De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Na pleidooi om godsdienstlessen af te schaffen: zij geloven wél in hun vak

Het Nieuwsblad

18/09/2023 - 20:36

Weg met de lessen godsdienst en zedenleer: dat pleidooi maakten schooldirecteurs in deze krant. Maar wat denken leraren die die vakken geven daarvan? “Veel mensen hebben een verkeerd beeld van onze lessen.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Jong VLD wil alle godsdienstlessen afschaffen (30/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De jongerenvleugel van de liberale partij heeft het controversiële idee gelanceerd om alle levensbeschouwelijke vakken op school af te schaffen.
  [naar artikel]
 2. Witte Huis veroordeelt Trumps pleidooi om Amerikaanse grondwet af te schaffen (04/12/2022 - VRT NWS)
  Het Witte Huis veroordeelt het pleidooi van voormalig president Donald Trump om de grondwet van de Verenigde Staten af te schaffen. Trump heeft daarvoor gepleit, zodat hij alsnog kan worden uitgeroepen tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. In een reactie zegt een woordvoerder van het Witte Huis dat een aanval op de grondwet "onaanvaardbaar" is en gezien moet worden als "een aanval op de ziel van onze natie".
  [naar artikel]
 3. Schaffen wuift 2018 uit op Schaffen Wintert (31/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Iedereen is straks vanaf 10 uur welkom op Schaffen Wintert. Je kan er genieten van een drankje.
  [naar artikel]
 4. Zaterdag geen papierophaling in Schaffen (23/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  De ophaling van papier en karton in Schaffen, gepland voor zaterdag 26 december, zal niet plaatsvinden. De ophaling zou gebeuren door Chiro Schaffen.
  [naar artikel]
 5. We’re on the highway to pandemic hell. Een pleidooi voor méér Europa (10/01/2023 - De Wereld Morgen)
  Het had niet veel gescheeld of China’s beslissing om het zerocovidbeleid op te heffen zorgde voor een lappendeken aan maatregelen in de Europese Unie. Heeft de politiek lessen geleerd na drie jaar pandemie? Zijn de geesten van onze Europese leiders gerijpt om volksgezondheid volledig aan de EU over te laten? Siebe Jonckheere zet de recente ontwikkelingen even op een rijtje. The post We’re on the highway to pandemic hell. Een pleidooi voor méér Europa appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 6. Leger oefent met nieuw A400M-vrachttoestel in Schaffen (14/01/2021 - VRT NWS)
  De inwoners van Schaffen bij Diest hebben er een attractie bij. Op het vliegveld van de para's in Schaffen zal voortaan geoefend worden met de nieuwe vliegtuigen van het leger. Het gaat om de A400M, een airbus die de oude C-130 transportvliegtuigen moet vervangen.
  [naar artikel]
 7. JOUW MENING. Reuzegommer en advocaten pleiten voor verbod op studentendopen, maar is dat ook een goede zaak? (17/03/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Op het proces rond de dood van Sanda Dia voor het Hof van Beroep in Antwerpen staan achttien leden van studentenclub Reuzegom terecht, maar tijdens de zitting van donderdag kwam ook het concept van studentendopen an sich onder vuur te liggen. Enkele advocaten van Reuzegommers riepen de politiek om na te denken over strengere wetgeving en één van de studenten hield zelf een pleidooi om studentendopen af te schaffen. Maar volgens professor Sociologie Walter Weyns (UAntwerpen) hebben zulke dopen wel degelijk hun nut. Geef onderaan jouw mening.
  [naar artikel]
 8. Gemeenschapsonderwijs past godsdienstlessen aan (29/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 9. Kappers en schoonheidsspecialisten lanceren petitie om mondmaskers af te schaffen (30/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf 1 oktober mogen de mondmaskers quasi overal af. Maar dat is niet het geval voor de kappers en de overige contactberoepen. De sector heeft een petitie gelanceerd, die het overlegcomité oproept om de mondmaskerplicht in de salons versneld af te schaffen.
  [naar artikel]
 10. ''Wir schaffen das' is 'wir stoppen das' geworden' (14/04/2019 - De Morgen)
  Hij was dan wel in New York, toch slaagde Theo Francken er de hele week in om het nieuws rond hem te doen draaien. 'Die nazispotprent van Ecolo-jongeren choqueerde me echt. Ik kon het nauwelijks geloven.'
  [naar artikel]
 11. ''Wir schaffen das' is 'wir stoppen das' geworden' (23/09/2017 - De Morgen)
  Hij was dan wel in New York, toch slaagde Theo Francken er de hele week in om het nieuws rond hem te doen draaien. 'Die nazispotprent van Ecolo-jongeren choqueerde me echt. Ik kon het nauwelijks geloven.'
  [naar artikel]
 12. “Veel van wat hier gebeurt, is tijdverspilling”: een middag in het Senaatsgebouw (08/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  Al twintig jaar weerklinkt het pleidooi om de Senaat af te schaffen. Gebeurt daar vandaag dan eigenlijk nog iets? Een namiddag in het rode pluche leert dat een handvol senatoren nog krampachtig probeert om de schijn van relevantie op te houden. En dat in een gebouw dat zo als museum kan dienstdoen.
  [naar artikel]
 13. 'Hun hebben' volgens Taalunie beter dan 'zij hebben' (07/04/2019 - De Morgen)
  Na zijn pleidooi om de spellingsregels af te schaffen, dropt Hans Bennis, nieuwbakken directeur van de Taalunie, opnieuw een bommetje. Want, zo stelt hij: 'hun hebben' is taalkundig beter dan 'zij hebben'. Zoals in: 'Hun hebben pijn aan de oren.'
  [naar artikel]
 14. “Veel van wat hier gebeurt, is tijdverspilling”: een middag in het Senaatsgebouw dat vergane glorie ademt (08/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  Al twintig jaar weerklinkt het pleidooi om de Senaat af te schaffen. Gebeurt daar vandaag dan eigenlijk nog iets? Een namiddag in het rode pluche leert dat een handvol senatoren nog krampachtig probeert om de schijn van relevantie op te houden. En dat in een gebouw dat zo als museum kan dienstdoen.
  [naar artikel]
 15. ASSISEN KOTMOORD. Verdediging in wellicht kortste pleidooi ooit over schuldvraag: “Eerlijk? Ik heb zin om mijn toga uit te doen, want wij zijn even stomverbaasd” (13/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Welgeteld één minuut heeft het pleidooi van de advocaten van Mohammad Musawi (24) geduurd na diens bekentenis enkele uren eerder. Ze gaven toe zelf stomverbaasd te zijn. “Wij hebben niets meer in de mouwen”, pleitte meester Dennis Van Overstraeten. Het Openbaar Ministerie haalde wel nog fors uit naar de Afghaanse Kortrijkzaan. “Hij is een koele moordenaar.”
  [naar artikel]
 16. Schaffen krijgt recreatiedomein (25/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op het Oosterlindeveld in Schaffen, achter de gemeentelijke basisschool, komt binnenkort een nieuw recreatiedomein. Daar zal onder andere een speelbos en een Finse piste worden ingericht. De stad Diest is nog in gesprek met de eigenaars van de private delen van het gebied en met Schaffense verenigingen, onder andere Sparta Schaffen. Het recreatiedomein zal er daardoor pas ten vroegste volgend jaar komen.
  [naar artikel]
 17. Vandalen beschadigen wagen in Schaffen (25/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de Kleinbaan in Schaffen hebben onbekenden een voertuig beschadigd. De politie kreeg ook melding van vernielingen door jongeren in de Houwaartstraat.
  [naar artikel]
 18. Valérie Pécresse, de tegenkandidate die Macron niet zag komen (23/12/2021 - De Tijd)
  17:24 Krijgt Frankijk een vrouwelijke president? Als we de peilingen mogen geloven, maakt Valérie Pécresse (54), de kandidate van de conservatieve Les Républicains, een goede kans.
  [naar artikel]
 19. Meisje (12) maakt indruk met pleidooi tegen abortusverbod: “Wordt een kind verondersteld een ander kind te baren?” (28/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Amper één minuut spreektijd was er, maar toch kreeg de 12-jarige Addison Gardner het Lagerhuis in West Virginia muisstil tijdens haar pleidooi tegen een abortusverbod in de staat. Het meisje richtte zich rechtstreeks tot de beleidmakers. “Wordt een kind verondersteld een ander kind te krijgen?”
  [naar artikel]
 20. HET DEBAT. Is het een goed idee om het ziektebriefje af te schaffen voor wie korte tijd ziek thuis blijft? Dit is jullie mening (05/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De federale regering heeft plannen om het verplichte ziektebriefje af te schaffen voor wie slechts een paar dagen ziek is. Door werknemers die één, twee of zelfs drie dagen ziek zijn niet naar de dokter te sturen voor een briefje, wil de regering de administratieve rompslomp verminderen én miljoenen euro’s besparen. Wat denk jij? Is het afschaffen van het ziektebriefje voor slechts enkele dagen een goed idee? Eerder vandaag lieten we onze experts aan het woord. Nu is het jullie beurt.
  [naar artikel]
 21. HET DEBAT. Is het een goed idee om het ziektebriefje af te schaffen voor wie korte tijd ziek thuis blijft? (05/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De federale regering heeft plannen om het verplichte ziektebriefje af te schaffen voor wie slechts een paar dagen ziek is. Door werknemers die één, twee of zelfs drie dagen ziek zijn niet naar de dokter te sturen voor een briefje, wil de regering de administratieve rompslomp verminderen én miljoenen euro’s besparen. Wat denk jij? Is het afschaffen van het ziektebriefje voor slechts enkele dagen een goed idee? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat politici en experts ervan vinden.
  [naar artikel]
 22. ASSISEN. Beschuldigde bekent moordplan op mémé tijdens pauze: “Mijn pleidooi kan in de vuilbak” (23/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Als een deus ex machina heeft Gaëtan Vandersmissen na het requisitoir van de procureur-generaal de feiten bekend. Vandersmissen kon niet rond de bevindingen van de wetsdokter dat er minstens een half uur zat tussen de zeven slagen op Louise Remy en de smoring. “Mijn pleidooi kan in de vuilbak”, stelde Vandemeulebroucke in zijn korte pleidooi.
  [naar artikel]
 23. EXCLUSIEF. Minister Peeters onderneemt actie tegen keuringscentra: “We schaffen het monopolie gewoon af” (11/09/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Willekeur, fraude, een gebrek aan professionalisme en ellenlange wachttijden: de werking van de Vlaamse autokeuringen loopt mank. Onderzoek van HLN bracht dit eerder dit jaar al aan het licht. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) bestelde een audit en wil nu drastisch ingrijpen: “Ruim één miljoen aan boetes voor laattijdige keuringen worden terugbetaald, en we schaffen het monopolie gewoon af”. Wat gaat er precies gebeuren en wat zijn de gevolgen voor de autobezitters?
  [naar artikel]
 24. Koersintimi van Thibau Nys geloven in U23-wereldtitel, maar waarschuwen ook: “Speculeren op een sprint is geen optie” (12/08/2023 - Het Laatste Nieuws)
  ‘Thibau Nys wereldkampioen bij de U23'. Hoe mooi zou het niet staan, zaterdag op HLN en maandag in deze krant? Vader Sven, bondscoach Sven Vanthourenhout en ploegmaat bij Lidl-Trek Jasper Stuyven geloven stellig in zijn kansen. Op één belangrijke voorwaarde.
  [naar artikel]
 25. Kerstboomverbranding in Schaffen (07/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Iedereen is morgen, zondag 8 januari, vanaf 17 uur op de Bosmansweide in Schaffen (Diest) welkom voor de kerstboomverbranding van de vzw Xaverius.
  [naar artikel]
 26. ASSISEN. Beschuldigde bekent moordplan op mémé tijdens pauze: “Mijn pleidooi kan in de vuilnisbak” (23/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Als een deus ex machina heeft Gaëtan Vandersmissen na het requisitoir van de procureur-generaal de feiten bekend. Vandersmissen kon niet rond de bevindingen van de wetsdokter dat er minstens een half uur zat tussen de zeven slagen op Louise Remy en de smoring. “Mijn pleidooi kan in de vuilnisbak”, stelde meester Vandemeulebroucke van de verdediging in zijn korte pleidooi.
  [naar artikel]
 27. Vandalisme aan school in Schaffen (08/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Aan de basisschool in de Vroentestraat in Schaffen is vandalisme gepleegd. In de Speelhofstraat in Diest knipten onbekenden de kabel van de teledistributie door.
  [naar artikel]
 28. Lexus gestolen in Schaffen (08/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Op de Diestsebaan in Schaffen gingen dieven met een Lexus aan de haal. Dit ondanks het feit dat de twee contactsleutels in de woning achterbleven.
  [naar artikel]
 29. Was de afgang van Bouchez in ‘Special forces’ een pleidooi voor méér politici in tv-programma’s, of net een schreeuw om minder? (02/05/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 30. Was de afgang van Bouchez in ‘Special forces’ een pleidooi voor méér politici in tv-programma’s, of net een schreeuw om minder? (02/05/2023 - Humo)

  [naar artikel]
 31. Mogelijk gewapende man verschanst zich voor politie in woning in Schaffen (11/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Momenteel is de Pater Daemsstraat in Schaffen afgesloten. Politie is massaal aanwezig.
  [naar artikel]
 32. Merkel: 'Wir schaffen das' (28/07/2016 - De Tijd)
  13:27 'Wir schaffen das', herhaalt de Duitse kanselier Angela Merkel na de recente golf van geweld in Duitsland. 'Ik heb nooit gezegd dat het eenvoudig zou worden.'
  [naar artikel]
 33. In coronacrisis kopen we massaal trampolines, verf en puzzels (25/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Ouders die zwoeren nooit een trampoline in huis te halen, schaffen deze week met één klik tòch een exemplaar aan. Yogamatjes, badmintonnetten en...
  [naar artikel]
 34. Inbraak via raam in Schaffen (16/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de Kerkstraat in Schaffen hebben dieven ingebroken via een raam. Dat is dinsdag vastgesteld. Ze doorzochten de woning. Of er iets gestolen is, is nog niet geweten.
  [naar artikel]
 35. Looienaar gewond bij ongeval in Schaffen (11/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  In de Rodestraat in Schaffen zijn donderdag rond 17.15 uur een auto en een fietser gebotst. Een 35-jarige man uit Tessenderlo raakte daarbij gewond.
  [naar artikel]
 36. ‘Wir schaffen das' een jaar later (27/08/2016 - De Tijd)
  08:00 Op 31 augustus 2015 zei de Duitse kanselier Angela Merkel ‘Wir schaffen das’ over de vluchtelingencrisis. Meer gedwongen door de omstandigheden dan uit hoogstaande principes. De kanselier heeft de lij...
  [naar artikel]
 37. Inbraak broodautomaat Schaffen (01/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op Schoonaerde in Schaffen werd dinsdag een broodautomaat opengebroken.
  [naar artikel]
 38. Na desillusie in Qatar is Duivelsgekte er weer: “In één match meer tackles dan Witsel in de jongste tien jaar” (29/03/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Nieuwe gezichten in de tribunes én op het veld. Een tifo die mogelijk goed is voor een wereldrecord. Als de Rode Duivels onder de nieuwe Duitse bondscoach al zeker één iets schaffen, dan is het de fans uit een winterslaap schudden na de WK-kater in Qatar. Amper twee matchen ver, is de Duivelsgekte helemaal terug.
  [naar artikel]
 39. Linedansen bij Okra Schaffen (11/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Okra Schaffen (Diest) start maandag 22 augustus 2016 het vierde seizoen linedance.Alle 55-plussers, zowel mannen als vrouwen, zijn welkom.
  [naar artikel]
 40. Narcisten geloven er vaker in en nog karaktertrekken die je vatbaar maken voor 'conspiracy theories’ (28/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Sommige mensen zijn er heilig van overtuigd dat er nooit een maanlanding plaatsvond en dat Beyoncé eigenlijk Italiaans bloed heeft. Complottheorieën zijn alomtegenwoordig en steeds meer mensen geloven ze ook, zo bevestigt onderzoek. Wij sommen de vijf bizarste samenzweringen op, en de karaktertrekken die je volgens de studie meer kans geven om erin te geloven.
  [naar artikel]
 41. Professor roept op om alle hoestsiropen af te schaffen: “Ze werken toch niet” (28/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf 1 januari 2020 mogen enkel nog geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid met één actief bestanddeel worden verkocht. Samengestelde preparaten...
  [naar artikel]
 42. Britten schaffen 'irritante' cookiepop-ups af (17/06/2022 - De Tijd)
  14:04 De Britten hebben na lang zoeken een voordeel gevonden aan de Brexit. Nu ze niet langer gebonden door de Europese GDPR-wetgeving, schaffen ze de 'vervelende' cookiemeldingen af.
  [naar artikel]
 43. Vandalisme in Schaffen (03/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Ten Aerde in Schaffen hebben de voorbije dagen twee keer vandalen toegeslagen. Zij brachten onder meer krassen aan op het koetswerk van twee voertuigen. Dat meldde de politie dinsdag.
  [naar artikel]
 44. Nummerplaat gestolen in Schaffen (13/04/2021 - Het Belang van Limburg)
  In de Postbaan in Schaffen hebben onbekenden de kentekenplaat van een voertuig gestolen. Recent zijn ook elders in het Hageland kentekenplaten gestolen. (tb)
  [naar artikel]
 45. Godsdienstlessen horen niet thuis op onze scholen (05/04/2019 - De Morgen)
  Ons onderwijs is te weinig bij machte om de religieuze radicalisering bij leerkrachten en leerlingen een halt toe te roepen
  [naar artikel]
 46. Moet godsdienstles afgeschaft worden? (30/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Jong Vld wil godsdienstlessen in het lager en het secondair onderwijs afschaffen. "Met het geld dat uitgegeven wordt aan levensbeschouwelijke
  [naar artikel]
 47. In deze school worden de muren tussen zedenleer en godsdienstlessen gesloopt: ‘Wat doén jullie in die les?’ (07/10/2021 - De Morgen)
  In Geraardsbergen zitten leerlingen zedenleer, rooms-katholieke en andere godsdienst vanaf dit jaar samen in de les. Een uur per week mogen ze elkaar uitvragen over elkaars geloof of overtuiging. ‘Moeten jullie de Bijbel vanbuiten leren?’
  [naar artikel]
 48. Een pleidooi voor meer leesplezier is geen pleidooi voor ‘leutigheid’ of ‘verkleutering’, integendeel (11/12/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/RzMaBCNUgMSiq44wRY2PKMXhv1U/diocontent/116216094/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 49. 14 chauffeurs te snel door Schaffen Vleugt (19/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bij de flitsmarathon van woensdag tot donderdagochtend zijn op de Vleugststraat in Schaffen (Diest) in totaal 113 chauffeurs gecontroleerd. 14 chauffeurs liepen tegen de lamp.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy