De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Italië komt met strengere migratiemaatregelen om oversteek over Middellandse Zee te ontmoedigen

De Morgen

18/09/2023 - 19:34


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Italië en Libië voeren strijd tegen oversteek van migranten op (28/01/2023 - De Tijd)
  20:29 Italië en Libië zijn het eens geworden over een nog strengere aanpak van de ongewenste oversteek van migranten op de Middellandse Zee.
  [naar artikel]
 2. Italië komt met strengere migratiemaatregelen (18/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De Italiaanse overheid heeft een pakket maatregelen aangenomen om de migratie over de Middellandse Zee aan te pakken. Zo wil het land migranten langer kunnen vasthouden wanneer is besloten dat zij het land worden uitgezet.
  [naar artikel]
 3. Bijna 12.000 niet-begeleide minderjarigen staken dit jaar al Middellandse Zee over naar Italië (29/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Tussen januari en midden september dit jaar hebben meer dan 11.600 kinderen zonder begeleiding de Middellandse Zee naar Italië overgestoken. Dat is een stijging van 60 procent in vergelijking met vorig jaar, meldt VN-kinderfonds Unicef vrijdag. De gevaarlijke oversteek kost ook steeds meer jonge levens.
  [naar artikel]
 4. Italiaanse kustwacht redt 800 bootvluchtelingen, 2 halen het niet (28/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Ongeveer achthonderd bootvluchtelingen zijn zaterdag gered in de Middellandse Zee toen ze de oversteek waagden van Libië naar Italië. Twee...
  [naar artikel]
 5. Italiaanse kustwacht redt 800 bootvluchtelingen gered, 2 halen het niet (28/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Ongeveer achthonderd bootvluchtelingen zijn zaterdag gered in de Middellandse Zee toen ze de oversteek waagden van Libië naar Italië. Twee...
  [naar artikel]
 6. 800 bootvluchtelingen gered op Middellandse Zee, 2 vrouwen overleven oversteek niet (28/01/2018 - VRT NWS)
  Ongeveer achthonderd bootvluchtelingen zijn gered in de Middellandse Zee toen ze de oversteek waagden van Libië naar Italië. Twee vrouwen overleefden de oversteek niet. Dat zegt de Italiaanse kustwacht, die de operaties coördineerde, in een persbericht.
  [naar artikel]
 7. Minstens dertig vluchtelingen verdronken voor de Italiaanse kust (04/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Tientallen vluchtelingen zijn gisteren op de Middellandse Zee omgekomen tijdens de oversteek naar Italië. Volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR...
  [naar artikel]
 8. Vier keer zoveel migranten waagden dit jaar overtocht naar Italië via Middellandse Zee (27/03/2023 - De Tijd)
  18:25 Het aantal migranten dat de Middellandse Zee oversteekt naar Italië is verviervoudigd.
  [naar artikel]
 9. Italië lanceert strengere maatregelen die migranten moeten afschrikken om oversteek te maken (18/09/2023 - VRT NWS)
  Migranten en vluchtelingen die aankomen in Italië en geen kans maken op asiel zullen voortaan tot 18 maanden lang kunnen worden vastgehouden. Dat is een van de nieuwe maatregelen die de regering van Giorgia Meloni voorstelt om de toestroom van migranten op te vangen. Er zullen ook nieuwe detentiecentra worden opgericht.
  [naar artikel]
 10. Oversteek Middellandse Zee steeds dodelijker (03/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vluchtelingen en migranten die in bootjes de Middellandse Zee oversteken, lopen daarbij een stuk meer risico dan vorig jaar. Dat komt onder meer...
  [naar artikel]
 11. Italië wil ‘solidariteit’, maar neemt 2.000 asielzoekers niet terug van België (18/09/2023 - Express)
  Het eilandje Lampedusa, tussen Tunesië en Italië in de Middellandse Zee, is al veel langer een bestemming die de mensensmokkelaars gevonden hebben. Afgelopen week kwamen golven migranten toe, tot meer dan 11.500 in totaal. Het eilandje kan dat niet aan, Italië ook niet, zo stelde premier Giorgia Meloni.
  [naar artikel]
 12. Bijna duizend migranten aangekomen op Lampedusa in 24 uur (10/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  In het paasweekend hebben veel migranten de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee richting Italië gewaagd. In 24 uur tijd zijn bijna duizend mensen aangekomen op het eiland Lampedusa. Dat meldt het Italiaanse nieuwsagentschap Ansa maandag.
  [naar artikel]
 13. Meer dan 2.000 migranten aangekomen op Lampedusa (25/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Ondanks de recente ongevallen met boten blijven veel migranten de oversteek van de Middellandse Zee richting Italië wagen. In nauwelijks 24 uur kwamen alleen op het eiland Lampedusa meer dan 2.000 mensen aan, zo berichtte het Italiaanse persbureau Ansa zaterdag. Ze bereiken het kleine eiland met verscheidene boten.
  [naar artikel]
 14. Recordaantal migranten overleden tijdens oversteek van Middellandse Zee in eerste helft van 2023 (05/07/2023 - Het Belang van Limburg)
  In de eerste helft van 2023 zijn meer bootmigranten dan ooit tevoren overleden tijdens de oversteek van de Middellandse Zee. In totaal gaat om minstens 1.874 overleden of vermiste migranten. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties.
  [naar artikel]
 15. Zuid-Italië krijgt eerste offshore windmolenpark in Middellandse Zee (17/03/2022 - Express)
  Voor de kust van de Italiaanse stad Taranto wordt volop gewerkt aan de bouw van het offshore windmolenpark Beleolico. Het project wordt bestempeld als een speerpunt in de omslag van Italië naar een duurzame energievoorziening. Italië is immers momenteel in grote mate afhankelijk van fossiele brandstoffen, waardoor het land bijzonder gevoelig blijkt voor een geopolitieke […]
  [naar artikel]
 16. Zes vluchtelingen overleven oversteek op Middellandse Zee niet (15/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Hulporganisaties hebben zaterdag honderden migranten op de Middellandse Zee gered. Voor zeker zes mensen kwam de hulp te laat. De organisatie SOS
  [naar artikel]
 17. Meer dan 1.300 migranten in slechts 24 uur tijd aangekomen op Lampedusa (09/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Ondanks het recente tragische bootongeluk met minstens 72 doden, blijft een groot aantal vluchtelingen en migranten de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee richting Italië wagen. In slechts 24 uur zijn alleen al op het eiland Lampedusa ongeveer 1.350 mensen aangekomen met boten uit Noord-Afrika, meldt het Italiaanse persbureau Ansa donderdag.
  [naar artikel]
 18. IN KAART - Hier brandt het in het Middellandse Zeegebied (26/07/2023 - VRT NWS)
  Verschillende landen rond het Middellandse Zeegebied kampen met bosbranden. In Algerije vielen daarbij al 34 doden. Duizenden mensen werden geëvacueerd in onder meer Griekenland, Italië en Portugal. Bekijk op de kaarten hieronder waar het precies brandt.
  [naar artikel]
 19. Kustwacht redt achthonderd bootvluchtelingen, maar twee vrouwen overleven oversteek niet (28/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Ongeveer achthonderd bootvluchtelingen zijn zaterdag gered in de Middellandse Zee toen ze de oversteek waagden van Libië naar Italië. Twee overleefden de oversteek niet. Dat zegt de Italiaanse kustwacht, die de operaties coördineerde, in een persbericht.
  [naar artikel]
 20. Elf doden door overstromingen in Italië: “Er komt nog meer noodweer rond de Middellandse Zee” (17/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In de centraal Italiaanse regio De Marken zijn elf doden gevallen nadat in de nacht van donderdag op vrijdag een enorme hoeveelheid neerslag viel, een zogenaamde waterbom. Vier personen zijn nog vermist, onder wie twee kinderen. Het hele Middellandse Zeegebied zet zich schrap voor hevige regenval.
  [naar artikel]
 21. De ‘Parel van de Middellandse Zee’, de culinaire hoofdstad van Italië of de bakermat van fado: drie reishotspots in Europa (09/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Kan je een korte break wel gebruiken? Zoek dan je toevlucht tot een zonnige Europese stad. Wij van HLN Shop schuiven alvast drie zuiderse toppers naar voren in Spanje, Italië en Portugal.
  [naar artikel]
 22. Zowat 2.000 migranten aangekomen op Lampedusa tijdens paasweekend (11/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Afgelopen paasweekend hebben honderden migranten zich gewaagd aan de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee naar Italië. Van vrijdag tot en met maandag zijn in totaal ongeveer 2.000 mensen aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa, zo bericht het Italiaanse nieuwsagentschap Ansa dinsdag. Volgens het agentschap waren er vele kinderen bij de migranten.
  [naar artikel]
 23. Italiaanse kustwacht: achthonderd bootvluchtelingen gered, twee overleven oversteek niet (28/01/2018 - Metro)
  Ongeveer achthonderd bootvluchtelingen zijn zaterdag gered in de Middellandse Zee toen ze de oversteek waagden van Libië naar Italië. Twee overleefden de oversteek niet. Dat zegt de Italiaanse kustwacht, die de operaties coördineerde, in een persbericht. Zeven kinderen met water in hun longen moesten overgebracht worden naar een ziekenhuis in de Tunesische stad Sfax. De Middellandse Zee is de gevaarlijkste migratieroute ter wereld. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) stierven er 3.116 personen het voorbije jaar, of raakten ze vermist. De voorlopige balans in 2018 bedraagt 206 doden. bron: Belga
  [naar artikel]
 24. Dit jaar al bijna 3.000 migranten verdronken in Middellandse zee (22/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds het begin van dit jaar zijn in de Middellandse Zee al zeker 2.977 mannen, vrouwen en kinderen omgekomen terwijl ze de oversteek maakten
  [naar artikel]
 25. Meer dan 270 bootmigranten gered in Middellandse Zee sinds zondag (05/12/2022 - Knack)
  Verschillende reddingsschepen hebben sinds zondag zowat 270 bootmigranten in het midden van de Middellandse Zee aan boord genomen tijdens meerdere reddingsoperaties. Het gaat grotendeels om vrouwen en minderjarigen die de Middellandse Zee probeerden over te steken vanuit het Noord-Afrikaanse Libië, waar een burgeroorlog woedt. Vrijwilligers voeren regelmatig noodacties uit in het gebied. Het Duitse reddingsschip Humanity redde een 100-tal mensen, de Louise Michel, eveneens een Duits schip, kon ook mensen redden die in een rubberbootje de oversteek wilden maken. De Italiaanse kustwacht kon dan weer 30 mensen redden die op een bootje zaten dat zonk nabij het Italiaanse eiland Lampedusa. Vier mensen raakten vermist. Op Lampedusa komen wel vaker bootjes afkomstig uit Noord-Afrika aan, het eiland ligt tussen de kusten van Sicilië en Tunesië. Meestal brengen de reddingsschepen de geredde opvarenden dan naar Italië, maar de rechtse regering in Rome wil dat verhinderen. Enkele weken geleden leidde dat tot een diplomatieke ruzie met Duitsland en Frankrijk, toen verschillende schepen voor de kust van Sicilië moesten wachten tot de Italiaanse autoriteiten hen een haven zouden toewijzen. The post Meer dan 270 bootmigranten gered in Middellandse Zee sinds zondag appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 26. Italië verstrengt coronaregels voor reizigers (01/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  In Italië gelden vanaf vandaag strengere coronaregels voor reizigers. Iedereen die met de lange-afstandsbus of per intercity of hogesnelheidstrein reist, heeft een vaccinatiebewijs, negatief testresultaat of bewijs van herstel nodig. Een dergelijk bewijs wordt in Italië ook wel een groene pas genoemd. Het is een digitaal of papieren certificaat. Voor het plaatselijk openbaar vervoer zijn ze niet nodig.
  [naar artikel]
 27. Helft minder vluchtelingen maken oversteek via Middellandse Zee (22/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn dit jaar ruim 50 procent minder migranten via de Middellandse Zee naar Europa gekomen dan in 2016. Toen maakten 359.000 mensen met succes...
  [naar artikel]
 28. Waarom wagen zovelen de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee? Hisham deed het in 2014: "Geen andere optie" (22/06/2023 - VRT NWS)
  Het is een krantenkop waar we haast over lezen omdat we het al zo vaak hebben gezien: migranten verdrinken tijdens oversteek naar Europa. Gisteren nog 35 migranten voor de kust van Gran Canaria. Afgelopen woensdag minstens 500 mensen voor de kust van Griekenland. Waarom wagen zo veel mensen die oversteek, als die zo gevaarlijk is? Hisham Masalmeh vluchtte in 2014 per boot van Syrië naar België en getuigt in Laat: "Er was geen andere optie".
  [naar artikel]
 29. Vintage Cavendish schiet op dag drie al raak in Giro met sterke sprint, Van der Poel in het roze naar de rustdag (08/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Mark Cavendish (36) heeft de derde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Brit van Quick.Step-Alpha Vinyl was de snelste in een massasprint. Mathieu van der Poel kwam niet in de problemen en maakt morgen als leider de oversteek naar Italië.
  [naar artikel]
 30. Bijna 300 migranten gered op de Middellandse Zee (24/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Artsen zonder Grenzen heeft 296 mensen opgepikt op de Middellandse Zee. Ze krijgen nu medische bijstand, meldt de hulporganisatie zondag via Twitter. Intussen is er in het zuiden van Italië sprake van een ‘hotspot’ waar vele migranten samentroepen.
  [naar artikel]
 31. Griekenland kondigt militaire oefeningen aan in Middellandse Zee (26/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Griekenland houdt vanaf vandaag samen met Frankrijk, Italië en Cyprus militaire oefeningen in de Middellandse Zee ten zuiden van Kreta. Het Griekse...
  [naar artikel]
 32. Oostenrijk, Duitsland en Italië willen Middellandse Zee-route sluiten voor vluchtelingen (05/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Oostenrijk en Duitsland willen in de migratieproblematiek ondanks hun onenigheden samen met Italië de krachten bundelen om de Middellandse...
  [naar artikel]
 33. Italië ruziet met Duitsland over migrantenschip dat al negen dagen tevergeefs probeert aan te meren (05/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Duitsland en Italië ruziën over migranten. Duitsland wil dat Italië een hulpverleningsschip dat onder Duitse vlag vaart toelaat tot een van haar havens. Italië weigert.
  [naar artikel]
 34. Meer migranten wagen overtocht via Middellandse Zee (27/02/2023 - De Tijd)
  17:49 Drie keer zoveel migranten waagt de gevaarlijke overtocht via de Middellandse Zee naar Italië. Dat doet vrezen voor meer dodelijke schipbreuken zoals die van zondag.
  [naar artikel]
 35. Italië scherpt reisregels voor Europeanen aan (15/12/2021 - De Tijd)
  11:51 Europeanen die een uitstap naar Italië gepland hebben, mogen strengere reisregels verwachten. Wie niet gevaccineerd is, wacht een verplichte quarantaine van vijf dagen. Voor geprikten is een negatieve...
  [naar artikel]
 36. Ruim 340 migranten voorbije twee dagen omgekomen op Middellandse Zee (17/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De voorbije 48 uur hebben meer dan 340 migranten het leven gelaten op de Middellandse Zee toen ze de oversteek waagden naar Europa. Dat meldt de
  [naar artikel]
 37. Dubbel zo veel migranten staken centrale Middellandse Zee over begin dit jaar (16/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europese grensagentschap Frontex heeft in de eerste vijf maanden van 2023 meer dan dubbel zo veel migranten de centrale Middellandse Zee zien oversteken als in dezelfde periode vorig jaar. Die route tussen Tunesië of Libië en Italië is goed voor bijna de helft van de aankomsten in de Europese Unie dit jaar.
  [naar artikel]
 38. Deze visser begraaft al 20 jaar vluchtelingen die de oversteek van de Middellandse Zee niet overleefden. Dit is zijn schokkende verhaal (29/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 4.400 vluchtelingen: zo veel zijn er het afgelopen jaar alleen al omgekomen of als vermist opgegeven bij hun oversteek van de
  [naar artikel]
 39. Twee migranten overleden en twintigtal mensen vermist na schipbreuk in Middellandse Zee (10/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Minstens twee migranten zijn overleden en een twintigtal anderen zijn vermist nadat hun boot op de Middellandse Zee kapseisde tussen Tunesië en Italië. Dat meldt de Duitse ngo ResQship zondag.
  [naar artikel]
 40. Italië wil met hoge boetes optreden tegen het bekladden van monumenten en kunstobjecten (12/04/2023 - VRT NWS)
  In Italië heeft de minister van Cultuur, Gennaro Sangiuliano, een wetsvoorstel ingediend om de bekladding van monumenten en kunstobjecten harder te bestraffen. De minister wil klimaatactivisten ontmoedigen om op deze manier actie te voeren. Zo wil hij het vandalisme bestraffen met boetes tussen de 10.000 en 60.000 euro. Het wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door het Italiaans parlement, maar een meerderheid zou voorstander zijn.
  [naar artikel]
 41. Smoren lobbyisten nieuwe tabaksrichtlijn? (06/04/2019 - De Morgen)
  Vandaag stemt het Europees Parlement over een strengere tabaksrichtlijn die roken bij jongeren wil ontmoedigen. Dat er strengere maatregelen komen, is haast zeker, de vraag is wanneer. De tabakslobby gooit roet in het eten.
  [naar artikel]
 42. Italië wil NAVO-bijdragen richten op Middellandse Zeegebied (11/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Italië wil zijn NAVO-bijdragen richten op het Middellandse Zeegebied. Dat zei de nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte vandaag in Rome na een...
  [naar artikel]
 43. Komt de paus in 2018 naar de Ronde van Italië? (27/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Dat de Giro volgend jaar niet in Italië, maar in Israël start is sinds eind vorige maand bekend. De officiële presentatie voor de editie van 2018...
  [naar artikel]
 44. Meer dan 500 migranten onderschept in Libië voordat ze oversteek naar Europa konden wagen (24/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een groep van 542 migranten is in Libië tegengehouden toen ze de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee wilden ondernemen. Dat verklaart een vertegenwoordiger van het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken.
  [naar artikel]
 45. Ongeveer 1.400 migranten gered in Middellandse Zee (17/01/2018 - VRT NWS)
  De Italiaanse kustwacht heeft op een dag tijd in totaal 1.400 migranten gered in de Middellandse Zee, die vanuit Afrika Europa probeerden te bereiken. Twee migranten overleefden de oversteek niet.
  [naar artikel]
 46. Meer dan 100.000 bootmigranten in Italië aangekomen in 2023 – een verdubbeling (16/08/2023 - Knack)
  Sedert het begin van het jaar hebben al meer dan 100.000 mensen in boten de Italiaanse kust bereikt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt woensdag uit de meest recente cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rome. Tot en met dinsdag stond de teller op 100.938 bootmigranten die in Italië aangekomen zijn sinds 1 januari 2023. In 2022 ging het in die periode om 48.295 mensen. Er waren dit jaar ook een groot aantal niet-begeleide minderjarigen onder de migranten: 10.290 om precies te zijn. Volgens het ministerie gaat het om het hoogste aantal aankomsten sinds 2017. Als de huidige trend aanhoudt, zal Italië het totaal van het recordjaar 2016 breken. Toen kwamen meer dan 181.000 mensen in het land aan via de Middellandse Zee. 2096 vermist In 2023 zijn Guinee, Ivoorkust, Egypte en Tunesië de belangrijkste herkomstlanden van de bootmigranten. De migranten die vanuit Afrika Italië proberen te bereiken, vertrekken vooral uit Tunesië en Libië. De overtocht van de Middellandse Zee is echter bijzonder gevaarlijk, waardoor zich vaak ongevallen met veel doden voordoen. Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn dit jaar al 2096 mensen vermist geraakt in de Middellandse Zee en wellicht verdronken. In Italië is migratie al jarenlang een van de belangrijkste politieke thema’s. De huidige rechtse regering van premier Giorgia Meloni kondigde in april nog de noodtoestand af. Op Europees niveau poogt Italië akkoorden met Noord-Afrikaanse landen te sluiten om het vertrek van migrantenboten naar de Europese Unie te verhinderen. The post Meer dan 100.000 bootmigranten in Italië aangekomen in 2023 – een verdubbeling appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 47. Daarom komt vluchtelingenstroom over Middellandse Zee weer volop op gang (30/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  Tienduizend mannen, vrouwen, kinderen en zelfs baby’s zijn de jongste dagen op de Middellandse Zee van hun gammele bootjes gered toen ze de oversteek van Libië naar het Europese vasteland wilden maken. Gisteren alleen waren het er 6.500, wat een record is op één dag. “Voor ons is dit vooral een bewijs dat de Europese politiek er maar niet in slaagt om een oplossing te vinden voor het vluchtelingenprobleem”, zegt Artsen zonder Grenzen fors.
  [naar artikel]
 48. In België wonende motorrijder komt om het leven in Italië (29/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een 66-jarige motorrijder die in ons land woont is in Italië, op terugweg van zijn vakantie, overleden. Dat melden Italiaanse media.
  [naar artikel]
 49. Groot aantal bootvluchtelingen  probeert oversteek Middellandse Zee te maken: verschillende doden en vermisten (24/04/2022 - VRT NWS)
  De voorbije uren zijn verschillende bootjes met migranten en vluchtelingen gezonken terwijl ze via de Middellandse Zee de oversteek naar Europa willen maken. Opvallend daarbij is dat één van die bootjes zonk voor de kust van Libanon. Van de zestigtal opvarenden zijn er minstens 45 mensen gered. Libanon beleeft een zware economische crisis, waardoor meer en meer mensen over zee naar Europa te komen.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy