De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Met de precisie van een scherpschutter verbindt Tommy Wieringa in ‘Nirwana’ het dagelijkse met het eeuwige, het wereldnieuws met het menselijk drama van zijn personages

Humo

18/09/2023 - 17:03


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HUMO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Schrijver Tommy Wieringa: ‘Optimisme zonder hoop, dat is mijn levensstrategie’ (30/09/2023 - De Tijd)
  02:00 Met ‘Nirwana’ schreef Tommy Wieringa zijn meest ambitieuze roman tot nog toe. In drie generaties schetst hij het beeld van een wereld die in brand staat, en van de mens als dienaar van het vuur. ‘Ik w...
  [naar artikel]
 2. De vijf boeken van de week: de nieuwe Tommy Wieringa, waarheid en mythe over Ambiorix en een roman uit de cryptowereld  (22/09/2023 - VRT NWS)
  In zijn nieuwe, dikke roman "Nirwana" verbindt de Nederlandse succesacteur Tommy Wieringa een familiegeschiedenis met de brandhaarden van nu. Waarom is Ambiorix een Belgische nationale held? Historicus Robert Nouwen zoekt het uit in "Ambiorix tegen Caesar. De feiten en de mythe". Filosoof Patrick Loobuyck heeft het over een klassieke tegenstelling in "Wetenschap & religie: een spannend duo". In 2021 doken vier onbekende manuscripten van Louis-Ferdinand Céline op. Het eerste is nu vertaald in het Nederlands: "Oorlog". En Vincent Van Meenen verkent de wereld van de cryptomunten in zijn roman "0xBlixa". Dit zijn de vijf boekentips van VRT NWS deze week.
  [naar artikel]
 3. Aangrijpende tekst Tommy Wieringa opnieuw viraal (08/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds de moord op Julie Van Espen zoeken mensen op social media massaal troost in de treffende woorden van de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa,...
  [naar artikel]
 4. Tommy Wieringa over zijn moeder: 'Een ontiegelijke lastpak, maar het zout der aarde' (30/01/2019 - Knack)
  In de verhalen en herinneringen in Dit is mijn moeder schetst Tommy Wieringa een even liefdevol als tragikomisch portret van hun tumultueuze relatie. Een voorpublicatie.
  [naar artikel]
 5. Tommy Wieringa, schrijver en luxemigrant: 'Migratie is een duivels probleem' (30/01/2019 - Knack)
  In Dit is mijn moeder tekent Tommy Wieringa een even liefdevol als genadeloos portret van zijn overleden moeder. Gesprek over de deugd van zelfbeheersing, de 'geparfumeerde bedrieger' Thierry Baudet en literaire voodoo.
  [naar artikel]
 6. Tommy Wieringa: ‘Ik zal steeds excentrieker worden’ (04/10/2020 - De Morgen)
  Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Drieëntwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijver Tommy Wieringa (53). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
  [naar artikel]
 7. Tommy Wieringa schreef emotioneel boek over zijn "rare" moeder (31/01/2019 - VRT NWS)
  Tommy Wieringa (°1967) heeft met "Dit is mijn moeder" een onthutsend portret geschetst van een uitzonderlijke en onvergetelijke vrouw. Zijn moeder overleed 4 jaar geleden. Op haar sterfbed zei Wieringa haar dat ze een boek zou worden. Ze vond het prima. "Mijn moeder was een geschenk voor een auteur", zei Wieringa in "De Wereld Vandaag" op Radio 1 en "De Afspraak" op Canvas.  
  [naar artikel]
 8. Tommy Wieringa viert jubileum van de liefde (14/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  ‘Saint Amour’ is aan zijn vijfentwintigste editie toe. Dat zilveren jubileum wordt bekroond met de liefde zelf, met alles wat er fraai over de liefde werd geschreven. Bij de gasten zitten toppers als Tommy Wieringa en Philippe Claudel.
  [naar artikel]
 9. Tommy Wieringa: ‘Ik heb hem neergeslagen. Daar heb ik toen wel duizend euro voor betaald, maar het was het waard’ (04/10/2020 - De Morgen)
  Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Drieëntwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijver Tommy Wieringa (53). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
  [naar artikel]
 10. Tommy Wieringa: ‘Nederland is een gruwelijk rechts land’ (16/09/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 11. Tommy Wieringa wint BookSpot Literatuurprijs met ‘De heilige Rita’ (09/11/2018 - Metro)
  De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa heeft de BookSpot Literatuurprijs gewonnen met zijn roman ‘De heilige Rita’. Dat maakte de jury van de literatuurpijs donderdagavond bekend tijdens het Nederlandse tv-programma ‘RTL late night’. Bij de prijs, die eerder ECI Literatuurprijs en AKO Literatuurprijs heette, hoort een geldbedrag van 50.000 euro. bron: Belga Het bericht Tommy Wieringa wint BookSpot Literatuurprijs met ‘De heilige Rita’ verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Van Tommy Wieringa tot Stephen King: dit zijn de boeken die u deze week niet mag missen (20/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Mooie tijden zijn aangebroken als Tommy Wieringa, Philippe Claudel en Stephen King gelijktijdig nieuw werk in de boekhandel droppen. Dit zijn onze boekentips voor deze week.
  [naar artikel]
 13. Tommy Wieringa wint BookSpot Lezersprijs met ‘De Heilige Rita’ (08/11/2018 - De Morgen)
  De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa is de winnaar van de BookSpot Lezersprijs 2018 met zijn jongste roman De Heilige Rita. Het boek, een soort ode aan de hopeloze gevallen, was eerder dit jaar al genomineerd voor de Libris-prijs en maakt ook nog kans op de BookSpot Literatuurprijs.
  [naar artikel]
 14. Tommy Wieringa en Peter Terrin, schrijvers en vrienden: 'Nu en dan kloppen we op elkaar' (07/03/2021 - Knack)
  Terwijl Tommy Wieringa in Gedachten over onze tijd vlijmscherp in deze tijd snijdt, houdt Peter Terrin zich in zijn oeuvre op veilige afstand van de actualiteit. Uit liefde voor elkaars taal groeide vriendschap. 'Nu en dan kloppen we op elkaar.'
  [naar artikel]
 15. Delphine Lecompte en Tommy Wieringa: 'Er zat altijd al veel geweld in mijn gedichten' (15/12/2019 - Knack)
  Toen ze elkaar begin dit jaar leerden kennen, was het vriendschap op het eerste gezicht. Sindsdien ontfermt schrijver Tommy Wieringa zich over dichteres Delphine Lecompte: 'Ik vervloek de dag dat ik op haar telefoon WhatsApp heb geïnstalleerd. De rest van mijn dagen zullen in een Delphine-roze kleur geschilderd zijn.'
  [naar artikel]
 16. ‘De heilige Rita’ van Tommy Wieringa wint jury- én lezersprijs BookSpot Literatuurprijs (08/11/2018 - De Morgen)
  De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa beleefde gisterenavond een hemelse avond. Met zijn roman De heilige Rita schreef hij zowel de jury- als de lezersprijs van de BookSpot Literatuurprijs op zijn naam. Dat levert hem in totaal 60.000 euro op.
  [naar artikel]
 17. Tommy Wieringa over "De heilige Rita": "Dit boek was een lijdensweg" (31/10/2017 - VRT NWS)
  Tommy Wieringa heeft met "De heilige Rita" een nieuwe roman klaar. De Nederlandse auteur heeft er 4 jaar aan gewerkt en dat was een ware hellegang, vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.
  [naar artikel]
 18. Dubbelslag voor Tommy Wieringa in  BookSpot Literatuurprijs (08/11/2018 - VRT NWS)
  De BookSpotprijs is de vroeger ECI, die daarvoor AKO heette. De prijs bestaat bijna 30 jaar. De uitreiking was rechtstreeks te volgen op RTL Live. Net zoals vorig jaar wint één schrijver de prijs van de jury en van de lezers. In 2017 was dat de Vlaming Koen Peeters met "De Mensengenezer". Nu neemt Tommy Wieringa 60.000 euro mee naar huis, 50.000 euro voor de prijs van de jury, en 10.000 euro voor de bekroning door 50 lezers uit Vlaanderen en Nederland. Eerder won Wieringa ook al de publieksprijs voor fictie van "LangZullenWeLezen" van de VRT.
  [naar artikel]
 19. Roman "Joe Speedboot" van Nederlandse auteur Tommy Wieringa wordt verfilmd (03/03/2021 - VRT NWS)
  Het boek "Joe Speedboot" van de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa wordt verfilmd. Dat meldt uitgeverij De Bezige Bij.
  [naar artikel]
 20. Tommy Wieringa: “Mijn moeder is nu drie jaar dood, maar ze houdt nog altijd haar mond niet” (25/01/2019 - De Morgen)
  Naakt, niet langer beschermd door de fictie. Zo voelt de bekroonde Nederlandse auteur Tommy Wieringa zich, nu hij drie jaar na haar dood een intiem portret van zijn moeder brengt. “Ze is nu veel meer dan de vrouw van wie ik vaak last had.”
  [naar artikel]
 21. Nederlandse schrijver Tommy Wieringa op longlist van Man Booker International Prize (13/03/2019 - VRT NWS)
  De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa staat met zijn boek "The death of Murat Idrissi" ("De dood van Murat Idrissi") op de longlist van 13 schrijvers die genomineerd zijn voor de Man Booker Prize 2019 in de categorie internationale literatuur. 
  [naar artikel]
 22. Tommy Wieringa wint De Inktaap (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 23. Tommy Wieringa schrijft Groot Dictee (12/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 24. Tommy Wieringa wint grote literatuurprijs (12/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 25. Boekenweekgeschenk Tommy Wieringa internationaal gegeerd (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 26. Na 25 jaar zet een nieuwe serie de sekstape van Pamela Anderson en Tommy Lee opnieuw in de schijnwerpers (02/02/2022 - De Morgen)
  Hij is de geschiedenis ingegaan als de sekstape der sekstapes, de gestolen homevideo van Baywatch-actrice Pamela Anderson en drummer Tommy Lee. In de serie Pam & Tommy wordt het hele drama van destijds opgedist – en daarmee allemaal nog eens overgedaan, vinden critici. ‘De serie wil aankaarten dat wereldberoemde sterren privacy verdienen, maar doet dat door wéér hun privacy te schenden.’
  [naar artikel]
 27. Zo zouden de personages van ‘Encanto’ er in het echt uitzien (27/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Mocht de Disneyfilm ‘Encanto’ ooit een live action-versie krijgen, dan heeft de Braziliaanse tekenares Hidreley Leli Dião al voor enkele personages gezorgd. De artieste maakt aan de hand van verschillende digitale programma’s levensechte mensen van de personages uit tekenfilms.
  [naar artikel]
 28. Vlammenzee eindigt in drama in ‘Familie’: twee vaste personages overleven brand niet (21/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De cliffhanger waarmee de VTM-soap vrijdag was geëindigd, kreeg maandagavond een dramatisch vervolg. Twee van de vaste personages kwamen om het leven in een hevige brand.
  [naar artikel]
 29. 'Chagrijnig was ik, om die dure pen' (07/04/2019 - De Morgen)
  Voor zijn jongste boek, De Heilige Rita, putte de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa (50) uit zijn persoonlijk verleden.
  [naar artikel]
 30. 'Chagrijnig was ik, om die dure pen' (09/12/2017 - De Morgen)
  Voor zijn jongste boek, De Heilige Rita, putte de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa (50) uit zijn persoonlijk verleden.
  [naar artikel]
 31. Acteur Aimé Claeys uit ‘1985’: ‘Ik hou van fysieke personages, maar toch het meest van personages die op de lijn balanceren tussen goed en kwaad’ (06/03/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 32. Te oud voor de lucht (14/04/2019 - De Morgen)
  Bij zijn eerste roman De jagers, waarvoor James Salter putte uit zijn ervaringen als gevechtsvlieger, stond hij er meteen, oordeelt Tommy Wieringa.
  [naar artikel]
 33. Seksvideo Pamela Anderson en Tommy Lee staat centraal in nieuwe trailer van Disney+-film (06/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een schandaal dat vandaag nog steeds in het collectieve geheugen gegrift staat: de gelekte sekstape van ‘Baywatch’-ster Pamela Anderson en Mötley Crew-drummer Tommy Lee maakte heel wat ophef. Disney+ verfilmt het hele gebeuren nu als ‘Pam & Tommy’, en gaf zopas een nieuwe trailer vrij.
  [naar artikel]
 34. STREAMINGTIP. ‘Peaky Blinders seizoen 6’: de finale stuiptrekking van Tommy Shelby (10/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  We hebben er door corona een tijdje langer op moeten wachten, maar vandaag lost Netflix ein-de-lijk het zesde en laatste seizoen van ‘Peaky Blinders’. Hoofdrolspeler Cillian Murphy verkeert alweer in bloedvorm als Thomas ‘Tommy’ Shelby, Birmingham’s shrewdest.
  [naar artikel]
 35. Ode aan twee onhandige mannen (05/11/2017 - De Tijd)
  11:21 Met ‘De heilige Rita’ bewijst Tommy Wieringa dat hij in het pantheon van de Nederlandse literatuur thuishoort. In alle troosteloosheid voert mededogen de boventoon.
  [naar artikel]
 36. Doodsdrift (10/04/2019 - De Morgen)
  De brief en het dagboek, voorbodes van de roman, hebben het loodje gelegd, als kanaries in een mijn. Tommy Wieringa, auteur van het Boekenweekgeschenk, taxeert de overlevingskansen van het genre dat hem zo lief is.
  [naar artikel]
 37. Lily James verdedigt grote hoeveelheid seksscènes in ‘Pam & Tommy’: “Ze zijn essentieel voor het plot” (31/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Lily James (32) heeft zich uitgesproken over de vele seksscènes in haar nieuwe Disney+ serie over Pamela Anderson en Tommy Lee’s beruchte sekstape, ‘Pam & Tommy’. De actrice beweert dat de scènes “essentieel zijn” voor het verhaal: “Ze zijn absoluut nodig om de voortgang in hun relatie weer te geven en te kijken naar wat er is gebeurd.”
  [naar artikel]
 38. Vastgezogen in het veen (12/04/2019 - De Morgen)
  Met De heilige Rita keert Tommy Wieringa terug naar het landschap van zijn jeugd. Hij poot er sjofele en door het leven benadeelde hoofdpersonages neer, in een grootse, zintuiglijke roman.
  [naar artikel]
 39. Vastgezogen in het veen (25/10/2017 - De Morgen)
  Met De heilige Rita keert Tommy Wieringa terug naar het landschap van zijn jeugd. Hij poot er sjofele en door het leven benadeelde hoofdpersonages neer, in een grootse, zintuiglijke roman.
  [naar artikel]
 40. Nieuwe roman van Tommy Wieringa zit vol autobiografische humus en knettert van ambitie (24/10/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/YZ1EO6j_WPjWPMI5nE3kO7OjHBI/diocontent/77189426/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 41. Maar liefst 5 personages dreigen te verdwijnen uit ‘Thuis’: “Heeft niets te maken met besparingen” (11/01/2023 - Het Belang van Limburg)
  ‘Thuis’-fans vrezen een leegloop van hun favoriete soap. Maar liefst vijf personages lijken op het einde van hun verhaallijn af te stevenen, en dat nadat er vorig jaar al meerdere doden te betreuren waren. Producer Hans Roggen ontkent in TV Familie dat er door besparingen minder personages moeten zijn.
  [naar artikel]
 42. Maar liefst 5 personages dreigen te verdwijnen uit ‘Thuis’: “Heeft niets te maken met besparingen” (11/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  ‘Thuis’-fans vrezen een leegloop van hun favoriete soap. Maar liefst vijf personages lijken op het einde van hun verhaallijn af te stevenen, en dat nadat er vorig jaar al meerdere doden te betreuren waren. Producer Hans Roggen ontkent in TV Familie dat er door besparingen minder personages moeten zijn.
  [naar artikel]
 43. Een verzoening, vlammenzee en de zevende hemel: dit was de seizoensfinale van ‘Thuis’ (24/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De jaarlijkse seizoensfinale van ‘Thuis’ bevatte vrijdag drama en romantiek. Enkele koppels zorgden voor - opgepast: spoiler alert - emo-momentjes met tranen, maar voor vijf personages zou dit wel eens de laatste aflevering kunnen zijn geweest.
  [naar artikel]
 44. Het zkv is zen (07/04/2019 - De Morgen)
  Man Booker International Prizewinnares Lydia Davis leerde Nederlands om hem te kunnen vertalen in het Engels. Tommy Wieringa, L.H. Wiener en Annelies Verbeke zijn fan. Speciaal voor ons schreef die laatste een hommage aan de meester op de korte baan.
  [naar artikel]
 45. ‘Wolverine’-acteur Hugh Jackman over comeback in ‘Deadpool 3': “Onze personages haten elkaar” (27/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Australische acteur Hugh Jackman (54) kruipt voor de laatste keer in de huid van zijn ‘X-Men’-personage Wolverine in de derde ‘Deadpool’-film met Ryan Reynolds (46) in de hoofdrol. Het is geweten dat de twee dikke vrienden zijn in het dagelijkse leven, maar in een gesprek in ‘The Empire Film Podcast’ verklapt Hugh dat het er in de film helemaal anders aan toe zal gaan. “Ik wil hem de kop inslaan.”
  [naar artikel]
 46. Zonder écht jawoord: is huwelijk van Tamara en Bob in ‘Thuis’ wel rechtsgeldig? (08/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Traditioneel gezien is een huwelijk hét absolute hoogtepunt van het soapjaar. Ook in ‘Thuis’ mochten de ringen onlangs nog eens bovengehaald worden, toen personages Bob en Tamara elkaar eeuwige trouw beloofden. Maar de manier waaróp ze dat deden, zorgt bij sommige fans wel voor opgetrokken wenkbrauwen. Want is het huwelijk wel rechtsgeldig? Wij legden ons oor te luister bij het team van ‘Thuis’ en een expert ter zake.
  [naar artikel]
 47. Sebastian Stan in het oog van de storm nadat hij Pamela Anderson tagt op Instagram: “Respectloos” (15/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De jongste Instagrampost van Sebastian Stan (39) valt niet bij iedereen in de smaak. De acteur plaatste trots dat hij een Emmy-nominatie te pakken kreeg voor zijn rol als Tommy Lee (59) in de Disney+-reeks ‘Pam & Tommy’. In het bericht tagde hij Tommy en Pamela Anderson (55), wat op veel kritiek kan rekenen.
  [naar artikel]
 48. Culinair nirwana (12/04/2019 - De Morgen)
  De mooiste culinaire ervaringen gaan vaak gepaard met gustatieve herinnering uit je kinderjaren. Die prikkeling in je hersenpan noem ik 'het culinair nirwana'. En hier zitten we weer, perplex door de magische combinatie van texturen, smaken en de wijnkeuze van de sommelier. Pure klasse alweer, bij Hertog Jan.
  [naar artikel]
 49. Werken voor kanaal veroorzaken menselijk drama: hier moeten 78 huizen en winkels verdwijnen (01/12/2016 - Het Nieuwsblad)
  Na twee jaar bang afwachten is voor 78 gezinnen en winkeliers het verdicht gevallen: hun huis of handelspand wordt onteigend. 73 andere eigenaars blijven nog in het ongewisse over de toekomst van hun woning of zaak. De werken aan de Leie in Menen veroorzaken alvast een menselijk drama.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy