De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Energiewaakhond VREG kritisch over hervorming

De Tijd

18/09/2023 - 15:57

15:26 De Vlaamse energiewaakhond VREG waarschuwt dat de oprichting van een brede Vlaamse Nutsregulator er niet toe mag leiden dat politici de onafhankelijkheid van de regulator ondergraven.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Tweede zit voor Demir bij hervorming energiewaakhond (07/07/2023 - De Tijd)
  17:53 De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir heeft op de ministerraad nog geen goedkeuring gekregen voor haar hervorming van de energiewaakhond VREG. De coalitiepartners zitten nog met vragen.
  [naar artikel]
 2. Demir moet hervorming energiewaakhond VREG aan parlement laten (14/07/2023 - De Tijd)
  16:13 Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft een akkoord bereikt om de Vlaamse energiewaakhond VREG te laten opgaan in een bredere Nutsregulator. Ze moet wel de zeggenschap laten aan het Parle...
  [naar artikel]
 3. Demir neemt energiewaakhond VREG op de schop (07/07/2023 - De Tijd)
  01:00 De Vlaamse regering heeft het gehad met de soms onpopulaire beslissingen van de VREG. De energiewaakhond zal opgaan in een bredere Vlaamse Nutsregulator en er komt een adviesraad, aangesteld door de r...
  [naar artikel]
 4. Minister Demir roept energiewaakhond VREG op het matje over nieuwe nettarieven (04/09/2020 - Express)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) eist een woordje uitleg van de Vlaamse energieregulator VREG over de nieuwe nettarieven... The post Minister Demir roept energiewaakhond VREG op het matje over nieuwe nettarieven appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 5. Energiewaakhond VREG noemt uitstel van slimme meter bij eigenaars zonnepanelen “onrechtvaardig”, maar wat betekent dat? (05/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse energiewaakhond VREG wil niet dat er tot de laatste jaren van de uitrolplanning van de digitale meters gewacht wordt om de toestellen ook bij eigenaars van zonnepanelen te installeren. Dat zegt de regulator in een advies over een ontwerpbesluit van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Die neemt akte van de beslissing, maar stuurt voorlopig niet bij.
  [naar artikel]
 6. Zuhal Demir (N-VA) start strijd tegen “onrechtvaardige” tarieven van energiewaakhond VREG (18/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vraagt het Vlaams Parlement om de energiewaakhond VREG onder druk te zetten om het capaciteitstarief aan te passen of zelfs niet in te voeren. “Het systeem zit vol onrechtvaardigheden. Ik sta er niet achter”, verklaarde Demir woensdag in het Vlaams halfrond.
  [naar artikel]
 7. Zuhal Demir (N-VA) start strijd tegen “onrechtvaardige” tarieven van energiewaakhond VREG (18/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vraagt het Vlaams Parlement om de energiewaakhond VREG onder druk te zetten om het capaciteitstarief aan te passen of zelfs niet in te voeren. “Het systeem zit vol onrechtvaardigheden. Ik sta er niet achter”, verklaarde Demir woensdag in het Vlaams halfrond.
  [naar artikel]
 8. Vlaanderen houdt tabula rasa in sleutelposities energiewaakhond (19/01/2022 - De Tijd)
  01:30 Het Vlaams Parlement kiest woensdag een bijna volledig nieuw bestuur voor de energiewaakhond VREG. De regering hoopt wat meer grip te krijgen op de regulator die cruciaal is om de energiefactuur te ve...
  [naar artikel]
 9. Vlaamse energiewaakhond krijgt nieuw bestuur (27/01/2022 - De Tijd)
  19:40 Er zijn vier nieuwe bestuurders benoemd bij de Vlaamse energiewaakhond VREG. Die krijgt daarmee een bijna volledig nieuwe top op het moment dat de energiefactuur bovenaan op de politieke agenda staat.
  [naar artikel]
 10. Kortingen tot 300 euro? Energiewaakhond richt vizier op groepsaankopen (09/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse energiewaakhond VREG start een onderzoek naar eventuele misleiding bij de populaire groepsaankopen voor gas en elektriciteit. Ook de federale energieregulator waarschuwt dat zulke groepsaankopen “géén garantie zijn voor de goedkoopste prijs, terwijl veel deelnemers dat soms wel denken”.
  [naar artikel]
 11. Energiewaakhond VREG breidt tool om prijzen te vergelijken uit (11/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse energieregulator VREG breidt zijn prijsvergelijkingstool uit. Voortaan bevat de V-Test ook nieuwe contracttypes die mogelijk zijn door de digitale meter, zoals terugleveringscontracten voor prosumenten - verbruikers die ook zelf energie produceren - en dynamische elektricteitscontracten.
  [naar artikel]
 12. Slimme meter opnieuw onder politieke hoogspanning: 'Een typisch voorbeeld van knoeiwerk' (24/06/2019 - Knack)
  Nu energiewaakhond Vreg naar het Grondwettelijk Hof stapt, komt het dossier rond de slimme meter weer op de voorgrond. Volgens de oppositie had de regering dit nochtans moeten zien aankomen. 'Flauw van de minister dat ze de Vreg een onruststoker noemt.'
  [naar artikel]
 13. Hervorming kinderbijslag botst (opnieuw) op kritisch advies (19/07/2016 - De Tijd)
  11:59 De raad die de Vlaamse regering adviseert over welzijnsthema's heeft een bijzonder kritisch advies klaar over de geplande hervorming van de kinderbijslag.
  [naar artikel]
 14. Slimme meter kost u 559 euro (19/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  De invoering van de slimme meters gaat de doorsnee consument in totaal zo’n 560 euro kosten, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Vlaamse energiewaakhond VREG. Alweer een verhoging van de energiefactuur dus, maar op termijn wordt de consument daar ook beter van, vindt de VREG. De hele operatie zou de samenleving 336 miljoen opleveren.
  [naar artikel]
 15. Vlaamse energiewaakhond vindt uitstel slimme meter bij zonnepaneleneigenaars "onrechtvaardig” (04/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse energiewaakhond (VREG) wil niet dat er tot de laatste jaren van de uitrolplanning van de digitale meters gewacht wordt om de toestellen ook bij eigenaars van zonnepanelen te installeren. Dat zegt de regulator in een advies over een ontwerpbesluit van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Die had midden februari aangekondigd dat zogenaamde prosumenten tot 2025 uitstel konden vragen, nadat het Grondwettelijk Hof de regeling rond de virtueel terugdraaiende tellers had vernietigd.
  [naar artikel]
 16. Energiewaakhond geeft negatief advies over terugdraaiende teller bij digitale meter zonnepanelen (25/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Vlaamse energiewaakhond Vreg geeft een negatief advies over de terugdraaiende teller bij de digitale meters van eigenaars van zonnepanelen.
  [naar artikel]
 17. Miljoenen aan verdachte subsidies voor zonneparken (29/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Is er in Vlaanderen massaal gesjoemeld met zonnepanelen? Cijfers van energiewaakhond VREG tonen aan dat merkwaardig veel zonneparken een...
  [naar artikel]
 18. Vlaamse regering geeft groen licht voor hervorming energieregulator VREG (14/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse energieregulator VREG gaat samen met de Waterregulator op in een nieuwe Vlaamse Nutsregulator. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag beslist.
  [naar artikel]
 19. 'Miljoenen aan verdachte subsidies voor zonnepanelen' (29/03/2018 - De Tijd)
  07:02 Cijfers van energiewaakhond VREG, waarmee de extreemlinkse PVDA uitpakt, lijken in die richting te wijzen van gesjoemel met zonnepanelen.
  [naar artikel]
 20. Energie weggeven is verboden (12/04/2019 - De Morgen)
  Marc Bellinkx doet de overtollige stroom van zijn zonnepanelen liever cadeau aan de buren dan ze terug op het net te plaatsen. Hij stuit op een njet van distributienetbeheerder Eandis en de energiewaakhond VREG.
  [naar artikel]
 21. Nieuwe prijsvergelijker moet Vlaming door kluwen energiecontracten loodsen (11/01/2022 - De Tijd)
  13:05 Met een vernieuwde V-test wil de Vlaamse energiewaakhond VREG de consumenten helpen online het goedkoopste energiecontract te vinden. Ook kortingen tellen voortaan mee.
  [naar artikel]
 22. Eigenaars zonnepanelen belanden in onzekerheid (24/06/2019 - De Tijd)
  22:02 De regeling waarbij mensen met zonnepanelen nog 15 jaar hun terugdraaiende teller kunnen behouden, staat op de helling. De Vlaamse energiewaakhond VREG vecht ze aan bij heGrondwettelijk Hof.
  [naar artikel]
 23. Energiewaakhond snoeit in Vlaamse energiefactuur (18/12/2020 - De Tijd)
  06:00 Het distributienetbedrijf Fluvius mag volgend jaar 140 miljoen euro minder doorrekenen via de stroomfactuur van gezinnen en bedrijven. De Vlaamse regulator VREG staat nadrukkelijk op de rem.
  [naar artikel]
 24. Gat van 40 miljoen in energietarieven (17/08/2017 - De Tijd)
  13:15 De netbeheerders Eandis en Infrax hebben vorig jaar 40 miljoen euro minder aangerekend dan voorzien. Energiewaakhond Vreg gaat de komende maanden onderzoeken of dit leidt tot een tariefverhoging.
  [naar artikel]
 25. Energiefactuur wordt peperdure jojo (15/09/2022 - De Tijd)
  16:05 De gemiddelde commerciële prijs voor het jaarverbruik van een gezin loopt volgens de Vlaamse energiewaakhond VREG op tot 9.211 euro. De cijfers gaan de jongste tijd fors op en neer door de volatiele e...
  [naar artikel]
 26. Miljoenenboete dreigt voor IT-zorgenkind Fluvius (20/08/2021 - De Tijd)
  01:00 Na jarenlange vertragingen mist het nationale datasysteem voor energiefacturatie opnieuw een essentiële deadline. De Vlaamse energiewaakhond VREG legt vanaf oktober boetes op.
  [naar artikel]
 27. Energiecontractvan onbepaalde duur is goedkoopst (12/04/2019 - De Morgen)
  Wie vandaag een elektriciteits- of gascontract heeft van onbepaalde duur, betaalt gemiddeld het minst. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse energiewaakhond VREG.
  [naar artikel]
 28. Capaciteitstarief blijft bestaan: Vlaams minister van Energie Zuhal Demir krijgt geen gelijk in geschil met energiewaakhond Vreg (01/03/2023 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft geen gelijk gekregen in haar geschil met energieregulator Vreg over de invoering van het capaciteitstarief. “We zouden onszelf nooit vergeven hebben als we deze laatste strohalm niet zouden hebben gegrepen”, zegt ze woensdag.
  [naar artikel]
 29. ‘Glasvezel van Fluvius dreigt energiefactuur duurder te maken’ (24/06/2021 - De Tijd)
  00:51 De energiewaakhond VREG verzet zich tegen de uitbouw van een glasvezelnetwerk door Fluvius. De regulator vreest dat er extra kosten doorsijpelen naar de energiefactuur van de Vlaming.
  [naar artikel]
 30. Lampiris zetwanbetaler snelst aan de deur (12/04/2019 - De Morgen)
  Niet het grote Electrabel, maar groene stroomleverancier Lampiris dumpt het vaakst klanten die hun facturen niet betalen. Dat leren nieuwe cijfers van Vlaamse energiewaakhond VREG.
  [naar artikel]
 31. Piektarief voor elektriciteit geldt vanaf januari (22/11/2022 - De Tijd)
  14:33 Wie veel stroom tegelijk verbruikt, moet vanaf volgend jaar betalen voor die piekafname. De Vlaamse energiewaakhond VREG zet door met het gecontesteerde capaciteitstarief.
  [naar artikel]
 32. Vreg gaat groepsaankopen energie onder de loep nemen (08/11/2018 - De Tijd)
  13:06 De energiewaakhond gaat nauwer toekijken op de groepsaankopen voor elektriciteit en aardgas die vaak grote besparingen beloven die niet altijd gerealiseerd kunnen worden.
  [naar artikel]
 33. Wat betekent duurder piekverbruik voor u? (22/11/2022 - De Tijd)
  21:13 Wie veel stroom tegelijk verbruikt, moet vanaf volgend jaar betalen voor die piekafname. De Vlaamse energiewaakhond VREG zet door met het gecontesteerde capaciteitstarief. Het moet mensen aanmoedigen ...
  [naar artikel]
 34. Recordaantal klachten over uitvallende zonnepanelen (19/07/2023 - De Tijd)
  18:53 De netbeheerder Fluvius krijgt almaar meer klachten over uitvallende omvormers van zonnepanelen door spanningsproblemen op het net. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse energiewaakhond VREG.
  [naar artikel]
 35. TotalEnergies krijgt boete voor uitblijven maandafrekening (14/11/2022 - De Tijd)
  17:01 De Vlaamse energiewaakhond VREG pikt het niet langer dat TotalEnergies als enige van de grotere energieleveranciers geen maandelijkse afrekening aanbiedt. TotalEnergies moet een boete van 109.000 euro...
  [naar artikel]
 36. ‘Stop met extra heffingen op elektriciteitsfactuur te duwen' (09/03/2019 - De Tijd)
  03:45 Politici moeten ophouden allerhande extra belastingen op de elektriciteitsfactuur af te schuiven. Dat zegt Pieterjan Renier, de nieuwe topman van de Vlaamse energiewaakhond VREG. ‘We moeten af van fos...
  [naar artikel]
 37. Onderwijsveld kritisch voor hervorming middelbaar (24/02/2017 - De Tijd)
  01:08 De geplande modernisering van het middelbaar onderwijs doet niet wat ze moet doen. Dat zeggen alle onderwijsspelers in een kritisch advies aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
  [naar artikel]
 38. Verkoop zonnepanelen door het dak (13/04/2019 - De Morgen)
  Maar volgens de energiewaakhond Vreg betalen klanten nu te veel voor de zonnepanelen. ‘Volgend jaar wordt een sterke prijsdaling verwacht. Dus wie later bestelt is wellicht goedkoper af, zelfs met een lagere premie.’ De Vlaamse overheid houdt het probleem in de gaten.
  [naar artikel]
 39. Fluvius ontsnapt aan miljoenenboete voor IT-debacle (22/09/2021 - De Tijd)
  12:01 De Vlaamse energiewaakhond VREG toont clementie voor de netbeheerder Fluvius. Er komen voorlopig toch geen boetes voor Atrias, het datasysteem voor energiefacturatie dat zes jaar vertraging opliep.
  [naar artikel]
 40. Recordaantal Vlamingen wisselt van energieleverancier (05/04/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Ruim één op de vier Vlaamse gezinnen ging in 2021 op zoek naar een minder duur stroomcontract, een recordaantal. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Vlaamse energiewaakhond VREG, dat De Tijd al kon inkijken.
  [naar artikel]
 41. Recordaantal Vlamingen wisselt van energieleverancier (05/04/2022 - Het Nieuwsblad)
  Ruim één op de vier Vlaamse gezinnen ging in 2021 op zoek naar een minder duur stroomcontract, een recordaantal. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Vlaamse energiewaakhond VREG, dat De Tijd al kon inkijken.
  [naar artikel]
 42. Recordaantal Vlamingen wisselt van energieleverancier (05/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ruim één op de vier Vlaamse gezinnen ging in 2021 op zoek naar een minder duur stroomcontract, een recordaantal. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Vlaamse energiewaakhond VREG, dat De Tijd al kon inkijken.
  [naar artikel]
 43. Energieregulator VREG wijst terugdraaiende teller voor zonnepanelen af (25/03/2019 - De Tijd)
  14:15 De Vlaamse energieregulator VREG schiet het compromis over de digitale meters af dat het Vlaams Parlement had bereikt. De VREG wil niet dat eigenaars van zonnepanelen nog vijftien jaar lang met een te...
  [naar artikel]
 44. Zuhal Demir zet vraagtekens bij nieuwe nettarieven (04/09/2020 - De Tijd)
  13:50 Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vraagt extra uitleg van de energiewaakhond VREG. Ze wil meer duidelijkheid over de impact van de nieuwe nettarieven op de stroomfactuur van gezinnen.
  [naar artikel]
 45. Minister Zuhal Demir haalt bakzeil: capaciteitstarief blijft bestaan (01/03/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft geen gelijk gekregen in haar geschil met energiewaakhond VREG over de invoering van het capaciteitstarief.
  [naar artikel]
 46. Zoveel goedkoper is goedkoopste variabel contract dan vast energiecontract bij Luminus (04/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  Er zit 45 euro per maand verschil op het goedkoopste variabele energiecontract en het vaste contract dat Luminus lanceerde, zo blijkt uit berekeningen op de website van de Vreg, de Vlaamse energiewaakhond.
  [naar artikel]
 47. Toezichthouder vindt uitstel voor digitale meter bij eigenaars zonnepanelen ‘onrechtvaardig’ (04/03/2021 - De Standaard)
  De Vlaamse energiewaakhond VREG wil niet dat de eigenaars van zonnepanelen pas als allerlaatste een digitale meter krijgen. Dat zegt de regulator in een advies over een ontwerpbesluit van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).
  [naar artikel]
 48. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir start rechtszaak tegen capaciteitstarief VREG: “Dit is niet het moment voor hervorming die factuur voor veel mensen doet stijgen” (27/07/2022 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) spant een rechtszaak aan tegen energieregulator VREG bij het Brusselse hof van beroep. Ze eist dat de geplande lancering van het capaciteitstarief langer wordt uitgesteld.
  [naar artikel]
 49. Onderwijsraad kritisch voor hervorming-Crevits (17/09/2016 - De Tijd)
  08:32 De sp.a leest in het kritische advies van de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) op de onderwijsplannen van de Vlaamse regering een bewijs dat de voorgestelde hervorming 'een gemiste kans is voor het Vlaamse...
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy