De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’

Knack

18/09/2023 - 11:25

Priester Rik Devillé vecht al decennialang tegen seksueel misbruik in de kerk. De documentaire Godvergeten brengt naast het verhaal van de slachtoffers ook zijn verhaal. ‘Kunt u begrijpen dat ik al eens zeg dat ik het allemaal niet aankan?’ The post Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’ appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. “Lachwekkend”: priester Rik Devillé over vraag van bisschop Bonny aan Roger Vangheluwe om uit de Kerk te stappen (30/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Priester Rik Devillé (80) wordt weer helemaal opgeslorpt door verhalen van seksueel misbruik in de kerk sinds de VRT-documentaire ‘Godvergeten’. Hij heeft naar eigen zeggen een dertigtal nieuwe meldingen binnengekregen. Dat zegt hij aan VTM NIEUWS. Devillé is ondertussen niet mals voor Antwerps bisschop Johan Bonny. Hij vond zijn bezoek aan Roger Vangheluwe om hem te overtuigen uit de Kerk te stappen “lachwekkend”. “Het is een manoeuvre om van het ware probleem weer te focussen op iets totaal bijkomstig.”
  [naar artikel]
 2. Priester Rik Devillé, al dertig jaar luis in de pels van de Kerk: “Het erge is: de Kerk is vandaag nog even ziek” (01/10/2022 - Het Nieuwsblad)
  Precies dertig jaar geleden kwam ‘De laatste dictatuur’ uit, het eerste boek van priester Rik Devillé (78). Daarin bestempelde hij de Kerk als ziek, de paus als een tiran en de bisschoppen als schoothondjes. Het kostte hem bijna zijn job als pastoor. Het bracht hem de eeuwige woede van kardinaal Danneels. En vooral: het bracht een stroom getuigenissen over seksueel misbruik op gang. Het bracht Operatie Kelk, en onlangs nog: de niet-benoeming van Luc Van Looy als kardinaal. “Het erge is: de Kerk is vandaag nog even ziek”, zegt Devillé. “Wist ik toen wat ik nu weet, dan was ik geen priester geworden.”
  [naar artikel]
 3. Priester Rik Devillé: "De Kerk moet mensen en tijd vrijmaken om écht te luisteren naar slachtoffers van misbruik" (20/09/2023 - VRT NWS)
  Priester Rik Devillé was vanochtend te gast bij "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2 naar aanleiding van de derde aflevering van de documentairereeks "Godvergeten" op VRT Canvas. Daarin komen slachtoffers van kindermisbruik binnen de Katholieke Kerk aan het woord. Devillé hield een vurig pleidooi voor het welzijn van de slachtoffers. "Ze verdienen dat er eindelijk écht geluisterd wordt. De Kerk moet daar tijd én mensen voor vrijmaken.
  [naar artikel]
 4. INTERVIEW. Priester Rik Devillé uit Canvas-docu over kindermisbruik in de kerk: “De paus lacht ons in ons gezicht uit” (08/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De vierdelige Canvas-documentaire ‘Godvergeten’, ook te zien op VRT MAX, is een bloedstollende verzameling getuigenissen van slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. In de eerste aflevering komt priester Rik Devillé (80) aan het woord. Hij bracht de problematiek in de vroege jaren negentig als eerste in kaart, en werd alleen maar tegengewerkt. Dertig jaar later heeft hij niet de indruk dat er veel veranderd is. “Al mijn vrienden met een functie binnen de Kerk hebben me laten vallen.”
  [naar artikel]
 5. Priester Rik Devillé: ‘Operatie Kelk bewees dat de kerk elk dossier zo kan manipuleren dat er niets mee gebeurt’ (07/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 6. Priester Rik Devillé verwacht politieke reactie: "Er moet een parlementaire onderzoekscommissie komen" (27/09/2023 - VRT NWS)
  Priester Rik Devillé vertelt in "VRT NWS Laat" over de impact die "Godvergeten" heeft gehad in Vlaanderen. Vier weken lang deden slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk hun verhaal. Devillé zet zich al jaren in voor hen: "Ik wil iedereen bedanken die gekeken heeft, alle slachtoffers voelen zich enorm gesteund."
  [naar artikel]
 7. Misbruik was ‘schuldige blinde vlek’ binnen Kerk, zegt bisschop Bonny (27/09/2023 - Knack)
  Het seksueel misbruik dat jarenlang plaatsvond in de Kerk was een ‘schuldige blinde vlek’. ‘De Kerk heeft het niet willen of kunnen zien, maar had het wel moeten zien’, zo heeft de Antwerpse bisschop Johan Bonny dinsdagavond gereageerd op het VRT Canvas-programma ‘Godvergeten’. ‘Onvergeeflijk’ en ‘in absolute tegenspraak met waar de Kerk voor staat’, zei Bonny in ‘De afspraak’ onder meer over het jarenlange seksueel misbruik in de Kerk, dat door ‘Godvergeten’ de voorbije weken in beeld werd gebracht. Hij heeft het onder andere over falende controlemechanismen, waardoor daders niet uit het systeem werden gehaald.  Bonny zei ook boos te zijn op de vorige generatie katholieke leiders, zoals de intussen overleden kardinaal Godfried Danneels, die de problematiek volgens hem niet aangepakt hebben. ‘Hadden jullie dat aangepakt, dan zou er tenminste iets gebeurd zijn’, aldus de bisschop. ‘Nu was het aan de volgende generatie om de kastanjes uit het vuur te halen, kastanjes die er eigenlijk al niet meer hadden mogen liggen.’ ‘Het is een goede zaak dat het programma is gemaakt’, aldus nog Bonny. ‘Het is ook bij mij heel hard aangekomen. Het zijn heel pijnlijke, maar waardige getuigenissen en het geheel is sereen gemonteerd.’ Volgens de bisschop toont de reeks aan dat de energie die er de voorbije jaren is gestoken in de erkenning van slachtoffers en dadingen, niet voldoende is geweest. ‘De slachtoffers blijven zitten met hun kwetsuur’, aldus Bonny. ‘We zullen de komende weken en maanden opnieuw contact opnemen met de slachtoffers en eerst luisteren naar wat zij van ons verlangen, voorbij wat al gebeurd is.’ Naar aanleiding van het programma is er aan Roger Vangheluwe, die het jarenlange misbruik van een neefje in een tv-interview ‘een relatietje’ noemde, ‘duidelijk gevraagd, namens de hele bisschoppenconferentie, dat hij zelf de aanvraag zou indienen om gelaïciseerd te worden’, zei Bonny. Dat betekent dat de wijding tot priester of bisschop hem ontnomen zou worden; Vangheluwe is nu nog steeds bisschop. ‘Hij heeft een korte bedenktijd gevraagd’, voegde Bonny nog toe. Hij gaf ook mee dat de bisschoppenconferentie ook al jarenlang aan Rome vraagt om Vangheluwe die wijdingen te ontnemen, tot nu toe zonder gevolg. ‘Wij kunnen dat zelf niet doen.’ Bonny riep meer algemeen op tot ‘systemische hervormingen’ binnen de katholieke Kerk, bijvoorbeeld ook rond de deelname van vrouwen en leken. Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’ The post Misbruik was ‘schuldige blinde vlek’ binnen Kerk, zegt bisschop Bonny appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 8. Van Quickenborne wil Vangheluwe van ‘loonlijst’, Bonny voorstander van onderzoekscommissie (27/09/2023 - Knack)
  Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen, is voorstander van een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie over misbruik in de Kerk. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vraagt om geestelijken die schuldig zijn bevonden aan seksueel misbruik van de ‘loonlijst’ te halen, Woensdag raakte bekend dat zowat alle partijen de vraag steunen naar een onderzoekscommissie naar misbruik in de kerk naar aanleiding van het VRT-programma ‘Godvergeten’, dat de afgelopen weken getuigenissen van meerdere slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk en hun naasten centraal zette. In VTM NIEUWS zei Bonny woensdag dat ook hij voorstander is van zo’n commissie. ‘We zijn een rechtsstaat en dat probleem heeft zich voorgedaan in de kerk. We hebben alles te winnen van transparantie, democratische inspraak’, aldus de bisschop. ‘Ze mogen alles doorlichten wat al gebeurd is. Er is al veel gebeurd. De parlementaire commissie van tien jaar geleden heeft ook een opvolgingscommissie, die mag gerust alles doorlichten.’ Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vroeg woensdag ook zowel op VRT als op VTM om geestelijken die schuldig zijn bevonden aan seksueel misbruik van de ‘loonlijst’ te halen, zodat ze niet meer met belastinggeld betaald worden. ‘Ik begrijp die vraag en er zou niemand mogen opstaan die die feiten gepleegd heeft of die daarvoor gestraft is. En als er toch iemand opstaat voor wie een dossier bestaat, moet dat dossier bekeken worden door een parlementaire commissie. Ik versta dat zo iemand niet betaald moet worden door de staat.’ Bisschoppen naar Rome? Bonny herhaalde ook dat hij naar het Franse Solesmes gereisd is om aan Roger Vangheluwe te vragen om zijn titel van bisschop en priester op te geven. Hij benadrukte dat hij samen met zijn collega Koen Vanhoutte, de hulpbisschop van Mechelen-Brussel, vooral gehamerd heeft op de morele argumenten. ‘De vraag moet zijn: hoe kan ik best mijn opvolgers, de kerkgemeenschap en de samenleving helpen om dat trauma van vroeger te verwerken’, zei hij. ‘We kunnen niet meer publiek verdedigen dat iemand die zo’n dingen heeft gedaan bisschop kan zijn.’ Bonny heeft Vangheluwe naar eigen zeggen ‘enkele dagen’ bedenktijd gegeven. Als hij voor het einde van de week niet ingaat op de vraag, trekken de Belgische bisschoppen naar Rome. Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’ The post Van Quickenborne wil Vangheluwe van ‘loonlijst’, Bonny voorstander van onderzoekscommissie appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 9. Priester Rik Devillé roept op tot parlementaire onderzoekscommissie: “Alles moet opnieuw onderzocht worden, en dit keer correct” (27/09/2023 - Het Nieuwsblad)
  Rik Devillé, de priester die al jarenlang overlevers van seksueel misbruik in de kerk bijstaat, roept naar aanleiding van de docureeks Godvergeten op tot een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie. “Alles moet opnieuw gebeuren, en dit op de correcte wijze.” In de reactie van bisschop Johan Bonny in De afspraak, die pleitte voor nieuwe gesprekken met de slachtoffers, hoorde Devillé weerwil. “Dit doen we niet graag, hoor ik in zijn taal.”
  [naar artikel]
 10. Priester Rik Devillé: ‘Pedofiele priesters, broeders en paters hebben een eigen patroonheilige gekregen: Johannes Paulus II’ (06/12/2022 - Humo)

  [naar artikel]
 11. Broeders van Liefde reiken slachtoffers en Rik Devillé de hand (28/09/2023 - De Standaard)
  De Broeders van Liefde bieden hun verontschuldigingen aan alle slachtoffers van misbruik binnen hun organisatie én priester Rik Devillé aan. ‘We willen wat fout liep onder ogen zien.’
  [naar artikel]
 12. Parlementaire onderzoekscommissie naar misbruik in de kerk: ‘Slachtoffers centraal plaatsen’ (03/10/2023 - Knack)
  Naar aanleiding van de getuigenissen in de Canvas-reeks ‘Godvergeten’ komt er een parlementaire onderzoekscommissie naar misbruik in de Kerk. Die zou al eind deze maand van start kunnen gaan. Naar aanleiding van de getuigenissen van slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken in de VRT-documentaire ‘Godvergeten’ vragen alle partijen in de Kamer een parlementaire onderzoekscommissie. Alleen was nog niet helemaal duidelijk hoe ver die commissie moet reiken. De groene meerderheidspartijen Groen en Ecolo wilden bijvoorbeeld voornamelijk focussen op de slachtoffers en het gerechtelijk onderzoek, en de financiering van de erediensten buiten beschouwing laten, om zo sneller te kunnen werken. Na breed informeel overleg tussen de partijen dinsdag is nu overeengekomen om de slachtoffers inderdaad centraal te plaatsen. Maar ook de responsabilisering van de kerk voor de schadelijke gevolgen van het misbruik moet worden onderzocht, werd afgesproken. Dat gaat dan onder andere over de financiering van de kerk, of over schadevergoedingen.  De Kamer zal zich ook buigen over het gerechtelijk onderzoek naar het seksueel misbruik in de kerk, de zogenaamde ‘Operatie Kelk’. Het parlement rekent daarvoor op de medewerking van de Hoge Raad voor Justitie.  Tot slot worden de aanbevelingen van de bijzondere Kamercommissie die zich tussen 2010 en 2011 al over de kwestie boog geëvalueerd, en moet er aandacht zijn voor daders die naar het buitenland zijn vertrokken of gestuurd door de kerk.  Het is de bedoeling om de onderzoekscommissie officieel op te richten in de plenaire vergadering van 19 oktober. De Commissie zou dan tot 31 maart de tijd krijgen om conclusies en aanbevelingen te formuleren. De timing is een heikel punt, omdat de Kamer voor de verkiezingen van 9 juni wordt ontbonden terwijl de werkzaamheden van een onderzoekscommissie heel wat tijd in beslag nemen en het parlement nadien nog tot een consensus moet komen over de conclusies en aanbevelingen. Het is daarom volgens ingewijden niet uitgesloten dat er wordt verdergewerkt in de volgende legislatuur. Lees ook: – ‘Open brief aan onze parlementen: zullen we na Godvergeten opnieuw vergeten?’–  Na Godvergeten: ‘De kerk denkt dat ze too big to fail is’–  Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’–  ‘Subsidies voor religies: tegen (Gods) wil en dank?’ The post Parlementaire onderzoekscommissie naar misbruik in de kerk: ‘Slachtoffers centraal plaatsen’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 13. ‘Er kan geen toekomst voor de Kerk zijn, als ze angstvallig probeert om het verleden toe te dekken’ (18/09/2023 - Knack)
  ‘Al te lang leek de Kerk te zoeken naar een middenweg tussen recht doen aan de slachtoffers en het vrijwaren van haar imago’, schrijft Jonathan Lambaerts van de christelijk geïnspireerde denktank Logia naar aanleidin van de Canvas-reeks ‘Godvergeten’. ‘Wie vooruit wil, moet zich eerst met het verleden verzoenen en indien mogelijk, met wie in dat verleden onrecht werd aangedaan.’ Momenteel loopt op Canvas de documentaire Godvergeten. De documentaire gaat over de misbruikschandalen in de Belgische Kerk. De kwetsbare getuigenissen van de personen die zelf als kind werden misbruikt of die er familieleden door verloren, snijden door merg en been. Het terugzien van de reacties van de toenmalige kerkoversten is als een stomp in de maag. Als kijker aanschouw je het allemaal met ongeloof. Dat het tv-kijkend Vlaanderen niet onberoerd laat, bewijst het stijgend aantal mensen die zich de afgelopen weken wou laten ‘ontdopen’. Verontwaardigd over het misbruik en de manier waarop de kerkelijke leiding hier in het verleden mee omging, willen zij afstand nemen van de Kerk. In een reactie op zijn beslissing om zich te laten ‘ontdopen’, stelt cartoonist Lectrr dat hij hoopt zo ook iets in beweging te zetten. Hij en anderen streven ernaar om de inertie van de Kerk op dit domein te compenseren door zelf actie te ondernemen. Deze morele bewogenheid siert hen. Al vallen er kanttekeningen te maken bij hun onderliggende drijfveren alsook de selectiviteit van hun verontwaardiging. De Kerk heeft geen exclusieve op grensoverschrijdend gedrag en is niet de enige die tekortschoot in haar omgang met gevallen van misbruik. Het volgen van de actualiteit maakt dat duidelijk. Wel is het zo dat het morele gewicht van het falen van de Kerk groter is. De Kerk heeft gefaald in het beschermen en verdedigen van de meest kwetsbaren. Zodoende heeft zij tekortgeschoten in het in de praktijk brengen van het Evangelie. Vorige week erkende de nieuwe aartsbisschop, Luc Terlinden, dit onomwonden (VRTNWS). Tijdens de afscheidsplechtigheid voor kardinaal De Kesel stelde de aartsbisschop zonder franjes: ‘Wij hebben gefaald.’ Het waren woorden waar iedereen al lang zat op te wachten; gelovigen, twijfelaars en ongelovigen. Geen verklaringen, geen duidingen, geen rechtvaardigingen, … maar de simpele erkenning van het eigen falen. Aartsbisschop Terlinden zette hiermee een belangrijke stap. Door openlijk en zonder terughoudendheid schuld te erkennen, maakte hij ruimte voor de slachtoffers en hun verhaal. Hij trad hiermee ook uit de schaduw van het instituut Kerk. Al te lang leek zij te zoeken naar een middenweg tussen recht doen aan de slachtoffers en het vrijwaren van haar imago. De nieuwe aartsbisschop lijkt te begrijpen dat er geen toekomst voor de Kerk kan zijn als zij angstvallig probeert het verleden toe te dekken. Of het narratief daarover in handen wil houden. Wie vooruit wil, moet zich eerst met het verleden verzoenen en indien mogelijk, met wie in dat verleden onrecht werd aangedaan. (Lees verder onder de preview.) Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’ Dit is geen eenvoudige opdracht. Het vergt veel van mensen om uit het eigen (institutionele) gelijk te treden. Terlinden herinnerde op dit punt aan het christelijk symbool bij uitstek: het kruis. Stilstaand bij dit marteltuig waaraan Jezus stierf, wordt iedere gelovige geconfronteerd met de vraag naar zijn aandeel in het onrecht in de wereld. De (h)erkenning van het eigen aandeel in wat er gebeurde, leidt naar het verlangen om dit recht te zetten of in de toekomst te vermijden. Door de Kerk terug te richten op haar spiritualiteit, lijkt Terlinden haar morele motor opnieuw te willen aanzwengelen. Hierin toont hij zich een goede leerling van paus Franciscus die er herhaaldelijk voor waarschuwde dat institutionele hervormingen alleen niet leiden tot meer rechtvaardigheid. Enkel hervormingen die gedreven worden door spirituele vernieuwing kunnen dit tot stand brengen. De documentaire Godvergeten is nog niet afgelopen. Iedere nieuwe aflevering is een nieuwe gelegenheid om de slachtoffers en hun nabestaanden aan het woord te laten. Een aanleiding ook voor de Kerk om de opdracht ter harte te nemen die monseigneur Terlinden haar vorige week gaf: zich bezinnen over het eigen aandeel in dit leed. Niet om bij het verleden te blijven hangen, maar om een antwoord te kunnen bieden op die andere vraag: wat kan de Kerk nog voor deze slachtoffers doen en vooral, wat kan de kerkgemeenschap doen om toekomstige vormen van misbruik te vermijden? Lees ook:– Mark Vangheluwe over het seksueel misbruik van zijn oom: ‘Hij bereed me als een hete hond of als een bronstige beer’–  Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’– ‘Subsidies voor religies: tegen (Gods) wil en dank?’ The post ‘Er kan geen toekomst voor de Kerk zijn, als ze angstvallig probeert om het verleden toe te dekken’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 14. “Probleempriesters laten verdwijnen, het gebeurt nog steeds” (21/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  “Het is wéér gebeurd. Wéér kinderen de vernieling ingeduwd.” Priester op rust Rik Devillé, die vecht tegen seksueel misbruik in de kerk, vindt het...
  [naar artikel]
 15. Operatie Kelk: federaal parket benadrukt dat strafvordering vervallen is (27/09/2023 - Knack)
  Het federaal parket blijft er ook na bijkomende onderzoeksdaden bij dat de strafvordering in Operatie Kelk, het onderzoek naar zedenmisdrijven door leden van de katholieke Kerk en een doofpotoperatie daarrond binnen de kerk, vervallen is. Dat meldt parketwoordvoerder Eric Van Duyse. Het dossier zou binnenkort opnieuw voor de raadkamer gebracht worden, maar een exacte datum staat nog niet vast. Operatie Kelk begon in juni 2010 met spectaculaire huiszoekingen bij het aartsbisdom in Mechelen, de Sint-Romboutskathedraal, de privéwoning van kardinaal Danneels, bij de toenmalige commissie onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die zich boog over het kindermisbruik in de kerk, en bij het Rijksarchief. Daarop begon een procedureslag over die huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis, in de kantoren en in de privéwoning van (wijlen) kardinaal Danneels. Drie verschillend samengestelde KI’s beslisten achtereenvolgens dat die huiszoekingen onregelmatig waren, vervolgens dat ze perfect wettelijk waren en ten slotte dat ze toch onregelmatig waren. In december 2012 werd ook definitief beslist dat de stukken die bij de huiszoekingen in beslag waren genomen uit het onderzoeksdossier verwijderd moesten worden. Die stukken werden jaren geleden ook al teruggegeven aan de betrokken partijen. De onderzoeksdaden die op de in beslag genomen stukken gebaseerd werden, bleven wel wettelijk en die stukken bleven wel in het dossier. In april 2016 bleek al dat het federaal parket van oordeel was dat de strafvordering in het dossier vervallen was door eerdere veroordelingen van een aantal verdachten, het overlijden van andere verdachten, en doordat alle overige feiten verjaard zijn. Bij een eerste raadkamerzitting in april 2016 vroegen verschillende burgerlijke partijen bijkomende onderzoeksdaden, en later melden zich nog verschillende nieuwe burgerlijke partijen in het dossier, wat ook leidde tot bijkomend onderzoek. Maar ook die bijkomende onderzoeken hebben geen elementen opgeleverd die ertoe kunnen leiden dat iemand in het dossier kan vervolgd worden. Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’ The post Operatie Kelk: federaal parket benadrukt dat strafvordering vervallen is appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 16. Priester Rik Devillé: ‘Als ik met collega’s samenkom voor een vorming in het bisdom, praat niemand met mij. Ik ben een pestlijder’ (07/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 17. Rik Devillé na ‘Godvergeten’: ‘Wat een doorzichtig spelletje! Bonny en Vanhoutte hadden die duizend priester-daders al lang zelf kunnen ontslaan’ (03/10/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 18. Vooruit, Groen en Open Vld vragen nieuwe parlementaire onderzoekscommissie over seksueel misbruik in de kerk (27/09/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De politieke partijen Vooruit, Groen en Open Vld zijn vragende partij voor een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik binnen de kerk. Dinsdag riep priester Rik Devillé op tot de oprichting van zo’n commissie na afloop van de laatste aflevering van de ophefmakende VRT-docureeks ‘Godvergeten’.
  [naar artikel]
 19. Priester Rik Devillé, luis in de pels van de kerk: “Bij een priesterwijding voel ik alleen nog medelijden” (23/09/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De walging die sinds Godvergeten door Vlaanderen trekt: hij voelt ze al een half leven. Rik Devillé, de pastoor die nooit “meneer pastoor” is geweest, kent de slachtoffers en de verhalen al vele jaren. Hij luisterde, hij schreef het op, hij gaf ze een stem. Natuurlijk voelt deze nationale woede als een finale gerechtigheid. “Maar gooi alstublieft de Bijbel niet weg.”
  [naar artikel]
 20. “Bij een priesterwijding voel ik alleen nog medelijden”: priester Rik Devillé, de man die zich de haat van de kerk op de hals haalde (24/09/2023 - Het Nieuwsblad)
  De walging die sinds Godvergeten door Vlaanderen trekt: hij voelt ze al een half leven. Rik Devillé, de pastoor die nooit “meneer pastoor” is geweest, kent de slachtoffers en de verhalen al vele jaren. Hij luisterde, hij schreef het op, hij gaf ze een stem. Natuurlijk voelt deze nationale woede als een finale gerechtigheid. “Maar gooi alstublieft de Bijbel niet weg.”
  [naar artikel]
 21. Pater opnieuw beschuldigd van seksueel misbruik in Afrika: “Wéér kinderen de vernieling ingeduwd” (21/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  “Het is wéér gebeurd. Wéér kinderen de vernieling ingeduwd.” Priester op rust Rik Devillé, die vecht tegen seksueel misbruik in de kerk, vindt het...
  [naar artikel]
 22. Jan Jambon richt zich persoonlijk tot Sihame El Kaouakibi in parlementair debat (27/09/2023 - Knack)
  In het Vlaams Parlement startte Els Ampe woensdag onmiddellijk haar oppositie tegen de meerderheid waar ze tot enkele dagen geleden nog deel van uitmaakte. Ook Sihame El Kaouakibi nam het woord in het begrotingsdebat, met een speech die op weinig begrip bij de andere aanwezigen kon rekenen. El Kaouakibi hield een tussenkomst over het vertrouwen van de burgers in de politiek, dat op dit moment wordt geschaad volgens haar. ‘Als we dit erkennen, kunnen we de gevaarlijke koers veranderen en zo niet blijft het hier toxisch’, zei ze. ‘Dan kunnen we even goed samen een projectje opstarten: Ziekvandepolitiek.be. Daar zetten we dan alles op, vooral politici die iemand naar beneden halen om zelf zichtbaar te zijn. Minister-president, ik kijk hiervoor niet naar u, maar als we het vertrouwen van de mensen willen herstellen, dan moeten we de ramen en deuren van dit parlement wijd open zetten en frisse lucht binnen laten.’ “De laatste van wie wij lessen te ontvangen hebben in dit halfrond, dat bent u.”Vlaams minister-president @JanJambon @de_NVA reageert op kritiek van Sihame El Kaouakibi.#Septemberverklaring #VillaPolitica pic.twitter.com/Jr64eJOv4H— Villa Politica (@villapolitica) September 27, 2023De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken." (Lees verder onder de preview) ‘El Kaouakibi had vooral zelfbeklag te geef, heel veel zelfbeklag’ De oproep van El Kaouakibi zorgde voor beroering in het halfrond. De Vlaams Belang-fractie verliet zelfs de zaal. Ook minister-president Jan Jambon (N-VA) richtte naderhand het woord tot de voormalige Open VLD-politica. ‘Mevrouw El Kaouakibi, de laatste van wie wij lessen te ontvangen hebben in dit halfrond, dat bent u’, zei hij. Ook Els Ampe, die afgelopen weekend haar partij Open VLD verliet uit onvrede met de voorzittersverkiezing, nam het woord en toonde zich, tot verbazing van haar voormalige fractie, zeer kritisch voor de begroting. Zo noemde ze het ‘pure quatsch’ dat er een evenwicht zou zijn in 2027. Daarnaast vond ze het ongehoord dat Jambon in zijn Septemberverklaring met geen woord repte over de slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk. ‘Heeft u ‘Godvergeten’ dan niet gezien, meneer de minister-president?’, vroeg ze. Ampe ijverde daarop een onderzoekscommissie, maar vroeg ook om toe te zien op de huidige situatie in onder meer de internaten. ‘Want er zijn nog steeds slachtoffers.’ Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’ The post Jan Jambon richt zich persoonlijk tot Sihame El Kaouakibi in parlementair debat appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 23. Vooruit, Groen en Open Vld vragen nieuwe parlementaire onderzoekscommissie over seksueel misbruik in de kerk (27/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  De politieke partijen Vooruit, Groen en Open Vld zijn vragende partij voor een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik binnen de kerk. Dinsdag riep priester Rik Devillé op tot de oprichting van zo’n commissie na afloop van de laatste aflevering van de ophefmakende VRT-docureeks Godvergeten.
  [naar artikel]
 24. Vooruit, Groen en Open VLD, CD&V en N-VA vragen nieuwe parlementaire onderzoekscommissie over seksueel misbruik in de kerk (27/09/2023 - Het Nieuwsblad)
  De politieke partijen Vooruit, Groen, Open VLD, CD&V en N-VA zijn steunen de vraag naar een nieuwe parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik binnen de kerk. Dinsdagavond riep priester Rik Devillé op tot de oprichting van zo’n commissie na afloop van de laatste aflevering van de ophefmakende VRT-docureeks Godvergeten.
  [naar artikel]
 25. ‘Open brief aan onze parlementen: zullen we na Godvergeten opnieuw vergeten?’ (28/09/2023 - Knack)
  Deze week werd de laatste uitzending van Godvergeten, de docureeks van Ingrid Schildermans en Ibbe Daniëls, op Canvas uitgezonden. Na elke aflevering ging ons mededogen uit naar de slachtoffers. Telkens waren we verbijsterd over het gedrag van de daders, en verontwaardigd over de systematische verdoezeling door de kerkelijke instanties. Elke keer stonden we nadien te kijken van de nieuwe makke, soms zelfs defensieve reacties van diezelfde instanties. En wat doen we nu? Er zijn twee mogelijkheden. Er iets mee doen of er niets mee doen. Niets doen betekent de hele zaak overdragen aan de cyclus van verontwaardiging en vergetelheid. Kort geleden schrokken we nog van bisschop Roger Vangheluwe en Operatie Kelk. Die verbijstering slibde snel dicht. Godvergeten deed ze weer oplaaien. Nochtans ging het over wat we allang wisten: de positie van de katholieke kerk in onze maatschappij heeft problematisch aspecten. De docuserie, de nog altijd lopende rechtszaak rond Operatie Kelk en vooral de reactie van de huidige kerkvorsten tonen dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Als we nu ophouden met dat voor ogen te houden, zal de maatschappelijke verbijstering ook deze keer snel wegdeemsteren. © VRT – Canvas De tweede mogelijkheid is wel iets doen. Er geen genoegen mee nemen dat het vandaag toch wat beter gaat dan vroeger. Ons niet van de wijs laten brengen door de defensieve suggestie dat de kritiek een aanval zou zijn op de hele geloofsgemeenschap. Zulke reacties zijn niet alleen een zoveelste slag in het gezicht van de slachtoffers, ze hebben ook een eroderend effect op de morele geloofwaardigheid van onze instituten en hollen het vertrouwen uit in heel onze maatschappij. Daarom richten wij, ondergetekenden, ons met deze brief niet tot de kerk, maar tot het democratische bestel waarin de kerk opereert en gesubsidieerd wordt. De katholieke kerk is de enige erkende eredienst die daarvoor geen telling van aanhangers hoeft op te geven. Over haar unieke positie en de morele gevolgen ervan verdient onze maatschappij een structureel debat. Allerlei acties zijn mogelijk om zo’n debat uit te lokken, maar uiteindelijk kan enkel concrete actie van onze vertegenwoordigers in de parlementen zoden aan de dijk zetten. België België Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’ Wij vragen onze parlementsleden daarom met respect maar met grote urgentie om een duurzaam debat te starten over hoe de kerkelijke positie het grondwettelijke gelijkheidsprincipe aantast. En over hoe de maatschappij haar burgers kan beschermen wanneer die unieke positie leidt tot een afkalving van de kerkelijke morele reflexen. Wij zijn ons ervan bewust dat dit scherpe woorden zijn. Daarom vinden we het belangrijk om het volgende expliciet te benadrukken. We pretenderen niet te spreken in naam van de slachtoffers, wel als leden van de maatschappij waarin het misbruik en de verdoezeling zich voltrekken. We beogen geen ‘frontale aanval’ op de kerk, zoals de kritiek nu al door sommigen genoemd wordt. Op geen enkele manier wil dit schrijven zich richten tegen gelovigen of de christelijke leer. Onze vraag positioneert zich niet op de klassiek Belgische breuklijnen tussen katholieken en vrijzinnigen; gelovigen, andersgelovigen en niet-gelovigen; links en rechts; conservatieven en progressieven; nationalisten en globalisten. Onze vraag gaat over institutioneel fatsoen en de democratisch-politieke bescherming van de burger tegen institutioneel misbruik. Want alleen die structurele bescherming biedt een duurzaamheid die de tragische cyclus van verontwaardiging en onverschilligheid kan doorbreken. Daarom vragen wij onze parlementsleden om nog binnen deze regeerperiode werk te maken van een grondig en structureel debat over o.a.: – het verdere onderzoek naar de rol van het gerecht en de kerk in Operatie Kelk naar aanleiding van wat Godvergeten bovenhaalt; – de precieze invloeden van ‘Rome’ in de verdoezeling van het misbruik en op de morele reflexen van de Belgische kerk; – de naleving door de katholieke kerk van de wet, meer bepaald de General Data Protection bij schrapping uit het doopregister; – de uitzonderlijke positie van de katholieke kerk in de Grondwet. Opdat wij als maatschappij, naast voortschrijdende inzicht, ook voortschrijdend toezicht kunnen bieden op de integriteit van onze burgers. Een initiatief van Tom Hannes (auteur), Jeroen Olyslaegers (auteur) en Jan de Zutter (beeldend kunstenaar) De tekst is open voor ondertekening. Bij schrijven werd hij al ondertekend door: Jan Raes, algemeen directeur Opera Ballet Vlaanderen; Patrick Conrad, kunstenaar, auteur, cineast; Rudi Laermans, socioloog; Paul Demets, dichter; Els Dottermans, actrice; Anneleen van Offel, auteur; Rik Pinxten, antropoloog; Gene Bervoets, acteur; Frank Moreels, voorzitter BTB; Yves Desmet, journalist; Paul Goossens, Europajournalist; Tom Lanoye, auteur; Karl van den Broeck, hoofdredacteur Apache; Koen Fillet, beeldend kunstenaar; Kurt van Eeghem, auteur; Marcel Vanthilt, muzikant; LECTRR, cartoonist; Nic Balthazar, cineast; Eric Min, auteur; Stijn Meuris, muzikant; Jan Bijvoet, acteur; Marlies de Munck, filosofe; Johannes Genard, muzikant; Erwin Mortier, auteur; Stefan Hertmans, auteur; Barbara Rottiers, auteur; Valentijn Dhaenens, theatermaker; Lize Spit, auteur; Wannes Gyselinck, theatermaker; Sigrid Bousset, auteur; Sanne Nuyens, scenarist; Rik Devillé, priester; Griet Vandermassen, filosofe Michael van Peel, comedian Vlad Weverbergh, dirigent Lees ook: – Mark Vangheluwe over het seksueel misbruik van zijn oom: ‘Hij bereed me als een hete hond of als een bronstige beer’–  Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’– ‘Subsidies voor religies: tegen (Gods) wil en dank?’ The post ‘Open brief aan onze parlementen: zullen we na Godvergeten opnieuw vergeten?’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 26. “Eigenlijk is Vangheluwe een cadeau geweest”: Rik Devillé schrijft boek over strijd tegen misbruik in kerk (22/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  “Het is raar om te zeggen, maar Vangheluwe is eigenlijk een cadeau geweest.” Dat zegt priester op rust Rik Devillé in een interview met De Zondag....
  [naar artikel]
 27. ‘Open brief aan onze parlementen: zullen we na Godvergeten opnieuw vergeten?’ (28/09/2023 - Knack)
  Deze week werd de laatste uitzending van Godvergeten, de docureeks van Ingrid Schildermans en Ibbe Daniëls, op Canvas uitgezonden. Na elke aflevering ging ons mededogen uit naar de slachtoffers. Telkens waren we verbijsterd over het gedrag van de daders, en verontwaardigd over de systematische verdoezeling door de kerkelijke instanties. Elke keer stonden we nadien te kijken van de nieuwe makke, soms zelfs defensieve reacties van diezelfde instanties. En wat doen we nu? Er zijn twee mogelijkheden. Er iets mee doen of er niets mee doen. Niets doen betekent de hele zaak overdragen aan de cyclus van verontwaardiging en vergetelheid. Kort geleden schrokken we nog van bisschop Roger Vangheluwe en Operatie Kelk. Die verbijstering slibde snel dicht. Godvergeten deed ze weer oplaaien. Nochtans ging het over wat we allang wisten: de positie van de katholieke kerk in onze maatschappij heeft problematisch aspecten. De docuserie, de nog altijd lopende rechtszaak rond Operatie Kelk en vooral de reactie van de huidige kerkvorsten tonen dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Als we nu ophouden met dat voor ogen te houden, zal de maatschappelijke verbijstering ook deze keer snel wegdeemsteren. © VRT – Canvas De tweede mogelijkheid is wel iets doen. Er geen genoegen mee nemen dat het vandaag toch wat beter gaat dan vroeger. Ons niet van de wijs laten brengen door de defensieve suggestie dat de kritiek een aanval zou zijn op de hele geloofsgemeenschap. Zulke reacties zijn niet alleen een zoveelste slag in het gezicht van de slachtoffers, ze hebben ook een eroderend effect op de morele geloofwaardigheid van onze instituten en hollen het vertrouwen uit in heel onze maatschappij. Daarom richten wij, ondergetekenden, ons met deze brief niet tot de kerk, maar tot het democratische bestel waarin de kerk opereert en gesubsidieerd wordt. De katholieke kerk is de enige erkende eredienst die daarvoor geen telling van aanhangers hoeft op te geven. Over haar unieke positie en de morele gevolgen ervan verdient onze maatschappij een structureel debat. Allerlei acties zijn mogelijk om zo’n debat uit te lokken, maar uiteindelijk kan enkel concrete actie van onze vertegenwoordigers in de parlementen zoden aan de dijk zetten. België België Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’ Wij vragen onze parlementsleden daarom met respect maar met grote urgentie om een duurzaam debat te starten over hoe de kerkelijke positie het grondwettelijke gelijkheidsprincipe aantast. En over hoe de maatschappij haar burgers kan beschermen wanneer die unieke positie leidt tot een afkalving van de kerkelijke morele reflexen. Wij zijn ons ervan bewust dat dit scherpe woorden zijn. Daarom vinden we het belangrijk om het volgende expliciet te benadrukken. We pretenderen niet te spreken in naam van de slachtoffers, wel als leden van de maatschappij waarin het misbruik en de verdoezeling zich voltrekken. We beogen geen ‘frontale aanval’ op de kerk, zoals de kritiek nu al door sommigen genoemd wordt. Op geen enkele manier wil dit schrijven zich richten tegen gelovigen of de christelijke leer. Onze vraag positioneert zich niet op de klassiek Belgische breuklijnen tussen katholieken en vrijzinnigen; gelovigen, andersgelovigen en niet-gelovigen; links en rechts; conservatieven en progressieven; nationalisten en globalisten. Onze vraag gaat over institutioneel fatsoen en de democratisch-politieke bescherming van de burger tegen institutioneel misbruik. Want alleen die structurele bescherming biedt een duurzaamheid die de tragische cyclus van verontwaardiging en onverschilligheid kan doorbreken. Daarom vragen wij onze parlementsleden om nog binnen deze regeerperiode werk te maken van een grondig en structureel debat over o.a.: – het verdere onderzoek naar de rol van het gerecht en de kerk in Operatie Kelk naar aanleiding van wat Godvergeten bovenhaalt; – de precieze invloeden van ‘Rome’ in de verdoezeling van het misbruik en op de morele reflexen van de Belgische kerk; – de naleving door de katholieke kerk van de wet, meer bepaald de General Data Protection Regulation bij schrapping uit het doopregister; – de uitzonderlijke positie van de katholieke kerk in de Grondwet. Opdat wij als maatschappij, naast voortschrijdende inzicht, ook voortschrijdend toezicht kunnen bieden op de integriteit van onze burgers. Een initiatief van Tom Hannes (auteur), Jeroen Olyslaegers (auteur) en Jan de Zutter (beeldend kunstenaar) De tekst staat hier open voor ondertekening. Bij schrijven werd hij al ondertekend door: Jan Raes, algemeen directeur Opera Ballet Vlaanderen; Patrick Conrad, kunstenaar, auteur, cineast; Rudi Laermans, socioloog; Paul Demets, dichter; Els Dottermans, actrice; Anneleen van Offel, auteur; Rik Pinxten, antropoloog; Gene Bervoets, acteur; Frank Moreels, voorzitter BTB; Yves Desmet, journalist; Paul Goossens, Europajournalist; Tom Lanoye, auteur; Karl van den Broeck, hoofdredacteur Apache; Koen Fillet, beeldend kunstenaar; Kurt van Eeghem, auteur; Marcel Vanthilt, muzikant; LECTRR, cartoonist; Nic Balthazar, cineast; Eric Min, auteur; Stijn Meuris, muzikant; Jan Bijvoet, acteur; Marlies de Munck, filosofe; Johannes Genard, muzikant; Erwin Mortier, auteur; Stefan Hertmans, auteur; Barbara Rottiers, auteur; Valentijn Dhaenens, theatermaker; Lize Spit, auteur; Wannes Gyselinck, theatermaker; Sigrid Bousset, auteur; Sanne Nuyens, scenarist; Rik Devillé, priester; Griet Vandermassen, filosofe; Michael van Peel, comedian; Vlad Weverbergh, dirigent; Griet op de Beeck, auteur; Herman Van Goethem, rector Universiteit Antwerpen; Tom Bonte, algemeen directeur AB; Kyoko Scholiers, theatermaker; Tom Ternest, theatermaker; Laurence Roothooft, actrice; Angelo Tijssens, scenarist en auteur; Sofie Decleir, actrice; Wouter Hessels, filmhistoricus; Friedl’ Lesage, radioproducer Dominique Van Malder, acteur, theater- en televisiemaker Joris Blanckaert, componist Janne Desmet, actrice Angela Schellekens, cultuurcoordinator Bjorn Eriksson, muzikant Tom Liekens, kunstenaar Yves Degryse, theatermaker Stefan Perceval, regisseur Kristof Bilsen, filmproducer, regisseur Lees ook: – Mark Vangheluwe over het seksueel misbruik van zijn oom: ‘Hij bereed me als een hete hond of als een bronstige beer’–  Priester Rik Devillé: ‘Een kerk betreedt u op eigen risico. Het recht geldt daar niet’– ‘Subsidies voor religies: tegen (Gods) wil en dank?’ The post ‘Open brief aan onze parlementen: zullen we na Godvergeten opnieuw vergeten?’ appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 28. PORTRET. Eva Demoor (87), oudste slachtoffer van misbruik in de Kerk, overleden: “Ze is gestorven als een veroordeelde crimineel. Dat vrat aan haar” (18/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ze werd op haar 14de verkracht, eerst door een vriend van haar broer en daarna twee keer door de priester bij wie ze steun zocht. Maar in plaats van een slachtoffer werd Eva Demoor (87) een dader: ze werd in 1950 veroordeeld wegens landloperij en aanzetten tot ontucht en bracht haar jeugd door in tuchtinstellingen. “Ze heeft tot haar laatste snik gestreden voor erkenning”, zegt priester Rik Devillé (78), die haar vertrouwenspersoon bleef tot ze afgelopen zaterdag overleed. Een portret.
  [naar artikel]
 29. Je kan niet meer naar de kerk, maar de kerk komt naar u: priester zet preken online (02/04/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Naar de kerk gaan zit er niet in momenteel. Vanuit de kathedraal in Antwerpen kan je dagelijks wel online een viering volgen. Maar ook dorspriesters laten zich niet onbetuigd. Zo wil priester Bart Goossens die actief is in Malle, Zoersel en Schoten ook in contact blijven met zijn parochianen via YouTube.
  [naar artikel]
 30. Niemand betreedt de ‘Heilige Weide’ voordat Pukkelpop begint (15/08/2023 - Het Belang van Limburg)
  De eerste Pukkelpopgangers zullen verwelkomd worden op een perfect groene weide, zonder één plat getrappeld grassprietje. Een verdienste van floormanager Patrick Breugelmans, die ervoor zorgt dat niemand het gras betreedt voordat het festival begint.
  [naar artikel]
 31. Pastoor Pieter van ‘De Mol’ verdeelt dorpsgenoten én de kerk: "Mensen zien hem als een 'tafelspringer'" (04/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Jong, ultraprogressief en vooral: niet vies van schuttingtaal. Nee, priester Pieter (34) uit ‘De Mol’ beantwoordt niet bepaald aan het clichébeeld...
  [naar artikel]
 32. Poolse priester neergestoken in kerk (10/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Een man heeft deze octend in een kerk in het Poolse Wroclaw een priester neergestoken. De geestelijke raakte niet levensgevaarlijke gewond, maar...
  [naar artikel]
 33. Wil je net zo’n iconische hoed als Gustaph? Songfestivalzanger lanceert ze in eigen webshop (19/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Hij heeft het razend druk met z’n voorbereidingen op het Songfestival, maar toch vond Stef ‘Gustaph’ Caers (42) nog de tijd om z’n eigen webshop te lanceren. Daar vind je niet alleen een cd’tje én vinylplaat van z’n Eurovisienummer ‘Because of you’, maar ook een typische ‘Gustaph’- hoed - hét kenmerk van de zanger.
  [naar artikel]
 34. Kerk in Normandië wordt heropend na moord op priester (02/10/2016 - De Redactie)
  In Saint-Etienne-du-Rouvray is de ceremonie aan de gang om de kerk opnieuw te openen waar op 26 juli priester Jacques vermoord werd door twee jonge jihadisten.
  [naar artikel]
 35. Orthodoxe priester neergeschoten in Lyon, dader nog voortvluchtig (31/10/2020 - VRT NWS)
  In de Oost-Franse stad Lyon is vanmiddag een priester van een Grieks-orthodoxe kerk neergeschoten. Dat meldt de politie. De dader sloeg op de vlucht. De priester was zijn kerk aan het afsluiten. Het slachtoffer is zwaargewond.
  [naar artikel]
 36. Interne kritiek op kerk groeit (28/03/2019 - De Morgen)
  Oostenrijkse bisschoppen die unaniem oproepen tot ‘grote hervormingen’ binnen de kerk en een vooraanstaand Nederlands kerkhistoricus die uit de rooms-katholieke kerk stapt: ook van binnen de eigen rangen zwelt het verzet tegen de katholieke kerk steeds feller aan. ‘Dit zal Rome pijn doen’, oordeelt priester Staf Nimmegeers. ‘Niet de kudde roert zich, maar de herders roeren zich nu.’
  [naar artikel]
 37. ▶ ‘Een echt gesprek tussen holebi’s en de kerk is er nooit geweest’: Laurens en Simon zoeken een priester die hen wil huwen (28/04/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 38. Franse priester krijgt doodsbedreigingen na paaldansact in zijn kerk: “Sleutel van heilige kerk overhandigd aan dansend serpent” (05/04/2023 - Het Belang van Limburg)
  Een protestantse priester uit Straatsburg krijgt doodsbedreigingen, nadat hij toestemming gaf voor een voorstelling in zijn kerk waar ook een paaldansact deel van uitmaakte.
  [naar artikel]
 39. ‘Op een dag werd ze vastgebonden door de zusters, ook de priester was aanwezig’: de rol van nonnen bij het misbruik in de Kerk (19/09/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 40. ‘Bij een priesterwijding voel ik alleen nog medelijden’ (23/09/2023 - De Standaard)
  De walging die sinds Godvergeten door Vlaanderen trekt: hij voelt ze al een half leven. Rik Devillé, de pastoor die nooit ‘meneer pastoor’ is geweest, kent de slachtoffers en de verhalen al vele jaren. Hij luisterde, hij schreef het op, hij gaf ze een stem. Natuurlijk voelt deze nationale woede als een finale gerechtigheid. ‘Maar gooi alstublieft de Bijbel niet weg.’
  [naar artikel]
 41. Hoe kijken kerkgangers naar ‘Godvergeten’? We troffen een verdeelde geloofsgemeenschap en verontschuldigende priester aan (01/10/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Hoe kijken kerkgangers naar de commotie over ‘Godvergeten’, de docureeks rond het seksueel misbruik in de kerk? Wij gingen naar de mis in de Sint-Pieterskerk in Gent, hoorden een priester zich verontschuldigen en zagen een geloofsgemeenschap verdeeld tussen “schandalig” en “overdreven”.
  [naar artikel]
 42. Priester Rik Devillé: “Priesters die schuldig waren aan misbruik? Dat wou Danneels niet vatten” (15/03/2019 - De Morgen)
  Priester Rik Devillé verzamelde in de jaren 90 tientallen gevallen van mogelijk seksueel misbruik in de kerk. Hij trok hiermee naar zijn oversten, de bisschoppen en kardinaal Godfried Danneels, maar die hadden daar geen oren naar. Voor hen was Devillé iemand die de kerk ten gronde wou richten. “Danneels nam zijn verantwoordelijkheid. Spijtig genoeg voor de verkeerden.”
  [naar artikel]
 43. 'De kerk als toevluchtsoord is nu een utopie geworden' (30/07/2016 - Knack)
  'Of ze rooms-katholiek is of protestants, met een priester of een dominee, is de kerk een potentiële moordplaats geworden.' Rudy Liagre van de Verenigde Protestantse Kerk blikt terug op de moordpartij in een Franse kerk.
  [naar artikel]
 44. Levensverhaal. Priester-goochelaar ‘Bodo Spalty’: “Doe niet wat je zegt, en zeg wat je niet doet. Zò gebeuren er wonderen” (06/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Boudewijn Spittaels - alias ‘Bodo Spalty’ - was priester én goochelaar en buitenbeen op beide fronten. Hij was de allereerste ballonplooier van ons...
  [naar artikel]
 45. Justin Bieber wil priester van controversiële kerk worden (31/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Als het aan Justin Bieber (26) ligt, bekleedt hij binnenkort een leidende functie binnen zijn kerk Hillsong Church. De zanger wil graag iets terug doen voor de gemeenschap en kerk, die hem naar eigen zeggen ‘uit het diepste dal van zijn leven hebben getrokken’.
  [naar artikel]
 46. Bedienden krijgen 11,6% meer loon in januari: geldt dat ook voor jobstudenten? (17/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  In januari stijgen de lonen van heel wat bedienden in de privésector met 11,6%, een gevolg van de automatische indexering. Maar geldt dit ook voor jobstudenten? En zo ja, bestaat het risico dat zij ‘te veel’ verdienen?
  [naar artikel]
 47. Ex-priester bombardeert zichzelf tot aartsbisschop om slachtoffers op te lichten (15/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Hij was ooit priester, tot de orthodoxe kerk hem de deur wees. Jean Abboud (60), tegelijk Belg en Libanees, richtte dan maar zelf een “kerk” op. Hij promoveerde zichzelf meteen ook tot aartsbisschop en advocaat. En hij misbruikte dat imago om asielzoekers tienduizenden euro’s af te troggelen. “Monseigneur” was bovendien niet aan zijn proefstuk toe. Hoe fixte hij dat toch?
  [naar artikel]
 48. "Ik ben geen priester geworden om dit nog te moeten opkuisen": Antwerps bisschop Johan Bonny over VRT-reeks 'Godvergeten’ (11/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Antwerps bisschop Johan Bonny vindt het “een beetje jammer” dat de kerk niet betrokken werd bij de VRT-reeks ‘Godvergeten” over seksueel misbruik in de katholieke kerk. “Waar ik moeite mee heb, is dat nu de indruk wordt gewekt dat wij al die jaren niks gedaan hebben”, reageert Bonny in ‘De Ochtend’ op Radio 1.
  [naar artikel]
 49. Rappende priester geschorst door Keniaanse katholieke kerk: "Met rap breng ik jongeren naar de kerk, dan breng ik ze naar Christus" (27/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Kenia heeft de katholieke kerk een priester geschorst die rapmuziek gebruikte voor zijn preken en op straat, om de lokale jongeren tot het...
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy