De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Las mamás Belgas – y Holandesas: solidaire vrouwen in de strijd tegen het fascisme

De Wereld Morgen

18/09/2023 - 12:10

In het Spaanse stadje Ontinyent in de provincie Valencia wordt binnenkort een park geopend dat 'les mamàs belgues' (Valenciaans voor 'de Belgische moeders') zal worden genoemd. Het is een historisch eerbetoon aan de inzet van Belgische en Nederlandse vrijwillige verpleegsters, die er gewonden van de Burgeroorlog verzorgden. Zij riskeerden met dit engagement hun leven. Sociale rechtvaardigheid was hun enige drijfveer. Rein van Gisteren blikt terug op hun geschiedenis. The post Las mamás Belgas – y Holandesas: solidaire vrouwen in de strijd tegen het fascisme appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. De mutatie van het fascisme (Deel II) (01/03/2021 - Apache)
  De morfologie van het fascisme wijzigt. Een paar decennia na de Tweede Wereldoorlog heeft het fascisme haar nederlaag overleefd door enkele genetische veranderingen te ondergaan. De mutaties zijn nog volop bezig en hebben geleid tot verschillende variaties. Het hedendaagse fascisme kent diverse verschijningsvormen, waarvan sommigen een grote impact hebben. Hun ideeën en theorieën besmetten brede
  [naar artikel]
 2. COMMENTAAR. “Dubbel genieten: Antwerpse ontknoping van een on-Antwerps seizoen” (05/06/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Proficiat, Royal Antwerp Football Club! Hoe kon het ook anders? Uiteráárd moest het kampioenschap ‘op z’n Antwerps’ worden beslist. Waarom makkelijk – thuis tegen Union – als het moeilijk – ín Genk – ook lukt? ‘t Is een vraag die men zich in Deurne-Noord wel vaker stelt. Ach, de landstitel en daarmee ook de eerste dubbel in de clubgeschiedenis is een feit. We voorspellen dat heel wat supporters de komende dagen en weken zichzelf enkele keren in de arm zullen moeten knijpen.
  [naar artikel]
 3. De predikant die Orbán trouwde, is nu zijn grootste criticus: “God zal Orbán straffen, nu hij mensen uithongert” (18/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán dakloosheid illegaal heeft verklaard, is ’s lands bekendste predikant Gábor Iványi – die Orbán...
  [naar artikel]
 4. 20-tal betogers tegen racisme en fascisme aan Pukkelpopinkom (18/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Na rechts volgt links. Zondag net voor het optreden van Billie Eilish – van een slechte timing gesproken – betoogden een 20-tal sympathisanten van ‘Stand Up tegen racisme en fascisme’ voor de ingang van de Pukkelpopwei.
  [naar artikel]
 5. Jonge wielrenner Arturo Grávalos (25) verliest zware strijd tegen hersentumor (19/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  De Spaanse renner Arturo Grávalos is vrijdag op 25-jarige leeftijd overleden. Graválos onderging verschillende operaties vanwege een hersentumor. Dat heeft zijn team EOLO-Kometa bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 6. Samenkomst tegen fascisme aan Fort van Breendonk (08/05/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De jaarlijks door de PVDA georganiseerde samenkomst tegen fascisme aan het Fort van Breendonk in Willebroek, is door een 50-tal sympathisanten bijgewoond. Ook de politie was goed vertegenwoordigd. De bijeenkomst met zang, poëzie en getuigenissen verliep rustig.
  [naar artikel]
 7. Honderden betogers tegen fascisme en racisme op Cyprus na avond vol extreemrechts geweld (03/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Een dag nadat extreemrechts geweld tegen migranten in Cyprus was uitgebroken, zijn in de havenstad Limassol honderden mensen op straat gekomen tegen fascisme en racisme. De betoging verliep volgens de politie rustig, zo meldt de Cypriotische omroep RIK.
  [naar artikel]
 8. Stroom van windmolenpark dat heel België van energie kan voorzien, dreigt niet aan land te raken door boze burgemeesters (19/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  233 nieuwe megawindmolens, die moeten straks in het elektriciteitsverbruik van álle Belgen voorzien. Tenminste, áls die stroom ook aan land geraakt. Daarvoor is een nieuwe hoogspanningslijn nodig, maar West-Vlaanderen – met een legertje CD&V-burgemeesters voorop – verzet zich daar hevig tegen. Tot bezorgdheid van netbeheerder Elia en de bedrijfswereld, die vreest dat investeerders zullen worden afgeschrikt.
  [naar artikel]
 9. Meer dan 2.000 deelnemers voor betoging tegen geweld op vrouwen in Brussel (25/11/2017 - De Standaard)
  Op initiatief van het platform Mirabal trekt zaterdag, de internationale dag tegen geweld op vrouwen, een nationale feministische betoging tegen het geweld op vrouwen door de Brusselse straten. De deelnemende organisaties eisen dat beleidsmakers de strijd tegen geweld op vrouwen concreet aanpakken.
  [naar artikel]
 10. Na 11 jaar is er eindelijk weer een nieuwe dEUS-plaat: “Ons moeilijkste album? Geloof me, ze waren allemáál moeilijk” (11/03/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Barman, wat doet u nu? Nog maar net heeft dEUS zich weer zaligverklaard met een eerste plaat in elf jaar – hoe góéd is die, zeg? – of daar begint Tom Barman (51) al aan zijn volgende hoogmis in de AB. De songs van How to replace it zullen er vier dagen onheilig vlammen, na een verre van onbevlekte bevalling. “Ons moeilijkste album? Geloof me, ze waren allemáál moeilijk.”
  [naar artikel]
 11. Na 11 jaar is er eindelijk weer een nieuwe dEUS-plaat: “Ons moeilijkste album? Geloof me, ze waren allemáál moeilijk” (11/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  Barman, wat doet u nu? Nog maar net heeft dEUS zich weer zaligverklaard met een eerste plaat in elf jaar – hoe góéd is die, zeg? – of daar begint Tom Barman (51) al aan zijn volgende hoogmis in de AB. De songs van How to replace it zullen er vier dagen onheilig vlammen, na een verre van onbevlekte bevalling. “Ons moeilijkste album? Geloof me, ze waren allemáál moeilijk.”
  [naar artikel]
 12. Pandemie deed strijd tegen corruptie wereldwijd stilvallen (25/01/2022 - Express)
  De strijd tegen corruptie is er in 2021 wereldwijd nauwelijks op vooruitgegaan. De Europese landen – traditioneel de beste leerlingen van de klas – lijken stilaan serieus te slabakken. In het tweede jaar van de pandemie blijven Europese overheden de crisis misbruiken als excuus voor lakse controle op corruptie en problematische beleidskeuzes. Dat is de […]
  [naar artikel]
 13. Antwerpenaren in Hongarije over Orbán die alweer verkiezingen wint: “Een foertstem zoals in België kennen ze hier niet” (04/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Voor de vierde keer op rij – en in totaal al de vijfde keer – mag Viktor Orbán zichzelf premier van Hongarije noemen. Gert Loosen (50) uit Hombeek woont, werkt en heeft een gezin in Debrecen, de tweede stad van het land. Hij kijkt een beetje naar Fidesz van Orbán zoals naar Bart Somers (Open Vld) in Mechelen destijds: niet zijn partij, maar wel met erkentelijkheid – er gebeuren goeie dingen. “Ik ben wat verhongariseerd. Ik begrijp beter dat kiezen voor continuïteit in lastige tijden niet zo gek is.”
  [naar artikel]
 14. Hoe een hele stad veranderde in een oorlogsgebied door de arrestatie van ‘de Muis’ in Mexico (06/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Gewapende bendes beschieten vliegtuigen en proberen het vliegveld over te nemen, brandende bussen en vrachtwagens blokkeren de wegen, en dat alles terwijl her en der geweerschoten weerklinken. Culiacán – een stad aan de westkust van Mexico – lijkt wel oorlogsgebied na de arrestatie van Ovidio Guzmán, de zoon van de beruchte drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán. Het leger is massaal op de been gebracht en inwoners krijgen de raad om binnen te blijven.
  [naar artikel]
 15. De opgang van de populisten (11/04/2019 - De Morgen)
  Rob Riemen, erudiet essayist, oprichter en directeur van de culturele denktank Nexus in Tilburg, trekt in zijn moedige essay De eeuwige terugkeer van het fascisme snoeihard van leer tegen het opkomende populisme. ‘Geert Wilders en zijn beweging zijn het prototype van hedendaags fascisme’, aldus Riemen.
  [naar artikel]
 16. In de strijd tegen klimaatverandering doet China meer dan we denken – maar doet het genoeg? (13/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: In de strijd tegen klimaatverandering doet China meer dan we denken – maar doet het genoeg? Als het gaat om klimaatverandering, is geen enkel land belangrijker dan China. Het verbruikt meer steenkool dan de rest van de wereld samen, en het is de grootste uitstoter van broeikasgassen, goed voor bijna 30 procent van de wereldwijde uitstoot. Tenzij China snelle stappen onderneemt om zijn uitstoot van broeikasgassen onder controle te houden, is […] Lees dit artikel: In de strijd tegen klimaatverandering doet China meer dan we denken – maar doet het genoeg?
  [naar artikel]
 17. Politieke outsider Péter Márki-Zay wordt uitdager van premier Viktor Orbán in Hongarije: maakt hij een kans? (17/10/2021 - VRT NWS)
  In Hongarije hebben zes oppositiepartijen van over het hele spectrum zich verenigd. Ze willen zo hun kansen verhogen tegen de regerende partij Fidesz bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Nu hebben ze ook een kopman: Péter Márki-Zay (49) zal het opnemen tegen premier Viktor Orbán. Tegenkandidate Klára Dobrev heeft haar nederlaag in de voorverkiezing toegegeven. Wie is Márki-Zay? En maakt hij een kans om Orbán na meer dan 10 jaar van de troon te stoten?
  [naar artikel]
 18. Strijdfronten tegen neofascisme en neokolonialisme (21/09/2023 - De Wereld Morgen)
  Fascisme en neokolonialisme zouden centrale thema’s moeten zijn in het debat van alle progressieve krachten. Ofwel slagen we erin een sterk en eenmakend politiek bewustzijn op te wekken bij de onderdrukten, ofwel worden we bruut overreden door de tanks van het kolonialisme en fascisme. The post Strijdfronten tegen neofascisme en neokolonialisme appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 19. Solidaire maaltijd voor Oeganda (22/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De federatie Herk-de-Stad organiseert zondag 18 maart een solidaire maaltijd. De opbrengst daarvan gaat naar een project in het Zuiden, met name in Oeganda.
  [naar artikel]
 20. INTERNATIONALE ANTI-DIEETDAG 37% van de vrouwen ging al meer dan zes keer op dieet (06/05/2023 - Gezond.be)
  ‘Maandag start ik echt!’ Sounds familiar? Ons gewicht is tegenwoordig een gevoelig onderwerp. Steeds meer streven we naar het ‘perfecte’ lichaam. Maar kunnen we die eeuwige strijd tegen kilo’s wel winnen? Vandaag steken we een welgemeende vinger op naar de dieetcultuur. Vandaag – Internationale Anti-Dieetdag – is geen dag om alle remmen los te gooien, […] Het bericht INTERNATIONALE ANTI-DIEETDAG 37% van de vrouwen ging al meer dan zes keer op dieet verscheen eerst op Gezond.be.
  [naar artikel]
 21. Feministische betoging tegen geweld op vrouwen trekt door Brussel (25/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Op initiatief van het platform Mirabal trekt zaterdag, de internationale dag tegen geweld op vrouwen, een nationale feministische betoging tegen het geweld op vrouwen door de Brusselse straten. De deelnemende organisaties eisen dat beleidsmakers de strijd tegen geweld op vrouwen concreet aanpakken.
  [naar artikel]
 22. Israël en de opkomst van Joods fascisme (09/02/2023 - De Wereld Morgen)
  Het masker valt van het gezicht van Israël’s apartheidsstaat en onthult een grijnzende schedel die de vernietiging voorspelt van de laatste paar beperkingen tegen het doden van Palestijnen. The post Israël en de opkomst van Joods fascisme appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 23. 19 september – lezing Jacques Pauwels in Antwerpen: VS en nazisme van Hitler tot vandaag (13/09/2023 - De Wereld Morgen)
  Belgisch-Canadees historicus Jacques Pauwels geeft op 19 september in de Groene Waterman in Antwerpen een lezing over waarom en hoe de VS in de jaren 1930 fascisme en nazisme steunden en in 1941-1945 tegen de ‘verkeerde vijand’ oorlog voerden. The post 19 september – lezing Jacques Pauwels in Antwerpen: VS en nazisme van Hitler tot vandaag appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 24. De acht BV’s van ‘Alles in de Strijd’ blikken terug op striptease voor 2.000 fans: “Vrouwen op straat zeiden: Seffens zien we uw flieter” (03/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Missie geslaagd. Met Alles in de Strijd engageerden acht BV’s zich om prostaat- en teelbalkanker bespreekbaar te maken. Rest enkel nog de climax: een striptease voor heel Vlaanderen. Een week nadat ze – in positieve zin – met de billen bloot gingen voor 2.000 man, krijgen we de show ook op tv te zien. Hoe beleefden de mannen hun chippendale-debuut? En trekken ze hierna hun gouden string ooit nog aan of uit?
  [naar artikel]
 25. Acht BV’s van ‘Alles in de strijd’ blikken terug op striptease: “Vrouwen op straat zeiden: Seffens zien we uw flieter. Toen begon het te dagen” (03/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Missie geslaagd. Met Alles in de strijd engageerden acht BV’s zich om prostaat- en teelbalkanker bespreekbaar te maken. Rest enkel nog de climax: een striptease voor heel Vlaanderen. Een week nadat ze – in positieve zin – met de billen bloot gingen voor 2.000 man, krijgen we de show ook op tv te zien. Hoe beleefden de mannen hun chippendale-debuut? En trekken ze hierna hun gouden string ooit nog aan of uit?
  [naar artikel]
 26. Hoe de dood van George Floyd het leven van Vlaamse Tuly radicaal veranderde: “Gedaan met mijn show als ‘witte bakfietsmoeder’” (20/05/2023 - Het Nieuwsblad)
  8 mei 2020, Minneapolis. Omstaanders filmen de doodstrijd van George Floyd, een zwarte man die bij een politiecontrole brutaal – politieknie in de nek – tegen de grond wordt gehouden. 8 minuten en 46 seconden duurt de video, die wereldwijd een zelden geziene storm van protest veroorzaakt. De schreeuw van Black Lives Matter galmde ook luid door ons land. En werd ook gehoord door onze gewezen journaliste Tuly Salumu. Ze getuigt hier hoe ook háár leven compleet veranderde.
  [naar artikel]
 27. Slovakije wijst Europees verdrag over geweld tegen vrouwen af: “In strijd met de definitie van het huwelijk” (29/03/2019 - De Morgen)
  Het Slovaakse parlement heeft vrijdag gestemd tegen de goedkeuring van het Verdrag van Istanbul, inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Het verdrag zou in strijd zijn met de definitie van het huwelijk in de Slovaakse grondwet als een heteroseksuele vereniging.
  [naar artikel]
 28. Dit zijn de 10 mechanismen van het fascisme (09/09/2018 - De Morgen)
  Volgens de Amerikaanse filosoof Jason Stanley is het fascisme echt terug. In een nieuw boek legt hij uit hoe deze tien strategieën bijdragen tot het zo gevaarlijke wij/zij-denken. Tien alarmsignalen voor wie de liberale democratie genegen is.
  [naar artikel]
 29. Herman Van Lent uit Bornem is al 30 jaar fan van Union: “Iedereen verklaarde me gek: ‘Union, wat gaat ge dáár doen?’” (25/05/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Dertig jaar geleden ging Herman Van Lent (59) voor het eerst kijken naar een wedstrijd van Union Saint-Gilliose. In zijn gemeente Bornem moesten ze er eens goed mee lachen. Union, dat was derde klasse. Dat voetbalde tegen Standaard Wetteren en Verbroedering Denderhoutem voor drie man en een paardenkop. Maar Herman was verkocht. Het stadion, de bomen van het Dudenpark, het Brusselse accent van de fans. Dertig jaar later heeft hij weinig matchen gemist – ook zondag tegen Antwerp is hij erbij – en kent heel Union hem als ‘le peï de Bornem’.
  [naar artikel]
 30. Grillo stelt voor om volksjury's te installeren in strijd tegen "fake news" (04/01/2017 - De Redactie)
  Met zijn provocerende uitspraak heeft de oprichter van de Vijfsterrenbeweging opschudding veroorzaakt in Italië. Pers en politiek reageren furieus. "Wat hij voorstelt, heet fascisme".
  [naar artikel]
 31. De wereldorde volgens Peking (11/04/2019 - De Morgen)
  Als de Vergeten Bondgenoot in de strijd tegen het fascisme in de Tweede Wereldoorlog eiste China met een grote parade zijn centrale positie in de wereldorde opnieuw op. Maar in de optocht van wapens en uniformen waren ook boodschappen verpakt over het moderne China.
  [naar artikel]
 32. Feministische betoging tegen geweld op vrouwen trekt door Brussel (25/11/2017 - VRT NWS)
  Op initiatief van het platform Mirabal trekt een nationale feministische betoging tegen geweld op vrouwen door Brussel op deze internationale dag tegen geweld op vrouwen. De deelnemende organisaties eisen dat beleidsmakers de strijd tegen geweld op vrouwen concreet aanpakken.
  [naar artikel]
 33. Braziliaans president Bolsonaro maakt zich klaar voor de presidentsverkiezingen. “Onze vijand is niet extern, maar intern. Ook voeren we een strijd tussen goed en kwaad” (28/03/2022 - Express)
  De Braziliaanse president Jair Bolsonaro lanceerde dit weekend zijn onofficiële herverkiezingscampagne. Daarbij vertelde hij dat alle opiniepeilingen verkeerd zijn en dat hij dit jaar zeker de strijd om het presidentschap weer zal gaan winnen. De aanstaande verkiezingen – die worden gehouden op 2 november 2022 – zijn daarbij volgens Bolsonaro een strijd tussen goed tegen […]
  [naar artikel]
 34. “Eigenlijk is álles cava aan wat na de Gouden Generatie komt. In Kazan was de cava zelfs het laatste van de fles – niks bubbels, flets” (08/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De tweede colonne won ternauwernood in Rusland. De Rode Duivels waren weliswaar dominant, maar het aanvalsspel was – zoals dat dan heet in het jargon – steriel. U mag het ook saai noemen. Het ontbrak aan genialiteit, zag ook onze chef voetbal.
  [naar artikel]
 35. "Keuze tussen fascisme of democratie": Brazilianen kiezen nieuwe president in klimaat van angst (02/10/2022 - VRT NWS)
  In Brazilië vindt vandaag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Grote favoriet is de linkse ex-president Luis Inácio Lula da Silva (76). In de peilingen heeft hij een ruime voorsprong op de huidige uiterst rechtse president Jair Bolsonaro (67). Brazilië is er slecht aan toe, met de naweeën van de coronacrisis, een economische crisis en een brandend Amazonewoud. De kiesstrijd is bitser en gewelddadiger dan ooit en de grote vraag is of Bolsonaro een eventueel verlies zal toegeven. De angst voor een staatsgreep leeft. "We kiezen niet Bolsonaro of Lula, maar fascisme of democratie."
  [naar artikel]
 36. Na 19 jaar blijft Claudia zich verbazen over de Vlamingen: “Dát zal ik nooit begrijpen” (31/07/2023 - Het Nieuwsblad)
  Zeggen tegen een oude bekende dat hij dik is geworden kan ook een teken van liefde zijn. Toch in China. Want hier in Vlaanderen bijt Claudia Liang (42) – Chinese naam Qianru (spreek uit als Tsjinroe) – uit Lummen na 19 jaar liever op haar tong dan te direct te zijn.
  [naar artikel]
 37. Harde annexatiespeech van Poetin toont hoe hij afglijdt richting eigen vorm van fascisme (03/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Het agressieve discours van het Kremlin wekt niet alleen vrees voor een escalatie van de oorlog. Wat zich in Moskou afspeelt, lijkt steeds meer op een vorm van ‘Russisch fascisme’.
  [naar artikel]
 38. Schotland maakt maandverband en tampons gratis: “Strijd tegen menstruatiearmoede” (25/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Schotland hoeven vrouwen binnenkort niet meer te betalen voor onder meer maandverband en tampons. Het parlement keurde dinsdagavond unaniem een wet goed in de strijd tegen “period poverty” (“menstruatiearmoede”), waarbij vrouwen en meisjes zich door geldgebrek geen noodzakelijke hygiënemiddelen kunnen veroorloven.
  [naar artikel]
 39. 8 mei: nooit meer fascisme (07/05/2023 - De Wereld Morgen)
  Op zondag 7 mei organiseerde de 8 meicoalitie een viering van vrijheid en verzet nabij het fort van Breendonk om de bevrijdingsdag van 8 mei 1945 te herdenken en de verzetshelden te eren. Zo’n 1500 namen deel. Een fotoreportage. The post 8 mei: nooit meer fascisme appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 40. "Neonazisme en fascisme weer een beetje in de mode bij sommige groepen" (15/08/2017 - De Redactie)
  Volgens Amerika-correspondent Michiel Vos is fascisme aan een opmars bezig onder bepaalde groepen in de Amerikaanse samenleving. Dat zei hij in "Terzake".
  [naar artikel]
 41. Ze schoor zich kaal om niet te moeten zingen, maar nu is ze populairder dan haar vader: Willow Smith, de dochter van Will en Jada Smith (13/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Sloeg de carrière van haar vader aan het wankelen, na die fameuze klap op de Oscars, dan neemt de hare een hoge vlucht. Op haar 21ste heeft Willow – dochter van Will en Jada Smith – vijf albums, een gevierde podcast en een populariteit die de rest van haar familie in een figurantenrol duwt. Zelf háát ze die roem – ze schoor zich daarom zelfs kaal. Maar willen of niet, de jongste Smith-telg wordt op handen gedragen, als een van dé gezichten van Gen Z.
  [naar artikel]
 42. Steeds meer aanwijzingen dat vrouwen die broer Kim Jong-un vermoordden echt niet wisten wat ze deden en in de val gelokt werden (01/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een van de twee vrouwen die beschuldigd worden van de moord op Kim Jong-nam – de verbannen broer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un – haalde...
  [naar artikel]
 43. In verschillende steden wordt zondag geprotesteerd tegen geweld op vrouwen (21/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Er is dringend nood aan een proactief, coherent, aanhoudend en correct begroot beleid dat efficiënt de strijd aangaat tegen alle vormen van geweld op vrouwen. Dat is de boodschap van het platform Mirabal op de internationale dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen op 25 november. Zondag vindt al een reeks acties plaats in onder meer Brussel, Antwerpen en Gent.
  [naar artikel]
 44. In verschillende steden wordt zondag geprotesteerd tegen geweld op vrouwen (21/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Er is dringend nood aan een proactief, coherent, aanhoudend en correct begroot beleid dat efficiënt de strijd aangaat tegen alle vormen van geweld op vrouwen. Dat is de boodschap van het platform Mirabal op de internationale dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen op 25 november. Zondag vindt al een reeks acties plaats in onder meer Brussel, Antwerpen en Gent.
  [naar artikel]
 45. Schotland maakt menstruatieproducten gratis in strijd tegen “menstruatiearmoede” (25/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In Schotland hoeven vrouwen binnenkort niet meer te betalen voor onder meer maandverband en tampons. Het parlement keurde dinsdagavond unaniem een wet goed in de strijd tegen "period poverty" ("menstruatiearmoede"), waarbij vrouwen en meisjes zich door geldgebrek geen noodzakelijke hygiënemiddelen kunnen veroorloven.
  [naar artikel]
 46. Nu was het háár beurt om te stralen: Remco Evenepoel en zijn Oumi - in broekpak - zeggen volmondig ja tegen elkaar (07/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Vorige week mocht híj nog schitteren in het wit - met regenboog. Nu was het háár beurt. Oumi zei vandaag, in broekpak, volmondig ja tegen haar wereldkampioen Remco Evenepoel. Een intiem huwelijk onder een stralende oktoberzon, zónder supporters dit keer.
  [naar artikel]
 47. Likken op eigen risico: 'Wie op zondag met zijn hond speelt, kan op donderdag dood zijn' (28/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De noeste feitenjagers van Factcheckers vragen zich woensdag hardop af of het wel zo’n goed idee is om je – áf, Rocky! – door je trouwe viervoeter...
  [naar artikel]
 48. Verkiezingsuitslag Colombia toont drastische verschuiving. “Een tijdperk wordt afgesloten” (30/05/2022 - Express)
  Dit jaar zou Colombia zijn eerste progressieve president kunnen kiezen in de vorm van de voormalige burgemeester van Bogotá – en vroeger lid van de rebellenbeweging M-19 – Gustavo Petro. Die won afgelopen zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in het land en zal het in een tweede ronde moeten opnemen tegen zakenman Rodolfo […]
  [naar artikel]
 49. PS en Ecolo boos over MR-video die fascisme van Mussolini “relativeert”: “De grenzen zijn allang overschreden” (30/10/2022 - Het Nieuwsblad)
  De PS en Ecolo zijn niet te spreken over een video van de Europese tak van de MR (MRI), die het fascisme van de Italiaanse dictator Benito Mussolini “relativeert”. “Het fascisme banaliseren, dat is de deur openzetten voor zijn terugkeer”, tweette PS-voorzitter Paul Magnette. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft intussen gevraagd om de video in te trekken.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy