De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Macron spreekt oorlogszuchtige taal over Afrika

De Wereld Morgen

18/09/2023 - 12:41

De jaarlijkse Conferentie van Ambassadeurs, waar altijd ook veel Franse en Europese ministers en de chef-staf van de Franse strijdkrachten aanwezig zijn, is voor de Franse president telkens een gelegenheid om de prioriteiten van het Franse buitenlandse beleid te schetsen. Macron sprak er dit jaar een oorlogszuchtige taal. De ambassadeurs beschouwt hij als 'de diplomatieke gewapende vleugel'. The post Macron spreekt oorlogszuchtige taal over Afrika appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Macron en Afrika: een mooi staaltje taalkolonialisme (25/11/2022 - De Wereld Morgen)
  Frankrijk ziet zijn invloed en macht in Afrika gestaag achteruitgaan en Macron wil dat koste wat het kost verhinderen. Onder het motto dat culturele dominantie de voorwaarde is voor economische overheersing, probeert hij de Franse taal opnieuw te promoten als een panafrikaans bindmiddel. Een mooi staaltje neokolonialisme. The post Macron en Afrika: een mooi staaltje taalkolonialisme appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 2. Macron in de voetsporen van Kuifje in Afrika (20/03/2023 - De Wereld Morgen)
  Tijdens een tweedaagse rondreis door Centraal-Afrika kreeg de Franse president Macron felle tegenkanting voor paternalistische uitspraken die hij deed in verschillende landen en die helemaal thuishoren in de tijd van de kolonisatie. The post Macron in de voetsporen van Kuifje in Afrika appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 3. Wie liegt in een vreemde taal is moeilijker te ontmaskeren (22/07/2018 - VRT NWS)
  Voor de meeste mensen is het niet moeilijker om te liegen in een vreemde taal dan in hun moedertaal. Dat gaat echter niet op voor het spreken van de waarheid: dat is duidelijk moeilijker in een taal die niet je moedertaal is. Het gevolg daarvan is dat het voor een waarnemer moeilijker is om uit te maken wanneer iemand die een vreemde taal spreekt liegt, dan bij iemand die zijn moedertaal spreekt. Dat blijkt uit een Duitse studie. De studie verklaart ook waarom iemand die een vreemde taal spreekt, over het algemeen gezien worden als minder betrouwbaar, ook als daar geen gegronde reden voor is.  
  [naar artikel]
 4. Trump over Kim: van "raketman" tot "sterke kerel" (13/06/2018 - VRT NWS)
  De ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump en het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-un heeft duidelijk effect op de retoriek. Waar we tot voor kort vooral oorlogszuchtige taal en beledigingen hoorden, klinkt na Singapore een heel andere taal.
  [naar artikel]
 5. Macron op zoek naar nieuwe rol van Frankrijk in Afrika (01/03/2023 - De Tijd)
  11:21 Met een trip naar Centraal-Afrika vat de Franse president Emmanuel Macron een nieuw hoofdstuk in de relaties met het continent aan. Nu Rusland en China er almaar steviger voet aan grond krijgen, versc...
  [naar artikel]
 6. Legerkonvooien trekken Parijs binnen, Macron spreekt Fransen toe (16/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron spreekt momenteel de Franse bevolking toe. Verwacht wordt dat hij drastische maatregelen zal aankondigen om het...
  [naar artikel]
 7. Noord-Korea spreekt opnieuw opruiende taal (24/05/2018 - Knack)
  In de aanloop naar de geplande ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un spreekt Pyongyang opnieuw dreigende taal.
  [naar artikel]
 8. Macron wil dat rijke landen 3-5 procent vaccins aan Afrika geven (19/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron wil dat rijke westerse landen 3 tot 5 procent van hun doses coronavaccins aan Afrika geven. In een interview met de Financial Times zegt Macron dat de meeste rijke landen voldoende hebben ingekocht en dit niet ten koste van de eigen vaccinatiecampagne gaat.
  [naar artikel]
 9. Een taal leren op 7 dagen? Dit duo deed het en legt uit hoe dat lukt (23/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Nog een reis gepland naar een land waarvan je de taal niet spreekt? Geen probleem, op 7 dagen tijd zou je die nieuwe taal machtig kunnen worden,
  [naar artikel]
 10. Franse president Macron op rondreis naar Afrika (28/11/2017 - VRT NWS)
  De Franse president Emmanuel Macron is begonnen aan zijn eerste rondreis in Afrika. Hij bezoekt onder meer Burkina Faso, Ivoorkust en Ghana.    
  [naar artikel]
 11. LIVE: President Macron spreekt de Franse natie toe (10/12/2018 - VRT NWS)
  Vanavond om acht uur spreekt de Franse president Emmanuel Macron de natie toe. Aanleiding is het protest van de Gele Hesjes, de golf van volkswoede die het land al weken in zijn greep houdt. Wat Macron precies in petto heeft, zal vanavond moeten blijken. Volg het hier live.
  [naar artikel]
 12. Legerkonvooien trekken Parijs binnen, Macron spreekt straks Fransen toe (16/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron spreekt straks de Franse bevolking toe. Verwacht wordt dat hij drastische maatregelen zal aankondigen om het...
  [naar artikel]
 13. Gezinnen willen poetshulp die hun taal spreekt en hebben liever geen hulp met een Marokkaanse naam (10/06/2020 - VRT NWS)
  Gezinnen in en rond Brussel verkiezen een huishoudhulp die hun moedertaal of een andere taal die ze beheersen, spreekt. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. Dat betekent dat heel wat mensen met buitenlandse roots die in de dienstenchequesector werken niet aan de bak komen omdat ze geen of niet voldoende Nederlands spreken.
  [naar artikel]
 14. Macron trekt naar West-Afrika voor gesprekken over terrorisme en voedselvoorziening (25/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Franse president Emmanuel Macron trekt naar West-Afrika voor een gespreksronde over de strijd tegen terrorisme en de voedselvoorziening. Dinsdag om 13 uur wordt Macron in de Kameroense hoofdstad Yaoundé verwacht, waar een ontmoeting met zijn Kameroense ambtsgenoot Paul Biya op het menu staat. Daarna reist het Franse staatshoofd door naar Benin en Guinee-Bissau.
  [naar artikel]
 15. Merkel en Trump roepen samen om bestand Syrië en zijn bezorgd om oorlogszuchtige taal van Poetin (02/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Trump en de Duitse bondskanselier Merkel hebben in een telefoongesprek beklemtoond dat de recente resolutie van de...
  [naar artikel]
 16. Hondenbrein onderscheidt taal van baasje van een onbekende taal (07/01/2022 - VRT NWS)
  Ga je op reis met je hond? Verhuis je? Spreekt je partner een andere taal? Dat zou je hond wel eens kunnen merken, blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Neuroimage. De onderzoekers zagen in hersenscans dat de honden andere hersenactiviteit vertoonden als ze luisterden naar het Hongaars tegenover het Spaans.
  [naar artikel]
 17. Vanaf morgen weer toeristen welkom in Frankrijk, Macron spreekt natie toe (14/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf morgen, 15 juni, openen heel wat landen opnieuw hun grenzen. Ook Frankrijk verwelkomt opnieuw toeristen. President Macron spreekt zijn volk...
  [naar artikel]
 18. Gaat Macron straks op de knieën voor de gele hesjes? (10/12/2018 - VRT NWS)
  Vanavond om acht uur spreekt de Franse president Emmanuel Macron de natie toe. De tijd van halve toegevingen en vage beloften aan de gele hesjes lijkt voorbij. Maar kan Macron nog wel een kant op zonder zijn gezicht te verliezen?
  [naar artikel]
 19. Macron wil G7 hervormen (27/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron wil de G7 hervormen. De club van rijke industrielanden moet de banden met China, India en Afrika aanhalen en...
  [naar artikel]
 20. Granaataanval op Franse soldaten vlak voor aankomst Macron in Ouagadougou (28/11/2017 - Metro)
  Een aanval met een granaat tegen Franse soldaten in Ouagadougou heeft het begin van het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron in Burkina Faso getekend. Het is Macrons eerste rondreis in Afrika. Bedoeling is een “nieuwe fase” aan te snijden in de relaties tussen Parijs en het continent. Macron zal tijdens zijn rondreis ook Ivoorkust en Ghana bezoeken. De Franse president wil er de Afrikaanse jeugd overtuigen, die meer en meer vijandig staat tegenover de Franse aanwezigheid op het continent. Zijn reis staat ook in het teken van de aanhoudende terreurdreiging in de Sahel, waar de Franse troepen in de regio de handen vol aan hebben, en de groeiende migratiecrisis die Europa wil indijken. Maandagavond, twee uur voor zijn aankomst, lanceerden twee gemaskerde individuen vanop een motor een granaat naar een Frans voertuig in het noorden van Ouagadougou. Ze konden hun doelwit niet treffen, maar drie burgers raakten wel gewond. Een van hen is er ernstig aan toe. De aanslag werd nog niet opgeëist. Ze gebeurde evenwel ver van het vliegveld. In het centrum van de hoofdstad was er een grote veiligheidsmacht op de been. Deze reis betekent “een nieuwe fase in onze relatie met uw land en uw continent”, zei Macron bij aankomst maandagavond in Ouagadougou. Hij verwees niet naar de aanval. Vandaag zal Macron een bezoek brengen aan de universiteit van Ouagadougou. Woensdag woont de Franse president de vijfde Afrikaans-Europese top bij in Abidjan. Met zijn bezoek aan Ghana, waar Engels de officiële taal is, wil Macron illustreren dat de belangstelling voor Afrika verder reikt dan Franstalig Afrika. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 21. IBA brengt protontherapie naar Afrika (28/04/2017 - De Tijd)
  07:16 De Aziatische beurzen zakken na straffe taal van Trump over Noord-Korea. IBA wint zijn eerste contract voor een protontherapiecentrum in Afrika. Nyrstar heeft de Campo Morado-mijn verkocht.
  [naar artikel]
 22. Vanaf morgen opnieuw toeristen welkom in Frankrijk, Macron spreekt natie toe (14/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf morgen, 15 juni, openen heel wat landen opnieuw hun grenzen. Ook Frankrijk verwelkomt opnieuw toeristen. President Macron spreekt zijn volk...
  [naar artikel]
 23. Binnenkort geen ‘poileas' en ‘ambaileans’ meer? Schotse taal Gaelic op rand van uitsterven (02/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Met nog amper 11.000 zijn ze volgens een nieuwe studie: het aantal Schotten dat nog regelmatig het Gaelic spreekt, de Keltische taal die vroeger de...
  [naar artikel]
 24. Macron: “Wagner-groep is de levensverzekering van falende regimes in Afrika” (27/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Wagner-groep is de “levensverzekering van falende regimes” in Afrika. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron maandag gezegd. Volgens hem mogen Afrikaanse landen niet langer beroep doen op het huurlingenleger omdat ze alleen maar “ellende zaait”.
  [naar artikel]
 25. Sociale onrust Frankrijk – President Macron spreekt zich maandag voor de televisie uit (08/12/2018 - Metro)
  De Franse president Emmanuel Macron zal maandagavond op de televisie zijn antwoord geven op de crisis rond het protest van de “gele hesjes”, zo heeft de krant Le Parisien zaterdag gemeld. Macron zou zijn voornemen vrijdag hebben bekendgemaakt tegenover een vijftiental burgemeesters en verkozenen in Yvelines. Het Elysée bevestigde een televisie-optreden “in het begin van de week”. Nog volgens Le Parisien heeft Macron zaterdag met zijn medewerkers de interventie op de televisie voorbereid. Hij zou het ook hebben over koopkracht en fiscale rechtvaardigheid. bron: Belga Het bericht Sociale onrust Frankrijk – President Macron spreekt zich maandag voor de televisie uit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. ‘En welke taal spreekt de papa?’: Kind en Gezin gaat vanaf nu ook de taal van de vader registreren (31/01/2022 - De Morgen)
  Met welke taal groeit een baby op? Vroeger vroeg Kind en Gezin dat alleen aan de moeder, nu gaan ze alle ouders registreren. Belangrijk, want heel veel onderzoek is gebaseerd op hun database. ‘Hallucinant dat ze daar nu pas mee beginnen.’
  [naar artikel]
 27. Trump spreekt verzoenende taal in Saoedi-Arabië (21/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Donald Trump heeft zijn eerste buitenlandse tour als president van de Verenigde Staten afgetrapt. Vandaag spreekt hij een vijftigtal Arabische
  [naar artikel]
 28. De Croo spreekt Macron tijdens eerste buitenlandbezoek als premier: “We hebben zelfde visie” (01/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Alexander De Croo en de Franse president Emmanuel Macron zitten op dezelfde golflengte over een strategie om de verspreiding van het coronavirus tussen beide landen te bestrijden, vooral tijdens de eindejaarsfeesten. Dat hebben ze bevestigd na hun onderhoud in het Elysée, de ambtswoning van Macron.
  [naar artikel]
 29. Legerkonvooien trekken Parijs binnen, Macron verbiedt alle samenkomsten en sluit grenzen (16/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Emmanuel Macron spreekt momenteel de Franse bevolking toe. Om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken,...
  [naar artikel]
 30. Bono en Macron zitten samen over ontwikkelingshulp aan Afrika (11/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Ierse U2-zanger Bono is gisteravond ontvangen op het Elysée in Parijs bij de Franse president Emmanuel Macron. Daar zaten de twee samen over de...
  [naar artikel]
 31. President Macron moet minder Engels spreken, vinden sommige Fransen (18/06/2019 - VRT NWS)
  Naast het vele sociale en politieke ongenoegen over de Franse president Macron is er nu ook ontevredenheid over zijn taalkeuze. Veel Fransen vinden dat hun chef d'état te snel overschakelt op Engels, of occasioneel ook op een andere taal. Er is zelfs een open brief met petitie van het "Collectif Langue Française" in de krant Le Parisien om hem te overhalen vast te houden aan de eigen taal, het prachtige Frans. Honderd prominente franstaligen uit de hele wereld hebben al getekend. Dat zei correspondent Stefan De Vries in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. 
  [naar artikel]
 32. Vinokourov spreekt straffe taal: “Als Alaphilippe in het geel Parijs haalt, begrijp ik niks meer van wielrennen” (20/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Straffe taal bij Alexandre Vinokourov. De manager van Astana werd bij de Franse zender RMC Sport gepolst naar zijn mening over de prestaties van...
  [naar artikel]
 33. Proximus-topvrouw spreekt dreigende taal over miljardeninvestering in supersnel glasvezelnetwerk (12/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dominique Leroy, de CEO van Proximus, heeft woensdag in het parlement dreigende taal gesproken over de geplande miljardeninvestering in het
  [naar artikel]
 34. Proximus-topvrouw spreekt dreigende taal over miljardeninvestering in supersnel glasvezelnetwerk (12/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dominique Leroy, de CEO van Proximus, heeft woensdag in het parlement dreigende taal gesproken over de geplande miljardeninvestering in het
  [naar artikel]
 35. Proximus-topvrouw spreekt dreigende taal over miljardeninvestering in supersnel glasvezelnetwerk (12/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dominique Leroy, de CEO van Proximus, heeft woensdag in het parlement dreigende taal gesproken over de geplande miljardeninvestering in het
  [naar artikel]
 36. Europees Parlement kijkt uit naar toespraak Macron: gaat hij voor nieuwe Europese fractie?  (16/04/2018 - VRT NWS)
  De Franse president Emmanuel Macron spreekt morgen voor het eerst de Europarlementsleden in Straatsburg toe en gaan de fractieleiders met hem in debat. Macron heeft een ambitieuze visie op Europa. Wat heeft hij in petto in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen van mei 2019? En vooral ook: wordt duidelijk of Macron mikt op een eigen, nieuwe fractie in het Europees Parlement?
  [naar artikel]
 37. Ondervoorzitter Russisch parlement spreekt dreigende taal: “Rusland gaat door tot doel is bereikt” (11/04/2022 - Het Belang van Limburg)
  “We zullen jullie kushandjes toewerpen, zo dicht zullen we zijn bij de grens met de Europese Unie.” Aan het woord is Pjotr Tolstoj, ondervoorzitter van het Russisch parlement, partijgenoot van Poetin en achterachterkleinzoon van schrijver Leo Tolstoj. Een radicale stem uit Rusland, die dreigende taal spreekt. Wij spraken met hem via een videoverbinding vanuit Moskou.
  [naar artikel]
 38. De Croo forceert loonakkoord met 500 euro premie als zoenoffer voor links, maar Magnette spreekt al opnieuw dreigende taal (06/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: De Croo forceert loonakkoord met 500 euro premie als zoenoffer voor links, maar Magnette spreekt al opnieuw dreigende taal Rond halfdrie vanmorgen bereikte de kern van de federale regering over de lonen, na een marathon onderhandelen, een akkoord. De consensus is niet echt spectaculair: 0,4 procent maximum loonstijging bovenop de index, met daarnaast een premie van 500 euro maximum in bedrijven ‘die het in de crisis goed deden’. Ook over het verhogen van het […] Lees dit artikel: De Croo forceert loonakkoord met 500 euro premie als zoenoffer voor links, maar Magnette spreekt al opnieuw dreigende taal
  [naar artikel]
 39. De Croo forceert loonakkoord met 500 euro premie als zoenoffer voor links, maar Magnette spreekt al opnieuw dreigende taal (06/05/2021 - Express)
  Lees dit artikel: De Croo forceert loonakkoord met 500 euro premie als zoenoffer voor links, maar Magnette spreekt al opnieuw dreigende taal Rond halfdrie vanmorgen bereikte de kern van de federale regering over de lonen, na een marathon onderhandelen, een akkoord. De consensus is niet echt spectaculair: 0,4 procent maximum loonstijging bovenop de index, met daarnaast een premie van 500 euro maximum in bedrijven ‘die het in de crisis goed deden’. Ook over het verhogen van het […] Lees dit artikel: De Croo forceert loonakkoord met 500 euro premie als zoenoffer voor links, maar Magnette spreekt al opnieuw dreigende taal
  [naar artikel]
 40. Macron: 'Iran zal nooit kernwapens bezitten' (25/04/2018 - De Tijd)
  18:36 Exact 58 jaar na ex-president Charles de Gaulle spreekt huidigt Frans president Emmanuel Macron het Amerikaanse parlement toe. Hij had het over de speciale band tussen Frankrijk en de Verenigde Staten...
  [naar artikel]
 41. Franse president Macron houdt opnieuw tv-toespraak (14/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Macron spreekt vandaag zijn bevolking weer toe naar aanleiding van de coronacrisis. Hij heeft het dan vooral over de...
  [naar artikel]
 42. Trump spreekt moslimleiders straks toe: wat mogen we verwachten? (21/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Straks spreekt president Trump, op bezoek in Saoedi-Arabië, de leiders van vijftig moslimlanden toe. Zal hij verzoenende taal spreken in zijn met
  [naar artikel]
 43. Le Pen: ‘Macron, dat is Hollande!' (01/05/2017 - De Tijd)
  18:19 ‘Macron, dat is het systeem, Macron, dat is het geld, Macron, dat is Hollande’. Marine Le Pen, de extreemrechtse presidentskandidate, hakt ongenadig in op haar links-liberale rivaal, Emmanuel Macron.
  [naar artikel]
 44. Macron houdt zondag toespraak over coronabeleid en politiegeweld (10/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse president Macron spreekt zondag om 20 uur de bevolking toe. Dat maakte zijn regering bekend. Het wordt de vierde nationale toespraak...
  [naar artikel]
 45. Hoe het Nederlandse boerenprotest helemaal uit de hand loopt: “Laat Den Haag maar branden” (29/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Nederlandse boeren voeren al enkele weken actie tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering. De protesten liepen maandag en dinsdag uit de hand met geblokkeerde snelwegen en een doorbroken blokkade bij een minister thuis als gevolg. In online Telegramgroepen klinkt oorlogszuchtige taal.
  [naar artikel]
 46. Hoe het Nederlandse boerenprotest helemaal uit de hand loopt: “Laat Den Haag maar branden” (29/06/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De Nederlandse boeren voeren al enkele weken actie tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering. De protesten liepen maandag en dinsdag uit de hand met geblokkeerde snelwegen en een doorbroken blokkade bij een minister thuis als gevolg. In online Telegramgroepen klinkt oorlogszuchtige taal.
  [naar artikel]
 47. Kleuters Klimaatschool luisteren naar verhalen in verschillende talen (22/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Niet iedereen spreekt dezelfde taal, zelfs in de kleuterklas zijn er kinderen die een andere taal spreken. Maar hoe is het om een andere taal te spreken? Om een antwoord te krijgen op die vraag, trokken de kleuters van de tweede kleuterklas van de GO! Klimaatschool in Bree op vrijdag 9 november naar de bibliotheek. Daar gingen ze aan de slag met verschillende talen.
  [naar artikel]
 48. Hoe konden we Rusland zo onderschatten? ‘Ze hebben dit zo goed voorbereid dat het Westen geen kant meer op kan’ (24/02/2022 - De Morgen)
  Als Oost-Europa-kenner ziet emeritus professor Katlijn Malfliet (67, KU Leuven) in dit conflict niet minder dan de reïncarnatie van Ruslands status als grootmacht. Maar ze is ook een volbloed pacifist. ‘Ik stoor me aan de oorlogszuchtige taal van collega’s.’
  [naar artikel]
 49. Hoe konden we Rusland zo onderschatten? ‘Ze hebben dit zo goed voorbereid dat het Westen geen kant meer op kan’ (24/02/2022 - De Morgen)
  Als Oost-Europa-kenner ziet emeritus professor Katlijn Malfliet (67, KU Leuven) in dit conflict niet minder dan de reïncarnatie van Ruslands status als grootmacht. Maar ze is ook een volbloed pacifist. ‘Ik stoor me aan de oorlogszuchtige taal van collega’s.’
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy