:34 De Vlaamse regering maakt het moeilijker om te bouwen in zonevreemde bossen. Kleine bospercelen in woon- of industriegebied kunnen evenwel makkelijker worden bebouwd.
  [naar artikel]
 5. “De omzetting van bos op bouwgrond in zonevreemd bos is diefstal” (18/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Net voor de paasvakantie keurde de Vlaamse regering de kaart met zonevreemde bossen goed. Dat zijn bossen die tot dan op bouwgrond, industriegrond of landbouwgrond lagen en dus in principe gekapt konden worden om een huis te bouwen, een bedrijf uit te breiden of om aspergebedden aan te leggen. Maar sinds de goedkeuring van de kaart met zonevreemde bossen, kortweg de Vlaamse Boskaart, kan dat niet meer.
  [naar artikel]
 6. Vlaamse regering beschermt bedreigde bossen (12/04/2019 - De Morgen)
  Ruim 12.000 hectare bossen die niet in 'groene zones' liggen, zal dan toch beschermd worden. De Vlaamse regering aarzelde om een overzichtskaart goed te keuren.
  [naar artikel]
 7. Vlaamse bossen zijn er beter aan toe dan 20 jaar geleden (13/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Diverser, meer inheemse soorten ten koste van 'exoten', maar ook meer dood hout. Die factoren geven aan dat de kwaliteit van de Vlaamse bossen...
  [naar artikel]
 8. Gekapte tropische bossen kunnen veel makkelijker teruggroeien dan we dachten (13/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Gekapte tropische bossen kunnen veel makkelijker teruggroeien dan we dachten Tropische bossen kunnen zich verrassend snel herstellen op ontboste gronden. Dat is goed nieuws, want tropische bossen behoren tot de beste instrumenten ter wereld om klimaatverandering en het verlies van wilde soorten tegen te gaan. Ze slaan enorme hoeveelheden koolstof op, bieden onderdak aan duizenden planten en dieren en zijn de thuisbasis van inheemse volkeren […] Lees dit artikel: Gekapte tropische bossen kunnen veel makkelijker teruggroeien dan we dachten
  [naar artikel]
 9. Vlaamse bossen zijn in topvorm (12/10/2017 - VRT NWS)
  Het bos in Vlaanderen is van een betere kwaliteit dan vroeger. Het Agentschap voor Natuur en Bos maakte een inventarisatie van onze bossen en in vergelijking met de vorige inventarisatie van 20 jaar geleden, zijn onze bossen diverser geworden en tellen ze steeds meer inheemse soorten. En dat is goed nieuws voor de biodiversiteit en de weerbaarheid van onze bossen. 
  [naar artikel]
 10. Gezondheid van Vlaamse bossen bolt weer sterk achteruit (28/04/2023 - Het Belang van Limburg)
  Het aantal beschadigde bomen in de Vlaamse bossen is gestegen van 19,9% naar 26,5%. Beschadigd betekent dat de bomen in de zomer meer dan een kwart van hun bladeren of naalden verliezen. De droogte en winterstormen zijn de boosdoeners.
  [naar artikel]
 11. Vlaamse regering weigert vergunning windmolens in bossen SCK in Mol (30/07/2021 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering weigert een omgevingsvergunning voor 6 windturbines in de bossen van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Eerder had ook de gemeente een negatief advies gegeven voor het project, omdat de 200 meter hoge windmolens schade zouden toebrengen aan het groengebied daar. Het studiecentrum voor kernenergie en Ecopower kunnen nog in beroep gaan.
  [naar artikel]
 12. #20: Klimaatcrisis: angst of actie? (01/09/2023 - De Wereld Morgen)
  Bosbranden in Hawaï en Griekenland, extreem stormweer in Oost-Azië, enorme hagelbuien in Italië, opwarmende oceanen, … We worden in de media meer dan ooit overspoeld met gevolgen van de klimaatverandering. We worden ons steeds bewuster van de klimaatcrisis, maar tegelijkertijd lijkt het alsof we er zelf niets aan kunnen doen. Volgens Loes van Hove van KlimaatContact klopt dat niet en kunnen we zelf veel meer doen dan we denken. The post #20: Klimaatcrisis: angst of actie? appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 13. Vlaamse regering keert principe over toegankelijkheid bossen om (23/12/2017 - Knack)
  Voortaan zullen de openbare bossen overal toegankelijk zijn, behalve op plaatsen waar er extra bescherming nodig is om ecologische redenen. De toegankelijkheid van de bossen wordt daarmee omgekeerd. Het gaat om een beslissing van minister van Natuur Joke Schauvliege. De CD&V-minister trekt ook de subsidies voor de aankoop van te bebossen gronden op.
  [naar artikel]
 14. ‘Natuuracties zijn geen wondermiddel op klimaatcrisis aan te pakken’ (11/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: ‘Natuuracties zijn geen wondermiddel op klimaatcrisis aan te pakken’ Populaire maatregelen om de klimaatverandering te bestrijden, zoals het planten van bomen en de productie van biobrandstoffen, kunnen in realiteit de natuur schade toebrengen en kunnen de inspanningen tegen de opwarming van de planeet ondermijnen. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en het Intergovernmental Science-Policy Platform […] Lees dit artikel: ‘Natuuracties zijn geen wondermiddel op klimaatcrisis aan te pakken’
  [naar artikel]
 15. Aankoop bossen komt op dreef (04/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams natuurminister Joke Schauvliege (CD&V) koopt enkele belangrijke bossen in de Vlaamse rand over van het OCMW van Brussel, in totaal 100 hectare. Dat schrijft De Morgen donderdag.
  [naar artikel]
 16. Moet ik me schuldig voelen over de klimaatcrisis? (2) (21/04/2023 - De Standaard)
  De mensen en landen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, zijn het kwetsbaarst voor de gevolgen. Niet iedereen heeft dus even veel schuld aan de klimaatcrisis. Toch kan iedereen wel zijn verantwoordelijkheid opnemen in de zoektocht naar oplossingen. Wat kan ik betekenen in zo’n complex probleem?
  [naar artikel]
 17. Studie formuleert zes geboden die helpen om klimaatcrisis af te wenden (07/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Inwoners van welvarende landen zoals België kunnen (makkelijk) hun steentje bijdragen aan het afwenden of uitstellen van de klimaatcrisis. Dat is de conclusie van een onderzoek dat gevoerd werd door drie vooraanstaande instituten. De wetenschappers formuleerden zes geboden.
  [naar artikel]
 18. Demir voert rook- en vuurverbod in Vlaamse bossen en natuurgebieden in (02/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Er wordt in het najaar een algemeen en permanent rook- en vuurverbod ingevoerd in alle Vlaamse bossen en natuurgebieden. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslist, zo melden de kranten van Mediahuis.
  [naar artikel]
 19. Ook dit zijn Vlaamse BOSSEN (12/04/2019 - De Morgen)
  Ah, de Vlaamse bossen. Waar er olifanten en pinguïns rondlopen. Waar fabrieks-schoorstenen dampen, golfballetjes in het rond vliegen en automobilisten nog snel van rijstrook veranderen. Waar villa's verrijzen naast vogelnestjes. Want de Zoo van Antwerpen, het industrieterrein in Zwijnaarde en de tuin van Jean-Marie Pfaff: dat is allemaal bos, volgens onze overheid. Omdat de computer het zegt.
  [naar artikel]
 20. "Burgers moeten heldere communicatie over zonevreemde bossen krijgen" (23/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Natuurpunt vraagt op korte termijn een nieuw initiatief van de Vlaamse regering om de meest kwetsbare bossen te beschermen. Correcties aan de
  [naar artikel]
 21. Vlaamse bossen lijden onder droogte (07/05/2021 - Apache)
  Een kwart van de bomen in Vlaamse bossen was vorig jaar beschadigd. De metingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek tonen dat de gezondheid van bosbomen er de laatste jaren op achteruitgaat. Vooral de droge zomers zitten daar voor iets tussen. Door de klimaatopwarming zal dat soort extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen. Het Instituut
  [naar artikel]
 22. Help Apache zoeken naar geschrapte bossen van Schauvliege (13/04/2017 - Apache)
  Joke Schlauviege (CD&V) beschermt 12.262 hectare zonevreemde bossen. Tegelijk vallen er volgens oppositiepartij sp.a ook een aantal waardevolle bossen uit de boot. Apache wil nagaan welke waardevolle bossen er dreigen te verdwijnen. Voor onze kleine ploeg is het onbegonnen werk om die stuk voor stuk te controleren, aangezien de bossen over heel Vlaanderen verspreid zijn. Daarom roepen
  [naar artikel]
 23. Droogte speelt Vlaamse bossen serieus parten (07/05/2021 - Apache)
  Een kwart van de bomen in Vlaamse bossen was vorig jaar beschadigd. De metingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek tonen dat de gezondheid van bosbomen er de laatste jaren op achteruitgaat. Vooral de droge zomers zitten daar voor iets tussen. Door de klimaatopwarming zal dat soort extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen. Het Instituut
  [naar artikel]
 24. Bossen moeten volgens Vlaamse regering meer toegankelijk zijn (24/12/2017 - VRT NWS)
  De Vlaamse regering heeft beslist dat openbare bossen ruimer toegankelijk moeten zijn.
  [naar artikel]
 25. Akkoord over bescherming van 12.262 ha zonevreemde bossen (01/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt om 12.262 hectare zonevreemde bossen te beschermen. Dat is iets minder dan de 12.334 ha waarvan
  [naar artikel]
 26. Daarom staat Apache Magazine in het teken van de klimaatcrisis (14/06/2023 - Apache)
  De tijd dringt, en een pauzeknop voor de klimaatcrisis is er helaas niet.
  [naar artikel]
 27. Daarom staat Apache Magazine in het teken van de klimaatcrisis (14/06/2023 - Apache)
  De tijd dringt, en een pauzeknop voor de klimaatcrisis is er helaas niet.
  [naar artikel]
 28. Afrikaanse varkenspest: bossen in het zuiden van de provincie Luxemburg vanaf 15 mei terug open voor buurtbewoners (23/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De bossen in het zuiden van de provincie Luxemburg gaan vanaf 15 mei terug open. De bossen waren anderhalf jaar dicht nadat er Afrikaanse varkenspest was vastgesteld. In een eerste fase zullen enkel buurtbewoners van de heropening kunnen genieten. Vanwege het coronavirus is toerisme tot nader order nog niet toegestaan, zegt Waals minister van Bossen Céline Tellier (Ecolo).
  [naar artikel]
 29. Lezers reageren op Boudry: ‘De klimaatcrisis is geen energieprobleem, maar een consumptieprobleem’ (02/09/2019 - De Morgen)
  Valse bescheidenheid zal ons niet helpen in de klimaatcrisis, schreef filosoof Maarten Boudry dit weekend in de krant (DM 31/8).?Wind- en zonne-energie evenmin.?Het beste wat we kunnen doen, is voluit de kaart trekken van technologische innovatie. ‘Niks mis met kernenergie en genetische modificatie.’ Een greep uit de reacties op het drukbesproken essay.
  [naar artikel]
 30. De klimaatcrisis morrelt aan de lente. En dat moet ons zorgen baren (03/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De klimaatcrisis gooit de jaarlijkse agenda van miljoenen dier- en plantensoorten in de war. dat schrijft Charlie Gardner, hoogleraar Biologie aan...
  [naar artikel]
 31. Vrouw stuurt opdringerige verleidster op haar vriend af: kan hij haar weerstaan? (16/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Altijd al benieuwd geweest of uw partner de charmes van een knappe aanbidster kan weerstaan? Dan kan u voortaan terecht bij het YouTubekanaal 'To
  [naar artikel]
 32. Nic Balthazar geeft lezing over klimaatcrisis (14/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  De klimaatcrisis. Zonder twijfel de grootste ramp die de mensheid ooit heeft bedreigd. Toch blijken we er niet altijd wakker van te liggen.
  [naar artikel]
 33. Jaloerse vrouw stuurt pornoster op haar vriend af: kan hij haar weerstaan? (19/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Altijd al benieuwd geweest of je partner de charmes van een knappe aanbidster kan weerstaan? Dan kan u sinds enkele maanden terecht bij het
  [naar artikel]
 34. Lezers reageren op Maarten Boudry: ‘Klimaatcrisis is geen energieprobleem, maar consumptieprobleem’ (02/09/2019 - De Morgen)
  Valse bescheidenheid zal ons niet helpen in de klimaatcrisis, schreef filosoof Maarten Boudry dit weekend in de krant .?Wind- en zonne-energie evenmin.?Het beste wat we kunnen doen, is voluit de kaart trekken van technologische innovatie. ‘Niks mis met kernenergie en genetische modificatie.’ Een greep uit de reacties op het drukbesproken essay.
  [naar artikel]
 35. Van Ranst: “Deze regering zal terecht langer aan versoepelingen kunnen weerstaan” (19/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De coronacijfers in ons land blijven nog dalen, maar de laatste dagen minder snel. Viroloog Marc Van Ranst verrast het niet dat de cijfers aanvankelijk snel naar beneden gaan na de maatregelen, maar dat je dat niet kan aanhouden. Over versoepelingen zegt hij aan onze redactie dat die er uiteindelijk wel zullen komen, maar dat “deze regering er langer aan zullen kunnen weerstaan”.
  [naar artikel]
 36. Akkoord over de bescherming van 12.262 ha zonevreemde bossen (31/03/2017 - Knack)
  De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt om 12.262 hectare zonevreemde bossen te beschermen. Dat is iets minder dan de 12.334 ha waarvan eerder sprake was. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege vrijdag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 37. Schauvliege krijgt kritiek uit alle hoeken voor kaart met zonevreemde bossen, maar: "Geen onnauwkeurigheden" (17/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Verschillende burgemeesters van meerderheidspartijen Open Vld en CD&V zien de kaart met zonevreemde bossen van de Vlaamse regering niet zitten.
  [naar artikel]
 38. De strijdbijl is begraven, maar nog veel Vlaamse bossen zijn in gevaar (10/02/2021 - De Morgen)
  Transportbedrijf H. Essers stopt met bossen kappen in Vlaanderen. Dat belooft het na een juridisch conflict met milieuorganisatie BOS+. ‘Mooi. Maar zo is er nog 50.000 hectare Vlaams bos dat niet beschermd is. Kappen we dat, dan komt er jaarlijks de CO2-uitstoot van 90.000 auto’s bij’, zegt Groen.
  [naar artikel]
 39. Vlaamse regering plantte al 1 miljoen bomen: zoveel bossen kwamen erbij in Limburg (11/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Sinds vandaag telt de bosteller van de Vlaamse regering officieel 1.000.000 bomen. Dit betekent dat er deze legislatuur – die op 1 oktober 2019 begon – in Vlaanderen al één miljoen bomen geplant werden, goed voor ruim 259 hectare nieuwe bossen. Wanneer na het volledige plantseizoen alle extra percelen op de bosteller geplaatst zijn, zal dat ongeveer 320 hectare zijn. Ter vergelijking: de vorige Vlaamse regering plantte in vijf jaar tijd 309 hectare bos.
  [naar artikel]
 40. Milieubewegingen roepen op om luchtvaart enkel te steunen als ze klimaatcrisis aanpakt (08/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Politici moeten enkel staatssteun toekennen aan luchtvaartmaatschappijen op voorwaarde dat ze akkoord gaan om na de coronacrisis de klimaatcrisis...
  [naar artikel]
 41. Veel stormschade in bossen in Voeren (10/02/2020 - VRT NWS)
  Tijdens de storm zijn in de bossen van Voeren heel wat bomen omgewaaid. In de rest van de natuurgebieden in Limburg lijkt de schade tot nu toe wel mee te vallen. Boswachters raden wandelaars en fietsers aan om de bossen even te mijden, omdat er nog rukwinden verwacht worden.
  [naar artikel]
 42. Versterkte Nederlandse kust kan nu megastorm weerstaan (06/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf morgen is de Nederlandse kust in staat om een superstorm te weerstaan die nog heftiger is dan de storm die in 1953 de Watersnoodramp
  [naar artikel]
 43. Versterkte Nederlandse kust kan nu megastorm weerstaan (06/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf morgen is de Nederlandse kust in staat om een superstorm te weerstaan die nog heftiger is dan de storm die in 1953 de Watersnoodramp
  [naar artikel]
 44. Obama: "VS moet verleiding van isolationsime weerstaan" (13/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten moeten aan de verleiding van het isolationisme weerstaan en samenwerken met hun bondgenoten om hun gemeenschappelijke waarden
  [naar artikel]
 45. Oceaancirculatie dreigt compleet stil te vallen door klimaatcrisis (06/01/2023 - De Wereld Morgen)
  De zeestromen die mee ons klimaat reguleren, dreigen stil te vallen. De opwarming van het zeewater bedreigt het vermogen van de oceaan om koolstofdioxide uit de lucht te halen, waardoor de klimaatcrisis nog zal versnellen. The post Oceaancirculatie dreigt compleet stil te vallen door klimaatcrisis appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 46. Permanent rookverbod in bossen en natuurgebieden (02/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er komt een algemeen en permanent rook- en vuurverbod in alle Vlaamse bossen en natuurgebieden. De maatregel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) moet een dubbel effect hebben: minder brandgevaar én minder rondslingerende sigarettenpeuken.
  [naar artikel]
 47. Sociale bossen, katoenpluk onder dwang en Russische klimaatwinst (19/12/2020 - Apache)
  Hoe werken bomen in een bos samen? Hoe en wat hoopt Rusland te winnen door de klimaatcrisis? En wat mogen we verwachten van president-select Joe Biden? Dit alles en meer in de Keuze van Apache, onze selectie van het beste uit binnen- en buitenlandse media. Alle artikels zijn via de links gratis te lezen, tenzij
  [naar artikel]
 48. Vlaamse regering heeft nieuwe regeling klaar voor bescherming kwetsbare bossen (14/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse regering heeft haar regeling voor de bescherming van de meest kwetsbare waardevolle bossen klaar. Er komt een ruimer ontbossingsverbod, maar de nieuwe regeling ontziet wel kleine versnipperde percelen. Dossiers zullen geval per geval bekeken worden. Dat staat in een voorontwerp van decreet dat de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V).
  [naar artikel]
 49. Van Ranst: ‘Uiteindelijk versoepelen, maar deze regering zal daar terecht langer aan kunnen weerstaan’ (19/11/2020 - De Morgen)
  De coronacijfers in ons land blijven nog dalen, maar de laatste dagen minder snel. Viroloog Marc Van Ranst verrast het niet dat de cijfers aanvankelijk snel naar beneden gaan na de maatregelen, maar dat je dat niet kan aanhouden. Over versoepelingen zegt hij aan Het Laatste Nieuws dat die er uiteindelijk wel zullen komen, maar dat ‘deze regering er langer aan zullen kunnen weerstaan’.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy