De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Koningin Mathilde is in New York als pleitbezorger van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, maar wat zijn dat eigenlijk?

VRT NWS

18/09/2023 - 19:34

Koningin Mathilde heeft op het VN-hoofdkwartier in New York de top over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen geopend. De koningin ijvert al van bij het begin voor die "SDG's (Sustainable Development Goals)", een agenda die tegen 2030 de wereld duurzamer wil maken. Thema's als armoedebestrijding, onderwijs en vrede zijn natuurlijk belangrijk, maar wat betekenen ze concreet en waar staan we, halfweg? Niet ver. Integendeel.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Koningin Mathilde voor driedaags bezoek naar New York (23/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Naast de Belgische regeringstop tekent ook koningin Mathilde present in New York voor de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ze brengt vanaf zondag een driedaags bezoek aan de hoofdzetel, als een van de officiële pleitbezorgers van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.
  [naar artikel]
 2. Koningin Mathilde voor driedaags bezoek naar New York (23/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Naast de Belgische regeringstop tekent ook koningin Mathilde present in New York voor de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ze brengt vanaf zondag een driedaags bezoek aan de hoofdzetel, als een van de officiële pleitbezorgers van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.
  [naar artikel]
 3. Koningin Mathilde ziet toe op duurzame ontwikkeling in Ghana tijdens bezoek aan het Afrikaanse land (08/02/2018 - VRT NWS)
  De Belgische koningin Mathilde is samen met onder anderen minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo naar Ghana gereisd voor een tweedaags bezoek aan het land. Mathilde bekijkt daar hoe de Ghanezen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties Werken.
  [naar artikel]
 4. Studenten management krijgen les over duurzaamheid van koningin Mathilde: “Onder de indruk van hun idealisme” (21/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Of de managers van de toekomst wel voldoende op de hoogte zijn van het belang van duurzaamheid in een bedrijf? Dat wilde koningin Mathilde weleens weten. Ze nodigde donderdag Vlaamse business-studenten uit om samen na te denken over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen opgesteld door de Verenigde Naties waar de koningin advocate van is.
  [naar artikel]
 5. Algemene Vergadering VN – Koningin Mathilde voor driedaags bezoek naar New York (23/09/2018 - Metro)
  Naast de Belgische regeringstop tekent ook koningin Mathilde present in New York voor de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ze brengt vanaf zondag een driedaags bezoek aan de hoofdzetel, als een van de officiële pleitbezorgers van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Koningin Mathilde is één van de 17 ‘advocates’ van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de VN tegen 2030 willen waarmaken. Net als topvoetballer Lionel Messi, zangeres Shakira, Alibaba-oprichter Jack Ma, professor Jeffrey Sachs, de Noorse premier Erna Solberg en andere bekende persoonlijkheden voert de vorstin campagne voor de realisatie van die doelstellingen, op domeinen als armoedebestrijding, klimaatverandering en gelijke kansen. Een aantal van de ‘advocates’ reist komende week naar New York voor een ontmoeting met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en voor tal van events. Maandagochtend woont Mathilde de opening van de vredestop ter ere van Nelson Mandela bij. De koningin neemt ook het woord op een conferentie over kinderen in gewapende conflicten, ingeleid door minister Didier Reynders. Met minister Alexander De Croo gaat ze naar de lancering van een onderwijsinitiatief van Unicef, en de koningin heeft ook een onderhoud met Marta Santos Pais, de speciale VN-gezant voor de bestrijding van geweld tegen kinderen. Dindagochtend, voorafgaand aan de opening van de debatten in de Algemene Vergadering, vindt een speciaal evenement voor de advocates plaats. Nadien trekt de Belgische koningin in het gezelschap van kardinaal Timothy Dolan naar de Cathedral High School in Manhattan, waar ze in gesprek zal treden met de leerlingen. Haar bezoek aan de VN rondt de vorstin in de namiddag af met een statement op een debat van #SheIsEqual, de internationale campagne die vijfhonderd miljoen euro wil samenbrengen om het leven van miljoenen meisjes en vrouwen te verbeteren. bron: Belga Het bericht Algemene Vergadering VN – Koningin Mathilde voor driedaags bezoek naar New York verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Koningin Mathilde waarschuwt: “Uit deze pandemie kunnen we lessen trekken” (13/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De wereld moet zich niet al te veel laten afleiden door de coronacrisis om de afgesproken duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde...
  [naar artikel]
 7. Koningin Mathilde ontmoet gewezen VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon (27/03/2019 - Metro)
  In Zuid-Korea heeft koningin Mathilde vanochtend (lokale tijd) Ban Ki-moon ontmoet, die secretaris-generaal van de Verenigde Naties was van 2007 tot 2016, bij de start van het seminarie “Innovative solutions for circular economy, sustainable mobility and climate change”. Dat evenement vindt plaats op de campus van de UGent in Incheon, een havenstad op een vijftigtal kilometer van de hoofdstad Seoel. De koningin en Ban Ki-moon spraken elkaar even kort voordat ze samen de academische zitting over circulaire economie, duurzame mobiliteit en klimaatverandering bijwoonden. De zitting werd geopend door de rector van de Gentse universiteit, Rik Van de Walle. Vervolgens nam Ban Ki-moon het woord. Hij bedankte de koningin voor haar engagement als officiële pleitbezorger van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Hij bracht ook in herinnering dat België het eerste land was dat hij bezocht toen hij in 2007 secretaris-generaal van de VN werd. “Ik herinner me het engagement en de vastberadenheid van koningin Mathilde om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te implementeren”, zei hij. De 17 Sustainable Development Goals (SDGs) van de VN vormen een wereldwijd actieplan om onder meer armoede uit de wereld te helpen, ongelijkheid te bestrijden en klimaatverandering aan te pakken. In een gesprek met de pers benadrukte Ban Ki-moon dat het essentieel is om “niemand aan de kant te laten”. “We stellen te vaak vast dat afgezonderde mensen, vooral vrouwen, jongeren, migranten of mensen met een andere seksuele oriëntatie, in de steek worden gelaten. Daarom is de rol van Mathilde van kapitaal belang, want ze kan de zaken beïnvloeden.” De koningin ging ook in gesprek met verschillende studenten van de universiteit. Ze bezocht later het Smart City Operation Center in Songdo, een nieuwe wijk van Incheon die als de slimste stad ter wereld wordt beschouwd. Daar bevindt zich een enorm platform dat de bevolking monitort met een duizendtal camera’s op het grondgebied. Koning Filip nam deel aan een zakenforum met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger. bron: Belga Het bericht Koningin Mathilde ontmoet gewezen VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 8. Koningin Mathilde in Ghana: "Ontmoeting met kindbruid was een heel emotioneel moment voor mij" (09/02/2018 - VRT NWS)
  De Belgische koningin Mathilde heeft op de tweede en laatste dag van haar bezoek aan Ghana een gastcollege gegeven aan de universiteit. Ze reisde naar Ghana op vraag van de Verenigde Naties om te kijken hoe de Ghanezen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN werken. Van haar tweedaagse bezoek aan Ghana was haar pakkendste ontmoeting met een kindbruidje. "Het was een heel emotioneel moment. Dat meisje lacht niet. Ik heb een dochter van haar leeftijd en de kindbruiden zijn echt een probleem hier in Ghana", aldus Mathilde.
  [naar artikel]
 9. Koningin Mathilde bezoekt Gentse duurzame woonmodule en spreekt studenten toe (10/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Koningin Mathilde heeft vrijdag in Gent de Mobble bezocht, een duurzame woonmodule die door een team van studenten is ontworpen. Het prototype van de innovatieve woning neemt later dit jaar deel aan de wereldwijde wedstrijd Solar Decathlon in Hongarije. “Ik wil u van harte feliciteren voor uw engagement en visie”, zei de koningin na het bezoek.
  [naar artikel]
 10. Koningin Mathilde in New York: “Universele gezondheidsdekking moet ook echt universeel zijn” (25/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde heeft in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, het gebrek aan toegang tot kwalitatieve zorg...
  [naar artikel]
 11. Koningin en De Croo bezoeken Ghana (07/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Koningin Mathilde en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) reizen vandaag naar Ghana voor een driedaags werkbezoek in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG). Ze worden er geïnformeerd over hoe Ghana die SDG’s implementeert, en bezoeken verschillende projecten en bedrijven die bijdragen tot het bereiken van de doelstellingen.
  [naar artikel]
 12. Koningin Mathilde vraagt aandacht voor re-integratie kindsoldaten (24/09/2018 - Knack)
  Koningin Mathilde heeft maandag in New York aandacht gevraagd voor een duurzame financiering van programma's voor de re-integratie van kindsoldaten. 'Kinderen zijn ons kostbaarste bezit en onze grootste rijkdom. We mogen geen investering sparen om deze rijkdom te vrijwaren', zei de koningin op een rondetafelconferentie op de hoofdzetel van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 13. Koningin Mathilde tot donderdag in Mozambique (03/02/2019 - Metro)
  Koningin Mathilde brengt van vandaag tot donderdag een bezoek aan Mozambique, in haar hoedanigheid van Pleitbezorger van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Dat heeft het koninklijk paleis gemeld. De koningin zal er lokale leefgemeenschappen ontmoeten en initiatieven aanmoedigen die een reële impact hebben op het dagelijkse leven van de mensen. De koningin zal bijzondere aandacht hebben voor projecten die de ‘economische empowerment’ van vrouwen en de strijd tegen geweld tegen vrouwen ondersteunen. Voortsr zijn bezoeken gepland rond kwaliteitsonderwijs en -gezondheid, met inbegrip van de mentale gezondheid. In Mozambique leeft de helft van de bevolking onder de absolute armoedegrens en een vrouw op de twee is er slachtoffer van geweld en seksuele agressie, ook binnen de echtelijke context, aldus de ngo CNCD 11.11.11. Daarbij komt een verontrustende toename van studentes die op school lastiggevallen worden. De koningin zal er ontmoetingen hebben met onder meer de minister van Economie en Financiën, Adriano Afonso Maleiane, en minister van Kinderen en Sociale Actie Cidália Chaúque Oliveira. Ze zal onder andere een bezoek brengen aan de socioculturele vereniging Horizonte Azul, die strijdt tegen geweld tegen vrouwen en meisjes in de buitenwijken van hoofdstad Maputo, en aan het ziekenhuis van het district Chokwé, gespecialiseerd in geestelijke gezondheidszorg. Voorts toont de koningin ook interesse in meerdere projecten rond klimaatverandering. bron: Belga Het bericht Koningin Mathilde tot donderdag in Mozambique verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Koningin Mathilde erevoorzitter Raad Duurzame Ontwikkeling (28/05/2018 - Metro)
  Koningin Mathilde wordt erevoorzitter van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO). De ministerraad heeft de benoeming op 25 mei bevestigd, meldt de FRDO in een persbericht. De FRDO geeft de federale regering advies over kwesties die met duurzame ontwikkeling te maken hebben. De raad heeft ook als taak het draagvlak voor duurzame ontwikkeling te vergroten in ons land, door middel van onder meer publicaties, fora en een persprijs. Met haar erevoorzitterschap zet koningin Mathilde het engagement voort van koning Filip, die van bij de oprichting van de FRDO in 1993 tot aan het begin van zijn koningschap de functie waarnam. Voorzitster van de FRDO en minister van staat Magda Aelvoet is bijzonder verheugd dat de koningin deze belangrijke rol bij haar organisatie heeft aanvaard. “De duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG) zorgen voor een nieuwe internationale dynamiek en ons land dient deze doelstellingen ambitieus om te zetten in het eigen beleid. De FRDO zal daar vanuit het middenveld over waken en de koninklijke steun voor de SDG en duurzame ontwikkeling is daarbij voor ons een enorme stimulans”, zegt ze. bron: Belga Het bericht Koningin Mathilde erevoorzitter Raad Duurzame Ontwikkeling verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Koningin Mathilde vraagt aandacht voor re-integratie kindsoldaten (24/09/2018 - Metro)
  Koningin Mathilde heeft in New York aandacht gevraagd voor een duurzame financiering van programma’s voor de re-integratie van kindsoldaten. “Kinderen zijn ons kostbaarste bezit en onze grootste rijkdom. De toekomst is in hun handen. We mogen geen investering sparen om deze rijkdom te vrijwaren”, zei de koningin op een rondetafelconferentie op de hoofdzetel van de VN. Wereldwijd worden tienduizenden kinderen ingezet in gewapende conflicten. Zij die het overleven, kampen met ernstige geestelijke trauma’s en ondervinden de grootste moeite om hun leven verder op te bouwen. “De fysieke wonden zijn vaak te genezen, maar de genezing is veel minder zeker wanneer het gaat om mentale trauma’s”, stipte Mathilde aan. De koningin, die in New York aanwezig is als ambassadeur van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, wees erop dat deze oorlogstrauma’s hele gemeenschappen kunnen ontwrichten. “Re-integratieprogramma’s voor kinderen zijn van cruciaal belang op individueel niveau, maar ze vormen ook een kritieke factor voor duurzame vrede en collectieve veiligheid.” België was één van de organisatoren van het event, dat gemodereerd werd door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De re-integratie van kindsoldaten is al langer een prioriteit van het buitenlands beleid van België en ons land wil de problematiek op de internationale agenda houden wanneer het vanaf januari twee jaar lang lid zal zijn van de VN-Veiligheidsraad. Jaarlijks komen naar schatting 10.000 kindsoldaten op vrije voeten. De VN runnen re-integratieprogramma’s, maar de financiering blijft een heikel punt. Virginia Gamba, de speciale VN-gezant voor kinderen in gewapende conflicten, wees erop dat ongeveer een kwart van de vrijgelaten kinderen geen programma kunnen volgen door een gebrek aan middelen. Ze hoopt het komende jaar met partners als België een wegenkaart naar een meer duurzame financiering tot stand te brengen. bron: Belga Het bericht Koningin Mathilde vraagt aandacht voor re-integratie kindsoldaten verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Koningin en De Croo bezoeken Ghana in kader van Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (07/02/2018 - Metro)
  Koningin Mathilde en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) reizen vandaag/woensdag naar Ghana voor een driedaags werkbezoek in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG). Ze worden er geïnformeerd over hoe Ghana die SDG’s implementeert, en bezoeken verschillende projecten en bedrijven die bijdragen tot het bereiken van de doelstellingen. Koningin Mathilde werd in 2016 door voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aangesteld als SDG Advocat. Het is in het kader van die functie, waarin ze de aandacht vestigt op de SDG’s, dat de koningin werd uitgenodigd in Ghana door president Nana Akufo-Addo. Hij is samen met de Noorse premier Erna Solberg co-voorzitter van de SDG Advocates. De koningin en minister De Croo, een van de voortrekkers van het behalen van de SDG’s in België, krijgen in Ghana informatie over hoe het land de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen implementeert. Ze bekijken wat België en andere Afrikaanse landen van Ghana kunnen leren, en welke uitdagingen er zijn. Ook wordt gekeken naar hoe de technologische innovatie bijdraagt tot het bereiken van de SDG’s. Tijdens het bezoek wordt extra aandacht geschonken aan de Ontwikkelingsdoelstellingen rond onderwijs, gezondheid en gender en de empowerment van vrouwen, drie thema’s die koningin Mathilde nauw aan het hart liggen. In Ghana gaat veel aandacht uit naar de genderthematiek. Zo is president Afuko-Addo de voorzitter van de African Union Committee voor Gender en Development en werd onlangs een actieplan gelanceerd om kindhuwelijken tegen 2016 een halt toe te roepen. Meer dan 38 procent van de Ghanese meisjes tussen 15 en 19 jaar heeft ooit te maken gehad met seksueel geweld, terwijl 21 procent van de meisjes voor hun 18de getrouwd zijn. In het noorden van het land is dat zelfs 36 procent. De 193 VN-lidstaten bereikten in 2015 een akkoord over 17 SDG’s, ter vervanging van de vervallen Millenniumdoelstellingen. De landen kwamen onder meer overeen om tegen 2030 armoede en honger te bannen, gendergelijkheid te realiseren en kwalitatief onderwijs te voorzien voor iedereen. De SDG’s, die deel uitmaken van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, omvatten ook heel wat milieu-aspecten. bron: Belga
  [naar artikel]
 17. Koningin Mathilde spreekt Verenigde Naties toe over oorlogskinderen (12/07/2016 - Het Nieuwsblad)
  Koningin Mathilde heeft bij de Verenigde Naties in New York het belang benadrukt van de sociale re-integratie en psychosociale rehabilitatie van kinderen die getroffen werden door gewapende conflicten. De koningin brengt in New York een werkbezoek aan de VN samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
  [naar artikel]
 18. Mathilde praat over duurzame ontwikkeling: onderwijs en gezondheid prioritair (07/06/2017 - De Redactie)
  Koningin Mathilde heeft op de European Development Days in Brussel vandaag een kort interview gegeven voor de camera. Haar allereerste als koningin op Belgische bodem.
  [naar artikel]
 19. IN BEELD. Koningin Mathilde ontmoette op VN-top in New York naast wereldleiders ook actrices en eigen familie (20/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde trok dit weekend naar New York om de Algemene Vergadering van de VN bij te wonen. Acht jaar geleden spraken de VN-lidstaten af om tegen 2030 komaf te maken met extreme armoede, honger en ongelijkheid. Die doelstellingen steunt onze koningin als ambassadrice, dus kon ze niet gemist worden toen die in New York weer besproken werden. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan kwam Mathilde niet alleen wereldleiders tegen. Ze was er ook in het gezelschap van Hollywood-actrices en spotte er zelfs een familielid.
  [naar artikel]
 20. Ontvoerde jongen ontroert koningin (12/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde is twee dagen op werkbezoek bij de Verenigde Naties in New York. Mathilde is erevoorzitter van het kinderfonds Unicef. In haar
  [naar artikel]
 21. Koningin Mathilde bekroond met Duitse prijs voor duurzame ontwikkeling (05/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Koningin Mathilde is in Duitsland beloond met de speciale Duitse prijs voor duurzame ontwikkeling. Dat heeft de Duitse ambassade in Brussel bekendgemaakt. De prijs zelf, de ‘Deutscher Nachhaltigkeitspreis’, wordt vrijdag in Düsseldorf uitgereikt.
  [naar artikel]
 22. Koningin Mathilde brengt werkbezoek aan VN in New York (11/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde brengt vandaag en morgen een werkbezoek aan de Verenigde Naties in New York samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier
  [naar artikel]
 23. Koningin Mathilde ontvangt Duitse prijs voor duurzame ontwikkeling (08/12/2017 - Metro)
  Koningin Mathilde heeft in Düsseldorf de “Duitse Duurzaamheidsprijs” in ontvangst genomen. Ze krijgt de prijs voor “haar engagement voor sociale en humanitaire projecten”, via onder meer het Koningin Mathildefonds en Unicef. In haar dankwoord vroeg de koningin onder meer om voldoende rekening te houden met jongeren. De stichting achter de “Deutscher Nachhaltigkeitspreis” had eerder deze week al bekendgemaakt dat ze koningin Mathilde de onderscheiding zou geven. Bij de uitreiking die plaatsvond in Düsseldorf, hield de koningin ook een korte toespraak. Daarin pleitte ze er onder meer voor de jongeren voldoende te betrekken bij het nastreven van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. “De voornaamste belanghebbenden van de ontwikkelingsagenda zijn de burgers en leiders van morgen: de jongeren. Laten we luisteren naar hen, naar hun bezorgdheden, hun verwachtingen en hun aspiraties. Hun inbreng en hun engagement zijn essentieel voor een duurzame toekomst.” De koningin beklemtoonde ook dat het belangrijk is iedereen toegang te geven tot onderwijs en gezondheidszorg. “Zonder onderwijs en gezondheidszorg blijven wereldwijde werkgelegenheid en voorspoed een onmogelijke droom”, zo klonk het. “Investeren in ontwikkeling betekent, in de eerste plaats, investeren in mensen. Wanneer we praten over duurzaamheid moeten we mensen altijd op de eerste plaats zetten.” De Stiftung Deutscher Nachhaltigkeitspreis bekroonde de Belgische vorstin voor haar inzet voor armoedebestrijding, onderwijs, gezondheid en de versterking van kinder- en vrouwenrechten. De organisatie verwijst onder meer naar het werk van het Koningin Mathildefonds en naar de rol van de koningin als erevoorzitter van Unicef België. bron: Belga
  [naar artikel]
 24. Koningin Mathilde beklemtoont belang hulp aan kinderen uit conflictsituaties (12/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde heeft bij de Verenigde Naties in New York het belang benadrukt van de sociale re-integratie en psychosociale rehabilitatie van
  [naar artikel]
 25. Koningin Mathilde klaagt gebrek aan zorg voor mensen met  ontwikkelingsachterstand aan in New York (25/09/2019 - VRT NWS)
  Koningin Mathilde heeft gisteren in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, het gebrek aan toegang tot kwalitatieve zorg voor heel wat kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsachterstand of een andere handicap aan de kaak gesteld.
  [naar artikel]
 26. Waarom bezoeken koning Filip en koningin Mathilde de Verenigde Naties in New York? 6 vragen en antwoorden (23/04/2018 - VRT NWS)
  Koning Filip en koningin Mathilde zijn vanochtend vertrokken naar New York voor een driedaags bezoek aan de Verenigde Naties. Reden? De twee plaatsen in de VN-Veiligheidsraad die beschikbaar zijn in 2019 en 2020. Twee plaatsen, dus, maar wel drie kandidaten: Duitsland, Israël en... België. Wat is het belang van zo'n zitje? Hoeveel kans maakt ons land? En wat kunnen de koning en koningin betekenen? VRT NWS-journalist Jan Balliauw legt uit wat het belang is van de campagne.
  [naar artikel]
 27. Koningin Mathilde drie dagen naar New York voor opening Algemene Vergadering VN (23/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Naast de Belgische regeringstop tekent ook koningin Mathilde present in New York voor de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde...
  [naar artikel]
 28. Koningin Mathilde vraagt aandacht voor re-integratie kindsoldaten (24/09/2018 - VRT NWS)
  Koningin Mathilde heeft een rondetafelconferentie op de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York toegesproken. Ze heeft aandacht gevraagd voor de re-integratie van kindsoldaten. "Kinderen zijn ons kostbaarste bezit en onze grootste rijkdom. De toekomst is in hun handen. We mogen geen investering sparen om deze rijkdom te vrijwaren", aldus koningin Mathilde.
  [naar artikel]
 29. Koningin Mathilde opent conferentie over kinderrechten in Europees Parlement (20/11/2019 - Metro)
  Koningin Mathilde heeft in het Europees Parlement in Brussel een conferentie naar aanleiding van de dertigste verjaardag van het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind geopend. De koningin onderstreepte dat het verdrag sterk heeft bijgedragen aan de verbetering van de situatie van kinderen in de wereld, maar dat er nog belangrijke inspanningen geleverd moeten worden. “Er is de voorbije dertig jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de uitvoering van de Conventie. De kindersterfte is bijvoorbeeld met de helft verminderd. Toegang tot basisonderwijs is ook een realiteit geworden, ook in ontwikkelingslanden”, zo stelde koningin Mathilde vast. Tegelijkertijd mag niet uit het oog worden verloren dat “elk jaar 12 miljoen meisjes gehuwd worden tijdens hun kindertijd”, vervolgde Mathilde. En hoewel het basisonderwijs breed toegankelijk is, zijn er nog “te veel meisjes” in de armste landen die nog geen toegang hebben tot het secundair onderwijs, omdat hun familie er het nut niet van inziet, of omdat ze thuis nodig zijn. De kwaliteit van het onderwijs is ook een grote bekommernis geworden, omdat jongeren niet steeds voldoende vaardigheden worden aangereikt om werk te vinden. “Er moeten nog grote inspanningen geleverd worden om de doelstellingen te bereiken die de internationale gemeenschap in 1989 heeft vastgelegd. (…) De beloftes van de Conventie moeten niet enkel bevestigd worden, ze moeten vooral nagekomen worden”, besloot Mathilde. De koningin is ook erevoorzitter van Unicef België en VN-ambassadeur voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. bron: Belga Het bericht Koningin Mathilde opent conferentie over kinderrechten in Europees Parlement verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Koningin Mathilde wordt 50 en heeft het vak van vorstin geperfectioneerd (19/01/2023 - De Standaard)
  Vrijdag wordt koningin Mathilde vijftig jaar en in juli is ze tien jaar koningin. Mathilde lijkt vanop een afstandje misschien een beetje saai. Maar als koning Filip populair is, dan is dat toch vooral dankzij haar. En volgens wie het meent te weten, heeft Mathilde het vak van vorstin geperfectioneerd. Wat maakt van haar de perfecte koningin?
  [naar artikel]
 31. IN BEELD. Stralende koningin Mathilde arriveert in Bangladesh voor driedaags bezoek (07/02/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde (50) is maandag aangekomen in Bangladesh. De vrouw van koning Filip is in het land voor een driedaags bezoek, dat plaatsvindt in het kader van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 32. Koningin Mathilde: “Cultuur kan een troef zijn tegen eenzaamheid, dus laten we elkaar volgende week virtueel ontmoeten” (24/05/2020 - VRT NWS)
  Koningin Mathilde geeft de cultuursector een duwtje in de rug en roept op om de Koningin Elisabeth-wedstrijd de komende week virtueel te volgen. Ze doet dat in een interview over de impact van de coronacrisis. De Koningin Elisabeth-wedstrijd is uitgesteld naar volgend jaar, maar deze week -normaal de finaleweek- brengen Klara en Canvas programma's over de geschiedenis van de wedstrijd. En dat is nodig, vindt ook koningin Mathilde.
  [naar artikel]
 33. Koningin Mathilde vraagt aandacht voor re-integratie kindsoldaten (25/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Koningin Mathilde heeft maandag in New York aandacht gevraagd voor de re-integratie van kindsoldaten. “Kinderen zijn ons kostbaarste bezit en onze grootste rijkdom. De toekomst is in hun handen. We mogen geen investering sparen om deze rijkdom te vrijwaren”, zei de koningin op een rondetafelconferentie op de hoofdzetel van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 34. Koning Filip en koningin Mathilde spelen Belgische VN-troeven uit in New York (23/04/2018 - Metro)
  Het Belgische koningspaar is in New York aangekomen voor een werkbezoek aan de Verenigde Naties (VN). Tijdens de drie dagen durende reis zullen ze onder meer de Belgische kandidatuur voor de VN-Veiligheidsraad verdedigen. Koning Filip en koningin Mathilde vervoegen in New York minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die al een dag eerder naar The Big Apple was afgezakt. Het bezoek volgt op de uitnodiging van de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Miroslav Lajcák, die een vergadering op hoog niveau organiseert over vredesopbouw en duurzame vrede. Tijdens dit evenement, dat twee dagen duurt, worden de geleverde inspanningen geëvalueerd. Daarnaast vormt dus ook de Belgische kandidatuur voor een zitje in de VN-Veiligheidsraad een belangrijk programmapunt tijdens het bezoek. Ons land heeft de ambitie om in de periode 2019-2020 als niet-permanent lid deel uit te maken van die instantie. Het zou meteen de zesde keer zijn dat België in de Veiligheidsraad zetelt. Er komen twee zetels vrij voor de landen van de regionale groep waartoe België behoort. Ook Duitsland en Israël zijn kandidaat. De uiteenzettingen van het koningspaar en van Didier Reynders in New York zijn een gelegenheid om prioriteiten van België bij de VN te onderstrepen. Bron: Belga   Het bericht Koning Filip en koningin Mathilde spelen Belgische VN-troeven uit in New York verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Koningin Mathilde pleit ervoor om strijd voor gelijke kansen voor vrouwen op te drijven (05/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde pleit ervoor om de strijd voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen op te drijven. Mathilde is speciaal pleitbezorger van de...
  [naar artikel]
 36. Koningin Mathilde spreekt VN toe, beklemtoont belang re-integratie van kinderen uit conflictsituaties (12/07/2016 - Knack)
  Koningin Mathilde heeft bij de Verenigde Naties (VN) in New York het belang benadrukt van de sociale re-integratie en psychosociale rehabilitatie van kinderen die getroffen werden door gewapende conflicten.
  [naar artikel]
 37. Koningin Mathilde maakt ongewone kledingkeuze (25/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Koningin Mathilde houdt van Belgische mode, maar tijdens een bezoek aan de Jordaanse koningin Rania stemde ze haar outfit af op het land. Ze koos voor een roodwitte jurk, gemaakt door lokale ambachtsvrouwen.
  [naar artikel]
 38. Koning Filip en koningin Mathilde op werkbezoek in New York: van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tot Broadway (10/02/2020 - VRT NWS)
  Koning Filip en koningin Mathilde vertrekken vanmiddag naar New York, voor een werkbezoek van twee dagen. Ze bezoeken er het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, en voor het eerst samen ook de Veiligheidsraad van de VN. Wat gaan ze er doen? En waarom nu? Wie mag er mee? En maken ze nog tijd voor iets anders ook, in de net geen 50 uur dat ze op Amerikaanse bodem zijn?
  [naar artikel]
 39. Groen beleggen ondanks ontnuchterend rapport duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: “We mogen niet vervallen in defaitisme” (03/12/2022 - Express)
  De gereputeerde Britse vermogensbeheerder M&G brengt elk jaar een rapport uit over de globale vooruitgang van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. “Deprimerende lectuur”, stelt Ben Constable-Maxwell, hoofd Impact Investing, onomwonden over de derde editie van de analyse-nota. Toch zijn er ook lichtpuntjes. Het concept: “Wij kijken naar elk van de doelstellingen, elk van de […]
  [naar artikel]
 40. Waarom deze outfit van Koningin Mathilde zo bijzonder is (26/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde is momenteel op werkbezoek in Jordanië om collega koningin Rania te bezoeken en de vluchtelingenproblematiek te bestuderen. Een
  [naar artikel]
 41. Koningin Mathilde siert cover in haar blootje (30/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Een zorgvuldig gedrapeerde Belgische vlag. Meer heeft koningin Mathilde niet om het lijf op de cover van Femme fatale, het nieuwe album in de Filip & Mathilde-reeks. “Mathilde is een schoon madame, dan ben je snel vertrokken”, zegt tekenaar Charel Cambré.
  [naar artikel]
 42. Koningin Mathilde: "Met koningin Fabiola was het uitdaging om te zwijgen in de loge van de Koningin Elisabethwedstrijd" (24/05/2019 - VRT NWS)
  Koningin Mathilde heeft uitzonderlijk een interview gegeven, als beschermvrouwe van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze vertelt openhartig over hoe ze wedstrijd heeft leren kennen. Over waarom ze er zo goed als elke avond wil bij zijn. En of de kinderen mee wíllen komen, of moeten.
  [naar artikel]
 43. Koningin Mathilde -uit quarantaine- bezoekt school van de toekomst en waagt zich aan partijtje pingong (07/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde had niets dan lof voor de nieuwbouw en het leerproces van Koninklijk Atheneum Zottegem, ook wel de school van de toekomst genoemd. Dat leerproces werd toegelicht tijdens een rondetafel waarna de koningin een rondleiding kreeg. Afsluiten deed koningin Mathilde met een partijtje tafeltennis.
  [naar artikel]
 44. KIJK LIVE. Koningin Mathilde ontvangt eredoctoraat van de UHasselt (30/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  Koningin Mathilde ontvangt dinsdagvoormiddag een eredoctoraat van de Universiteit Hasselt. In de Oude Gevangenis van Hasselt zal koningin Mathilde voor de gelegenheid ook een toespraak houden.
  [naar artikel]
 45. Niemand onder de indruk van Filip en Mathilde in New York, tot ze horen welke job ze uitoefenen: “Oh my God!” (13/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip en koningin Mathilde hebben in New York de musical West Side Story bezocht op Broadway. Geen enkele Amerikaan kende hen, zo bleek uit verbaasde reacties van toehoorders. Tot ze ontdekten dat die twee mensen van koninklijken bloede waren. “Oh my God! Dat is royalty.”
  [naar artikel]
 46. Koningin Mathilde bezoekt vrouwen in landbouwbedrijven (13/06/2019 - Het Nieuwsblad)
  Koningin Mathilde bezoekt donderdag twee landbouwbedrijven in Heers en Lummen op uitnodiging van Boerenbond en op vraag van de koningin zelf. Centraal staat de rol van de vrouw in de landbouwsector. Al is een koe meer geïnteresseerd in de vestimentaire keuzes van de koningin.
  [naar artikel]
 47. Een echt moederhart: Koningin Mathilde troost beschaamd meisje tijdens bezoek aan Duffel (26/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip en koningin Mathilde hebben dinsdag een bezoek gebracht aan de provincie Antwerpen. Ze passeerden er onder andere in Duffel, en daar was er een klein akkefietje. Het dochtertje van een agente wou bloemen afgeven aan onze koningin, maar toen het grote moment daar was, was het kleintje te beschaamd. Koningin Mathilde probeerde het meisje nog gerust te stellen, maar zij leek toch vooral troost te zoeken bij haar mama.
  [naar artikel]
 48. Dit draagt koningin Mathilde voor de begrafenis van koningin Elizabeth II (19/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip en koningin Mathilde wonen maandag de begrafenis bij van de Britse vorstin koningin Elizabeth. Voor de gelegenheid kiest onze koningin voor een zwarte jurk van het Belgische modehuis Natan in combinatie met een hoed van de Brusselse Fabienne Delvigne.
  [naar artikel]
 49. Dit draagt koningin Mathilde voor de begrafenis van koningin Elizabeth II (19/09/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Koning Filip en koningin Mathilde wonen maandag de begrafenis bij van de Britse vorstin koningin Elizabeth. Voor de gelegenheid kiest onze koningin voor een zwarte jurk van het Belgische modehuis Natan in combinatie met een hoed van de Brusselse Fabienne Delvigne.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy