De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Italië lanceert strengere maatregelen die migranten moeten afschrikken om oversteek te maken

VRT NWS

18/09/2023 - 19:03

Migranten en vluchtelingen die aankomen in Italië en geen kans maken op asiel zullen voortaan tot 18 maanden lang kunnen worden vastgehouden. Dat is een van de nieuwe maatregelen die de regering van Giorgia Meloni voorstelt om de toestroom van migranten op te vangen. Er zullen ook nieuwe detentiecentra worden opgericht.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Italië en Libië voeren strijd tegen oversteek van migranten op (28/01/2023 - De Tijd)
  20:29 Italië en Libië zijn het eens geworden over een nog strengere aanpak van de ongewenste oversteek van migranten op de Middellandse Zee.
  [naar artikel]
 2. Griekse kustwacht redt 27 migranten op zee (03/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De kustwacht van Griekenland heeft maandag 27 migranten op zee gered die in een beschadigde boot de oversteek wilden maken van Turkije naar Italië. Twee vermoedelijke mensensmokkelaars werden opgepakt. Dat melden Griekse media woensdag.
  [naar artikel]
 3. Italië komt met strengere migratiemaatregelen om oversteek over Middellandse Zee te ontmoedigen (18/09/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 4. Honderden migranten aangekomen op Lampedusa in één weekend (20/08/2023 - Het Belang van Limburg)
  Honderden migranten zijn in het voorbije weekend op het Italiaanse eiland Lampedusa aangekomen. Tientallen werden in veiligheid gebracht nadat ze in zeeonwaardige bootjes de oversteek vanuit Tunesië of Libië hadden proberen te maken, anderen slaagden er wel in op eigen kracht Italië te bereiken.
  [naar artikel]
 5. LIVE. Italië voert nog strengere maatregelen in en krijgt medisch team uit Cuba, Boris Johnson vreest overrompeling Britse spoeddiensten (22/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wereldwijd nemen landen steeds strengere maatregelen naarmate het aantal besmettingen met het coronavirus Covid-19 gestaag toeneemt. In Italië...
  [naar artikel]
 6. Italië komt met strengere migratiemaatregelen (18/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse overheid heeft een pakket maatregelen aangenomen om de migratie over de Middellandse Zee aan te pakken. Zo wil het land migranten langer kunnen vasthouden wanneer is besloten dat zij het land worden uitgezet.
  [naar artikel]
 7. Al meer dan 18.000 migranten hebben oversteek op Kanaal gemaakt (07/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Dit jaar hebben al meer dan 18.000 migranten de oversteek naar Groot-Brittannië op het Kanaal gemaakt. Dat blijkt uit cijfers van het Britse ministerie van Defensie. Zaterdag hebben 337 mensen de oversteek gemaakt op tien kleine bootjes. Dat brengt de teller voor 2022 op 18.108.
  [naar artikel]
 8. Italië ruziet met Duitsland over migrantenschip dat al negen dagen tevergeefs probeert aan te meren (05/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland en Italië ruziën over migranten. Duitsland wil dat Italië een hulpverleningsschip dat onder Duitse vlag vaart toelaat tot een van haar havens. Italië weigert.
  [naar artikel]
 9. Meer dan duizend migranten en vluchtelingen aangekomen in Italië (24/07/2022 - VRT NWS)
  In Italië zijn meer dan duizend vluchtelingen en migranten gered. Deze grote groep kwam sinds vannacht aan land op de eilanden Sicilië, Lampedusa en in de regio Calabrië. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten en organisaties, die migranten in nood op zee oppikken, gemeld.
  [naar artikel]
 10. Zowat 2.000 migranten aangekomen op Lampedusa tijdens paasweekend (11/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Afgelopen paasweekend hebben honderden migranten zich gewaagd aan de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee naar Italië. Van vrijdag tot en met maandag zijn in totaal ongeveer 2.000 mensen aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa, zo bericht het Italiaanse nieuwsagentschap Ansa dinsdag. Volgens het agentschap waren er vele kinderen bij de migranten.
  [naar artikel]
 11. Libische kustwacht redt op verzoek van Italië migranten van zee (25/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Ongeveer duizend migranten zijn voor de kust van Libië in moeilijkheden geraakt. De boten waarop zij de oversteek probeerden te maken naar Europa...
  [naar artikel]
 12. Mahdi wil geen migranten uit Italië opnemen (06/08/2021 - De Standaard)
  België gaat niet in op de vraag van Italië om ad hoc ­migranten op te nemen, zegt staatssecretaris voor Asiel en ­Migratie Sammy Mahdi (CD&V).
  [naar artikel]
 13. Bijna duizend migranten aangekomen op Lampedusa in 24 uur (10/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In het paasweekend hebben veel migranten de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee richting Italië gewaagd. In 24 uur tijd zijn bijna duizend mensen aangekomen op het eiland Lampedusa. Dat meldt het Italiaanse nieuwsagentschap Ansa maandag.
  [naar artikel]
 14. Vlaamse regering lanceert strengere maatregelen, maar pas vanaf vrijdag (28/10/2020 - De Morgen)
  De Vlaamse regering lanceert strengere maatregelen om de tweede coronagolf onder controle te krijgen. Vanaf vrijdag worden sociale contacten verder ingeperkt, sportclubs en cultuurhuizen sluiten de deuren.
  [naar artikel]
 15. Hoe zou een lockdown eruitzien? Dit zijn de maatregelen in andere landen (17/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In ons land gelden strenge maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, maar de roep om nog strengere regels klinkt steeds luider. Na Italië en...
  [naar artikel]
 16. Al bijna dubbel zoveel migranten staken Kanaal over als in recordjaar 2020 (26/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Er hebben dit jaar al meer dan 16.400 migranten in kleine boten de oversteek van het Kanaal richting Groot-Brittannië gemaakt. Dat zijn er nu al bijna dubbel zoveel als in heel 2020, toen er over het volledige jaar een recordaantal van ruim 8.400 migranten werd geteld die in de gevaarlijke oversteek slaagden. Dat blijkt uit officiële cijfers van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken die het Britse nieuwsagentschap PA verzamelde.
  [naar artikel]
 17. Meer dan 2.000 migranten aangekomen op Lampedusa (25/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Ondanks de recente ongevallen met boten blijven veel migranten de oversteek van de Middellandse Zee richting Italië wagen. In nauwelijks 24 uur kwamen alleen op het eiland Lampedusa meer dan 2.000 mensen aan, zo berichtte het Italiaanse persbureau Ansa zaterdag. Ze bereiken het kleine eiland met verscheidene boten.
  [naar artikel]
 18. Berggidsen in Alpen waarschuwen: "Alleen in lente zullen we weten want er zich onder de sneeuw bevindt. Toeristen kunnen dode migranten vinden" (19/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Strengere grenscontroles tussen Frankrijk en Italië hebben sommige migranten ertoe aangezet om de kustroutes in te ruilen voor een verraderlijke...
  [naar artikel]
 19. Vier boten zinken voor kust Tunesië, zeker twaalf doden en tien vermisten (24/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Minstens twaalf migranten zijn omgekomen en tien worden nog vermist nadat vier boten met aan boord 120 vluchtelingen voor de kust van Tunesië zijn gezonken. Volgens een vertegenwoordiger van de Tunesische kustwacht probeerden ze de oversteek naar Italië te maken en zijn 98 van hen gered.
  [naar artikel]
 20. Meer dan 1.300 migranten in slechts 24 uur tijd aangekomen op Lampedusa (09/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Ondanks het recente tragische bootongeluk met minstens 72 doden, blijft een groot aantal vluchtelingen en migranten de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee richting Italië wagen. In slechts 24 uur zijn alleen al op het eiland Lampedusa ongeveer 1.350 mensen aangekomen met boten uit Noord-Afrika, meldt het Italiaanse persbureau Ansa donderdag.
  [naar artikel]
 21. Berggidsen in Alpen slaan alarm: "Alleen in lente zullen we weten wat er zich onder de sneeuw bevindt. Toeristen kunnen dode migranten vinden" (19/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Strengere grenscontroles tussen Frankrijk en Italië hebben sommige migranten ertoe aangezet om de kustroutes in te ruilen voor een verraderlijke...
  [naar artikel]
 22. Vier keer zoveel migranten waagden dit jaar overtocht naar Italië via Middellandse Zee (27/03/2023 - De Tijd)
  18:25 Het aantal migranten dat de Middellandse Zee oversteekt naar Italië is verviervoudigd.
  [naar artikel]
 23. Reddingsoperaties op zee moedigen oversteek van migranten niet aan, blijkt uit studie (03/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De reddingsoperaties voor migranten in het centrale deel van de Middellandse Zee zorgen er niet voor dat meer migranten de oversteek wagen.
  [naar artikel]
 24. Opnieuw twintig migranten gered die oversteek wilden maken naar Verenigd Koninkrijk (21/05/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse kustwacht heeft donderdagochtend twintig migranten gered van wie de boot tijdens de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk in...
  [naar artikel]
 25. Ruim duizend migranten in Italië aangekomen in paar uur tijd (24/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan duizend migranten zijn de afgelopen uren aangekomen in Italië. Ze werden gered door humanitaire schepen en wachten op een opvangplaats. Dat hebben enkele ngo’s en de Italiaanse autoriteiten zondag bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 26. Di Rupo: “Er zijn veel strengere maatregelen nodig” (21/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Waalse regering wil strengere federale coronamaatregelen. “Ik denk dat we nu, vandaag, strengere maatregelen nodig hebben”, liet Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) woensdag verstaan. Di Rupo sprak zich niet uit over welke maatregelen er specifiek volgens hem moeten getroffen worden.
  [naar artikel]
 27. LIVE. Cuba stuurt medisch team naar Italië, Indiërs moeten 14 uur binnenblijven en Boris Johnson vreest overrompeling Britse spoeddiensten (22/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wereldwijd nemen landen steeds strengere maatregelen naarmate het aantal besmettingen met het coronavirus Covid-19 gestaag toeneemt. In Italië...
  [naar artikel]
 28. Turkije verhindert oversteek van honderdtal migranten naar Griekenland (30/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse autoriteiten hebben 109 migranten die de oversteek naar Griekenland wilden wagen, opgepakt. Dat meldt het regeringsgezinde persbureau...
  [naar artikel]
 29. LIVE. Cuba stuurt 52-koppig medisch team naar Italië, Indiërs moeten 14 uur binnenblijven en Boris Johnson vreest overrompeling Britse spoeddiensten (22/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wereldwijd nemen landen steeds strengere maatregelen naarmate het aantal besmettingen met het coronavirus Covid-19 gestaag toeneemt. In Italië...
  [naar artikel]
 30. Turkije verhindert oversteek van honderdtal migranten naar Griekenland (30/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse autoriteiten hebben 109 migranten die de oversteek naar Griekenland wilden wagen, opgepakt. Dat meldt het regeringsgezinde persbureau Anadolu zondag.
  [naar artikel]
 31. België gaat niet in op nieuwe oproep Italië voor herverdeling migranten in EU (05/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  België gaat niet in op de oproep van Italië voor een relocatie van migranten die toekomen in het Zuid-Europese land. Dat laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) weten.
  [naar artikel]
 32. Waarom wagen zovelen de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee? Hisham deed het in 2014: "Geen andere optie" (22/06/2023 - VRT NWS)
  Het is een krantenkop waar we haast over lezen omdat we het al zo vaak hebben gezien: migranten verdrinken tijdens oversteek naar Europa. Gisteren nog 35 migranten voor de kust van Gran Canaria. Afgelopen woensdag minstens 500 mensen voor de kust van Griekenland. Waarom wagen zo veel mensen die oversteek, als die zo gevaarlijk is? Hisham Masalmeh vluchtte in 2014 per boot van Syrië naar België en getuigt in Laat: "Er was geen andere optie".
  [naar artikel]
 33. Franse marine redt 41 migranten in Kanaal (06/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse marine heeft in het Kanaal 41 migranten gered, die in nood waren geraakt toen ze de oversteek naar Groot-Brittannië wilden maken. Dat heeft de maritieme prefectuur donderdag meegedeeld.
  [naar artikel]
 34. Frankrijk verscherpt Belgische grenscontroles tegen migranten (10/10/2021 - De Tijd)
  09:13 De Franse politie gaat strengere grenscontroles invoeren om tegen te gaan dat migranten via België het land binnenkomen om de overtocht te maken naar Engeland.
  [naar artikel]
 35. Meer dan 500 migranten onderschept in Libië voordat ze oversteek naar Europa konden wagen (24/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een groep van 542 migranten is in Libië tegengehouden toen ze de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee wilden ondernemen. Dat verklaart een vertegenwoordiger van het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 36. Italië roept opnieuw op om migranten binnen de EU te herverdelen (05/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Italië heeft opnieuw opgeroepen om migranten die in het zuiden van Europa aankomen te verdelen onder de verschillende lidstaten van de Europese Unie. Minister van Binnenlandse Zaken Luciana Lamorgese sprak daarover met eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson.
  [naar artikel]
 37. Italië roept opnieuw op tot de herverdeling van migranten in de EU (05/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Italië heeft opnieuw opgeroepen om migranten die in het zuiden van Europa aankomen te verdelen onder de verschillende lidstaten van de Europese Unie. Minister van Binnenlandse Zaken Luciana Lamorgese sprak daarover woensdag met eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson, meldt haar ministerie.
  [naar artikel]
 38. Franse autoriteiten redden opnieuw veertigtal migranten uit Kanaal (03/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse autoriteiten hebben opnieuw 47 migranten gered uit het Kanaal. De migranten waagden de oversteek naar Groot-Brittannië in onveilige bootjes en raakten daarbij in moeilijkheden. Het is al de tweede keer deze week dat de Franse reddingsdiensten migranten te hulp moeten schieten. Ook gisteren moesten ze meerdere malen uitrukken om in totaal 111 migranten op één dag te redden.
  [naar artikel]
 39. Italië wil ‘solidariteit’, maar neemt 2.000 asielzoekers niet terug van België (18/09/2023 - Express)
  Het eilandje Lampedusa, tussen Tunesië en Italië in de Middellandse Zee, is al veel langer een bestemming die de mensensmokkelaars gevonden hebben. Afgelopen week kwamen golven migranten toe, tot meer dan 11.500 in totaal. Het eilandje kan dat niet aan, Italië ook niet, zo stelde premier Giorgia Meloni.
  [naar artikel]
 40. Politie redt 44 migranten bij oversteek Kanaal (17/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Donderdagnacht en vrijdagmorgen zijn in totaal 44 migranten, die trachtten het Kanaal richting Groot-Brittannië over te steken, gered. Volgens de...
  [naar artikel]
 41. Bijna 170 migranten gered in Kanaal (07/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk zijn in de loop van woensdag 166 migranten gered die illegaal de oversteek probeerden te maken naar het Britse vasteland. Dat heeft de maritieme prefectuur van het Kanaal donderdag laten weten. Eén migrant werd met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht.
  [naar artikel]
 42. Zo maken we van derde golf een golfje: strengere maatregelen waarschijnlijk, lockdown nog niet aan de orde (25/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nu zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal infecties met de besmettelijkere Britse variant in de lift zitten, neemt ook de kans op strengere maatregelen toe. “Met gerichte maatregelen kunnen we van de derde golf een golfje maken. Nu meteen alles op slot doen, is geen optie”, zegt viroloog Steven Van Gucht.
  [naar artikel]
 43. Griekenland wil drijvende dam bouwen om migranten tegen te houden (30/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Griekse regering heeft plannen voor een drijvende dam op zee. Die zou moeten verhinderen dat er nog vluchtelingen de oversteek maken vanop de...
  [naar artikel]
 44. Rel tussen Frankrijk en Italië over migranten en vluchtelingen op reddingsschip wordt almaar bitser (10/11/2022 - VRT NWS)
  Frankrijk is dan toch bereid om de Ocean Viking, een reddingsschip met 234 migranten en vluchtelingen aan boord, een haven te bieden. Het schip van hulporganisatie SOS Méditerranée vraagt al drie weken een haven aan Italië, maar de nieuwe uiterst-rechtse regering daar weigert. Het schip mag nu naar de Franse haven van Toulon varen, waar het morgen zou aankomen. Frankrijk reageert furieus op de gang van zaken in Italië, en schort een eerdere belofte op om 3.500 asielzoekers van het land over te nemen.
  [naar artikel]
 45. Bijna 170 migranten gered in Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk (07/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  In het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk zijn in de loop van woensdag 166 migranten gered die illegaal de oversteek probeerden te maken naar het Britse vasteland. Dat heeft de maritieme prefectuur van het Kanaal donderdag laten weten. Eén migrant werd met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht.
  [naar artikel]
 46. Rechtstreekse zeeroute van Turkije naar Italië steeds populairder bij mensensmokkelaars (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens de Griekse kustwacht maken smokkelaars vaker gebruik van de rechtstreekse zeeroute tussen Turkije en Italië om migranten en asielzoekers naar Europa te brengen. Dat schrijft de Griekse krant Kathimerini maandag.
  [naar artikel]
 47. Rechtstreekse zeeroute van Turkije naar Italië steeds populairder bij mensensmokkelaars (30/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Volgens de Griekse kustwacht maken smokkelaars vaker gebruik van de rechtstreekse zeeroute tussen Turkije en Italië om migranten en asielzoekers naar Europa te brengen. Dat schrijft de Griekse krant Kathimerini maandag.
  [naar artikel]
 48. Saskia De Schutter in Calais: "Te veel migranten voor beperkt aantal plaatsen om oversteek te maken" (02/02/2018 - VRT NWS)
  De spanningen in Calais onder de migranten zijn opgelopen omdat er te veel verschillende migrantengroepen de oversteek willen proberen te maken naar het Verenigd Koninkrijk. "Calais is eigenlijk opgedeeld in verschillende gebieden met verschillende migrantengroepen. De verschillende parkings hier in de buurt zijn in handen van verschillende bendes. Wie op een parking wil aanmonsteren op een vrachtwagen moet betalen om dat te doen", meldt Saskia De Schutter vanuit Calais.
  [naar artikel]
 49. Voorzitster van populairste Italiaanse partij: “Hou migranten al bij hun vertrek tegen” (08/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Giorgia Meloni, de voorzitster van de populairste politieke partij in Italië, roept op om migranten al bij hun vertrek tegen te houden. Haar partij Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) ligt momenteel op kop in de polls.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy