De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Geen animo in Zwijndrecht voor fusie met Beveren en Kruibeke

De Standaard

17/09/2023 - 19:50

Bij de volksraadpleging in Zwijndrecht over een eventuele fusie met Beveren en Kruibeke, hebben 4 op de 5 inwoners tegen gestemd.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Zwijndrecht geen vragende partij voor fusie met Kruibeke (07/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Gisteravond besliste Kruibeke om de gesprekken met Beveren ‘on hold’ te zetten en richting Zwijndrecht en Temse te kijken.
  [naar artikel]
 2. Gemeenteraad heeft gestemd: Zwijndrecht kan fusietraject met Beveren en Kruibeke opstarten (27/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Met 15 tegen 10 stemmen heeft de Zwijndrechtse gemeenteraad de principiële beslissing van een fusie goedgekeurd. Er wordt dus een inhoudelijk onderzoek gestart naar de fusie met Kruibeke en Beveren waarin de verschillen en gelijkenissen tussen alle partijen afgewogen worden. Bij Vooruit en Groen zijn de reacties scherp: “Iedereen met een hart voor Zwijndrecht zegt nee tegen een fusie. No pasarán.”
  [naar artikel]
 3. Volksraadpleging in Zwijndrecht: inwoners mogen vandaag stemmen over fusie met Kruibeke en Beveren (17/09/2023 - VRT NWS)
  In Zwijndrecht krijgen inwoners vandaag de kans om te stemmen over een eventuele fusie met Kruibeke en Beveren. Ten laatste om 18.00 uur moeten alle stemmen geteld zijn. De uitslag van de volksraadpleging is niet bindend.
  [naar artikel]
 4. Kruibeke volgt voorbeeld Beveren en Zwijndrecht: informatiecampagne over fusie voor inwoners (28/02/2023 - VRT NWS)
  Na Zwijndrecht en Beveren gaat nu ook Kruibeke een campagne starten om haar inwoners te informeren over de fusiegesprekken die de drie gemeenten met elkaar voeren. Het plan is gisteren voorgelegd aan de gemeenteraad. De informatiecampagne loopt van april tot en met juni.
  [naar artikel]
 5. Burgerbeweging vraagt om straatnamen die bij mogelijke fusie tussen Zwijndrecht, Beveren en Kruibeke moeten veranderen, nu bekend te maken (04/09/2023 - VRT NWS)
  De burgerbeweging Hart voor Zwijndrecht vraagt om snel bekend te maken welke straten bij een mogelijke fusie met Beveren en Kruibeke een nieuwe naam moeten krijgen. Het gaat om straten met dezelfde of een gelijkklinkende naam. "Anders is de fusie onwettig", klinkt het.
  [naar artikel]
 6. Burgemeesters Beveren en Kruibeke voeren eerste gesprek rond mogelijke fusie, maar “ook Temse en Zwijndrecht behoren tot de mogelijkheden” (12/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Er wordt onderzocht of een fusie tussen Beveren en Kruibeke al dan niet vruchtbaar is. De burgemeesters kwamen samen voor een gesprek, maar een witte raaf steekt nu de neus aan het venster.
  [naar artikel]
 7. Kruibeke stopt fusiegesprekken met Beveren en wil gesprekken met Temse en Zwijndrecht heropstarten  (07/05/2022 - VRT NWS)
  Op een extra gemeenteraad in Kruibeke is beslist om het onderzoek naar een mogelijke fusie met Buurgemeente Beveren stop te zetten. Dat gebeurde met een wisselmeerderheid. Terzelfdertijd werd ook beslist om de mogelijke fusiegesprekken terug op te starten maar niet meer exclusief met Beveren. Temse en Zwijndrecht komen op die manier terug in de picture.
  [naar artikel]
 8. Op naar tweede referendum over fusie in Antwerpen: Zwijndrecht zoekt nog uitweg, Borsbeek heeft die niet meer (24/09/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Het referendum over een fusie van Zwijndrecht met buurgemeenten Kruibeke en Beveren hebben we gehad: een grote meerderheid van de stemmers is tegen. Volgende week is het de beurt aan de inwoners van Borsbeek. Willen ze fuseren met Antwerpen of niet? Met de uitslag in Zwijndrecht kun je die in Borsbeek onmogelijk voorspellen. Het gaat om twee totaal verschillende gevallen. De angst om deel te worden van een groter geheel is wel overal dezelfde.
  [naar artikel]
 9. Beveren en Kruibeke zetten grote stap richting fusie: tweede grootste gemeente van Vlaanderen in de maak (04/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  Beveren en Kruibeke hebben de intentie om te fuseren tegen 2025. Er volgt nog een lang traject waarbij een politiek en maatschappelijk draagvlak moet worden gecreëerd om tot een krachtdadige fusie te komen.
  [naar artikel]
 10. Kruibeke wil referendum over fusiegesprekken met Beveren: "Luisteren of we die mogen verderzetten" (27/04/2022 - VRT NWS)
  De gemeente Kruibeke wil z'n inwoners in een referendum bevragen of ze mag blijven verderpraten met Beveren over een mogelijke fusie. Die gesprekken zijn begin deze maand gestart, maar oppositiepartijen SamenVoorKruibeke en D.E.N.E.R.T. willen dat die gesprekken worden stopgezet. Er zijn volgens hen nog te veel onduidelijkheden over de gevolgen van een fusie met Beveren.
  [naar artikel]
 11. Dreigen ook in deze gemeente de fusieplannen weer in de koelkast te verdwijnen? “Nu de gesprekken blokkeren, is puur tijdverlies” (05/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  Vrijdagavond is het moment van de waarheid voor de fusieplannen van Kruibeke. Er werd een extra gemeenteraad ingelegd. De inzet? De fusie met Beveren. De oppositie ziet die plannen niet zitten en wil via een wisselmeerderheid de gesprekken over een mogelijk huwelijk tussen Beveren en Kruibeke lam leggen. “We moeten eerst ook naar onze andere buren, zoals Zwijndrecht en Temse, kijken.”
  [naar artikel]
 12. BUURTREPORTAGE. Wat denkt Burcht over een fusie met Beveren? “Jongeren liggen van andere dingen wakker” (05/03/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De eventuele fusie tussen Zwijndrecht en Beveren gaat de afgelopen maanden vlot over de tongen in de gemeente. Er wordt in die discussie voornamelijk over Zwijndrecht gesproken, maar Zwijndrecht komt niet alleen. Deelgemeente Burcht, onder die andere kerktoren, is er ook nog. Iedereen heeft zijn eigen argumenten voor of tegen de fusie. “In Oost-Vlaanderen zijn de vrouwen niet zo knap, doe ons maar Antwerpen”, klinkt het in café Beiaard op het Kerkplein.
  [naar artikel]
 13. Inwoners Kruibeke en Beveren mogen mee zoeken naar nieuwe naam fusiegemeente (20/09/2023 - VRT NWS)
  Kruibeke en Beveren doen een oproep aan hun inwoners om mee na te denken over een naam voor de fusiegemeente. Ze willen daar niet mee wachten tot ook Zwijndrecht beslist heeft of het de fusiegesprekken voortzet.
  [naar artikel]
 14. Beveren wil in 2025 fuseren met Kruibeke (04/04/2022 - De Standaard)
  Het Oost-Vlaamse Beveren, zowel in oppervlakte als naar inwonersaantal de grootste gemeente van Vlaanderen wanneer de steden niet worden meegerekend, wil fuseren met Kruibeke. Dat maken de burgemeesters maandagavond bekend. Met de fusie zou een schuldverlichting van zowat 33 miljoen euro gepaard gaan.
  [naar artikel]
 15. Gemengde reacties op resultaat volksraadpleging in Zwijndrecht: "Stemming is duidelijk" tot "eerder een advies" (18/09/2023 - VRT NWS)
  Het resultaat van de volksraadpleging in Zwijndrecht over een mogelijke fusie met Beveren en Kruibeke maakt heel wat reacties los. 6.602 mensen, oftewel 42 procent van alle stemgerechtigden, brachten gisteren hun stem uit en stemden massaal tegen de fusieplannen. Het resultaat is niet bindend, het is nu aan de gemeenteraad om te beslissen of de fusiegesprekken al dan niet verdergezet worden.
  [naar artikel]
 16. Zwijndrechtenaren voeren actie tegen fusie bij begin gemeenteraad: "De uitslag van de volksraadpleging moet gerespecteerd worden" (29/09/2023 - VRT NWS)
  Een honderdtal inwoners van Zwijndrecht zijn donderdagavond naar de gemeenteraad afgezakt om actie te voeren tegen een mogelijke fusie met Kruibeke en Beveren. De actievoerders vinden dat de uitslag van de volksraadpleging van twee weken geleden gerespecteerd moet worden. Toen stemde 80 procent van de opgedaagde kiezers tegen een fusie. De actievoerders zijn ook bang dat Zwijndrechtenaren bij een fusie meer gemeentebelasting zullen moeten betalen.
  [naar artikel]
 17. Fusietraject met Beveren stopgezet, Kruibeke gaat ook met andere gemeenten praten (06/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Met dertien tegen twaalf raadsleden heeft de speciaal bijeengeroepen gemeenteraad van Kruibeke vrijdagavond het fusietraject met Beveren stopgezet. De oppositie vond dat de fusieplannen al te ver gevorderd waren, ook al sprak de coalitie dat tegen, en dus wordt de mogelijkheid tot fuseren met Temse of Zwijndrecht (opnieuw) bekeken.
  [naar artikel]
 18. Beveren wil in 2025 fuseren met Kruibeke: “Nieuwe, slagkrachtige gemeente tussen Antwerpen en Sint-Niklaas” (04/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Beveren en Kruibeke, twee gemeenten in het Waasland vlak bij Antwerpen, willen in 2025 fuseren. Dat hebben de burgemeesters maandagavond bekendgemaakt. Het Oost-Vlaamse Beveren is – als de steden niet meegerekend worden – zowel in oppervlakte als naar inwonersaantal nu al de grootste gemeente van Vlaanderen. Met de fusie zou een schuldverlichting van zowat 33 miljoen euro gepaard gaan.
  [naar artikel]
 19. Wegenwerken E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke vervroegd van start (20/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vandaag wordt gestart met de vernieuwing van het wegdek op de E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke. Die werken stonden initieel gepland voor deze...
  [naar artikel]
 20. “CD&V doorbreekt cordon sanitaire”: wisselmeerderheid met Vlaams Belang op komst in Zwijndrecht om fusie mogelijk te maken (27/10/2022 - Het Nieuwsblad)
  De gemeenteraad van Zwijndrecht geeft donderdagavond de goedkeuring om fusiegesprekken met Beveren en Kruibeke op te starten. Nochtans is Groen-burgemeester André Van de Vyver virulent tegen, net als coalitiepartner Vooruit. CD&V stemt als enige bestuurspartij voor, in een wisselmeerderheid met N-VA en Vlaams Belang. “Daarmee doorbreekt CD&V het cordon sanitaire”, zeggen Groen en Vooruit.
  [naar artikel]
 21. “Cd&v doorbreekt cordon sanitaire”: wisselmeerderheid met Vlaams Belang op komst in Zwijndrecht om fusie mogelijk te maken (27/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De gemeenteraad van Zwijndrecht geeft donderdagavond de goedkeuring om fusiegesprekken met Beveren en Kruibeke op te starten. Nochtans is Groen-burgemeester André Van de Vyver virulent tegen, net als coalitiepartner Vooruit. Cd&v stemt als enige bestuurspartij voor, in een wisselmeerderheid met N-VA en Vlaams Belang. “Daarmee doorbreekt cd&v het cordon sanitaire”, zeggen Groen en Vooruit.
  [naar artikel]
 22. Kruibeeks ereburgemeester Antoine Denert over fusie met Beveren: “Ik ben voorstander, maar niet als het een staatsgreep wordt” (05/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Antoine Denert (D.E.N.E.R.T.), ereburgemeester van Kruibeke , is een erg duidelijke voorstander van de fusie van zijn gemeente met Beveren. “Maar ik heb geen vertrouwen in de mensen van het gemeentebestuur die de fusie moeten onderhandelen”, zegt hij. “CD&V en N-VA proberen hun postjes veilig te stellen, maar naar de mensen wordt niet gekeken.”
  [naar artikel]
 23. Verliest Groen laatste sjerp in 2024? En is dit ‘breuk in het cordon sanitaire’ of niet? (27/10/2022 - Express)
  Vanavond toch een klein beetje een thriller in het Waasland: de gemeenteraad van Zwijndrecht (net provincie Antwerpen, maar aan de andere kant van de Schelde) moet vanavond beslissen of ze in zee gaat met buurgemeenten Kruibeke en Beveren, om één grote gemeente te vormen in de schaduw van Antwerpen-stad. In Beveren en Kruibeke was daar […]
  [naar artikel]
 24. Groen dreigt de helft van zijn burgemeesters te verliezen (15/10/2018 - De Standaard)
  Twee burgemeesters had Groen de voorbije zes jaar: één in Zwijndrecht, één in Kruibeke. Zwijndrecht is gered maar de kans dat de sjerp in Kruibeke verloren gaat, is reëel.
  [naar artikel]
 25. Groen dreigt de helft van zijn burgemeesters te verliezen (15/10/2018 - De Standaard)
  Twee burgemeesters had Groen de voorbije zes jaar: één in Zwijndrecht, één in Kruibeke. Zwijndrecht is gered maar de kans dat de sjerp in Kruibeke verloren gaat, is reëel.
  [naar artikel]
 26. Wegenwerken E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke vervroegd van start (20/04/2020 - De Standaard)
  Vandaag wordt gestart met de vernieuwing van het wegdek op de E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke. Die werken stonden initieel gepland voor deze zomer, maar werden vervroegd omdat de aannemer wil gebruikmaken van het feit dat er door de coronacrisis minder verkeer op de weg is. Dezelfde aannemer zag zich eerder genoodzaakt om de Oosterweelwerven Linkeroever en Zwijndrecht tijdelijk stil te leggen.
  [naar artikel]
 27. Wegenwerken E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke vervroegd van start (20/04/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Vandaag wordt gestart met de vernieuwing van het wegdek op de E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke. Die werken stonden initieel gepland voor deze zomer, maar werden vervroegd omdat de aannemer wil gebruikmaken van het feit dat er door de coronacrisis minder verkeer op de weg is. Dezelfde aannemer zag zich eerder genoodzaakt om de Oosterweelwerven Linkeroever en Zwijndrecht tijdelijk stil te leggen.
  [naar artikel]
 28. Tegenstanders van fusie voeren actie tijdens gemeenteraad: “Het is een teken van arrogantie om hier toch mee door te gaan” (28/09/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Tijdens de gemeenteraad in Zwijndrecht heeft Groen donderdagavond gevraagd om uit het fusieverhaal met Beveren en Kruibeke te stappen. De fractie kreeg de steun van meer dan honderd misnoegde burgers, die de raadzaal vulden. “Het gaat over de toekomst van onze gemeente, en dan moet de gewone burger zeker gehoord worden.”
  [naar artikel]
 29. Nu is het ook officieel: Beveren en Kruibeke willen fusioneren tegen 1 januari 2025 (04/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er waren al een tijdje verkennende gesprekken aan de gang, maar nu hebben beide gemeenten ook officieel hun verloving aangekondigd: Beveren en Kruibeke willen fusioneren tegen 1 januari 2025. De belastingen blijven op het lage peil van Beveren, er vallen geen ontslagen bij het personeel en de dienstverlening blijft gedecentraliseerd.
  [naar artikel]
 30. Vlaanderen krijgt er een nieuwe fusiegemeente bij: Beveren en Kruibeke starten traject (05/04/2022 - VRT NWS)
  De gemeenten Beveren en Kruibeke, in Oost-Vlaanderen, starten een fusietraject op. Dat hebben beide gemeenten vandaag bekendgemaakt. Vanaf 1 januari 2025 willen ze samen een nieuwe gemeente vormen. "Beveren-Kruibeke heeft het potentieel om de op één na grootste gemeente van Vlaanderen te worden", beargumenteren de burgemeesters.
  [naar artikel]
 31. ‘Wij wonen aan de kerk. Wij zíjn de Kerkstraat’: straatnamen liggen gevoelig bij fusies (15/09/2023 - De Standaard)
  Zwijndrecht raadpleegt zondag zijn inwoners: moet de fusie met Beveren en Kruibeke er komen? Spoiler: ze komt er wellicht sowieso. En dan moeten Kerkstraten en Molenstraten – die er in elk van de gemeenten zijn – van naam veranderen. Zo zal het gaan in tientallen gemeenten die fuseren. Met frisse tegenzin. ‘Onze straat loopt van hier tot aan de kerk. Hoe moet je die anders noemen?’
  [naar artikel]
 32. Eerste vaccinatiecentra in het Waasland zijn bekend (13/01/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De oude sporthal in de Klapperstraat in Beveren en gemeenschapscentrum De Route in Sint-Gillis-Waas worden de vaccinatiecentra voor de eerstelijnszone Waasland Noord-Oost. De twee centra zullen de inwoners uit Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Zwijndrecht ontvangen voor een coronaprik.
  [naar artikel]
 33. Wegenwerken op E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke starten vroeger: “Door de coronamaatregelen is het nu rustig op de weg” (09/04/2020 - VRT NWS)
  Na de Paasvakantie gaan sommige Oosterweelwerken vervroegd weer van start. Vele werven zijn door de coronamaatregelen stilgelegd maar omdat het net daardoor erg rustig is op de weg, wordt het wegdek tussen Zwijndrecht en Kruibeke op de E17 in de richting van Gent nu vervroegd vernieuwd.
  [naar artikel]
 34. Verkeersmaatregelen in Zwijndrecht zorgen voor file in Beveren (24/07/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De nieuwe verkeersmaatregelen in Zwijndrecht waarbij enkele straten ontoegankelijk zijn voor niet-inwoners, blijven voor beroering zorgen. Deze keer in Beveren, waar enkele sp.a-gemeenteraadsleden eisen dat de nieuwe regeling tegen het sluipverkeer herzien wordt. Het fileprobleem geraakt zo niet opgelost zeggen ze.“Integendeel er is nu nog meer file. Niet in Zwijndrecht, maar wel in Beveren. Het probleem schuift dus gewoon op”, luidt het.
  [naar artikel]
 35. Drie vrachtwagens botsen op E17 tussen Beveren en Kruibeke (20/04/2023 - VRT NWS)
  Op de E17-autosnelweg richting Antwerpen is een zwaar ongeval gebeurd tussen Beveren en Kruibeke. Drie vrachtwagens zijn er tegen elkaar gebotst.
  [naar artikel]
 36. PFOS-crisis: nieuwe groep omwonenden van 3M kan zich aanmelden voor bloedonderzoek (19/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  In Zwijndrecht, Beveren, Antwerpen-Linkeroever en Kruibeke kunnen omwonenden van de 3M-fabriek zich vanaf dinsdag aanmelden voor een bloedonderzoek dat de aanwezigheid van PFAS in het bloed nagaat. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het gaat om mensen die in een straal van 5 kilometer rond de fabriekssite in Zwijndrecht wonen. Eerder was er al een onderzoek bij 796 omwonenden in een straal van 3 kilometer rond 3M.
  [naar artikel]
 37. PFOS-crisis: nieuwe groep omwonenden van 3M kan zich aanmelden voor bloedonderzoek (19/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  In Zwijndrecht, Beveren, Antwerpen-Linkeroever en Kruibeke kunnen omwonenden van de 3M-fabriek zich vanaf dinsdag aanmelden voor een bloedonderzoek dat de aanwezigheid van PFAS in het bloed nagaat. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het gaat om mensen die in een straal van 5 kilometer rond de fabriekssite in Zwijndrecht wonen. Eerder was er al een onderzoek bij 796 omwonenden in een straal van 3 kilometer rond 3M.
  [naar artikel]
 38. Discussie over fusie laait opnieuw op in Zwijndrecht: “Wij kunnen perfect alleen verder” (16/09/2022 - Het Nieuwsblad)
  Naar aanleiding van de opmaak van een zogenaamde ‘bestuurskrachtanalyse’, is in Zwijndrecht de discussie opnieuw opgelaaid over een mogelijke fusie met omliggende gemeenten. Enkele maanden geleden beschuldigde oppositiepartij N-VA burgemeester André Van de Vyver er nog van fusiegesprekken te blokkeren.
  [naar artikel]
 39. Gft-afval uit de sorteerstraten van Beveren en Kruibeke te vervuild om te kunnen composteren (17/05/2022 - VRT NWS)
  In het gft-afval dat ingezameld wordt via sorteerstraten in Kruibeke en Beveren zit nog te veel ander afval. Glas, luiers, plastic verpakkingen en dergelijke zorgen ervoor dat het gft-afval niet kan gecomposteerd worden. Dat blijkt uit een analyse die afvalophaler Ibogem liet uitvoeren.
  [naar artikel]
 40. Het volgende heet hangijzer rond fusiegemeentes: “Onze straat loopt van hier tot aan de kerk. Hoe moet je die anders noemen?” (15/09/2023 - Het Nieuwsblad)
  Zwijndrecht raadpleegt zondag zijn volk: moet de geplande fusie met Beveren en Kruibeke er definitief komen? Spoiler: ze komt er wellicht sowieso. En dan moeten Kerkstraten en Molenstraten – die er in elk van de gemeenten zijn – van naam veranderen. Zo zal het gaan in tientallen gemeenten die op fuseren staan. Met frisse tegenzin. “Onze straat loopt van hier tot aan de kerk. Hoe moet je die anders noemen?”
  [naar artikel]
 41. Vaccinatiecentra Waasland Noord-Oost komen in oude sporthal Beveren en CC de Route in Sint-Gillis-Waas (13/01/2021 - VRT NWS)
  Er komen 2 vaccinatiecentra in de regio Waasland Noord-Oost. In de centra kunnen de inwoners van Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Zwijndrecht terecht voor het vaccin tegen het coronavirus. Er komt een centrum in de oude sporthal van Beveren en een tweede in cultureel centrum ‘de Route’ in Sint-Gillis-Waas.
  [naar artikel]
 42. Voetbalclub KSK Beveren neemt uitgestoken hand van Waasland-Beveren aan en gaat praten over toekomst (11/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een fusie is misschien nog niet meteen voor morgen maar KSK Beveren heeft wel de uitnodiging van Waasland-Beveren aanvaard om eens samen rond de tafel te gaan zitten. Dat is beslist door de aandeelhouders van de club uit tweede provinciale.
  [naar artikel]
 43. Nieuwe stalen bevestigen: Woonwijken in Zwijndrecht hoeven niet gesaneerd te worden (26/06/2021 - VRT NWS)
  Er hoeven geen woonwijken in Zwijndrecht gesaneerd te worden om de chemische stof PFOS op te ruimen. Dat laat Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) weten. Er is de voorbije dagen extra bodemonderzoek gedaan, zowel in Zwijndrecht als in de buurgemeenten Beveren en Antwerpen. In woongebied wordt de saneringsnorm nergens overschreden. In landbouw- en natuurgebied is er hier en daar wel een probleem.
  [naar artikel]
 44. Beveren vraagt schadevergoeding voor extra kosten PFAS-vervuiling 3M-fabriek in Zwijndrecht (22/05/2023 - VRT NWS)
  De gemeente Beveren heeft een brief geschreven aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Daarin vraagt ze een compensatie voor de gemaakte kosten naar aanleiding van de PFAS-vervuiling door de 3M-fabriek in buurgemeente Zwijndrecht. Onder meer de werken aan de N70 in Beveren liepen flinke vertraging op door PFAS-vervuiling. De gemeente hoopt een deel van de extra kosten bij de Vlaamse regering te recupereren.
  [naar artikel]
 45. Groen verliest Zwijndrecht (14/10/2018 - Metro)
  N-VA wordt de grootste partij in Zwijndrecht, met André Van de Vyver een van de twee Vlaamse gemeenten met een groene burgemeester. Het resultaat is volledig. Groen telt momenteel twee burgemeesters: in Kruibeke en in Zwijndrecht. In die laatste gemeente daalt de partij van 31,4 procent tot 28,8 procent. Ze komt daarmee op de tweede plaats, na N-VA, dat weliswaar ook daalt, van 29,7 procent tot 29,4 procent. Coalitiepartner CD&V volgt net als zes jaar geleden op de derde plaats met 14,6 procent. Daarna komen nog Vlaams Belang (12,9 procent), sp.a (9,2 procent) en Open Vld (5,1 procent). bron: Belga Het bericht Groen verliest Zwijndrecht verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Dan toch fusie in Zwijndrecht? Extra gemeenteraad gepland over fusie politiezone door nijpend personeelstekort (22/02/2023 - Gazet van Antwerpen)
  “We hebben normaal 22 politie-inspecteurs nodig in de gemeente, we hebben er momenteel nog acht”, zegt Zwijndrechts korpschef Marc Snels. Het personeelstekort bij de lokale politie van de gemeente is groot en de aantrek van nieuwe krachten is klein. De gemeente roept daarom op 8 maart een extra gemeenteraad bij elkaar om een akkoord goed te keuren voor een interzonale samenwerking van de politie van Zwijndrecht met de politiezone Waasland-Noord.
  [naar artikel]
 47. Politieachtervolging eindigt met crash op snelwegparking in Kruibeke (01/08/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een politieachtervolging is woensdagavond geëindigd met een crash op de snelwegparking van de E17 in Kruibeke. De interventie was begonnen nadat de lokale politie van Zwijndrecht een Mercedes wou controleren en de bestuurder ervan wegvluchtte. Ter hoogte van de parking verloor de bestuurder de controle over het stuur en reed in op de vulkranen van de brandstoftanks van het tankstation en een verkeersbord.
  [naar artikel]
 48. Zwijndrecht bibbert voor de bulldozers van Oosterweel: deze werken komen eraan (27/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Na een jaar voorbereidingen zijn op 1 maart de Oosterweelwerken op Linkeroever en Zwijndrecht officieel van start gegaan. Op de E17 tussen Kruibeke en de afrit Antwerpen-West worden de komende maanden de funderingen gebouwd voor acht meter hoge geluidsschermen en -bermen. Die schermen en bermen staan symbool voor de hardnekkigheid waarmee Zwijndrecht het been heeft stijf gehouden in het loodzware en complexe Oosterweeldossier. Pas toen er bikkelharde garanties voor een betere leefbaarheid op tafel lagen én op papier werden gezet, heeft Zwijndrecht haar bezwaren tegen Oosterweel ingetrokken. Als allerlaatste, vijf maanden nadat de burgerbewegingen dat al hadden gedaan. Aan de aftrap van de Werf van de Eeuw polsen we of Zwijndrecht, een kleine gemeente met 19.000 inwoners, klaar is voor de bulldozers van Oosterweel.
  [naar artikel]
 49. Vraag om van provincie te veranderen, laat gemeente Zwijndrecht koud: "Vooral bezig met fusie" (21/02/2023 - VRT NWS)
  Het schepencollege van de gemeente Zwijndrecht neemt geen standpunt in over de vraag om van de provincie Antwerpen naar de provincie Oost-Vlaanderen te verhuizen. "Welke provincie speelt op dit moment geen enkele rol voor ons", aldus schepen Denise Melis-De Lamper (Vooruit). De overheveling naar een andere provincie werd vorige week voorgesteld in de Oost-Vlaamse provincieraad.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy