De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Hoe GAS de rechtsstaat uitholt

Hoe GAS de rechtsstaat uitholt

Apache

21/09/2023 - 06:13

De GAS-wetgeving brengt burgerlijke rechten en vrijheden aan het wankelen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Poolse premier belooft hervorming rechtsstaat na financiële druk EU: ‘Misverstanden en misinterpretaties’ (21/10/2021 - De Morgen)
  Polen zegt bereid te zijn omstreden onderdelen van zijn juridische stelsel aan te passen om de twijfels in de EU over de Poolse rechtsstaat weg te nemen. De Poolse premier Morawiecki liet dat donderdagavond aan zijn EU-collega’s weten. Die spraken hem aan op de ondermijning van de rechtsstaat.
  [naar artikel]
 2. 'Geen rechtsstaat, geen Europese centen' (25/04/2018 - De Tijd)
  19:38 Europa zet landen als Polen en Hongarije een financiële hak. Ze dreigen EU-geld te verliezen als de rechtsstaat hapert of het gerecht niet onafhankelijk is.
  [naar artikel]
 3. EU-parlementsleden bekritiseren corruptie en gebrekkige rechtsstaat in Slowakije (19/09/2018 - Knack)
  Bijna zeven maanden na de moord op een onderzoeksjournalist in Slowakije heeft een EU-delegatie zich ongerust getoond over de toestand van de Slowaakse rechtsstaat.
  [naar artikel]
 4. Hoe Oekraïne het gevechtsvermogen van de Russen uitholt op de Krim: ‘Als ik daar woonde, zou ik mijn spullen verkopen’ (27/09/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 5. “Rechtsstaat in Polen en Hongarije nu nog meer ondermijnd” (16/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Sinds de lancering van de zogenaamde atoombomprocedures tegen Polen en Hongarije is het enkel maar bergaf gegaan met de rechtsstaat en de...
  [naar artikel]
 6. NAVO maant Turkije aan tot respect rechtsstaat (27/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft Turkije aangemaand de rechtsstaat te respecteren, de dag na grote zuiveringsacties
  [naar artikel]
 7. Het Hof van Cassatie: een smet op de rechtsstaat? (22/02/2023 - De Wereld Morgen)
  Pleidooi om het hoogste Belgische rechtscollege beter te beschermen tegen de lokroep van de willekeur. The post Het Hof van Cassatie: een smet op de rechtsstaat? appeared first on DeWereldMorgen.be.
  [naar artikel]
 8. Rechtsstaat vs. Democratie 3-0 (28/09/2019 - De Morgen)
  Zowel in de VS als in Groot-Brittannië komen de verkozenen des volks voor een duivels dilemma te staan. Verdedigen ze principieel de rechtsstaat tegen de autoritaire ambities van de regeringsleider of bukken ze uit electorale berekening? De gemaakte keuzes zijn ook interessant voor Vlaanderen.
  [naar artikel]
 9. Rechts versus rechtsstaat (04/04/2019 - De Morgen)
  Na de ongeziene frontale aanval op de rechtsstaat in een campagne op sociale media, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever. Enerzijds stelt hij dat de kritiek 'over slechts één zaak gaat', anderzijds acht hij rechters verantwoordelijk voor de asielcrisis. 'Ordinaire en domme volksverlakkerij', reageren juristen.
  [naar artikel]
 10. Demonstraties leggen bloot hoe lockdown grondrechten uitholt (03/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Wereldwijd gaan mensen de straat op tegen politiegeweld of racisme. Daarbij worden de lockdownregels niet nageleefd. Het zet de discussie over...
  [naar artikel]
 11. Groen pakt uit met campagne in N-VA-stijl: "Rechtsstaat wordt aangevallen, een gevaarlijke evolutie" (09/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "Niemand vraagt om alle vluchtelingen van de wereld op te vangen. Geen enkele rechter, politicus of burger." "De N-VA valt de rechtsstaat aan.
  [naar artikel]
 12. EU-toetreding Balkan begint en stopt bij rechtsstaat (05/02/2020 - De Tijd)
  21:05 De Europese Commissie pleit voor een strikter toezicht op de onderhandelingen over de toetreding van de Balkan. Zonder een solide rechtsstaat komt geen land de Europese Unie in.
  [naar artikel]
 13. Nederland wil oordeel over Turkse rechtsstaat (07/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Na de mislukte staatsgreep in Turkije wil Nederland een internationale beoordeling van de toestand van de Turkse rechtsstaat. Het oordeel zou
  [naar artikel]
 14. Europarlement dagvaardt Commissie voor getalm met rechtsstaat (09/06/2021 - De Tijd)
  20:48 De Europese Commissie talmt met financiële sancties tegen landen als Polen en Hongarije die de Europese rechtsstaat tarten. Het Europees Parlement gaat de Commissie daarom voor het EU-Hof van Justitie...
  [naar artikel]
 15. Programma van PVV volgens advocaten in strijd met rechtsstaat (23/11/2023 - Het Belang van Limburg)
  PVV wint de verkiezingen met een verkiezingsprogramma dat volgens advocaten in strijd is met de rechtsstaat. In een rapport maakte de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) eerder deze maand een lange opsomming van plannen van de PVV die niet rechtsstatelijk zijn.
  [naar artikel]
 16. Is de rechtsstaat in gevaar? Nieuw rapport toont hoe overheden zich steeds meer mengen in de rechtbank (18/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Is de rechtsstaat in gevaar? Nieuw rapport toont hoe overheden zich steeds meer mengen in de rechtbank Sinds 2017 is bij 45 landen over de wereld de invloed van overheden in rechtbanken toegenomen, daarmee komt de scheiding der machten in het gedrang. Ook in de EU krijgt de rechtsstaat enkele rake klappen, met Polen als grootste slachtoffer. Bedreiging voor burgers en bedrijven In alle hoeken van de wereld zien rechtbanken hun onafhankelijkheid […] Lees dit artikel: Is de rechtsstaat in gevaar? Nieuw rapport toont hoe overheden zich steeds meer mengen in de rechtbank
  [naar artikel]
 17. Snowden: 'Asiel is zege voor rechtsstaat' (12/04/2019 - De Morgen)
  De beslissing van Rusland om klokkenluider Edward Snowden tijdelijk asiel te verlenen, is een zege voor de rechtsstaat. Dat schrijft de oud-CIA- en NSA-medewerker in een verklaring vrijgegeven door WikiLeaks.
  [naar artikel]
 18. Voor elk goed item in ‘Factcheckers’ is er ook eentje dat het begrip ‘factchecken’ nog verder uitholt (16/11/2023 - De Morgen)

  [naar artikel]
 19. Merkel roept Erdogan op rechtsstaat te respecteren bij berechting coupplegers (16/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept Turkije op om "de regels van de rechtsstaat" te respecteren bij het berechten van de militairen die
  [naar artikel]
 20. Juncker: "Ik zie niet in hoe de Spaanse autoriteiten de rechtsstaat schenden" (06/11/2017 - VRT NWS)
  Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, vindt niet dat Spanje de regels van de rechtsstaat schendt. Dat zegt hij aan VRT NWS. Juncker wijst daarentegen met een beschuldigende vinger naar de Catalaanse separatisten.
  [naar artikel]
 21. Navo maant Turkije aan tot respecteren van rechtsstaat (27/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, heeft Turkije aangemaand de rechtsstaat te respecteren, de dag na grote zuiveringsacties tegen vermoedelijke aanhangers van de predikant Fethullah Gülen. Ankara beschuldigt hem ervan verantwoordelijk te zijn voor de mislukte staatsgreep.
  [naar artikel]
 22. Navo maant Turkije aan tot respecteren van rechtsstaat (27/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, heeft Turkije aangemaand de rechtsstaat te respecteren, de dag na grote zuiveringsacties tegen vermoedelijke aanhangers van de predikant Fethullah Gülen. Ankara beschuldigt hem ervan verantwoordelijk te zijn voor de mislukte staatsgreep.
  [naar artikel]
 23. Demonstraties leggen bloot hoe lockdown grondrechten uitholt (03/06/2020 - De Morgen)
  Wereldwijd gaan mensen de straat op tegen politiegeweld of racisme. Daarbij worden de lockdownregels niet nageleefd. Het zet de discussie over grondrechten versus gezondheidsmaatregelen op scherp.
  [naar artikel]
 24. Voor de rechtsstaat was het een uitstekende week (28/09/2019 - De Morgen)
  Zowel in de VS als in Groot-Brittannië komen de verkozenen des volks voor een duivels dilemma te staan. Verdedigen ze principieel de rechtsstaat tegen de autoritaire ambities van de regeringsleider of bukken ze uit electorale berekening? De gemaakte keuzes zijn ook interessant voor Vlaanderen. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
  [naar artikel]
 25. Hoorzitting Polen en Hongarije om koppeling rechtsstaat aan EU-geld vandaag van start (11/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vinden vandaag en morgen hoorzittingen plaats over de koppeling tussen het naleven van de rechtsstaat in een EU-land en uitbetaling van Europese subsidies. Hongarije en Polen willen dat de verordening waarin dit is vastgelegd nietig wordt verklaard.
  [naar artikel]
 26. Europese bezorgdheid over Roemeense rechtsstaat neemt toe (20/02/2019 - Knack)
  De Europese Commissie heeft 'grote bezorgdheid' over de rechtsstaat in Roemenië en de wijze waarop de regering de strijd tegen corruptie in het land aan het aanpakken is. Zo heeft een woordvoerder woensdag gereageerd op de laatste ontwikkelingen in het land dat momenteel roterend voorzitter van de Europese Unie is.
  [naar artikel]
 27. Advies EU Hof: zware geldstraffen voor schenden rechtsstaat toegestaan (02/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zware geldstraffen voor landen die rechtsstaat en democratie aan hun laars lappen, zijn niet strijdig met het Europese recht. Dat advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg kan Polen en Hongarije tientallen miljarden kosten.
  [naar artikel]
 28. EU: 'Geen uitholling van controle op rechtsstaat - geen enkele zaak gaat verloren' (11/12/2020 - Knack)
  Het compromis met Hongarije en Polen komt niet neer op een uitholling van het nieuwe mechanisme dat de uitkering van Europese fondsen voortaan koppelt aan het respect voor de rechtsstaat, zo heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verzekerd. 'Er zal geen enkel dossier verloren gaan.'
  [naar artikel]
 29. Onze opinie: "Onze rechtsstaat staat op instorten. Letterlijk" (06/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Onze rechtsstaat staat letterlijk op instorten nu in het Justitiepaleis het plafond en de kasten naar beneden komen. Restaureren? Voor die prijs...
  [naar artikel]
 30. Na de vrijspraak voor Trump: de Amerikaanse Senaat begraaft de rechtsstaat en ondergraaft de democratie (06/02/2020 - VRT NWS)
  Hoe zullen we terugkijken op 5 februari 2020, de dag dat het impeachmentonderzoek naar Donald Trump begraven werd in de Amerikaanse Senaat? De kans is reëel dat die dag het einde markeert van de rechtsstaat in de VS in haar hoogste regionen… en mogelijk de stuiptrekking van een bedreigde democratie. Dat is het risico als verkozenen van het volk toegeven aan afdreiging.
  [naar artikel]
 31. Reynders wil Europees akkoord forceren over periodieke controle naleving rechtsstaat (23/11/2018 - Knack)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil nog voor de Europese verkiezingen van eind mei volgend jaar een politiek akkoord forceren over de periodieke naleving van de rechtsstaat binnen de verschillende lidstaten van de Europese Unie.
  [naar artikel]
 32. Jambon bij Orban: ‘Spreekt voor zich dat ik rechtsstaat ter sprake zal brengen’ (12/02/2020 - De Standaard)
  ‘Het spreekt voor zich dat ik de kritiek op de rechtsstaat en de persvrijheid ter sprake zal brengen bij mijn gesprekken in Boedapest.’ Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bij aankomst in de Hongaarse hoofdstad. De spoedresolutie die SP.A wil neerleggen noemt hij ‘pure profileringsdrang’.
  [naar artikel]
 33. Jambon op bezoek bij Orban: “Het spreekt voor zich dat ik rechtsstaat ter sprake zal brengen” (12/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  "Het spreekt voor zich dat ik de kritiek op de rechtsstaat en de persvrijheid ter sprake zal brengen bij mijn gesprekken in Boedapest." Dat heeft...
  [naar artikel]
 34. EU-parlementsleden bekritiseren gebrek aan rechtsstaat in Slovakije (19/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bijna zeven maanden na de moord op een onderzoeksjournalist in Slovakije heeft een EU-delegatie zich ongerust getoond over de toestand van de Slovaakse rechtsstaat. Vijf Europarlementsleden gingen maandag en dinsdag poolshoogte nemen naar de stand van zaken in het onderzoek naar de moord, alsook naar mogelijke vooruitgang van Slovakije in de strijd tegen corruptie en in de bescherming van journalisten.
  [naar artikel]
 35. De rechter die zijn toga ruilde voor een geel hesje (29/06/2020 - Apache)
  Gewezen magistraat Walter De Smedt haalt in zijn memoires hard uit naar Justitie: België is van een rechtsstaat over een politiestaat naar een schurkenstaat geëvolueerd. De publicist en magistraat op rust schetst in een polemisch insider-relaas een schrijnend beeld van de Belgische justitie en houdt een urgent pleidooi voor het herstel van onze rechtsstaat. Over de
  [naar artikel]
 36. Sloveens premier Janša: “Brussel staat op het punt de rechtsstaat te schenden” (07/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Sloveens premier Janša: “Brussel staat op het punt de rechtsstaat te schenden” De Sloveense premier Janez Janša hekelt de aanpak van de EU en EC-voorzitter Ursula von der Leyen. Zo suggereert hij dat von der Leyen zich bemoeit in politieke gevechten van lidstaten en dat de EU geen objectieve neutrale partij is. De uitspraken kaderen in het licht van de Europese top in Slovenië gisteren. Daar werd […] Lees dit artikel: Sloveens premier Janša: “Brussel staat op het punt de rechtsstaat te schenden”
  [naar artikel]
 37. Polen en Hongarije verliezen zaak over inhouden EU-subsidies voor lidstaten die rechtsstaat uithollen (16/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft woensdag het beroep van Polen en Hongarije tegen het nieuwe rechtsstaatmechanisme verworpen. Daarmee ligt de weg voor de Europese Commissie open om financiële sancties voor te stellen tegen de twee EU-landen, omdat ze de principes van de rechtsstaat met de voeten treden.
  [naar artikel]
 38. Rechter van Chinees Volkshooggerechtshof noemt Trump "vijand van de rechtsstaat" (07/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een rechter van het Volkshooggerechtshof in China heeft Donald Trump gelaakt als een "vijand van de rechtsstaat". Hij reageerde op de
  [naar artikel]
 39. Mensenrechtenspecialist ontleed kritiek Francken: “Facebookbericht op alle fronten onjuist” (28/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  5.000 euro dwangsom PER DAG tot 1 miljoen euro. De verwerpelijke rechtsstaat is toch altijd zo handig om er je voordelen uit te halen. Lang leve het Kalifaat dankzij de Belgische rechtsstaat! En dit op basis van het Kinderrechtenverdrag?! Maar hé, daar hadden we toch wel een heeeeel straffe sideletter/stemverklaring/voorbehoud bij geformuleerd! Géén rechtsgevolgen, zeiden ze. Het betekent allemaal niet veel, zeiden ze. #Marrakeshpact
  [naar artikel]
 40. Zeven maanden na onopgeloste moord op onderzoeksjournalist: EU-parlementsleden ongerust over toestand Slovaakse rechtsstaat (19/09/2018 - De Morgen)
  Bijna zeven maanden na de moord op een onderzoeksjournalist in Slovakije heeft een EU-delegatie zich ongerust getoond over de toestand van de Slovaakse rechtsstaat. 
  [naar artikel]
 41. Ook Antwerps gerecht maakt zich zorgen over transport van gevangenen: "Onaanvaardbare situatie, rechtsstaat is in gevaar" (23/12/2022 - VRT NWS)
  Na Brussel trekken ook de rechtbank en het parket in Antwerpen aan de alarmbel over het transport van gevangenen naar de rechtbank. Door een personeelstekort bij de politie kunnen veel gedetineerden niet voor de rechtbank verschijnen. "De goede werking van de rechtsstaat is in gevaar", zeggen ze.
  [naar artikel]
 42. Weyts over nieuwe Vlaamse rijopleiding: ‘Bellot miskent democratische rechtsstaat’ (04/10/2017 - De Standaard)
  Dat de federale overheid de gemeenten vraagt de nieuwe Vlaamse regels rond de rijopleiding te negeren, is ‘du jamais vu, een miskenning van de principes van de democratische rechtsstaat’, vindt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Coalitiepartner Open VLD vindt dat Weyts moet op te stoppen met de ‘communautaire scherpslijperij. Hier heeft de Vlaming niets aan.’
  [naar artikel]
 43. Europese werkgroep buigt zich over periodieke review rechtsstaat (19/03/2019 - Knack)
  De lidstaten van de Europese Unie gaan een werkgroep in de steigers zetten die zich gaat buigen over de invoering van een periodieke review van de rechtsstaat. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dinsdag aangekondigd op een persconferentie met de Duitse minister voor Europese Zaken Michael Roth.
  [naar artikel]
 44. Europese Commissie meest kritisch voor Polen en Hongarije in rapport over rechtsstaat (14/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Polen en Hongarije hebben van de Europese Commissie de meeste kritiek gekregen in haar rapport over de toestand van de rechtsstaat in de 27 EU-lidstaten. Warschau en Boedapest worden op de vingers getikt omdat de rechterlijke macht in beide landen onder druk staat, de mediavrijheid allesbehalve gegarandeerd is, de democratie met de voeten getreden wordt en de anticorruptiemaatregelen te weinig voorstellen.
  [naar artikel]
 45. Inspanningen Europese Commissie voor uitbouw rechtsstaat in Westelijke Balkan waren “verspilling van geld” (12/01/2022 - Express)
  De Europese Commissie moet meer inspanningen doen om de hervormingen van de rechtsstaat in de Westelijke Balkan door te drukken. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Rekenkamer. Daarin wordt beklemtoond dat de aanzienlijke budgetten die de Europese Unie aan de aanpak van het probleem heeft besteed, niet succesvol zijn. In het […]
  [naar artikel]
 46. EU mag lidstaten als Polen en Hongarije financiële sancties opleggen als ze de rechtsstaat systematisch ondermijnen (16/02/2022 - De Morgen)
  De EU mag lidstaten financiële sancties opleggen als ze de rechtsstaat systematisch ondermijnen, waardoor een goed beheer van de gelden niet langer is verzekerd. Het Europees Hof keurde vanmorgen in een langverwacht arrest deze nieuwe rechtsstaattoets goed.
  [naar artikel]
 47. Europa mag lidstaten als Polen en Hongarije financiële sancties opleggen als ze de rechtsstaat systematisch ondermijnen (16/02/2022 - De Morgen)
  De EU mag lidstaten financiële sancties opleggen als ze de rechtsstaat systematisch ondermijnen, waardoor een goed beheer van het geld niet langer is verzekerd. Het Europees Hof keurde woensdagochtend in een langverwacht arrest deze nieuwe rechtsstaattoets goed.
  [naar artikel]
 48. Privacystichting vecht inperking bankgeheim aan bij Grondwettelijk Hof (18/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De stichting Ministry of Privacy trekt opnieuw naar het Grondwettelijk Hof. Deze keer vecht de organisatie een maatregel van de federale regering aan die volgens haar het bankgeheim uitholt en die "vrij geruisloos passeerde".
  [naar artikel]
 49. Privacystichting vecht inperking bankgeheim aan bij Grondwettelijk Hof (18/06/2021 - De Morgen)
  De stichting Ministry of Privacy trekt opnieuw naar het Grondwettelijk Hof. Deze keer vecht de organisatie een maatregel van de federale regering aan die volgens haar het bankgeheim uitholt en die "vrij geruisloos passeerde".
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy