De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Oekraïne dient klacht in tegen drie EU-lidstaten die geen Oekraïens graan willen toelaten

VRT NWS

18/09/2023 - 21:38

Oekraïne heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een klacht ingediend tegen Polen, Slovakije en Hongarije. Die drie EU-lidstaten weigeren Oekraïens graan in te voeren om hun eigen landbouw te beschermen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. EU heeft principeakkoord over Oekraïens graan met Oost-Europese lidstaten (28/04/2023 - VRT NWS)
  De Europese Unie heeft een principeakkoord bereikt met vijf Oost-Europese lidstaten over de doorvoer van Oekraïens graan. Polen, Hongarije, Slovakije en Bulgarije hadden beperkingen opgelegd op de import van graan uit Oekraïne, omdat door de grote toevoer de prijzen voor lokale boeren sterk waren gezakt. Roemenië legde zelf geen beperkingen op, maar trok mee aan de alarmbel.
  [naar artikel]
 2. Eerste schip met graan vertrokken uit Oekraïense havenstad Odessa (01/08/2022 - VRT NWS)
  Een eerste cargoschip met graan uit Oekraïne is vertrokken uit de haven van Odessa. Het gaat om de Razoni die vaart onder de vlag van Sierra Leone. Het schip is op weg naar Libanon. Er is weken onderhandeld tussen Oekraïne en Rusland over de uitvoer van Oekraïens graan. Oekraïne en Rusland worden samen de graanschuur van Europa genoemd, maar voeren ook graan uit naar de rest van de wereld.
  [naar artikel]
 3. Eerste VN-schip met graan voor Afrika is vertrokken, zegt Oekraïne (16/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het eerste humanitaire schip dat door de VN gecharterd is om Oekraïens graan te vervoeren, is vandaag vertrokken uit de haven van Pivdennyi, in het zuiden van Oekraïne, met ongeveer 23.000 ton graan aan boord. Dat graan is bedoeld voor Afrika, kondigt het Oekraïense ministerie van Infrastructuur aan.
  [naar artikel]
 4. Rusland en Oekraïne "ondertekenen morgen in Turkije akkoord over Oekraïens graan" (21/07/2022 - VRT NWS)
  Rusland en Oekraïne zullen vrijdagmiddag in Turkije een overeenkomst ondertekenen over de heropstart van de export van graan. Dat zegt het kabinet van de Turkse president Erdogan. Momenteel wordt als gevolg van de oorlog meer dan 20 miljoen ton graan geblokkeerd in de Oekraïense havens.
  [naar artikel]
 5. Oekraïne beschuldigt Rusland van diefstal: Moskou zou honderdduizenden tonnen graan hebben gestolen uit bezette gebieden (09/06/2022 - Express)
  Rusland zou volgens Oekraïne graan uit bezette gebieden stelen en het illegaal verkopen via Turkse handelaren. Ook zou het land Oekraïens graan exporteren naar Syrië. In de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee ligt nu ongeveer 20 miljoen ton graan te wachten tot het kan worden geëxporteerd. Sinds de invasie van het land door Rusland […]
  [naar artikel]
 6. “De corruptie in de Oekraïense landbouw is zo groot dat ze zelfs multinationals afschrikt” (29/09/2023 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne heeft een weelde aan graan in de aanbieding, maar die gouden halmen vormen een politiek probleem voor de Europese buren. Waarom is Oekraïens graan zo goedkoop?
  [naar artikel]
 7. Europa heeft plan klaar om graan uit Oekraïne te krijgen (12/05/2022 - De Tijd)
  17:24 De Europese Commissie wil in drie maanden 20 miljoen ton graan uit Oekraïne exporteren.
  [naar artikel]
 8. Rusland en Oekraïne sluiten akkoord over graan en voorkomen zo mogelijk wereldwijde voedselcrisis (22/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Staten hebben samen een akkoord ondertekend dat de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee opnieuw moet toelaten. Daarmee voorkomen ze mogelijk een wereldwijde voedselcrisis.
  [naar artikel]
 9. Rusland en Oekraïne sluiten akkoord over graan en voorkomen zo mogelijk wereldwijde voedselcrisis (22/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Staten hebben samen een akkoord ondertekend dat de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee opnieuw moet toelaten. Daarmee voorkomen ze mogelijk een wereldwijde voedselcrisis.
  [naar artikel]
 10. Polen geeft groen licht voor invoer Oekraïens graan (18/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Polen en Oekraïne hebben dinsdag een akkoord gesloten over het hernemen van het transport van Oekraïens graan. Dat heeft de Poolse minister van Landbouw bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 11. Oekraïne verscheepte sinds maart 4 miljoen ton graan via Donau (28/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne verscheept naar eigen zeggen steeds meer graan via de Donau. Alleen al zaterdag waren elf schepen via die rivier op weg naar de Oekraïense havens Izmajil, Reni en Oest-Doenajsk. In totaal kunnen ze 45.000 ton transporteren. Sinds maart is volgens het Oekraïense ministerie van Infrastructuur meer dan 4 miljoen ton graan via de Oekraïense havens aan de Donau naar het buitenland gebracht.
  [naar artikel]
 12. Poetin en Erdogan buigen zich morgen over Oekraïens graanexport (18/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan bespreken dinsdag de mechanismen over het Oekraïense graanexport. Die zullen toelaten om Oekraïens graan dat vastzit in het land als gevolg van de oorlog te exporteren.
  [naar artikel]
 13. Nog eens drie schepen met graan vertrekkensklaar in Oekraïense havens (04/08/2022 - VRT NWS)
  Morgen vertrekken nog eens drie vrachtschepen met graan uit Oekraïense havens. Dat heeft de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar gezegd aan het Turkse persagentschap Anadolu. Maandag heeft al een eerste schip met graan de haven van Odessa kunnen verlaten. Eerder hadden Rusland en Oekraïne onder bemiddeling van de Verenigde Naties en Turkije een akkoord bereikt om graanexport weer mogelijk te maken.
  [naar artikel]
 14. Satellietbeelden lijken te tonen hoe Russische schepen gestolen Oekraïens graan vervoeren (24/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens nieuwe satellietbeelden van Maxar Technologies lijkt de Russische diefstal van Oekraïens graan crescendo te gaan, terwijl de oorlog in alle hevigheid voortduurt. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beschuldigde Rusland eerder al van het “stelen” van Oekraïense voedselvoorrraden met de bedoeling om ze door te verkopen.
  [naar artikel]
 15. Satellietbeelden lijken te tonen hoe Russische schepen gestolen Oekraïens graan vervoeren (24/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens nieuwe satellietbeelden van Maxar Technologies lijkt de Russische diefstal van Oekraïens graan crescendo te gaan, terwijl de oorlog in alle hevigheid voortduurt. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beschuldigde Rusland eerder al van het “stelen” van Oekraïense voedselvoorrraden met de bedoeling om ze door te verkopen.
  [naar artikel]
 16. Polen en Hongarije verbieden import Oekraïens graan vanwege overaanbod op eigen markt (17/04/2023 - Express)
  Goedkoop graan uit Oekraïne veroorzaakt steeds meer problemen voor de oostelijke lidstaten van de Europese Unie, waaronder Polen en Hongarije. Beide landen hebben hun bezorgdheid geuit over de toevloed van Oekraïense gewassen op de lokale markten. Het leidt ertoe dat Warschau en Boedapest zich laten verleiden tot protectionisme, om de eigen markten te beschermen. De […]
  [naar artikel]
 17. Meer vrachtschepen met graan verlaten Oekraïense havens (05/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Meer vrachtschepen hebben Oekraïense havens verlaten in het kader van de internationale 'graandeal'. Door die overeenkomst van 22 juli kunnen schepen met vooral graan veilig over de Zwarte Zee richting Turkije varen. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waren Oekraïense havens geblokkeerd. Er ligt minstens 20 miljoen ton graan op verscheping te wachten.
  [naar artikel]
 18. Rusland en Oekraïne bereiken akkoord over graanexport uit Oekraïense havens (22/07/2022 - VRT NWS)
  Rusland en Oekraïne hebben een akkoord bereikt en ondertekend over de heropstart van de graanexport uit Oekraïense havens. Door de oorlog ligt daar al maanden meer dan 20 miljoen ton graan geblokkeerd. Daardoor is de prijs van graan gestegen en dreigt er honger in sommige landen.
  [naar artikel]
 19. Graanakkoord tussen Oekraïne en Rusland met 4 maanden verlengd, tegelijk nieuwe Russische aanvallen op Oekraïense infrastructuur (17/11/2022 - VRT NWS)
  Het graanakkoord om de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee te regelen is verlengd. Dat meldt de Oekraïense regering en wordt bevestigd door de Verenigde Naties. Het akkoord moet de export van graan vanuit Oekraïne garanderen om zo een tekort op de wereldmarkt te voorkomen. Tegelijk zijn er vanmorgen opnieuw Russische aanvallen geweest op Oekraïense infrastructuur. Met temperaturen tot ver onder het vriespunt, gaat de burgerbevolking wellicht een moeilijke week tegemoet.
  [naar artikel]
 20. Polen verbiedt invoer van graan uit Oekraïne (15/04/2023 - VRT NWS)
  De Poolse regering heeft beslist om de import van graan en andere voedingsproducten uit Oekraïne tijdelijk te verbieden. Ze komt zo tegemoet aan een vraag van de landbouwsector. Poolse boeren zeggen dat ze veel geld verliezen omdat ze worden weggeconcurreerd door goedkope landbouwproducten uit Oekraïne.
  [naar artikel]
 21. Eerste graanschip vertrokken uit haven van Odessa (01/08/2022 - Express)
  Maandagochtend vertrok het allereerste goederenschip met graan aan boord uit de haven van de Oekraïense stad Odessa sinds de invasie van Rusland. De uitvaart komt er na weken van onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, met Turkije als moderator, over het vrijmaken van de Oekraïense havenstad. Tot voor kort was het voor Oekraïne onmogelijk om graan […]
  [naar artikel]
 22. Polen en Oekraïne maken afspraken over snellere doorvoer graan (03/10/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Graanproducten uit Oekraïne zullen sneller via Polen naar andere landen worden doorgevoerd. De landen melden vandaag dit te zijn overeengekomen, wat wordt gezien als eerste stap om de onderlinge ruzie over Oekraïens graan op te lossen.
  [naar artikel]
 23. Oekraïens graan zou "vandaag of morgen" moeten vertrekken, zegt Zelensky (29/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Schepen met Oekraïens graan, dat lange tijd geblokkeerd was door de Russische invasie in Oekraïne, zouden "vandaag of morgen" moeten vertrekken uit de haven van Odesa, zo heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijdag gezegd.
  [naar artikel]
 24. Vier schepen vol graan vertrokken uit Oekraïne (07/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een schepenkaravaan van vier vrachtschepen vol met graan en andere agrarische producten uit Oekraïne is zondagochtend vertrokken uit Oekraïne. Het gaat om de schepen Mustafa Necati, Star Helena, Glory en Riva Wind.
  [naar artikel]
 25. Russisch schip dat Oekraïens graan vervoert vastgehouden door Turkije (04/07/2022 - Express)
  De Turkse douaneautoriteit heeft een Russisch vrachtschip dat Oekraïens graan vervoert, tegengehouden. Volgens Vasyl Bodnar, de Oekraïense ambassadeur in Turkije, zou de graanlevering uit het belegerde land zijn gestolen. Oekraïne zou op 1 juli al aan Turkije hebben gevraagd om het Russische vrachtschip aan te houden. Het schip in kwestie, de Zhibek Zholy, zou in […]
  [naar artikel]
 26. Oekraïne voert eerste graan met trein naar Europa uit (27/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Voor de eerste keer is Oekraïens graan via het spoor naar Europa geëxporteerd, nu de zeehavens geblokkeerd blijven vanwege de Russische invasie in het land. Dat heeft het Oekraïense landbouwonderzoeksbureau APK-Inform zondag laten weten, zo bericht persbureau Reuters.
  [naar artikel]
 27. Wereld smeekt om Oekraïens graan, Rusland steelt het: nieuwe satellietbeelden tonen hoe schepen aan de haal gaan met gepikt graan (25/05/2022 - Het Nieuwsblad)
  Satellietbeelden tonen hoe Russische schepen aan de haal gaan met gestolen Oekraïens graan. Zelf blokkeert de Russische marine alle handel via de haven van Odessa. Oekraïne en Europa zoeken naar alternatieven om miljoenen tonnen graan alsnog te kunnen uitvoeren. Via het spoor lijkt onvoldoende, dus overwegen de Britten om de Russische blokkade op de Zwarte Zee te doorbreken.
  [naar artikel]
 28. Wereld smeekt om Oekraïens graan, Rusland steelt het: nieuwe satellietbeelden tonen hoe schepen aan de haal gaan met gepikt graan (25/05/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Satellietbeelden tonen hoe Russische schepen aan de haal gaan met gestolen Oekraïens graan. Zelf blokkeert de Russische marine alle handel via de haven van Odessa. Oekraïne en Europa zoeken naar alternatieven om miljoenen tonnen graan alsnog te kunnen uitvoeren. Via het spoor lijkt onvoldoende, dus overwegen de Britten om de Russische blokkade op de Zwarte Zee te doorbreken.
  [naar artikel]
 29. Graan verwoest in Oekraïne: "Zowat 200.000 ton graan verloren in Cherson" (13/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Zowat 200.000 ton graan kan niet geoogst worden in de regio rond de Oekraïense havenstad Cherson. Dat hebben de Russische bezettingsautoriteiten vandaag gezegd.
  [naar artikel]
 30. Boerenkrijg tussen Oekraïne en Europese buren escaleert (19/09/2023 - De Tijd)
  19:59 Polen, Hongarije en Slovakije blokkeren de invoer van graan, vlees en honing uit Oekraïne. De drie Europese buren van Kiev tarten daarmee niet alleen Oekraïne maar ook de Europese afspraken.
  [naar artikel]
 31. Nauwelijks een dag na het akkoord over Oekraïens graan: explosies gehoord in havenstad Odessa (23/07/2022 - VRT NWS)
  Nog geen dag nadat Rusland en Oekraïne een akkoord hebben ondertekend over de graanexport uit Oekraïense havens is de belangrijke havenstad Odessa opgeschrikt door luide explosies. Volgens het Oekraïense leger is de haven beschoten met Russische Kalibr-kruisraketten.
  [naar artikel]
 32. Oekraïense graanproductie daalt met 40 procent (01/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense productie van graan zal in het seizoen 2022-2023 zowat 40 procent lager uitkomen, terwijl de uitvoer met 50 procent zal verminderen. Dat maakte de Oekraïense federatie van graantelers, -verwerkers en -exporteurs bekend. Reden is de Russische inval in Oekraïne.
  [naar artikel]
 33. 35 procent minder graan en oliezaden gezaaid in Oekraïne: "Enorme hoeveelheden die wegvallen op de wereldmarkt" (31/03/2022 - VRT NWS)
  Door de oorlog kunnen boeren in Oekraïne dit voorjaar volgens ramingen 35 procent minder graan en oliezaden zaaien dan vorig jaar. Dat zal de hele wereld voelen, want samen met vijand Rusland is Oekraïne goed voor een kwart van de wereldwijde productie. Er dreigen zulke enorme hoeveelheden graan en oliezaden weg te vallen op de wereldmarkt dat graanhandelaren op dit moment de situatie nog niet kunnen overzien, zegt Kees Huizinga, die een groot landbouwbedrijf runt in Oekraïne.
  [naar artikel]
 34. Graanexport vanuit Oekraïne kan weer hervatten: deal tussen Oekraïne en Rusland moet voedselcrisis voorkomen (22/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne en Rusland hebben in de Turkse stad Istanbul met Turkije en de Verenigde Naties akkoorden gesloten, waarmee ze de uitvoer van meer dan 20 miljoen ton graan van Oekraïense havens over de Zwarte Zee ondanks hun oorlog garanderen. VN-baas Antonio Guterres maakte het akkoord bekend.
  [naar artikel]
 35. Live - Polen wil geen wapens meer naar Oekraïne sturen na ruzie om Oekraïens graan (21/09/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 36. Polen stopt wapenleveringen aan Oekraïne (21/09/2023 - De Tijd)
  06:52 De beslissing kadert in de spanningen tussen beide landen door een conflict over graan uit Oekraïne. Polen, tot dusver een grote steunpilaar, lijkt steeds meer afstand te nemen van Oekraïne.
  [naar artikel]
 37. NAVO wil niet-lid Oekraïne plaats aan tafel geven (16/06/2023 - Het Laatste Nieuws)
  De NAVO-landen hebben afgesproken het overleg met Oekraïne te verdiepen. Ze willen een nieuwe NAVO-Oekraïne-raad in het leven roepen, waarin het land op voet van gelijkheid kan spreken met de 31 lidstaten van de westerse militaire alliantie.
  [naar artikel]
 38. VN hoopvol over veilig vervoer Oekraïens graan over zee: “Een belangrijke stap” (13/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Militaire delegaties van Oekraïne en Rusland hebben in Istanboel overeenstemming bereikt over veilige exportroutes van Oekraïens graan over zee. Dat meldt gastheer Turkije. Volgende week zou na een nieuwe ontmoeting een akkoord moeten worden getekend. De Verenigde Naties spelen een voorname rol in het overleg. VN-Topman Antonio Guterres spreekt van een “sprankeltje hoop”.
  [naar artikel]
 39. Oekraïense graanoogst tot dusver bijna helft lager dan in 2021 (05/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Oekraïne heeft dit jaar tot nu toe 17,5 miljoen ton aan graan geoogst. Dat is bijna de helft minder dan in dezelfde periode van 2021, aldus het Oekraïense ministerie van Landbouw. De oogst wordt verstoord door de Russische invasie van het land. Oekraïne is een van de belangrijkste graanexporteurs ter wereld.
  [naar artikel]
 40. Turkije onderhandelt met Rusland en Oekraïne over export graan (26/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Turkije onderhandelt met zowel Rusland als Oekraïne over de hervatting van de export van Oekraïens graan, meldt een Turkse functionaris. De gesprekken gaan over het openen van een corridor via Turkije.
  [naar artikel]
 41. Na graan wil Oekraïne ook andere producten verschepen (05/08/2022 - Express)
  Oekraïne heeft opgeroepen om de graandeal die op 22 juli werd ondertekend met Rusland, uit te breiden naar andere producten zoals metalen. “Wat is het verschil tussen graan en ijzererts?”, zei Taras Kachka, de Oekraïense minister van Economie. Kachka’s uitspraken komen er nadat de Razoni, een graanschip dat onder de vlag van Sierra Leone vaart, […]
  [naar artikel]
 42. Ondanks Russische aanvallen wil Oekraïne snel graan exporteren (28/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Als het aan Oekraïne ligt, beginnen cargoschepen ‘over enkele dagen’ al graan te exporteren uit de havens aan de Zwarte Zee. Maar dan moet Rusland de raketaanvallen wel stoppen.
  [naar artikel]
 43. Greenpeace: “Iets minder vee lost tekort aan Oekraïens graan op” (23/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het tekort aan graan dat wereldwijd dreigt door de oorlog in Oekraïne, kan volgens Greenpeace worden opgelost door de veestapel in Europa iets in te krimpen. Als de hoeveelheid granen in veevoer met 8 procent wordt verlaagd, is de besparing groot genoeg om de wegvallende opbrengst van Oekraïense velden te compenseren, stelt de milieuorganisatie.
  [naar artikel]
 44. Na graandeal: eerste schip komt aan in Oekraïne om oogst op te halen (06/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een leeg vrachtschip dat onder de vlag van Barbados vaart, is in de Oekraïense haven Tsjornomorsk bij Odesa aangekomen. Dat heeft de Oekraïense minister van Infrastructuur Aleksandr Koebrakov zaterdag laten weten. Het is het eerste schip dat graan komt ophalen in Oekraïne sinds het begin van de oorlog.
  [naar artikel]
 45. Vier graanschepen vanuit Oekraïne vertrokken (07/08/2022 - De Tijd)
  12:11 Het vertrek van vier vrachtschepen met graan vanuit Oekraïense havens doet de hoop op een stabiele export groeien, ondanks het aanhoudende oorlogsgeweld in Oekraïne.
  [naar artikel]
 46. Rusland speelt met serieus vuur: Oekraïense havens aan grens met NAVO-lidstaat Roemenië bestookt (24/07/2023 - Express)
  Rusland is erop gebrand de Oekraïense export van graan helemaal stil te leggen. Na het intrekken van de steun aan de graandeal, die de vrije passage van schepen met Oekraïens graan door de Zwarte Zee garandeert, bestookt het nu graanterminals in havens doorheen het land met kruisraketten en zelfmoorddrones. In het nieuws: Na de haven […]
  [naar artikel]
 47. Europese Commissie noemt Pools en Hongaars invoerverbod op Oekraïens graan "onaanvaardbaar" (17/04/2023 - VRT NWS)
  De Europese Commissie vindt de beslissing van Polen en Hongarije om de invoer van Oekraïens graan te verbieden "onaanvaardbaar". Dat liet een woordvoerster van de Commissie weten. Polen en Hongarije willen met de beslissing hun eigen landbouwsector beschermen. Slovakije volgt, ook al zijn dergelijke beslissingen niet aan de lidstaten om te maken. De Europese Commissie benadrukt dat handel een exclusieve bevoegdheid is van de EU.
  [naar artikel]
 48. Polen verbiedt invoer van Oekraïens graan en andere voedingswaren om boeren te beschermen (15/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Polen gaat de invoer van graan en andere voedingswaren uit Oekraïne verbieden. Met die maatregel hoopt het land de lokale boeren te beschermen tegen lage prijzen. Sinds de oorlog gaat de graanexport uit Oekraïne via de Europese Unie naar andere landen en zijn de traditionele routes over de Zwarte Zee geblokkeerd. Als gevolg van logistieke problemen, stapelde het graan zich de voorbije maanden op in Polen, waardoor de lokale prijzen omlaag gingen.
  [naar artikel]
 49. Russische schepen roven Oekraïense graanoogst kaal terwijl wereldwijd tekort oploopt (25/05/2022 - Het Belang van Limburg)
  Satellietbeelden tonen hoe Russische schepen aan de haal gaan met gestolen Oekraïens graan. Zelf blokkeert de Russische marine alle handel via de haven van Odessa. Oekraïne en Europa zoeken naar alternatieven om miljoenen tonnen graan alsnog te kunnen uitvoeren. Via het spoor lijkt onvoldoende, dus overwegen de Britten om de Russische blokkade op de Zwarte Zee te doorbreken.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy