De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Ethicus Freddy Mortier: ‘De polarisering rond gender en seksuele geaardheid zal alleen nog maar toenemen’

Knack

18/09/2023 - 09:50

Aan de vooravond van zijn emeritaat buigt ethicus Freddy Mortier zich over de stand van het land en van de Gentse universiteit. ‘Als professor ga je het best niet met je studenten op café.’ The post Ethicus Freddy Mortier: ‘De polarisering rond gender en seksuele geaardheid zal alleen nog maar toenemen’ appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Gentse kandidaat-rector Mortier beschuldigd van discriminatie (13/04/2019 - De Morgen)
  Balagangadhara Rao, directeur van het India Platform van de UGent, heeft een klacht ingediend tegen kandidaat-rector Freddy Mortier. De ethicus wordt onder meer beschuldigd van discriminatie.
  [naar artikel]
 2. ‘Niemand is ooit antisemiet geworden door naar Wagners muziek te luisteren’ (25/02/2021 - De Morgen)
  De beroemde Duitse componist Richard Wagner was een overtuigd antisemiet, die postuum Adolf Hitler bij zijn fans mocht rekenen. Maar hij was veel meer dan dat, betoogt ethicus Freddy Mortier (UGent) in zijn boek ‘Richard Wagner: De man die opera voor het volk maakte’. ‘Wagner werd ook gezien als een seksuele bevrijder.’
  [naar artikel]
 3. Regenboog verdeelt speelplaats: experts zien polarisatie rond gender, seksualiteit en geaardheid toenemen (20/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  Het incident in een Antwerps college, waar leerlingen een regenboogvlag neerhaalden en besmeurden, is lang geen alleenstaand incident op onze scholen. Volgens verschillende experts neemt de polarisatie rond geaardheid, seksualiteit en gender toe op de speelplaats. “We krijgen almaar meer vragen om voor zulke incidenten met leerlingen in gesprek te gaan”, zegt Khalid Benhaddou, door het departement Onderwijs aangesteld om in scholen polarisatie tegen te gaan.
  [naar artikel]
 4. UGent vreest voor verhitte rectorverkiezing (28/03/2019 - De Morgen)
  De UGent kiest over exact een maand haar nieuwe rector. Ethicus Freddy Mortier ligt in poleposition, maar zou te uitgesproken progressief zijn. 'De top van de universiteit vreest in het oog van de storm terecht te komen.'
  [naar artikel]
 5. Freddy Mortier toch nog geen Gentse rector (13/04/2019 - De Morgen)
  De aanstelling van Freddy Mortier tot rector van de UGent is door een Vlaams decreet uitgesteld. Maandag trekken professoren en studenten opnieuw naar de stembus.
  [naar artikel]
 6. Angèle openhartig over haar seksuele geaardheid in ‘Vogue’: “Ik schaam me soms nog steeds om bi te zijn” (01/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Onze’ Angèle (27) schittert deze maand op de cover van ‘Vogue’, de Franse editie. Een prestatie, Frankrijk is duidelijk gecharmeerd door de zangeres. “Angèle is fel ambitieus, maar toch eenvoudig”, luidt het. In het bijbehorende interview praat ze onder andere openhartig over haar seksuele geaardheid, en hoe moeilijk ze het vindt die te omarmen. “Ik kan me best vinden in polyamorie.”
  [naar artikel]
 7. Freddy Mortier bljjft voorzitter van demens.nu: "Meer openheid én ook jongeren aantrekken" (27/03/2021 - VRT NWS)
  Freddy Mortier, professor ethiek aan de Universiteit Gent, is voor een tweede termijn verkozen als voorzitter van demens.nu, de Vlaamse koepelorganisatie van vrijzinnige verenigingen. Mortier wil de komende drie jaar vooral open zijn over de vrijzinnigen én wil ook jongeren aantrekken.
  [naar artikel]
 8. Vicerector Freddy Mortier over de impact van de loge aan de UGent (18/04/2017 - Knack)
  De verkiezing van een nieuwe rector voor de UGent draait uit op een open oorlog tussen vrijzinnigen en katholieken. 'Die tweedeling is toch niet meer van deze tijd?' vindt vicerector Freddy Mortier.
  [naar artikel]
 9. Freddy Mortier ziet ook vandaag sporen van Richard Wagner: 'Dionysos was zijn god' (15/11/2020 - Knack)
  Freddy Mortier, professor in de ethiek, heeft een levenslange fascinatie voor Richard Wagner. In een nieuw boek komt hij tot een boude conclusie: Wagner staat aan de wieg van de hedendaagse omgang met kunst.
  [naar artikel]
 10. UGent heeft Vlaanderens eerste vrouwelijke rector (13/04/2019 - De Morgen)
  Geneticus Anne De Paepe (57) is de nieuwe rector van de Gentse universiteit. De Paepe staat al eerste vrouw ooit aan het hoofd van een Vlaamse universiteit. Aan haar zijde komt ethicus Freddy Mortier als vicerector.
  [naar artikel]
 11. Vicerector Freddy Mortier (UGent) relativeert het belang van de loge: 'Je hebt hier ook katholieken en kruisridders, hoor' (18/04/2017 - Knack)
  De verkiezing van een nieuwe rector voor de UGent draait uit op een open oorlog tussen vrijzinnigen en katholieken. 'Die tweedeling is toch niet meer van deze tijd?' vindt vicerector Freddy Mortier.
  [naar artikel]
 12. Aantal klachten rond (seksuele) intimidatie verdrievoudigd (14/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Genderkamer, het orgaan voor vragen en klachten rond gender, geslacht en grensoverschrijdend gedrag, heeft in vorig jaar 155 vragen, meldingen en klachten gekregen over (seksuele) intimidatie. Dat is een verdrievoudiging tegenover de 50 klachten in 2021. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Genderkamer. Volgens Ombudsvrouw Gender Annelies D'Espallier kan de forse toename van het aantal klachten te maken hebben met de grotere bekendheid van de Genderkamer, maar ook met de storm in het hoger onderwijs.
  [naar artikel]
 13. Hoe ouderen slachtoffer worden van vooroordelen en discriminatie: bekijk de video van Freddy Mortier (UGent) (28/05/2020 - Knack)
  Vooraanstaande wetenschappers en denkers reflecteren - op vraag van de door de Vlaamse Gemeenschap gesubsidieerde vorminstelling Uitstraling Permanente Vorming (UPV) - over hoe wij, de samenleving, de politiek, enzovoort met de ervaring van deze coronacrisis verder moeten. Elke donderdag een nieuwe video. Vandaag: hoogleraar ethiek Freddy Mortier UGent over leeftijdsdiscriminatie, woonzorgcentra, ...
  [naar artikel]
 14. Seksuele geaardheid speelt in Duitsland niet langer een rol bij bloeddonatie, België volgt voorlopig niet (04/09/2023 - VRT NWS)
  In Duitsland heeft het Rode Kruis de regels rond bloeddonaties versoepeld. Zo wordt er niet langer gevraagd naar de seksuele geaardheid van een persoon, wel naar het aantal seksuele partners. Duitsland wil op die manier discriminatie voorkomen, maar Rode Kruis Vlaanderen volgt die redenering niet. "Wij maken wetenschappelijke keuzes, geen politieke", zegt de woordvoerder.
  [naar artikel]
 15. Ken jij deze 8 genderidentiteiten al? (20/11/2022 - Gezond.be)
  Gisteren vertelden we je in dit artikel al een heleboel basics over gender en alles wat daarmee samenhangt. Maar ken jij deze acht genderidentiteiten al? Agender: iemand die over het algemeen minder of geen beleving van gender ervaart. Men noemt dit ook wel ‘non-binair’, ‘genderloos’ of ‘non-gender’. Androgyn: personen die zich androgyn uitdrukken laten zich […] Het bericht Ken jij deze 8 genderidentiteiten al? verscheen eerst op Gezond.be.
  [naar artikel]
 16. Mortier Gentse rector na schertsvertoning (10/04/2019 - De Morgen)
  Na een chaotische verkiezing is Freddy Mortier de nieuwe rector van de Universiteit Gent. De stembusgang mondde uit in een bijna kolderiek schouwspel met klagende professoren en boycottende studenten. Wat was er aan de hand?
  [naar artikel]
 17. Gentse prof Freddy Mortier nieuwe voorzitter deMens.nu (24/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Gentse hoogleraar ethiek Freddy Mortier is de nieuwe voorzitter van deMens.nu, de Nederlandstalige organisatie van vrijzinnige verenigingen. De algemene vergadering van Unie Vrijzinnige Verenigingen/deMens.nu koos zaterdag de vroegere vicerector van de UGent als opvolger van Sylvain Peeters, meldt de organisatie.
  [naar artikel]
 18. Freddy Mortier (13/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 19. Romy Haag hielp David Bowie zijn seksuele geaardheid ontdekken: “Hij was in de war, tot hij in Berlijn zijn ware ik ontdekte” (23/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hij wilde af van zijn cocaïneverslaving en komaf maken met zijn twijfels over zijn seksuele geaardheid. Daarom verhuisde David Bowie midden jaren...
  [naar artikel]
 20. België maakt het ‘bekeren’ van mensen met andere geaardheid strafbaar: ‘Deze praktijken zijn bijzonder schadelijk’ (20/07/2023 - De Standaard)
  Voortaan is het strafbaar om mensen met een andere geaardheid te proberen ‘bekeren’. Die wet werd donderdag goedgekeurd door het parlement. ‘Dat kan helpen om de problematiek beter in kaart te brengen’, klinkt het bij het kabinet van minister Van Quickenborne.
  [naar artikel]
 21. Dit is het eerste opvanghuis voor jongeren die door seksuele geaardheid nergens welkom zijn (19/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  In Brussel gaat in juli een opvanghuis van start voor jongeren die als gevolg van hun seksuele geaardheid nergens meer welkom zijn, ook niet thuis. Het appartement moet plaats bieden aan vier jongeren. Daar krijgen ze opvang, maar ook sociale begeleiding.
  [naar artikel]
 22. UGent stemt tegen vrouwelijke rector (05/04/2019 - De Morgen)
  Anne De Paepe en Freddy Mortier zijn de twee overgebleven kandidaat-rectoren van de Universiteit Gent. Morgen kroont de raad van bestuur een van beiden tot leider. Als de teneur van de eerste stemrondes - veel blanco stemmen voor vrouwen - zich doorzet, heeft Mortier de beste papieren.
  [naar artikel]
 23. Vader verkrachtte zoon (12) voor hulp bij seksuele geaardheid: hij krijgt voorwaardelijke straf (26/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een 51-jarige man uit Westerlo heeft meermaals orale seks gehad met zijn zwakbegaafde zoon. Het kind was amper 12 à 13 jaar. “Mijn zoon twijfelde over zijn seksuele geaardheid”, motiveerde de papa. Hij krijgt nu een voorwaardelijke gevangenisstraf.
  [naar artikel]
 24. Tien jaar zonder Odilon Mortier: de sympathieke Aalstenaar die plots ’s lands bekendste cipier werd (15/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Deze week is het tien jaar geleden dat Vlaanderen afscheid nam van Odilon Mortier. De acteur overleed op 81-jarige leeftijd. Mortier stond vooral bekend als de knullige cipier in het VTM-programma ‘De Kotmadam’. De joviale Aalstenaar was ook jarenlang erg bedrijvig in de carnavalswereld.
  [naar artikel]
 25. Schrijver Erwin Mortier: ‘Geen enkel literair theekransje hield ooit een politiekogel tegen’ (26/08/2023 - De Tijd)
  02:00 Eindelijk ook verhalen. Het is de ondertitel van ‘Glorie en heerlijkheid’, zijn nieuwe boek. Erover vertellend, op een bankje in de Auvergne, keert Erwin Mortier terug naar hoe hij aan zijn schrijftaf...
  [naar artikel]
 26. Podcast: hoe woke waren de middeleeuwen? (15/04/2023 - Knack)
  Waar denk jij aan als je ‘de middeleeuwen’ hoort? Wellicht denk je aan hongersnood en kruistochten, of aan kastelen en ridders. Maar je denkt vast niet aan sterke vrouwen, aandacht voor gender en seksuele geaardheid. Toch waren ook dat thema’s waar de middeleeuwers zich mee bezighielden. Hoe dat zit komt historicus Steven Vanderputten (UGent) vertellen in deze podcast die past in een reeks uitzendingen van de Universiteit van Vlaanderen over Het verhaal van Vlaanderen. Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.Klik hier om dit alsnog toe te laten Lees ook:–  ‘Woke racism’: taalkundige John McWhorter hekelt de excessen van de antiracismebeweging– Waarom het woke discours van Bart De Wever verdraagzamer is dan u denkt– ‘Door van woke een culturele strijd te maken, bewijst niemand een dienst aan minderheden’ The post Podcast: hoe woke waren de middeleeuwen? appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 27. Aantal meldingen over gender- en seksuele discriminatie neemt sterk toe. Wat is er aan de hand? (10/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vorig jaar heeft het Instituut voor de Gelijkheid van vrouwen en mannen maar liefst 16 procent meer meldingen van genderdiscriminatie ontvangen dan het jaar voordien. Meestal ging het over discriminatie op de werkvloer, maar ook seksuele intimidatie en ‘wraakporno’ worden opvallend vaker gemeld. “Moeder worden is nog al te vaak een belemmering voor de carrière van vrouwen.”
  [naar artikel]
 28. Emir (56) maakt minder kans op job dan Gert-Jan (25): Antwerpse arbeidsmarkt discrimineert op afkomst en leeftijd, blijkt uit praktijktests (25/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Sollicitanten met een niet-Vlaams klinkende naam krijgen 17% minder positieve reacties dan wie pakweg Peter of Jan heet. Ook oudere kandidaten krijgen 11% minder positieve antwoorden dan wie 6 tot 12 jaar jonger is. Dat blijkt uit praktijktesten rond discriminatie die de stad Antwerpen liet uitvoeren op de arbeidsmarkt. Positief is wel dat er geen discriminatie werd vastgesteld op basis van seksuele geaardheid en gender.
  [naar artikel]
 29. COLUMN. Geen ‘mijnheer’ en ‘mevrouw’ meer? Ach, de burger is al langer een klantnummer (31/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hey! Beste! Dag klant! Moeten we het erg vinden, als briefwisseling van de overheid straks zo verloopt? Geen ‘mijnheer’ en ‘mevrouw’ meer? De discussie draait niet alleen om gender, maar ook om hoffelijkheid, jezelf gezien voelen als burger en een spontane allergie tegen betutteling.
  [naar artikel]
 30. Officieel bevestigd: Velma Dinkley uit ‘Scooby-Doo’ is gay (05/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Velma Dinkley is officieel gay. Na jarenlange speculatie over haar seksuele geaardheid, onthult de nieuwste animatiefilm ‘Trick or Treat Scooby-Doo!’ dat ze verliefd wordt op een ander vrouwelijk personage, modeontwerpster Coco Diablo.
  [naar artikel]
 31. Na jaren speculatie: Velma Dinkley uit ‘Scooby-Doo’ komt uit de kast (05/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Velma Dinkley is officieel lesbisch. Na jarenlange speculatie over haar seksuele geaardheid, wordt ze in de nieuwste animatiefilm ‘Trick or Treat Scooby-Doo!’ verliefd op een ander vrouwelijk personage, modeontwerpster Coco Diablo.
  [naar artikel]
 32. Christoff openhartig over seksuele geaardheid: “onze ouders hadden het er toch wel moeilijk mee” (22/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  “Mijn secretaresse was de eerste die het wist”, bekende Christoff wanneer zijn seksuele geaardheid ter sprake kwam. “Ik ben het te weten gekomen via een vriendin, want op die leeftijd had ik dat niet echt door”, voegde Lindsay eraan toe. “Ik had een vriendin van mijn 16 tot 18 jaar. Toen het was uitgeraakt, wist ik dat ik mezelf niet van alles moest blijven wijsmaken.
  [naar artikel]
 33. Freddy Davis stelt nieuwe single ‘De Laatste Dans’ voor in Sint-Truiden (10/04/2023 - Het Belang van Limburg)
  De ‘Home Garden Party’ die voor de eerste keer georganiseerd werd door de Freddy Davis Fanclub was een groot succes.
  [naar artikel]
 34. Wat is er dan mis met meer Engelstalige bacheloropleidingen? (14/04/2019 - De Morgen)
  Freddy Mortier is hoogleraar ethiek en Pro Vicerector van de UGent
  [naar artikel]
 35. Wat speelt er echt rond dichter Pim Lammers, die beticht wordt van pedofilie? ‘Verdrietig voorbeeld van polarisering samenleving’ (06/02/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 36. Wat speelt er echt rond dichter Pim Lammers, die beticht wordt van pedofilie? ‘Verdrietig voorbeeld van polarisering samenleving’ (06/02/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 37. Astrid Coppens onthult geslacht van baby op ‘Gender Reveal Party’ (21/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Astrid Coppens is dertig weken zwanger, en heeft nu ook een ‘Gender Reveal Party’ gehouden. Zij en haar echtgenoot Bram krijgen een… meisje.
  [naar artikel]
 38. Astrid Coppens onthult geslacht van baby op ‘Gender Reveal Party’ (21/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Astrid Coppens is dertig weken zwanger, en heeft nu ook een ‘Gender Reveal Party’ gehouden. Zij en haar echtgenoot Bram krijgen een… meisje.
  [naar artikel]
 39. ‘Stranger Things’-ster Noah Schnapp over coming-out: “Zonder ‘Stranger Things’ zat ik nu nog in de kast” (09/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Wie naar het meest recente seizoen van de hitserie ‘Stranger Things’ keek, merkte in de laatste afleveringen meer en meer op hoe personage Will Byers (gespeeld door Noah Schnapp) steeds meer begon te worstelen met zijn seksuele geaardheid. En hetzelfde kon ook gezegd worden over Schapp zelf. Kort na de seizoensfinale kwam de 18-jarige uit de kast als homo. Hij praatte er openlijk over tijdens een interview met ‘Vanity Fair’.
  [naar artikel]
 40. Primatoloog Frans de Waal over ‘gender’: “Mens is enige aap die probleem heeft met soortgenoten die ‘anders’ zijn” (27/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Wat kunnen we leren van chimpansees en bonobo’s, onze naaste verwanten, als het gaat over gender? ‘s Werelds meest vooraanstaande primatoloog Frans de Waal (73), schreef er een boek over: “Apen plakken geen labels. Intolerantie tegenover individuen die ‘anders’ zijn? Nooit zelf waargenomen, nooit van gehoord.”
  [naar artikel]
 41. COLUMN. Freddy Husqvarna doet altijd zijn job. Mort niet. Staakt niet. Is nooit ziek. Valt nooit uit. Freddy is de ideale werknemer (17/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Columnist Jan Segers adopteerde Freddy Husqvarna, een robotmaaier. “Freddy is de ideale werknemer. Freddy mort niet, Freddy klaagt niet, Freddy vraagt niets, Freddy is nooit ziek. Het is de nachtmerrie van de vakbonden van Delhaize & co dat robots als Freddy straks de stilzwijgende norm worden.”
  [naar artikel]
 42. Zoon Jonas interviewt Guy Mortier: ‘Ik had mijn vader graag beter leren kennen, maar toen bestond er nog geen ‘Humo Sprak Met’’ (17/03/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 43. VRT schorst Sporza-journalist Eddy Demarez na opmerkingen over geaardheid Belgian Cats: ‘Leuk thuiskomen zo’ (07/08/2021 - De Morgen)
  Op Twitter is ophef ontstaan rond een fragment uit de livestream van Sporza over de aankomst van Team Belgium, waaronder vrouwelijk basketbalteam de Belgian Cats. In dat fragment is te horen hoe enkele personen, onder wie sportjournalist Eddy Demarez, achter de schermen grapjes maken over de geaardheid van de Belgian Cats. ‘De VRT gaat in gesprek met Eddy en in die tussentijd zal hij geen programma’s meer van commentaar voorzien. Zulke uitspraken kunnen niet getolereerd worden’, zegt VRT in een officiële reactie.
  [naar artikel]
 44. Vlaamse ombudsvrouw gender Annelies D’Espallier: ‘Iedereen is een persoon met een handicap’ (27/11/2021 - De Tijd)
  04:00 Toen ze in 2015 ombudsvrouw gender bij de Vlaamse Gemeenschap werd, was van #metoo of corona nog geen sprake. Er kwam dus veel werk bij om grondig te doen. Ontbijt met De Tijd.
  [naar artikel]
 45. Max Colombie toont ware aard op derde album Oscar and The Wolf: "Ik probeer te klinken als een vrouw” (22/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Op ‘The Shimmer’, het derde album van Oscar and The Wolf, doet Max Colombie (30) waar hij zélf zin in had. Geen typische popnummers, wel ballades waarin hij zingt over zijn gender, geaardheid en de dood van zijn neef, tevens een van zijn beste vrienden. “Andrik stond elk optreden op de eerste rij. Het nummer ‘James’ is vernoemd naar z’n zoon, die enkele weken na de dood van zijn vader werd geboren.”
  [naar artikel]
 46. Freddy alias ‘De Smurf’ uit Balen is parcoursbouwer van het WK motorcross: “Regen is mijn grootste vijand” (29/08/2023 - Het Belang van Limburg)
  De klassieker op de Keiheuvel, de Geboers-dynastie, Jago Geerts... In Balen vloeit er motorolie door de waterleidingen. Zelfs de parcoursbouwer van het WK is een rasechte Balenaar: Freddy Verherstraeten (57), beter gekend als ‘De Smurf’.
  [naar artikel]
 47. Freddy Merckx, de dokter van heel Molenbeek, neemt afscheid: ‘Socialisme is geen doel dat alle middelen heiligt’ (27/07/2023 - De Standaard)
  In Wijkgezondheidscentrum De Brug kan ook arm terecht voor multidisciplinaire kwaliteitszorg. Na 35 jaar neemt huisarts Freddy Merckx afscheid. ‘Verontwaardiging volstaat niet, je moet onrecht met daden bestrijden.’
  [naar artikel]
 48. ‘Gender reveal’-feestjes lopen (financieel) de spuigaten uit. Trendwatcher voorspelt de toekomst ervan (30/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  En het wordt een… ton cupcakes met roze of blauwe vulling, confettikanonnen of zelfs vuurwerk om het geslacht van je kind te onthullen. Een ‘gender reveal’-feestje móét haast anno 2023 en the bigger, the better. Maar de eerste signalen zijn er dat ons gevoel daarbij verandert, zegt onze trendwatcher. Tijd om 3 potentiële alternatieven te ontdekken? “Is dit niet wat over the top?”
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy