De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Rabbijn vraagt dat gerecht optreedt tegen illegale besnijdenissen in? Joodse gemeenschap: “Honderden baby’s lopen gevaar”

Het Nieuwsblad

18/09/2023 - 20:36

In hun strijd om het aantal besnijdenissen bij jonge jongens terug te dringen, krijgen politica Goedele Liekens en ondernemer Rik Vannieuwenhuyse steun uit onverwachte hoek. De Antwerpse rabbijn Moshe Friedman roept politie en parket op om de “illegale besnijdenissen” binnen de Joodse gemeenschap niet langer te gedogen. “De gruwelpraktijken moeten stoppen.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Antwerpse rabbijn vraagt dat gerecht optreedt tegen illegale besnijdenissen in? Joodse gemeenschap: “Honderden baby’s lopen gevaar” (17/09/2023 - Gazet van Antwerpen)
  In hun strijd om het aantal besnijdenissen bij jonge jongens terug te dringen, krijgen politica Goedele Liekens en ondernemer Rik Vannieuwenhuyse steun uit onverwachte hoek. De Antwerpse rabbijn Moshe Friedman roept politie en parket op om de “illegale besnijdenissen” binnen de Joodse gemeenschap niet langer te gedogen. “De gruwelpraktijken moeten stoppen.”
  [naar artikel]
 2. ‘Verbod op ritueel slachten viseert joodse gemeenschap’ (30/03/2017 - De Standaard)
  Het verbod op ritueel slachten dat Vlaanderen wil invoeren, heeft niets te maken met dierenwelzijn, maar wel met het viseren van de joodse gemeenschap. Dat zegt de Brusselse rabbijn Menachem Margolin, de voorzitter van de European Jewish Association (EJA).
  [naar artikel]
 3. Nieuwe dreiging maakt ook Joodse gemeenschap in Antwerpen nerveus: “Iran gebruikt gangsters om te spioneren” (11/03/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De Britse regering waarschuwt voor mogelijke Iraanse aanslagen in Europa. Volgens staatssecretaris Tom Tugendhat zet Iran gewone criminelen in om Joodse doelwitten te bespioneren. Binnenlandse Zaken en Justitie bij ons houden het in de gaten, zo zeggen de bevoegde ministers op vraag van N-VA-parlementslid Michael Freilich. Het Antwerpse stadsbestuur en de Joodse gemeenschap in Antwerpen zijn extra waakzaam: “Zeker als onbekenden foto’s nemen van Joodse gebouwen.”
  [naar artikel]
 4. Joodse gemeenschap in Antwerpen ongerust over beveiliging: “We willen geen speelbal zijn” (23/08/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft maandag samengezeten met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap rond de beveiliging van de Joodse wijk. “We willen geen speelbal zijn tussen de bestuursniveaus”, zegt Philippe Scharf van het Forum der Joodse Organisaties.
  [naar artikel]
 5. ‘Illegale’ gedenkplaten splijten geloofsgemeenschap (13/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De Brusselse Vereniging voor de Herdenking van de Shoah heeft in Antwerpen twee struikelstenen laten plaatsen in stoepen. De Antwerpse joodse gemeenschap is boos om deze ‘illegale’ stenen, Michael Freilich vraagt zelfs GAS-boetes.
  [naar artikel]
 6. Jonge vandaal schrikt Joodse gemeenschap in Antwerpen op: “Wat als hij morgen met een mes komt? Het gerecht laat hem steeds gaan" (11/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Joodse gemeenschap in Antwerpen wordt geviseerd door een 24-jarige vluchteling en is bang dat de situatie zal escaleren. Dat meldt VTM Nieuws....
  [naar artikel]
 7. Mirakel dankzij ‘Shalom Allemaal!’? “De religieuze Joodse gemeenschap is er zeker van” (16/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Met ‘Shalom Allemaal!’, de tiendelige Play4-reeks over de joodse gemeenschap in Antwerpen, verbrijzelde Diederik Van den Abeele (58) in z’n eentje alle clichés over orthodoxe Joden. Maar ondertussen deed de serie meer dan dat: zo was één scène volgens religieuze Joden aanleiding voor een miraculeuze genezing. “Het klinkt onwaarschijnlijk”, legt Van den Abeele uit. “Maar toch is het echt zo.”
  [naar artikel]
 8. Baby overleden nadat ouders zelf besnijdenis uitvoerden (25/03/2019 - Metro)
  In Italië is een vijf maanden oude baby overleden als gevolg van een mislukte besnijdenis die thuis werd uitgevoerd. Dat hebben plaatselijke media gemeld. Het kind verloor erg veel bloed en overleed in het ziekenhuis. Tegen de ouders, die uit Ghana afkomstig zijn, loopt een onderzoek wegens doodslag, aldus Italiaanse nieuwsagentschappen. De ouders van het jongetje hadden de besnijdenis zelf uitgevoerd in hun woning in Scandiano, nabij de stad Reggio Emilia. Het kind begon hevig te bloeden en kreeg een hartstilstand. In december werd in een gemeente ten noordoosten van Rome nog een 66-jarige man opgepakt in verband met de dood van een tweejarige jongen, eveneens als gevolg van een mislukte besnijdenis. Het tweelingsbroertje van het slachtoffer onderging eenzelfde procedure en raakte zwaargewond. De Italiaanse minister van Gezondheid Giulia Grillo riep alle ouders toen op om geen illegale besnijdenissen uit te voeren. “De gezondheid van kinderen is belangrijker dan al de rest”, schreef ze op Facebook. Ook de Moskee van Rome vroeg om besnijdenissen enkel in ziekenhuizen te laten plaatsvinden. Besnijdenissen komen vaak voor in joodse middens en moslimgemeenschappen, onder andere om religieuze redenen. bron: Belga Het bericht Baby overleden nadat ouders zelf besnijdenis uitvoerden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Wel verhoogde waakzaamheid, geen extra manschappen voor joodse gemeenschap in Antwerpen (09/10/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het crisiscentrum vraagt extra waakzaamheid voor de joodse gemeenschap in Antwerpen, maar het dreigingsniveau gaat niet omhoog naar aanleiding van de schietpartij in het Duitse Halle. Voor de joodse gemeenschap in Antwerpen geldt nog altijd dreigingsniveau 3.
  [naar artikel]
 10. Joodse gemeenschap herdenkt 8 mei: “Holocaust wordt uitgehold” (09/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Ook de Joodse gemeenschap in Antwerpen heeft zondag op 8 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa – en dus ook van de Jodenvervolging – herdacht. Getuigenissen over slachtoffers van toen werden afgewisseld met waarschuwingen voor de gevaren van vandaag.
  [naar artikel]
 11. Joodse gemeenschap herdenkt 8 mei: “Holocaust wordt uitgehold” (09/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  Ook de Joodse gemeenschap in Antwerpen heeft zondag op 8 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa – en dus ook van de Jodenvervolging – herdacht. Getuigenissen over slachtoffers van toen werden afgewisseld met waarschuwingen voor de gevaren van vandaag.
  [naar artikel]
 12. Nooit drongen camera’s zo diep door in Joodse gemeenschap als in ‘Shalom Allemaal!’: “Vrouwen tweederangsburgers? Ze zwaaien thuis de plak” (22/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Tien dinsdagavonden boeiende tv: zoveel is zeker met de nieuwe docureeks ‘Shalom Allemaal!’ op Play 4. Journalist Diederik Van den Abeele serveert ons vanaf 25 april een unieke inkijk in de Antwerps-Joodse gemeenschap. “Ik legde de lat heel hoog. Het moest iets worden wat nooit eerder was gedaan.” Hoe Joden leven, feesten, rouwen én achterpoortjes vinden voor hun 613 wetten: je komt het allemaal te weten. En ja, daar hoort ook een gezonde portie humor bij.
  [naar artikel]
 13. Gewonden bij steekpartij in huis van rabbijn in buurt van New York (29/12/2019 - Metro)
  In het huis van een rabbijn in een buitenwijk van New York zijn zaterdagavond lokale tijd verschillende mensen gewond geraakt bij een steekpartij. Dat meldt The New York Times. Het incident vond plaats bij een ultraorthodoxe rabbijn thuis in Monsey tijdens een viering voor het joodse feest Chanoeka. Een man drong rond 22 uur het huis binnen en stak enkele mensen met een mes. De vermoedelijke dader sloeg met een wagen op de vlucht. Volgens de joodse vereniging OJPAC zijn vijf mensen neergestoken, allemaal chassidische joden. Ze zijn naar lokale ziekenhuizen gebracht. bron: Belga Het bericht Gewonden bij steekpartij in huis van rabbijn in buurt van New York verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Gewonden bij steekpartij in huis van rabbijn in buurt van New York (29/12/2019 - Metro)
  In het huis van een rabbijn in een buitenwijk van New York zijn zaterdagavond lokale tijd verschillende mensen gewond geraakt bij een steekpartij. Dat meldt The New York Times. Het incident vond plaats bij een ultraorthodoxe rabbijn thuis in Monsey tijdens een viering voor het joodse feest Chanoeka. Een man drong rond 22 uur het huis binnen en stak enkele mensen met een mes. De vermoedelijke dader sloeg met een wagen op de vlucht. Volgens de joodse vereniging OJPAC zijn vijf mensen neergestoken, allemaal chassidische joden. Ze zijn naar lokale ziekenhuizen gebracht. Bron: Belga   Het bericht Gewonden bij steekpartij in huis van rabbijn in buurt van New York verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Michael Freilich (N-VA) over asielcentrum: “Dit kan gevaarlijk zijn voor Joodse gemeenschap” (12/04/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Michael Freilich, Antwerps kandidaat op de N-VA-Kamerlijst, ziet met de komst van het asielcentrum in Deurne ook een gevaar voor de Joodse gemeenschap in Antwerpen.
  [naar artikel]
 16. Joodse gemeenschap vecht verbod onverdoofd slachten aan: ‘Discriminerend’ (28/11/2017 - De Standaard)
  De Joodse gemeenschap stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen het verbod op onverdoofd ritueel slachten. Dat meldt het Coördinatiecomité van Joodse organisaties van België (CCOJB).
  [naar artikel]
 17. Caroline Schreiber uit ‘Shalom Allemaal!’ heeft lak aan de honderden Joodse voorschriften: “Ik volg maar één wet: wees een goed mens” (02/07/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Naar de synagoge gaat ze nooit, ze eet geen vlees en er zit een boeddhabeeldje in haar handtas. En met seks wachten tot het huwelijk... daar was ze misschien ook niet zo strikt in. Caroline Schreiber (53) volgt haast geen van de 613 Joodse wetten en wijkt ver af van ons stereotiepe beeld van Joodse vrouwen. “M’n kinderen vinden mij een gekke mama”, zegt ze in Dag Allemaal. “Maar ik ben gewoon modern Joods.”
  [naar artikel]
 18. Niet de hele joodse gemeenschap is tegen verdoofd slachten (08/07/2020 - De Morgen)
  In Luxemburg buigt het Europees Hof van Justitie zich over een Belgische zaak, die gevolgen kan hebben over de hele EU. Is ons verbod op onverdoofd slachten in strijd met de godsdienstvrijheid? De Vlaamse regering heeft alvast de steun van een opmerkelijke rabbijn.
  [naar artikel]
 19. “Slag in gezicht joodse gemeenschap en Antwerpse politie”: Bart De Wever clasht met Annelies Verlinden nu ze elke federale steun voor beveiliging joodse wijk intrekt (20/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Antwerpse politie staat er vanaf 1 september alleen voor om de joodse wijk te beveiligen. De federale overheid trekt na bijna 7 jaar alle militairen terug en zorgt niet voor een alternatief. Burgemeester Bart De Wever tilt daar zwaar aan. “Dit is woordbreuk van de minister (Annelies Verlinden) en een slag in het gezicht van de joodse gemeenschap en de Antwerpse politie.”
  [naar artikel]
 20. Regering wil patrouilles militairen stopzetten, Joodse gemeenschap maakt zich zorgen (19/05/2020 - VRT NWS)
  De federale regering wil vanaf september geen militairen meer inzetten in de Joodse wijk in Antwerpen. De Joodse gemeenschap is het daar echter niet mee eens. "Wij worden aan ons lot overgelaten", klinkt het bij het Forum van Joodse Organisaties.
  [naar artikel]
 21. Joodse gemeenschap herdenkt razzia in Marollen (04/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Joodse gemeenschap heeft gisteren de razzia herdacht tegen de buitenlandse Joden in de Brusselse Marollen 75 jaar geleden. In de wijk werd het
  [naar artikel]
 22. Zelensky waarschuwt voor "historische ramp”: “Russen willen dam opblazen, honderdduizenden levens lopen gevaar” (21/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt dat de Russen explosieven hebben aangebracht aan een dam in de regio Cherson. Indien die tot ontploffing wordt gebracht, zal er een “historische catastrofe” plaatsvinden. “Honderdduizenden levens lopen gevaar”, zegt Zelensky. Ook het gerenommeerde ‘Institute for the Study of War’ verwacht een Russische ‘false flag’-operatie.
  [naar artikel]
 23. Zelensky waarschuwt voor "historische ramp”: “Russen willen dam opblazen, honderdduizenden levens lopen gevaar” (21/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt dat de Russen explosieven hebben aangebracht aan een dam in de regio Cherson. Indien die tot ontploffing wordt gebracht, zal er een “historische catastrofe” plaatsvinden. “Honderdduizenden levens lopen gevaar”, zegt Zelensky. Ook het gerenommeerde ‘Institute for the Study of War’ verwacht een Russische ‘false flag’-operatie.
  [naar artikel]
 24. Joodse gemeenschap in Antwerpen: “We smeken de overheid: blijf ons even goed beschermen” (23/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Op 1 september verdwijnen de laatste militairen uit het straatbeeld en uit de Joodse wijk in Antwerpen. De Joodse gemeenschap slaat alarm. “Wij willen onze kinderen naar school kunnen sturen zonder bang te moeten zijn.”
  [naar artikel]
 25. Gino Moreels (62) uit ‘Shalom allemaal!’ bekeert zich tot Jodendom: “Mijn kinderen zien ook dat ik een blijere mens ben” (17/05/2023 - Gazet van Antwerpen)
  In ‘Shalom allemaal!’ krijgt Vlaanderen een unieke inkijk in het leven van de Joodse gemeenschap in Antwerpen. In de jongste aflevering kwam ook Gino Moreels (62) aan bod: een Vlaming die zich wil bekeren tot het Jodendom. Hij is er al jaren mee bezig. “Mijn Joodse naam betekent ‘vreugde’. Want dat is wat ik nu gevonden heb.”
  [naar artikel]
 26. Viervoudig moordenaar Alexander Dean: ‘prototype narcist’ en ‘permanent gevaar’: “Mijn moeder zei dat ze me als baby beter had verstikt” (05/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Hij was amper twaalf toen hij via de telefoon tegen zijn vader zei dat hij hem kapot zou maken. Het was meteen hun allerlaatste contact. Ook de band met zijn moeder lag moeilijk. “Ze zei dat ze me als baby beter had verstikt met een kussentje.”
  [naar artikel]
 27. N-VA vraagt om beveiliging joodse gemeenschap te herzien na terreurdreiging in Duitsland (17/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  N-VA-Kamerlid Michael Freilich vraagt de federale regering om de stopzetting van de federale steun aan de beveiliging van joodse instellingen onmiddellijk te herzien. Dat doet hij naar aanleiding van de berichten over een verijdelde aanslag op een synagoge in het westen van Duitsland.
  [naar artikel]
 28. Henri Rosenberg en zoon David uit ‘Shalom Allemaal’: “Wij kunnen allebei geen autoriteit verdragen” (09/07/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Henri en David Rosenberg worden sinds de Play4-reeks Shalom Allemaal bijna dagelijks aangesproken. Door Joodse buren en kennissen, maar ook vaak door mensen van Marokkaanse afkomst die dol zijn op het nieuwe duo BV’s en hun toewijding aan het geloof. Maar er is ook kritiek uit de eigen gemeenschap, en dat is niet nieuw. Henri Rosenberg, advocaat en professor Joods recht, heeft in de media en via zijn eigen website jarenlang gewezen op wat hij de “pijnpunten in de Joodse gemeenschap” noemt. Niet zonder gevolg. “Ik heb mijn vader altijd verdedigd. Mondeling, en als het nodig was ook fysiek”, zegt zijn zoon David, ondernemer in cannabis. “Ik lijk op hem. We hebben dezelfde interesses en ook ik heb moeite met autoriteit.”
  [naar artikel]
 29. Vlaming Gino Moreels (62) uit ‘Shalom allemaal!’ bekeert zich tot Jodendom: “Mijn kinderen zien ook dat ik een blijer mens ben” (17/05/2023 - Het Belang van Limburg)
  In ‘Shalom allemaal!’ krijgt Vlaanderen een unieke inkijk in het leven van de Joodse gemeenschap in Antwerpen. In de jongste aflevering kwam ook Gino Moreels (62) aan bod: een zeldzame Vlaming die zich wil bekeren tot het Jodendom. Hij is er al jaren mee bezig. “Mijn Joodse naam betekent ‘vreugde’. Want dat is wat ik nu gevonden heb.”
  [naar artikel]
 30. Joodse gemeenschap schaamt zich om lockdownfeestjes: “De overtreders zijn dikke egoïsten” (27/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Afgelopen week zijn in Antwerpen 200 ultra-orthodoxe Joden op drie verschillende feesten betrapt. De Joodse gemeenschap veroordeelt die overtredingen van de coronaregels en zegt bij monde van het Forum der Joodse Organisaties “diep beschaamd” te zijn. Het probleem situeert zich in een klein deel van de gemeenschap, in een aantal uiterst strenge bewegingen waartoe ongeveer 3.000 mensen horen.
  [naar artikel]
 31. Steekpartij New York – Nieuwe aanklachten tegen dader (04/01/2020 - Metro)
  Er lopen nieuwe aanklachten tegen de man ervan wordt beschuldigd verschillende mensen te hebben neergestoken in het huis van een rabbijn bij New York. Dat laat de openbare aanklager weten. Er lopen zes aanklachten voor poging tot moord, drie voor agressie en drie voor poging tot moord en inbraak. Hij riskeert een celstraf tot 25 jaar. De aanklachten suggereren dat er zes mensen verwond werden, terwijl de politie eerder sprak over vijf gevonden. De toestand van een van de slachtoffers is nog altijd kritiek. Het incident vond zaterdagavond plaats bij een ultraorthodoxe rabbijn thuis in Monsey, 40 kilometer ten noorden van New York City, tijdens een viering voor het joodse feest Chanoeka. Een man drong rond 22 uur het huis binnen en stak mensen met een mes. De vermoedelijke dader sloeg met een wagen op de vlucht. Hij werd later in de wijk Harlem opgepakt. Op het federaal niveau lopen vijf aanklachten tegen de dader voor “haatmisdrijven”. Bron: Belga   Het bericht Steekpartij New York – Nieuwe aanklachten tegen dader verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. IOC: “Nog 700 leden van Afghaanse olympische gemeenschap in gevaar” (27/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Meer dan 300 leden van de Afghaanse olympische gemeenschap zijn de afgelopen weken in veiligheid gebracht. Maar meer dan 700 andere sporters zijn nog altijd in gevaar. Dat meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat de internationale gemeenschap oproept om hen bij te staan.
  [naar artikel]
 33. Ene lockdownfeest na het andere bij Joodse gemeenschap: wat is er aan de hand? (27/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  Donderdag werd een feest van orthodoxe Joden stilgelegd door de Antwerpse politie. Het was al het derde lockdownfeest deze week in de Joodse wijk. Wat is er aan de hand in de Antwerpse Joodse gemeenschap?
  [naar artikel]
 34. Diederik Van den Abeele, het brein achter ‘Shalom allemaal!’: “Het mag geen Joodse versie van ‘De Verhulstjes’ worden” (27/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Met ‘Shalom allemaal!’, de tiendelige Play4-reeks over de joodse gemeenschap in Antwerpen, verbrijzelde Diederik Van den Abeele (58) in z’n eentje alle clichés over orthodoxe joden. Voor z’n magnum opus zoomde de reportagemaker drie jaar lang — met een camera — in op hun leven. Al kende z'n project een moeilijke start. “Ik wilde mijn buren leren kennen, maar zij stonden daar niet echt voor te springen”
  [naar artikel]
 35. Lockdown of niet, de Joodse gemeenschap blijft feestvieren: “Normaal zijn er 400 gasten, dit was in familiale kring” (28/11/2020 - Het Nieuwsblad)
  Feestverbod of niet, in de Joodse gemeenschap in Antwerpen blijven ze vieren. Voor de derde keer al deze week moest de politie een deur forceren om een feest stil te leggen. De tafels waren gedekt voor 120 man. “Deze zijn stilgelegd, maar vier of vijf andere feesten zijn wel gewoon kunnen doorgaan”, zegt een rabbijn. En een andere Joods-orthodoxe vooraanstaande: “Op een Joods huwelijk zijn normaal 400 gasten. Dit zijn feesten in familiale kring. Alleen hebben wij gewoon grote families.”
  [naar artikel]
 36. Sofie (29) getuigt over haar nachtmerrie als kinderbegeleider in probleemcrèche: “Baby lag te krijsen op de grond en niemand keek ernaar om” (25/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Toen de 29-jarige Sofie vorige week iemand van Kind en Gezin op tv hoorde zeggen dat er “altijd snel en adequaat” opgetreden wordt als er - zoals in ‘t Sloeberhuisje in Gent - ernstige klachten binnenlopen, ontplofte ze. “Ik heb geroepen naar mijn scherm.” Sofie vindt dat we voorgelogen worden. Daarom deelt ze voor het eerst haar eigen, huiveringwekkende verhaal. “Mensen moeten weten hoe laks de overheid optreedt tegenover mishandeling van baby’s en peuters.”
  [naar artikel]
 37. Forum der Joodse Organisaties vraagt overheden op te treden tegen Schild & Vrienden (07/09/2018 - Metro)
  De Pano-reportage van de VRT over Schild & Vrienden heeft tot grote onrust geleid binnen de Joodse gemeenschap in Vlaanderen. Dat meldt het Forum der Joodse Organisaties, dat de Vlaamse en federale overheden oproept om actie tegen de ultrarechtse jongerenbeweging te nemen. “Zonder ook maar de geringste terughoudendheid uitten de leden van Schild & Vrienden zich in de reportage onbeschaamd en onvervalst antisemitisch en kondigden zij een gewapende strijd tegen vreemdelingen aan, waartoe ook Joden worden gerekend. Deze organisatie roept onverbloemd op tot en streeft naar racistisch en antisemitisch geweld en het zaaien van haat”, klinkt het in een communiqué. “De overheden mogen dit niet ongemoeid laten.” bron: Belga Het bericht Forum der Joodse Organisaties vraagt overheden op te treden tegen Schild & Vrienden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Voor de allereerste keer betogen de orthodoxe joden in Antwerpen: “Die goudfabriek maakt ons ziek. Ze moet weg” (17/11/2021 - Het Nieuwsblad)
  Normaal gezien blijven ze het liefst onzichtbaar en op de achtergrond, maar de orthodoxe joodse gemeenschap in Antwerpen heeft voor het eerst ooit betoogd. Tegen een goudsmelterij, waarvan de uitstoot volgens hen tot een hoog aantal overlijdens leidt in de joodse wijk. “Normaal doen we dit niet. Maar de fabriek moet weg.”
  [naar artikel]
 39. “Alles wat deze mooie taal in de kijker zet, maakt me blij”: Jiddisch beleeft revival dankzij tv-series als ‘Rough Diamonds’ en ‘Shalom Allemaal!’ (20/05/2023 - Gazet van Antwerpen)
  De tv-serie Rough Diamonds (Netflix) en de documentaire Shalom Allemaal! (Play4) geven niet alleen een inkijk in het leven van de gelovige Joodse gemeenschap, ze laten ons ook kennismaken met het Jiddisch. “Het is fantastisch hoeveel aandacht de taal ineens krijgt”, zegt Paul Gybels, docent Jiddisch aan het Instituut Joodse Studies (IJS) van de Universiteit Antwerpen.
  [naar artikel]
 40. Baby's levend teruggevonden op Congolees meer na overstromingen met honderden doden: “Het is een mirakel” (15/05/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Twee baby’s zijn levend teruggevonden aan de oevers van het Kivumeer in de Democratische Republiek Congo, dagen nadat de overstromingen en aardverschuivingen meer dan 400 mensen het leven hebben gekost. “Het is een mirakel”, zegt de lokale gemeenschapsleider Delphin Birimbi tegen de BBC.
  [naar artikel]
 41. Hoe politici de Joodse stem voor zich proberen te winnen (14/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Wie denkt Joodse stemmen te winnen met kandidaten uit deze gemeenschap, is eraan voor de moeite. Dat zegt de Joodse advocaat Henri Rosenberg. Maar de hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich, denkt daar anders over. “Onze gemeenschap weegt wel degelijk electoraal.”
  [naar artikel]
 42. Factcheck: Nee, dit filmpje bewijst niet dat coronamaatregelen niet gelden voor Joodse gemeenschap (22/09/2020 - Knack)
  Op Facebook circuleert een filmpje van een Joodse begrafenisstoet. De persoon die het deelde beweert dat de coronamaatregelen niet zouden gelden voor de Joodse gemeenschap, die daarbij bovendien politiebescherming zou krijgen. Uit het beeldfragment kan worden opgemaakt dat niet alle maatregelen werden nageleefd tijdens deze stoet, maar niet dat de politie er niet tegen zou optreden.
  [naar artikel]
 43. Straatfotograaf Geoffrey T’Felt brengt Antwerpse Joods-orthodoxe gemeenschap in beeld: “Ik probeer iedereen op het mooiste moment te capteren” (13/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Hij heeft zelf Joods bloed. “Van moederskant.” Maar praktiserend is straatfotograaf Geoffrey T’Felt (35) uit Schilde niet. Toch raakte hij gaandeweg steeds meer gefascineerd door de Joods-orthodoxe gemeenschap in Antwerpen. Bijna iedere week trekt hij tijdens de sabbat de Joodse wijk in om straatbeelden te maken voor zijn fotoreeks The Orthodox Paradox. “Ik wil in de toekomst ook graag de familiale rituelen documenteren. Maar het vergt tijd om het vertrouwen te winnen.”
  [naar artikel]
 44. Enkele honderden uit joodse wijken komen opdagen voor test: “Vooral uit ultraorthodoxe gemeenschap, die misten we nog” (25/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Na een duizendtal inwoners uit de twee Antwerpse, voornamelijk joodse wijken dat zich zaterdag liet testen en een duizendtal op zondag, kwamen er maandag officieel 334 opdagen in het testdorp op Park Spoor Oost. “We zijn blij dat die voornamelijk uit de ultraorthodoxe gemeenschap komen, want die misten we nog voor een representatief staal.”
  [naar artikel]
 45. MR vraagt onderzoek naar illegale adopties in België (24/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  MR-Kamerlid Michel De Maegd vraagt de regering om het bestaan van illegale adopties in België te erkennen en na te denken over een slachtofferstatuut voor de kinderen in kwestie. Volgens De Maegd zijn wel honderden families in België onbewust betrokkenen bij illegale adopties, daarom is er onderzoek nodig, vindt hij.
  [naar artikel]
 46. "Alleen wanhopige mensen smijten zich in de vuurlinie": Israëlisch geweld verdeelt Belgische Joodse gemeenschap (15/05/2018 - De Morgen)
  De Joodse gemeenschap in België reageert verdeeld op het bloedbad aan de Gaza-grens. Iedereen betreurt de doden, maar terwijl sommige Joodse burgers bijzonder kritisch zijn voor de Israëlische machthebbers, leggen anderen de verantwoordelijkheid bij de Palestijnse Hamas-beweging.
  [naar artikel]
 47. Artisjokken drijven wig tussen Joden in Rome en Israël (08/04/2018 - VRT NWS)
  Het zit er bovenarms op tussen de Joodse gemeenschap in Rome en de hoogste Joodse geestelijken van Israël. De reden? Een eeuwenoud gerecht op basis van artisjokken.
  [naar artikel]
 48. Joodse gemeenschap reageert verbaasd op wit konijn Kris Peeters: “dochter van gekke rabijn” (10/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Dat Kris Peeters alsnog een Joodse kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen uit zijn hoed zou toveren, stond in de sterren geschreven. Maar met de keuze voor Rezi Friedman zou CD&V in Antwerpen wel eens meer Joodse vrienden kunnen verliezen dan bijmaken. Haar vader, Moshe Friedman, is binnen een deel van de Joodse gemeenschap in Antwerpen een zeer gecontesteerd figuur. En dat is nog zacht uitgedrukt.
  [naar artikel]
 49. Premier Michel in toespraak aan Joodse gemeenschap over Schild & Vrienden: “We moeten hard optreden” (07/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Premier Charles Michel (MR) heeft tijdens een toespraak aan de Joodse gemeenschap het blootgelegde racisme en antisemitisme van de beweging Schild & Vrienden scherp veroordeeld. Het Joodse Forum bereidt een klacht voor.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy