De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Steeds moeilijker om godsdienstlessen te organiseren: "1.100 leerlingen, 5 verschillende levensbeschouwingen: dat is een gigantische puzzel"

VRT NWS

18/09/2023 - 17:50

De Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten (OVSG) wil het vak godsdienst of zedenleer anders kunnen organiseren. Nu krijgt elke leerling twee uur per week levensbeschouwing naar keuze, maar voor schooldirecties is het vaak een moeilijke puzzel om voor élke erkende godsdienst lessen te organiseren. Nochtans zijn ze daar wel grondwettelijk toe verplicht.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Vrouw uit Leuven wil van "ellendige" puzzel af: "1000 zwarte ministukjes, ik geef het op" (14/04/2022 - VRT NWS)
    Op de Facebookgroep "Gift Leuven" staat een bijzondere weggeef: een zwarte puzzel van maar liefst 1000 stukjes. Eigenaar is Martien uit Leuven. Zij kreeg de puzzel een half jaar geleden cadeau, maar geeft de strijd nu op. "Na een half jaar puzzelen, blijft alleen nog maar frustratie over", zegt ze.
    [naar artikel]
  2. Wat is er aan de hand in (bepaalde) Brusselse wijken? Straathoekwerker: "Nog moeilijker opereren voor politie door corona" (08/05/2020 - VRT NWS)
    Hoe zit het nu in Brussel? Wat is er aan de hand in bepaalde wijken? En hoe komt het dat de problematieken niet opgelost geraken? Het zijn vragen die zich opdringen, nadat er al verschillende incidenten tussen de politie en bewoners geweest zijn. "Er zijn gigantische uitdagingen in bepaalde wijken", vertelt straathoekwerker Thomas Devos. "En voor de politie is het moeilijk opereren, dat klopt. En corona maakt het nog moeilijker, dat klopt zeker."
    [naar artikel]
  3. Steeds moeilijker om er leerkrachten voor te vinden en elke keer een “absurde puzzel”: heel wat directeurs willen af van godsdienst en zedenleer op school (18/09/2023 - Het Nieuwsblad)
    “Een absurde puzzel.” Zo noemen verschillende directeurs de organisatie van de verschillende godsdiensten en zedenleer op hun school. Ook de onderwijskoepel van steden en gemeenten (OVSG) vraagt een evaluatie van het huidige systeem.
    [naar artikel]
  4. Steeds moeilijker om er leerkrachten voor te vinden en elke keer een “absurde puzzel”: heel wat directeurs willen af van godsdienst en zedenleer op school (18/09/2023 - Gazet van Antwerpen)
    “Een absurde puzzel.” Zo noemen verschillende directeurs de organisatie van de verschillende godsdiensten en zedenleer op hun school. Ook de onderwijskoepel van steden en gemeenten (OVSG) vraagt een evaluatie van het huidige systeem.
    [naar artikel]
  5. Ouders willen met "Transport for Kids" zelf leerlingenvervoer organiseren (09/09/2020 - VRT NWS)
    In de streek van Kortrijk en Wevelgem willen ouders zelf coronaproof leerlingenvervoer organiseren met vrijwilligers. Ze hebben daarvoor de Facebookgroep "Transport for kids" opgericht. De groep wil vraag en aanbod op elkaar afstemmen, dus leerlingen laten meereizen tijdens verplaatsingen die toch al gebeuren, maar zal ook zelf "lijnen" organiseren.
    [naar artikel]
  6. "Godsdienstlessen moeten religieuzer" (30/08/2016 - Het Belang van Limburg)
    De Vlaamse Bisschoppen hebben een plan om het vak godsdienst te vernieuwen. De bedoeling is dat met die vernieuwing de leerlingen het Christendom opnieuw beter gaan begrijpen. Jongeren willen volgens het bisdom graag meer weten over Christelijke tradities en geloof.
    [naar artikel]
  7. School in Gent zet leerlingen niet meer in klassen, maar wel in "nesten" (30/08/2017 - VRT NWS)
    Een school in Gent gaat zich vanaf komend schooljaar helemaal anders organiseren dan wat we gewoon zijn van een school. De leerlingen zullen er niet meer in klassen zitten, maar wel in "nesten" van verschillende leeftijdsgroepen. De leerkrachten worden vakleerkrachten die samenwerken.
    [naar artikel]
  8. Worden godsdienstlessen weer religieuzer? (30/08/2016 - De Redactie)
    Volgens de Vlaamse bisschoppen moeten leerlingen in het secundair onderwijs de fundamenten van het christendom weer beter leren kennen "om de samenleving beter te begrijpen, en de dialoog met andere religies aan te gaan".
    [naar artikel]
  9. Liveblog: Kleuterscholen mogen opnieuw open, ook 2e en 4e middelbaar herstart: "Blijft grote puzzel om te leggen" (02/06/2020 - VRT NWS)
    De kleuterscholen gaan vandaag opnieuw open. Het is een nieuwe stap in de versoepeling van de coronamaatregelen. "Het blijft een grote puzzel om te leggen", klinkt het bij de koepels. Er mogen ook meer leerlingen naar het secundair onderwijs gaan, concreet mag het tweede en vierde middelbaar twee dagen per week heropstarten.
    [naar artikel]
  10. "Scholen kunnen leerlingen verplichten om mee te betogen voor het klimaat" (14/03/2019 - VRT NWS)
    Verschillende scholen, zowel uit het katholiek als het gemeenschapsonderwijs, stappen morgen mee in de algemene klimaatmars of organiseren zélf een klimaatactie. Ze zien het als een buitenschoolse activiteit en verplichten hun leerlingen om mee te doen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Sommige ouders veerzetten zich, Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits is pro. 
    [naar artikel]
  11. Dreigend personeelstekort in ziekenhuis van Tielt: personeel valt uit door corona of zieke kinderen (05/11/2021 - VRT NWS)
    In het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt dreigt een personeelstekort. Medewerkers vallen uit door corona of omdat ze thuis moeten blijven door zieke kinderen. "Het wordt steeds moeilijker om de puzzel te leggen, bovendien zien we ook hier steeds meer coronapatiënten binnenkomen", zegt de ziekenhuisdirecteur.
    [naar artikel]
  12. "Te moeilijk", "niet mooi" en "geen wereldtaal": daarom passen deze Waalse leerlingen voor Nederlands op school (28/09/2021 - VRT NWS)
    "Nederlands is geen mooie taal", "het is te moeilijk" of "het is geen wereldtaal". Dat kregen onze collega's van de jongerenredactie te horen op een school in Tubize, Wallonië. Ze waren er gaan vragen waarom Engels zoveel populairder is geworden dan Nederlands op Waalse scholen. Tegelijk scoren Vlaamse leerlingen steeds minder goed op Frans: "We hebben daar een klein probleem."
    [naar artikel]
  13. Cultuurhuizen schrijven open brief: "Buitenlandse artiesten naar Europa halen wordt steeds moeilijker" (19/01/2019 - VRT NWS)
    Verschillende cultuurhuizen uit Vlaanderen én Europa luiden de alarmbel. Ze hebben steeds meer problemen om artiesten uit andere continenten -en dan vooral uit Afrika- te laten overkomen voor hun producties, en vragen van ons land "meer creativiteit" om oplossingen te vinden. Deze week nog moest NTGent een première schrappen door visumproblemen.
    [naar artikel]
  14. School in Westmalle voert "netiquette" in voor afstandsonderwijs: "In pyjama de les volgen met een croissant in de hand kan echt niet" (03/11/2020 - VRT NWS)
    Na de verlengde herfstvakantie schakelen leerlingen van de tweede en derde graad middelbaar opnieuw over op afstandsonderwijs. Verschillende scholen voeren nu regels in waar de leerlingen zich aan moeten houden. Ook het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle stelde een zogenoemde "netiquette" op.
    [naar artikel]
  15. Ligavoorzitter: "Elke volleybalclub heeft problemen" (17/09/2017 - Sporza)
    Het forfait van topclub Antwerpen zindert nog na in de volleybalwereld. "Het wordt steeds moeilijker om sponsors te vinden en budgetten rond te krijgen."
    [naar artikel]
  16. Nog steeds “gigantische meningsverschillen” tussen EU en Verenigd Koninkrijk in brexitgesprekken (30/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
    De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw handelsakkoord na de brexit worden deze week verder gezet in Londen. Tot laat in de nacht werd er gesproken, maar volgens verschillende bronnen verliepen die gesprekken “redelijk moeilijk" en blijven er “gigantische meningsverschillen" over, bericht persbureau Reuters.
    [naar artikel]
  17. Steeds meer schooldirecteurs pleiten voor afschaffing godsdienst en zedenleer door leerkrachtentekort: “Elk jaar absurde puzzel” (18/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Het wordt steeds moeilijker om leerkrachten te vinden die godsdienst en zedenleer kunnen geven. Daarom pleiten verschillende schooldirecteurs voor de afschaffing van de vakken. Sven De Schutter, directeur van basisschool De Vlieger in Gent, is daar één van. “Elk jaar is het een absurde puzzel die we moeten leggen”, zegt hij.
    [naar artikel]
  18. Internaat Don Bosco in Sint-Pieters-Woluwe bij begin schooljaar: "Elke dag dat scholen geen les geven, moeten wij leerlingen extra opvangen" (02/09/2020 - VRT NWS)
    De combinatie van de coronamaatregelen op school en de start van het nieuwe schooljaar zorgt in het internaat Don Bosco in Sint-Pieters-Woluwe voor extra veel beslommeringen. "Onze leerlingen gaan naar een 15-tal verschillende scholen in en rond Brussel. De ene heeft geen les op maandag, de andere dan weer niet op donderdag. Niet evident om dat allemaal te organiseren", vertelt gedelegeerd bestuurder Jos Van Eycken.
    [naar artikel]
  19. Open Gebedshuizendag sluit af met stiltemeditatie (15/05/2019 - Het Belang van Limburg)
    De eerste zondag van mei vond in Hasselt weer een Open Gebedshuizendag plaats. Het is een jaarlijks terugkerend moment waarop het grote publiek kan kennismaken met de verschillende levensbeschouwingen die onze leefwereld rijk is, en waarop de verschillende levensbeschouwingen elkaar ontmoeten.
    [naar artikel]
  20. Stiltemeditatie brengt zes levensbeschouwingen samen (16/05/2017 - Het Belang van Limburg)
    De jaarlijkse Open Gebedshuizendag viel dit jaar op zondag 7 mei. Zoals de drie vorige jaren werd hij afgesloten met een stiltemeditatie. Zes verschillende levensbeschouwingen deelden de stilte met elkaar.
    [naar artikel]
  21. Nog steeds “gigantische meningsverschillen” tussen EU en Verenigd Koninkrijk, Britse eigenaars vakantiewoningen in EU boos over reisbeperkingen (30/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
    De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw handelsakkoord na de brexit worden deze week verder gezet in Londen. Tot laat in de nacht werd er gesproken, maar volgens verschillende bronnen verliepen die gesprekken “redelijk moeilijk" en blijven er “gigantische meningsverschillen" over, bericht persbureau Reuters.
    [naar artikel]
  22. Leerlingen van 6STW animeren ouderen (04/12/2018 - Het Belang van Limburg)
    De leerlingen van 6 Sociale en technische wetenschappen trokken voor "Project" naar verschillende zorgcentra uit de omgeving.
    [naar artikel]
  23. Gigantische "vetberg" blokkeert rioolstelsel in Londen (12/09/2017 - VRT NWS)
    Een gigantische berg van aaneengeklit afval verstopt een grote Londense riool. De "fatberg" zoals de Engelsen hem noemen, meet ongeveer 250 meter en is naar schatting 130 ton zwaar, het equivalent van ongeveer 10 Engelse dubbeldeksbussen. Het zal een berg werk worden om het "monster" te ontmantelen.
    [naar artikel]
  24. CD&V en N-VA kibbelen over achteruitgang schoolprestaties, experts spreken van "falend beleid" (01/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Leerlingen weten steeds minder. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. "Geen verrassing", is econoom en ondernemer Geert Noels scherp. "Dit is...
    [naar artikel]
  25. Onderwijsveld roept op: "Organiseer 50-dagenviering voor zesdejaars" (13/04/2021 - VRT NWS)
    Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de onderwijskoepels moedigen scholen aan om toch nog een 50-dagenviering te organiseren voor leerlingen van het zesde middelbaar. Dat schrijft De Standaard. "Dit kan de sleur echt doorbreken."
    [naar artikel]
  26. Versoepeling coronamaatregelen is kantelpunt volgens gedragsexperts: "Het wordt moeilijker om vol te houden" (03/05/2020 - VRT NWS)
    Staan we op een kantelpunt nu vanaf morgen de coronamaatregelen worden versoepeld? "Het wordt moeilijker om het vol te houden en niet te hervallen in de gewoonten van voor de coronacrisis", zegt emeritus professor gezondheidspsychologie Omer Van den Bergh (KUL) in "De zevende dag". "Het is zoals je adem inhouden. Je kunt dat een tijdje volhouden, maar daarna moet je toch ademen."
    [naar artikel]
  27. "Klanten van warenhuizen worden minder verdraagzaam" (12/06/2020 - VRT NWS)
    Nu de maatregelen versoepelen, merkt warenhuispersoneel in West-Vlaanderen dat klanten het moeilijker krijgen met de regels. Een vakbondsman bij Lidl signaleert steeds meer "agressieve" klanten in de filialen. Lidl zelf nuanceert: "Een discussie niet te na gesproken, is er net heel veel wederzijds respect."
    [naar artikel]
  28. Deze leerkracht staakt, maar is toch op school: "Leerlingen niet straffen voor onze actie" (20/03/2019 - VRT NWS)
    In verschillende scholen zijn stakende leerkrachten wel aanwezig op school, al geven ze dan niet gewoon les. Dat is onder meer het geval in Freinetschool "De regenboog" in Kessel-Lo bij Leuven. "We moeten de leerlingen niet straffen voor het feit dat we actie ondernemen", zegt leerkracht Kwinten Keulemans aan VRT NWS.
    [naar artikel]
  29. "Warmtekracht kan kerncentrales vervangen" (05/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
    De sector van de warmtekrachtkoppeling mengt zich in het debat over het Energiepact. "Zo krijgen we de puzzel van de duurzame energie gelegd",...
    [naar artikel]
  30. "Zeggen dat we wereldtop zijn, toont een gebrek aan ambitie": experts scherp over dalend onderwijsniveau (01/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Leerlingen weten steeds minder. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. "Geen verrassing", is econoom en ondernemer Geert Noels scherp. "Dit is...
    [naar artikel]
  31. Vandaag is alles "hallucinant", "schandalig", "knettergek", "krankzinnig" of ... (15/10/2017 - VRT NWS)
    Hoogleraar Jan Blommaert bestudeert onze taal en hoe we die gebruiken. We spreken steeds forser: "Zeg niet gewoon "nonsens", wel "complete nonsens", en "onbegrijpelijk" is "volstrekt onbegrijpelijk". En dat heeft politieke gevolgen".
    [naar artikel]
  32. Amerikaanse lerares ontslagen omdat ze leerlingen "ongepaste" stripbewerking van Anne Franks dagboek liet lezen (21/09/2023 - VRT NWS)
    Een lerares in de Amerikaanse staat Texas is ontslagen nadat ze haar leerlingen een "ongepaste" stripbewerking van het dagboek van Anne Frank had laten lezen. Dat melden Amerikaanse media. Het stripboek dat gebaseerd is op "Het Achterhuis" staat in de VS in verschillende schooldistricten op een verboden lijst, omdat het volgens conservatie groepen "seksueel getinte passages" zou bevatten.
    [naar artikel]
  33. Gigantische netwerken van valse Twitteraccounts blootgelegd: "Angstaanjagend" (25/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Er bestaan op Twitter een gigantische netwerken  van slapende accounts. "Ondanks de grote inspanningen om dergelijke 'bots' van het net te halen,
    [naar artikel]
  34. Meeuws gelooft in burgemeesterwissel in Antwerpen: "CD&V en Open VLD hebben het steeds moeilijker met N-VA" (05/06/2018 - VRT NWS)
    Tom Meeuws, nummer twee op de lijst van SP.A in Antwerpen, zegt dat de kans "meer dan vijftig procent" is dat zijn partij erin zal slagen om N-VA van de troon te stoten in 't Stad. "CD&V heeft evenveel kritiek op het sociaal beleid als wij, Open VLD heeft kritiek op het veiligheidsbeleid van de burgemeester." Meeuws hoopt om een "progressieve coalitie" te kunnen vormen.
    [naar artikel]
  35. Hotelschool PIVA moet leerlingen weigeren: "In derde middelbaar krijgen we te veel instroom" (21/09/2021 - VRT NWS)
    Steeds meer leerlingen in het secundair kiezen voor een horeca-opleiding. De hotel- en bakkersschool PIVA in Antwerpen moet zelfs leerlingen weigeren. "Vooral in het derde en vijfde middelbaar krijgen we erg veel zij-instromers. Onze keukens zitten nu al vol", vertelt directeur Toon Veelaert op Radio 2 Antwerpen.
    [naar artikel]
  36. Los jij de maandagpuzzel op? Wat is jouw maximumscore? (08/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Elke week concentreren we ons bij HLN op een puzzel, de ene al moeilijker dan de andere. De puzzel van deze week is niet moeilijk, maar je moet
    [naar artikel]
  37. Terug naar school met mondmaskers en in kleine groepen: "Dit wordt een ongelofelijk moeilijke puzzel om te leggen" (25/04/2020 - VRT NWS)
    Vanaf 18 mei (met een proefdag op 15 mei) komt het onderwijs weer stapsgewijs op gang. De grote onderwijskoepels zijn tevreden dat er duidelijkheid is, maar ze zijn er zich ook van bewust dat de strenge veiligheidsmaatregelen een grote impact zullen hebben. "Dit wordt een ongelofelijk moeilijke puzzel om te leggen", zegt Raymonda Verdyck van het GO! (Gemeenschapsonderwijs).
    [naar artikel]
  38. Geen centrale teststraten in Gent: "Te duur en onmogelijk te organiseren" (23/11/2021 - VRT NWS)
    Er komt voorlopig geen corona-zelfteststraat in de Gentse uitgaansbuurt. Dat hebben de stad Gent en uitbaters van verschillende horecazaken gisteren beslist. Het idee kwam er omdat verschillende danscafés en discotheken in Gent het niet zagen zitten om elk apart zelftests te organiseren. Na een eerste evaluatie blijkt het idee onwerkbaar.
    [naar artikel]
  39. Leerlingen van De Puzzel Kleine-Brogel zijn vlijtige natuurbeheerders (05/05/2021 - Het Belang van Limburg)
    De Puzzel Kleine-Brogel klas 5 met 18 leerlingen van meester Peter waren op 3 mei aan het Hoksent in Eksel present om hun educatief natuurbeheer uit te voeren. Onder extra begeleiding van een vrijwilligster was het een veilige fietstocht. De eerste en belangrijkste aandachtspunt was de geldende coronamaatregelen volgen. Mondmaskers, ontsmettingsmiddel en eigen versnaperingen zijn voor de leerkracht en de leerlingen al goed ingeburgerd.
    [naar artikel]
  40. Britse kranten na moord op parlementslid David Amess: "Debat vergiftigd", "kan persoonlijk contact met kiezer nog wel?" (16/10/2021 - VRT NWS)
    Het Verenigd Koninkrijk is geschokt na de moord op het Conservatieve parlementslid David Amess (69) gisteren. Hij werd neergestoken tijdens zijn spreekuur voor burgers. De moord domineert ook de voorpagina's en commentaren in de Britse kranten. "Het debat raakt steeds meer vergiftigd" en "persoonlijk contact tussen parlementsleden en hun kiezers wordt steeds moeilijker", klinkt het. Een overzicht.
    [naar artikel]
  41. Los jij onze maandagpuzzel op? Zoek de omtrek (13/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Elke week schotelen wij jou een puzzel voor, de ene al wat moeilijker dan de andere. De puzzel van deze week is niet zo moeilijk, maar een beetje...
    [naar artikel]
  42. Leerlingen maken kwetsende karikatuur van leerkrachten op sociale media: "De leerlingen beseffen niet wat ze aanrichten" (20/02/2020 - VRT NWS)
    Verschillende leerkrachten van het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar werden het slachtoffer van pesterijen op sociale media. Leerlingen hadden er prenten en foto's gepost met opmerkingen over hun uiterlijk of manier van lesgeven. Ze worden gestraft.
    [naar artikel]
  43. Steeds minder Franstalige leerlingen studeren Nederlands: "Ze vinden het een lelijke taal" (12/06/2018 - VRT NWS)
    Slechts 1 op de 3 leerlingen in Franstalig België studeert Nederlands in de eerste 2 jaar van het secundair onderwijs. Acht jaar geleden was dat nog 1 op de 2. "Het Nederlands is niet aantrekkelijk in Franstalig België", zegt onderzoeker Laurence Mettewie. Christophe Deborsu pleit voor een verplichting van het Nederlands.
    [naar artikel]
  44. Bart Somers:"Steeds meer gemeenten organiseren prikkelarme kermisdagen" (28/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Steeds meer gemeenten organiseren samen met de kermisuitbaters prikkelarme kermisdagen. Dat stelt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart...
    [naar artikel]
  45. 1.000 leerlingen beleven PXL-Sportprikkels (26/05/2023 - Het Belang van Limburg)
    Maar liefst 1.000 leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs beleefden afgelopen dinsdag 23 mei hun ‘sportprikkels’ dankzij 130 PXL-studenten van de lerarenopleiding. "De leerlingen mochten zelf kiezen uit 30 verschillende sporten en op deze manier kennismaken met sporten zoals boksen tot ultimate frisbee", zegt Philippe Vandersmissen van PXL-Education.
    [naar artikel]
  46. Voetbalgekte in Vilvoorde: "Maar voetbal gaat niet alleen over winnen" (04/06/2018 - VRT NWS)
    De leerlingen van verschillende scholen in Vilvoorde hebben de Wereldbekerstraat in de stad feestelijk geopend. "Nu supporteren we voor Engeland, maar in het echt gaan we voor België supporteren. Voetbal gaat niet alleen over winnen, maar ook over plezier maken", zegt een van de leerlingen in "Karrewiet".
    [naar artikel]
  47. Minister van Onderwijs Weyts na "Pano" over inclusief onderwijs: "Voor sommige kinderen is buitengewoon onderwijs beste oplossing" (06/10/2022 - VRT NWS)
    De leerlingenaantallen in het buitengewoon onderwijs groeien: van 47.000 naar 52.000 op drie jaar tijd. Uit de uitzending van ons magazine "Pano" bleek dat het almaar moeilijker wordt om de overstap van het gewone naar het buitengewone onderwijs te maken. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) ziet veel praktische problemen bij die overstap. Maar stelt ook de vraag: is het wenselijk? "Voor heel veel leerlingen is buitengewoon onderwijs de beste oplossing", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.
    [naar artikel]
  48. Spelen tegen pesten helpt in middelbare school in Hechtel: "Daarom kom ik speciaal naar deze school" (21/02/2020 - VRT NWS)
    Op het Don Boscocollege in Hechtel organiseren leerkrachten en leerlingen elke middag spelletjes. En dat blijkt een erg goed middel tegen pesten te zijn. Vandaag is het de laatste dag van "STIP IT", de antipestcampagne van Ketnet.
    [naar artikel]
  49. Vaccineren tijdens "griepdagen" in opmars onder huisartsen (16/10/2016 - De Redactie)
    Huisartsen organiseren steeds vaker zogenoemde "griepdagen" om grote groepen patiënten in een keer een griepvaccin toe te dienen. Het is een praktisch antwoord op de grotere vraag naar zo'n vaccin.
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy