De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

China en de verbluffende aanpak van extreme armoede

De Wereld Morgen

15/09/2023 - 12:56

Op ManiFiesta, het feest van de solidariteit, vorig weekend in Oostende, gaf de Chinese activiste Tings Chak (34) een uiteenzetting over armoedebestrijding in haar vaderland. Tings, die als migratiekind haar ouders volgde naar Canada, engageerde zich als adolescent in de Canadese actiegroep Migrant Justice Movement. Later werkte ze voor het Tricontinental Institute for Social Research in Zuid-Afrika en Brazilië. In 2020 keerde ze terug naar haar vaderland, waar ze werkt voor Dongsheng News. Een gesprek over armoede, imperialisme en Koude Oorlog. The post China en de verbluffende aanpak van extreme armoede appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. De fascinerende en onophoudelijke vooruitgang in de wereld in 5 grafieken (04/04/2017 - Express)
  1. Extreme armoede is bijna uitgeroeid In 1820 genoot een kleine elite van een comfortabel leven, terwijl het overgrote deel van de mensheid in omstandigheden leefde die vandaag als extreme armoede zou worden gecatalogeerd. Sinds dan is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft voortdurend verminderd. Steeds meer regio’s zijn geïndustrialiseerd en hebben hun productiviteit verhoogd, wat het mogelijk maakte om mensen uit de armoede te halen. In 1950 leefde driekwart van de wereldbevolking nog in extreme armoede; in 1981 was dat nog altijd 44%. Maar in 2015 dook het aantal mensen dat in extreme armoede leeft (en minder dan 1 dollar 90 per dag te besteden heeft) voor het eerst onder de 10%. The post De fascinerende en onophoudelijke vooruitgang in de wereld in 5 grafieken appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 2. Wereldwijde extreme armoede dreigt opnieuw toe te nemen (08/10/2020 - Express)
  De wereldwijde extreme armoede zal dit jaar voor de eerste keer in meer dan twee decennia opnieuw toenemen. Die ommekeer... The post Wereldwijde extreme armoede dreigt opnieuw toe te nemen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. Zijn we zo zeker dat de armoede wereldwijd afneemt? (19/01/2023 - De Wereld Morgen)
  De extreme ongelijkheid neemt toe in de wereld, volgens een recent rapport van Oxfam. Volgens Maarten Boudry is de 'obsessie' met extreme rijkdom en ongelijkheid een moreel irrelevante kwestie. We zouden ons volgens hem beter focussen op extreme armoede. Met die armoede gaat het – vanuit historisch oogpunt – helemaal niet zo slecht, zo luidt het argument. Is dat wel zo? The post Zijn we zo zeker dat de armoede wereldwijd afneemt? appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 4. 25 verbluffende feiten over China (19/01/2021 - Express)
  China telt sinds 2014 al meer dan 1,4 miljard inwoners. Dit betekent dat ongeveer één op zes van de bijna 8 miljard mensen op deze planeet in China wonen. Dan hebben we de talrijke Chinese diaspora over de hele wereld nog niet eens meegeteld. Het is dan ook geen wonder dat de cijfers over dit […] The post 25 verbluffende feiten over China appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 5. Oxfam: "Meer dan 260 miljoen mensen dreigen in extreme armoede te vervallen" (12/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens Oxfam dreigen wereldwijd 263 miljoen mensen dit jaar in extreme armoede terecht te komen, bovenop de 600 miljoen extreme armen vandaag. Dat is het gevolg van de coronapandemie, de toenemende ongelijkheid in de wereld en de stijgende voedselprijzen, zegt de ngo.
  [naar artikel]
 6. Park van Genk vecht samen met leerlingen tegen armoede (18/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  In Houthalen-Helchteren wordt jaarlijks gewerkt rond de werelddag tegen extreme armoede. Dit jaar was het de beurt aan alle leerlingen van de basisscholen van Houthalen-Oost. Tijdens de Werelddag tegen extreme armoede op 17 oktober vocht de school Park van Genk samen met haar leerlingen tegen armoede.
  [naar artikel]
 7. Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede (17/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Op 17 oktober is het Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede. OnderOns is een erkende Sint-Truidense vereniging die de strijd tegen armoede aangaat en activiteiten organiseert voor mensen die het moeilijker hebben. “OnderOns is een inloophuis waar mensen in armoede elke dag kunnen binnen lopen voor een tasje koffie, een netwerk opbouwen of beroep doen op een van de drie hupverleners die hun kunnen bijstaan en helpen met hun problemen, “ zegt Nathalie Pirenne, opbouwwerker bij RIMO Limburg vzw.
  [naar artikel]
 8. Persoonlijke aanpak van armoede: het werkt (29/11/2019 - De Morgen)
  Met een directe aanpak, waarbij één sociaal werker mensen in armoede bij al hun problemen helpt, kan wel degelijk een verschil gemaakt worden, zo bewijst onderzoek van de UAntwerpen in Kortrijk. Ook Vlaams minister voor Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V) toont grote interesse.
  [naar artikel]
 9. Volgens de Wereldbank duwt corona 100 miljoen mensen in extreme armoede (21/08/2020 - VRT NWS)
  Door de coronacrisis zouden wereldwijd 100 miljoen mensen extra in extreme armoede terecht kunnen komen. Dat heeft David Malpass, de voorzitter van de Wereldbank, donderdag verteld in een gesprek met het Franse persbureau AFP.
  [naar artikel]
 10. Wereldwijde degrowth-inspanning zou bijna 8 miljard mensen in extreme armoede storten tegen 2100  (26/09/2023 - Express)
  Een studie, gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature, bekijkt de effecten van lage groei en ontgroei. Het pad met negatieve groei zou resulteren in een stijging van de wereldwijde extreme armoede met 15 procentpunten. In het nieuws: Degrowth zou miljarden mensen in de armoede storten. In de studie in Nature worden twee scenario’s gemodelleerd. […]
  [naar artikel]
 11. Armoede-expert Bill Bikales: 'Tijdens de lockdown verloren 100 miljoen Chinezen hun baan' (02/09/2021 - Knack)
  Begin februari 2021 had China een mirakel verricht, verkondigde president Xi Jinping. Na acht jaar strijd was de extreme armoede uitgeroeid: de laatste 100 miljoen paupers zagen hun leven drastisch verbeteren. De Amerikaanse ontwikkelingseconoom Bill Bikales heeft daar zo zijn twijfels bij.
  [naar artikel]
 12. Extreme armoede bijna uitgeroeid (27/10/2016 - Express)
  The post Extreme armoede bijna uitgeroeid appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 13. De laatste arme mensen van China (03/01/2021 - De Morgen)
  Om alle armoede tegen 2021 uit te roeien, werd Aniu, net als miljoenen andere Chinezen, overgeheveld van zijn bergdorp naar een moderne stad. Is de armoede echt verdwenen in China? ‘Ik ben blij met mijn huis, maar een job was beter geweest.’
  [naar artikel]
 14. Oxfam roept beleidsmakers op tot maatregelen tegen toenemende extreme armoede (23/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Overal ter wereld stijgen de prijzen van levensmiddelen en die prijsstijgingen dreigen tegen het einde van dit jaar 263 miljoen extra mensen in extreme armoede te duwen. Dat schrijft Oxfam in een rapport dat maandag verschijnt. De solidariteitsorganisatie hekelt de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk en vraagt beleidsmakers op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos om maatregelen te nemen.
  [naar artikel]
 15. Chinese president slaat zichzelf op de borst: “Alle extreme armoede in mijn land is verdwenen” (25/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Alle extreme armoede in mijn land is verdwenen.” Dat verklaarde de Chinese president Xi Jinping in een speech tijdens een grote bijeenkomst in Peking. Internationale experten en onderzoekers zetten echter grote vraagtekens bij het beleid.
  [naar artikel]
 16. 400 mensen betogen in Leuven tegen extreme armoede (13/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de Leuvense binnenstad hebben deze namiddag zowat 400 mensen gemanifesteerd om bijkomende overheidsmaatregelen te eisen tegen armoede. Het...
  [naar artikel]
 17. Meer dan miljard werkende mensen is arm (18/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Extreme armoede bepaalt nog steeds het leven van een miljard mensen op aarde. Werk zou de beste uitweg uit armoede moeten zijn, maar is het
  [naar artikel]
 18. Bijna 100 miljoen Chinezen uit extreme armoede getild: grootste uitdaging begint nu pas (04/03/2021 - Knack)
  Nu het als enige grootmacht sterker uit de pandemie komt, staat China voor de grootste uitdaging in zijn bestaan. Kan de natie van boeren en arbeiders er een worden van innovatieve middenklassers?
  [naar artikel]
 19. 5 verbluffende statistieken over de Chinese economie (28/12/2020 - Express)
  China is een land waar statistici voortdurend moeten goochelen met enorme getallen. De Chinese economie is de voorbije decennia zo... The post 5 verbluffende statistieken over de Chinese economie appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 20. “Coronacrisis bijna 5 miljoen mensen extra in Zuidoost-Azië in extreme armoede geduwd” (18/03/2022 - Express)
  Vorig jaar heeft de pandemie 4,7 miljoen meer mensen in Zuidoost-Azië in extreme armoede geduwd – wat wordt gedefinieerd als mensen die moeten leven van minder dan 1,90 dollar per dag – en 9,3 miljoen banen in de regio weggevaagd. Dat staat in een eerder deze week gepubliceerd rapport van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB). “De […]
  [naar artikel]
 21. Plan tegen armoede: 'de rijken geven aan de armen' (28/03/2019 - De Morgen)
  Hij is een man met een missie. In 2030 wil voorzitter Jim Yong Kim van de Wereldbank extreme armoede van de aardbol hebben verbannen. Alleen met economische groei zal het niet lukken. Er zal ook inkomensoverdracht van de rijke elite naar de armen noodzakelijk zijn.
  [naar artikel]
 22. Goed nieuws over armoede (maar mogen we dat wel weten?) (06/04/2019 - De Morgen)
  'De honger in de wereld is onze schuld niet.' De uitspraak van Jan Jambon (N-VA) is goed voor kritiek uit alle hoeken. Nochtans is de extreme armoede wereldwijd drastisch afgenomen. Waarom aarzelen ngo's om dat rond te bazuinen?
  [naar artikel]
 23. China: "VS schuiven schuld af na eigen falen corona-aanpak” (19/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens China proberen de VS de schuld af te schuiven omdat ze gefaald zijn in de aanpak van de coronacrisis. Daarmee reageert Peking op de brief...
  [naar artikel]
 24. Wereldbank pessimistischer dan IMF over economie: ‘diepste recessie sinds WOII en miljoenen mensen in extreme armoede’ (08/06/2020 - Express)
  De coronapandemie stort de wereld in de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Opkomende economieën en ontwikkelingslanden maken waarschijnlijk hun... The post Wereldbank pessimistischer dan IMF over economie: ‘diepste recessie sinds WOII en miljoenen mensen in extreme armoede’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 25. Tekort aan waterkracht in China door extreme droogte (22/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De extreme droogte in China betekent dat sommige rivieren zijn opgedroogd. Dat is ook het geval voor delen van de Yangtze, de langste rivier in Azië en uiterst belangrijk voor de Chinese economie. De droogte heeft al geleid tot een stillegging van de scheepvaart, maar nu ontstaat er ook een tekort aan waterkracht.
  [naar artikel]
 26. VN-rapport over armoede: "De Amerikaanse droom wordt de Amerikaanse illusie" (15/12/2017 - VRT NWS)
  De Verenigde Staten, het rijkste en machtigste land ter wereld, zijn blijkbaar niet in staat om iets te doen aan de armoede waarin 40 miljoen Amerikanen moeten leven. De Amerikaanse droom is in sneltempo aan het veranderen in de Amerikaanse illusie, schrijft Philip Alston, de speciale VN-rapporteur voor extreme armoede en mensenrechten, na een reis door het land. De geplande belastinghervorming zal die kloof alleen maar groter maken.  
  [naar artikel]
 27. Bono: ‘De uitweg uit extreme armoede is commercie’ (29/10/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 28. Wereldbank: 'Escalatie mondiale handelsspanningen slecht voor strijd tegen armoede' (08/01/2019 - Knack)
  Een verdere escalatie van de mondiale handelsspanningen kan het gevecht tegen extreme armoede in de wereld in gevaar brengen. Daarvoor waarschuwt de Wereldbank in een update van zijn groeiramingen.
  [naar artikel]
 29. Symptomen coronavirus verbergen in China kan “in extreme gevallen” bestraft worden met doodstraf (15/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Mensen die de symptomen vertonen van een besmetting met het nieuwe coronavirus Covid-19, maar dat bewust niet melden of verkeerd voorstellen, begaan in China een misdaad die in extreme gevallen kan bestraft worden met de doodstraf. Dat blijkt uit een mededeling die zaterdag door een Chinese rechtbank werd verspreid.
  [naar artikel]
 30. “China’s strenge aanpak van techbedrijven kan decennia duren, maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn” (23/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: “China’s strenge aanpak van techbedrijven kan decennia duren, maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn” Techbedrijven in China krijgen het zwaar te verduren. De overheid legt hen almaar strengere regels op. Zo hebben de Chinese autoriteiten recent nog enkele techgiganten beboet wegens monopoliepraktijken. Volgens Tariq Dennison, vermogensbeheerder bij GFM Asset Management, zal de strenge aanpak van China nog tientallen jaren aanhouden. Verschillende Chinese bedrijven, waaronder Alibaba, Tencent en Baidu, hebben […] Lees dit artikel: “China’s strenge aanpak van techbedrijven kan decennia duren, maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn”
  [naar artikel]
 31. Ook China blijft te maken houden met extreme hitte (18/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Niet alleen grote delen van Europa kampen met extreme hitte, ook op veel plaatsen in China is het zeer warm. En de komende weken worden daar opnieuw hittegolven verwacht. In het zuiden van het land zal het kwik vanaf 20 juli oplopen tot rond de 40 graden. De hitte zal, afgezien van een paar korte onderbrekingen, naar verwachting aanhouden tot eind augustus, maakte het Chinese meteorologisch instituut vandaag bekend.
  [naar artikel]
 32. China kijkt aan tegen 40 dagen extreme hitte (18/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Niet alleen grote delen van Europa kampen met extreme hitte, ook op veel plaatsen in China is het zeer warm. En de komende weken worden daar opnieuw hittegolven verwacht. In het zuiden van het land zal het kwik vanaf 20 juli oplopen tot rond de 40 graden. De hitte zal, afgezien van een paar korte onderbrekingen, naar verwachting aanhouden tot eind augustus, maakte het Chinese meteorologisch instituut vandaag bekend.
  [naar artikel]
 33. Zuhal Demir: "Ik ben een madame van de aanpak" (24/02/2017 - De Redactie)
  Zuhal Demir, de nieuwe N-VA-staatssecretaris voor onder meer Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Wetenschapsbeleid, maakt zich sterk dat ze een wezenlijke bijdrage zal kunnen leveren aan het wegwerken van de armoede. Ze wil komaf maken met de drempels die mensen ervan weerhouden om uit de armoede te geraken.
  [naar artikel]
 34. Klimaatverandering dreigt wereldwijde armoede nog sterker te doen oplopen (28/02/2022 - Express)
  De klimaatverandering en extreme weersomstandigheden hebben momenteel al een negatieve impact op de wereldeconomie, maar indien de problemen niet onder controle worden gehouden, dreigen nog eens miljoenen mensen over de hele wereld in armoede te worden gestort. Dat blijkt uit een rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Tegelijkertijd zouden ook de voedselprijzen […]
  [naar artikel]
 35. President Xi vastberaden: armoede binnen drie jaar uitgeroeid in China (01/09/2017 - Knack)
  De Chinese president Xi Jinping is vastberaden om zijn land tegen 2020 volledig uit de armoede te halen. Dat blijkt uit een gisteren vrijgegeven transcriptie van een speech die hij eerder heeft gehouden op een armoedecongres.
  [naar artikel]
 36. “Aanpak van armoede bij kinderen is kwestie van politieke wil” (16/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Geachte Vlaamse regering, mensen uit onze 59 verenigingen keken de voorbije week met stijgende verbazing naar het debat over de kinderarmoedecijfers in Vlaanderen. Wij bereiken een grote diversiteit aan mensen in armoede: wit, bruin, zwart, met een Belgisch paspoort, een erkenning als vluchteling of gewoon met wortels in het buitenland. Het zal hen worst wezen wie de zwarte piet toegeschoven krijgt.
  [naar artikel]
 37. Internationaal onderzoeksteam verwijt China en Wereldgezondheidsorganisatie traagheid in aanpak van coronacrisis (18/01/2021 - VRT NWS)
  Een internationaal onderzoeksteam met ronkende namen schuwt in een tussentijds rapport de kritiek niet op de aanpak van de coronacrisis begin vorig jaar. Zowel lokale en nationale overheden in China, als de Wereldgezondheidsorganisatie als veel andere landen hebben te traag gereageerd op de uitbreiding van de pandemie. In mei zou het volledig verslag van het onderzoek klaar zijn.
  [naar artikel]
 38. Ergste overstromingen in decennia en extreme hittegolven treffen momenteel China (23/06/2022 - Express)
  China worstelt momenteel met extreme weersomstandigheden in het hele land. Het heeft af te rekenen met de ergste overstromingen in decennia waarbij huizen en auto’s in het zuiden onder water komen te staan. In de noordelijke en centrale provincies zijn er recordhoge hittegolven. Volgens de People’s Daily, de spreekbuis van de regerende Communistische Partij, zijn […]
  [naar artikel]
 39. Mogelijk kwart miljard meer mensen in extreme armoede door corona en gevolgen Oekraïne-oorlog (13/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. Armoede bij Vlaamse kinderen blijft toenemen (29/03/2019 - De Morgen)
  Eén kind op de tien in Vlaanderen leeft in armoede. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse regering. 'Het is nu of nooit voor de strijd tegen armoede', zegt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede.
  [naar artikel]
 41. Video: explainer armoede in het onderwijs (11/04/2023 - De Wereld Morgen)
  Explainer: professor Ides Nicaise (HIVA KULeuven) over armoede in het onderwijs. Wanneer ben je arm? Hoe beïnvloedt armoede het leren op school? Waarom worden kinderen die in armoede opgroeien vaak naar het buitengewoon onderwijs of het beroepsonderwijs gestuurd? The post Video: explainer armoede in het onderwijs appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 42. 130 sympathisanten stappen mee tijdens fakkeltocht: “Armoede vraagt een structurele aanpak” (19/10/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De vereniging tegen kansarmoede vzw Den Draai en het team Gelijke Kansen van Heist-op-den-Berg organiseerden zaterdag voor het eerst een fakkeltocht tijdens de Wereldverzetdag tegen Armoede. Even was het onduidelijk of de wandeling zou kunnen doorgaan, maar vrijdagavond zette de organisatoren het licht toch op groen. Zo’n 130 enthousiastelingen namen uiteindelijk deel.
  [naar artikel]
 43. Indrukwekkend boek over armoede bestrijden met kleine stapjes die grote gevolgen hebben Er bestaat een derde weg voor ontwikkelingshulp (06/04/2019 - De Morgen)
  Tegen 2015 moet het percentage mensen dat in extreme armoede leeft met ten minste de helft zijn teruggebracht. Dat is de eerste van acht millenniumdoelen, de goede voornemens waarmee de Verenigde Naties deze eeuw in gingen. Of dat streefdoel gehaald zal worden, is hoogst twijfelachtig. Wat de hinderpalen en mogelijke oplossingen zijn, wordt indrukwekkend uitgelegd in Arm & kansrijk.
  [naar artikel]
 44. Overstromingen en aardverschuivingen teisteren China: 86 doden en 13 vermisten (27/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl Europa kreunt onder de droogte en de hitte, kampt China met extreme neerslag. Enorme overstromingen troffen 23 miljoen mensen in tientallen...
  [naar artikel]
 45. Hij groeide op in armoede, maar leidt nu miljoenenbedrijf in Beerse: “Iedereen is opgegroeid met Aurora, vaak zonder het te weten” (24/09/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Het levensverhaal van Gert Cielen (42) leest bijna als een jongensboek. Opgegroeid in armoede, zich zonder diploma omhoog geknokt bij bpost, een eigen bedrijf gekocht en nu CEO bij Aurora in Beerse, marktleider in papierwaren. Hij is ook nog papa van vier kinderen, vegetariër, overleefde een zwaar ongeval én fietst extreme afstanden.
  [naar artikel]
 46. Waarom China een Twitterleger inzet tegen president Trump (13/06/2020 - VRT NWS)
  De voorbije dagen heeft Twitter bijna 175.000 accounts verwijderd die betrokken zijn in een grootschalige misinformatiecampagne vanuit China. Ze zouden vooral de aanpak van de coronacrisis door de Chinese Communistische Partij verheerlijken en suggereren dat het virus een biologisch wapen van het Amerikaanse leger is. Eerder had ook de krant The New York Times ontdekt dat er iets merkwaardigs aan de hand is op Twitter. De aanpak vanuit Peking lijkt steeds agressiever te worden.
  [naar artikel]
 47. Kan een stad als Gent de armoede écht aanpakken? (18/09/2018 - De Morgen)
  Een op de vijf Gentse kinderen wordt geboren in armoede. Ondanks een heel arsenaal aan maatregelen van het stadsbestuur. Hamvraag is: hoe pak je armoede aan op stadsniveau?
  [naar artikel]
 48. Verhelpen sociaal-sportieve praktijken kinderarmoede? (28/05/2020 - Apache)
  Armoede. Kinderen in armoede. Het zijn thema’s die weinig, te weinig, aan bod kwamen in het maatschappelijk debat. Door de invoering van de alom besproken lockdown naar aanleiding van Covid-19 en de inspanningen van allerlei middenveldorganisaties, is armoede eindelijk meer op de voorgrond verschenen. Dat is maar goed ook, want armoede zit in een stijgende lijn.
  [naar artikel]
 49. Cats nemen verbluffende start (15/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Belgian Cats hebben de EK-kwalificatieronde richting het EK van 2021 in Spanje/Frankrijk en in een sfeervolle en met 3.000 toeschouwers gevulde Dôme in Charleroi op verbluffende wijze ingezet.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy