De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Wanneer wordt de verengelsing van ons onderwijs too much?

De Tijd

19/09/2023 - 01:15

01:00 Terwijl de verschraling van het Nederlands in ons onderwijs een bekommernis is, kiezen almaar meer studenten voor een Engelstalige opleiding. Wanneer slaat de slinger door? En tot welke economische wi...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Who’s afraid of … verengelsing aan de universiteit (11/03/2023 - De Standaard)
    Het dispuut tussen de minister van Onderwijs en de rectoren over de Engelstalige master burgerlijk ingenieur bewijst dat het thema uiterst gevoelig ligt. Verengelsing wordt overdreven, maar is tegelijk noodzakelijk.
    [naar artikel]
  2. Wetenschappers en schrijvers eendrachtig: stop de verengelsing van maatschappij en onderwijs (18/11/2019 - De Morgen)
    In een nieuwe publicatie houden voornamelijk Nederlandse schrijvers en academici een pleidooi voor het behoud van de Nederlandse taal. In Nederland is de verengelsing van het onderwijs helemaal doorgeslagen, menen ze. Maar ook in Vlaanderen stijgt de druk.
    [naar artikel]
  3. ‘Stop de verengelsing van ons onderwijs’: wetenschappers en schrijvers trekken aan de alarmbel (18/11/2019 - De Morgen)
    In een nieuwe publicatie houden voornamelijk Nederlandse schrijvers en academici een pleidooi voor het behoud van de Nederlandse taal. In Nederland is de verengelsing van het onderwijs helemaal doorgeslagen, menen ze. Maar ook in Vlaanderen stijgt de druk.
    [naar artikel]
  4. Vlaamse regering moet een tandje bijsteken tegen de verengelsing van het hoger onderwijs (06/07/2019 - VRT NWS)
    De Vlaamse regering moet dringend een tandje bijsteken in het verdedigen van onze taal, stelt politicoloog Bart Maddens. Eén van de prioriteiten daarbij is volgens hem de bescherming van het Nederlands in het hoger onderwijs. Ongetwijfeld bestaat er voor dit standpunt een breed draagvlak in Vlaanderen, dat zowel progressieven als conservatieven omvat. Een Vlaamse regering die de verengelsing kordaat een halt toeroept zal op veel applaus kunnen rekenen, zo Maddens.
    [naar artikel]
  5. "Vlaamse regering zwicht niet voor verengelsing hoger onderwijs" (01/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
    "De Vlaamse regering is niet gezwicht voor de verengelsing die de Vlor (de Vlaamse Onderwijsraad) in zijn jongste advies over het taalbeleid in
    [naar artikel]
  6. “Nederlands is de enige taal die iedereen gelijk aan de start brengt in het hoger onderwijs” (15/03/2023 - Het Belang van Limburg)
    Het debat over de verengelsing van ons hoger onderwijs laait opnieuw op. Aanleiding is de beslissing van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om een reeks Engelstalige masteropleidingen te weigeren. Zo vroegen de KU Leuven, UGent en VUB om de master Ingenieurswetenschappen alleen nog maar in het Engels te mogen organiseren.
    [naar artikel]
  7. Verengelsing hoger onderwijs zet zich door (19/09/2023 - De Tijd)
    01:00 De Vlaamse hogescholen en universiteiten zien meer en meer studenten in de Engelstalige richtingen instromen, blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Om aan de stijgende vraag tegemoet te komen, vragen ...
    [naar artikel]
  8. Nederlandse universiteiten voor de rechter gedaagd wegens Engels als voertaal (18/05/2018 - Metro)
    Twee Nederlandse unversiteiten, waaronder die van Maastricht, alsmede de Onderwijsinspectie zijn voor de rechter gedaagd omdat ze volgens de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) zonder geldige redenen Engels als voertaal gebruiken. Dit heeft de Nederlandse publieke omroep NOS gemeld. BON wil dat de verengelsing op zijn minst tijdelijk wordt stopgezet en in sommige gevallen ook wordt teruggedraaid. “De wet op het hoger onderwijs schrijft voor dat onderwijsinstellingen de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands bij Nederlandstalige studenten moet bevorderen. Dit doe je niet als je de opleiding in het Engels aanbiedt”, stelt Ad Verbrugge, voorzitter van BON en hoofddocent filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De verengelsing zet de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs onder druk, vindt BON. Nederlandse docenten en studenten zouden zich lang niet zo goed kunnen uiten in het Engels als in de eigen taal. Dat gaat ten koste van het wetenschappelijke debat. De praktijk heeft volgens BON ook verstrekkende gevolgen voor de hele samenleving. “Er is sprake van taalverloedering en achteruitgang van de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands bij mensen die later belangrijke functies in het openbaar bestuur en de rest van de maatschappij innemen.” Volgens BON springen de Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht eruit als slechte voorbeelden. Daar zou het gebruik van Engels als voertaal veel te ver zijn doorgeschoten. Ze zijn dan ook voor de rechter gedaagd. De Onderwijsinspectie, die eveneens voor de rechter is gedaagd, wordt verweten dat ze niet optreedt tegen universiteiten die de wet aan hun laars lappen. bron: Belga Het bericht Nederlandse universiteiten voor de rechter gedaagd wegens Engels als voertaal verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  9. ‘Laatste jaren geen verengelsing aan Vlaamse universiteiten’ (17/09/2019 - De Standaard)
    Het Nederlands is en blijft de dominante taal aan de Vlaamse universiteiten, stelt een nieuw rapport van de Taalunie. In Nederland blijft het hoger onderwijs wel in sneltempo ‘verengelsen’.
    [naar artikel]
  10. Universiteit Maastricht voor de rechter gedaagd wegens Engels als voertaal (18/05/2018 - Het Belang van Limburg)
    Twee Nederlandse universiteiten, waaronder die van Maastricht, alsmede de Onderwijsinspectie zijn voor de rechter gedaagd omdat ze volgens de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) zonder geldige redenen Engels als voertaal gebruiken. Dit heeft de Nederlandse publieke omroep NOS gemeld. BON wil dat de verengelsing op zijn minst tijdelijk wordt stopgezet en in sommige gevallen ook wordt teruggedraaid.
    [naar artikel]
  11. Kortere zomervakantie? Dan wordt het nog drukker op reis (07/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
    De zomervakantie mag gerust twee weken korter, vindt 48 procent van alle Vlamingen. Als dat plan werkelijkheid wordt, zal er voor veel mensen veel veranderen. Want wanneer gaan we dan nog op reis? Wat wordt de impact op het onderwijs? Kunnen onze kinderen nog op zomerkamp? En gaan we zelf nog kunnen beslissen wanneer we verlof inplannen? Experts uit onderwijs, toerisme, hr en jeugdwerk delen hun visie. Over één ding zijn ze het zeker: “We gaan dit grondig moeten bespreken.”
    [naar artikel]
  12. Hervormingen in het onderwijs: na de gilets jaunes de stylos rouges (11/03/2019 - Apache)
    Ooit, lang geleden, toen de dieren nog spraken, kwam het onderwijs in het nieuws wanneer een nieuw schooljaar startte, of, als er effectief nieuws over dat onderwijs was.
    [naar artikel]
  13. Volledige hoger onderwijs naar code oranje (16/10/2020 - De Standaard)
    Het hoger onderwijs schakelt over op code oranje. In de loop van het weekend wordt met het onderwijsveld afgetoetst wanneer die nieuwe situatie van start kan gaan.
    [naar artikel]
  14. Hoger onderwijs naar code oranje (16/10/2020 - Het Nieuwsblad)
    Het hoger onderwijs schakelt over op code oranje. Dat zegt Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts in de nasleep van het overlegcomité. In de loop van het weekend wordt met het onderwijsveld afgetoetst wanneer die nieuwe situatie van start kan gaan.
    [naar artikel]
  15. Video: explainer armoede in het onderwijs (11/04/2023 - De Wereld Morgen)
    Explainer: professor Ides Nicaise (HIVA KULeuven) over armoede in het onderwijs. Wanneer ben je arm? Hoe beïnvloedt armoede het leren op school? Waarom worden kinderen die in armoede opgroeien vaak naar het buitengewoon onderwijs of het beroepsonderwijs gestuurd? The post Video: explainer armoede in het onderwijs appeared first on DeWereldMorgen.be.
    [naar artikel]
  16. Hoger onderwijs naar code oranje (16/10/2020 - Het Belang van Limburg)
    Het hoger onderwijs schakelt over op code oranje. In de loop van het weekend wordt met het onderwijsveld afgetoetst wanneer die nieuwe situatie van start kan gaan. UHasselt zat al in code geel, PXL en UCLL nog niet.
    [naar artikel]
  17. Weyts trekt Digisprong door naar buitengewoon onderwijs (12/05/2021 - De Standaard)
    De Digisprong in het onderwijs wordt doorgetrokken in het buitengewoon onderwijs, in het deeltijds beroepsonderwijs en in de leertijd. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Volgens de N-VA-minister wordt 10 miljoen euro extra uitgetrokken om al de betrokken leerlingen een eigen ICT-toestel te geven.
    [naar artikel]
  18. Weyts trekt Digisprong door naar buitengewoon onderwijs (12/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
    De Digisprong in het onderwijs wordt doorgetrokken in het buitengewoon onderwijs, in het deeltijds beroepsonderwijs en in de leertijd. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Volgens de N-VA-minister wordt er 10 miljoen euro extra uitgetrokken om al de betrokken leerlingen een eigen ICT-toestel te geven.
    [naar artikel]
  19. Er bestaat al een maximumfactuur secundair onderwijs (en ze wordt gesmaakt) (06/02/2017 - De Standaard)
    Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen heeft niet gewacht op de overheid om een maximumfactuur voor het secundair onderwijs in te voeren. ‘We bewijzen dat het mogelijk is, ook in het beroeps- en technisch onderwijs.’
    [naar artikel]
  20. Weyst wil plan B voor onderwijs wanneer cijfers opnieuw stijgen (02/01/2021 - Knack)
    Momenteel gaan de Belgische cijfers de goeie kant op. Dat is ook goed nieuws voor het onderwijs, maar minister Ben Weyts wil een plan B voor wanneer de besmettingen opnieuw de hoogte in gaan. 'Ik wil dat de scholen maximaal openblijven, ook al is dat in onze buurlanden niet het geval.'
    [naar artikel]
  21. Hoe N-VA modernisering secundair onderwijs nu al probeert af te zwakken (12/08/2019 - Het Belang van Limburg)
    In de startnota over de Vlaamse regeringsonderhandelingen staan een aantal opmerkelijke zaken over onderwijs die ‘vintage’ N-VA zijn. Wordt de modernisering van het onderwijs die in september ingaat, nu al afgezwakt? N-VA wil ook van sociale mix af en het inclusief onderwijs moet minder strikt zijn.
    [naar artikel]
  22. Oproep | Bent u een zijinstromer in het onderwijs? (28/08/2023 - De Standaard)
    ‘Iemand zonder lerarendiploma voor de klas zetten is slechts een lapmiddel, maar wordt steeds noodzakelijker wanneer het alternatief een zoveelste uur zonder les is’, zegt de topman van het katholiek onderwijs. ‘Dat is erg wrang voor directies die hun onderwijskwaliteit hoog willen houden.’
    [naar artikel]
  23. OVERZICHT. Dit zijn de nieuwe quarantaineregels in het onderwijs (26/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Er is dan toch een akkoord bereikt over de versoepeling van de quarantainemaatregelen in de Vlaamse scholen. Dat maakt Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend. Hij benadrukt nogmaals het “recht op leren”. Wanneer moet een leerling in quarantaine? En is een zelftest verplicht? Hieronder kunt u een overzicht vinden met de nieuwe quarantainemaatregelen in het onderwijs.
    [naar artikel]
  24. OVERZICHT. Dit zijn de nieuwe quarantaineregels in het onderwijs (26/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Er is dan toch een akkoord bereikt over de versoepeling van de quarantainemaatregelen in de Vlaamse scholen. Dat maakt Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend. Hij benadrukt nogmaals het “recht op leren”. Wanneer moet een leerling in quarantaine? En is een zelftest verplicht? Hieronder kunt u een overzicht vinden met de nieuwe quarantainemaatregelen in het onderwijs.
    [naar artikel]
  25. Weyts wil plan B voor onderwijs wanneer cijfers opnieuw stijgen (02/01/2021 - Knack)
    Momenteel gaan de Belgische cijfers de goeie kant op. Dat is ook goed nieuws voor het onderwijs, maar minister Ben Weyts wil een plan B voor wanneer de besmettingen opnieuw de hoogte in gaan. 'Ik wil dat de scholen maximaal openblijven, ook al is dat in onze buurlanden niet het geval.'
    [naar artikel]
  26. Topman katholiek onderwijs snoeihard: "De N-VA vernietigt DNA van katholiek onderwijs" (29/08/2017 - VRT NWS)
    De discussie over de eindtermen in het onderwijs doet de gemoederen hoog oplaaien tussen de topman van het katholiek onderwijs Lieven Boeve en regeringspartij N-VA. Boeve vreest dat de vrijheid van onderwijs wordt beknot als de politiek de eindtermen maximaal gaat bepalen. "Zo vernietigt de N-VA het DNA van het katholiek onderwijs", schrijft hij in een opiniestuk in De Standaard.
    [naar artikel]
  27. Geen mondmasker in 5e en 6e leerjaar bij start van dit schooljaar (17/08/2021 - Knack)
    Leerlingen in het 5e en 6e leerjaar lager onderwijs zullen bij de start van het schooljaar in september geen mondmasker moeten dragen. Dat is Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dinsdag overeengekomen met het onderwijsveld. Voor het secundair geldt dat er opnieuw les mag worden gegeven en gevolgd zonder mondmasker wanneer wordt stilgezeten.
    [naar artikel]
  28. Niet terug naar school. Waarom het lerarentekort almaar nijpender wordt. ‘Het onderwijs is ziek’ (02/09/2019 - De Standaard)
    Bijna de helft van de leerkrachten in het secundair onderwijs stopt binnen de vijf jaar met lesgeven. Het lerarentekort wordt almaar nijpender. En dat bedreigt de kwaliteit van ons onderwijs.
    [naar artikel]
  29. Minister van Onderwijs Ben Weyts: “Ook secundair onderwijs schakelt binnenkort over op code oranje” (18/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Het volledig hoger onderwijs schakelt over naar code oranje en ook het secundair onderwijs zal spoedig volgen. Hierover wordt samengezeten. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), bij VTM Nieuws.
    [naar artikel]
  30. Minister van onderwijs Ben Weyts: “Ook secundair onderwijs schakelt binnenkort over op code oranje” (18/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Het volledig hoger onderwijs schakelt over naar code oranje en ook het secundair onderwijs zal spoedig volgen. Hierover wordt samengezeten. Dat zegt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA), bij VTM Nieuws.
    [naar artikel]
  31. OVERZICHT. Dit zijn de nieuwe quarantaineregels in het onderwijs: ‘regel van vier’ verdwijnt (26/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Er is dan toch een akkoord bereikt over de versoepeling van de quarantainemaatregelen in de Vlaamse scholen. Dat maakt Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend. Hij benadrukt nogmaals het “recht op leren”. Wanneer moet een leerling in quarantaine? En is een zelftest verplicht? Hieronder kunt u een overzicht vinden met de nieuwe quarantainemaatregelen in het onderwijs.
    [naar artikel]
  32. 1 op de 4 studenten hoger onderwijs heeft recht op studietoelage: zo weet je of je in aanmerking komt voor financiële steun (13/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Het inschrijvingsgeld voor studenten hoger onderwijs wordt vanaf volgend academiejaar liefst 11 procent duurder. En dat terwijl er nooit eerder zoveel studenten waren met een leefloon. Wanneer kun je als student een studietoelage aanvragen? Hoeveel krijg je doorgaans? En zijn er nog kortingen waarop je kan terugvallen?
    [naar artikel]
  33. Middelbaar onderwijs wordt radicaal anders (10/04/2019 - De Morgen)
    Het middelbaar onderwijs zoals u of uw tienerkinderen het kennen zal drastisch veranderen. Dit voorjaar plant minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) een grote stap te zetten in de richting van een decreet.
    [naar artikel]
  34. Gratis voorleessoftware binnenkort ook voor studenten hoger onderwijs (20/01/2019 - VRT NWS)
    Studenten met ernstige leesbeperkingen zoals dyslexie en dyspraxie zullen binnenkort ook in het hoger onderwijs gebruik kunnen maken van gratis voorleessoftware die de overheid hen aanbiedt. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bekend gemaakt. Sinds vorig schooljaar wordt de voorleessoftware al aangeboden aan leerlingen met lees- en of schrijfproblemen in het lager- en het middelbaar onderwijs. Dat wordt nu uitgebreid naar het hoger onderwijs. Voorleessoftware maakt van leerboeken luisterboeken zodat leerlingen ze kunnen beluisteren. 
    [naar artikel]
  35. Noodkreet van leerkracht Caroline aan minister Crevits: "Ik heb zo hard gevochten, maar mijn lijf is kapot" (10/01/2019 - VRT NWS)
    Ze was onderwijzeres, zorgcoördinator en directeur, maar vandaag moet ze van de dokter thuisblijven. In een emotionele open brief aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in De Standaard schrijft Caroline Van Nieuwenhuyse haar frustraties over het onderwijs van zich af. "Wanneer zorgt u voor mij? Wanneer zorgt u voor ons?"
    [naar artikel]
  36. Nieuwe kalender in Franstalig onderwijs: zomervakantie korter (12/05/2021 - De Standaard)
    De symbolische start van het onderwijs op 1 september sneuvelt in het Franstalig onderwijs. Het schooljaar 2022-2023 zal op 29 augustus starten en tot 7 juli duren. In ruil wordt de herfst- en krokusvakantie een week verlengd.
    [naar artikel]
  37. Onderwijs staakt op 20 maart voor meer geld (27/02/2019 - De Tijd)
    18:03 Op woensdag 20 maart wordt er in het onderwijs gestaakt. De vakbonden willen dat de volgende regering meer in onderwijs investeert.
    [naar artikel]
  38. Katholiek onderwijs vraag uitstel tot 2019 voor onderwijshervorming (19/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Ook het katholiek onderwijs vraagt donderdag dat de hervorming van het secundair onderwijs uitgesteld wordt tot september 2019. Eerder hadden onder...
    [naar artikel]
  39. Inschrijvingsgeld voor studenten stijgt tot 1.092,1 euro: vanaf wanneer heb je recht op financiële steun? (13/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Het inschrijvingsgeld voor studenten hoger onderwijs wordt vanaf volgend academiejaar liefst 11 procent duurder. En dat terwijl er nooit eerder zoveel studenten waren met een leefloon. Wanneer kun je als student een studietoelage aanvragen? Hoeveel krijg je doorgaans? En zijn er nog kortingen waarop je kan terugvallen?
    [naar artikel]
  40. Waarom zo hard gebikkeld wordt over Betsy DeVos, Trumps kandidaat voor Onderwijs (07/02/2017 - Knack)
    Betsy DeVos is een vrouw met grote middelen, ze is duidelijk gebeten door het onderwijs, maar toch vechten voor- en tegenstanders een bitter gevecht over haar aanstelling als minister van Onderwijs. Vandaag wordt gevecht dat allicht beslecht.
    [naar artikel]
  41. Katholiek onderwijs vraag uitstel hervorming (19/10/2017 - De Standaard)
    Ook het katholiek onderwijs vraagt donderdag dat de hervorming van het secundair onderwijs uitgesteld wordt tot september 2019.
    [naar artikel]
  42. Weyts: ‘Ook secundair onderwijs schakelt binnenkort over op code oranje’ (18/10/2020 - De Morgen)
    Het volledig hoger onderwijs schakelt over naar code oranje en ook het secundair onderwijs zal spoedig volgen. Hierover wordt samengezeten. Dat zegt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA), bij VTM Nieuws.
    [naar artikel]
  43. “Het onderwijs wordt steeds meer een zorgsector”: waarom het onderwijs vandaag staakt (20/03/2019 - De Morgen)
    Voor het eerst in ruim achttien jaar legt het onderwijs het werk neer met een algemene onderwijsstaking. Drie stakers van verschillende onderwijsniveaus leggen uit waarom ze woensdag actievoeren.
    [naar artikel]
  44. Nieuwe trend: vacatures voor jedi's, goochelaars en Harry Potter wannabes (02/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Functietitels zijn al lang onderhevig aan verengelsing, dat weten we: een vertegenwoordiger is een account manager, een verkoper werkt in sales
    [naar artikel]
  45. 'Nota van Vlaamse regering omtrent inclusief onderwijs in strijd met VN-verdrag' (24/01/2017 - De Standaard)
    Dat het buitengewoon onderwijs niet opgaat in het gewone onderwijs, lokt kritiek uit. Voor minister van Onderwijs Crevits (CD&V) is het een principiële keuze.
    [naar artikel]
  46. Onderwijsnetten reageren gemengd op akkoord over inschrijvingsrecht (07/09/2018 - Knack)
    Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen is 'globaal bekeken tevreden' over het akkoord van de Vlaamse regering over het inschrijvingsrecht in het onderwijs. Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) betreurt vooral dat in het secundair onderwijs de zogenaamde dubbele contingentering wordt afgeschaft.
    [naar artikel]
  47. Onderwijs krijgt eigen teststrategie, met sneltest voor hoogrisicocontacten (24/01/2021 - Het Belang van Limburg)
    Het Vlaamse onderwijs krijgt een eigen teststrategie, die nu stelselmatig wordt uitgerold. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zondag bekend. Van zodra er binnen de schoolmuren een mogelijke besmetting wordt gemeld, zal op dag 1 een sneltest worden aangeboden aan alle hoogrisicocontacten.
    [naar artikel]
  48. Onderwijs krijgt eigen teststrategie, met sneltest voor hoogrisicocontacten (24/01/2021 - Het Nieuwsblad)
    Het Vlaamse onderwijs krijgt een eigen teststrategie, die nu stelselmatig wordt uitgerold. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zondag bekend. Van zodra er binnen de schoolmuren een mogelijke besmetting wordt gemeld, zal op dag 1 een sneltest worden aangeboden aan alle hoogrisicocontacten.
    [naar artikel]
  49. Katholiek onderwijs dringt aan op uitstel hervorming secundair onderwijs (19/10/2017 - VRT NWS)
    De koepel van het katholiek onderwijs vraagt om de geplande hervorming van het secondair onderwijs een jaar uit te stellen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil die hervorming al volgend schooljaar doorvoeren.
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy