De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Onderzoekers aan de KU Leuven over doorbraak in onderzoek naar Alzheimer: “Misschien op weg naar nieuwe medicatie”

Express

18/09/2023 - 15:27

Belgische wetenschappers hebben een doorbraak bereikt in het onderzoek naar Alzheimer. We weten nu meer over hoe de ziekte inwerkt op onze hersenen. Bart De Strooper, moleculair bioloog aan de KU Leuven, legt het verder uit. Beluister hier het volledige gesprek met Bart De Strooper: De essentie: Het team van De Strooper ontdekte het mechanisme […]


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP EXPRESS

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Nieuwe doorbraak in onderzoek naar alzheimer: bloedtest kan ziekte opsporen (28/12/2022 - Het Nieuwsblad)
    Een internationaal team van wetenschappers heeft een bloedtest ontwikkeld die de ziekte van Alzheimer kan opsporen. Nu kan de ziekte alleen vastgesteld worden door dure beeldvorming van de hersenen en pijnlijke puncties in de onderrug. “Dit is een mooie stap vooruit”, zegt de wereldvermaarde alzheimeronderzoeker Bart De Strooper (VIB en KU Leuven).
    [naar artikel]
  2. Farmareus Pfizer staakt onderzoek naar medicatie tegen alzheimer en parkinson (10/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Farmareus Pfizer stopt met onderzoek naar nieuwe medicatie voor de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. De vrijgekomen financiën worden...
    [naar artikel]
  3. Stroomversnelling in onderzoek naar Alzheimer: Belgisch team zorgt voor belangrijke doorbraak (15/09/2023 - Het Nieuwsblad)
    Een team rond de Belgische wereldautoriteit Bart De Strooper (KU Leuven/VIB) heeft ontdekt hoe hersencellen afsterven bij de ziekte van Alzheimer. Hun onderzoek werd gepubliceerd in het toonaangevende Science en krijgt wereldwijd weerklank.
    [naar artikel]
  4. Pfizer stopt met onderzoek naar medicatie tegen Alzheimer en Parkinson (10/01/2018 - VRT NWS)
    Pfizer Inc, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, stopt met onderzoek naar nieuwe medicatie tegen Parkinson en Alzheimer. Eerder deden andere firma's dat ook al. "De investeringen die ze deden, brachten niet het resultaat waar ze op hoopten: een medicijn", zegt professor Christine Van Broeckhoven. "Er is nog te weinig kennis over de ziektes, en dat is essentieel om een medicijn te kunnen ontwikkelen. We moeten dus blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek."
    [naar artikel]
  5. Pfizer stopt onderzoek naar medicatie tegen alzheimer en parkinson, geen jobverlies in België (10/01/2018 - Het Nieuwsblad)
    Farmagigant Pfizer heeft beslist om het onderzoek naar en de ontwikkeling van medicatie tegen alzheimer en parkinson stop te zetten. Dat is bevestigd door medisch directeur dr. Danny D’Hulster van Pfizer België. De beslissing zal op termijn gevolgen hebben voor ongeveer 300 werknemers, voornamelijk in de VS en niet in ons land.
    [naar artikel]
  6. Nieuwe microscoop helpt onderzoek naar ziekte van Alzheimer (01/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Een nieuw type microscoop helpt het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersen- en Ziekteonderzoek om de ziekte van Alzheimer beter te bestuderen. Het onderzoek met de nieuwe technologie wordt voor 300.000 euro gesteund, zo meldt de Stichting Alzheimer Onderzoek woensdag.
    [naar artikel]
  7. Doorbraak in onderzoek naar “vroege spelbreker” bij hersenaandoeningen (19/05/2017 - Het Belang van Limburg)
    Onderzoekers van het Centrum voor Hersenonderzoek van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB)-KU Leuven zijn erin geslaagd nieuwe inzichten te verwerven in de werking van Tau, een eiwit dat bekendstaat als de “vroege spelbreker” bij hersenaandoeningen als Parkinson, Alzheimer en Huntington. Het team onder leiding van professor Patrik Verstreken ontdekte hoe Tau de communicatie verstoort bij patiënten. “Nu kunnen we op zoek gaan naar manieren om dit te voorkomen”, aldus Verstreken.
    [naar artikel]
  8. 'Ik zal de pil tegen alzheimer nog meemaken' (11/04/2019 - De Morgen)
    Hersenexpert Bart De Strooper (52) en zijn biotechteam van het VIB slaken een zucht van opluchting. Een nieuwe doorbraak in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer bewijst dat ze al jaren op het juiste spoor zitten. 'Nu weten we dat we dit pad tot het einde moeten bewandelen.'
    [naar artikel]
  9. Studie: “Dierproeven zijn nog steeds van groot belang voor alzheimeronderzoek” (18/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Dierproeven zijn nog steeds erg belangrijk voor onderzoek naar de ziektes van Alzheimer en Parkinson. Dat blijkt uit een nieuwe studie van VIB, KU Leuven, imec en VITO. De onderzoekers hebben duizenden wetenschappelijke studies bestudeerd om zowel dierproeven als proefdiervrije methoden in kaart te brengen. Dierproeven stopzetten zou voorbarig zijn, hebben de onderzoekers vastgesteld.
    [naar artikel]
  10. Farmagigant stopt met onderzoek naar alzheimer en parkinson (10/01/2018 - Knack)
    Farmagigant Pfizer heeft beslist om het onderzoek naar en de ontwikkeling van medicatie tegen alzheimer en parkinson stop te zetten. Dat is bevestigd door medisch directeur dr. Danny D'Hulster van Pfizer België.
    [naar artikel]
  11. Leuvense onderzoekers realiseren doorbraak voor parkinson en alzheimer (06/04/2019 - De Morgen)
    Een ploeg wetenschappers van de universiteiten van Leuven en Montréal hebben een molecule gedetecteerd die de vorming van het zenuwstelsel in goede banen leidt. Dat is een grote stap voorwaarts in de strijd tegen progressieve zenuwziekten zoals parkinson en alzheimer.
    [naar artikel]
  12. PORTRET. Deze Belgische Alzheimerexpert zorgt voor cruciale doorbraak: “Mijn moeder is onlangs overleden aan alzheimer. Dan denk je: hadden we niet wat rapper moeten werken?” (17/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Hij verloor recent zijn moeder aan alzheimer en wijdt al meer dan zijn halve leven aan onderzoek naar de ziekte. Maar hoe cruciaal de doorbraak die hij met zijn team forceerde ook is, een orgelpunt op zijn carrière mogen we die niet noemen. Maak kennis met Bart De Strooper (62), Belgisch alzheimerexpert die nooit afgeeft. “Na mijn pensioen wil ik mijn werk voortzetten.”
    [naar artikel]
  13. Onderzoek KU Leuven toont aan: klein visje opent mogelijk weg naar nieuwe behandelingen voor alzheimer (09/08/2023 - Het Nieuwsblad)
    Onderzoek van de KU Leuven opent mogelijk de weg naar nieuwe behandelingen voor neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. En dat allemaal dankzij een klein visje.
    [naar artikel]
  14. Onderzoek KU Leuven toont aan: klein visje opent mogelijk weg naar nieuwe behandelingen voor alzheimer (09/08/2023 - Het Belang van Limburg)
    Onderzoek van de KU Leuven opent mogelijk de weg naar nieuwe behandelingen voor neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. En dat allemaal dankzij een klein visje.
    [naar artikel]
  15. Kijken artsen straks naar uw rijgedrag om alzheimer vast te stellen? (13/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Canadese en Amerikaanse onderzoekers concluderen op basis van een kleinschalig onderzoek dat het rijgedrag van mensen, alzheimer kan identificeren voordat de patiënt last ondervindt van de ziekte. Voor hun onderzoek volgden ze een jaar lang de auto van testpersonen via gps-trackers. Ze konden met een nauwkeurigheid van 86% voorspellen of iemand alzheimer had.
    [naar artikel]
  16. Doorbraak in strijd tegen RSV: nieuw vaccin beschermt tegen ernstige infecties (06/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Onderzoekers uit Nederland hebben voor het eerst een vaccin ontwikkeld dat beschermt tegen ernstige infecties met RSV. Volgens vaccinoloog Johan Neyts (KU Leuven) is er sprake van een “grote doorbraak” in het onderzoek naar het virus.
    [naar artikel]
  17. Doorbraak in strijd tegen RSV: nieuw vaccin beschermt tegen ernstige infecties (06/04/2023 - Het Belang van Limburg)
    Onderzoekers uit Nederland hebben voor het eerst een vaccin ontwikkeld dat beschermt tegen ernstige infecties met RSV. Volgens vaccinoloog Johan Neyts (KU Leuven) is er sprake van een “grote doorbraak” in het onderzoek naar het virus.
    [naar artikel]
  18. Doorbraak in strijd tegen RSV: nieuw vaccin beschermt tegen ernstige infecties (06/04/2023 - Gazet van Antwerpen)
    Onderzoekers uit Nederland hebben voor het eerst een vaccin ontwikkeld dat beschermt tegen ernstige infecties met RSV. Volgens vaccinoloog Johan Neyts (KU Leuven) is er sprake van een “grote doorbraak” in het onderzoek naar het virus.
    [naar artikel]
  19. Veelbelovende bloedtest mogelijk doorbraak in onderzoek naar Alzheimer (29/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Bloedtests die het gehalte van het eiwit ‘tau’ meten, zijn veelbelovend om een behandeling van de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Dat zeggen...
    [naar artikel]
  20. Vlaamse onderzoekers voeren strijd tegen Alzheimer en Parkinson op (10/06/2017 - Knack)
    Mensencellen in muizen met alzheimer inplanten, helpt het onderzoek naar de ziekte vooruit.
    [naar artikel]
  21. UGent krijgt 500.000 euro financiering voor onderzoek naar Alzheimer (27/04/2021 - Het Nieuwsblad)
    De Stichting Alzheimer Onderzoek belooft 500.000 euro financiële middelen voor innovatief onderzoek aan de UGent. Onderzoekers zullen met het geld onder meer onderzoeken of het mogelijk is een therapie te ontwikkelen die het immuunsysteem in staat stelt om de ziekte van Alzheimer te stoppen of te vertragen. “Zonder deze centen was dit onderzoek niet mogelijk geweest”, zegt professor Roosmarijn Vandenbroucke.
    [naar artikel]
  22. Vlaamse doorbraak in behandeling kinderleukemie (29/05/2019 - De Tijd)
    20:01 De Vlaamse onderzoekers Jan Cools en Bart De Strooper hebben een doorbraak te pakken in het onderzoek naar de behandeling van acute bloedkanker bij kinderen. Die kan binnen enkele jaren misschien toeg...
    [naar artikel]
  23. Vlaamse onderzoekers ontrafelen hoe de ziekte van Alzheimer ontstaat (27/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
    Een team van onderzoekers van het Centrum voor Hersenonderzoek van de VIB-KU Leuven, onder leiding van Bart De Strooper en Lucia Chavez-Gutiérrez, heeft een nieuwe piste ontdekte om de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Ze hebben ontdekt hoe eiwitophopingen in de hersenen, die de ziekte veroorzaken, tot stand komen.
    [naar artikel]
  24. Vlaamse onderzoekers ontrafelen hoe de ziekte van Alzheimer ontstaat (27/07/2017 - Het Belang van Limburg)
    Een team van onderzoekers van het Centrum voor Hersenonderzoek van de VIB-KU Leuven, onder leiding van Bart De Strooper en Lucia Chavez-Gutiérrez, heeft een nieuwe piste ontdekte om de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Ze hebben ontdekt hoe eiwitophopingen in de hersenen, die de ziekte veroorzaken, tot stand komen.
    [naar artikel]
  25. Er is nog leven na Pfizer: drie alzheimer-onderzoekers spreken (26/01/2018 - VRT NWS)
    Woensdag heeft de Stichting Alzheimer Onderzoek 12 nieuwe beurzen uitgereikt aan onderzoekers. Wij laten drie onderzoekers aan het woord, en vroegen hen wat ze zelf precies doen en hoe ze de toekomst zien na Pfizer: "De bal ligt nu in het kamp van de academici." En die academici zijn vastbesloten: "Ik ben ervan overtuigd dat alzheimer een behandelbare aandoening wordt, zij het – net zoals bij aids en kanker – in eerste instantie als een chronische aandoening."  
    [naar artikel]
  26. Wetenschappers onderzoeken hoe zenuwcellen communiceren, resultaten hoopvol voor Alzheimer-patiënten” (20/01/2021 - Het Nieuwsblad)
    Onderzoekers van het Centrum voor Hersenonderzoek (VIB-KU Leuven) zijn erin geslaagd de effecten om te keren van een eiwit dat betrokken is bij de ziekte van Alzheimer en tal van andere hersenaandoeningen. De resultaten van het onderzoek bij muizen vormen een belangrijke eerste stap om deze nieuwe piste verder te verkennen.
    [naar artikel]
  27. Nieuwe doorbraak vergroot kans op genezing alzheimer (29/03/2019 - De Morgen)
    Hersenonderzoekers hebben een veelbelovende vondst gedaan. Zij ontdekten een genmutatie die mensen beschermt tegen de ziekte van Alzheimer. 'Hét bewijs dat we op het juiste spoor zitten', zegt breinexpert Bart De Strooper (VIB-KU Leuven).
    [naar artikel]
  28. “Doorbraak” in onderzoek naar longziekte VS (08/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
    Amerikaanse onderzoekers melden een doorbraak in het onderzoek naar de mysterieuze longziekte die duizenden mensen heeft getroffen. In vloeistoffen...
    [naar artikel]
  29. Grote doorbraak in onderzoek naar alzheimer (13/04/2019 - De Morgen)

    [naar artikel]
  30. Bemoedigende resultaten van tests met vaccin tegen Alzheimer, maar meer inspanningen nodig (21/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Het onderzoek naar de bestrijding van de ziekte van Alzheimer levert bemoedigende resultaten op. De eerste resultaten van de zogenaamde fase 2a-studie van een vaccin, genoemd UB-311, zijn veelbelovend. Maar er zijn nog meer inspanningen nodig, zeggen Stichting Alzheimer Onderzoek samen met experts van UZ Leuven en de Expertisecentra Dementie Vlaanderen in aanloop naar de internationale dag tegen alzheimer op donderdag.
    [naar artikel]
  31. Technologische vooruitgang in alzheimer-onderzoek stemt wetenschap hoopvol: hoe dicht staan we bij een remedie? (02/06/2023 - VRT NWS)
    “We krijgen steeds meer inzicht in de ziekteprocessen die de basis vormen van de ziekte van Alzheimer", vertelt dokter Annerieke Sierksma in Terzake". Sierksma doet aan de KU Leuven onderzoek naar neurodegeneratieve ziektes en de recente doorbraken in het alzheimer-onderzoek stemmen haar hoopvol. De ziekte genezen is nog niet mogelijk, maar binnenkort zouden er in Amerika verschillende middelen op de markt komen die de ziekte zouden moeten kunnen vertragen.
    [naar artikel]
  32. Koning Filip praat via Skype met onderzoekers van KU Leuven (24/03/2020 - Het Nieuwsblad)
    Koning Filip heeft dinsdagnamiddag via Skype een halfuur gepraat met een 25-tal onderzoekers van het Rega Instituut van de KU Leuven die betrokken zijn bij onderzoek naar infectieziekten zoals het coronavirus. Het gesprek werd live gevolgd door naar schatting meer dan 200 onderzoekers uit andere labs van de KU Leuven en het UZ Leuven die met deze problematiek bezig zijn.
    [naar artikel]
  33. Wetenschappers in België bereiken nieuwe doorbraak in alzheimeronderzoek (22/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Een onderzoeksteam van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de KU Leuven heeft ontdekt hoe het eiwitcomplex gamma-secretase opgebouwd is ons lichaam. Dat heeft de VIB bekendgemaakt. Gamma-secretase speelt een belangrijke rol in het ziekteproces van alzheimer. De inzichten van de studie kunnen gebruikt worden in de ontwikkeling van medicatie tegen de ziekte.
    [naar artikel]
  34. Vlaamse professor zorgt voor doorbraak in vroegtijdig opsporen van alzheimer: “Door mijn oma had ik extra motivatie om onderzoek te doen” (06/10/2021 - Het Nieuwsblad)
    Het team van assistent-professor Heidi Jacobs aan de universiteit van Harvard is erin geslaagd om een klein gebied in de hersenen in kaart te brengen dat een belangrijke rol speelt in het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.
    [naar artikel]
  35. Onderzoekers zetten belangrijke stap naar behandeling ziekte van Alzheimer (15/09/2023 - Het Belang van Limburg)
    Een onderzoeksteam van VIB-KU Leuven heeft ontdekt hoe zenuwcellen afsterven en kan het probleem zelfs voorkomen. Dat is een belangrijke stap naar de mogelijke behandeling van de ziekte van Alzheimer.
    [naar artikel]
  36. Onderzoekers zetten belangrijke stap naar behandeling ziekte van Alzheimer (15/09/2023 - Het Nieuwsblad)
    Een onderzoeksteam van VIB-KU Leuven heeft ontdekt hoe zenuwcellen afsterven en kan het probleem zelfs voorkomen. Dat is een belangrijke stap naar de mogelijke behandeling van de ziekte van Alzheimer.
    [naar artikel]
  37. Leuvense onderzoekers onthullen hoe alzheimer zich in hersenen verspreidt (09/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
    Een ontdekking van onderzoekers van het VIB-KU Leuven onder leiding van professor Patrik Verstreken opent nieuwe perspectieven voor de
    [naar artikel]
  38. Leuvense onderzoekers onthullen hoe alzheimer zich in hersenen verspreidt (09/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
    Een ontdekking van onderzoekers van het VIB-KU Leuven onder leiding van professor Patrik Verstreken opent nieuwe perspectieven voor de
    [naar artikel]
  39. “Grote doorbraak” in onderzoek naar malariavaccin (25/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Een nieuw vaccin tegen malaria blijkt 77% effectief in een vroege studie naar het middel. Volgens de onderzoekers van Oxford University kan het middel een “grote doorbraak” voor de volksgezondheid betekenen. De resultaten, die werden gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet, moeten nog wel getoetst worden door andere onderzoekers.
    [naar artikel]
  40. Nieuwe studie toont aan dat viagra mogelijk kan helpen tegen alzheimer (07/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
    De werkzame stof uit erectiepil viagra kan misschien ook helpen bij het bestrijden van alzheimer. Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers van de Cleveland Clinic.
    [naar artikel]
  41. Stroomversnelling in onderzoek naar Alzheimer: Belgisch team zorgt voor belangrijke doorbraakische onderzoeken ontdekken (15/09/2023 - Het Belang van Limburg)
    Een team rond de Belgische wereldautoriteit Bart De Strooper (KU Leuven/VIB) heeft ontdekt hoe hersencellen afsterven bij de ziekte van Alzheimer. Hun onderzoek werd gepubliceerd in het toonaangevende Science en krijgt wereldwijd weerklank.
    [naar artikel]
  42. Leuvense onderzoekers ontdekken nieuwe manier om zeldzame lymfeklierkanker te stoppen (16/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Onderzoekers van de KU Leuven, UZ Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben een nieuwe manier gevonden om de groei af te breken van een zeldzaam maar zeer agressief type lymfeklierkanker. Dat heeft de KU Leuven dinsdag bekendgemaakt in een persbericht. Door het gebruik van medicatie kunnen ze de samenwerking tussen twee genen aan banden leggen, die aan de basis ligt van de ontwikkeling van de kanker.
    [naar artikel]
  43. Stichting Alzheimer Onderzoek lanceert nieuwe campagne, met Hugo als gezicht (23/05/2023 - Het Belang van Limburg)
    Jarenlang waren hij en zijn echtgenote Nicole Josy peter en meter van de Stichting Alzheimer Onderzoek, maar nu wordt Hugo Sigal ook het gezicht van hun nieuwste campagne. Via een online spel wil de stichting geld inzamelen voor onderzoek naar Alzheimer.
    [naar artikel]
  44. Hugo Sigal trapt cupcake-actie af van Stichting Alzheimer Onderzoek: “Met Hugo erbij, is het direct feest” (08/09/2023 - Het Nieuwsblad)
    Hugo Sigal, de Peter van de Stichting Alzheimer Onderzoek - Stopalzheimer zal volgende week dinsdag de cupcake-actie ten voordele van het onderzoek naar dementie en opleiding van dementie-experten aftrappen. In november vorig jaar overleed Nicole Josy, de partner van Hugo Sigal. Zij leed aan de ziekte van Alzheimer.
    [naar artikel]
  45. Hugo Sigal trapt cupcake-actie af van Stichting Alzheimer Onderzoek: “Met Hugo erbij, is het direct feest” (08/09/2023 - Het Belang van Limburg)
    Hugo Sigal, de Peter van de Stichting Alzheimer Onderzoek - Stopalzheimer zal volgende week dinsdag de cupcake-actie ten voordele van het onderzoek naar dementie en opleiding van dementie-experten aftrappen. In november vorig jaar overleed Nicole Josy, de partner van Hugo Sigal. Zij leed aan de ziekte van Alzheimer.
    [naar artikel]
  46. Nieuw onderzoek naar Covid-19 door UZ en KU Leuven (03/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Onderzoekers en artsen van de KU Leuven en het UZ Leuven slaan de handen in elkaar voor een nieuw grootschalig onderzoek naar het coronavirus en...
    [naar artikel]
  47. Luka, ex-zangeres van Hooverphonic, lanceert single voor Stichting Alzheimer Onderzoek: “Als ode aan mijn bomma” (21/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Vandaag is het 21 september, of ook wel ‘Wereld Alzheimer Dag’. Naar aanleiding van die speciale dag dropt ex-Hooverphonic-zangeres en ‘The Voice’-winnares Luka (22) haar gloednieuwe single ‘Need You In The Light’. Ook maakte de zangeres leuk nieuws bekend: ze wordt de nieuwe meter/ambassadrice van de Stichting Alzheimer Onderzoek en vergezelt zo peter Hugo Sigal.
    [naar artikel]
  48. Nieuwe piste om ziekte van Alzheimer te voorkomen (27/07/2017 - Knack)
    Een team van onderzoekers van het Centrum voor Hersenonderzoek van de VIB-KU Leuven heeft een nieuwe piste ontdekte om de ziekte van Alzheimer te voorkomen.
    [naar artikel]
  49. Nieuwe grote tegenslag in onderzoek naar middel tegen alzheimer (21/03/2019 - De Tijd)
    13:23 Het Amerikaanse biotechbedrijf Biogen zet een punt achter zijn onderzoek naar een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer. De studie zat nochtans al in fase 3, de laatste fase voor de marktlancerin...
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy