De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

16 september 1973: 50 jaar sinds dictator Pinochet Chileens volkszanger Victor Jara vermoordde

De Wereld Morgen

15/09/2023 - 13:27

Eén dag na de door de VS opgezette staatsgreep van 11 september 1973 in Chili werd zanger Victor Jara opgepakt. Na vier dagen gruwelijke folteringen in het nationaal voetbalstadion van hoofdstad Santiago de Chile, waarbij zijn handen werden verbrijzeld, werd hij afgeslacht met een nekschot. Hij is voor altijd een Chileense volksheld. The post 16 september 1973: 50 jaar sinds dictator Pinochet Chileens volkszanger Victor Jara vermoordde appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 23 september 1973: 50 jaar geleden vermoordde Pinochet Pablo Neruda (24/09/2023 - De Wereld Morgen)
  De door Henry Kissinger en de CIA gesteunde staatsgreep van Augusto Pinochet is 12 dagen oud, duizenden mensen zijn opgepakt, honderden geëxecuteerd, wanneer Nobelprijswinnaar Literatuur 1971 Pablo Neruda overlijdt in duistere omstandigheden in een hospitaal, nadat Pinochet bevolen heeft hem aan te houden. In 2015 onderzocht een Spaans forensisch team zijn resten. Hun onderzoek stelt dat hij werd vergiftigd. The post 23 september 1973: 50 jaar geleden vermoordde Pinochet Pablo Neruda appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 2. Weduwe van Chileense dictator Pinochet (99) sterft daags voor verkiezingen tussen links en extreemrechts (17/12/2021 - De Morgen)
  Lucía Hiriart, de weduwe van de Chileense dictator Augusto Pinochet, is donderdag op 99-jarige leeftijd overleden. ‘Haar leven lang diende ze het Chileense volk’, schreef haar kleindochter Karina Pinochet op Twitter. Hiriart trouwde in 1943 met de militair die in 1973 via een bloedige coup de macht overnam. De dictator heerste tot 1990 en overleed vijftien jaar geleden.
  [naar artikel]
 3. Chileens gerecht laat vrouw en vijf kinderen Pinochet arresteren (29/03/2019 - De Morgen)
  SANTIAGO DE CHILE l De rechter die het fortuin van wijlen de Chileense dictator Augusto Pinochet onderzoekt, heeft de arrestatie van diens weduwe en vijf zonen bevolen.
  [naar artikel]
 4. Pinochet geen 'dictator' meer in Chili (10/04/2019 - De Morgen)
  De linkse oppositie in Chili reageert ontzet op het besluit van het ministerie van Onderwijs om het woord 'dictatuur' uit de schoolboeken te schrappen als het over Pinochet gaat. In plaats daarvan geldt voor de periode 1973-1990 nu het begrip 'militair regime'.
  [naar artikel]
 5. Familie van Chileense ex-dictator Pinochet moet 1,6 miljoen dollar van verborgen fortuin teruggeven (25/08/2018 - De Morgen)
  Het Hooggerechthof in Chili heeft vrijdag de inbeslagname bevolen van 1,6 miljoen dollar bezittingen van de overleden ex-dictator Augusto Pinochet (1973-1990). De beslissing is definitief en is het gevolg van het Riggs-schandaal, een onderzoek naar de pogingen van Chileense hooggeplaatsten om een deel van zijn fortuin bij de Riggs Bank in de Verenigde Staten te verbergen.
  [naar artikel]
 6. Chileense gerecht neemt 1,6 miljoen dollar in beslag van ex-dictator Pinochet (25/08/2018 - Metro)
  Het Hooggerechthof in Chili heeft vrijdag de inbeslagname bevolen van 1,6 miljoen dollar bezittingen van de overleden ex-dictator Augusto Pinochet (1973-1990). De beslissing is definitief en is het gevolg van het Riggs-schandaal, een onderzoek naar de pogingen van Chileense hooggeplaatsten om een deel van zijn fortuin bij de Riggs Bank in de Verenigde Staten te verbergen. Met de beslissing wordt deels teruggekomen op het teruggeven aan de familie-Pinochet in 2017 van bezittingen ter waarde van 5 miljoen dollar. Die waren in 2004 in dezelfde zaak in beslag genomen. De staat was tegen de beslissing in beroep gegaan en vroeg dat die zou tenietgedaan worden. Het Hooggerechtshof stelde de familie van de ex-dictator nu dus deels in het gelijk. Ze mag dus het grootste deel van de bezittingen houden. Pinochet stierf aan een hartaanval in 2006 op 91-jarige leeftijd. Zijn erfgenamen zijn zijn vrouw Lucia Hiriart, intussen 95, en hun 5 kinderen. Generaal Pinochet leidde van 1973 tot 1990 de dictatuur, waarbij 3.200 personen om werden gebracht of vermist raakten. Volgens mensenrechtenorganisaties werden ook 38.000 personen gefolterd. De mensenrechtenschendingen waren eigen aan Operatie Condor, het samenwerkingsverband van verschillende Zuid-Amerikaanse landen op initiatief van Pinochet, om linkse bewegingen de kop in te drukken. Uit vrijgegeven CIA-documenten blijkt dat de Verenigde Staten de operatie jarenlang hebben gesteund. Het onderzoek van het Chileense gerecht begon na de ontdekking bij de Riggs Bank in Washington en bij andere banken van een honderdtal geheime rekeningen. Pinochet gebruikte die sinds 1981 om bijna 20 miljoen dollar te verbergen, via complexe financiële manoeuvres. Zo gebruikte hij een hele reeks varianten op zijn naam en pseudoniemen als Daniel Lopez of John Long. Bron: Belga   Het bericht Chileense gerecht neemt 1,6 miljoen dollar in beslag van ex-dictator Pinochet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Weduwe van Chileense oud-dictator Pinochet overleden (17/12/2021 - Het Belang van Limburg)
  Lucia Hiriart, de weduwe van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet, is donderdag overleden. Ze werd vorige week 99 jaar.
  [naar artikel]
 8. Feest in straten in Chili na overlijden weduwe van Chileense oud-dictator Pinochet (17/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Lucia Hiriart, de weduwe van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet, is donderdag overleden. Ze werd vorige week 99 jaar. In Chili wordt verheugd op haar dood gereageerd.
  [naar artikel]
 9. Weduwe van Chileense oud-dictator Pinochet overleden (17/12/2021 - De Standaard)
  Lucia Hiriart, de weduwe van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet, is overleden. Ze werd vorige week 99 jaar.
  [naar artikel]
 10. Familie van Chileense ex-dictator Pinochet moet 1,6 miljoen dollar van verborgen fortuin teruggeven (25/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Hooggerechthof in Chili heeft vrijdag de inbeslagname bevolen van 1,6 miljoen dollar bezittingen van de overleden ex-dictator Augusto Pinochet...
  [naar artikel]
 11. Chili geeft nazaten dictator Pinochet appeltje voor de dorst van vijf miljoen dollar (22/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De nabestaanden van de Chileense dictator Augusto Pinochet krijgen roerend en onroerend goed ten bedrage van bijna vijf miljoen dollar terug. De
  [naar artikel]
 12. Chileense gerecht neemt 1,6 miljoen dollar in beslag van ex-dictator Pinochet (25/08/2018 - VRT NWS)
  Het Hooggerechtshof in Chili heeft de inbeslagname bevolen van 1,6 miljoen dollar bezittingen van de overleden ex-dictator Augusto Pinochet. De beslissing is definitief en is het gevolg van het Riggs-schandaal, een onderzoek naar de pogingen van Chileense hooggeplaatsten om een deel van zijn fortuin bij de Riggs Bank in de Verenigde Staten te verbergen.
  [naar artikel]
 13. Weduwe Chileense oud-dictator Augusto Pinochet overleden, tegenstanders komen juichend op straat (17/12/2021 - VRT NWS)
  Lucia Hiriart, de weduwe van de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet, is op 99-jarige leeftijd overleden. Tegenstanders van het toenmalige regime kwamen in de hoofdstad Santiago op straat om het nieuws van haar dood te vieren.
  [naar artikel]
 14. Twee oude vriendinnen, één nieuwe president (05/04/2019 - De Morgen)
  Twee decennia lang waren Michelle Bachelet (62) en Evelyn Matthei (60) vriendinnen, tot hun vaders bij de coup van de Chileense dictator Augusto Pinochet in 1973 tegengestelde keuzes maakten. Nu wordt een van hen president.
  [naar artikel]
 15. Chili stemt op 4 september over nieuwe grondwet (06/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Chilenen zullen op 4 september in een verplicht referendum stemmen om een nieuwe grondwet goed te keuren of te verwerpen, zei de regering van president Gabriel Boric dinsdag. De huidige grondwet stamt nog uit de tijd van de militaire dictatuur van Augusto Pinochet, die van 1973 tot 1990 aan de macht was.
  [naar artikel]
 16. Chili rekent af met erfenis van dictatuur Augusto Pinochet (26/10/2020 - De Tijd)
  15:55 Drie decennia na de terugkeer van de democratie hebben de Chilenen de erfenis van dictator Augusto Pinochet ten grave gedragen. Een nieuwe grondwet, opgesteld door 155 uitverkoren burgers, moet het la...
  [naar artikel]
 17. Opgroeien in de schaduw van Pinochet (07/04/2019 - De Morgen)
  In zijn derde roman keert Alejandro Zambra terug naar zijn jeugd, het Chili van dictator Augusto Pinochet. Hij geeft een stem aan de kinderen die opgroeiden in de schaduw van de grootse verhalen van hun ouders.
  [naar artikel]
 18. 'De val van Pinochet blijft een open wonde' (10/04/2019 - De Morgen)
  In de Chileense film No zoomt regisseur Pablo Larrain in op de publiciteitscampagne die bij het referendum van 1988 de 'No'-beweging hielp om dictator Pinochet weg te stemmen. De Mexicaanse acteur Gael Garcia Bernal speelt de hoofdrol als de reclamemaker die dit keer geen frisdrank, maar democratie wil helpen verkopen.
  [naar artikel]
 19. Chileense zanger Victor Jara opnieuw begraven (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 20. Internationale experts concluderen dat Neruda niet overleed aan kanker (21/10/2017 - Metro)
  Een groep van zestien internationale experts, aangesteld door justitie in Chili, heeft vrijdag geconcludeerd dat de dood van Nobelprijswinnaar voor Literatuur Pablo Neruda niet het gevolg was van kanker, zoals op zijn overlijdenscertificaat staat aangegeven. Neruda overleed twaalf dagen na de staatsgreep van generaal Augusto Pinochet op 11 september 1973 in Chili. “Wat zeker is, wat categorisch honderd procent zeker is, is dat het certificaat niet overeenstemt met de werkelijkheid van het overlijden”, zei dokter Aurelio Luna op een persconferentie. Neruda overleed op 23 september 1973 in Chili. Zijn rouwstoet gold destijds als de eerste protestmars tegen de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land, dat pas terugkeerde naar een democratie in 1990. Neruda was naast dichter ook diplomaat en politicus, en stond dichtbij Salvador Allende, de eerste democratisch verkozen socialistische president van Latijns-Amerika, die op 11 september 1973 omkwam bij de militaire coup. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 21. De dictatuur van amoureuze ontgoocheling (29/03/2019 - De Morgen)
  Mario, een vereenzaamde vijftiger, werkt in Santiago de Chile als ambtenaar in een mortuarium waar hij de autopsierapporten van de wetsdokter uittikt. Het enige lichtpuntje in zijn saaie, sombere bestaan is zijn buurvrouw Nancy, een variétédanseres op retour. En dan is daar, op 11 september 1973, de staatsgreep van generaal Pinochet tegen president Allende.
  [naar artikel]
 22. Chili, tussen droom en angst (14/04/2019 - De Morgen)
  Op 11 september 1973 pleegde generaal Augusto Pinochet een coup tegen de democratisch verkozen president van Chili, Salvador Allende. Tijdens zijn terreurbewind liet hij duizenden opposanten oppakken, folteren en vermoorden. Talloze vluchtelingen kwamen in ons land terecht. De meesten keerden niet terug, omdat het verleden nog te veel pijn doet. Hoe kijken hun dochters en zonen veertig jaar later terug op het verzet van hun ouders?
  [naar artikel]
 23. Chileens parlement maakt de weg vrij voor een nieuwe grondwet (15/11/2019 - VRT NWS)
  In Chili, in Zuid-Amerika, heeft het parlement beslist dat er volgend jaar een referendum komt. En daarin zullen de Chilenen kunnen beslissen óf ze een nieuwe grondwet willen en hoe die tot stand moet komen. De huidige grondwet is bijna 40 jaar oud, ze dateert van tijdens de militaire dictatuur van generaal Pinochet.
  [naar artikel]
 24. 50 jaar éérste 11 september, de VS-staatsgreep in Chili op 11 september 1973 (08/09/2023 - De Wereld Morgen)
  50 jaar geleden pleegde de VS een staatsgreep tegen een democratisch verkozen regering van een ander land. Nu doet de VS-regering dat uiteraard niet meer. Ook de media lopen nu niet meer zomaar in het lijntje van de officiële communiqué's... Het tegendeel is waar. De misdaad die 50 jaar geleden in Chili werd gepleegd luidde het begin in van de neoliberale aanval op alle verworvenheden van de sociale strijd over heel de wereld. The post 50 jaar éérste 11 september, de VS-staatsgreep in Chili op 11 september 1973 appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 25. De échte geschiedenis van Chili is bloedstollender dan vampier-dictator Pinochet in ‘El Conde’ op Netflix (23/09/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 26. Pinochet verliest onschendbaarheid (13/04/2019 - De Morgen)
  Weg vrij voor proces tegen Chileense ex-dictator wegens schending van mensenrechten
  [naar artikel]
 27. "Ik ben Jara, 19 jaar, en schaam mij er niet voor dat ik nog altijd naar Samson & Gert kijk" (06/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Jara Staes is 19 jaar en vorig jaar ging ze met een vriendin naar de kerstshow van Samson & Gert. Niet om te lachen, maar om vol nostalgie te
  [naar artikel]
 28. Na 45 jaar spoor naar de dader: verdachte opgepakt voor dubbele moord in VS uit 1973 (10/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een cold case uit 1973 lijkt na jaren speurwerk dan toch nog opgelost te geraken. Twee meisjes uit Pittsburgh werden in de zomer van 1973 op...
  [naar artikel]
 29. Na 45 jaar spoor naar de dader: verdachte opgepakt voor dubbele moord uit 1973 (10/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een cold case uit 1973 lijkt na jaren speurwerk dan toch nog opgelost te geraken. Twee meisjes uit Pittsburgh werden in de zomer van 1973 op...
  [naar artikel]
 30. Na 45 jaar een spoor naar de dader: verdachte opgepakt voor dubbele moord uit 1973 (10/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een cold case uit 1973 lijkt na jaren speurwerk opgelost te geraken. Twee meisjes uit Pittsburgh werden in de zomer van 1973 op gruwelijke wijze...
  [naar artikel]
 31. Duizenden Chilenen komen op straat naar aanleiding van verjaardag van staatsgreep Pinochet (09/09/2019 - Metro)
  Meer dan 4.000 mensen zijn zondag in de Chileense hoofdstad Santiago op straat gekomen, drie dagen voor de 46e verjaardag van de staatsgreep van generaal Augusto Pinochet en van de start van de militaire dictatuur. Dat meldt de politie. Op het einde van de manifestatie brak geweld uit tussen de ordediensten en de betogers. De manifestanten gooien met stenen naar de politie, die reageerde met traangas. Volgens de politie werden 23 mensen opgepakt. Op 11 september 1973 zetten militairen onder leiding van generaal Pinochet de regering van Salvador Allende af. De president pleegde zelfmoord in zijn presidentieel paleis. Tijdens de militaire dictatuur, die tot 1990 duurde, zouden meer dan 3.000 mensen vermoord of verdwenen zijn. Met de slogan “voor de waarheid en de gerechtigheid” riepen verschillen de linkse organisaties op om te manifesteren. Ze eisen vooruitgang in de gerechtelijke onderzoeken naar de misdrijven tijdens de dictatuur. Van de 1.200 verdwijningen zijn slechts een honderdtal zaken opgehelderd. Veel lichamen van slachtoffers zijn in de zee gegooid of opgeblazen door het leger om alle sporen te wissen. Ook de communistische politica Carmen Hertz kwam op straat. Zij heeft net de menselijke overblijfselen van haar man teruggevonden. Hij werd tijdens de dictatuur opgepakt en neergeschoten. Bron: Belga   Het bericht Duizenden Chilenen komen op straat naar aanleiding van verjaardag van staatsgreep Pinochet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Hoogzwangere vrouw die partner vermoordde krijgt 18 jaar cel (03/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Fljorije ‘Flora’ Dzelili (39) is veroordeeld tot 18 jaar cel. De hoogzwangere vrouw vermoordde op 13 september 2014 haar partner Neat Topojani (31) met maar liefst achttien messteken in Oostende. Van voorbedachtheid is volgens de rechtbank geen sprake.
  [naar artikel]
 33. 32 jaar na de val van Pinochet lijkt Chili weer af te stevenen op extreemrechtse president (22/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: 32 jaar na de val van Pinochet lijkt Chili weer af te stevenen op extreemrechtse president In Chili heeft een extreemrechts politicus plots de leiding genomen in de presidentsverkiezingen. Het is een verrassende ontwikkeling in een land dat al decennialang wordt geregeerd door centristische partijen en tot voor kort werd beschouwd als een van de meest stabiele en welvarende democratieën in de regio. Maar het coronavirus plus een sluimerende onvrede met […] Lees dit artikel: 32 jaar na de val van Pinochet lijkt Chili weer af te stevenen op extreemrechtse president
  [naar artikel]
 34. Chili geeft nazaten dictator Pinochet appeltje voor de dorst van vijf miljoen dollar (22/06/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/v-Wb5zMWA152TLNbbSZa8-OtHYg/diocontent/61183107/_crop/0/118/1510/853/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 35. De erfenis van Pinochets neoliberalisme voedt Chileens protest (12/11/2019 - Apache)
  Massale protesten en sociale onrust zetten Chili al weken op stelten. Om het protest te begrijpen kan je niet om de neoliberale erfenis van de dictatuur van Augusto Pinochet heen. Chili is de plek waar de neoliberale recepten van Milton Friedman en co voor het eerst écht in de praktijk werden gebracht. De inkomensongelijkheid blijft ook dertig jaar na het einde van de dictatuur torenhoog. Ondertussen woedt een wooncrisis en is gezondheidszorg voor velen onbetaalbaar.
  [naar artikel]
 36. Geweldig: Jonas Van Geel beeldt een enorme hit uit 1973 uit (22/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Wat een jaar keert vanavond terug naar het wonderbaarlijke jaar 1973. Een jaar dat Luc Appermont en Willy Sommers vanop de eerste rij hebben...
  [naar artikel]
 37. Na dood Nobelprijswinnaar: “100% zekerheid dat officiële doodsoorzaak niet klopt” (21/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een groep van zestien internationale experts, aangesteld door justitie in Chili, heeft vrijdag geconcludeerd dat de dood van Nobelprijswinnaar voor Literatuur Pablo Neruda niet het gevolg was van kanker, zoals op zijn overlijdenscertificaat staat aangegeven. Neruda overleed twaalf dagen na de staatsgreep van generaal Augusto Pinochet op 11 september 1973 in Chili. “Wat zeker is, wat categorisch honderd procent zeker is, is dat het certificaat niet overeenstemt met de werkelijkheid van het overlijden”, zei dokter Aurelio Luna op een persconferentie.
  [naar artikel]
 38. Brusselse volkszanger Lange Jojo (85) overleden (01/12/2021 - De Morgen)
  De Brusselse volkszanger Jules Jean Vanobbergen, beter bekend als Lange Jojo, is op 85-jarige leeftijd overleden na een lange ziekte. Hij is bekend van populaire hits zoals ‘On a soif’, ‘Jules César’, ‘Victor le footbaliste’ en ‘E viva Mexico’.
  [naar artikel]
 39. Chili stemt voorstel tot progressieve grondwet weg (05/09/2022 - De Tijd)
  08:33 Chili is er dit weekend niet in geslaagd een progressieve grondwet in te voeren die de onpopulaire huidige versie, daterend uit het tijdperk van dictator Augusto Pinochet, moest vervangen.
  [naar artikel]
 40. Overleden dictator Mugabe had kanker in vergevorderd stadium (23/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De vroegere Zimbabwaanse president en dictator Robert Mugabe vertoefde, toen hij op 6 september in Singapore op 95-jarige leeftijd overleed, in een...
  [naar artikel]
 41. Chileens vliegtuig met 38 inzittenden van de radar verdwenen en allicht neergestort (10/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een Chileens militair vliegtuig met 38 mensen aan boord, dat onderweg was naar een basis op Antarctica, is gisteren verdwenen. Dat laat de...
  [naar artikel]
 42. Ze verkrachtte en vermoordde drie schoolmeisjes, nu is ze vrijwilligster op een basisschool (02/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  In de jaren 90 verkrachtte en vermoordde ze drie tienermeisjes, onder wie haar eigen zusje. Daarvoor kreeg ze een gevangenisstraf van twaalf jaar. Intussen is ze al een aantal jaar vrij, en sinds kort werkt ze als vrijwilligster op een basisschool.
  [naar artikel]
 43. Chileens militair vrachtvliegtuig met 38 inzittenden vermist (10/12/2019 - VRT NWS)
  Een Chileens militair vrachtvliegtuig met 38 mensen aan boord is verdwenen van de radar. Het toestel was op weg van het zuiden van Chili naar een basis op Antarctica. De Chileense luchtmacht is een reddingsoperatie gestart.
  [naar artikel]
 44. Frankrijk verleent Chileense ex-guerrillero asiel en dient Santiago van antwoord (04/11/2018 - Metro)
  De Franse dienst voor de bescherming van vluchtelingen en staatlozen heeft “in alle onafhankelijkheid” geoordeeld over het verlenen van politiek asiel aan Ricardo Palma Salamanco, een voormalige Chileense guerrillero. Dat zegt de Franse ambassade in Chili zaterdag. Ze reageert zo op het protest van de regering in Chili, die zijn uitlevering wil. “De Franse dienst voor de bescherming van vluchtelingen en staatlozen (OFPRA) is een publieke instelling die in alle onafhankelijkheid oordeelt, volgens de Franse wet, over de asielaanvragen die haar voorgelegd worden”, zegt de ambassade kortaf in een persbericht. Ricardo Palma Salamanca ontsnapte in 1996 met een helikopter uit de hoogbeveiligde Chileense gevangenis waar hij een levenslange celstraf uitzat voor de moord in 1991 op Jaime Guzman. Guzman was niet alleen senator, maar ook een van de ideologen van het regime van de rechtse dictator Augusto Pinochet, wiens dictatuur van 1973 tot 1990 gekenmerkt werd door politieke moorden, willekeurige arrestaties, folteringen en andere ernstige mensenrechtenschendingen. Salamanca werd op 16 februari in Parijs opgepakt, na 21 jaar op de vlucht. De rechtse regering in Santiago uitte vrijdag haar ongenoegen over het verlenen van politiek asiel aan het gewezen lid van de Marxistische guerillagroep Frente Patriótico Manuel Rodríguez (FPMR). De Chileense minister van Binnenlandse Zaken Andrés Chadwick zei dat hij de Franse ambassadeur in Chili op het matje zou roepen. Tegelijk riep hij zijn Franse ambtgenoot Christophe Castaner op om “de beslissing terug te draaien”. Chadwick beweert dat die in strijd is met de Conventie van Genève over asiel en bescherming. Guerrillagroep FPMR, waar Salamanca dus deel van uitmaakt, was ook verantwoordelijk voor een mislukte poging tot ontvoering van dictator Pinochet in 1986. Bron: Belga   Het bericht Frankrijk verleent Chileense ex-guerrillero asiel en dient Santiago van antwoord verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Bevolking steunt massaal benefiet voor Chileens weeshuis (06/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Zopas hielden Manos Unidos en de missiehobbyclub van Vliermaal hun jaarlijks missieweekend in het ontmoetingscentrum ‘Het Vlierhof’ in Vliermaal t.v.v. het Chileens weeshuis van de voormalige Vliermaalse lekenhelpster Edith Jans.
  [naar artikel]
 46. Journalist Josy Dubié over laatste interview van president Allende voor staatsgreep 11 september 1973 (14/09/2023 - De Wereld Morgen)
  Op 83-jarige leeftijd heeft Josy Dubié nog niets verloren van zijn sociale gedrevenheid. 50 jaar geleden was hij de allerlaatste journalist die de democratisch verkozen president van Chili, Salvador Allende, kon interviewen. Dit is zijn terugblik op dat interview. The post Journalist Josy Dubié over laatste interview van president Allende voor staatsgreep 11 september 1973 appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 47. Drie doden bij gasexplosie in Chileens ziekenhuis (21/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een gasexplosie in een Chileens ziekenhuis zijn minstens drie mensen om het leven gekomen. De ontploffing gebeurde toen de artsen en patiënten...
  [naar artikel]
 48. Maakt historisch referendum in Chili weg vrij voor de verandering waar veel Chilenen naar snakken? (25/10/2020 - VRT NWS)
  Zo’n 15 miljoen Chilenen kunnen vandaag in een referendum beslissen of ze een nieuwe grondwet willen en op welke manier die tot stand moet komen. De huidige Chileense grondwet is nog een overblijfsel van de militaire dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990). Ermee afrekenen was één van de belangrijkste eisen tijdens de protestgolf die het land een jaar geleden op zijn kop zette. Staat Chili nu aan het begin van een nieuw tijdperk? 3 vragen, 3 antwoorden.
  [naar artikel]
 49. Man die te veel hoestsiroop dronk en zijn vrouw vermoordde, was in de ban van thriller 'American Psycho' (04/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Matthew Phelps, de man die op 1 september 2017 in North Carolina zijn vrouw Lauren Hugelmaier vermoordde nadat hij naar eigen zeggen te veel...
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy