De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Politiek is kunst maar hoe politiek is kunst?

Apache

16/09/2023 - 08:07

Een verslag van een cultuurzomer op zoek naar de vijfde macht.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1.  Artistiek en politiek Brussel voor 6 Humane wetenschappen (11/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Kunst en politiek vormen twee essentiële leeronderdelen van de leerstof cultuurwetenschappen. Vandaar dat de humane wetenschappers van het Sint-Augustinusinstituut op 5 maart onze hoofdstad artistiek en politiek verkenden.
  [naar artikel]
 2. 'Kunst is veel sterker dan de politiek' (23/01/2020 - De Tijd)
  15:20 De Duitse kunstenaar Jonathan Meese viert zijn 50ste verjaardag met een tentoonstelling bij Tim Van Laere Gallery. Zijn kunst zit vol religieuze en politieke symbolen, maar Meese is ervan overtuigd da...
  [naar artikel]
 3. 'Waar is het idealisme heen?' (28/03/2019 - De Morgen)
  Kunst als spiegel voor de maatschappij. Met De blinden van Maurice Maeterlinck maakt regisseur Guy Cassiers naar goede gewoonte met kunst een politiek statement. En hoewel het stuk werd geschreven in 1890, is het vandaag nog even actueel en dwingend als toen.
  [naar artikel]
 4. Kan kunst echt onze ziel redden? (28/03/2019 - De Morgen)
  In zijn essay Kunst als therapie toont Alain de Botton hoe kunst ons kan helpen een betere versie van onszelf te worden. Jammer dat hij daarbij geen aandacht schenkt aan de essentie van kunst.
  [naar artikel]
 5. Kunst geneest (16/06/2017 - De Morgen)
  Kan cultuur een zieke patiënt helen? En maakt kunst van dokters betere zorgverleners? Professor Wim Distelmans is daarvan overtuigd en brengt kunst naar palliatief dagcentrum Topaz. 'Leven mensen langer met kunst? Ik heb de indruk van wel.'
  [naar artikel]
 6. Kunst geneest (05/04/2019 - De Morgen)
  Kan cultuur een zieke patiënt helen? En maakt kunst van dokters betere zorgverleners? Professor Wim Distelmans is daarvan overtuigd en brengt kunst naar palliatief dagcentrum Topaz. 'Leven mensen langer met kunst? Ik heb de indruk van wel.'
  [naar artikel]
 7. Expo "Beyond Klimt" toont relatie tussen kunst en politiek (19/09/2018 - VRT NWS)
  Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt overleed. De tentoonstelling "Beyond Klimt" vanaf vrijdag te zien in de Brusselse Bozar, toont de kunststromingen na Klimt in Centraal-Europa.  De tentoonstelling onderzoekt ook de relatie tussen kunst en politiek in de periode tussen de twee wereldoorlogen.
  [naar artikel]
 8. Beleggen in kunst is ook een kunst (07/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Kan kunst uw beleggingsportefeuille redden nu de klassieke investeringen niet veel meer opbrengen? Het kan, maar voorzichtigheid is geboden.
  [naar artikel]
 9. Poëzie & Kunst in Casino (13/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op zondag 11 maart werd de tentoonstelling Poëzie & Kunst geopend. Dit is een samenwerkingsproject waarbij poëzie en kunst centraal staan en dit dankzij de scholen, academie kunst, cultuurraad en stad.
  [naar artikel]
 10. “Stoppen in de politiek is een kunst, en voor Veerle Heeren is het geen einde in schoonheid” (05/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Starten in de politiek is makkelijk. Elke partij heeft moeite om lijsten te vullen. Doorbreken is wat anders. De meeste mandatarissen worden geen begrip. Of ze slagen er wel in om op te vallen, maar dan eerder omdat ze irriteren.
  [naar artikel]
 11. Kunst in de bib (25/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Kunst in de bib, logisch zal je zeggen. De bib staat vol literatuur. Maar er is meer: de tentoonstelling #geen dag zonder kunst brengt nog beelden en verhalen uit het ‘Station d’artistes’, een bijna vergeten Genkse kunstenaarskolonie.
  [naar artikel]
 12. Deze nieuwe auto kun je nu ook met kunst betalen (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Polestar, het Chinese dochtermerk van Volvo, aanvaardt voortaan kunst als betaalmiddel voor zijn sportieve plug-inhybride coupé Polestar 1. “Kunst voor kunst”, zo klinkt het.
  [naar artikel]
 13. Kunst, politiek of liever hardwerkende muizen? De 5 opvallendste strips van de week (10/06/2018 - De Morgen)
  Boerke strompelt door de kunstgeschiedenis, Trump verzint alternatieve feiten, Mickey Mouse gaat steampunk en Yves Swolfs associeert zijn nieuwe rauwe westernreeks met de huidige populistische politiek.
  [naar artikel]
 14. Te ontdekken (13/04/2019 - De Morgen)
  Bovenal is er natuurlijk gewoon goede kunst. Of simpelweg kunst om de kunst.
  [naar artikel]
 15. Vlaamse musea vertonen barsten (28/03/2019 - De Morgen)
  Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent lekt. Het insijpelende water bedreigt een aantal kunstwerken. Ook het Antwerpse Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA) kampt met infrastructuurproblemen. De reputatie van de Vlaamse musea dreigt zo af te brokkelen. ‘Er is nood aan een globaal, politiek commitment’, zegt M HKA-directeur Bart De Baere.
  [naar artikel]
 16. Kunst zet Recorfabrieken op Stelten (20/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Woensdagavond opent op de iconische Recorsite in Hasselt een kunstexpositieruimte. Het gaat om het tiendaags festival Kunst op Stelten. Initiatiefnemer is The School, een denktank die ruimte voor kunst in de stad onderzoekt. Zolang de Recor leegstaat, is kunst er welkom. Maar The School wil een langetermijnrelatie met de Recor aangaan en er is hoop. Maar geniet vanaf vanavond eerst nog van de tijdelijke expo, hij is de moeite waard.
  [naar artikel]
 17. Jeugdboekenmaand in de bibliotheek vol kunst (27/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  In 2020 kiest de Jeugdboekenmaand voor Kunst. Kunst gaat over iets zeggen, fluisteren, iets van de daken schreeuwen. Het gaat over buiten de lijntjes kleuren. Over ontdekken, kijken, voelen, luisteren. De Jeugdboekenmaand loopt van 1 tot 31 maart 2020 en in de bibliotheek staat alvast een toffe collectie boeken over kunst klaar. Dit jaar organiseert men er voor alle kleuters van de 3de kleuterklas de boeiende, interactieve en grappige verteltheatervoorstelling 'Tiest'. Over kunst valt veel te zeggen, veel te lezen en veel te ontdekken.Kunst komt in vele gedaanten en vormen naar ons toe. Dat is ook zo in boeken. Gewapend met stapels kinder- en jeugdboeken over kunst trekt het je verbeelding op gang. Want dat doet kunst.
  [naar artikel]
 18. «Kunst en tijdloze klassiekers brengen pit in interieur» (15/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Betaalbare kunst wint aan populariteit en da’s een goede zaak, want kunst tilt een interieur naar een hoger niveau. Dat blijkt ook in het...
  [naar artikel]
 19. 'Beeldende kunst preekt nog te veel voor eigen parochie' (14/04/2019 - De Morgen)
  De beeldende kunst is een exclusieve club. Kunsthal Extra City in Antwerpen wil het radicaal anders doen: actuele kunst over stedelijkheid, maar dan verstaanbaar voor iedereen.
  [naar artikel]
 20. 'Beeldende kunst preekt nog te veel voor eigen parochie' (18/08/2017 - De Morgen)
  De beeldende kunst is een exclusieve club. Kunsthal Extra City in Antwerpen wil het radicaal anders doen: actuele kunst over stedelijkheid, maar dan verstaanbaar voor iedereen.
  [naar artikel]
 21. Kijken naar kunst die in je oren kruipt (07/04/2019 - De Morgen)
  Geluidskunst. Kunst die geen muziek is, maar toch meer dan een beeld. Kunst waar je niet van kunt wegkijken, omdat ze in je oor kruipt. Christoph De Boeck en Aernoudt Jacobs exploreren het al jaren. Où sont les sons in Centrale Brussel biedt een stand van zaken.
  [naar artikel]
 22. Beleef kunst op een andere manier op de BOZAR Night x Desperados (30/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Desperados en BOZAR slaan de handen in elkaar om de wereld van kunst en parties te verenigen. Mensen die houden van bier en kunst moeten op 30...
  [naar artikel]
 23. Kunst hoort aan de muur, dus ook een uiterst zeldzame sportwagen, vindt deze liefhebber (07/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De 35-jarige Argentijn Pablo Pérez ziet auto's van het sportwagenmerk Pagani als pure kunst. En kunst hoort aan de muur, dus regelde hij dat.
  [naar artikel]
 24. In de politiek is de kunst van het verhaal minstens zo belangrijk als feiten (24/09/2018 - De Morgen)
  De politieke actualiteit volgens UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos.
  [naar artikel]
 25. Een eigen stadscollectie hedendaagse kunst in Antwerpen (12/02/2021 - VRT NWS)
  De stad Antwerpen legt een eigen collectie hedendaagse kunst aan. Een eerste selectie werken die de stad aankocht, is vanaf morgen te zien in het museum voor hedendaagse kunst in Antwerpen, het MUHKA. Deze legislatuur wil de stad elk jaar 200.000 euro investeren in hedendaagse kunst.
  [naar artikel]
 26. Kunst aan het kanaal doet nadenken over hoe we met water omgaan (30/06/2023 - Het Belang van Limburg)
  Vijf grote sculpturen staan opgesteld langs het jaagpad aan de passantenhaven in Eisden. Kunst aan het kanaal, in het kader van Kunst aan de Maas. Verwonderen doen de vijf beelden al, maar ze dringen ook aan om na te denken over hoe we met onze schaarse watervoorraden omgaan.
  [naar artikel]
 27. Waarom kunst essentieel is voor democratie en mensenrechten (17/11/2019 - VRT NWS)
  De voorbije week ging veel aandacht naar de mogelijke besparingen in de kunst- en cultuursector. Hierbij werd een belangrijke dimensie in het debat wat over het hoofd gezien: dat kunst elementair is voor een gezonde democratische samenleving, waarin mensenrechten worden gerespecteerd. Dit heeft alles te maken met de essentiële rol die kunst vervult in onze samenleving: ze stimuleert en geeft vorm aan het inlevingsvermogen.
  [naar artikel]
 28. De alchemisten van de Zweedse kunst in Bozar (17/02/2023 - De Tijd)
  18:27 Met ‘Swedish Ecstasy’ duikt Bozar in de wereld van de Zweedse esoterische kunst. Haar boegbeeld is Hilma af Klint, een van de pioniers van de abstracte kunst begin 20ste eeuw. Ze inspireert tot vandaa...
  [naar artikel]
 29. Art nouveau – een blik achter de Kunst met de K van Kongo (23/03/2023 - De Wereld Morgen)
  Historicus van vergeten zaken Lucas Catherine bundelt in ‘Art Nouveau - Kunst met de K van Kongo’ vier van zijn vaste literaire thema’s: Kongo, kolonisatie, Kunst en Brussel (en ook een beetje Oostende, Antwerpen, Blankenberge en Tervuren). Hij neemt ons mee op stap langsheen deze ’nieuwe kunst’ en vertelt tussendoor over de koloniale drijfveren die er achter zaten. The post Art nouveau – een blik achter de Kunst met de K van Kongo appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 30. Fusie leidt tot grote Vlaamse kunst- en architectuurhogeschool (13/04/2019 - De Morgen)
  Vijf gerenommeerde Vlaamse hogere kunst- en architectuuropleidingen fuseren vanaf volgend academiejaar tot een grote, in kunst en architectuur gespecialiseerde hogeschool. De nieuwe instelling bestrijkt zes campussen in Brussel, Gent en Leuven.
  [naar artikel]
 31. Tefaf, waar rijke vips hun kunst halen (29/03/2019 - De Morgen)
  De komende tien dagen wordt Maastricht overspoeld door rijkelui met een interesse in kunst. De Tefafkunstbeurs is uitgegroeid tot een populaire trekpleister voor wie het geld graag laat rollen. Een dag tussen vips, privéjets en hoogstaande kunst. Hans Moleman
  [naar artikel]
 32. Ketnet geeft kinderen goesting in kunst (09/04/2019 - De Morgen)
  Nadat Ketnet probeerde om zijn kijkers goesting te doen krijgen in sport, wil de zender nu hetzelfde doen met kunst en cultuur, in Mijn kunst is top!.
  [naar artikel]
 33. 'Kunst is het enige wat ons allemaal zal overleven' (20/05/2017 - De Morgen)
  Hans Ulrich Obrist, HUO voor wie het korter wil, is vermoedelijk de invloedrijkste 'curator' in de hedendaagse kunstwereld. Een onvermoeibare spraakwaterval ook, die gelooft dat alleen kunst de mens nog kan verbinden. In Villa Empain neemt hij nu de expo Mondialité onder zijn hoede. 'Hoe werelds ook, kunst heeft altijd lokale roots.'
  [naar artikel]
 34. 'Kunst is het enige wat ons allemaal zal overleven' (04/04/2019 - De Morgen)
  Hans Ulrich Obrist, HUO voor wie het korter wil, is vermoedelijk de invloedrijkste 'curator' in de hedendaagse kunstwereld. Een onvermoeibare spraakwaterval ook, die gelooft dat alleen kunst de mens nog kan verbinden. In Villa Empain neemt hij nu de expo Mondialité onder zijn hoede. 'Hoe werelds ook, kunst heeft altijd lokale roots.'
  [naar artikel]
 35. "Kunst en cultuur belangrijk voor wederopstanding Oekraïne na de oorlog", zegt Belgische directeur van museum in Kiev (21/03/2022 - VRT NWS)
  Kunst kan de wereld niet redden, maar wel mensen en mensen redden kunst, ook in oorlog. De Vlaming Björn Geldhof is al jaren museumdirecteur van het PinchukArtCentre in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens Geldhof zullen kunst en cultuur een belangrijke rol spelen in de heropstanding van zijn tweede thuisland.
  [naar artikel]
 36. Kunst als veroverde vrijheid (11/04/2019 - De Morgen)
  Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst S.M.A.K. in Gent heeft kunstkenner en schrijver Hans Theys gevraagd om aan de slag te gaan met de museumcollectie. Het resultaat is de uitstekende tentoonstelling Xanadu!, een persoonlijke keuze van Theys en een pleidooi voor één grote Belgische collectie hedendaagse kunst.
  [naar artikel]
 37. Voormalig winkelmagazijn wordt museum moderne kunst (28/03/2019 - De Morgen)
  Drie jaar nadat de collectie moderne kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK) naar de kelders werd verbannen, krijgt Brussel een nieuw gebouw voor heden-daagse kunst. Maar de locatie, een oud magazijn in hartje Brussel, krijgt bakken kritiek.
  [naar artikel]
 38. Pac-man wordt kunst (10/04/2019 - De Morgen)
  In Groot-Brittannië opent in maart 2015 een 'National Gallery of Videogames', een museum volledig gewijd aan het computerspel. Games verheven tot kunst. Maar zijn ze dat wel?
  [naar artikel]
 39. Wat is kunst? (21/08/2020 - Knack)
  Wat als je gewoon een aantal rechthoekige vlakken inkleurt, zoals Mondriaan, maak je dan kunst? Of als je een banaan tegen de muur plakt, zoals Maurizio Cattelan? Wat is kunst precies en hoe is dat idee door de eeuwen heen geëvolueerd? Hoe zijn we van prachtige Madonna-schilderijen gekomen tot een pissijn ? Professor Vlad Ionescu (UHasselt) neemt je mee op een beeldende kunstreis.
  [naar artikel]
 40. Is kunst een goede belegging? (30/03/2023 - De Tijd)
  05:00 ‘De belangrijkste rol van een investeerder in kunst is het beschermen van een artistiek patrimonium en het ondersteunen van artiesten’, zegt Eugénie Dumont, kunstadviseur bij Degroof Petercam. Maar lo...
  [naar artikel]
 41. Kan jij kunst gemaakt door AI en kunst gemaakt door een mens onderscheiden? De meeste van ons niet, zegt nieuwe studie (28/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zie jij het verschil tussen kunst gemaakt door een mens of door artificiële intelligentie? De meeste mensen niet, bewijst een nieuwe studie. Hangt er binnenkort kunst van algoritme ‘min G max D Ex[log(D(x))]’ aan onze muur?
  [naar artikel]
 42. Wat is kunst? (video) (21/08/2020 - Knack)
  Wat als je gewoon een aantal rechthoekige vlakken inkleurt, zoals Mondriaan, maak je dan kunst? Of als je een banaan tegen de muur plakt, zoals Maurizio Cattelan? Wat is kunst precies en hoe is dat idee door de eeuwen heen geëvolueerd? Hoe zijn we van prachtige Madonna-schilderijen gekomen tot een pissijn ? Professor Vlad Ionescu (UHasselt) neemt je mee op een beeldende kunstreis.
  [naar artikel]
 43. Wisselwerking: kunst in het stadhuis van Beringen (29/08/2023 - Het Belang van Limburg)
  Kunst buiten de kunstmuren brengen, dat is de ambitie van het project Wisselwerking. Zo zal er in het stadhuis van Beringen gedurende drie maanden een lokale kunstenaar zijn of haar kunst tentoonstellen aan het publiek. Na drie maanden is het de beurt aan een andere kunstenaar. Zo krijgen verschillende lokale kunstenaars de kans om hun werk te tonen aan het publiek en kunnen inwoners van Beringen in contact komen met nieuwe kunst.
  [naar artikel]
 44. Kunst tussen de afwas en Cara Pils: De kotroute brengt kunst naar de krochten van het studentenbestaan (30/11/2018 - De Morgen)

  [naar artikel]
 45. Kunst achter het raam bij Beringse handelaars (29/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Met het project ‘Kunst achter het raam’ kan je kunstwerken spotten achter de ramen van de handels- en horecazaken in Beringen-centrum. Het idee voor dit project komt van Kortrijks kunstenaar Jonas Van Steenkiste die een manier zocht om tijdens de coronacrisis kunst te delen met het publiek.
  [naar artikel]
 46. Jade Mintjens maakt haar eindejaarsconference volgens de regels van de kunst, maar wel háár kunst (27/12/2022 - Humo)

  [naar artikel]
 47. Nieuw fenomeen: koop je gestolen kunst terug (29/03/2019 - De Morgen)
  Slachtoffers van kunstdiefstallen kopen steeds vaker hun eigen gestolen kunst terug, zegt de cel Kunst en Antiek van de federale politie. Artnapping heet het fenomeen. 'Slachtoffers betalen tot 500.000 euro aan de dieven en houden zo het systeem in stand.'
  [naar artikel]
 48. ‘Hahaha. Humor in de kunst’: lachen met kunst mág (18/09/2021 - De Morgen)
  De meeste mensen mogen dan al graag lachen, veel tentoonstellingen met humor als rode draad zijn nog niet gemaakt. De expo Hahaha. Humor in de kunst wil daar wat aan doen. Al neemt het humor meteen ook serieus.
  [naar artikel]
 49. Lachwekkende duik van basketspeler verdient alleen al door het enthousiasme een Oscarnominatie (27/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Duiken is een kunst. Geen nobele kunst, dat zeker niet, maar het is nuttig om af en toe een penalty te kunnen uitlokken. Met subtiliteit
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy