De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

‘De fabriek’, het romandebuut van Hiroko Oyamada, is een absurdistische afrekening met de zinloosheid van het hedendaagse arbeidsmodel

Humo

18/09/2023 - 17:03


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HUMO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Hoe oorlog in Oekraïne steeds meer uitputtingsslag wordt: ‘Dit is boodschap van zinloosheid’ (24/12/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 2. Studio Brussel viert morgen 35 jaar ‘De Afrekening’: de leukste cijfers en weetjes (31/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Op woensdag 1 april viert Studio Brussel de 35ste verjaardag van hitlijst ‘De Afrekening’. Daarom draait de radiozender de hele dag enkel nummers...
  [naar artikel]
 3. Zowat iedereen in buurt van 3M heeft te veel PFOS in bloed: ‘Die fabriek moet sluiten’ (27/10/2021 - De Morgen)
  Meer dan de helft van de deelnemers aan een onderzoek naar de impact van de vervuilende 3M-fabriek in Zwijndrecht heeft een te hoge PFOS-waarde in zijn bloed. Wat het effect op de gezondheid is, en wat er nu moet gebeuren, is onduidelijk. ‘Die fabriek moet sluiten’, zegt activist Thomas Goorden resoluut.
  [naar artikel]
 4. PFOS-onderzoekscommissie loopt op laatste benen: geen afrekening, wel grote impact door PFOS-affaire (17/01/2022 - De Morgen)
  In de PFOS-onderzoekscommissie was het aan de oud-ministers om te getuigen. Wie had gehoopt op de grote antwoorden of een politieke afrekening, was eraan voor de moeite. ‘Met de kennis van 2017, had ik hetzelfde gedaan.’
  [naar artikel]
 5. Aangrijpend: Oekraïense soldaat zingt Eurosong-lied ‘Stefania’ vanuit Azovstal-fabriek tijdens bombardementen (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een Oekraïense soldaat heeft een video gedeeld waarin hij het lied ‘Stefania’ zingt vanuit de ondergrondse gangen van de Azovstal-fabriek. In de achtergrond is te horen hoe de belegerde fabriek in Marioepol gebombardeerd of beschoten wordt. Afgelopen weekend won Oekraïne het Eurovisiesongfestival met ‘Stefania’. Ondertussen is het nummer in eigen land uitgegroeid tot een anti-oorlogslied.
  [naar artikel]
 6. Leemans over kritiek op zijn brugpensioen: ‘Een persoonlijke afrekening van vakbondshaters’ (17/05/2023 - De Standaard)
  Het ‘flinkse’ discours van politici, in het bijzonder over mensen met buitenlandse roots, is ‘alarmerend en gevaarlijk’. Dat zei ACV-voorzitter Marc Leemans in zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum.
  [naar artikel]
 7. Van ‘Foundation’ tot ‘Star Wars: Andor’: zeven hedendaagse scifireeksen die u niet mag missen (18/07/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 8. ‘Dit is Harry’s ultieme afrekening met de tabloidpers’: onze journalist over ‘Harry & Meghan’ (08/12/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 9. Peter Van de Veire: ‘Op het Eurovisiesongfestival heb je elk jaar muzikale rommel waar je doorheen moet. Maar dat is in ‘De afrekening’ óók’ (14/01/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 10. Antwerps stadsbestuur verwijdert hedendaagse foto’s uit trappenhal Arenberg: “Ze wilden beeld van blanke mannen doen verdwijnen” (16/03/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De vier foto’s van de gerenommeerde fotograaf Mous Lamrabat die sinds november de gerenoveerde trappenhal van de Arenbergschouwburg in Antwerpen een ‘diverse’ en ‘hedendaagse’ kleur gaven, moeten opnieuw verdwijnen. Ze worden vervangen door de klassieke schilderijen die er aanvankelijk hingen. Een beslissing van Antwerps schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA), op voorzet van haar partijgenoot Luk Lemmens. Het was een van de redenen voor Arenberg-directeur Milan Rutten om eind februari ontslag te nemen.
  [naar artikel]
 11. Sportjournalist Chris Picavet over romandebuut: "Het begon met anonieme brief en eindigde met levenslange straf" (16/06/2019 - VRT NWS)
  Sporza-journalist Chris Picavet heeft met "Ik heb mijn vader niet gedood" zijn romandebuut uitgebracht. Het is een onwaarschijnlijk verhaal dat deels waargebeurd is. "Ongeveer een derde is realiteit", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Het is echt een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden."
  [naar artikel]
 12. Scherpe humor en ironie: dit zijn onze favoriete satirische series (18/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een stevige sneer, humoristische maatschappijkritiek en ironie in overvloed: er zijn weinig redenen om niet van satirische reeksen te houden. Sinds deze week kan je het derde seizoen van het wereldwijd bejubelde ‘Search Party’ (Streamz) bingewatchen. Voor deze gelegenheid vulden wij onze Kijkgids aan met onder meer het controversiële ‘The Prince’ (HBO Max) waarin men de spot drijft met het Britse koningshuis en de absurdistische Nederlandse sketch-serie ‘Trecx’ (Prime Video). Geniet van de scherpste satirische reeksen uit streamingland!
  [naar artikel]
 13. Na drie maanden verzet is de aftocht van de ‘helden’ van Marioepol begonnen (17/05/2022 - De Standaard)
  Na 82 dagen zijn 260 Oekraïense soldaten uit de Azovstal-fabriek in de zwaarbelegerde havenstad Marioepol door de Russen geëvacueerd. De aftocht uit de fabriek is een pijnlijk moment voor de Oekraïners. ‘We hebben onze helden levend nodig.’
  [naar artikel]
 14. Na drie maanden verzet is de aftocht van de ‘helden’ van Marioepol begonnen (17/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Na 82 dagen zijn 264 Oekraïense soldaten uit de Azovstal-fabriek in de zwaarbelegerde havenstad Marioepol door de Russen geëvacueerd. De aftocht uit de fabriek is een pijnlijk moment voor de Oekraïners. ‘We hebben onze helden levend nodig.’
  [naar artikel]
 15. Het patriarchaat is allesbehalve ‘natuurlijk’, allesbehalve ‘normaal’ (21/08/2023 - De Wereld Morgen)
  De hedendaagse dominante maatschappelijke orde van ieder voor zich is allesbehalve ‘natuurlijk’. In toegankelijke taal schetst Professor em. Johan Mertens waarom. Paul Verhaeghe las het: “Onze maatschappij verwaarloost jonge kinderen en oude mensen. Om dat te veranderen hebben we politici nodig met een maatschappijvisie die verder gaat dan economische belangen”. The post Het patriarchaat is allesbehalve ‘natuurlijk’, allesbehalve ‘normaal’ appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 16. STREAMINGTIP. ‘The Brave Ones’: goddelijke wraak (20/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een reeks waarbij het bovennatuurlijke en reële hedendaagse problemen mekaar ontmoeten. Dat is de korte samenvatting van ‘The Brave Ones’, een Zuid-Afrikaans pareltje op Netflix.
  [naar artikel]
 17. Drie getuigenissen over onbetaalbare facturen: ‘De vorige afrekening was 8.000 euro. Nu is ons geld op’ (05/09/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 18. West-Vlaamse frietreus Agristo zet ‘grote stap’ met fabriek in India (29/11/2022 - De Tijd)
  05:30 Het familiebedrijf Agristo is vanuit de West-Vlaamse grond uitgegroeid tot een van de grootste diepvriesfrietbedrijven ter wereld en startte pas een nieuwe fabriek op in India. ‘Innovatie wordt almaar...
  [naar artikel]
 19. ‘Ik mag niet te veel kijken naar schilders van wie ik hou’ (10/09/2022 - De Tijd)
  04:30 Bendt Eyckermans en Jean Brusselmans. Joris Van de Moortel en René Magritte. Sanam Khatibi en Rubens. De expo ‘Art Beats’ van Belfius verenigt oude meesters met hedendaagse kunstenaars.
  [naar artikel]
 20. Protesten uitgebroken in ’s werelds grootste iPhone-fabriek in China (23/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Bij de grootste iPhone-fabriek ter wereld, in het Chinese Zhengzhou, zijn woensdag protesten uitgebroken. Dat blijkt uit video’s en foto’s die op social media als Weibo en Twitter verspreid worden. De fabriek is eigendom van de Taiwanese onderaannemer Foxconn.
  [naar artikel]
 21. Olga Leyers presenteert u de afrekening: ‘Radio is gewoon tv maken zonder beeld’ (02/09/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 22. Tesla opent eerste fabriek in Europa, ondanks protest van milieuactivisten (22/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla heeft dinsdag zijn eerste fabriek in Europa officieel geopend. Topman Elon Musk zakte af naar de fabriek in Grünheide nabij Berlijn, om de eerste dertig daar gebouwde exemplaren van Tesla’s Model Y aan nieuwe eigenaren te leveren. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en minister van Economie Robert Habeck prezen de miljardeninvestering van Tesla in een ‘gigafactory’ in Duitsland.
  [naar artikel]
 23. Susan Neimans filosofische afrekening met woke: ‘Links maakt zich schuldig aan tribalisme’ (19/04/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 24. Een laatavondshow met Otto-Jan Ham, Olga Leyers maakt ‘De afrekening’ en een nieuwe naam voor Canvas: dit is het najaar van de VRT (22/08/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 25. Tim Mielants’ ‘WIL’ remix: Onderdompeling in een bezette stad (25/09/2023 - De Wereld Morgen)
  In zijn uitstekend gedocumenteerde roman ‘WIL’ voert Jeroen Olyslaegers (‘WINST’) ons heen en weer tussen het hedendaagse Antwerpen en ’t Stad onder de nazibezetting. Tim Mielants (‘De Patrick’) kiest in zijn intense adaptatie voor een andere trip. Een onderdompeling in de gruwel van de oorlogsjaren en in de geest van jonge mensen die ontdekken dat afstand houden moeilijk is. De schrijver peilt naar de impact van het verleden, in de spiegel die de filmmaker ons voorhoudt kristalliseren morele dilemma’s. Boek en film zijn complementair, gaan over keuzes en gevolgen. The post Tim Mielants’ ‘WIL’ remix: Onderdompeling in een bezette stad appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 26. ‘Wat we bij Smartphoto doen, is eigenlijk crazy’ (17/12/2022 - De Tijd)
  05:30 In de ‘geschenkenfabriek’ van Smartphoto is het alle hens aan dek. Op piekdagen in december gaan bijna 40.000 pakketjes de deur uit. ‘De hele fabriek is gebouwd voor deze paar weken. Dit is operatione...
  [naar artikel]
 27. ‘Goud in de grond is de hedendaagse variant van geld onder de matras’ (31/05/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 28. Moord op Peter De Vleeschauwer blijft mysterie: ‘Het is duidelijk dat de piste van de interne afrekening nooit kon en zal worden onderzocht’ (17/06/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 29. Janina Ramirez: ‘Geschiedenis wordt altijd herschreven om hedendaagse belangen te dienen’ (09/01/2023 - De Wereld Morgen)
  De overwinnaars schrijven de geschiedenis, stelt het cliché. Over die geschiedenis én met geschiedenis als wapen wordt nog eeuwen na de feiten gebakkeleid, al dan niet met geweld. In haar bestseller 'Femina' geeft Britse historica Janina Ramirez de vrouwen de tot nu onderbelichte rol terug die ze in de middeleeuwen hebben gespeeld. Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck sprak met haar. The post Janina Ramirez: ‘Geschiedenis wordt altijd herschreven om hedendaagse belangen te dienen’ appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 30. Bij de buren van 3M in Zwijndrecht: ‘Hoeveel nanogram PFAS heb jij in je bloed?’ (22/09/2021 - De Morgen)
  De buren van de 3M-fabriek in Zwijndrecht kennen elkaars positie in de ranglijst van hoogste PFAS-bloedwaarden. ‘Ik sta op twee met 8,3’, zegt Dirk. ‘Het griezelige is dat je niet weet wat er in je lichaam aan het gebeuren is.’
  [naar artikel]
 31. ‘Alleen losers hebben een plan B’ (05/10/2021 - De Morgen)
  In 2016 stond RHEA in de finale van StuBru’s Nieuwe Lichting en strandde de groep in de preselecties van Humo’s Rock Rally. Van hun toenmalige stonersound bleef vorig jaar nog maar weinig over op Lust for Blood, hun eerste langspeler. Een nieuwe mijlpaal volgde eind augustus, toen ze de hegemonie van Måneskin doorbraken en met hun nieuwe single ‘Rather Be Nothing’ de eerste plaats in De afrekening bezetten.
  [naar artikel]
 32. Maandelijkse energieafrekening mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveranciers: wanneer zal het overal een optie zijn? (23/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds 1 april moeten energieleveranciers hun klanten de optie bieden om maandelijks een afrekening te betalen. Geen voorschot dus, maar een afrekening voor hun reële verbruik van die maand. In tijden van erg onstabiele prijzen kan je zo op het einde van het jaar een gepeperde afrekening vermijden. Alleen blijkt die optie tot maandelijkse afrekening nog niet bij alle leveranciers mogelijk. Mijnenergie.be bestudeert de zaak van naderbij.
  [naar artikel]
 33. Een eigen stadscollectie hedendaagse kunst in Antwerpen (12/02/2021 - VRT NWS)
  De stad Antwerpen legt een eigen collectie hedendaagse kunst aan. Een eerste selectie werken die de stad aankocht, is vanaf morgen te zien in het museum voor hedendaagse kunst in Antwerpen, het MUHKA. Deze legislatuur wil de stad elk jaar 200.000 euro investeren in hedendaagse kunst.
  [naar artikel]
 34. Voor Wim Helsen is humor overal: "Als dingen mij irriteren, denk ik: daar kan ik iets mee” (12/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Wat heeft de wereld nodig? Wat heeft de mens nodig? Antwoord op die vragen geeft Wim Helsen (53) op andermaal meesterlijk absurdistische wijze in zijn nieuwste monoloog ‘Niet mijn apen, niet mijn circus’. Uniek in z’n soort, die Wim, zou je denken. Maar nee. “Absurdisme zit overal.”
  [naar artikel]
 35. Meskerem Mees, aka de ‘Vlaamse Nina Simone’, verovert de hitlijsten: “Mede dankzij corona” (28/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Ronny Mosuse kondigde haar in haar tienerjaren al eens aan als de ‘Vlaamse Nina Simone’, vandaag prijkt ze bovenaan ‘De Afrekening’ én schrijft ze...
  [naar artikel]
 36. De 7 Hoofdzonden van Daan en Metejoor: ‘Dat ene nummer was één gigantische afrekening met mijn ex’ (25/04/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 37. Aldi stuurt bekende chipspiraat gedwongen met pensioen: ‘Dit is een afrekening. Ik kreeg te horen dat mijn profiel niet meer divers genoeg is’ (25/09/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 38. In de Neerstraat in Zwijndrecht kennen de buren elkaars plek in de gifparade: ‘Hoeveel nanogram heb jij?’ (22/09/2021 - De Morgen)
  De buren van de 3M-fabriek in Zwijndrecht kennen elkaars positie in de ranglijst van hoogste PFAS-bloedwaarden. ‘Ik sta op twee met 8,3’, zegt Dirk. ‘Het griezelige is dat je niet weet wat er in je lichaam aan het gebeuren is.’
  [naar artikel]
 39. De vrouw van Helmut vermoordde hun drie dochters: ‘Geen afscheid, geen rouw: het is de ultieme afrekening’ (03/09/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. Het gaat van kwaad naar erger in Azovstal-fabriek: “Russen willen absoluut hun doel te bereiken” (06/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Er wordt steeds meer aangenomen dat Poetin op 9 mei met een overwinning wil uitpakken: de slag om Marioepol. Dat betekent dat Russische speciale eenheden en huurlingen nog maar een paar dagen tijd hebben om de Azovstal-fabriek ‘op te kuisen’, en daar zijn ze ook volop mee bezig. Er wordt gevreesd voor een bloedbad, want in de kelders van de fabriek bevindt zich een hospitaal met honderden gewonde soldaten die als ratten in de val zitten.
  [naar artikel]
 41. ‘Fabriek van de Verbeelding’ straalt al 360 jaar: kijk mee binnen in de Antwerpse Academie (17/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De Antwerpse Academie viert dit jaar haar 360-jarig bestaan. Dat gebeurt niet met een terugblik maar met een stand van zaken. De op twee na oudste kunstacademie straalt als nooit tevoren en stoomt talenten uit de hele wereld klaar voor een internationale carrière. Directeur Johan Pas en docenten Geert Goiris, Tina Gillen en Nana Mensah Pee, zelf kunstenaars met reputatie, geven inzicht in de werking van deze unieke ‘Fabriek van de Verbeelding’.
  [naar artikel]
 42. Besix bouwt grootste ‘afval tot energie’-fabriek ter wereld (26/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Belgische bouwgroep Besix is in Dubai bezig met de bouw van de grootste fabriek ter wereld die afval omzet in energie. Per dag zal er tot 5.000 ton huishoudelijk afval omgezet worden in 200 MW stroom, legde Peter Lembrechts van Besix dinsdag uit tijdens het bezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Het gaat om ongeveer de helft van al het afval in Dubai. De fabriek zou in de loop van 2024 klaar moeten zijn.
  [naar artikel]
 43. VW schrapt bijna 300 banen bij Duitse fabriek voor elektrische auto’s (14/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Volkswagen neemt afscheid van 269 tijdelijke werknemers van zijn fabriek voor elektrische auto’s in Zwickau. Het Duitse autoconcern merkt dat de vraag naar stekkerauto’s daalt in zijn thuisland. Daardoor zijn volgens bronnen ook de arbeidsplaatsen van tweeduizend tijdelijke medewerkers van de fabriek dicht bij de Tsjechische grens onzeker geworden.
  [naar artikel]
 44. Stad Antwerpen haalt ‘woke portretten’ weer weg uit trappenhal Arenberg (16/03/2023 - Het Belang van Limburg)
  De vier foto’s van de gerenommeerde fotograaf Mous Lamrabat die sinds november de gerenoveerde trappenhal van de Arenbergschouwburg in Antwerpen een ‘diverse’ en ‘hedendaagse’ kleur gaven, moeten opnieuw verdwijnen. Ze worden vervangen door de klassieke schilderijen die er aanvankelijk hingen. Een beslissing van Antwerps schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA), op voorzet van haar partijgenoot Luk Lemmens. Het was een van de redenen voor Arenberg-directeur Milan Rutten om eind februari ontslag te nemen.
  [naar artikel]
 45. Oekraïense soldaat zingt Eurosong-lied vanuit Azo­vstal-fa­briek tijdens bombarde­men­ten (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een Oekraïense soldaat heeft een video gedeeld waarin hij het lied ‘Stefania’ zingt vanuit de ondergrondse gangen van de Azovstal-fabriek. In de achtergrond is te horen hoe de belegerde fabriek in Marioepol gebombardeerd of beschoten wordt. Afgelopen weekend won Oekraïne het Eurovisiesongfestival met ‘Stefania’. Het nummer is sinds de Russische inval in eigen land uitgegroeid tot een anti-oorlogslied.
  [naar artikel]
 46. Oekraïense soldaat zingt Songfestival-lied vanuit Azo­vstal-fa­briek tijdens bombarde­men­ten (16/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een Oekraïense soldaat heeft een video gedeeld waarin hij het lied ‘Stefania’ zingt vanuit de ondergrondse gangen van de Azovstal-fabriek. In de achtergrond is te horen hoe de belegerde fabriek in Marioepol gebombardeerd of beschoten wordt. Afgelopen weekend won Oekraïne het Eurovisiesongfestival met ‘Stefania’. Het nummer is sinds de Russische inval in eigen land uitgegroeid tot een anti-oorlogslied.
  [naar artikel]
 47. ‘Geen alcohol, late feestjes of drugs. Professionaliteit, dat is pas fucking rock-'n-roll’ (05/09/2021 - De Morgen)
  Drie maanden na hun overwinning op het Eurovisiesongfestival lijkt Måneskin groter dan ooit. De Romeinse rockers voeren De afrekening aan met twee singles, hun cover van ‘Beggin’’ is het op twee na meest gestreamde nummer ter wereld en de afgelasting van hun show op de Lokerse Feesten deed tranen vloeien bij de fanatieke aanhang hier te lande. We spraken met de onverwachtste hype sinds Tokio Hotel.
  [naar artikel]
 48. Edmond Lesire baat taverne uit naast 3M-fabriek: ‘Ze wisten al twintig jaar dat het goed fout zat’ (04/01/2022 - De Morgen)
  Toen ook Edmond Lesire van restaurant ’t Vliet in Zwijndrecht na acht maanden eindelijk weer klanten binnen mocht ontvangen, hadden die maar één vraag: waar haalde hij zijn eieren? En zijn groenten? Veel dichter dan Lesire kun je bij de 3M-fabriek niet wonen.
  [naar artikel]
 49. Antwerps stadsbestuur vervangt ‘woke portretten’ uit trappenhal Arenberg weer door schilderijen van ‘witte oude mannen’: “Uitwissen van verleden is waanzin” (16/03/2023 - Het Nieuwsblad)
  De vier foto’s van de gerenommeerde fotograaf Mous Lamrabat die sinds november de gerenoveerde trappenhal van de Arenbergschouwburg in Antwerpen een ‘diverse’ en ‘hedendaagse’ kleur gaven, moeten opnieuw verdwijnen. Ze worden vervangen door de klassieke schilderijen die er aanvankelijk hingen. Een beslissing van Antwerps schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA), op voorzet van haar partijgenoot Luk Lemmens. Het was een van de redenen voor Arenberg-directeur Milan Rutten om eind februari ontslag te nemen.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy