De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Elektrische wagens: stevenen we af op een handelsoorlog met China?

De Wereld Morgen

18/09/2023 - 14:44

China heeft het plan van Commissievoorzitter Von der Leyen om een onderzoek naar staatssteun tegen Chinese elektrische wagens in te stellen als ‘puur protectionisme’ bestempeld. Volgens de Financial Times is het onderzoek bedoeld om twee jaar tijd te kopen, de tijd die de Chinese wagens nodig hebben om zich hier behoorlijk te vestigen. The post Elektrische wagens: stevenen we af op een handelsoorlog met China? appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europa stoot China van de troon als marktleider in verkoop elektrische wagens (28/04/2020 - Express)
  Europa is voor de verkoop van elektrische wagens het voorbije kwartaal een grotere markt geworden dan China. Dat is de... The post Europa stoot China van de troon als marktleider in verkoop elektrische wagens appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Tesla moet 80.000 wagens terugroepen in China (25/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla moet in China zowat 80.000 wagens terugroepen voor problemen met de software en de veiligheidsgordels. Het gaat om ingevoerde en in China gebouwde wagens, zo melden de toezichtautoriteiten vrijdag in Peking.
  [naar artikel]
 3. Record aan elektrische wagens verkocht in China (09/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er zullen naar verwachting dit jaar zes miljoen elektrische wagens worden verkocht in China, een record. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese branchefederatie CPCA.
  [naar artikel]
 4. Groene transitie in China: Bitcoin-miners verdreven voor… elektrische wagens (10/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Groene transitie in China: Bitcoin-miners verdreven voor… elektrische wagens De energie die onbenut is na de verdrijving van Bitcoin-miners moet de elektrische transitie van ’s werelds grootste automarkt voortstuwen. Zo hoopt Peking zijn klimaatdoelstellingen te halen. Dus dit was de verborgen agenda van Peking? Het lijkt haast het perfecte scenario, schrijft het Hongkongse medium South China Morning Post (SCMP). Het verbod van de Chinese […] Lees dit artikel: Groene transitie in China: Bitcoin-miners verdreven voor… elektrische wagens
  [naar artikel]
 5. China is de handelsoorlog met de vingers in de neus aan het winnen (15/01/2021 - Express)
  China doet het beter dan eender wie, zelfs in coronatijden. Dat wil meteen ook zeggen dat de winnaar van een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China onvermijdelijk China moet zijn. De tweede grootste economie ter wereld heeft 2020 afgesloten met een handelsoverschot van 78 miljard dollar in december alleen al. Dat blijkt uit cijfers […] The post China is de handelsoorlog met de vingers in de neus aan het winnen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 6. Tesla-wagens herstellen van imagoschade in China en verkopen opnieuw als zoete broodjes (09/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Tesla-wagens herstellen van imagoschade in China en verkopen opnieuw als zoete broodjes De verkoop van Tesla-wagens in China groeit opnieuw fors aan. De Amerikaanse producent van elektrische wagens verkocht meer dan 30.000 voertuigen. Maar 11.000 van hen waren voorbestemd voor export. In april lag het Amerikaanse automerk nog onder vuur in het land na openbare kritiek van Chinese kopers. Tesla verkocht vorige maand in totaal 33.463 elektrische […] Lees dit artikel: Tesla-wagens herstellen van imagoschade in China en verkopen opnieuw als zoete broodjes
  [naar artikel]
 7. "Tesla plant vijf miljard dollar te investeren in Chinese fabriek door handelsoorlog tussen VS en China" (01/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla zou van plan zijn om 5 miljard dollar te investeren in de bouw van een fabriek in China,...
  [naar artikel]
 8. Hoe China zijn weg uit een handelsoorlog probeert te bluffen (07/06/2019 - Knack)
  'China zit in een lastig parket en bluft vooral', aldus Jonathan Holslag over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.
  [naar artikel]
 9. Bedenkingen bij elektrische wagens nog niet helemaal verdwenen (11/01/2021 - Express)
  Het enthousiasme voor de aankoop van een elektrische auto is de jongste jaren toegenomen, maar er zijn wereldwijd nog altijd aanzienlijke verschillen. Dat blijkt uit een rapport van het Duitse bedrijf Continental, toeleverancier van de autosector, in China, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan. De onderzoekers stelden daarbij vast dat in China de bevolking […] The post Bedenkingen bij elektrische wagens nog niet helemaal verdwenen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 10. Aftellen naar Trumps eerste conflict met China (02/02/2017 - De Morgen)
  Adviseurs van Donald Trump voorspellen een ramkoers tussen de Verenigde Staten en China. Stevenen we in ijltempo af op een handelsoorlog of militaire escalatie? "Een conflict was onvermijdelijk maar met Trump zijn we waarschijnlijk in een stroomversnelling gekomen", zegt China-kenner Jonathan Holslag.
  [naar artikel]
 11. Autobouwer Tesla legt in China een elektrische zijderoute aan (24/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Autobouwer Tesla legt in China een elektrische zijderoute aan De Amerikaanse autobouwer Tesla, ontwikkelaar van elektrische wagens, heeft in China een traject van meer dan 5.000 kilometer met laadpalen uitgerust. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, aangekondigd. De route loopt van de havenmetropool Zhoushan in het noordoosten van China naar de stad Horgos in het noordwesten van het land, tegen de grens met […] Lees dit artikel: Autobouwer Tesla legt in China een elektrische zijderoute aan
  [naar artikel]
 12. Installatie laadpunten kan groeiende verkoop elektrische wagens niet volgen (14/04/2022 - Express)
  De verkoop van elektrische wagens kent een sterke groei, maar de installatie van openbare oplaadpunten kan dat tempo niet volgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Bloomberg New Energy Finance. Tevens wordt opgemerkt dat de vloot elektrische wagens in China naar zijn omvang meer openbare laadpunten ter beschikking heeft dan in Europa of de Verenigde […]
  [naar artikel]
 13. Tesla roept honderden wagens terug die naar China zijn verscheept (03/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Tesla roept honderden wagens terug die naar China zijn verscheept Tesla roept ruim 700 wagens terug die naar China zijn geëxporteerd. Het gaat om Model 3-wagens. Dat heeft de Chinese toezichthouder State Administration for Market Regulation (SAMR) laten weten. Tesla heeft de afgelopen maanden al duizenden wagens uit China en de Verenigde Staten moeten terugroepen. De producent van elektrische wagens is de afgelopen maanden ook […] Lees dit artikel: Tesla roept honderden wagens terug die naar China zijn verscheept
  [naar artikel]
 14. Nieuwe batterij geeft elektrische wagens 400 kilometer bereik in amper 10 minuten (17/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Dankzij een nieuwe generatie batterijen uit China zouden elektrische wagens na een laadbeurt van amper 10 minuten weer 400 kilometer kunnen rijden. Daarmee moet definitief een einde komen aan de lange laadtijden voor elektrische auto’s.
  [naar artikel]
 15. Europese markt is rijp voor betaalbare elektrische wagens uit China (06/01/2023 - Express)
  Chinese autobouwers dreigen op de Europese markt voor elektrische wagens een grote concurrent voor de lokale fabrikanten te worden. De Chinese bedrijven kunnen hun wagens immers aan beduidend lagere prijzen aanbieden dan de Europese constructeurs. Daarvoor heeft Patrick Koller, chief executive van toeleverancier Forvia, tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas gewaarschuwd. Chinese elektrische […]
  [naar artikel]
 16. Is dit de start van een handelsoorlog tussen de VS en China? "China geeft een dubbel signaal" (02/04/2018 - VRT NWS)
  Een pakket Chinese handelssancties aan het adres van de Verenigde Staten ter waarde van zo'n 2,5 miljard euro: is dit de start van een handelsoorlog? Volgens China-correspondent Leen Vervaeke kan je de reactie van China in twee richtingen interpreteren.
  [naar artikel]
 17. China wil geen handelsoorlog met VS (04/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  China wil een handelsoorlog met de Verenigde Staten voorkomen. Dat zei Zhang Yesui, woordvoerder van het Chinese parlement bij de start van het...
  [naar artikel]
 18. Stevenen we versneld af op een oorlog tegen China? (21/02/2023 - De Wereld Morgen)
  Het lijkt wel alsof de VS zich met grote spoed opmaken voor een gewapend conflict met China en bondgenoten in en buiten de NAVO aanporren om dat ook te doen. Stevenen we af op een grootschalig conflict tussen de twee grootmachten? Chinakenners Dirk Nimmegeers en Marc Vandepitte maken een balans op. The post Stevenen we versneld af op een oorlog tegen China? appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 19. Trump opent nieuw front in handelsoorlog met China (07/08/2019 - De Morgen)
  De Amerikaanse president Trump heeft met de beschuldiging van valutamanipulatie een nieuw front geopend in de handelsoorlog met China. Een oplossing voor de handelsoorlog raakt steeds verder uit zicht.
  [naar artikel]
 20. Trump opent nieuw front in handelsoorlog met ‘valutamanipulator’ China (07/08/2019 - De Morgen)
  De Amerikaanse president Trump heeft met de beschuldiging van valutamanipulatie een nieuw front geopend in de handelsoorlog met China. Een oplossing voor de handelsoorlog raakt steeds verder uit zicht.
  [naar artikel]
 21. Corona kost VS momentum in strijd om lithium voor elektrische wagens (26/03/2020 - Express)
  Lithium, zeldzame grondstoffen en andere materialen zijn momenteel zeer gegeerd voor de productie van onder andere elektrische wagens. China controleert... The post Corona kost VS momentum in strijd om lithium voor elektrische wagens appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 22. De handelsoorlog tussen de VS en China escaleert in hoog tempo (26/08/2019 - De Morgen)
  Opnieuw ontbrandt een veldslag in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. President Trump roept Amerikaanse bedrijven op om hun productie in China stop te zetten, en dreigt ze zelfs tot die stap te dwingen.
  [naar artikel]
 23. Export China krimpt door handelsoorlog met VS (08/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  China begint de gevolgen te merken van de escalerende handelsoorlog met de Verenigde Staten. De verkopen naar de VS waren afgelopen augustus 16...
  [naar artikel]
 24. Trumps handelsoorlog met China in vijf vragen (11/07/2018 - De Tijd)
  17:34 Donald Trump dreigt de handelsoorlog met China te viervoudigen. Waarom doet hij dat, en treft hij niet vooral de Amerikaanse consument?
  [naar artikel]
 25. Chinezen overtuigd dat ze “handelsoorlog met VS zullen winnen” (05/04/2018 - Metro)
  China is overtuigd dat het een handelsoorlog met de Verenigde Staten kan winnen. Dat bericht de Renmin Ribao, de officiële krant van de Communistische Partij van China, vandaag. “De Amerikaanse economie zal een zware slag moeten incasseren als ze ’s werelds grootste consumentenmarkt in China verliest.” In de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten is het niet langer zo dat de sterkere de zwakkere kan pesten, luidt het. “Het is een spel tussen twee wereldreuzen.” De snelle groei in China heeft de balans meer en meer in het voordeel van China verschoven, klinkt het in de krant. “China heeft de moed om deze handelsoorlog te winnen.” bron: Belga   Het bericht Chinezen overtuigd dat ze “handelsoorlog met VS zullen winnen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. IMF: "Handelsoorlog China-VS kost honderden miljarden” (05/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Hoe langer de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China voortduurt, hoe groter de schade. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF)...
  [naar artikel]
 27. Onderhandelaars bereiken geen doorbraak om handelsoorlog VS en China op te lossen (24/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en China over de handelsoorlog hebben na twee dagen niet geleid tot een...
  [naar artikel]
 28. De handelsoorlog tussen de VS en China escaleert in hoog tempo: ‘Dit kan nog lang doorgaan’ (26/08/2019 - De Morgen)
  Opnieuw ontbrandt een veldslag in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. President Trump roept Amerikaanse bedrijven op om hun productie in China stop te zetten, en dreigt ze zelfs tot die stap te dwingen.
  [naar artikel]
 29. Tesla roept in China 128.000 wagens terug wegens gevaar voor botsing (08/04/2022 - De Standaard)
  De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla gaat in China bijna 128.000 voertuigen terugroepen wegens een fout die tot botsingen kan leiden. Dat heeft de Chinese toezichthouder aangekondigd.
  [naar artikel]
 30. Tesla roept in China 128.000 wagens terug wegens gevaar voor botsing (08/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla gaat in China bijna 128.000 voertuigen terugroepen wegens een fout die tot botsingen kan leiden. Dat heeft de Chinese toezichthouder aangekondigd.
  [naar artikel]
 31. Handelsoorlog: “VS en China spreken wapenstilstand af” (27/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  China en de Verenigde Staten hebben afgesproken de onderlinge handelsoorlog ‘on hold’ te zetten, zodat er nieuwe gesprekken kunnen plaatsvinden....
  [naar artikel]
 32. Audi gaat in zee met Chinees merk voor elektrische wagens (19/01/2021 - Express)
  De First Automobile Works (FAW) pompt met Audi maar liefst 3,8 miljard euro in de omschakeling naar elektrische auto’s. Met de investering zal een nieuwe fabriek worden opgetrokken in de thuisbasis Changchun. Tegen 2024 rollen de eerste wagens van de band. Tegen 2025 wil China dat één op vijf auto’s in het land elektrisch zijn, […] The post Audi gaat in zee met Chinees merk voor elektrische wagens appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 33. Eén miljoen elektrische wagens op Duitse wegen (02/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Eén miljoen elektrische wagens op Duitse wegen Op Duitse wegen zullen deze maand voor het eerst één miljoen elektrische wagens rondrijden. Dat heeft minister van Economie Peter Altmaier vrijdag aangekondigd. Duitsland wilde tegen 2020 een wagenpark van één miljoen elektrische wagens halen. “Iedereen dacht dat dit een onmogelijke doelstelling was. Maar amper een halfjaar later dan voorzien, zullen er in juli 2021 […] Lees dit artikel: Eén miljoen elektrische wagens op Duitse wegen
  [naar artikel]
 34. Elektrische wagens kunnen op sterke klantentrouw rekenen (25/01/2021 - Express)
  De eerste generatie chauffeurs van elektrische wagens blijkt een sterke intentie te tonen om de technologie ook in de toekomst trouw te blijven. Dat blijkt uit een studie van analisten JD Power en PlugShare, gebaseerd op een enquête bij 9.632 eigenaars van elektrische wagens in de Verenigde Staten in de herfst van vorig jaar. Vastgesteld […] The post Elektrische wagens kunnen op sterke klantentrouw rekenen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 35. "VS en China zullen verliezen aan handelsoorlog, maar China staat sterker" (06/07/2018 - VRT NWS)
  Volgens Eddy De Cuyper, de Belgische douaneattaché in Peking, heeft China de beste troeven om een handelsoorlog met de VS goed te doorstaan. Vandaag raakte bekend dat China een resem Amerikaanse producten extra gaat belasten, nadat Trump had beslist hetzelfde te doen met Chinese producten.
  [naar artikel]
 36. Komt er een einde aan de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China? (02/11/2018 - Knack)
  Trump wil de handelsoorlog met China beëindigen door een handelsovereenkomst te sluiten met zijn ambtgenoot Xi Jingping. Dat meldt het financiële nieuwsagentschap Bloomberg op basis van anonieme bronnen.
  [naar artikel]
 37. Pandemie of handelsoorlog, niets houdt pletwals China tegen op wereldwijde exportmarkten (05/12/2020 - Express)
  De wereldeconomie wordt almaar afhankelijker van producten uit China. De Chinees-Amerikaanse handelsoorlog leidde niet tot een daling van de export... The post Pandemie of handelsoorlog, niets houdt pletwals China tegen op wereldwijde exportmarkten appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 38. China wil praten met VS om handelsoorlog in de kiem te smoren (26/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  China is bereid te praten over maatregelen om een handelsoorlog met de Verenigde Staten te voorkomen. Dat kon vandaag worden opgemaakt uit de...
  [naar artikel]
 39. Handelsoorlog escaleert: 'China zegt handelsbesprekingen met VS af' (22/09/2018 - Knack)
  In een nieuwe escalatie van de handelsoorlog met de Verenigde Staten heeft China geplande handelsbesprekingen over invoerheffingen geannuleerd.
  [naar artikel]
 40. China en VS zien af van handelsoorlog (20/05/2018 - Knack)
  China en de Verenigde Staten hebben beslist om af te zien van een handelsoorlog en van het verhogen van de douanetarieven. Dat zei de Chinese vicepremier Liu He aan het officiële nieuwsagentschap Xinhua.
  [naar artikel]
 41. Volkswagen opent nieuwe fabrieken in China (02/06/2018 - Metro)
  De Duitse autobouwer Volkswagen (VW) zal samen met zijn Chinese partner FAW drie nieuwe fabrieken openen in China. Met de productiesites in Qingdao, Tianjin en Foshan willen de autobouwers meer inzetten op elektrische wagens. Ook is de hogere productiecapaciteit bestemd voor SUV’s. Dat staat in het magazine voor VW-medewerkers “Inside”, dat het Duitse persagentschap DPA kon inkijken. Eerder was al bekendgeraakt dat Volkswagen en zijn partner in China tegen eind 2022 ongeveer 15 miljard euro willen investeren in de ontwikkeling van elektrische wagens en autonoom rijden. Daarnaast stelde VW een nieuw merk voor elektrische wagens voor, onder de naam Sol. De auto’s zullen samen met partner JAC worden geproduceerd voor de Chinese markt. China is de belangrijkste markt voor VW. Chinezen die elektrische voertuigen kopen, krijgen bovendien subsidies van de staat. Peking legde bovendien productiequota voor e-voertuigen op van 10 procent, die vanaf 2019 gelden. Bron: Belga   Het bericht Volkswagen opent nieuwe fabrieken in China verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Volkswagen opent nieuwe fabrieken in China (02/06/2018 - Metro)
  De Duitse autobouwer Volkswagen (VW) zal samen met zijn Chinese partner FAW drie nieuwe fabrieken openen in China. Met de productiesites in Qingdao, Tianjin en Foshan willen de autobouwers meer inzetten op elektrische wagens. Ook is de hogere productiecapaciteit bestemd voor SUV’s. Dat staat in het magazine voor VW-medewerkers “Inside”, dat het Duitse persagentschap DPA kon inkijken. Eerder was al bekendgeraakt dat Volkswagen en zijn partner in China tegen eind 2022 ongeveer 15 miljard euro willen investeren in de ontwikkeling van elektrische wagens en autonoom rijden. Daarnaast stelde VW een nieuw merk voor elektrische wagens voor, onder de naam Sol. De auto’s zullen samen met partner JAC worden geproduceerd voor de Chinese markt. China is de belangrijkste markt voor VW. Chinezen die elektrische voertuigen kopen, krijgen bovendien subsidies van de staat. Peking legde bovendien productiequota voor e-voertuigen op van 10 procent, die vanaf 2019 gelden. Bron: Belga   Het bericht Volkswagen opent nieuwe fabrieken in China verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Limburger koopt minst vaak een elektrische wagen (03/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  Minder dan een tiende van alle inschrijvingen van elektrische wagens in Vlaanderen gebeurt in Limburg. Dat roept opnieuw vragen op over de betaalbaarheid van elektrische wagens.
  [naar artikel]
 44. China bereid om met VS te praten over handelsoorlog (02/06/2019 - De Tijd)
  08:12 China zegt bereid te zijn om met de VS te spreken over de escalerende handelsoorlog, maar zal vechten als het nodig is. Dat liet de minister van Defensie zondag weten.
  [naar artikel]
 45. China doet belangrijke toegeving in handelsoorlog met VS (14/12/2018 - De Tijd)
  11:48 China is bereid om tijdelijk de taks op geïmporteerde auto's uit de VS te laten vallen. Dat is een belangrijke stap voor de beoogde wapenstilstand in de handelsoorlog met de VS.
  [naar artikel]
 46. Handelsoorlog VS-China blijft duren: Vietnam verrassende winnaar (09/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China blijft escaleren. Toch weten Chinese en buitenlandse bedrijven de importheffingen van de...
  [naar artikel]
 47. Chinees vastgoedconcern Evergrande wankelt, dochter met elektrische wagens zou personeel en leveranciers niet betalen (23/09/2021 - VRT NWS)
  Er is goed en slecht nieuws van Evergrande, het op een na grootste vastgoedbedrijf in China. Een aantal intrestbetalingen die vandaag moesten gebeuren, zouden ook uitgevoerd zijn, maar andere niet. Bovendien meldt Bloomberg betalingsproblemen bij het filiaal dat elektrische wagens produceert.
  [naar artikel]
 48. Autosector: “Elektrische wagens garanderen volgende vijf jaar al een winstgevende groei” (01/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Autosector: “Elektrische wagens garanderen volgende vijf jaar al een winstgevende groei” Elektrische voertuigen zullen tegen het einde van dit decennium iets meer dan de helft van de verkoop van nieuwe wagens in de Verenigde Staten en China vertegenwoordigen. De sector zou dit niveau bovendien ook zonder hulp van subsidies van de overheid kunnen bereiken. Dat blijkt uit een enquête van consulent KPMG bij duizend executives uit […] Lees dit artikel: Autosector: “Elektrische wagens garanderen volgende vijf jaar al een winstgevende groei”
  [naar artikel]
 49. ‘West-Europa verkoopt dit jaar ruim één miljoen elektrische wagens’ (17/08/2020 - Express)
  West-Europa is tijdens de maand juli een groter verkoper van elektrische auto’s geworden dan China. Dat fenomeen was onder meer... The post ‘West-Europa verkoopt dit jaar ruim één miljoen elektrische wagens’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy