De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Vlaamse Vereniging van Journalisten over zaak-Rousseau: ‘Vieze smaak blijft achter dat de journalist partij gekozen heeft’

Knack

18/09/2023 - 11:25

'De vraag rijst of het een journalist wel toekomt justitie aan het werk te zetten in een aangelegenheid waarmee zijn redactie journalistiek niets kan noch wil aanvangen, wegens ‘al te licht’', schrijft Pol Deltour over de manier waarop de media zijn omgegaan met de zaak-Rousseau. 'Journalisten horen bij hun rol te blijven en die is: sereen, onafhankelijk en correct berichten.' The post Vlaamse Vereniging van Journalisten over zaak-Rousseau: ‘Vieze smaak blijft achter dat de journalist partij gekozen heeft’ appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vlaamse Vereniging voor Journalisten reageert op verbod om te citeren uit pv na incident met Rousseau: “Wij dringen aan op een correctie” (01/10/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ) reageert op het verbod dat een rechter heeft uitgesproken om te citeren uit een pv dat opgesteld werd na een incident met Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Hij zou zich racistisch uitgelaten hebben tegenover agenten. Bij publicatie uit het pv volgt een dwangsom van 1.000 euro per uur. “Het VVJ-bestuur dringt aan op een correctie”, luidt het.
  [naar artikel]
 2. “Huiszoeking journalist flagrante schending van wet op bronnengeheim” (24/11/2016 - Het Nieuwsblad)
  De huiszoeking bij Terzake-journalist Bart Aerts en de inbeslagname van zijn telefoon naar aanleiding van perslekken in de zaak van de Kasteelmoord, is ‘hallucinant’. Dat zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ).
  [naar artikel]
 3. Na huiszoeking bij Terzake-journalist: 'We tillen dit naar het hoogste niveau' (24/11/2016 - Knack)
  De huiszoeking bij Terzake-journalist Bart Aerts in de zaak van de Kasteelmoord, is 'hallucinant'. Dat zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). De VVJ wil de kwestie ook aankaarten bij minister van Justitie Geens.
  [naar artikel]
 4. ‘Bepaalde journalisten mogen eens nadenken over hoe ze met de zaak-Rousseau zijn omgegaan. Dat was niet om aan te zien’ (16/07/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 5. Na huiszoeking bij Terzakejournalist: 'We tillen dit naar het hoogste niveau' (24/11/2016 - Knack)
  De huiszoeking bij Terzake-journalist Bart Aerts in de zaak van de Kasteelmoord, is 'hallucinant'. Dat zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). De VVJ wil de kwestie ook aankaarten bij minister van Justitie Geens.
  [naar artikel]
 6. Conner Rousseau (SP.A): in de voetsporen van Tom Van Grieken? (20/09/2019 - Knack)
  De Vlaamse socialisten hebben barslechte verkiezingen achter de rug. Van een te duchten partij met degelijke, sociale bestuurders blijft niets over. Een schone lei en een nieuwe aanpak zijn de enige optie. Van die operatie is Conner Rousseau het gezicht.
  [naar artikel]
 7. Huiszoeking bij journalisten 'die politiecommunicatie onderscheppen' (13/04/2019 - De Morgen)
  De politie heeft de voorbije dagen huiszoekingen gehouden bij enkele regiocorrespondenten en bij het audiovisueel bedrijf Jan Verbeke Producties, dat onder meer werkt voor Terzake. De journalisten zouden de communicatie van politie- en veiligheidsdiensten onderscheppen. Zelfs als dat klopt blijft de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) hen verdedigen.
  [naar artikel]
 8. "Huiszoeking bij Terzakejournalist is flagrante schending van bronnengeheim" (24/11/2016 - De Redactie)
  De huiszoeking bij Terzake-journalist Bart Aerts en de inbeslagname van zijn telefoon na perslekken in de zaak van de Kasteelmoord, is volgens de Vlaamse Vereniging van Journalisten niet minder dan "hallucinant".
  [naar artikel]
 9. Voor journalistieke info wordt niet betaald: waarom VRT NWS het filmpje van Conner Rousseau niet heeft gekocht (15/06/2023 - VRT NWS)
  De videoboodschap waarin Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vertelt over de twijfels over zijn geaardheid, is niet te zien of te horen bij VRT. Het filmpje mocht enkel gebruikt worden tegen betaling, maar voor journalistieke informatie wordt in de regel niet betaald, benadrukt ook de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ). De partij Vooruit biedt de beelden nu toch gratis aan, maar ook op dat aanbod gaat VRT niet in.
  [naar artikel]
 10. Huiszoeking Terzake-journalist “Flagrante schending van wet op bronnengeheim” (24/11/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De huiszoeking bij Terzake-journalist Bart Aerts en de inbeslagname van zijn telefoon naar aanleiding van perslekken in de zaak van de Kasteelmoord, is “hallucinant”. Dat zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). “Dit is een flagrante schending van de wet uit 2005 op het journalistiek bronnengeheim”, aldus Deltour donderdag. De VVJ gaat de kwestie ook aankaarten bij minister van Justitie Koen Geens, klinkt het.
  [naar artikel]
 11. Huiszoeking Terzake-journalist “Flagrante schending van wet op bronnengeheim” (24/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  De huiszoeking bij Terzake-journalist Bart Aerts en de inbeslagname van zijn telefoon naar aanleiding van perslekken in de zaak van de Kasteelmoord, is “hallucinant”. Dat zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). “Dit is een flagrante schending van de wet uit 2005 op het journalistiek bronnengeheim”, aldus Deltour donderdag. De VVJ gaat de kwestie ook aankaarten bij minister van Justitie Koen Geens, klinkt het.
  [naar artikel]
 12. Conner Rousseau vervroegt voorzittersverkiezingen bij Vooruit (15/11/2022 - Knack)
  Er komen vervroegde voorzittersverkiezingen bij Vooruit. Dat heeft voorzitter Conner Rousseau maandagavond bekendgemaakt. Rousseau is kandidaat om zichzelf op te volgen, zei hij daarover dinsdag in De Ochtend op Radio 1. Een datum wordt beslist op het partijcongres op 3 december. ‘De voorzittersverkiezingen zouden normaal gezien vallen tijdens de campagne voor de Vlaamse verkiezingen en het lijkt me geen goed idee om dan met onszelf bezig te zijn’, zei Rousseau. De Vooruit-voorzitter wil ‘inbreken’ in de Vlaamse regering. ‘Onderwijs, kinderopvang, welzijn en te weinig ambitie van de huidige Vlaamse regering op vlak van klimaat. Ik ben ervan overtuigd dat Vooruit nodig is in de Vlaamse regering’, zei Rousseau. Bart De Wever en Conner Rousseau: een bromance met het oog op 2024 Hij is kandidaat om zichzelf op te volgen en heeft momenteel nog geen weet van andere kandidaten. ‘Ik heb dat gisteravond aangekondigd en mensen kunnen zich de komende tijd melden’, zei hij daarover. Wanneer de nieuwe voorzittersverkiezingen plaatsvinden is nog niet duidelijk. Dat zal beslist worden op het congres van 3 december. Conner Rousseau: ‘Als N-VA ergens in coalitie gaat met VB, blaas ik alle coalities met N-VA op’ The post Conner Rousseau vervroegt voorzittersverkiezingen bij Vooruit appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 13. VVJ: "Gerecht schendt opnieuw bronnengeheim van journalist" (06/01/2017 - De Redactie)
  Voor de 2e maal in enkele weken klaagt de Vlaamse Vereniging van Journalisten een schending van het journalistieke bronnengeheim door het gerecht aan. Deze keer is een journalist van Het Laatste Nieuws afgeluisterd.
  [naar artikel]
 14. Peiling "De Stemming": Vlaams Belang blijft de grootste, Vooruit gaat meest vooruit en PVDA wordt vierde partij (12/05/2023 - VRT NWS)
  Vlaams Belang blijft de grootste partij van Vlaanderen, en door de achteruitgang van Open VLD, CD&V en Groen wordt de PVDA de vierde partij. Dat blijkt uit een peiling van "De Stemming". De koers van partijvoorzitter Conner Rousseau stuwt Vooruit verder vooruit: de Vlaamse socialisten vormen nu de derde formatie in Vlaanderen. Bart De Wever (N-VA) blijft de populairste politicus. Op twee staat Conner Rousseau (Vooruit), die premier Alexander De Croo (Open VLD) achter zich laat.
  [naar artikel]
 15. VIDEO. ‘Beverst Heeft Het’ blijft Hasselt jennen met gepikte slogan (10/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  De commotie rond ‘Hasselt Heeft Het’, de slogan van de stad Hasselt die wel erg fel lijkt op de Beverstse slogan ‘Beverst Heeft Het’, is meer dan een maand na de lancering ervan nog steeds niet gaan liggen. Zo blijft de vereniging achter ‘Beverst Heeft Het’ de provinciehoofdstad jennen. Ze maakten een spandoek met de boodschap ‘Beverst Hoofddorp van de Smaak’, een ludieke verwijzing naar de oude Hasseltse slogan ‘Hasselt, Hoofdstad van de Smaak’.
  [naar artikel]
 16. Gents parket traceert telefoonverkeer journalist: 'Flagrante schending van het bronnengeheim' (06/01/2017 - Knack)
  In een gerechtelijk onderzoek tegen Gents gemeenteraadslid Filip Van Laecke is het telefoonverkeer van een journalist van Het Laatste Nieuws nagetrokken. De Vlaamse Vereniging voor Journalisten vindt dat het bronnengeheim geschonden is en dient klacht in.
  [naar artikel]
 17. Traceerde Gents parket telefoonverkeer van journalist? (06/01/2017 - Knack)
  In een gerechtelijk onderzoek tegen Gents gemeenteraadslid Filip Van Laecke zou het telefoonverkeer van een journalist van Het Laatste Nieuws nagetrokken zijn. De Vlaamse Vereniging van Journalisten vindt dat het bronnengeheim geschonden is en dient klacht in. Het parket van Gent ontkent met klem.
  [naar artikel]
 18. Forse kritiek op “illegale huiszoeking” bij journalist Trudocs (08/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er komt forse kritiek op de huiszoeking bij Trudocs-journalist Dirk Selis. Zowel de Vlaamse Vereniging van Journalisten als experten persrecht spreken van een schending van de wet op het bronnengeheim.
  [naar artikel]
 19. Vlaamse Vereniging van Journalisten over zaak-Reuzegom: ‘Aan simplistische en populistische verwijten, zeker van politici, heeft niemand een boodschap’ (02/06/2023 - Knack)
  De Vlaamse Vereniging van Journalisten vraagt publiek, en meer nog politici, om de keuzes van nieuwsredacties in de zaak-Reuzegom te respecteren. Het arrest van het Antwerpse hof van beroep in de zaak-Reuzegom roept heftige emoties op, bij het brede publiek, op sociale media en zelfs bij leidende politici zoals nu voorzitter van CD&V Sammy Mahdi. Justitie wordt, gelet op de milde straffen, verweten een klassenjustitie te zijn, en velen trekken die lijn door naar de professionele nieuwsmedia. Ook hen wordt voor de voeten geworpen te weinig kritisch met de zaak om te gaan, met name door de identiteit van de Reuzegommers in hun berichtgeving niet te onthullen. Hugo Lamon Hugo Lamon ‘Ja, er is sprake van klassenjustitie in de zaak-Sanda Dia (maar om een andere reden dan u denkt)’ 30-05-2023 De VVJ stelt vast dat over weinig gerechtelijke zaken zo uitgebreid in de klassieke nieuwsmedia is bericht als over de Reuzegom-zaak. Van enige minimalisering van de feiten is dan ook geen sprake, wel integendeel. Tegelijk is duidelijk dat alle professionele nieuwsmedia ervoor hebben gekozen om de namen van de Reuzegommers, zelfs na hun veroordeling, niet bekend te maken. Deze onafhankelijke en vrije keuze hebben de redacties los van elkaar gebaseerd op de deontologische code van de Raad voor de Journalistiek, en meer bepaald de richtlijn voor gerechtelijke berichtgeving die daaraan is gekoppeld. Philip Daeninck Philip Daeninck ‘Is de uitspraak in de zaak-Sanda Dia te mild, of zijn zoveel andere uitspraken te repressief?’ gisteren om 11:30 In die richtlijn wordt gezegd dat journalisten bij de keuze tussen anonimisering en identificatie een afweging maken tussen hun primaire plicht van informeren en hun verantwoordelijkheid om de persoonsrechten te respecteren van iedereen die in hun berichtgeving voorkomt. In gerechtelijke berichtgeving betekent dit dat rekening wordt gehouden met diverse elementen, zoals de ernst van de feiten, of het om een publiek figuur gaat of niet, en of de betrokkene bezwaar maakt of niet. Specifiek voor veroordeelden zijn bijkomende overwegingselementen of identificatie een waarschuwing kan betekenen voor mogelijk nieuwe slachtoffers en ook hoe groot het belang is van reclassering en herintegratie in de maatschappij. Op basis van al deze elementen hebben de redacties van de professionele nieuwsmedia hun redelijke keuzes gemaakt. De VVJ vraagt het publiek, en meer nog vooraanstaande beleidsverantwoordelijken, om die keuzes te respecteren. Aan simplistische en populistische verwijten, zeker van politici, heeft niemand een boodschap. In hetzelfde verband verwerpt de VVJ het voorstel van privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert om ‘ter wille van de duidelijkheid’ voortaan te kiezen voor ofwel systematische identificatie ofwel systematische anonimisering van veroordeelden. Deze al te grove aanpak beantwoordt niet aan de veel meer overwogen en fijnmazige benadering in de code en richtlijnen van de Raad voor de Journalistiek. The post Vlaamse Vereniging van Journalisten over zaak-Reuzegom: ‘Aan simplistische en populistische verwijten, zeker van politici, heeft niemand een boodschap’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 20. Tussen 14 en 16 uur het licht en de muziek uit: nu ook ‘stille uurtjes’ in de supermarkt (29/11/2022 - De Standaard)
  Het ‘prikkelarme moment’, waarin geluiden en lichten gedempt en gedoofd worden, is aan een snelle opmars bezig. Ook winkelketen Carrefour voert het in. ‘Een goede zaak voor veel mensen’, vindt de Vlaamse Vereniging Autisme.
  [naar artikel]
 21. Twee kerncentrales blijven open wat Conner Rousseau en Vooruit betreft (13/03/2022 - De Morgen)
  Als het van Conner Rousseau en zijn partij Vooruit afhangt, dan blijven de twee jongste kerncentrales open. Dat vertelde Rousseau vanmiddag in de VTM NIEUWS-studio. ‘Voor de mensen maakt het niet uit dat hun elektriciteit van gas of kerncentrales komt’, zei Rousseau. Daarnaast pleit hij voor een snelle oplossing voor de hoge energieprijzen en een verlaging van de accijnzen. ‘De mensen worden elke dag armer’, aldus Rousseau.
  [naar artikel]
 22. Melk, wit of zwart? Met onze paaseiwijzer vind je altijd het lekkerste eitje (31/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Heerlijk, zo’n berg paaseitjes. Maar minder als je er eerst vijf met een vieze vulling moet oppeuzelen voor je aan je favoriete smaak zit. Met onze ‘Paaseiwijzer’ is dat verleden tijd: wij checkten voor alle supermarkten de smaakjes achter de kleuren.
  [naar artikel]
 23. ‘Iedere journalist moet zich grote zorgen beginnen te maken’ (10/05/2021 - De Morgen)
  VRT-journalist Bart Aerts is veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf met uitstel omwille van gelekte telefoongesprekken in de zaak van de kasteelmoord. Eerder kreeg ook Dirk Selis uit Sint-Truiden politie over de vloer naar aanleiding van zijn verhaal over de vroege prik van burgemeester Veerle Heeren. ‘Een schending van het bronnengeheim’, reageert Pol Deltour van de Vereniging Van Journalisten (VVJ).
  [naar artikel]
 24. ‘Iedere journalist moet zich grote zorgen beginnen maken’ (10/05/2021 - De Morgen)
  VRT-journalist Bart Aerts is veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf met uitstel omwille van gelekte telefoongesprekken in de zaak van de kasteelmoord. Eerder kreeg ook Dirk Selis uit Sint-Truiden politie over de vloer naar aanleiding van zijn verhaal over de vroege prik van burgemeester Veerle Heeren. ‘Een schending van het bronnengeheim’, reageert Pol Deltour van de Vereniging Van Journalisten (VVJ).
  [naar artikel]
 25. ANALYSE. Vlaamse socialisten slaan naar ‘flinks’ af: met ‘Molenbeek’-uitspraak wil Rousseau hardere integratietaal spreken (26/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Met zijn Molenbeek-uitspraak zette Conner Rousseau de Wetstraat in rep en roer. Het past nochtans perfect binnen zijn ‘flinkse’ discours, naar het voorbeeld van zijn idool: de Deense premier Mette Frederiksen. Door Bart De Wever en Zuhal Demir (N-VA) werd hij alvast uit de wind gezet. Daar schuilt een groter plan achter.
  [naar artikel]
 26. Journalistenbond hekelt onwettige huiszoeking bij Truiens journalist (07/05/2021 - Apache)
  De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) is niet te spreken over de huiszoekingen bij Dirk Selis, de journalist die aan het licht bracht dat de Truiense burgemeester Veerle Heeren en mensen uit haar entourage vroegtijdig gevaccineerd werden. De VVJ wijst op de onwettige daad en zal de verantwoordelijken aanspreken. In Sint-Truiden deden al langer geruchten
  [naar artikel]
 27. COLUMN. Journalist Jeroen hekelt de Vlaamse showbizz. “Vol met povere talenten die hoog van de toren blazen” (23/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse showbizz? Daar gebeurt achter de schermen heel wat interessants, verklapt journalist Jeroen in zijn column deze week. Hij spendeerde enkele jaren in de coulissen van ‘Tien Om Te Zien’, ‘Idool’ en ‘Steracteur Sterartiest’. Wat er zoal uit de monden van de sterren klonk, wil hij niet langer stilhouden. “Sorry, schat, dat ik mijn paardenlul even in je nek leg!”
  [naar artikel]
 28. Gerecht schendt flagrant bronnengeheim van VRT-journalist - Pol Deltour (24/11/2016 - De Redactie)
  Volgens Pol Deltour van de Vlaamse vereniging van journalisten ging de Brugse justitie zwaar in de fout met de vervolging van VRT-journalist Bart Aerts voor "misbruik inzagerecht" in de Kasteelmoordzaak. Aerts kon de hand leggen op telefoontapes die pogingen tot beïnvloeding van het onderzoek laten vermoeden.
  [naar artikel]
 29. Conner Rousseau verkozen tot nieuwe voorzitter van SP.A (08/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Conner Rousseau is de nieuwe voorzitter van de Vlaamse socialisten. Met zijn 26 jaar - volgende week wordt hij er 27 - is Rousseau de jongste partijvoorzitter uit de Belgische geschiedenis. Rousseau is als een raket naar de top van de partij geschoten en krijgt nu de opdracht de rode rangen te sluiten en de Vlaamse socialisten uit het moeras te trekken. Rousseau gooit graag “oude vormen en gedachten” overboord en is erg actief op sociale media. Het heeft hem de bijnaam ‘de Stevaert van Instagram’ opgeleverd. Funda Oru wordt de nieuwe ondervoorzitter van SP.A.
  [naar artikel]
 30. Conner Rousseau verkozen tot nieuwe voorzitter van SP.A (08/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Conner Rousseau is de nieuwe voorzitter van de Vlaamse socialisten. Met zijn 26 jaar - volgende week wordt hij er 27 - is Rousseau de jongste partijvoorzitter uit de Belgische geschiedenis. Rousseau is als een raket naar de top van de partij geschoten en krijgt nu de opdracht de rode rangen te sluiten en de Vlaamse socialisten uit het moeras te trekken. Rousseau gooit graag “oude vormen en gedachten” overboord en is erg actief op sociale media. Het heeft hem de bijnaam ‘de Stevaert van Instagram’ opgeleverd. Funda Oru wordt de nieuwe ondervoorzitter van SP.A.
  [naar artikel]
 31. Heeft VRT NWS goed bericht over de zaak-Van Dijck? (16/07/2019 - VRT NWS)
  Het was natuurlijk lastig voor de VRT-journalisten op 11 juli. Het einde van de Vlaamse feestdag op het Brusselse stadhuis verliep helemaal anders dan gepland. VRT-journalisten moesten daardoor wel aandacht geven aan berichten die ze niet zelf hadden kunnen controleren. Maar de voorwaarde blijft wel dat de zaak zo snel mogelijk tot de juiste proporties wordt herleid. En dat had af en toe wat beter gekund. Een evaluatie in vijf punten.
  [naar artikel]
 32. Bekende journalist doodgeschoten in Mexico (16/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In Mexico is maandag op straat een prominente journalist doodgeschoten, die onder meer schreef over georganiseerde misdaad. Dat melden de lokale media. Mexico is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. In totaal werden dit jaar in het land al vijf journalisten gedood, en geweld tegen journalisten blijft vaak onbestraft.
  [naar artikel]
 33. Bekende journalist doodgeschoten in Mexico (16/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  In Mexico is maandag op straat een prominente journalist doodgeschoten, die onder meer schreef over georganiseerde misdaad. Dat melden de lokale media. Mexico is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. In totaal werden dit jaar in het land al vijf journalisten gedood, en geweld tegen journalisten blijft vaak onbestraft.
  [naar artikel]
 34. Conner Rousseau lanceert nieuwe partijnaam: VOORUIT (09/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Zeg binnenkort niet meer ‘sp.a’, maar ‘VOORUIT’. Voorzitter Conner Rousseau heeft die nieuwe naam voor zijn partij zojuist bekend gemaakt op zijn...
  [naar artikel]
 35. Wil Conner Rousseau burgemeester van Sint-Niklaas worden? De cumulregels van de partij worden alvast aangepast (25/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Stop de geruchtenmolen: Conner Rousseau verhuist niét naar Gent, maar blijft onder de kerktoren van ‘zijn’ Sint-Niklaas. De Vooruit-voorzitter zal er de lijst trekken - en doet zo een gooi naar de burgemeesterssjerp. De strenge cumulregels van de partij mogen daarvoor zelfs op de schop.
  [naar artikel]
 36. ‘Een partij als Vooruit zou al een nieuwe Vandenbroucke moeten hebben klaarstaan’: hoe Rousseau oude boegbeelden van stal blijft halen (29/12/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 37. Samen opwarmen en de trotse bomma van Conner Rousseau: ‘Masked Singers’ gunnen blik achter de schermen (21/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds vrijdag kennen we de identiteit van de ‘Masked Singers’. Maar hoe ging het er achter de schermen aan toe? Camille, Klaasje Meijer, Lize Feryn, Tine Embrechts en Conner Rousseau gunnen hun fans een blik achter de schermen.
  [naar artikel]
 38. Kasteelmoord – VRT blijft achter Bart Aerts staan (02/10/2017 - Metro)
  De VRT blijft achter journalist Bart Aerts staan. “We blijven bij ons standpunt: dit is een schending van het bronnengeheim”, aldus de woordvoerder van de openbare omroep. Volgens een arrest van de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling is VRT-journalist Bart Aerts “mededader” van misbruik van inzagerecht in een geheim strafdossier. Dat arrest komt er na een reportage in Terzake (Canvas) over de kasteelmoord. Aerts riskeert een celstraf van één jaar. Tegen het arrest van de KI is volgens de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) geen cassatie mogelijk. “Dus valt het eventuele proces ten gronde af te wachten om de argumentatie van het bronnengeheim opnieuw te ontwikkelen”, zegt Pol Deltour van de VVJ. Hoogleraar Mediarecht Dirk Voorhoof maakt zich alvast sterk dat die argumentatie op zeker ogenblik toch zal aanslaan, is het niet voor de raadkamer, dan voor de correctionele rechtbank, het hof van beroep, cassatie of desnoods het Europese Mensenrechtenhof in Straatsburg. “Als de visie van het parket en de KI wordt gevolgd, dan blijft er van het journalistieke bronnengeheim in België niet veel over”, benadrukt Voorhof. “Het volstaat dat een journalist van een of ander misdrijf te verdenken – eventueel als mededader – om het bronnengeheim opzij te schuiven.” bron: Belga
  [naar artikel]
 39. Conner Rousseau krijgt kritiek na ‘Humo’-interview met forse uitspraak over Molenbeek (26/04/2022 - De Standaard)
  Na een opmerkelijk interview aan het weekblad Humo krijgt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau de volle laag over zich heen. ‘Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België’, zei hij. Op Radio 1 lichtte hij zijn antwoord toe, maar blijft hij achter zijn uitspraken staan.
  [naar artikel]
 40. Hasselt heeft heimwee naar ‘Hoofdstad van de Smaak’: “We willen dat gevoel terug” (30/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een opmerkelijke zet van de stad Hasselt, die teruggrijpt naar het thema ‘Hoofdstad van de Smaak’. De slogan zelf blijft wel nog (even?) op stal.
  [naar artikel]
 41. Vlaamse Vereniging van Journalisten: “Media zijn geen deel van complot om Reuzegom te beschermen” (02/06/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Pol Deltour, de nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, betreurt dat CD&V-voorzitter Sammy Mahdi “de media mee in bad sleurt”. Dat zegt hij in een reactie op verklaringen van Mahdi als zou YouTuber ACID, die donderdag een aantal namen van veroordeelden in de zaak-Sanda Dia openbaar maakte, “eigenlijk niets anders (doen) dan wat de journalistiek iedere dag doet”. Volgens Deltour geeft Mahdi “de indruk dat de media samen met justitie deel zijn van een soort klassecomplot om de mensen van Reuzegom te beschermen.”
  [naar artikel]
 42. Vlaamse Vereniging van Journalisten: “Media zijn geen deel van complot om Reuzegom te beschermen” (02/06/2023 - Het Belang van Limburg)
  Pol Deltour, de nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, betreurt dat CD&V-voorzitter Sammy Mahdi “de media mee in bad sleurt”. Dat zegt hij in een reactie op verklaringen van Mahdi als zou YouTuber ACID, die donderdag een aantal namen van veroordeelden in de zaak-Sanda Dia openbaar maakte, “eigenlijk niets anders (doen) dan wat de journalistiek iedere dag doet”. Volgens Deltour geeft Mahdi “de indruk dat de media samen met justitie deel zijn van een soort klassecomplot om de mensen van Reuzegom te beschermen.”
  [naar artikel]
 43. Vlaamse Vereniging van Journalisten: “Media zijn geen deel van complot om Reuzegom te beschermen” (02/06/2023 - Het Nieuwsblad)
  Pol Deltour, de nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, betreurt dat CD&V-voorzitter Sammy Mahdi “de media mee in bad sleurt”. Dat zegt hij in een reactie op verklaringen van Mahdi als zou YouTuber ACID, die donderdag een aantal namen van veroordeelden in de zaak-Sanda Dia openbaar maakte, “eigenlijk niets anders (doen) dan wat de journalistiek iedere dag doet”. Volgens Deltour geeft Mahdi “de indruk dat de media samen met justitie deel zijn van een soort klassecomplot om de mensen van Reuzegom te beschermen.”
  [naar artikel]
 44. 'Vieze pedofiel' en 'vieze Turk': schooldirectie start intern onderzoek na hevige discussie tussen leerling en lerares (16/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De directie van de secundaire school KOSH in Herentals is een intern onderzoek gestart na een uit de hand gelopen discussie tussen een leerling en een leerkracht. Verwijten zoals ‘vieze pedofiel’ en ‘vieze Turk’ werden over en weer geslingerd. De discussie werd gefilmd en verspreid via sociale media.
  [naar artikel]
 45. Een ‘franke muil’, duizenden volgers en veel glamour: Conner Rousseau trok in 2 jaar alle macht naar zich toe bij de socialisten (12/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Komende dinsdag is Conner Rousseau (28) twee jaar voorzitter van de Vlaamse socialisten. In die periode trok hij alle macht naar zich toe en leidt hij Vooruit met strakke hand. Met een franke muil, duizenden volgers op sociale media, veel glamour en de komst van goudhaantje Frank Vandenbroucke laat hij ook in de buitenwereld van zich spreken. De partij klautert in de peilingen stilaan uit de politieke afgrond, maar welk inhoudelijk pad er straks moet worden gevolgd, is minder duidelijk. Hoe houdt hij dissidentie stil en VDB bij de hand? Een blik achter de Instagram-filter van Conner Rousseau en zijn partij.
  [naar artikel]
 46. Gegevensbeschermingsautoriteit buigt zich over schaduwen van journalisten (19/01/2021 - Apache)
  De oproep van het Europees Parlement om de wet op privédetectives te herzien, heeft snel geleid tot een ontwerptekst, die een einde moet maken aan het schaduwen van journalisten. Drie redacteurs van Apache hebben daar met steun van de Vlaamse Vereniging van Journalisten niet op gewacht en een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen projectontwikkelaar
  [naar artikel]
 47. Vlaamse Vereniging staat achter beperking bezoek aan kersverse mama’s in kraamkliniek (06/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse Vereniging van Gynaecologie staat achter een beperking van het kraambezoek. Dat meldt dokter Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse...
  [naar artikel]
 48. ‘De journalist heeft misschien een duwtje in de rug gegeven, ja’: hoe de affaire-Rousseau echt aan het rollen ging (09/09/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 49. Al 15 klachten op Vlaams Meldpunt voor agressie tegen journalisten (29/08/2019 - Apache)
  Het Vlaamse Meldpunt voor agressie tegen journalisten heeft 5 maand na zijn lancering al 15 klachten ontvangen. Dat zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). De meldingen zijn van diverse orde en variëren van online bedreiging over intimidatie tot fysieke agressie
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy